Edhe te beheshe e vertete besimi, e verteta ndryshon me pikepamjen e njeriut.Postuar mė parė nga Veshtrusja
Shume bukur. Pyetja ime: Cfare e ben nje besim te jete i vertete?
Ehhhh... mos me pyet mua, se une jam njeri ne ajer.
Edhe te beheshe e vertete besimi, e verteta ndryshon me pikepamjen e njeriut.Postuar mė parė nga Veshtrusja
Shume bukur. Pyetja ime: Cfare e ben nje besim te jete i vertete?
Ehhhh... mos me pyet mua, se une jam njeri ne ajer.
trendafila manushaqe
ne dyshek te zoterise tate
me dhe besen e me ke
dhe shega me s'me nxe
Ashtu si eshte besimi besim mendoj se duhet te jete dhe e verteta e vertete. Menyra se si interpretohet e verteta eshte tjeter pune.
Kthehemi te pyetja e pare pak te perpunuar: A eshte e arsyeshme te besosh dicka nese nuk e di se ku qendron e verteta?
Ne qofte se besimi dhe aktet qe burojne nga ky besim nuk prek dike tjeter apo te kete efekt te padeshiruar mbi dike tjeter... pse jo?Postuar mė parė nga Veshtrusja
Ashtu si eshte besimi besim mendoj se duhet te jete dhe e verteta e vertete. Menyra se si interpretohet e verteta eshte tjeter pune.
Kthehemi te pyetja e pare pak te perpunuar: A eshte e arsyeshme te besosh dicka nese nuk e di se ku qendron e verteta?
Shume here marrim rrisqe kur besojme dicka pa e ditur te verteten, po cfare jete do benim po te mos merrnim risqe?
trendafila manushaqe
me dhe besen e me ke
dhe shega me s'me nxe
Pa dashur te te kundershtoj ē'ke thene me siper , Veshtruesja, sipas asaj qe thua i bie qe gjithe jeten te mos bejme pune tjeter ,,,vetem te merremi me zbulimin e se vertetes.
Une jam e mendimit qe duhet te besojme me shume, e me kohe pa patur nevoje per "zbulimet" tona, e verteta do dale....duam apo s'duam ne.
Where does a thought go when it's forgotten?
Bukur. Tani je pergjigjur me sakt.Ne qofte se besimi dhe aktet qe burojne nga ky besim nuk prek dike tjeter apo te kete efekt te padeshiruar mbi dike tjeter... pse jo?
Atehere, si shembull, eshte e arsyeshme qe une te besoj te Zoti ne qoftese aktet e mija jane ne harmoni me ato besime, edhe pse per dike tjeter ky besim mund te jete i paarsyeshem.
Por, kur beson dicka, ti e ke bindur veten se ajo qe beson duhet te jete e vertete, edhe pse nuk ke prova te mjaftueshme. Atehere, pyetja ime, si mund te quhet dicka e arsyeshme ne qoftese nuk ke prova te mjafetueshme per te tjeret?
Jam dakort me ty. Une nuk po them se nuk duhet te besojm. Une thjesht po pyes ne qoftese eshte e arsyeshme apo jo te besosh dicka qe seshte e vertetuar. Sepse ne qoftese nuk eshte e arsyeshme, atehere si mund te besosh ku nuk ka arsye?Une jam e mendimit qe duhet te besojme me shume, e me kohe pa patur nevoje per "zbulimet" tona, e verteta do dale....duam apo s'duam ne.
Dhe ketu mendoj se hyn shpresa, ndoshta duhet te shpresojm se do te kete arsye per ate besim qe kemi zgjedhur edhe pse nuk e dime te verteten?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Veshtrusja : 03-11-2003 mė 14:45
Problemi eshte qe... njerezit qe besojne dicka shume here mendojne se kane te drejte te bejne deklarata (fyese), si pershembull... nje vajze qe njoh tha nje here, "Juve qe nuk shkoni ne kishe c'do jave keni per te shkuar ne ferr!" Ne ngelem dhe e pame... keto fjale erdhen nga nje vajze qe tallet me fene sa te doje, por e beson veten te paster pasi kerkon falje ne fund te javes. E te Henen fillon avazin... prap nga e para.Postuar mė parė nga Veshtrusja
Bukur. Tani je pergjigjur me sakt.
Atehere, si shembull, eshte e arsyeshme qe une te besoj te Zoti ne qoftese aktet e mija jane ne harmoni me ato besime, edhe pse per dike tjeter ky besim mund te jete i paarsyeshem.
Por, kur beson dicka, ti e ke bindur veten se ajo qe beson duhet te jete e vertete, edhe pse nuk ke prova te mjaftueshme. Atehere, pyetja ime, si mund te quhet dicka e arsyeshme ne qoftese nuk ke prova te mjafetueshme per te tjeret?
Pyetja ime eshte... nga e di kjo me kaq siguri qe te perpiqet te frikesoje te tjeret?
trendafila manushaqe
me dhe besen e me ke
dhe shega me s'me nxe
Pikerisht dhe une prandaj po i bej keto pyete, sepse po kerkoj dicka konkrete ne lidhje me arsyen dhe besen. Kur mund ta di shumica e njerezve ne qoftese dicka eshte e arsyeshme apo jo? Ku bazohet shumica kur e ben nje gjykim? Bazohet vetem te besa? Por ajo bes mund te jete e arsyeshme per nje dhe mund te mos jete per te tjeret, dhe kjo varet se cfare konsiderohen prova te mjaftueshme...
Atehere ajo vazja qe permende ne shembullin me larte, ku bazohet pervec beses?
Pra sipas atij shembulli qe morre me lart, ne duhet te kemi nje arsye me te fort se sa thjesht besa ne vend qe mendimi dhe besimi jone te jete sa me i arsyeshem dhe sa me i vertete jo vetem per ne por edhe per te tjeret?
Ajo ndoshta ka nevoj te bindi veten perpara se t'i drejtohet te tjereve ne ate menyr.nga e di kjo me kaq siguri qe te perpiqet te frikesoje te tjeret?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Veshtrusja : 03-11-2003 mė 15:03
PO !A eshte e arsyeshme te besosh te dicka pa patur prova te mjafetueshme per te? Cfare eshte prova? Dhe si mund ta dime se kur eshte e mjafetueshme?
- Besimi nė Krijuesin
Prova ?
- Muxhizja-Mrekullia e jetės sonė
E realizon truri atė qė e ndien zemra dhe shpirti ; veprimet e tona !
Besimi(imani) ėshtė i pandashėm nga veprimi(ihsani).Pyetja ime: Cfare e ben nje besim te jete i vertete?
- Besimi nė tė fshehtėn(gajbin!); ringjalljen !
...
Provat nė rradhė tė parė janė nė vetvehte dhe pėr vehte !
- Ato janė tė mjaftueshme
* E pamundur ėshtė qė cdo gjė tė jetė e pėrceptueshme pėr njeriun .
Pėr mė shumė : do tė diskutojmė mė vonė ...
Cheers
Veshtruese, ne nje teme si kjo kemi diskutuar edhe nje here tjeter bashke. Dhe perseri po te them te njejten. Ti po mundohesh te vesh besimin me provat bashke, por kjo nuk mund te ndodhe, sic te kam thene edhe me pare, ne momentin kur ti ke provat, atehere ti ndalon te besosh se dicka ekziston, pasi e di qe ekziston. Ti beson se ka nje Zot. Dhe u thua njerezve se beson se ka nje Zot, nese ty Zoti te shfaqet, dhe e shikon, atehere c'do t'u thuash njerzve? Se beson se ka nje Zot? Apo se e di qe ka nje zot?
Pra te thuash se nuk mund te besosh ne dicka pasi nuk ke provat, eshte dicka absurde, pasi vete idea e besimit kundersthon ekzistencen e provave.
Per te ditur dicka duhet te keshe prova. Prova eshte incident ose ndodhi e eksperiencuar me ane te nje ose me shume shqisave.
Per te besuar ne dicka, mjaftone intuita. Psh, binjaket kane lidhje intuitive midis tyre, dhe ne raste kur njeri eksperiencon emocione te forta, e ndien edhe binjaku tjeter, qofte ai ne nje qytet tjeter. Ka pasur disa raste kur njerit prej binjakeve i ka ndodhur nje aksident ose fatkeqesi, dhe tjetri eshte interesuar me ane te tel ne ato momente.
Nga halli,
derrit i thuhet dajo.
Ndjesė pastė nėna e shtrenjtė..
Sa shumė vėllezėr paska patur!
Aragon sapo mi mori fjalet nga goja
Nese dicka do te ishte katerciperisht e vertetuar, atehere nuk do te kishte vend per besim (logjikisht). Megjithate, ka edhe raste te tilla kur dikush prape nuk beson. Une kam njohur nje plak te cilit askush nuk ja mbushte dot mendjen qe Toka rrotullohej, pasi ai kur ngrihej ne mengjes e gjente oborrin e shtepise ne te njejtin pozicion(eshte e vertete).
Pra besimi eshte fondamentalisht nje ceshtje personale, prova ka plot, por cdonjeri ben hesape personale nese eshte e mjaftueshme te besoje apo jo.
Teorikisht njeiru duhet te niset nga te dhena faktuale/empirike qe te arrije ne besim, por shpesh here ndodh e anasjellta: njeriu gjen fakte te suportoje besimin e tij. Gjithsesi eshte ceshte personale dhe subjektive, prandaj dhe quhet 'besim'.
P.S. Aragon, kush e ka thene ate qe eshte ne firmen tende; thenie interesante.
Krijoni Kontakt