Close
Faqja 28 prej 39 FillimFillim ... 18262728293038 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 271 deri 280 prej 387
    i/e regjistruar Maska e Borix
    Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Te ben pershtypje sofizma e Baptist, teksa kerkon me te drejte te nxjerre ne pah ate kontrastim qe une kam lene pa e shtjelluar. Por nuk do ta bej nje gje te tille, para se te theksoj edhe njehere tjeter faktin se bastardimi me i rrezikshem eshte humbja e fjaleve shqip, apo humbja e drejtshkrimit (si per shembull ngaterresa me germat q, ē dhe gj, xh). Paskesaj, me termin 'i rende' une i referohem nje fjale e cila nuk ekziston ne fjalorin e gjuhes shqipe, per arsye etimologjike apo drejtshkrimore. Nese marrim te mireqene se fjalorin e kane perpiluar dy-tre eksperte te gjuhes, atehere une nuk do te mund t'i kundershtoja pa ndonje arsyetim te forte, sikunder "cirkut" qe sofizma (e kapshme) e Baptist insinuon. Me tej, sofizma e Baptist kalon ne nje sarkazem te spikatur, teksa kerkon te shprehe nje mendim "ndryshe" duke perdorur antonimin e fjales 'i rende'. Me sa kuptoj une, Baptist kerkon te "mesoje".

Nje zbulim i tille do te ishte nje shpikje epokale; do ta bente punen e evaluimit te leksikut gjuhesor nje qeshtje qiliminjsh, nje metode e tille do te gjente aplikim universal ne te gjitha gjuhet boterore pa veshtiresi, kurse zbuluesi i kesaj metode do t'i siguronte vetes vend ne histori.
    Je i ftuar te kontribuosh ne kete teme per aq njohuri te gjuhes shqipe qe zoteron. Mbase kur te hapet ndonje diskutim historie, do te permendim me krenari faktin qe Baptist ndriti drejtshkrimin e paster te gjuhes shqipe.
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ti djalo, e ke ne plan te pergjigjesh seriozisht ne ato qe ke komentuar apo do nje pergjegje te re ashtu si e meriton per kete llocin qe ke bere ketu?

Une do te pres permiresimin e asaj qe ke bere ne kete kthese te dyte para se te adresohem, ty e jo forumit, ne lidhje me ato qe ke thene dhe ne lidhje me ofendimin e paftyre ndaj intelektit te lexuesve. (Pa perjashtuar edhe timin)

Kuptohet, pres korigjim drejtuar mua personalisht e jo fantazmeve pa emer.
    Me ke po flisje? Kujte po i drejteoheshe se vertete se me bere te dyshoj mos po flisje me melaqe.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar Maska e BlackEagle
    Anėtarėsuar
    01-11-2006
    Vendndodhja
    500 Miles a way from home.
    Postime
    260
    Nuk lexova asgje nga ato qe jane te shkruara me larte, per arsye te kohes se kufizuar, por duke u nisur nga titulli i temes, po jap nje mendim te shkurter timin.

Desha te thosha se jo vetem gjuha shqipe po bastardohet, por dhe vete identiteti i shqiptareve po bastardohet.
    Ka shum shembuj qe mund te permend, nder te tjera, nje ē'thurje e konglomerat emrash, sikur te mos mjaftonin shum e shum emra te bukur shqiptar.
    Por te kaloj pak me tej, desha te them se ne shqiptaret, jemi nga popujt me te "ēuditshem " (s'po e gjej dote fjalen e duhur ) qe bota njeh.

Eshte e vertete se shqipja eshte gjuhe e varfer, dhe disa fjale, ato tekniket p.sh, jane ne mungese te theksuar tek gjuha shqipe, por kjo nuk do te thote aspak qe ne nje familje shqiptare, kudo qe ndodhet ajo, te flitet ne nje gjuhe tjeter, gjuhen e vendit ku familja ndodhet pershembull.
    Pra, nuk duhet qe Shqipja te jete gjuha e dyte e asaj familje. E megjithate, ndonje here mendohet shkurt, apo dhe i detyruar nga rrethanat, por ajo qe te ben te shqetesohesh me teper eshte se dhe ne Shqiperi vete perdoren fjale te huaja me sterbollek do te thosha une.
    Shqiptarit i duket vetja teper i zgjuar dhe eshte teper mburravec dhe tregon se si dhe sa mire e ka mesuar nje gjuhe te huaj. Keshtu qe ne te perditshmen tone ne rruget e shqiperise degjojme greqisht sa te na dhembin veshet.
    Atehere ē'ndodh:
    Huazimet, Ok, pro huazimeve ne ato qe na mungojne,por me karar ama
    Por ajo qe eshte me e keqa, eshte se gjuha fillon te asimilohet, te shperbehet, ben te rilind nje gjuhe e re.

Po ju them se une jetoj ne Bruksel, dhe po te degjosh ketu se si flitet flamishtja e perzjere me frengjishten, nuk te ngelet tjeter veēse te mendosh se ne 1000 vjetet e ardhshem, ne bruksel do te flitet nje gjuhe e re, qe do te lind nga bashkimi i ketyre dy gjuheve.
    Diku ne interrnet mund te gjeni Pemen e Gjuheve Indo Europiane.
    Aty mund te shihni fare mire se Flamishtja, gjuha e pjeses Flamane te Belgjikes rrjedh nga e njejta dege qe rrjedh dhe Hollandishtja, dhe qe ne baze dhe strukture jane te njejta, por qe ne te vertete keto dy gjuhe jane vetem 70% te njejta, mbasi koha ka bere te veten. Te dyja gjuhet rrjedhin nga dega e gjuheve Gjermanofone.
    Por qe te dal dhe tek ajo qe vertete desha te them ne kete shkrim:
    Ne shqiptaret jemi pak nacionalist, ose fare fare pak me mire te them.
    Nuk jam kundra perqafimit te sė resė, por nuk jam as pro shthurjes, shperberjes se boshtit qe na ka prure deri ne ditet e soteme, pra, Shqiptarizmit.
    Mendoj se po te kishte pak me shume nacionalizem ne mendjet dhe zemrat e shqiptareve, shqiptaret nuk do te luftonin per identitet dhe sote ne vitet 2000, dhe kjo teme ketu nuk do te ishte hapur apo folur ndonje here.

Me respekt

BlackEagle
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga BlackEagle : 19-07-2007 mė 18:24

Citim Postuar mė parė nga DeuS
    Shembulli i vetem qe me vjen ne mendje tani , eshte kryefjala e titullit te temes
    Dakord me ty, edhe un kete po mendoja

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-05-2006
    Postime
    5
    Ke Shum Te Drejt Zotri, Esht Nje Tem E Cakt The Shum E Caktuar. Te Tregoj Nje Her Qme Ndothi Me Dhendrin Tim Nga Shqiperia Kurse Une Jam Nga Shkupi. Dulem Nje Her Me Makin E Ti Te Me Mesoje Ti Graj Makines, Edhe Ne Shuk Une Jam Mcue Krejt Ndryshe. Kur Me Dhot Aj Mue Frenat Kshir Une Makinen Se Ku Jan Frenat Se Une E Disha Se Ju Dhojn Te Gjidh Kusnica Ehhehe Etj Etj. Shum Idea Mir Suksese.

i/e regjistruar Maska e bela70
    Anėtarėsuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejė
    Postime
    812
    [QUOTE=Morning star]Dakord me ty, edhe un kete po mendoja

Je fut ti tė lexosh mė thell temen apo veq titujt lexoke ti,e ke sqarimin e asaj fjalie qė kam jap aty(bastardim e kam shkruar qė ta e kuptoni mė leht se pėr qfar bėhet fjal nė kėt temė ).
    Duajeni njėri tjetrin.

i/e regjistruar Maska e Skerdi Sika
    Anėtarėsuar
    01-10-2003
    Postime
    172

Temė e qėlluar

Mendoj edhe vetė qė kjo temė ėshtė goxha e qėlluar. Dikur edhe unė isha puritan i zjarrtė, qė kėrkoja fjalė shqipe pėr ēdo fjalė tė huaj. Por sa mė shumė qė tė kuptosh, aq mė shumė fjalė shqipe tė dalin me rrėnjė tė huaja. Albanologėt thonė se shqipja i ka rreth 3 000 fjalė nga nėnshtrati ilir, qė ėshtė goxha shumė krahasuar p.sh. me trashėgiminė e saksonishtes nė anglishten e sotme. E po, me 3 000 fjalė sot nuk arrin aq larg! Ja p.sh. ēati e zinxhir, qė i pėrmendi bela mė lart, edhe ato janė me origjinė persisht; etj. etj.

Pas njė mejtimi goxha tė gjatė rreth kėsaj pune, kam ardhur te pėrfundimi se puritanizmi i bėn dėm zhvillimit tė gjuhės. Gjuhė ekskluzive, komplet burimore e pa fjalė tė huaja, kanė vetėm fiset e Amazonit. Ndėrsa gjuhėt e mėdha botėrore janė bėrė tė tilla pikėrisht pse kanė arritur tė asimilojnė fjalė tė huaja, e t'i integrojnė ato nė thesarin e vet gjuhėsor.

Mendoj se rreziku i vėrtetė shqipes nė shek. XXI nuk i vje nga tepria e fjalėve tė huaja, po pikėrisht nga mungesa e fjalėve nė pėrgjithėsi. Problemi qė vje nga fjalėt ėshtė minor e varet mė tepėr nga transliterimi i fjalėve tė huaja pa i adaptuar ato ndaj rregullave tė shqipes; pra ka karakter, si tė thuash, mė tepėr stilistik.

[QUOTE=bela70]
    Citim Postuar mė parė nga Morning star
    Dakord me ty, edhe un kete po mendoja

Je fut ti tė lexosh mė thell temen apo veq titujt lexoke ti,e ke sqarimin e asaj fjalie qė kam jap aty(bastardim e kam shkruar qė ta e kuptoni mė leht se pėr qfar bėhet fjal nė kėt temė ).
    bela i lexova ca postime qe te jepnin te drejte, ndaj edhe mua mu duk e drejte te thoja qe titulli i temes nuk eshte ne gjuhe shqipe.. lol

Sa per thellesine e temes, ti ke te drejte kur thua se gjuha shqipe eshte prishur, sepse dikure u pershendesnim me mirupafshim, kurse tani jam bejm Ciao..
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Morning star : 26-07-2007 mė 10:01

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar mė parė nga Skerdi Sika
    Mendoj edhe vetė qė kjo temė ėshtė goxha e qėlluar. Dikur edhe unė isha puritan i zjarrtė, qė kėrkoja fjalė shqipe pėr ēdo fjalė tė huaj. Por sa mė shumė qė tė kuptosh, aq mė shumė fjalė shqipe tė dalin me rrėnjė tė huaja. Albanologėt thonė se shqipja i ka rreth 3 000 fjalė nga nėnshtrati ilir, qė ėshtė goxha shumė krahasuar p.sh. me trashėgiminė e saksonishtes nė anglishten e sotme. E po, me 3 000 fjalė sot nuk arrin aq larg! Ja p.sh. ēati e zinxhir, qė i pėrmendi bela mė lart, edhe ato janė me origjinė persisht; etj. etj.

Pas njė mejtimi goxha tė gjatė rreth kėsaj pune, kam ardhur te pėrfundimi se puritanizmi i bėn dėm zhvillimit tė gjuhės. Gjuhė ekskluzive, komplet burimore e pa fjalė tė huaja, kanė vetėm fiset e Amazonit. Ndėrsa gjuhėt e mėdha botėrore janė bėrė tė tilla pikėrisht pse kanė arritur tė asimilojnė fjalė tė huaja, e t'i integrojnė ato nė thesarin e vet gjuhėsor.

Mendoj se rreziku i vėrtetė shqipes nė shek. XXI nuk i vje nga tepria e fjalėve tė huaja, po pikėrisht nga mungesa e fjalėve nė pėrgjithėsi. Problemi qė vje nga fjalėt ėshtė minor e varet mė tepėr nga transliterimi i fjalėve tė huaja pa i adaptuar ato ndaj rregullave tė shqipes; pra ka karakter, si tė thuash, mė tepėr stilistik.
    Me fal qe po nderhyj per ate cke shkruar me te zeza,po te jap nje shembull te thjeshte se cben miximi gjuhesor:

Hwęt! Wē Gār-Dena in geārdagum,
    žēodcyninga, žrym gefrūnon,
    hū šā ęželingas ellen fremedon.
    Oft Scyld Scēfing sceažena žrēatum,
    monegum mǣgžum, meodosetla oftēah,
    egsode eorlas. Syššan ǣrest wearš
    fēasceaft funden, hē žęs frōfre gebād,
    wēox under wolcnum, weoršmyndum žāh,
    ošžęt him ǣghwylc žāra ymbsittendra
    ofer hronrāde hȳran scolde,
    gomban gyldan. žęt węs gōd cyning!

A e di ti se c'gjuhe eshte kjo ? eshte gjuha qe flitet sot ne marredheniet nderkombetare....sipas teje ta ngaterrojme shqipen per hir te zhvillimit(kujt zhvillimi njehere?) e pas 1000 vjetesh te mos marrin vesh se ckemi shkruar une e ti?

Jo mo lale nuk duam nje gjuhe te madhe duam nje gjuhe te paster e kudo ku mundemi ta zhdukim fjalen e huaj,skemi pse te zvetnojme edhe gjuhen,mjaft jemi zvetnuar ne sistemin e vlerave te te pareve tane....

Meqe thua qe rreziku vjen nga mungesa e fjaleve pse ti e une e tjetri te mos perpiqemi te krijojme fjale te reja e te pershtatshme apo te zevendesojme huazimet ...televizor psh tejpamor ...nuk jane me te pasura jo jane me te pista

Shih fjalen ekzagjeroj ,esagerare apo ekzagerare perbehet nga ekza +ger+are tani ger=gjer pra rrenja eshte shqip e fjala nenkupton po e zgjeron shume pra ekzagjeroj=zgjeroj=shumegjeroj na vjen si fjale e huaj por rrenjen e ka shqip...ky e shume te tjere tregojne se popujt e tjere perdorin rrenjet shqip i fusin nje parashtese te tyren e na e risjellin ....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyj-Njeriu : 28-07-2007 mė 04:53

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2007
    Vendndodhja
    Ne bote
    Postime
    192
    Hm, a e keni lexuar ndodnjehere fjalorin English Albanian. Me falni qe ua them, por gjiuha shqipe eshte nje cik e varfer.

Faqja 28 prej 39 FillimFillim ... 18262728293038 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dėshtimi i gjuhės standarde shqipe te gegėt!
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtė e gjuhės shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •