Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    bitter girl Maska e marsela
    Anėtarėsuar
    11-06-2002
    Postime
    1,163

Mesimi ne gjuhe te huaj...?

kjo eshte tema e pare qe po hap ketu ne forum e do doja ne nje fare menyre te dija opinionin e studenteve te tjere qe studiojne brenda dhe jasht shqiperise..
    A MENDONŻ SE ESHTE E DREJTE QE MESŻMŻ NE UNŻVERŻSŻTET TE BEHET NE NJE GJUHE TJETER,JO NE ATE AMTARE?
    une personalisht me dokumenta quhet sikur i bej mesimet 100%ne anglisht sepse keshtu shkruhet ne kontrata,po realiteti eshte ndryshe.vetem disa lende zhvillohen plotesisht ne anglisht.shpesh merzitem se them erdha me mendimin qe do studioj ne anglisht,per turqisht kisha shqiprin e ku ta di une po pastaj kur mendoj gjendjen e turqve..per ato seshte aspak e lehte te marrin nje lende ne gjuhe te huaj(aq me teper kur kete e kan te veshtire ta pervetsojn duke qene se i perket nje grupi komplet te ndryshem)e per kete shpesh hapen shume diskutime.vec veshtirsise qe sjell mesimi ne gjuhe te huaj esht edhe ai mendimi qe ne sjemi nen varsine e amerikes,pse duhet te behet ktu mesimi ne anglisht etj etj.per mua ska shume ndryshim nese esht ne anglisht a turqisht e kur mesuesit pyesin si e doni spara flas po nga njera ane me vjen keq sepse leket paguhen me teper qe te jete anglisht+ne diplome do shkruhet anglisht kurse un ndoshta sdo jem ne gjendje ta tregoj kte.

u zgjata pak..do doja te dija cmendim keni ju per kete?amund te studiosh me mire ne nje gjuhe te huaj se ne gjuhen tende? e a tregon zhvillimi i mesimit ne gjuhe te huaj zhvillim apo varsi e shfrytzim nga nje vend qe e ka ate gjuhe amtare..
    i mirepres mendimet tuaja!
    Inner beauty takes some finding, but it lasts forever..

i/e regjistruar Maska e Vladimir
    Anėtarėsuar
    07-01-2003
    Vendndodhja
    Belgiė
    Postime
    24
    Marsela une meso sa te mundesh si Turqisht ashtu dhe englisht se sa me shum gjuh te de disha aq me mir esht per ty nuk do te thot se nuk me duhet gje turqishtja se jeta esht e gjet e nuk i dihet jetes.
    Marsela une Vladimiri te uroj fat dhe suksese ne mesime
    Si guri i larte si dega e pemes ta ēoj nje puthje nga loqka e zemres

i/e regjistruar Maska e Vladimir
    Anėtarėsuar
    07-01-2003
    Vendndodhja
    Belgiė
    Postime
    24
    Marsela meso sa te mundesh si Turqisht ashtu dhe englisht se sa me shum gjuh te de disha aq me mir esht per ty nuk do te thot se nuk me duhet gje turqishtja se jeta esht e gjet e nuk i dihet jetes.
    Marsela une Vladimiri te uroj fat dhe suksese ne mesime
    Si guri i larte si dega e pemes ta ēoj nje puthje nga loqka e zemres

ABC Maska e bicjani
    Anėtarėsuar
    18-03-2003
    Vendndodhja
    poshte gjallices
    Postime
    130
    Shume gje e mire.me nje gur vret dy zogj.po meson edhe anglishten dhe turqishte.ne shqiperi nuk do e kishe nje mundesi te tille.
    Sana bažarżlar
    .................................................. ..........

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Shume teme e qelluar kjo.

Une jam nga Prishtina dhe kam studiuar ne Prishtine (2 vite te mbaruara per administrim biznesi) dhe Tirane (nje vit e gjysme per administrim biznesi) ne gjuhen amtare, pra shqipe. Kur erdha ne Amerike, fillova prape nga e para, per shume arsye (jo se nuk mi pranuan provimet qe i kam marre ne Prishtine e Tirane, qe te gjitha mi pranuan), dhe bera bachelors e jam duke bere master, qe te dyja vetem ne anglisht.

Mirepo, aftesite e mia ne te shprehur jane shume me te mira ne shqip se ne anglisht. Edhe pse, une per vete kam filluar te mesoj anglishten para se edhe te filloja shkollen fillore (me muzike dhe filma lol) dhe kam filluar te komunikoj edhe ne anglisht qysh ne rinine e hershme time, dhe kam gati shtate vjet ne Amerike ku kam bere edhe shkollen e larte po ne anglisht. Poashtu, kam nje IQ shume te larte qe me mire nuk po e permend fare, qe dtth. se truri im kap gjerat shume shpejt dhe shume lehte. Kjo mangesi gjuhesore vihet re tek te gjithe studentet e huaj ne Amerike (me dokumenta si une, apo pa dokumenta) e bile edhe profesoret e huaj. Eshte krejt ndryshe me ata qe kane bere edhe shkollen fillore e te mesme ketu ne Amerike, ata kane me shume probleme me gjuhen amtare letrare pastaj.

Une mendoj qe univerzitetet shqiptare ne Shqiperi, Kosove, e Maqedoni duhet te zhvillojne mesimin ne shqip. Ato univerzitete qe kerkojne te rrisin numrin e studenteve me studente te huaj, mund te ofrojne diploma edhe ne gjuhe te huaj por vetem per keta studente te huaj dhe per studentet shqiptare qe duan te punojne jashte atdheut.

Ne gjate studimeve, duke filluar prej shkolles fillore, asaj te mesme, e sidomos ne shkolla te larta, zhvillojme aftesite gjuhesore tona, qe na duhen shume pastaj ne karieren tone profesionale. Nese kemi plane te rrijme, punojme, e bejme kariere ne atdhe, atehere duhet te bejme shkollimin e larte ne gjuhe amtare sepse eshte ne interesin tone me te mire, per shkak se zhvillojme edhe me shume njohurite tona gjuhesore ne gjuhen me te cilen do punojme e bejme kariere. Kjo eshte shume e rendesishme sepse edhe vet suksesi jone ne profesionin qe do bejme dhe ne gjithe karieren tone profesionale varet shume nga aftesia dhe bukuria jone ne te shprehur, pra nga aftesite dhe njohurite tona gjuhesore, pavaresisht profesionit te cilit zgjedhim.

Ne shqiptaret qe kemi bere dhe jemi duke bere shkolle te larte jashte e qe do kthehemi ne atdhe kemi nje "competitive disadvantage" gjuhesor ndaj atyre qe bejne shkollen e larte ne atdhe e ne gjuhe amtare shqipe.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dodoni : 14-03-2006 mė 19:33
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anėtarėsuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Mesimi deri ne sa te mbarosh shkollen e mesme eshte mire te behet ne gjuhen shqipe dmth amtare, gjate kesaj kohe duhen mesuar dhe gjuhe tjera qe te jesh i pergatitur per studimet universitare ku patjeter do te perballesh me shume gjuhe tjera. Ne shkolle te larte edhe po te behet ne mesimi ne gjuhe tjeter nuk ka problem, sa me shume gjuhe meson aq me shume te pelqejne dhe meson tjera.
    Une arsimin e larte e kam bere ne anglisht dhe nuk eshte fare problem per mua gjuha dhe ato qe kam bere ne anglisht mund ti shpreh edhe ne shqip megjithese e humbet ate rrjedhshmerine, por sidoqofte nuk eshte ndonje problem i madh.

Tema tė Ngjashme

1. Himarė, mėsimi nis me himnin grek
    Nga karaburuni nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 134
    Postimi i Fundit: 15-08-2009, 04:07
  2. Mesimi mbi lemoshen, lutjen, agjerimin
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-08-2006, 07:19
  3. Mesimi i Shiqes, begati per femijet e emigranteve:
    Nga Kryeplaku nė forumin Gjuha shqipe
    Postimi i Fundit: 13-05-2005, 07:37
  4. Mesimi ne distance!Korespondenca.
    Nga FlashMx nė forumin Mentori akademik
    Postimi i Fundit: 13-07-2003, 14:19
  5. Mesimi ne Kosove
    Nga Brari nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 26-03-2003, 20:18

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •