Close

Rezultati i Sondazhit: Besoni ne Trinitet?

Votues
29. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Po

13 44.83%
  • Jo

16 55.17%
Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 64
  1. #-9
    Njohuria te ben te lire Maska e SuNRiSeR
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    ...where everything fades...
    Postime
    368

Cfare eshte Triniteti??

Po hap kete teme jo se nuk e di se cfare eshte triniteti,por sepse kam degjuar dhe lexuar shpjegime nga me te ndryshmet nga besimtare sektesh te ndryshme te krishtere, biles edhe nga te krishtere te se njejtes organizate. Per me teper te tjere te krishtere si Deshmitaret e Jehovait nuk e besojne fare Trinitetin, kurse MOrmonet thone qe ati, biri dhe shpirti i shenjte jane 3 perendi te ndryshem.

Dua te di cili eshte shpjegimi "zyrtar" i Trinitetit dhe ne cfare vargje te Bibles mbeshtetet me konkretisht.

Pershendetje, SS.

P.S. Ne rast se ndonje moderator mendon se kjo teme ka si synim rremujen ne forum dhe nxit grindjet midis pjesemaresve, jane te mirepritur te bejne te njejten gje qe e kane bere me temat e tjera te hapura nga une, por po pati mundesi te na japin edhe ndonje shpjegim se pse...

2. #-8
    Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Sa di ti di edhe une per te por dua te te them se behet fjale per besimin ne tre Zotera te ndare ne tre qenie te vecanta.Pikerisht Zotin ate bir e shpit te shenjte.
    Kjo eshte aspak racjonale dhe per kete arsye Kisha pjer Kohesh e ka shpallur mister qe duhet te besohet verberisht.
    Mos prit te te sqaroje dikush per te.
    Injoranca nuk zhduket me top

3. #-7
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Eshte pikerisht e kunderta e kesaj qe pretendon muslimani Indrit.

Faktikisht, Sunriser, do te ish interestant te sillej nje komplet vargjesh se cfare pretendon Kurani qe te krishteret besojne, se do te mahniteshit shume.

Triniteti, nuk eshte besimi ne Tre Zota, si ne Tre Qenie te ndryshme, sic thote Indriti, perkundrazi, ne besojme se Perendia eshte Nje (Qenie), ne Tre Persona, ku pra te Tre keta Persona jane te bashke-qenshem, bashke-lavdishem, bashke-pushtetshem.

Ndru=yhsimi midis tyre qendron ne te qenit Persona te ndryshem, dmth Ati nuk eshte Biri e as Fryma e Shenjte, e keshtu me rradhe.

Ati karakterizohet si Ati i Birit, prej te cilit Buron Fryma e Shenjte, edhe i Cili krijoi te gjitha.

Biri eshte Vete e dyte e Trinise, me ane te te Cilit u krijuan te gjitha. Ky u misherua per shpetimin e njeriut.

Fryma e Shenjte, eshte Vete e trete e Trinise, i Cili shenjtoren gjithshka e qe buron prej Atit.

A duhet ne fakt qe Trinia te jete Racionale, dmth te thithet krejteisht prej racionalitetit te rendomte njerezor ne menyre qe te jete edhe e Vertete?
    Ky do te ishte nje budallallik te thuhet nga disa si muslimanet qe vete deklarojne se Zoti nuk mund te njihet ne Qenien e Tij, edhe se Ai e kapercen Kapacitetin njerezor.

Ti Sunriser di anglisht, en Net ka shume botime te Kishes e Shenjtoreve mbi Trinitetin, si ai i Shen Augustinit psh etj...

4. #-6
    Vargje nga Bibla qe deshmojne trinitetin.
    Gjoni8:54, 58 "Jezusi u pergjigj:'Ne qofte se une e perlevdoj veten, lavdia ime s'eshte asgje. Eshte Ati im ai qe me perlevdon, per te cilin ju thoni se eshte Perendia juaj.....Jezusi u tha atyre:'Ne te vertete, ne te vertete po ju them; para se te kishte lindur Abrahami, Une Jam"

Gjoni14:16,17 "Dhe une do t'i lutem Atit dhe ai do t'iu jape nje ngushellues tjeter qe do te qendroje pergjithone me ju, Frymen e se Vertetes, qe bota nuk mund ta marre, sepse nuk e sheh dhe nuk e njeh, por ju e njihni sepse qendron me ju dhe do te jete ne ju"

Eksodi3:14"Perendia i tha Moisiut:'UNE JAM AI QE JAM' Pastaj tha:'Do t'u thuash keshtu bijve te Izraelit: 'UNE JAM-i me ka derguar tek ju"

Isaia 7:14"Prandaj vete Zoti do t'ju jape nje shenje: Ja , e virgjera do te mbetet me barre dhe do te linde nje femije te cilin do ta quaje Emanuel" (Emanuel do te thote Perendia me ne)

Gjoni14:8-10"Filipi i tha:Zot na i trego Atin dhe na mjafton. Jezusi i tha:'Ka kaq kohe qe une jam me ju dhe ti nuk me ke njohur akoma o Filip? Kush me ka pare mua ka pare Atin. Si valle po thua Na i trego Atin? A nuk beson se une jam ne Atin dhe se Ati eshte ne mua? Fjalet qe po ju them, nuk i them nga vetja, Ati qe qendron ne mua eshte ai qe i ben veprat."

Ka shume vargje qe tregojne se Perendia eshte nje. Por ai eshte Perendi triun. Ai e shfaq veten (nese mund te shprehem keshtu) ne tre forma ( kush nuk eshte dakord, le te jape mendimin pa gjykuar fjalet e mia. nuk mund te kuptohen shkrimet e dikujt 100% sepse mungon ajo qe quhet shikimi i tjetrit, toni i zerit, dmth, shume gjera, qe e bejne biseden pak te veshtire per t'u kuptuar plotesisht)
    Perendia nuk eshte nje Perendi i larget qe krijoi boten dhe na la neve te bejme sipas qejfit me te miren dhe te ligen. Por na dha rrugezgjidhje ne cdo gje, na dha veten e Tij ne Jezus Krishtin.

Krishti beri cdo gje si njeri me qellim qe ai te behej shembull per ne njerezit. Ai ishte dhe eshte Perendia i misheruar, mos ngaterroni veten duke pyetur si ka mundesi t'i lutet Zoti Zotit. Jo Ai qendronte ne bashkesi, qendronte aty ku ishte vendi i tij, nje me Atin, dhe na dha neve shembullin e tij si te qendrojme dhe ne ne bashkesi me Atin, si t'i lutemi dhe si ta duam.

Fryma e Shenjte quhet ngushelluesi, mesuesi, paqedhenesi, a mund te jete thjesht nje "energji" mesuese, ngushelluese...kur ne kemi nevoje per ngushellim shkojme tek nje mik, i afert, shok, shoqe per ngushellim, jo tek ndonje energji, shkojme tek dikush qe eshte si ne ose me teper se ne, tek Ati, tek Biri tek Fryma e Shenjte, qe jane NJE.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Manulaki : 02-12-2003 mė 11:37
    Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!

5. #-5
    Perpara se dikush te heqe postimin e me siperm ju lutem me njofoni arsyen pse do ta beni nje gje te tille.
    Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!

6. #-4
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Manulaki!

Gjeja qe me ve me teper ne dyshime lidhur me vertetesine Biblike te Trinitetit eshte fakti qe hebrenjte nuk e besojne ate. Duke qene qe Testamenti i Vjeter eshte fjale e frymezuar e Perendise dhe e studjuar per aq shekuj nga izraelitet a nuk duhet te kishte te pakten nje grup prej tyre qe te besonin qe Zoti eshte "nje ne tre"?! Fakti eshte qe per cifutet Trinia eshte herezi. Dhe gjithashtu Testamenti i Vjeter eshte shume "i varfer" ne vargje qe i referohen Trinitetit.

Vargjet qe ti ke sjelle nga Eksodi dhe nga Isaia nuk zbulojne asgje ne lidhje me Trinitetin, pasi tek Eksodi Zoti i jep Moisiut nje emer me te cilin te paraqitet para faraonit, kurse Isaia flet per Krishtin dhe emri Emanuel shume me thjesht na jep faktin qe Krishti eshte i derguar i Zotit, qe ben publik vullnetin e tij ne toke.

Gjoni 14:16,17 flet per Shpirtin e Shenjte qe Zoti do te dergoje pas ringjalljes se Krishtit per te udhehequr dhe ndihmuar apostujt qe te plotesojne misionin e tyre per te ungjillizuar ne vazhdim edhe jashte Izraelit. Nuk eshte relevant per Trinitetin.

Gjoni 14:8-10 edhe njehere perforcon idene qe Krishti si i derguar i Atit pasqyron vullnetin dhe cilesite e Atit. Kush njeh Krishtin dhe mesimet e tij ka njohur edhe Atin. Eshte njesoj si te thuash kush njeh Biblen njeh Atin. Nuk do te thote qe Ati dhe Bibla jane nje.

Gjoni 8:54,58 nuk perdoret me ne mbrojtje te Trinitetit as nga kleriket pasi perkethimi i sakte eshte: Para se te kishte lindur Abrahami une kam qene. Versionet me prestigjoze te Bibles ne editurat me te reja po e perkethejne keshtu. Gjithashtu forma 'UNE JAM" eshte jashte kontekstit ne ate varg pasi Krishti po flet per veten se kush eshte, dhe po thote qe ka qene qe ne fillim para Abrahamit.

Pra deri tani une nuk mund te marr asnje varg nga ata te mesipermit si te pershtatshem per te vertetuar qe Triniteti eshte nje doktrine Biblike.

Pershendetje, SS

7. #-3
    Nuk eshte e vertete qe nuk ka hebrenj qe nuk e besojne Trinitetin. Nuk e di a ke njohuri per kishen ortodokse ne Bethlehem, dhe per kisha ortodokse ne Izrael. Ka gjithashtu shume te krishtere hebrenj qe une kam takuar ketu ne amerike qe bejne pjese ne kisha te ndryshme, protestante, ungjillore, ortodokse etj. Te gjitha keto kisha kane per baze trinitetin.

Persa i perket faktit qe vargjet me siper nuk mbeshtetin idene e Trinitetit varet se ne c'kontest e lexon, per mua ato jane nje shprehje fare e qarte e asaj qe une besoj se Zoti eshte.

Pershendejte Manulaki

8. #-2
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Postuar mė parė nga SuNRiSeR

Manulaki!

Gjeja qe me ve me teper ne dyshime lidhur me vertetesine Biblike te Trinitetit eshte fakti qe hebrenjte nuk e besojne ate. Duke qene qe Testamenti i Vjeter eshte fjale e frymezuar e Perendise dhe e studjuar per aq shekuj nga izraelitet a nuk duhet te kishte te pakten nje grup prej tyre qe te besonin qe Zoti eshte "nje ne tre"?! Fakti eshte qe per cifutet Trinia eshte herezi. Dhe gjithashtu Testamenti i Vjeter eshte shume "i varfer" ne vargje qe i referohen Trinitetit.

Faktikisht, ajo qe duhet te kuptojme eshte se

- a duhej qe Triniteti te ishte besuar nga Judenjte ne menyre qe te behej i besueshem ne ditet e sotshme?

- a e kishte Judaizmi si qellim ne vetvete qe te permbante ne doktrinen e vete te gjithe Zbulesen hyjnore, apo Izraeli ishte ende ne pritje te plotesimit te Zbuleses Hyjnore, sidomos me ardhjen e Mesias qe ata prisnin?

Zbulesa hyjnore, duke filluar qe nga perbrenda Dhiates se Vjeter, ka shkalle zbulimi, stade, ku stadi i me parshem nuk kishte gjerat qe kane stadet e mepasshme.

Keshtu qe Dalja nga Egjipti, Ligji, krijimi i Izraelit, ndertimi i Tempullit etj te gjitha keto u zbuluan ne procese kohore, e nuk mund te gjykohet per kundra ndetimi i Tempullit, meqe Abrahami nuk kishte patur nje Tempull te tille!!!

Triniteti ka gjurme te pamohueshme ne Dhiaten e Vjeter, qe nga perdorimi ne shumes kur Zoti flet, e ne shume raste te tjera ku numri tre eshte domethenes.

Jo rastesisht ne Judenjte e shekullit te dyte para Krishtit ishte perhapur gjereisht idea e LOGOSIT te Jahves, me ane te te Cilit Jahve kishte krijuar boten. Fjalet e Urta si edhe Urtesia e Solomonit flasin per keto gjera, "se cili eshte emri i Birit te Tij" apo se si Fryma e Shenjte depertonte Perendine ne te gjitha misteret e brendeshme te Tij. Nuk ka asgje ne bote qe te pershkoje thellesite e Perendise pa qene i barabarte me Perendine, ndryshe, Perendia nuk do te ish me Perendia mbi te gjithe, i pakapshmi etj

Pra ne Izrael qarkullonte ideja e Perendise Triune, por ata ende ishin ne pritje te Zbuleses se Zotit si per te patur nje Vertetim qiellor, e jo filozofime njerezore mbi keto ceshtje.

.

Gjoni 14:8-10 edhe njehere perforcon idene qe Krishti si i derguar i Atit pasqyron vullnetin dhe cilesite e Atit. Kush njeh Krishtin dhe mesimet e tij ka njohur edhe Atin. Eshte njesoj si te thuash kush njeh Biblen njeh Atin. Nuk do te thote qe Ati dhe Bibla jane nje.
    Ketu duhet ndalur pak! Nuk ka patur asnje profet, qofte edhe nga ata qe kane pretenduar te jene te tille, qe te kene shpallur se kush ka pare jeten apo shembellin e mire te profetit, ky te kete pare Atin...!!!!

Nje shprehje e tille eshte unikale veten ne Dhiaten e Re e shpallur prej Krishtit, e qe nqs do te behej publike si pohim, farisejte serish do te merrnin gure per ta vrare per blasfemi.

Krishti na Zbuloi ne menyre te plote Atin, vetem e vetem se Ai eshte Nje me Te, i bashkeqenshem, i bashkelavdishem, i bashkepushtetshem, pra nje Kapacitet si te thuash, ndryshe Ai nuk do te mund ta pretendonte nje gje te tille, edhe prandaj edhe farisejte qe ia kuptonin pretendimet shpesh here donin ta vrisnin per blasfemi.

Gjoni 8:54,58 nuk perdoret me ne mbrojtje te Trinitetit as nga kleriket pasi perkethimi i sakte eshte: Para se te kishte lindur Abrahami une kam qene. Versionet me prestigjoze te Bibles ne editurat me te reja po e perkethejne keshtu. Gjithashtu forma 'UNE JAM" eshte jashte kontekstit ne ate varg pasi Krishti po flet per veten se kush eshte, dhe po thote qe ka qene qe ne fillim para Abrahamit.
    Varet se cfare mendoni ju me klerike. Roben e policit apo ushtarit mund ta veshe gjithkush, pa qene vete polic apo ushtar, madje po te them se veshja ushtarake ka dale ne mode sot..., keshtu qe...

Ajo qe i jep autoritet ketij pasazhi eshte se ata Eter te Kishes, nepermjet te cileve Dhiata e Re, u ruajt nga herezite e shtremberimet, u kanonizua e u interpretua, kane pare ne kete pasazh nje pohim te Krishtit mbi Hyjnine e Tij, prandaj edhe Judenjte benin ta vrisnin, e keta Eter te Kishes kane shume shume me teper autoritet se ca te ashtequajtur klerike per te percaktuar nese ky pasazh eshte apo jo referim mbi natyren hyjnore te Krishtit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 02-12-2003 mė 13:47

9. #-1
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Manulaki!

Kur thashe hebrejte nuk e kisha fjalen per kombesine por per judaizmin si feja nga e cila me vone doli krishterimi.

Seminarist!

Une nuk e mohoj qe Mesia njihej nga cifutet dhe pritej ardhja e tij. Dhjata e Vjeter eshte e mbushur me plot referime dhe profeci rreth tij. E kam fjalen rreth Mesise si personi i dyte brenda Trinitetit. Kjo eshte ajo qe Judaizmi nuk e ka pranuar asnjehere dhe nuk e pranon as sot.

Jam dakord me ty qe zbulimi i hyjnores behet shkalle-shkalle, por kjo zakonisht ndodh me plane apo qellime specifike te Zotit. Psh sakrifikimi i Mesias u zbulua pak nga pak, duke filluar qe nga Eva kur Zoti dha denimin por edhe planin e tij per te "lare" mekatet, kur tha qe "gjarpri do t'i kafshoje kemben por ai do t'i shtype koken", me zgjedhjen e popullit nga do vinte ky shpetimtar, me ligjin e Moisiut, me simbolistiken e tempullit te Solomonit dhe pastaj me profecite, e Isaias, Danielit etj.
    Por kur behet fjale per identitetin e Perendise Bibla ka qene ekzakte qe kompletuar qe ne fillim. Nuk mund te kerkosh besim pa u "prezantuar" qe ne fillim se kush je dhe cfare kerkon. Dhe Zoti kete e ka bere qe ne dhjaten e vjeter, por megjithese pershkrimet mbi fuqine, pushtetin, cilesiet etj, e tij jane te dhena deri ne detajet me te imta, kurre nuk behet fjale per Perendine si Trinitet.

Pershendetje, SS.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Jo rastesisht ne Judenjte e shekullit te dyte para Krishtit ishte perhapur gjereisht idea e LOGOSIT te Jahves, me ane te te Cilit Jahve kishte krijuar boten. Fjalet e Urta si edhe Urtesia e Solomonit flasin per keto gjera, "se cili eshte emri i Birit te Tij" apo se si Fryma e Shenjte depertonte Perendine ne te gjitha misteret e brendeshme te Tij. Nuk ka asgje ne bote qe te pershkoje thellesite e Perendise pa qene i barabarte me Perendine, ndryshe, Perendia nuk do te ish me Perendia mbi te gjithe, i pakapshmi etj[/b]

Une e kam shkruajtur me siper, se edhe koncepti mbi Zotin, Sunriser, pati nje fare evolimi sipas Zbuleses, tek Judenjte.

A nuk iu zbulua "Une Jam-i" Moisiut, e megjithese ky ishte i njejti Zoti qe i foli edhe Avraamit, Moisiu e pyeti se cili eshte Emri i Tij?

Natyra e Zotit, qe eshte identiteti i vertete i Zotit, i eshte zbuluar po ashtu ne shkalle Izrailiteve.

Edhe sic thashe jo me kot nder Judenjte e shekullit te dyte para krishtit qarkullonte Ideja e Logosit te Zotit me ane te te cilit u krijua bota qe ishte edhe ndermjetuesi midis Perendise e krijimit. Prandaj edhe po ta veresh ne Ungjill judenjte nuk kishin veshtiresi kur shihnin veprat e Krishtit te pohonin se Ai po e tregonte veten me vepra Bir i Perendise.

Ne mos gaboj nje nga filozofet jude te Aleksandrise qe e ka mbeshtetur idene e Logosit (Fjales, dmth Krishtit) dy shekuj para Krishtit ka qene edhe Filo i Aleksandrise.

Pra nuk mund te thuhet se identiteti hyjnor u ishte shpallur krejteisht judenjve qe ne Dhiaten e Vjeter.

shendet!

Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. A ekziston Triniteti?
    Nga mesues nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 29-10-2016, 22:35
  2. Krishterimi Feja e vėrtet? Triniteti!!
    Nga buja_20 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-05-2009, 14:37
  3. Triniteti i Perėndisė
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-09-2005, 03:09
  4. TRINITETI rrjedh nga PAGANIZMI
    Nga ardi_pr nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 176
    Postimi i Fundit: 16-09-2005, 17:15
  5. Triniteti
    Nga i krishteri nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 15-02-2003, 13:18

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •