Mesa di une, ky liber eshte botuar nga nxenesi shpirteror i At Josifit, At Efremi, qe eshte i shume njohur sot ne Malin e Shenjte e jashte tij, sidomos ne Amerike, per nje vale te re perhapje te jetes murgjerore.
At Efremi i Simonopetres, qe sherben ne Shqiperi eshte bere murg me bekimin e Efremit, nxenesit te At Josifit, emrin e te cilit edhe morri.
Madje po tu tregoj fotografi te te dy personave, do te mendoni se jane binjake, edhe nga pamja fizike, pikerisht ashtu sic kisha degjuar edhe me pare nga te tjere.
Mbaj mend qe At Efremi i Simonopetres, qe e kam patur mesues te Liturgjikes ne Seminarin e Shen Vlashit, na tregonte nje here, na bisedat shpirterore mbi lutjen me komboskin se si ai ishte bere murg.
Ne fillimet e tij, kur ai ishte ne bote, ishte duke pare per nje qe ta keshilonte drejt, nese duhej te ndermerte jete murgjerore apo jo, edhe ne kerkim e siper kish degjuar per At Efremin.
Thuhej qe At Efremi zakonisht nuk pranonte te keshillonte ndonje, i perzinte, e kjo sherebnte si shenje jo miratimi. Por Efrem simonopetriti me kembengulje e lutje te vazhdueshme, ia arriti qe kerkoje At Efremit te ndermjetonte nese ai duhej apo jo bere murg, edhe i thote: "e mire mire, ec neser"
Me te mberritur te nesermen, At Efremi gjithe gezim i therriti: "Eja ketu im bir se fitove", gje qe ish edhe miratimi per veshjen e tij murg. Me vone, Efrem Simonopetriti i kerkonte At Efremit qe ti tregonte se cfare kishte pare qe e kish bere te kuptonte se ishte dhene miratimi hyjnor! E At Efremi i pergjigjet se tek lutej me Komboskin per kete ceshtje, dhoma iu mbush gjithe drite e arome, si te ish mesdite, e nje gezim miratues e kish pershkuar.
Pikerisht, pra, ky At Efrem eshte edhe autori i hyrjes te librit ne fjale:
Krijoni Kontakt