Postuar mė parė nga
Betimi
Lefter e bere nje gabim fillestar. Ti e ule poshte shkrimtarin tone te madh Gjergj Fishten. E Pse??? vetem e vetem se feja te mbushi inat dhe e priotizove ate para Kombit. Nuk pajtohem aspak me mendimin tend Lefter "feja eshte ajo qe te shtyen qe te jesh sa me i lidhur me atdhen" Mua me mban ngushte per atdhe tradita jone ilirane e shqiptare, e aspak feja.
Sa i perket Rugoves une ate asnjehere nuk e kam perkrah. Nese ai e ndryshon fene, atehere eshte problem i tij personal, e i asnjerit prej nesh. Pastaj cka ka lidhje feja me ate qe eshte president ai. A mos ne (Kosovaret) e zgjodhem per fe... Jo, aspak, asnjeri s'ka komentuar bile per ate pune. Keshtuqe Rugova nuk ia kthej shpinen popullit sa i perket fese.
Tjeter sic u shpreh edhe Plumbi. Une s'po shoh asgje kontradiktore me fjalet qe i thash me larte. Eshte e vertete se te gjitha fete jane ideologji qe te dergojne ne rruge te drejte e te mbare. Por ne te njejten kohe njerzit s'veprojne cka thojne ato libra. Disa jane fetare te medhenj (shkojne ne kishe te dieleve apo gjinojne ramazane), por ne te vertete disa prej tyre nuk i kan rrespektuar principet kryesore ne jete. Ato jane qe me me punu, me mesu, me qene i mire ndaj njerzve, me i ndihmu njerzve e te gjithat te mirat.
Por njeriu i vetedijesuar rruget e mbara mund te ndjek edhe vete. Me vetedijen qe ja ka fal Zoti, ai mund ta ndjek Zotin vete qe eshte nje dhe vetem nje. Ose nese i percjell librat me fetare, me i mbajt ato shume personale e jo me i ekzagjeru ne publik. Secili person e ka menyren e vet se si te afrohet me zotin. Une besoj ne zot dhe e kam menyren time se si i afrohem atij.
Une nuk kam kurrefar inati ndaj njerzve fetar, se vet besoj ne Zot. Vetem se po ju bej thirrje qe fete po ndikojne qe ne popullin tone te kete mosmarreveshje, sikurse po e shoh se me cfare pasioni te madh flasin disa kur vjen puna te feja, e kombin, herojte e shkrimtaret tone te medhenj i harrojne.
Nese grindemi per fe, athere Turku e Greku ia arriti qellimit. Ai arriti qe ndermjet shqiptareve te shkaktoj konflikte.
E sa per ate qe kam rrenje nga Gjakova, kam edhe nga Prizreni e bile bile edhe nga Saranda edhe mos fut elemente konflikti te kote ketu.
Te gjithe jemi shqiptar, dhe feja jone eshte shqiptaria. Muslimanizmi e Krishterimi jane gjera shpirterore. Mos i perzieni ato me komb. Ato jane sende personale dhe mos i ekzagjeroni ne publik. Kur flisni per figura shqiptare, ne kete rast te Rugoves, mos permendni fene, se nuk na intereson publikisht. Ajo eshte gje personale e tij. Dhe nese e ndryshuat mendimin per te se si ai e ndryshoi fene, atehere automatikisht e bete edhe nje gabim. E identifikuat ate me fe e jo me komb, dhe automatikisht e priotizuat fene ne krahasim me kombin.
Falemnderit per mirekuptim,
Betimi ilirian.
Krijoni Kontakt