Ishte viti 1971 ! Isha vetem 8 vjec. Pushimet e veres i kaloja tek gjyshja ne fshat . Me pelqente shume jeta e fshatit ,e megjithese jeta aty ishte e veshtire .Fshati qe jetonte gjyshja ishte nje fshat malor dhe shume i bukur .
E kaloja diten me femijet e fshatit , ne nje livadh ku ata kullosnin bagetine. Kur vinte ora 12 te gjithe shperndaheshin neper shtepija per te ngrene dreken. Ne ate kohe sapo ishte elektrifiku fshati jone .E'megjithese kishim drita ne shtepi ,gjyshes i ishte bere ves dhe shpeshhere e shikoja qe ndizte nje kandil te vjeter vajguri ,te cilen e ruante si syte e ballit ne nje qoshe te oxhakut .
Gjyshja me luste te flija ne dreke ,por une si femije kisha deshire te levizja , sodisja natyren ,degjoja gumizhimen e zogjve te perzier me ato te gjinkallave .Ngandonjehere hypja ne peme per te kerkuar ndonje veze zogu, sa nje dite kur futa doren ne folen e zogut ,me ngjau me nje cope akulli , ku nuk kaloi pak sekonta me pershkoi gjith tupin .E trembur duke bertitur rash nga pema.Kur c'te shoh, nje gjarper i madh i cili ishte ber kular ,dhe kishe cuar koken perpjet. Qe nga ajo dite kisha frike te hypja ne peme.
Ne mbremje gjyshja milte delet dhe zinte qumshin .Ndersa une lexoja ndonje liber .Ne fshatin tone ne ate kohe skishte televizor ,perves se kryetari i kooperatives i cili rrinte nja 500 metra larg nesh. Kisha deshire shume te shikoja ndonje film shqipetar per femije qe jepej me shume per dite diele ne mengjez ,por gjyshja nuk me linte .Mremjen e kalonim me gjyshen duke luajtur cic mic . Qe kur kam qene femije me pelqente shume historia ,dhe shume here e besdisja gjyshen duke e pyetur per gjakun dhe racen tone .
Ne balle te oxhakut ishte shkruar emri i babait tim,e megjithese gjyshja kishte dhe dy djem te tjere. Me vjen te qesh dhe sot kur e kujtoj ,se sa krenohesha qe emri i babait tim ishte i shkruajtur ne balle te oxhakut .I beja gjyshes ca pyetje qe ajo nuk dinte si te me kthente pergjigje.
E pyetja pse ne e kemi mbiemrin keshtu,j o nga e kemi prejardhjen etj etj. Nje mbremje te gjate vere ajo vendosi te me tregoj historite e familjes se saj dhe historin e saj te dhimshme , qe sot kur i kujtoj , me duket mua vetja se jam 100 vjec .
Vazhdim..
Krijoni Kontakt