Close
Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 105
    i/e regjistruar Maska e MtrX
    Anėtarėsuar
    29-11-2002
    Vendndodhja
    Korēė
    Postime
    755
    ajo mbi femijen nqs e di c'eshte Zoti dhe ngre gishtin lart kur e pyet nuk di c'te them nuk e besoj, e di femija apo e degjon dhe meson nga prinderit. kjo ia vlen per nje teme me vete, per arsye se eshte nje rryme filozofike me vete shume e vjeter bile, me Sokratin i cili ne filozofine e tij e konceptonte njeriun me idete te lindura ne tru, qe vetem sa rifreskohen gjate jetes dhe eksperiencave reale te botes. per te dhene nje shembull banal, Sokrati mendonte se njeriu e di se cfare eshte nje kale dmth ka nje imazh ne trurin e tij per kalin si kafshe, qe kur lind, dhe kur nuk ka pare nje kale ne boten reale. kjo besoj se lidhet me ate se cfare thua ti i nderuar Ahmed, por gjithsesi perseri mendoj se dhe me postimin tend te fundit ke dale nga ideja e temes per ta shpjeguar Zotin ne menyre logjike. Ti po mundohesh ta shpjegosh Zotin me ane te fese tende, dhe une e respektoj zgjedhjen tende.
    MtrX ubicumque felix

(AHMEDI)
    i/e ftuar
    une nuk jam dakort me sokratin ne lidhje me kalin sepse une pranoj kete ide vetem per Zotin krijuesin enjeriut kurse per kalin njeriu e meson gjat jetes .Sepse njeriu e njeh Zotin e Tij me shpirt dhe kjo nuk e ndihmon ate qe te njohi kalin me shpirt sepse kali eshte krijese dhe Zoti prandaj e solli njeriut profetet qe here pas here kete kujtim tia refreskoj atij ne koke per shkak se kete ia humbin rrymat shjtani ose prinderit .Po te mos pertoje ta lexoje ate qe te thashe me lart vertet shume peytje pergjigje dhe dikutime ketu do ti kishim diskutuar.

Pastaj nuk eshte dicka jashte diskutimit nese une paraqes nje argument fetar nese ti ke dicka per te Ajo eshte citim prej Zotit dhe sbesoj te perbej ndonje problem ne diskutim besoj Duhet ti pranojme dhe citimet fetare sepse edhe ato jane pjese e diturise dh argumnetit kur jan te drejta gjithmone.

Perjashtuar Maska e diikush
    Anėtarėsuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Se pari, urime Veshtrueses dhe te tjereve per kete teme kaq interesante qe me la pa mesuar

Se dyti, Ju kerkoj ndjese per postimin te stergjatuar, por tani sapo e pashe kete teme. Ja pra dhe disa nga mendimet e mija per disa gjera qe keni thene me lart:

A eshte dicka e mire sepse e do Zoti apo e do Zoti sepse eshte e mire?
    Zoti si qenie perfekte deshiron gjithmone te miren, pra e do Zoti sepse eshte e mire.

Arsyeja perse Zoti ua ndaloi Eves dhe Adamit mollet e Pemes se Diturise, ne mesin e kopshtit te Edenit, ishte pikerisht fakti se Ai e dinte qe dija nuk te ben te lumtur, perkundrazi, te ben te vuash. Eva dhe Adami e shkelen FJALEN e Zotit, prandaj edhe sot e kesaj dite ne vuajme barren e atij mekati.
    Une besoj ne librat e shenjte dhe ne Even dhe Adamin, por mendoj qe shume gjera ne librat e shenjte jane thene ne menyre simbolike dhe te thjeshtezuar, keshtu qe njerezit e asaj kohe te kishin mundesi ti kuptonin. NE mos gabohem, diturija vleresohet shume si ne Kuran dhe ne Bibel. Une mendoj se diturija eshte fuqi, eshte rruga kryesore per te arritur shume gjera ne jete, Lunturia nje prej tyre.
    Ki parasysh njeriun: Qe diten qe lind derisa vdes vetem meson, cdo moment.

Per mua(mendimi im) E keqja eshte krijuar nga Zoti por Ky zot qe krijoi te keqen na ndalon qe ti drejtohemi asaj per problemet tona.
    Une mendoj qe e keqja eshte krijuar nga njerezit dhe jo Zoti. E keqja eshte rezultat i te qenit i lire dhe jo perfekt, pra njeri.

A e krijoi Zoti njeriun apo njeriu Zotin?
    Zoti eshte krijues, njeiru krijese e tij.

Si e shpjegoni ekzistencen e shpirtit? Ndoshta kjo mund te na ndihmoj per te shpjeguar ekzistencen e Zotit.
    Ceshtja natyrisht eshte sa interesante, aq dhe e nderlikuar Mendoj se shpirti eshte i domosdoshem per ekzistencen e njeriut (te pakten per njeriun, nuk e di per kafshet). Shpirti krijohet nga Zoti dhe futet ne emrion (ne miter) shume heret ne shtatezani. Shpirti eshte perfekt, perbehet nga e njejta lende si Zoti, por eshte nje fraksion shume shume shume i vogel i Zotit. Ai na lidh me Zotin, universin, gjithesine, etc. ne menyra qe ne si qenie e plote njeri (shpirt + psiqike + njeri) nuk mund ta perceptojme shqiserisht; disa here e ndiejme, por nuk mund te jemi te sigurt per kete. Mund te flas gjithe diten per shpirtin...
    Shkencerisht dihet qe zemra e njeriut eshte i vetmi organ qe funksionon ne menyre autonome: Pra sikur teorikisht ta shkeputnim zemren nga te gjitha nervat dhe kontaktet me sistemin nervor, ajo prap do te rrihte/funksiononte normalisht. Nga asgjeja nuk vjen nje mrekulli sic eshte zemra dhe funksioni i saj kaq i perpikte dhe ritmik. Kjo ndodh sepse eshte shpirti ai qe e ben te mundur rrahjen e zemres; ne momentin qe shpirti largohet zemra pushon, pra njeriu vdes. Kur ndodh perkohesisht kemi vdekje klinike, pra kur kthehet shpirti (mbas pak minutash) zemra fillon te rrahi prap. Doktoret nuk kane ndonje argument shkencor per vdekjen klinike, pasi zgjat me shume sesa mund te shpjegohet/tolerohet nga trupi.

A i ka krijuar njeriu te tera ato ndienja (dashuria, urrejtja, etj...) apo ekzistojn edhe pa i dhen nje kuptim njeriu?
    Mendoj qe ndenjat eksistonin para dijes njerezore. Shkencerisht sistemi limbic (vatra e ndjenjave) eshte shume me i vjeter se pjeset e tjera te trurit. Neokorteksti (vatra e mendimeve) eshte nga pjeset me te reja te trurit; evolucionarisht.

disa psikologe kete e shpjegojne se shpirti gjate kohes kur njeriu flen nuk eshte i pranishem ne trup dhe kur Zgjohet me kete vrull shpirtit i duhet te kthehet po nje goxha shpejtesi.
    Teoria qe thua ti eshte shume interesante; une mendoj se te pakten dicka eshte e vertete ne ate qe thua. Gjithsesi, nuk besoj se psikologet, te cilet jane shkencetare, shpjegojne dicka te tille. Mund te citosh nje psikolog?

"E keqja" si koncept moral eshte thjesht nje vegel, nje aparat i cili na terheq vemendjen sa here i largohemi qellimit. Eshte si nje lloj busulle ta zeme, dhe e mira po ashtu.
    A besoni ne engjujt. Une besoj, dhe besoj q

njeriu nuk eshte i afte te krijoje, Zoti eshte ai qe krijon.
    ...e keqja eshte krijese e djallit...
    Pyetje: Cfare do te thot te jesh i lire?
    “Atrehere po djallin kush e krijoi?”
    Une per vete keto kam bindje, dhe nuk eshte e thene se cdo gje duhet te kete nje pse te arsyetuar nga mbrapa. Vete bota eshte nje pse pa pergjigje.
    "Me te vertete e mira i fshin te keqijat"
    E ka krijuar Shpirti njeriun apo njeriu Shpirtin?
    a mund te ekzistoj njeriu pa Shpirtin? Ose, a mund te ekzistoj njerezia pa Zotin?
    Sokrati mori te njejtin shperblim per filozofine e tij qe marrin gjithe njerezit, VDEKJEN. Ai nuk mori me vete asgje nga kjo bote dhe horizonti i ri pertej vdekjes do te shkaterroje perfundimisht kalane e fjaleve pa vlere te filozofeve te fjales.
    Kete e ndjen shpirti se eshte jashte kohes prandaj ne nje dhome te erret ne e ndiejme q koha kalon.
    E di qe ska lidhje ketu po perse ata qe kan mentalitet te prapambetur jan gjithmone njerez te qeshur dhe me te dashur ne pergjithesi?
    meqense cdo gje eshte krijuar nga dicka, po Zotin kush e ka krijuar? Meqense ne nuk e kemi krijuar veten, dhe dicka smund te krijoj vetveten, atehere as Zoti smund ta ket krijuar veten. Kush apo cfare e ka krijuar?
    Zoti nuk eshte krijese e llogjikshme, duhet ta besosh qe te te duket e tille, dhe te uroj dhe ty Ahmed te kesh besim.
    arsyeja kunder ne fillim: nqs egziston Zoti, atehere pse ka kaq te keqia ne kete bote, bile e keqja shume here mbizoteron ne kete bote.
    E keqa egziston si dshire e Zotit per ti sprovuar njerzit ne kete bote ku sipas te mires dh tekqes qe do te zgjedhin njerzit ai ti denoje ose shperbleje pra ka te beje dhe me vullnetin e njeriut ne zgjedhje.

Anėtarėsuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Ju lutem administratoreve te heqin mesazhin tim para ketij postimi, pasi ishte nje kabim (error). Ja mesazhi i perfunduar:
    ---------------------------------------------------------------------------
    Se pari, urime Veshtrueses dhe te tjereve per kete teme kaq interesante qe me la pa mesuar

Se dyti, Ju kerkoj ndjese per postimin te stergjatuar, por tani sapo e pashe kete teme. Ja pra dhe disa nga mendimet e mija per disa gjera qe keni thene me lart:

A eshte dicka e mire sepse e do Zoti apo e do Zoti sepse eshte e mire?
    Zoti si qenie perfekte deshiron gjithmone te miren, pra e do Zoti sepse eshte e mire.

Arsyeja perse Zoti ua ndaloi Eves dhe Adamit mollet e Pemes se Diturise, ne mesin e kopshtit te Edenit, ishte pikerisht fakti se Ai e dinte qe dija nuk te ben te lumtur, perkundrazi, te ben te vuash. Eva dhe Adami e shkelen FJALEN e Zotit, prandaj edhe sot e kesaj dite ne vuajme barren e atij mekati.
    Une besoj ne librat e shenjte dhe ne Even dhe Adamin, por mendoj qe shume gjera ne librat e shenjte jane thene ne menyre simbolike dhe te thjeshtezuar, keshtu qe njerezit e asaj kohe te kishin mundesi ti kuptonin. NE mos gabohem, diturija vleresohet shume si ne Kuran dhe ne Bibel. Une mendoj se diturija eshte fuqi, eshte rruga kryesore per te arritur shume gjera ne jete, Lunturia nje prej tyre.
    Ki parasysh njeriun: Qe diten qe lind derisa vdes vetem meson, vazhdimisht.

Per mua(mendimi im) E keqja eshte krijuar nga Zoti por Ky zot qe krijoi te keqen na ndalon qe ti drejtohemi asaj per problemet tona.
    Une mendoj qe e keqja eshte krijuar nga njerezit dhe jo Zoti. E keqja eshte rezultat i te qenit i lire dhe jo perfekt, pra njeri.

A e krijoi Zoti njeriun apo njeriu Zotin?

Si e shpjegoni ekzistencen e shpirtit? Ndoshta kjo mund te na ndihmoj per te shpjeguar ekzistencen e Zotit.
    Ceshtja natyrisht eshte sa interesante, aq dhe e nderlikuar Mendoj se shpirti eshte i domosdoshem per ekzistencen e njeriut (te pakten per njeriun, nuk e di per kafshet). Shpirti krijohet nga Zoti dhe futet ne embrion (ne miter) shume heret ne shtatezani. Shpirti eshte perfekt, perbehet nga e njejta lende si Zoti, por eshte nje fraksion shume shume shume i vogel i Zotit. Ai na lidh me Zotin, universin, gjithesine, etc. ne menyra qe ne si qenie njeri (shpirt + psiqike + fizik) nuk mund ta perceptojme shqiserisht; disa here e ndiejme, por nuk mund te jemi te sigurt per kete. Mund te flas gjithe diten per shpirtin...
    Shkencerisht dihet qe zemra e njeriut eshte i vetmi organ qe funksionon ne menyre autonome: Pra sikur teorikisht ta shkeputnim zemren nga te gjitha nervat dhe kontaktet me sistemin nervor, ajo prap do te rrihte/funksiononte normalisht. Nga asgjeja nuk vjen nje mrekulli, sic eshte zemra dhe funksioni i saj kaq i perpikte dhe ritmik. Kjo ndodh sepse eshte shpirti ai qe e ben te mundur rrahjen e zemres; ne momentin qe shpirti largohet zemra pushon, pra njeriu vdes. Kur ndodh perkohesisht kemi vdekje klinike, pra kur kthehet shpirti (mbas pak minutash) zemra fillon te rrahi prap. Doktoret nuk kane ndonje argument shkencor per vdekjen klinike, pasi zgjat me shume sesa mund te shpjegohet/tolerohet nga trupi.

A i ka krijuar njeriu te tera ato ndienja (dashuria, urrejtja, etj...) apo ekzistojn edhe pa i dhen nje kuptim njeriu?
    Mendoj qe ndenjat eksistonin tek njeriu para para dijes. Shkencerisht sistemi limbic (vatra e ndjenjave) eshte shume me i vjeter se pjeset e tjera te trurit. Neokorteksti (vatra e mendimeve) eshte nga pjeset me te reja te trurit; evolucionarisht.

disa psikologe kete e shpjegojne se shpirti gjate kohes kur njeriu flen nuk eshte i pranishem ne trup dhe kur Zgjohet me kete vrull shpirtit i duhet te kthehet po nje goxha shpejtesi.
    Teoria qe thua ti eshte shume interesante; une mendoj se te pakten dicka eshte e vertete ne ate qe thua. Gjithsesi, nuk besoj se psikologet, te cilet jane shkencetare, shpjegojne dicka te tille. Mund te citosh nje psikolog?

"E keqja" si koncept moral eshte thjesht nje vegel, nje aparat i cili na terheq vemendjen sa here i largohemi qellimit. Eshte si nje lloj busulle ta zeme, dhe e mira po ashtu.
    A besoni ne engjujt. Une besoj, dhe besoj qe ata jane me te lumtur se njerezit. Pra atyre nuk i nevojitet e keqja si busull. As njerezeve nuk i nevojitet e keqja, por ne si njerez e krijuam ate, dhe Zoti do dhe na ndihmon ta minimizojme te keqen kur ne i kerkojme.
    E keqja eshte e keqe (sic e ka kuptimin fjala) nuk ka ndonj ete mire ne te. Mund te perfitosh anasjelltash duke nxjerre rezultate, por gjithsesi, po ta eleminomin te keqen, por dhe tendencen per te bere keq, e keqja nuk do te nevojitej as per kete arsye.

njeriu nuk eshte i afte te krijoje, Zoti eshte ai qe krijon.
    Njeriu krijon gjithashtu: shiko si eshte planeti Toke sot e si ishte mijera vjet perpara. Njeriu krijoi gjithe keto gjera. Kompozimi i muzikes eshte nje shembull i thjeshte dhe i pakundershtueshem i krijimtarise njerezore.
    Zoti, qe eshte krijuesi ekzklusiv i gjithshkaje, na krijoji ne nje fare menyre sipas shembellimit te tij, prandaj dhe ne kemi mundesi te krijojme. Ne kete planet ne jemi krijesa me superiore, midis te tjerash sepse kemi shpirtin, nje mase konkrete dhe perfekte qe Zoti na e ka dhuruar.
    Shpirtrat e njerezve ndryshojne ne mase gjithashtu; njerezit me te mire dhe me te ditur jane te tille sepse kane shpirtin me te madh; pra kane nje avantazh, gje qe i ndihmon te arrijne diturine dhe miresine. Profetet e Zotit kane mase shume me te madhe shpirti sesa ajo e nje njeriu ordiner.
    Eshte ca e komplikuar dhe mund te duket dhe pak si pa kuptim, por une mendoj se shte teresisht e vertete.
    It makes sense!

Pyetje: Cfare do te thot te jesh i lire?
    Te jesh i lire do te thote te kesh oportunitetin e mrekullueshem te besh histori: ne veprojme si te duam--deri ne njefare mase--se jemi te lire. Cdo nje nga ne ka historine e tij.
    Gjithashtu te jesh i lire do te thote te kesh pergjegjesi te medha, dhe te kesh mundesi te veprosh mire apo keq--te besh mire te te tjeret dhe vetja apo te besh keq.
    Mendoj se liria eshte nje nga burimet e gjithe ketyre arritjeve ne Toke, por edhe e te keqes dhe mizerise.

“Atrehere po djallin kush e krijoi?”
    Besoj se djalli eshte nje figure simbolike ne librat e shenjte; nuk besoj ne krijesen e djallit ne kuptimin e drejtperdrejte te fjales. Sepse nuk ka asnje kutim logjik: Pserse do te krijonte Zoti djallin, kur ai e dinte qe ky do te ishte e keqja me e madhe e botes?
    Shjegimi i simbolikes te librave te shenjte sipas meje: Djalli=e keqja>Eshte krijesa e njeriut. Djalli ishte engjell>Njeriu i pare jetonte ne nje bote pa te keqe, por e keqja u krijua nga njerezit, keshtu qe engjelli u shnderrua ne djall.
    Dicka e tille besoj, mos e merni fjale per fjale analogjine time.

"Me te vertete e mira i fshin te keqijat"
    Nuk jam dakort. Historia eshte histori dhe nuk fshihet kurre; dhe po ta harrojne njerezit, nuk e harron Zoti. Por jam dakort qe e mira mund te ndryshoje balancin e njeriut, por jo te fshije te keqen.

E ka krijuar Shpirti njeriun apo njeriu Shpirtin?
    Besoj i jam pergjigjur kesaj pyetje already.

a mund te ekzistoj njeriu pa Shpirtin? Ose, a mund te ekzistoj njerezia pa Zotin?
    Jo. Zoti>>Shpriti>>Njeriu dhe jeta, etc.

Sokrati mori te njejtin shperblim per filozofine e tij qe marrin gjithe njerezit, VDEKJEN. Ai nuk mori me vete asgje nga kjo bote dhe horizonti i ri pertej vdekjes do te shkaterroje perfundimisht kalane e fjaleve pa vlere te filozofeve te fjales.
    Cdo njeri vdes, ne fakt une them kalon ne boten tjeter, se une besoj qe shpirti, dhe per rjedhoje dhe thelbi jone si njerez, nuk vdes kurre, thjesht transformohet ne varesi te veprave tona ne kete jete, dhe vjen prap ne jete, i reinkarnuar si nje tjeter njeri, Nejse kjo eshte ceshtje e gjate, por dhe shpjegimi llogjik i shume gjerave ne jete, si p.sh. i pyetjeve te tipit "pse te pafajshmit vuajn?, etc"
    Se cmori Sokrati pas vdekjes ate ne nuk e dime, natyrisht qe Zoti e di.
    "kalaja e fjaleve pa vlere" eshte dicka qe mbahet mendt sot dhe respektohet nga shume njerez (une besoj se vleresohet dhe nga Zoti, si cdo aspekt tjeter i dijes) mbas mijera vjetesh.

Kete e ndjen shpirti se eshte jashte kohes prandaj ne nje dhome te erret ne e ndiejme q koha kalon.
    Me pelqen analogjija jote Klevis. Interesante.

E di qe ska lidhje ketu po perse ata qe kan mentalitet te prapambetur jan gjithmone njerez te qeshur dhe me te dashur ne pergjithesi?
    Ky eshte thjesht mendimi yt. Une mendoj te kunderten. Pastaj lumturia nuk vaaret vetem nga dija, varet nga shume gjera.

Zoti nuk eshte krijese e llogjikshme, duhet ta besosh qe te te duket e tille, dhe te uroj dhe ty Ahmed te kesh besim.
    Po dhe jo. Zoti nuk eshte krijese, por krijues. Eshte qenie shume e llogjikshme, por jo e vertetueshme shkencerisht, te pakten sipas standarteve te deritanishmeve te shkences. Megjithate ka shume argumenta te logjikshme qe te cojne tek Zoti, shume prej tyre dhe shkencore.
    Besimi gjithashtu eshte komponent i domosdoshem. Sikur Zoti te ishte me pak se ceshte, dhe me konkret se ceshte, mund te ishte me e lehte per ta vertetuar shkencerisht dhe besimi ne te nuk do te nevojitej. Por atehere ai nuk do te ishte Zot, pra argumenti eshte i pavlefshem.

arsyeja kunder ne fillim: nqs egziston Zoti, atehere pse ka kaq te keqia ne kete bote, bile e keqja shume here mbizoteron ne kete bote.
    Sepse ne si njerez e krijuam te keqen. Qellimi themeltar i misoneve te Zotit ne Toke dhe te derguarve te tij [dhe feja duhet te kete te njejtin qellim, pavaresisht se shume nga fete e sotme kane nxjerre qellime me vete] eshte qe te na ndihmojne te minimizojme te keqen dhe te shtojme te miren; kjo per pasoje (nese e bejme) na ben te jemi me te lumtur, por dhe te jemi ne akord (harmoni) me Zotin.
    Zoti nuk ka nevoje per adhurimin dhe besimin tone, perkundrazi jemi ne ata qe kemi nevoje per dicka te tille, si per te kuptuar me mire, por dhe per te marre ndihme nga Zoti.

E keqa egziston si dshire e Zotit per ti sprovuar njerzit ne kete bote ku sipas te mires dh tekqes qe do te zgjedhin njerzit ai ti denoje ose shperbleje pra ka te beje dhe me vullnetin e njeriut ne zgjedhje.
    Nuk jam fare dakort; ky pershkrim e paraqet Zotin si nje qenie kapricioze dhe te ulet. Zoti nuk ndjen ndonje kenaqsi duke sprovuar njerezit dhe duke i bere te vuajn; nuk eshte aspak ashtu.
    Gjithsesi, une mendoj se Zoti eshte ligji perfekt; cdo njeri vuan ne kete bote pasojat e veprave te tij, ne kete jete apo ne jete te meperparshme, te cilat memorja jone psiqike natyrisht nuk mund ti "mbaje mend". Gjithashtu cdo njeri perfiton ne kete bote te mirat dhe frytet e puneve te tij te mira, prap ne kete jete apo ne jetet e meperparshme.
    Nuk ka padrejtesi ne kete bote, se Zoti eshte sunduesi i botes dhe ai eshte me i drejti. Pra, kjo shpjegon pse disa vijne ne jete me avantazhe apo disavantazhe ne krahasim me te tjeret; te tera jane produkt i gjithsecilit nga ne.
    Ne anen tjeter lirija jone eshte e kufizuar, po te ishte ne doren tone planeti besoj se do te ishte nje germadhe me kohe e me vakt. Pra Zoti kordinon jeten ne Toke, dhe kur njerezit degradohen ne shkalla shume te rrezikshme ai dergon misionaret e tij per ti sjelle njerezit ne vije (ne rruge te drejte). Gjithsesi Zoti nuk e le boten apo ne ne meshire te plote te lirise sone, se ne jemi qenie jo perfekte, dhe si te tilla mund te bejme "cudira".

Edhe njehere ju kerkoj ndjese per gjatesine e paparashikuar te mesazhit e shkaktuar nga keto tema interesante.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga diikush : 04-12-2003 mė 04:02

(AHMEDI)
    i/e ftuar
    Postuar mė parė nga MrMaximus
    [B]Ju lutem administratoreve te heqin mesazhin tim para ketij postimi, pasi ishte nje kabim (error). Ja mesazhi i perfunduar:
    ---------------------------------------------------------------------------

Ki parasysh njeriun: Qe diten qe lind derisa vdes vetem meson, vazhdimisht.
    Historia e eves dhe adamit nuk eshte ashtu sic thote biblaLexo suren El bekare per me shume.

E para duhet te dime kuptimin e fjales krijim sepse ne shqip ka nuace tjeter .Kurse kutpimi i mirefillte i TIj eshte krijim Nga asgjeja dhe kjo i takon vetem Zotit .Kurse njeriu eshte formues dhe jo krijues .Pra i merr gjerat dhe i formon dhe jo i krijon sepse nuk ka fuqi krijuese te krijoje nga asgjejgja.Pra ia formon nderton duke huazuar krijesat e Zotit.Kurse e keqa eshte krijuar nga Zoti po ajo nuk i atribohet atij por formimit qe njeriuy i ben asaj pra nese Zoti ka krijuar bimet por njeriu i formon ato dhe i ben te keqia droge etj.Por duhet te pranohet fakti se Zoti e ka krijuar te keqen por te sherbyer si e mire.Filozofia e te keqes eshte shume e thelle dhe pak vete arrijne ta kuptojne.Pra egziston varferia qe per njeriu eshte e keqe semundja e cila na duket e keqe lufta por ne realitet keto mabrtin te miren dhe te ekqen dhe sipas tyre njeriu eshte ne sproven e zgjedhjes si shkak i dhurates se tij te vullnetit te lire .Pra njeriu eshte krijuar me vullnet te lire dhe po keshtu egzistoin emira dhe e keqa nqs do te kishte vetem te mira ateher njeriu sdo kishte nevoje per vullnet te lire sepse cdo gje qe ai do te zgjidhte do te ishte e mire.Pastaj koncepti i dhenies perparesi te mires ose ngritjes se vlerave te saj ka domethenien e saj ne egzistencen e se keqes.Pra po mos egzistonte semundja nuk do i dihej vlera shendetit .Pra Nuk ka te keqe por mynyra se si i zgjedhin dhe formojne njerzit per to behet e keqe dhe kjo i atribohet njeriut por prape nuk dalim nga rregulli qe cdo gje qe egziston eshte krijese Zotit dhe nuk ka mundesi qe dicka te egzitoje dhe kjo mos jete krijese e Zotit

Ceshtja natyrisht eshte sa interesante, aq dhe e nderlikuar Mendoj se shpirti eshte i domosdoshem per ekzistencen e njeriut (te pakten per njeriun, nuk e di per kafshet). Shpirti krijohet nga Zoti dhe futet ne embrion (ne miter) shume heret ne shtatezani.

Shpirti eshte perfekt, perbehet nga e njejta lende si Zoti, por eshte nje fraksion shume shume shume i vogel i Zotit.

Gabim trashanik

Ai na lidh me Zotin, universin, gjithesine, etc. ne menyra qe ne si qenie njeri (shpirt + psiqike + fizik) nuk mund ta perceptojme shqiserisht; disa here e ndiejme, por nuk mund te jemi te sigurt per kete. Mund te flas gjithe diten per shpirtin...
    Shkencerisht dihet qe zemra e njeriut eshte i vetmi organ qe funksionon ne menyre autonome: Pra sikur teorikisht ta shkeputnim zemren nga te gjitha nervat dhe kontaktet me sistemin nervor, ajo prap do te rrihte/funksiononte normalisht. Nga asgjeja nuk vjen nje mrekulli, sic eshte zemra dhe funksioni i saj kaq i perpikte dhe ritmik. Kjo ndodh sepse eshte shpirti ai qe e ben te mundur rrahjen e zemres; ne momentin qe shpirti largohet zemra pushon, pra njeriu vdes. Kur ndodh perkohesisht kemi vdekje klinike, pra kur kthehet shpirti (mbas pak minutash) zemra fillon te rrahi prap. Doktoret nuk kane ndonje argument shkencor per vdekjen klinike, pasi zgjat me shume sesa mund te shpjegohet/tolerohet nga trupi.
    PRa tek ke gabimi trashanik nuk mund te themi qe shpirti perbehet nga e njejta lende si Zoti ky esht gabim trashanik sepse ti nuk di asgje per Zotin dhe perberijen e TIj dhe ashtu dhe per shpirtin.
    Ne kuran

Te pyesin ty per shpirtin thuaj kjo eshte ceshtje e Zotit tuaj e juve u eshte dhene fare pak dije
    Mund te flasim per cilesite e shpirtit por jo perperberjen etij dhe kur te flasim duhet qe te jemi faktues dhe me argumenta nga ai qe ekrijoi dhe jo nga mendja jone.

Mendoj qe ndenjat eksistonin tek njeriu para para dijes. Shkencerisht sistemi limbic (vatra e ndjenjave) eshte shume me i vjeter se pjeset e tjera te trurit. Neokorteksti (vatra e mendimeve) eshte nga pjeset me te reja te trurit; evolucionarisht.
    Ndjenjat jane pjese e zemres qe ka lidhje me shpirtin dhe ndjenjat egzistojne para diturise per shkak se ato jane te futura dhe te skalitura ne shpirt ose Zemer .Pra zemra eshte ndare ne dhoma me ndjenja si dashuria frika shpresa .sinqeriteti. mbeshtetja etj ne kuptimin metaforik te dhomave heeeeeee.Pra njeriu lind me ndjenja por jo me dije.

[B]disa psikologe kete e shpjegojne se shpirti gjate kohes kur njeriu flen nuk eshte i pranishem ne trup dhe kur Zgjohet me kete vrull shpirtit i duhet te kthehet po nje goxha shpejtesi Teoria qe thua ti eshte shume interesante; une mendoj se te pakten dicka eshte e vertete ne ate qe thua. Gjithsesi, nuk besoj se psikologet, te cilet jane shkencetare, shpjegojne dicka te tille. Mund te citosh nje psikolog?
    Ska nevoje per psikolog sepse psikologu eshte njeri kjo eshte teori e treguar nga Zoti ne kuran shiko temen per enderrat tek psikologjia ose filozofia se sme kujtohet mire.Per te cilen verteton dhe te ashuquajturen vdekje klinike.

A besoni ne engjujt. Une besoj, dhe besoj qe ata jane me te lumtur se njerezit. Pra atyre nuk i nevojitet e keqja si busull. As njerezeve nuk i nevojitet e keqja, por ne si njerez e krijuam ate, dhe Zoti do dhe na ndihmon ta minimizojme te keqen kur ne i kerkojme.
    E keqja eshte e keqe (sic e ka kuptimin fjala) nuk ka ndonj ete mire ne te. Mund te perfitosh anasjelltash duke nxjerre rezultate, por gjithsesi, po ta eleminomin te keqen, por dhe tendencen per te bere keq, e keqja nuk do te nevojitej as per kete arsye.
    Engjet skane nevoje per busull sepse jane krijesa pa vullnet pra at gjithmone zgjedhin te miren.KEshtu jane krijuar nga Zoti.E keqja nuk eshte absolutisht krejtesisht e keqe por ja brenda saj permban te miren .Psh harresa qe ta kam dhene dhe shembull me larte sepse ne mos te egzistonte harresa njeriu do ti kujtoheshin dhimbjet e tij dhe do te mleksej e do te behj si i cmendur.Shpjegim shkurt ky.

Njeriu krijon gjithashtu: shiko si eshte planeti Toke sot e si ishte mijera vjet perpara. Njeriu krijoi gjithe keto gjera. Kompozimi i muzikes eshte nje shembull i thjeshte dhe i pakundershtueshem i krijimtarise njerezore.
    Zoti, qe eshte krijuesi ekzklusiv i gjithshkaje, na krijoji ne nje fare menyre sipas shembellimit te tij, prandaj dhe ne kemi mundesi te krijojme. Ne kete planet ne jemi krijesa me superiore, midis te tjerash sepse kemi shpirtin, nje mase konkrete dhe perfekte qe Zoti na e ka dhuruar.
    Shpirtrat e njerezve ndryshojne ne mase gjithashtu; njerezit me te mire dhe me te ditur jane te tille sepse kane shpirtin me te madh; pra kane nje avantazh, gje qe i ndihmon te arrijne diturine dhe miresine. Profetet e Zotit kane mase shume me te madhe shpirti sesa ajo e nje njeriu ordiner.
    Eshte ca e komplikuar dhe mund te duket dhe pak si pa kuptim, por une mendoj se shte teresisht e vertete.
    It makes sense!
    Pra njeriu nuk eshte krijues por eshte formues ose ndertues duke te shpjeguar me lart kuptimin e fjales Krijues.Pra krijon nga asgjeja.Kurse njeriu eshte formues duke huazuar prej krijesave te Zotit.Shpirti qe thua zmadhohet ti do te ishte me mire termi ose fjala furnizohet me fuqi ose karikohet me besim ose fuqi si puna e baterise nese e ke te qarte.

Te jesh i lire do te thote te kesh oportunitetin e mrekullueshem te besh histori: ne veprojme si te duam--deri ne njefare mase--se jemi te lire. Cdo nje nga ne ka historine e tij.
    Gjithashtu te jesh i lire do te thote te kesh pergjegjesi te medha, dhe te kesh mundesi te veprosh mire apo keq--te besh mire te te tjeret dhe vetja apo te besh keq.
    Mendoj se liria eshte nje nga burimet e gjithe ketyre arritjeve ne Toke, por edhe e te keqes dhe mizerise.

Besoj se djalli eshte nje figure simbolike ne librat e shenjte; nuk besoj ne krijesen e djallit ne kuptimin e drejtperdrejte te fjales. Sepse nuk ka asnje kutim logjik: Pserse do te krijonte Zoti djallin, kur ai e dinte qe ky do te ishte e keqja me e madhe e botes?
    Shjegimi i simbolikes te librave te shenjte sipas meje: Djalli=e keqja>Eshte krijesa e njeriut. Djalli ishte engjell>Njeriu i pare jetonte ne nje bote pa te keqe, por e keqja u krijua nga njerezit, keshtu qe engjelli u shnderrua ne djall.
    Dicka e tille besoj, mos e merni fjale per fjale analogjine time.
    Djalli eshte qenie konkrete dhe e krijuar nga Zoti sikurse jane xhindet por ai u tregua mendjemadh ndaj urdherit te Zotit duke mos iu bindur Atij ne lidhje me Njeriun e pare Ademin pra djali i meritoi poshterimin dhe mallikin e Zotit ashtu sic do ta meritojne dhe jobesimtaret dhe ato qe si binden urdherit te Tij. Ai e denoi veteveten duke qene mendjemadh ndaj urdherit te Zotit dhe smirezi ndaj krijese se Zotit njeriut .Per me shume shiko kete faqen
    .http://www.harunyahya.com/arrogance1.php

]Nuk jam dakort. Historia eshte histori dhe nuk fshihet kurre; dhe po ta harrojne njerezit, nuk e harron Zoti. Por jam dakort qe e mira mund te ndryshoje balancin e njeriut, por jo te fshije te keqen.

Historia eshte gje tjeter dhe konteksi i fjales se perdorur lart eshte gje tjeter ketu eshte fjala qe e mira e fshin te keqen ne lidhje me gabimet ose shenimet qe ka njeriu tek Zoti pra gjynahet eshte lidhja njeri Zot dhe kjo ne filozofine e saj permban se kur te bejne keq dhe me vone te bejne mire ti e harron te keqen por kujton te miren.

Besoj i jam pergjigjur kesaj pyetje already.

Jo. Zoti>>Shpriti>>Njeriu dhe jeta, etc.

Cdo njeri vdes, ne fakt une them kalon ne boten tjeter, se une besoj qe shpirti, dhe per rjedhoje dhe thelbi jone si njerez, nuk vdes kurre, thjesht transformohet ne varesi te veprave tona ne kete jete, dhe vjen prap ne jete, i reinkarnuar si nje tjeter njeri, Nejse kjo eshte ceshtje e gjate, por dhe shpjegimi llogjik i shume gjerave ne jete, si p.sh. i pyetjeve te tipit "pse te pafajshmit vuajn?, etc"
    Se cmori Sokrati pas vdekjes ate ne nuk e dime, natyrisht qe Zoti e di.
    "kalaja e fjaleve pa vlere" eshte dicka qe mbahet mendt sot dhe respektohet nga shume njerez (une besoj se vleresohet dhe nga Zoti, si cdo aspekt tjeter i dijes) mbas mijera vjetesh.

Me pelqen analogjija jote Klevis. Interesante.
    [B]Per gjerat qe skam folur jemi dakort ne analogjine tende .Intersant dhe ti.lol[/B]

Ky eshte thjesht mendimi yt. Une mendoj te kunderten. Pastaj lumturia nuk vaaret vetem nga dija, varet nga shume gjera.

Po dhe jo. Zoti nuk eshte krijese, por krijues. Eshte qenie shume e llogjikshme, por jo e vertetueshme shkencerisht, te pakten sipas standarteve te deritanishmeve te shkences. Megjithate ka shume argumenta te logjikshme qe te cojne tek Zoti, shume prej tyre dhe shkencore.
    Besimi gjithashtu eshte komponent i domosdoshem. Sikur Zoti te ishte me pak se ceshte, dhe me konkret se ceshte, mund te ishte me e lehte per ta vertetuar shkencerisht dhe besimi ne te nuk do te nevojitej. Por atehere ai nuk do te ishte Zot, pra argumenti eshte i pavlefshem.

Logjika nuk i atribohet Zoti sepse ajo brenda saj permban te menduarit dhe i menduari eshte mangesi per Zotin sepse Ai i di gjerat si jane ato dhe nuk ka nevoje te mendoje.Kurse ne njerzit ngaqe jemi te kufizuar kemi nevoje te mendojme sepse jemi te paditur .PSh kur te digjet dora e heq direkt pa nevojen e e te menduarit.Pra instiktivisht .NUk po them se Zoti i ben gjerat instiktivisht por dituria e Tij eshte absolute dhe ai nuk ka llogjike sepse logjika eshte pjese e njerzores e cila eshte e kufizuar.Ne themi qe Ai eshte i dituri Absolut mjafton kjo

Sepse ne si njerez e krijuam te keqen. Qellimi themeltar i misoneve te Zotit ne Toke dhe te derguarve te tij [dhe feja duhet te kete te njejtin qellim, pavaresisht se shume nga fete e sotme kane nxjerre qellime me vete] eshte qe te na ndihmojne te minimizojme te keqen dhe te shtojme te miren; kjo per pasoje (nese e bejme) na ben te jemi me te lumtur, por dhe te jemi ne akord (harmoni) me Zotin.
    Zoti nuk ka nevoje per adhurimin dhe besimin tone, perkundrazi jemi ne ata qe kemi nevoje per dicka te tille, si per te kuptuar me mire, por dhe per te marre ndihme nga Zoti.
    Jam dakort me ty vetem me kuptimin e fjales krijues nuk jam dakort per te cilen ta kam sqaruar me lart.Per qellimet efese mund te shikosh temen kush eshte feja hyjnore

E keqa egziston si deshire e Zotit per ti sprovuar njerzit ne kete bote ku sipas te mires dh tekqes qe do te zgjedhin njerzit ai ti denoje ose shperbleje pra ka te beje dhe me vullnetin e njeriut ne zgjedhje.
    Nuk jam fare dakort; ky pershkrim e paraqet Zotin si nje qenie kapricioze dhe te ulet. Zoti nuk ndjen ndonje kenaqsi duke sprovuar njerezit dhe duke i bere te vuajn; nuk eshte aspak ashtu.
    Gjithsesi, une mendoj se Zoti eshte ligji perfekt; cdo njeri vuan ne kete bote pasojat e veprave te tij, ne kete jete apo ne jete te meperparshme, te cilat memorja jone psiqike natyrisht nuk mund ti "mbaje mend". Gjithashtu cdo njeri perfiton ne kete bote te mirat dhe frytet e puneve te tij te mira, prap ne kete jete apo ne jetet e meperparshme.
    Nuk ka padrejtesi ne kete bote, se Zoti eshte sunduesi i botes dhe ai eshte me i drejti. Pra, kjo shpjegon pse disa vijne ne jete me avantazhe apo disavantazhe ne krahasim me te tjeret; te tera jane produkt i gjithsecilit nga ne.
    Ne anen tjeter lirija jone eshte e kufizuar, po te ishte ne doren tone planeti besoj se do te ishte nje germadhe me kohe e me vakt. Pra Zoti kordinon jeten ne Toke, dhe kur njerezit degradohen ne shkalla shume te rrezikshme ai dergon misionaret e tij per ti sjelle njerezit ne vije (ne rruge te drejte). Gjithsesi Zoti nuk e le boten apo ne ne meshire te plote te lirise sone, se ne jemi qenie jo perfekte, dhe si te tilla mund te bejme "cudira".

Edhe njehere ju kerkoj ndjese per gjatesine e paparashikuar te mesazhit e shkaktuar nga keto tema interesante.
    Zoti nuk eshte kapricioz pse Ai do te sprovoje krijesat e TIj por kjo eshte per ti dhene secilit ate qe meriton prqa kjo enxjerr Ate si drejtesidhenes dhe jo kapricoz kujdes kur te flasesh dicka ne lidhje me Zotin.
    Thuhet ne kuran
    Allahu krijoi jeten dhe vdekjen per ti sprovuar ato se kush prej tyre eshte me veper mire
    Pra secili prej nesh ne cdo moment gjendet ne sproven ete mires dhe te keqes.Pra i pasuri eshte ne sprove per pasurine Tij se a do te falenderoje Zotin apo do te jete mosmirenjohes
    Me vjen mire qe per shume gjera jemi dakort megjithese ti kam cituar ato per te cilat jam dakort kam heshtur kurse ato qe kam pas menduar ne mynyre tjeter sipas udhezimit hynor ti kam kundershtuar.Por dote keshilloja te shikoje pak teme Islami apo Ateizmi sepse ka shume gjera filozofike brenda saj ne lidhje me debatin e ateistit dhe muslimanit Argumenta te fuqishem llogjike qe ndoshta do te duhen .
    perzemersisht Ahmedi.

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Atehere une shpreh pamujndesine time per te kontribuar ketu pasi qenkan shkruar dhe 50 shkrime qe kur jam larguar une.
    Ju uroj seksese.
    Injoranca nuk zhduket me top

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    lol Indriti, merri me rradhe

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anėtarėsuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Veshtruese jam shume i zene, per momentin dhe skam kohe.
    Populli thote"shtrinj kembet sa ke jorganin"
    sinqerisht nuk mund ti marr do me radhe por edhe mund te shkruaj ndonjehere.
    pershendetje!
    Injoranca nuk zhduket me top

Anėtarėsuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Ahmed:
    Ne radhe te pare po e bej te qarte se u futa ne kete teme pasi ajo qe e hapi, tha qe nuk do te ishte diskutim fetar, por filozofik.
    Ti, si cdo njeri ke te drejte te kesh opinionin tend, por mos e kthe ne teme fetare apo muslimane, se nuk u nis per e tille.

Une nuk po i pergjigjigjem replikave te tua, nuk e shoh te nevojshme.
    Nuk jemi ketu qe ti te me mbushesh mendjen mua per cka eshte e drejte apo jo, ose anasjelltas. Cdo njeri ka opinion e vet, dhe e shpreh ate.
    Arsyeja qe e them kete eshte sepse nuk me pelqejne komentet e tipit ala-Arnautce "gabim Trashanik".
    Kush je ti qe e vendos qe une po bekam nje gabim trashanik dhe qe nuk ditkam asgje nga Zoti? Mos harro se ajo qe ti e beson per te vertete absolute eshte besimi yt, ose dhe i shume te tjereve. Nje nga parimet thelbesore te filozofise eshte qe eshte e veshtire te thuash right or wrong si ne matematike.

Pra, mundohu te argumentosh me dije, jo vetem me pasion, dhe mundohu te ruash etiken minimale/jo ofenduese.

Kaq per sot!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    29-10-2003
    Postime
    153
    Diqka eshte e mire e do Zoti sepse eshte e mire

Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Filozofia e numrave : pse shtata dhe dymbedhjeta?
    Nga Kryeplaku nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 03-10-2006, 02:17
  2. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-05-2005, 10:22
  3. Burimet E Meditimit Filozofik Ne Islam
    Nga Hendrix nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 10-05-2004, 07:51
  4. Filozofia me e madhe
    Nga Sokoli nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 27
    Postimi i Fundit: 16-02-2003, 15:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •