Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 9

Thesari i vuajtjeve !

Ishte viti 1971 ! Isha vetem 8 vjec. Pushimet e veres i kaloja tek gjyshja ne fshat . Me pelqente shume jeta e fshatit ,e megjithese jeta aty ishte e veshtire .Fshati qe jetonte gjyshja ishte nje fshat malor dhe shume i bukur .
    E kaloja diten me femijet e fshatit , ne nje livadh ku ata kullosnin bagetine. Kur vinte ora 12 te gjithe shperndaheshin neper shtepija per te ngrene dreken. Ne ate kohe sapo ishte elektrifiku fshati jone .E'megjithese kishim drita ne shtepi ,gjyshes i ishte bere ves dhe shpeshhere e shikoja qe ndizte nje kandil te vjeter vajguri ,te cilen e ruante si syte e ballit ne nje qoshe te oxhakut .

Gjyshja me luste te flija ne dreke ,por une si femije kisha deshire te levizja , sodisja natyren ,degjoja gumizhimen e zogjve te perzier me ato te gjinkallave .Ngandonjehere hypja ne peme per te kerkuar ndonje veze zogu, sa nje dite kur futa doren ne folen e zogut ,me ngjau me nje cope akulli , ku nuk kaloi pak sekonta me pershkoi gjith tupin .E trembur duke bertitur rash nga pema.Kur c'te shoh, nje gjarper i madh i cili ishte ber kular ,dhe kishe cuar koken perpjet. Qe nga ajo dite kisha frike te hypja ne peme.

Ne mbremje gjyshja milte delet dhe zinte qumshin .Ndersa une lexoja ndonje liber .Ne fshatin tone ne ate kohe skishte televizor ,perves se kryetari i kooperatives i cili rrinte nja 500 metra larg nesh. Kisha deshire shume te shikoja ndonje film shqipetar per femije qe jepej me shume per dite diele ne mengjez ,por gjyshja nuk me linte .Mremjen e kalonim me gjyshen duke luajtur cic mic . Qe kur kam qene femije me pelqente shume historia ,dhe shume here e besdisja gjyshen duke e pyetur per gjakun dhe racen tone .

Ne balle te oxhakut ishte shkruar emri i babait tim,e megjithese gjyshja kishte dhe dy djem te tjere. Me vjen te qesh dhe sot kur e kujtoj ,se sa krenohesha qe emri i babait tim ishte i shkruajtur ne balle te oxhakut .I beja gjyshes ca pyetje qe ajo nuk dinte si te me kthente pergjigje.
    E pyetja pse ne e kemi mbiemrin keshtu,j o nga e kemi prejardhjen etj etj. Nje mbremje te gjate vere ajo vendosi te me tregoj historite e familjes se saj dhe historin e saj te dhimshme , qe sot kur i kujtoj , me duket mua vetja se jam 100 vjec .

Vazhdim..
    Pėrmbi za, qė lėshon bylbyli,
    Gjuha shqipe m'shungullon,

Gjyshja tregon....

Ishte viti 1922 . Familja ime ishte nje familje me ze ne ate fshat . Por dhe familja ku me kishin fejuar ,kisha degjuar se ishin shtepi pushke . Isha ne nje moshe te re . Prinderit me kishin fejuar qe ne djep me nje djale nga fshti perballe fshatit tim.
    Ai ne ate kohe ishte ne mergim ne Stamboll . Mendohej qe ai ate vit te kthehej ,dhe te benim dasmen. Une nuk e njihja fare , as nena ime ,vetem babai e njihte .
    E megjithese ai ishte 20 vjet me i madh se une ,dhe as qe nuk e njihja fare ,me duhej qe ta merreja per burre .Dija vetem qe e quanin Islam . Ne ishim dy femije .Kisha dhe nje vlla me te madh . Ai as qe nuk donte te dinte nga keto gjera .
    Aty komandonte vetem babai,ai pergjigjej per cdo gje ne familje .Meqenese vetem une isha vajze ne ate shtepi me takonte shume te lodhesha me punet e shtepise .
    Cohesha qe ne mengjez heret milja lopet ,dhente e dhite .
    I leshoja nga vatha ,dhe atehere i merrte vllai ti kullose . Pastaj punet nuk pushonnin deri ne mbremje. Mysafir na vinin shume sepse babai kishte nje shoqeri te madhe . Nena ishte e semure ,dhe nuk ishte e zonja te me ndihmonte .Ajo vuante nga nje semundje e keqe , dhe per arsye ekonomike , nuk kishim mundesi qe ta kuronim . Nena qante cdo dite per mua ,sepse me shikonte se si lodhesha me punet e shtepise me pritje dhe percjellje. Kur dila ndonjehere dite festash , me duhej te mbuloja fytyren me nje shami ku ishte e hapur vetem pak ke syte sa te shikoja rrugen per te ecur .Ne shkoll nuk kisha shkuar kurre ,nuk me linin ,sepse thonin qe femra eshte shume e zgjuar .
    Muajt kalonin ,dita e marteses erdhi. Nje jave perpara nuk duhet te me shihte asnje ,pervec nenes time. Keshtu ishte zakoni ne fshat .Rrija e vetmuar ne nje dhome te vjeter te ndertuar me drunj e brum balte. Aty kisha nje dritare sa nje pellembe ku kisha mundesi te shikoja ,kush hyte dhe kush dilte. Qaja me ze te ulet ,dhe vajtoja gur e dru qe do ti lija ,dhe do shkoja ne nje dere te huaj ,ku nuk njifsha asnjenjerei ,aq me keq burrin tim te ardhshem . Ke ne kur martohej vajza nuk kisha muzik apo kercime ,si tek djali .Tek ne ishte dite zije ,sepse keshtu ishte zakoni. Une pregatisja pajen ,qe ishte pasuria me e madhe e imja ,qe do te coja tek burri. Ne shtepi ato dite kishin ardhur shume te afert per te na ndihmuar per diten e dasmes. Hallat e mija ndihmonin nenes e cila merzitja e kishte bere me te semure sec ishte .Erdhi dhe dita e djele .Vaji im nuk pushonte.Me dukej sikur nuk do i shihja me kurre njerzit e shtepise sime. Ishte nje nga ditet me te merzitura te jetes sime. Ne dhome hyri nena, e cila i kishte syte e skuqur dhe rathe te zinje ishin mavjosur perreth syrit. Me erdhi keq shume .Ju hodha ne krah dhe filloja te bertisja e te qaja .Filluan u mblodhen te gjitha grat ne dere te cilat qanin pa ze ,duke na pare ne, nene e bij ne krah te njera tjetres. Babai me nje ze te vrazhd ,beri ze qe erdhen krushqit .Hatehere fillova te ulurija . U degjonin nga jasht trokollima kuajsh dhe ze burrash . Filluan te me bejn gati per te dale . Me hodhen nje mbulese te bardh ne koke ,ku nuk shikoja me asnjeri ,vetem degjoja .Ne dere doli babai dhe vllai te cilet me zune per krahu ,dhe ato me orientonin rrugen . Me hypen ne nje kale i cila kishte nje sexhade te bukur te punuar me dore . Fillova te qaja me ngasherim .Burrat u falen dhe kali filloj te eci me ngadale .Isha shume e lodhur nga te qarat .Rruges sa nuk po me biente te fiket, por e mbajta shume veten .Mbas nje gjysem ore degjova nga larg zera grash te cilat kendonin me ze larte.
    Kali filloj te ngadalsonte hapin,e mora me mend se ishim para deres se shtepis. Nje dore e fuqishme qe me kishte shtrenguar krahun me tha zbrit. U mundova ta mbaj veten ,dhe te sillesha me kujdes si nuse ,ashtu sic me kishte porositur nena.
    Nga dy anet me kishin kapur nga krahu ,por une nuk i shikoja ne fytyra se kush ishin. Me cuan ne nje dhome per te pushuar disa minuta . Aty me sa pashe duhet te ishte dhoma ime. Kishte nje dollap druri dy kanatesh ,nje krevat i thjesht ,por nje mbules te bukur ,ku ai mund ta kishte sjell nga Turqia

Vazhdimi...

madmoiselle Maska e angeldust
    Anėtarėsuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Ohhh... ne c'pike na i paske nderprere!
    Mos vononi per vazhdimin ju lutem.
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

Ndjehesha shume e lodhur !Ndersa mendjen e kisha ke nena qe e kisha lene duke qare ,per nje cast hapet dera dhe shoh nje grua te moshar, e cila me prezantohet dhe me thote se une jam vjerra jote ,nena e Islamit. Afrohet dhe me puth ne balle . Me pyet se a tu merzit nena ,dhe ai isha lodhur .Une me nje gjysem zeri me shume nga turpi se nga lodhja i thashe "pak". Ajo me shifte me nje krenari te madhe duke me pare direkt e ne sy. Nderkohe pashe qe u hap dera ,dhe hyn nje grua mesatare ,e cila , drejtohet nga vjerra ime dhe i thote ,qe grate po presin me padurim per te pare nusen .Me hedhin prap siper ate mbulese dhe me nxjerrin nga dhoma duke me orjentuar duke me mbajtur nga krahet . Nje kenge dasme buciste nga zera te ndryshme grash te cilat me ritmin e muzikes se kenges perplasnin duart pa pushim. Me caktuan nje vend midis grave ,dhe vjerra me hoqi mbulesen e cila me kishte zene frymen .Kur cte shoh ,ishin mbi tridhjet a dyzet gra te cilat me nje goje me pershndeten "Marshalla". Une kisha ulur syte dhe nuk shikoja asnje ne sy , se keshtu me kishte porositur nena . Mbi 3 ore qendrova ne kembe ,sa nuk me mbanin me kembet .Grate here kendonin dhe here here bisedonin ndermjet tyre histori te ndryshme . Erdhi ora 7 e darkes ku dasmoreve i ishte shtruar ne oborr me sofra per te ngren . Dhoma u boshatis . Me mua ndenji nje vajze e re ,nga e cila mesova qe ishte vajza e vllait te Islamit.
    Edhe megjithese ishim moshatare nuk munda te hap zerin e gojes dhe te flas ose te pyesja per ndonje gje . Mu lut per te ngrene ,por une i thash se nuk kam uri. Skaloi shume dhe fillua prap u mbush dhoma me gra. Kesaj radhe mesin e dhomes e lane te lire ,ku aty shtruan nje carcaf te bardhe .Aty ne mes doli nje grua e cila duke thirur me nje peshqesh ne dore ,"te trashigohet Islami" e ju qote per hajer hodhi peshqeshin ne carcafin e bardhe .
    Keshtu me radhe fillun te gjitha grate duke hedhur peshqeshe te ndryshme dhe lek. Peshqeshi me i madh qe degjova ishte daja i Islamit i cili kishte sjellur nje dash dhe nje shume lekesh.
    Mbas 2 oresh e mblodhen carcafin dhe e cuan ne dhomen e Islamit.
    Grat filluan prap duke kenduar e duke qeshur apo duke biseduar.
    Ora kalonte .Andej nga ora dymbedhjet e nates ,erdhi vjerra dhe me mori .Me hodhi prap mbulesen dhe me nje hap te ngadalte me coi prap ne dhome, dhe me tha tani bije te trashigohesh dhe naten e mire,dhe doli nga dhoma.U ula ne cep te krevatit dhe po rrija ,dhe mendja me shkonte tek nena .
    Skaloi shume dhe dera u hap . Ishte nje burre i hijshem me mustaqe , me nje kostum te zi .Me nje buzqeshje te kendeshme mu afrua ,dhe me dha doren e me tha ; Mirseerdhe Mejreme " A u lodhe ,si i le njerzit e shtepise .Mua me kishte marre dridhje i gjithe trupi ,kisha ulur syte ne toke, me vinte turp ta shihja ne sy. Ai u ul pran meje dhe me hodhi doren ne qafe , dhe filloi te me tregonte per te gjithe njerzit e shtepise ,dhe ne fund me tregoi per veten e tij. Andej nga ora tre e nates filluan te me mbyllen syte . Ai e pa gjendjen time dhe me nje ze te bute me tha ;A shtrihemi e flejm se e shoh se je e lodhur.
    Fiku kandilin me vajgur , dhe u shtri pran meje .

Vazhdon....

Ditet kalonin dhe vuajtejet shtoheshin. Nuk kaluan dy muaj dhe nena me vdiq ne nje moshe te re.
    Tek shpia e babait shkoja vetem nje here ne 6 muaj ,sepse nuk me linin njerzit e burrit .Burri kishte 3 vllezer .
    Me i madhi bente ligjin ne shtepi ,kishte nje vajze , por gruaja i kishte vdekur . I dyti quhej Zeqir dhe ishte i martuar dhe kishte nje djale . Nusen e kishte rembyer ,sepse ajo ishte katolike, dhe ne ate kohe nuk kishin rene dakort me prinderit e saj . Ndersa i treti quhej Rustem , dhe kishte dy femije .
    Burri im Islami ankohej cdo dite se kishte shume dhimje stomaku . Ne nuk kishim as 4 muaj martese ,dhe ai u semure shume rende .Dy muaj rresht i rrija tek koka , me shpresa se mos kthente .Te gjashtin muaj te marteses ai vdiq .
    Per mua ishte nje dite nga me te zezat e jetes time .Isha 2 muajshe shtatzane . Kur beme 6 mujorin e vdekjes se Islamit ,babai erdhi te me merrte , por hasi shume pengesa nga vllai i madh i Islamit .
    Ai donte te me mbante si nusja e dyte per Rustemin , se keshtu e thoshte ligji myslyman ,qe burri ka te drejte deri ne shtate gra .( Ndoshta ligji thote ndryshe , por burrat e asaj kohe ashtu e kishin kuptuar myslymanizmin). Une nuk isha dakort ,por asnje nuk me pyeti mua, se a do pranoja te isha gruaja e atij .
    Per mua ishte nje gje shume e rende ,dhe nje veprim qe me mundonte ne karakter .
    Keshtu u tha dhe keshtu u vendos , nga liderit e shtepise se burrit.
    Une me gruan e Rustemit shkojshim shume mire , e megjithese u beme shemerka. Ne mereshim me shume me punet e shtepise , me femijet ,dhe me bagetine ndersa gruaja e Zeqirit shkonte gjithmon per uje dhe per dru .
    Une ne ate kohe linda nje djale, qe e regjistrova si baba Rustemin ,e megjithese ai ishte xhaxhai i djalit . Meqenese une e kisha djalin e vogel ,meresha dhe me shume me femijet .
    Gruaja e Zeqirit ishte shume e bukur ,dhe Zeqiri ishte shume xheloz per te .

Ishte nje dite vere ,dhe bente shume nxehte .Burrat kerkonin uje te ftohte .Gruaja e Zeqirit u nis per te kroi per te mbushur uje.
    Ajo u vonua pak me shume se heret e tjera . Atehere Zeqiri u nis ti dali perpara .
    Kur nuk ben shume hapa sheh gruan e tij ,e cila po qante me ngasherim.Ne syte e saj shprehej nje frike ,faqet e saj ishin skuqur dhe jelekut qe mbante veshur i ishin keputur komcat . Ai e pyet i shqetesuar se cfare ke .Por ajo nuk donte te tregonte .
    Atehere ai e mer dhe e fut ne dhome , dhe me nje ze diktatori e kercenon se do te vras ne qofte se nuk me tregon . Ajo filloj te tregonte ......

Vazhdon...

mos na e vono shume lexuese...

P.S shume reale. Akoma jetohen keto dite diku-diku!

Ajo e frikesuar se do ta vriste ,tregon per gjithshka qe i ndodhi.
    Ajo ishte nisur per ne krua ,kur shkoi atje ,gjeti nje djal rreth te 30 ,i cili i buzeqeshi dhe e pershendeti .Ajo per respekt gjithashtu e kishte pershendet meqenese e kishte bashkfashatar . Ky ishte nje fshatar i cili ishte i previligjuar ne ate fshat ,pasi ishte nje i afert i agjytantit te Ahmet Zogut .Mbasi Nusja kishte mbushur boliren me uje dhe po behej gati ta ngarkonte ne shpine ,ai e kishte kapur nga jeleku dhe ishte munduar ta zhvishte per ta perdhunonte .Por nusja kishte qelluar e ndershme dhe me karakter ,dhe me forcen e saj ishte munduar ti shmangej duarve te ketij katili . Ajo i kishte shpetuar perdhunimit ,por jo fjaleve te fshatit . Zeqiri sa degjoj keto fjale , u zhgenjye shpejt me jeten e tij bashkshortore. I thote asaj qe te bente rrobat e saj gati ,dhe te shkonte tek prindet e vet dhe djalin do ta rriste ai . E merr nusen po ate nate dhe e con tek prindet dhe i jep lamtumiren e fundit .
    Ai kthehet ne kullen e tij dhe mbledh vellezerit dhe i tregon historin se si ka ndodhur .
    Atehere ai vendos qe ta vriste komplet si familje , mbasi dhe vllezerit ishin dakort . Te nesernen bente po aq nxehte sa nje dite me pare . Zeqiri hodhi pushken krahut ,dhe dy karikatore me fishek ,shaloi kalin dhe u nis .
    Kur arriti afer shtepis se hasmit te tij ,zbriti nga kali ,dhe u nis ne kembe . Kulla e hasmit ndodhej 15 minuta larg nga e tija .
    Duke u futur ne oborr theret "a jeni gjalle ". Dikush nga brenda ju pergjesh" hajde bujrem" . Ato po hajshin dreken te gjith rreth sofres ,ishin 12 vete te asaj shtepie . Zeqiri shume i qete ulet ne nje lekur dhije per toke ,dhe i thote do ju pres deri sa te hani ,sepse me keni nje borxh shume te madh . Njerzit e tjere te pafajshem ,nuk e dinin se cfare kishte ndodhur . Por djali i cili kishte dashur te perdhunonte ,e kuptoi lojen . U mundua tu conte ,por Zeqiri nuk e la. Mbasi mbaruan buken ,ai nuk i la asnje te cohej ne kembe , por i pameshirshem gjuajti nder ta .
    Dymedhjet vete u vrane ne ate dreke te zeze .Dymedhjet jete u shuan . Nje krim i vertet . Duke dalur nga shtepia e hasmit ,Zeqiri degjoi te qaret e nje femije te vogel . Shikonte reth e rrotull nga vinte ky ze .Kur sheh ne ije te nje mani ndodhej nje djep ,nga ku dilte zeri i femijes . Ju afrua afer ,e zbuloj ,dhe pa qe ishte nje djal i vogel rreth dhjet muajsh . I erdhi keq qe ta vriste . E la . I hypi kalit dhe u nis per ne kullen e tij . U mblodh bashk me vllezerit ne dhomen e burrave ,dhe po diskutonin se si mundej te arratisej ,sepse jo qe ligji e denonte , por familja qe vrau ishte njeri shume i afert i agjytantit te pare te Zogut (Sula i Sul Kurtit). Akoma Zeqiri nuk ishte arratisur ,kur te nesermen rreth ores dhjete te mengjezit kulla jone u rrethua mbi 30 milice
    te shoqeruar vete nga Sula i Sul Kurtit .Ne grave na hyrri tmerri.
    Burrat kishin nxjerr te gjithe pushket nga te kater anet ,neper frengjit e kulles . Femijet i kisha afru mbas vetes dhe i shtrengonja fort qe mos tu friksonin .

Vazhdon .....

i/e regjistruar Maska e valeri
    Anėtarėsuar
    22-10-2002
    Vendndodhja
    ne itali
    Postime
    21
    JE FANTASTIKE FARE!me pelqen shume mynyra si po e shkruan kete histori se rrjedh lirshem pa u merzitur dhe me shume te shtohet kurioziteti.TE LUMTE!

dipl-ing
    Anėtarėsuar
    10-11-2002
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    105
    Kur do na tregosh perseri lexusja?
    Rruga me e shkurter midis dy personave eshte nje buzeqeshje

Tema tė Ngjashme

1. Si mund tė investohet nė bono thesari?
    Nga ganoid nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 13-05-2010, 01:04
  2. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 07-04-2009, 08:35
  3. Dialektet, thesari me i madh i popullit!???
    Nga bregu26 nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 23-12-2004, 18:15
  4. Bankat, fitim komod me bono thesari
    Nga ganoid nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 07-10-2004, 06:25
  5. Vlera e vuajtjeve
    Nga Ullmar Qvick nė forumin Ditari i meditimeve
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 29-08-2003, 16:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •