Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 32
    carpe diem Maska e drini_në_TR
    Anëtarësuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranë, AL
    Postime
    1,585

Statusi i Kosovës do bëhet realitet në pranverën e 2005

Pasi të lexoni ktë lajm, iu lutem shprehni çfarë mendoni rreth këtyre gjasava sipas pyetjeve që kam poshtë këtij artikulli (Drini)

Lajmi i orës 10:55 AM
    WASHINGTON (1 Nëntor) - "Respektimi i të drejtave të pakicave serbe është çelësi që do t'i sigurojë Kosovës pavarësinë." Kështu deklaroi eksperti për çështjet e Ballkanit, Poll Uilliams në një forum të organizuar në një universitet amerikan. "Të drejtat e pakicave serbe dhe kthimin i të zhvendosurve, janë çeshtjet që po vonojnë statusin përfundimtar të Kosovës," tha Poll Uilliams, profesori i Universitetit Amerikan për Drejtësinë. "Nëse shqiptarët do ta kishin bërë këtë do të ishin të pavarur. Komuniteti ndërkombëtar dhe veçanërisht Shtetet e Bashkuara ndërmorrën fushatën ushtarake në Kosovë pikërisht për të mbrojtur të drejtat e njeriut. E nëse ata i japin tani pavaresinë Kosovës, pa arritur më parë të sigurojnë mbrojtjen e të drejtave të minoritetit serb, do të kritikoheshin. Për hir të luftës, shqiptarët e Kosovës duhet të respektojnë të drejtat e serbëve", tha Uilliams, njofton "Zëri i Amerikës". Uilliams theksoi se standardi në bazë të të cilit duhet të gjykohet puna e qeverisë së Kosovës është ndërtimi i mekanizmave dhe miratimi i ligjeve që do të sigurojnë mbrojtjen e të drejtave të serbëve dhe jo numri i atyre që do të kthehen në Kosovë. Problemin e transferimit të kompetencave nga UNMIK-u tek qeveria kosovare, Uillims e shikon si të dyanshëm. UNMIK-u nuk i lëshon kompetencat pasi nuk beson se pala shqiptare do të mund t'i përdorë ato siç duhet, kurse nga ana tjetër udhëheqja e Kosovës nuk ka qënë në gjendje të shfrytezojë ato pak kompetenca që ka patur. Dialogu Prishtinë-Beogradë, tha Uillimas, do të vazhdojë në nivele teknike por dialogu i vërtetë do të jetë ai midis udhëheqjes së Kosovës, Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian. Statusi përfundimtar i Kosovës do të përcaktohet midis Prishtinës, Uashingtonit dhe Brukselit dhe jo nga Beogradi. Profesori Uilliams është optimist se statusi përfundimtar i Kosovës po afron dhe ai parashikon që ky status të bëhet realitet deri në pranverën e vitit 2005. dxh/dxh (BalkanWeb)

A mendoni se respektimi i të drejtave të pakicës serbe do të arrihet para pranverës së 2005-sës?

A pajtoheni me Uilliams se koha që do të përcaktoj statusin e Kosovës do të jetë pranvera e 2005-sës?

A mendoni se qeveria dhe politikanët e Kosovës do të jetë në gjëndje t'i përmbushi pikat që kërkon standarti gjeri në kohën e lartpërmëndur?

Iu falemnderit për bashkbisedimin,
    Drini.

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393

Problemi i Kosovës

BEOGRAD
    Shpallja e pavarësisë së Kosovës do të thoshte ndryshim i kufinjve, dhe kjo do të shkaktonte të ashtuquajturin "efekt të dominos", ka deklaruar zëvendës kryeministri i Serbisë Nebojsha Çoviq.
    Nuk mundet demokratëve shqiptarë të Kosovës t'ua jepni të drejtën të ndahen nga Serbia demokratike, kurse këtë të drejtë t'ua mohoni demokratëve serbë në Bosnjen demokratike", ka thënë Çoviq në një prononcim për Evropën e Lirë.

Së pari Çoviq duhet të ketë parasysh faktin se Kosova ka pasur dhe edhe tani ka kufijtë e vet, bile deri më 1958 Kosova në territor të saj ka pasur edhe Shkupin e deri në Manastir e Veles në Maqedoni, e nga ana tjetër edhe Preshevën, Rozhajën, Beranin e deri në Tivar.
    Së dyti, nuk mund të njëjtësohet problemi i Kosovës me atë të serbëve të Bosnies, sepse siç e thashë edhe më lart Kosova ka pasur kufijtë e vet dhe ka qenë njësi konstituitive e ish-Jugosllavisë me të drejta të barabarta me republikat e tjera e bile edhe me të drejtën e presidencës, kurse Republika Serpska është një shtet i ri i krijuar me masakra dhe spastrime etnike dhe nuk njihet si entitet shtetëror deri në marrëveshjen e Dejtonit më 1995.
    Edhe pse këto dy probleme dallojnë si nata me ditën, dhe e ardhmja e Kosovës nuk mund të kushtëzohet me atë të Rep. Serpska të Bosnies, ne shqiptarët nuk kemi asgjë kundër bashkimit të kësaj rep. me Serbinë sepse ne në parim jemi për të drejtën e vetvendosjes së popujve, me zor nuk mund të jetojnë bashkë dy kombe të ndryshme e pse të mos ndahen atëherë kur edhe performanca e atyre popujve pastaj do të jetë shumë më e mirë.

Tung
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Së pari, Uilliams dhe të gjithë duhet të kenë parasysh historinë e marrëdhënieve shqiptaro-serbe.
    Serbët gjatë 80 viteve të sundimit me dhunë të Kosovës:
    -kanë vrarë qindra-mijëra për të mos thënë miliona shqiptar.
    -kanë dëbuar dhunshëm qindra-mijëra prapë për të mos thënë miliona shqiptar nga trojet e pronat e tyre.
    -i kanë helmuar fëmijët shqiptar nëpër shkolla
    -dhe nuk kanë lënë gjë të zezë pa bërë, kolektivisht jo vetëm regjimi i Millosheviqit, në shqiptar dhe nuk kanë lënë shqiptar e familje shqiptare pa i bërë të zeza, disave më pak e disave më shumë.
    Pra, gjithë këto duhet pasur parasysh, para se të flitet për të drejtat e pakicës serbe në Kosovë.
    Është për tu pasur zili, falja që shumica e shqiptarëve u kanë brërë serbëve dhe nuk janë hakmarrur, gjë që do ta kishin bërë gjithë popujt e botës po të ishin në vend të shqiptarëve (me përjashtim të disa incidenteve të vogla individuale), dhe atë edhe pa kërkuar falje serbët për krimet që i kanë bërë në shqiptar e edhe me gjithë problemet e krijuara nga serbët gjatë pasluftës si krijimi i pushtetit paralel në enklavat e tyre, vrasja e shqiptarëve nga terroristat e Rojat e Urës dhe moslejimi i shqiptarëve të Mitrovicës së veriut të kthehen në shtëpitë e tyre.
    Pamvarësisht këtyre, shqiptarët duhet nuk duhet të futen në një thes me ta dhe duhet të mundohen

Rrofte Shqiperia Etnike

Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    ...vazhdim

që pakicat serbe të gëzojnë të drejtat e tyre, po sikur shqiptarët e Luginës së Preshevës që duhet të gëzojnë të drejtat e tyre.

Në lidhje me kushtin që Uilliams iu jep shqiptarëve, mendoj se nuk është real, duke u nisur edhe nga gjithë këto që u thanë më lart por edhe nga natyra e problemit të Kosovës, zgjidhja e statusit nuk mund të kushtëzohet nga asgjë dhe mund të zgjidhet vetëm me referendum popullor në Kosovë, ashtu siç edhe i është premtuar delegacionit kosovar në Rambuje.
    Dhe kjo nuk ka asnjë arsye as të shtyhet deri më 2005 e as edhe një sekondë të vetme hiç fare. sepse nga kjo shtyrje askush nuk përfiton dhe të gjithë dalin të humbur, prandaj edhe duhet bërë menjëherë, e zgjidhja është ribashkimi me Shqipërinë.

Tung

Rrofte Shqiperia Etnike

vaya con dios Maska e k63r
    Anëtarësuar
    30-08-2003
    Vendndodhja
    Sweden
    Postime
    8
    Eshte per qudi se si serbet në njeren anë kerkojn pavarsi per serbet ne tjera republika dhe ne anen tjeter mohojn kete per shqiptaret.Efekti i dominos eshte vetem pergjegje e pyetjes me nje pyetje tjeter te cilen ben pala serbe ne shkrimin e praqitur me lartë.Apo te themi se ketu behet nje kercenim indirekt se nese shqiptarve i pranohet pavarsia ateher sebet duhet gjithashtu te pavarsohen ne republiken e Bosnjes e gjithashtu ne enklavat serbe ne Kosov.Pra perseri aktualizohet strategjia e faktorit te destabilizimit te rajonit dhe se kjo eshte karta ne te cilen serbet me se shumti luajten por mjerisht edhe më se shumti fituan.
    dont wory bee happy

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Dodoni jam dakort me ty, pervec togfjaleshit te fundit. Se pari duhet pavaresia e Kosoves, nese do te dikutohej menjehere ribashkimi me Shqiperine kjo thjesht do ta bente te pamundur. Me pas eshte shume e lehte per dy shtete te pavarura te bashkohen si 2 gjermanite psh, por deri atehere Kosova duhet te krijojhet si shtet i pavarurme pare.

carpe diem Maska e drini_në_TR
    Anëtarësuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranë, AL
    Postime
    1,585
    SHBA: Statusi përfundimtar i Kosovës nuk është çështje në rendin e ditës
    Lajmi i ores 7:55 PM

PRISHTINE (3 Nëntor) - Administrata e SHBA ka deklaruar se problemi i statusit perfundimtar te Kosoves nuk eshte nje çeshtje ne rendin e dites. Sipas zyrtares se larte te departamentit te shtetit Xhenet Boug, Serbet dhe shqiptaret duhet ne fillim te plotesojne standartet demokartike dhe vetem pas kesaj ata mund te pretendojne pavarsine apo ndarjen. dxh/dxh (BalkanWeb)

Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Drini, kjo Xhenet Boug ose është me origjinë serbe (duke pasur parasysh mbiemrin e saj) ose ka ndonjë lidhje me ta sepse gjithë deklaratat e saj deri tani janë shumë proserbe.
    Nuk mendoj se ky është qëndrimi i administratës amerikane duke u bazuar në deklarimet e zyrtarëve tjerë amerikanë.

Rrofte Shqiperia Etnike

Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    BEOGRAD
    Gjatë vizitës që i bëri unionit Serbi-Mali i Zi, nënsekretari amerikan i shtetit Marc Grossman, tha se bisedimet për statusin final të Kosovës do të mund të fillonin kah mesi i vitit 2005, me kusht që deri atëherë të përmbushen standardet e parapara.
    "Ne nuk kemi sjellë kurrfarë vendimi rreth statusit të ardhshëm të Kosovës, dhe nuk shohim se si mund ta sjellim një vendim të tillë, deri sa standardet nuk janë të përmbushura. Nëse tani duam të vendosim për ndonjë status të ardhshëm, mendoj se do ta humbnim rastin për plotësimin e standardeve", tha Grossman, Ai tha se bashkëbiseduesve në Beograd ua ka transmetuar planin e Grupit të Kontaktit se Kosova duhet të përqëndrohet në arritjen e standardeve.
    Lidhur me mbështetjen e Shteteve të Bashkuara ndaj procesit të reformave në Serbi dhe Mal të Zi, Grossman tha se për këtë nevoitet vazhdimi i bashkëpunimit të unionit me Tribunalin e Hagës.

Marrë nga Europa e Lirë

Mendoj se është pikërisht e kundërta, zvarritja e statusit zvarrit edhe ato standarde për të cilat e keni fjalën.
    Zgjidhja e statusit do ti kthjelloj gjithë marrëdhëniet shqiptaro-serbe dhe do të plotëoj edhe ato standarde.
    Plotësimi i standardeve nuk është bërë deri tani pikërisht për shkak të paqartësive rreth statusit, dhe nuk mund të bëhet deri në zgjidhjen e statusit.
    Për të plotësuar standarde si demokracia, duhet para, duhet zhvillim ekonomik e një gjë të tillë përkundër mjeteve që janë akorduar nga komuniteti ndërkombëtar nuk mund të bëhet pa investime të huaja, e për këto siç e dijmë asnjë investitor serioz nuk do të rrezikonte të investohej në një vend ku së pari nuk dihet se çfarë do të ndodh në të ardhmen e tij.
    Poashtu kushtet e tjera, si rregulllimi dhe toleranca më e madhe ndëretnike do të vijnë me status dhe vetëm me status sepse për këtë më edhe serbët nuk do të kenë ndjenjën e okupimit të edhe njëhershëm të Kosovës dhe ti shkaktojnë probleme qeverisë atje, por edhe shqiptarët nuk do ta kenë frikën e okupimit serb më, që do ti ndryshonte shumë marrëdhëniet shqiptaro-serbe.
    Poashtu për kushtin e kthimit të pakicave, nga heqja e frikës së shqiptarëve pastaj mendoj se jo serbët po kushdo mund të vij në Kosovë të jetoj po e deshi një gjë të tillë, edhe pse ata serb për të cilët flitet kthimi shumica e tyre kanë qenë serb të ardhur në dekadën e fundit në Kosovë që kanë pasur shtëpi edhe në Serbi dhe kanë vjedhur shqiptarët më 1999, dhe knë ikur në Serbi ata kur nuk kthehen, sikur që shumica e shqiptarëve që kanë ikur në përëndim e SHBA nuk do të kthehen, kjo është më se e qartë për të gjithë.
    Poashtu edhe kushtet apo standardet tjera të ashtuquajtura teknike, është vet statusi që i pengon të plotësohen, si shembull do të merrja targat e Kosovës, ato nuk janë pranuar nga Serbia deri tani për shkakun e pretendimit të futjes së Kosovës edhe njëherë nën Serbi e pastaj kështu edhe me energjetikën e çështjet e tjera etnike.
    Pra, është më se e qartë dhe më se e llogjikshme se kjo forja e standardeve para statusit nuk qëndron dhe kushdo që e përmend një gjë të tillë është duke luajtur me rajonin dhe duke penguar stabilitetin dhe zhvillimin më të shpejt ekonomik e integrimet më të shpejta në strukturat euro-atllantike të rajonit.
    Prandaj, bashkësia ndërkombëtare duhet që ta zgjidh çështjen e statusit menjëherë dhe të mos luaj më me neve se nuk është në interes as tonin e as të askujt hiç fare e hiç më pak të vet bashkësisë ndërkombëtare.

Tung

Rrofte Shqiperia Etnike

Anëtarësuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Deklarata e këtyre ditëve të fundit e Çoviqit "efekti domino" i tij, në lidhje me zgjidhjen e problemeve në rajonin tonë është si Kosova do ti bashkohet Shqipërisë bashkë me 1/3 e Maqedonisë, dhe serbët e Bosnies Serbisë, kurse federata boshnjako-kroate Kroacisë, kjo është zgjidhja që njëherë e mirë i mbyll këto probleme, prandaj edhe duhet të bëhet menjëherë pa asnjë zvarritje e paasnjë shtyrje, sepse nuk është në interes të askujt zvarritja e shtyrja e këtyre problemeve. Pra, zgjidhja më e mirë
    -Kosova ti bashkohet Shqipërisë
    -Prishja e Bosnies, dhe ndarja e saj. Kjo është në interes edhe të boshnjakëve sepse ata edhe pse mund të jetojnë së bashku performanca e tyre do të jetë shumë e dobët pikërisht për shkak të së kaluarës së tyre që i bën në mos ta urrejnë njëri-tjetrin, të mos duan njëri tjetrin, gjë shumë e nevojshme kjo për një zhvillim të shpejt ekonomik dhe kohezion të brendshëm shtetëror.
    -Prishja e Maqedonisë, sepse edhe kjo është njëlloj si Bosnia,përveç se shqiptarët këtu kanë më pak të drejta se tre kombet e bosnies, por edhe për këtë zgjidhja më e mirë është ashtu siç e thotë Çoviqi, ndarja e saj dhe ribashkimi i 1/3 së saj Shqipërisë e pastaj sllavo-maqedonasit si shqiptar të asimiluar që janë ose të kthehen në identitet të tyre kombëtar dhe ti bashkohen Shqipërisë së ardhme duke fituar të drejtën e krenimit me Nënë Terezën, Aleksandrin e Madh, Maqedoninë Ilire gjë që të cilën e dëshirojnë shumë, ose mund të mbeten ashtu siç janë sot dhe të bashkohen me bullgarët.
    Pra, kjo është zgjidhja më e mirë që mbyll një kapitull mjaft të madh krizash e luftërash në rajonin tonë dhe siguron paqe e stabilitet të qëndrueshëm e afatgjatë dhe prosperitetin më të shpejt të mundshëm të rajonit tonë së bashku me integrimet euroatllantike më të shpejta të rajonit tonë.

Tung

Rrofte Shqiperia Etnike

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Kushtetuta e Republikës së Kosovës
    Nga YlliRiaN në forumin Kulturë demokratike
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 01-04-2009, 19:17

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •