Close

Rezultati i Sondazhit: PO HUMBE SHPRESEN A KE HUMBUR GJITHECKA?

Votues
36. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • PO

18 50.00%
  • JO

11 30.56%
  • NDOSHTA

7 19.44%
  • NUK EDI

0 0%
Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 77
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    230
    Per mesuesin,

Shume bukur qe e solle shembullin e ringjalljes se Llazarit. Ne nje diskutim te meparshem ke dhene kete perkufizim per vdekjen:
    ===
    Vdekja eshte perfundimi i nje njeriu ne cdo kuptim.
    Fryma e jetes i rikthehet perseri Krijuesit, per arsyen e vetme se Atij i perket.
    ===
    Llazari vdiq dhe sipas kesaj perfundoi si njeri ne cdo kuptim. Keshtu, ke ringjalli Jezus Krishti?

Se dyti, menyra sesi argumenton per te mbeshtetur qendrimin tend eshte e bazuar mbi heshtjen. Me konkretisht. Ne Bibel nuk thuhet gje fare se cfare beri Llazari pas ringjalljes. Meqe nuk thuhet gje ti nxjerr konkluzionin se Llazari nuk tha gje. Pra, Bibla hesht ne lidhje me cfare beri Llazari e ti nxjerr konkluzionin qe Llazari nuk beri gje.
    Konkluzioni yt nuk mbeshtetet nga kjo histori.

i/e regjistruar Maska e mesues
    Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Postime
    113

berat

Vertete mendim interesant ke dhene.
    Ashtu eshte , bibla nuk thote asgje se c'ndodhi me vone me Llazarin, por megjithate te jemi te sigurte se rasti klasik i ringjalljes se tij, nuk do te kishte qene i ploteshenuar po te kishte patur ndonje ankese nga ana e tij drejtuar Jezuit.

Megjithate, rasti i tij nuk eshte i vetem. Ne lidhje me te ringjallurit e tjere , bibla nuk le aspak dyshime se ata mund te kene qene te ''merzitur'' qe u kthyen ne jete.
    Perkundrazi, te gjitha keto tregohen si mrekulli te ridhenies se jetes nga Jezu Krishti.

(keto te parat jane gati pa lidhje me temen, por kane ca lidhje me stadin ku e keni cuar diskutimin)
    Pse shkoni kaq larg deri ne Koraci per raste te tilla? Nje beratasi, qe per fat te keq nuk po ia mbaj mend emrin ka pasur nje episod te tille. Shume vjet me pare, kur ishte ne moshe adoleshente, vdiq klinikisht per disa dite (2 me duket). Pasi te afermit i kryen te gjitha detyrimet mortore ndaj tij, eshte permendur ne momentin qe po e mbanin ne sup brenda arkivolit rruges per ne varrezat e qytetit. Ai person eshte gjalle (mbase rreth te 50 - 60) dhe e kujton edhe sot e kesaj dite ate episod te tmerrshem ringjalljeje kur grushtonte e shkelmonte arkivolin nga brenda.

Por nuk eshte kjo koka e muhabetit me duket. Mendoj se pak e nga pak po dilni jashte teme duke iu referuar Bibles ne menya shabllonike. Ore e dini c'eshte Bibla ju?!
    Bibla nuk jane fjalet e Zotit apo te Jezusit. Nje perqindje e madhe e Bibles eshte e bazuar ne fjalet e nje fare Pavli nga Tarsus qe brodhi gjithe Boten duke formuar, e ndihmuar komunitetet e vogla e te pakta te Krishtere qe egzistonin aso kohe. Ky i mesoi si te mbanin lidhje midis njeri-tjetrit komunitetet e brishta te krishtere dhe atij i atribohen nje shumice derrmuese e pasazheve te Bibles. Ai i "perpunoi", "perktheu", e perhapi mesimet e Jezusit duke i "deforumar" sipas bindjeve te tija. Me vone, ky personalitet do ti serviret Botes me emrin Shen Pavli.
    Ndersa baza e lendes Biblike dihet qe eshte komplet e marre nga feja hebraike. Sic dihet gjithashtu qe edhe vete feja hebraike eshte ndikuar rrenjesisht nga Zoroastronizmi i sterlashte (kujtoni Zarathustren e famshen).

Mendimin tim per sa i perket temes kryesore e kam thene edhe disa poste me siper ne fakt ne menyre te kondensuar :
    Nuk diskutohet qe nese njeriu si qenie humbet shpresen (e cila shfaqet ne shume forma) ai eshte i predispozuar te vdese se shpejti edhe klinikisht. Dihet qe motivacioni e mban gjalle njeriun. Pra ajo fjala "Shprese" mund te zevendesohej pak me qarte me termin "Motivacion".
    Bota sot njeh shume raste kur deshira per te ecur perseri ka bere njerez te ngrihen ne kembe. Kengetari i famshem Huglio Iglesias ka qene i paralizuar nga mesi e poshte per vjet me rradhe dhe doktoret i perne shpresat klinikisht. Ja ku e keni sot, leviz neper skene me mire se i biri.

Biznesmene me fame Boterore, ne ditet e fundit te Jetes se tyre, ne shtratin e vdekjes, jane ngritur e kane vrapuar si atlete kur kane marre vesh se mund te mbyllnin kontrata te leverdisshme. E kane rrojtur edhe per vite te tjera me pas.

Te gjithe te semuret kronike, porosine e pare te mjekut kane : Deshiren dhe Besimin se do te sherohen (me to eshte mundur edhe kanceri). Pa to, edhe vete mjeket e pranojne se ilacet, kurat apo nderhyrjet kirurgjikale jane gati te paefektshme.

Mund te sjell qindra shembuj kur motivacioni ka bere mbrekullira ne planetin ku jetojme.

PA TE, MENDOJ SE EDHE NJERIU ME I SHENDETSHEM ESHTE I PRIRUR PER TU SEMURUR FIZIKISHT (Mendoni nje te semure. Nuk ka rruge shpetim )
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

Njeriu vdes kur ti vdesin ndjenjat .

Shqipetare e krenare Maska e Eda H
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Fizikisht ne Massachussetts, me shpirt e zemer e mendje ne Shqiperi. A-MER-IK. kjo eshte amerika e perkthyer ne shqip
    Postime
    477
    Humbe pasurine, hic asgje; humbe shendetin ke humbur dicka, humbe shpresen, ke humbur gjithcka.Tė vdesėsh s'ėshte gjė, tė mos rrosh ėshtė e tmerrshme.
    Varrezat jane portofole, ku cdo vlere humane e vendosur ne to, reduktohet ne zero.

Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Eda H : 14-07-2002 mė 19:51

i/e regjistruar Maska e Agim Doēi
    Anėtarėsuar
    23-05-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, Ministria e Mbrojtjes
    Postime
    2,799
    Mė duket se ėshtė shtruar pyetja "Kur vdes njeriu?"...Pra nėse unė hedh nė mesazhin tim qė VDEKJA nuk ekziston! VDEKJA bėn pjesė nė Forcat e Kėqia! Njeriu vetėn NDRRON JETĖ! Kjo nuk do tė thotė tė futemi nė labirinthe pa fund!
    Sa pėr shėn Lazarin, nė 1808 ka kaluar buzė Malit tė Gjerė, nė mes tė Shėn Ndreut, binte shi dhe njė futunė e paparė! Shėn Lazari sheh dritat pėrballė nė atė terr.
    - Ato drita tė kujt janė?! - pyet shėn Lazari
    Shoqėruesi njė vendas nga ato anė iu pėrgjigj:
    - Gjinokastėr quhet !A vemi tė kalojmė natėn atje, janė njerėz bujarė!
    - Kurrėn e kurrės nuk shkel kėmbė e Lazarit atje - iu pėrgjgij Shenjti! Atje pa kaluar 100 vjet do lindė Satanai!
    (Dhe nė 16 tetor 1908 atje lindi Enver Hoxha!) ......
    Nuk po bėj mė komente, por meqėnse shqiptarėt e kanė shpirtin e kundėrshtimit ngado me vehte (mėsuesi thotė "nuk jam mėsues" - ama NICK-u i pėlqen, nuk jam ateist thotė, e pastaj......)
    Nejse po e mbyll kėtė temė me 4 vargje:
    Kisha shumė kohė qė kisha vdekur
    Bile nuk isha nė varrimin tim!
    Sa fjalė tė bukura qė kishin gjetur
    Nė EPITAFIN e varrit tim!?..........

Me respekt Agim

Mendoj se jane te pranueshme te gjitha pergjigjet e dhena duke pasur parasysh qe u perpoqa te kuptoja kendveshtrimin e te gjithe atyre qe deri tani kane kthyer pergjigje.Vdekjen une do ta konceptoja jo si nje mbarim i jetes apo mbyllje e saj.Eshte nje menyre per te njohur me mire vetveten.Them keshtu sepse njeriu nqs. bejme llogari jeton per te vdekur nje dite.Shpresa eshte nje menyre per te permiresuar jeten ne te cilen jetojme.atehere do te na duhej te shqyrtonim cfare lidhje ka kjo me besimin.Thuhet se per sa kohe qe njeriu jeton ka besim dhe shprese.Para se te vdiste nje njeri i madh tha:"Jam i lumtur me keto qe kam do te isha i kenaqur po te kisha me teper"Prandaj per secilin prej nesh mbetet jetesa nje stil dhe kushdo duke u bazuar ne kete te fundit eshte i lire'ne gjendje ta jetoje ate si te mundet'apo si te doje.Ai qe eshte optimist eshte ne gjendje te thote thenien e mesiperme,pra thuhet se ai ka besim.Shpresoj te kem shkruar ne menyre te qarte... -Leonard

Vajza e Eres Maska e Puhiza
    Anėtarėsuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355
    Nderroj jete !
    JO Vdes!
    Tingujt e heshtjes sė mendimeve te pathėna
    perplasen nė detin e renkimit pamor,
    Lotet e kuq gjurmėt keqaz mbulojnė
    U mpiksėn tingujt, ngrirja filloi
    Heshtja ime u trishtua...

i/e regjistruar Maska e mesues
    Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Postime
    113
    Agim , une nuk po kundershtoj duke ju permbajtur natyres se shqiptarit.
    Ke te drejte kur thua qe ne shqiptaret e kemi pak te theksuar ate vetine per tu dukur ''kundershtues'' ndaj te tjereve , duke nxjerre ne pah origjinalitetin dhe mendimin tone per te gjitha ceshtjet themelore.

Megjithate , ne kete rast , ashtu si dhe ne shume te tjera ku kam shkruar, nuk kam folur nga bindjet personale, por duke arsyetuar ne baze te shkrimeve te shenjta.

Ne lidhje me temen qe po diskutojme , mendoj se burimi me i mire per te kerkuar pergjigje eshte pikerisht bibla .

Une nuk besoj se ne si njerez kemi aq aftesi mendore te zbulojme misteret qe na rrethojne , pa ndihmen e Atij qe na krijoi.
    Ne qofte se zgjedhim te lodhim koken pas filozofive njerezore, ose perrallave te lashta pagane ne lidhje me jeten dhe vdekjen, te mos habitemi kur nje dite do ta gjejme veten me konfuz dhe te mjegulluar sesa ne fillim .

Agim , me fal nese e ke ndjere veten sadopak te ofenduar nga pergjigja ime.
    Duhet ta dish qe ne kete mes nuk ka asgje personale.Ketu thjeshte shprehen mendimet e te gjitheve dhe nuk eshte e thene qe ato te perputhen . Te jesh i sigurte se nuk po ndikohem aspak nga fryma e kundershtimit.

i/e regjistruar Maska e Agim Doēi
    Anėtarėsuar
    23-05-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, Ministria e Mbrojtjes
    Postime
    2,799

Mėsuesit me respekt.

Mėsues i nderuar,
    Sinqerisht nuk ka mbetur hatri, por mė "kėrrciti" pak dueti nuk jam mėsues dhe nuk jam ateist! Ndaj m'u duk se po plotsoje "detyrėn" me kundėrshtue!
    Pėr tė qenė i sinqertė, nuk kam aspak dėshirė me filozofue ne asnjė temė (o Zot mė erdhi dėshira me pėrdorue mėnyrėn paskajore tė foljes), pra "mėsues" i dashur, kur folja ka mėnyrėn Paskajore edhe Qėnia Njerzore ka PASKAJSHMĖRINĖ e EKZISTENCĖS SĖ VET!
    JETA (nė kuptimin klasik tė saj - jeta fizike) dhe VDEKJA (nė kuptimin simbolik tė saj - futja nė arkivol dhe nėn dhč) pėr mua kanė qenė dhe do tė jenė PAZGJIDHĖSHMĖRISHT ndrrimi i gjėndjes agregate tė njeriut. Ndaj kėmbėngul qė njeriu NDRRON JETĖ! Nėse duam tė komentojmė "Kur vdes njeriu?" - nė mėnyrėn mė sempliciste - atėhere mund t'i referohemi atij MOMENTI qė nė mjeksi i thonė VDIQ!
    Pėr mua NJERIU KA VDEKUR PIKĖRISHT ATĖ MOMENT KUR AI "HARRON TĖ JETOJĖ!"
    Agimi

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. "Vizitori" i befasishėm
    Nga biligoa nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-06-2009, 15:23
  2. Balsami i lumturisė
    Nga E_LUMTURA nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 09-02-2007, 18:59
  3. Emrat Ilire
    Nga Leila nė forumin Ndihmoni njėri-tjetrin
    Pėrgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 12-05-2006, 20:33
  4. A e shikon dot njeriu Zotin?
    Nga ~Geri~ nė forumin Komuniteti musliman
    Postimi i Fundit: 20-09-2005, 15:07
  5. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •