Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 13
    Administratore Maska e Fiori
    Anėtarėsuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016

Arkitekturė

Notre-Dame de Paris

"Koha eshte arkitekti, ndersa njerzit ndertuesit
    — Victor Hugo, Notre-Dame de Paris.

Mbi token ku kjo ndertese kolosale qendron sot, me pare Romaket kishin ndertuar tempullin e Jupiterit, i cili me vone u transformua ne kishen Romaneske e njohur me emrin "Katedralja e St. Etienne", krijuar nga Childebert ne 528.

Ndertimet per Katedralen e Notre Damit filluan rreth vitit 1163 te nxitura nga Maurice de Sully, bishop i Parisit i cili vendosi te ndertonte nje katedrale te re per tju pergjigjur nevojave te ritjes se popullsise dhe tja dedikonte kete katedrale Virgjereshes Mari. Ndertimet zgjaten gati 180 vjet pra katedralja kishte pak a shume strukture te perfunduar rreth vitit 1345.

Skice a planit verior - Kjo pjese e katedrales nuk mund te shihet me kaq qarte dhe plote, per shkak te zgjerimit te qytetit ne kete ane.

Hyrja Perendimore

Nje nga pjeset e rrindertuara

vazhdon...

carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585
    Tė lumtė Fiori!
    Mos jeni gjė duke mėsuar pėr Arkitekturė? Unė jam njė student nė Arkitekturė nė Los Angeles dhe do tė gėzohesha shumė qė tė njihja ndonjė tjetėr vlla nė kėtė fushė kėtu nė forum!
    Edhe njė hėrė ju lumtė
    nderime
    drini.

kill your idol Maska e Pedro
    Anėtarėsuar
    15-01-2003
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    410
    Pershendetje Drini dhe Fiori
    Edhe mua me ka mahnitur shume Notre Dame kur e kam vizituar.
    Doja te shtoja qe edhe La Sagrada Familia e Antonio Gaudķ ne Barcelone me ka bere per vete dhe mendoj qe Gaudķ eshte nje nga gjenite e arkitektures.
    Drini, ne cfare semestri apo viti je?
    Lista nr5

6 kanatjere
    6 mbathje
    6 shami

prej kohesh ka vene studjuesit ne mendime,per arsye te mungeses totale te corapeve

Shpirt i Lirė
    Anėtarėsuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    Dhe une te njejtin mendim kam Pedro. Fatkeqesisht skam qene ne Spanje, por kur kam pare nje album mbi ato qe Gaudķ ka projektuar jam mrekulluar, stili i tij eshte teper i vecante.
    Po ju sjell nje shkrim mbi nje projekt te hartuar prej vete Gaudķt, qe kohet e fundit eshte paraqitur ne New York per te zevendesuar 2 kullat binjake.

Propozohen bocetet e gjenise katalanas

Ne vend tė dy kullave nė New York mund tė realizohet nji ndertesė e projektueme prej Antoni Gaudģ.Katalonja ka me u mundue me bindė pergjegjėsit e rindėrtimit tė Ground Zero.Projekti pėr tė cilin bahet fjalė,veper e gjenisė katalanas tė modernizmit,asht nje arkitekturė ambicioze prej 360 metrash e nāltė.Andrra amerikane e Gaudģ-sė fillon 23 vjet mā parė se ndertimi i Empire State Building,por mbeti nji projekt i parealizuem,nji nder shumė vizatimet e atit te Sagrada Familia-s.Tash “Hotel Attraction”,nji ndertesė avanguardiste e ideume per Manhattan-in e fillimshekullit tė njizetė,mund te bahet realitet pikėrisht ne zemren e New York-ut tė plagosun prej terrorizmit.

Historia e “Hotel Attraction”-qė me gjithė kėtė emen s’kishte me kene vetem nji hotel,por nji ndertesė multifunksionale-fillon gadi nji shekull mā parė nė Barcelonė.Dy imprenditorė amerikanė,admirues te arkitekturės me fantazi tė Gaudģ-sė,paraqiten para artistit me nji plan:me ndertue nji pallat 360 meter te nāltė.Nji simbol i qytetit mā modern,mā inovues,mā energjik e te lirė tė botės.
    Antoni Gaudģ-sė i pelqeu ideja e filloi menjihere punen,i palodhun si gjithmonė:nė vizatime filloi me marre formė ndertesa e nāltė nė forme koni tė rrumbullakosun .Do permbante apartamente,zyra,ristorante e dhoma hotelit.Pjesa ma e randėsishme e ndertesės kishin me kenė pesė sallat e medhaja,simbole te pesė kontinenteve.Nė qendėr tė sallės qė perfaqėson Ameriken kishte mendue nji figurė tė madhe mbi nji piedestal.Ne fillim u mendue pėr Statujen e Lirisė,por tue i pa mā mirė vizatimet origjinale te Gaudģ-se u zbulue projekti i vertetė.Nji ejell me aureolė nė krye,nji kryq nė dorė e krahun e djathtė tė ngritun nalt ne shenjen e bekimit.Mendohet se nė brendėsi,Gaudģ kishte parashikue tempuj tė hapun per gjithė kultet e besimet e planetit,jo vetem nji kishė katolike.Por projekti s’vazhdoi ma andej.Andrra amerikane bashkė me dy investuesit u zhduk.Vizatimet e “Hotel Attraction”harrohen deri me 1956 kur Matamala Pińol,i biri i njenit prej bashkėpuntorėve mā te ngushtė te Gaudģ-se,i dedikoi projektit nji monografi me titull:”Kur Kontinenti i Ri thirrte Gaudģ-ne”.Prej atij momenti shumė arkitektė e historiane te artit u interesuen per projektin.Vetem pak muej mā parė,gjatė kremtimeve te “Vitit te Gaudi-se”,nji grup ekspertash studjuen mundsinė per me e realizue.Generalitat (qeveria autonome e Katalonjas) ka me u mundue me bindė pergjegjėsit e rindertimit te Ground Zero se e ardhmja e Manhattan gjindet ne vizatimet e Gaudģ-se.Neser ky bocet ka me u paraqitė nė Graduate Center tė Universitetit tė New York-ut.Autoritetet amerikane pergjegjėse per rimodelimin urbanistik te New York-ut mbas atentatit te 11 shtatorit kanė nė dorė tashma krejt dokumentacionin per projektin e “Hotel Attraction” e rishikimet e mundėshme tė tij.Ne kjofte se ky projekt s’ka me u ba realitet,mund tė luej rolin e frymėzuesit te projekteve nė garė per zavendėsimin e Kullave Binjake.

Anėtarėsuar
    15-01-2003
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    410
    Ah qe se mos pyesi njeri: Ore ti perse e quan Gaudķ gjeni te arkitektures dhe pse te pelqen ?

Pergjigja eshte se ne kohen kur te gjithe iu vune "te shpiknin" arkitekturen moderne, Gaudķ perpiqej tu vertetonte se Modernia nuk shpiket, por ishte dhe eshte gjithmone aty, mjafton te gjesh elementet dhe konceptin e saj. Gaudķ ka nje stil te vetin modern me tiparet dhe elementet e Gothic. Ndoshta jam gabim dhe ja kam futur kot, por une keshtu e kuptoj kur shoh La Sagrada Familia ose Katedralen ne Mallorca ose Parkun e mrekullueshem me kollonat po aq te mrekullueshme Güell.
    Pershendetje
    Lista nr5

6 kanatjere
    6 mbathje
    6 shami

prej kohesh ka vene studjuesit ne mendime,per arsye te mungeses totale te corapeve

carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585
    Pedro unė jam nė vit tė dytė e gjysėm.
    Mėsoj nė njė community college kėtu nė Los Angeles. Pėrsa i pėrket Gaudi-t ai ėshtė edhe pėr mua njė nga arkitektėt mė tė adhuruar. Projektet dhe ndėrtesat mė tė shumta ai harriti ti mbaroj rreth e qarkė Barcelonės, qytetit tė tij tė lindjes. Ai njihet gjithandej si arkitekt Katalan pėr kėtė arsye. Ai ėshtė i kategoruar mė shumė si arkitekt i stilit Organik sepse format e tij varen shumė nė gjėra organike si kockat, forma tė bretkocės, etj. Ai vdiq para se tė mbaronte sė ndėrtuari La Sagrada Familia, dhe thuehet se ka vdekur nė kantjerė duke ecur mbrapsh sepse po vrojtonte ndėrtimin. Gjithėsesi do tė ishte mė mirė tė flisnim pėr arkitekt Shqiptare ose stilin arkitektonik Shqiptarė besoj.
    Shumė Nderime
    drini.

P.S. sė shpejti do tė mundohem tė postoj projekte qė kam pėrfunduar pėr klasėn e projektimit qė ndjek.

Shpirt i Lirė
    Anėtarėsuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    Gaudķ ka vdekur aksidentalisht, i shtypur nga tramvaji me 1921, kur dhe gjendja e tij ekonomike linte shume per te deshiruar, ishte i varfer dhe si strehim kishte nje dhome ne katedralen qe ishte ne ndertim e siper.

_____________ Maska e ornament
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Me then te drejten Eni, katedralja e Gaudit eshte e shemtut, te kujton kalate me rere te lagur qe ndertojne ne breg te detit femijet e vegjel. Projekti ishte spektakular veē ne leter, megjithese me sa di une, s'kishte nje projekt te qarte e te perfunduar, ngage pothuaj e pamundur te projektosh ne 3 D, mbi nje karte qe te lejon vetem 2 D.
    Mungesa e projektit ka krijuar veshtiresite kryesore per mbarimin e saj, qe po kryhet ne ditet tona. Po ta shikosh shtesen (une e kam pare nga afer) ajo nuk i ngjan pjeses perfunduar nga Gaudi, sepse siē e thame e pamundur.
    Gaudi punonte si nje artist dhe jo si nje arqitekt. Puna e tij mbeshtetej kryesisht mbi rastesine dhe instiktin, si dhe per nga koncepti ishte revolucionare, kjo beri qe Gaudi te behej i njohur ne te gjithe boten.
    Punimet me permasa relativisht te vogla, jane me te vertet te kendshme, sepse ai e ka metrizuar subjektin me kollaj.
    Ndersa tek katedralja, ky duket qarte qe i ka ik prej duresh, kjo e deshperoi Gaudin qe siē e thame e mbante veten me shume per Artist se sa arqitekt. Ky deshperim s'eshte ēudi qe shkaktoi vdekjen e tij.

Shpirt i Lirė
    Anėtarėsuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    thua?

mua me kane terhequr shume disa apartamente te projektuara nga Gaudģ, mos gaboj po ne Barcelone.

Anėtarėsuar
    15-01-2003
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    410
    Ornament aman te keqen vellai me trego se cfare zanati ke.

Jam shume kurioz ta di se nga i ke mesuar termat 3D dhe 2D dhe ne qofte se une dua te prezantoj projektim tim ne kantierin e ndertimit a mund ta bej kete me vizatime ne leter apo duhet te marr kompiuterin me vete?

Hahahahahahahahaha sa te kenaqin shpirtin te gjithe ata qe marrin vesh nga cdo gje.

Apropo, meqe katedralia La Sagrada Familia te duket e shemtuar dhe si ato kalate me rere, qe neser do shkoj ta prish dhe ne vend te saj do te ndertojme disa parafabrikate.
    Lista nr5

6 kanatjere
    6 mbathje
    6 shami

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •