Close
Faqja 14 prej 14 FillimFillim ... 4121314
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 136 prej 136
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Postuar më parë nga deshmuesi

Ti mendon se i je pergjigjur, por meqenese ti nuk do ta pohosh konkretisht pyetjen time te ndihmoj une: Edhe MAria vete personalisht Mori Shpetim dhe falje te mekateve, me ane te Krishtit. Tani te peys: A e pranon ti kete pergjigjen time? Thuaj po ose jo. Por duhet ta pohosh , ne menyre qe te flasim dhe te diuskutojme me tej.

Deshmues,

kjo pyetje nuk ka te beje fare me ceshtjen ne fjale. Krishti vdiq edhe per Kishen, edhe pikerisht per kete ajo eshte Izraeli i Ri, Nusja e Tij, Nena e besimtareve, mbreteresha (perderisa eshte nusja e mbretit), trashegimtarja e perjetesise.
    Ne Kishen e Tij, nepermjet saje, per te cilen Ai vdiq, Krishti sjell ne jete ata qe zgjedh nga bota, duke i bere ata anetare te mbreterise qiellore.

Fakti eshte se nese ka ndonje person ne te cilin te personifikohet ne menyre perfekte esenca e Kishes edhe Popullit te zgjedhur te Perendise, kjo eshte Maria, ne te cilen permblidhen te gjitha virtutet e tyre.
    Ajo eshte Virgjeresha, ajo u mbars ne Zotin, ajo iu bind Zotit, ajo e lindi Ate. Ne te Zoti takoi njeriun, e shpetoi njeriun, e cliroi natyren njerezore. Ne Marine pa fjale rine te gjitha atributet e Kishes edhe Izraelit, madje ajo u jep atyre kuptimin qe ato duhet te kene. Ajo eshte fillesa e atributeve te Kishes e Izraelit si edje permbushja e tyre.

------------------------------------------------------------------------------------
    2. Ne Dasmen e Kanes, dasmoret iu afruan Maries, jo Apostojve per problemin qe kishin, edhe per shkak te saje Krishti kreu mrekulline e pare, megjithese ore e Tij nuk kishte ardhur ende.
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Deshmuesi

Une biblen e kam perpara dhe ju them se ju, jo vetem qe nuk deshmoni drejt, por i shtremberoni dhe vargjet biblike. Fakti qe dime eshte se, Maria ishte e ftuar ne kete dasme pasi ai qe martohej, mendohet te kete qene nje i afermi i Maries. Prandaj ne dasme erdhi dhe Jezusi se bashku me Apsotujt.
    Gjon:2.
    Pasi vera mbaroi, Maria i tha Jezusit: "Nuk ka me vere".
    Ti Seminarist thua, ( se ashtu te pelqen) "dasmoret i erdhen dhe i thane Maries: Marie vera u mbarua dhe na NDERMJETESO TEK JEZUSI QE TE NA JAPE VERE. Kjo eshte llogjika e shembullit qe ti sjell. Por a eshte keshtu? Le te ndjekim per nje moment llogjiken tende, dhe te shohim konkretisht perfundimin ne te cilin ti na nxjer. Une pyes: Perse dasmoret duhet ti thoshin Maries? Kush ishte MAria per ata? A kishte mundesi Maria vete personalisht te zgjidhte situaten? Ti mbase thua: Sepse ajo ishte nena e Jezusit. Atehere une pyes: Nese dasmoret e dinin se Maria kishte nje bir ( Jezusin)qe bente mrekulli( gje qe atehere askush nuk e njihte Jezusin si Bir te Perendise ), a nuk mund ti thoshin direkt Jezusit, apo mos valle JEzusi nuk do ti mirepriste? A njihej Jezusi ne kete kohe ne Izrael( dmeth, ne perjudhen e dasmes) si njeri qe kishte fuqi te bente mrekulli? Askush nuk e njhte Jezusin ne ate kohe, pervec MAries dhe apostujve te tij. Mrekullia e dasmes se KAnes, eshte mrekullia e pare ne te cilen njerezit filluan te shohin mrekullite e Perendsie, ( apsotujt ishin te paret dhe sherbetoret).
    Atehere le te vijme para faktit. Perse Maria ju drejtua JEzusit per ndihme? Pasi MAria pa se vera u mbarua( dhe ne ata kohe ishte turp per te zotin e shtepise), ajo e njihte Birin e Perendise, pasi ishte e para qe NJOHU dhe PRANOI lajmin e mire te sheptimit. Pikerisht meqense Maria e njihte Birin e Perendise, vete Zotin Perendi, kerkoi NDIHME prej Tij. (Mesim i denje per cdo te Krishtere)
    -------------------------------------------------------------------------------------

Deshmues,

une nuk shoh ndonje ndryshim fjalesh aty. Problemi me ty qendron se ti nuk do te shohesh deshmine e qarte. Mrekullia e Krishtit ndaj Fotinise, psh, nuk ishte sic e mendoi ne moment ajo se Krishti do ti jepte uje te pafundem pusi, nqs ajo do ti ofronte pak nga uji i vete.

Dasma, pjesemarrja e Krishtit me dishepujt e Nene e Tij, mbarimi i veres, vere e fundit me e mire se vera e pare, tejembushja e barrelave me vere me bollek, si edhe ndermjetimi i Maries tek Krishti, te gjitha keto jane pare qe ne fillimet Biblike ne aspektin legjitim figurativ qe permban kjo histori, gje qe flet per veteveten.

Gjithsesi, ceshtja e Nenes se Zotit, serish nuk varet thjesht ne kete histori.

Te arrish te pyesesh nese Apostojt iu luten Marise apo erdhen nepermjet saje tek Krishti, eshte papjekuri, pasi vec te tjerash, Maria ishte ende e gjalle, dmth akoma nuk e kishte pefunduar shtegtimin ne kete bote, per te marre kuroren perfundimtare edhe poziten qiellore, por po ashtu ardhja tek Krishti nepermjet Maries nuk eshte dicka burokratike, literale ne te gjitha rastet, apo ndonje dokument qe duhet firmosur tek ajo.

Fantazi te tilla shprehin vetem mosformimin tuaj.
    Deshmeusi

Ne shkrimin tuaj te meparshem ju na tregoni se, besimtari ka nevoje per ndermjtesine e MAries, pra te gjithe vijne tek Krishti, permes MAries, ( thua ti ne shkrimin tend me siper) . Nisur nga ky mendim une te drejtova kete pyejte. Por me sa po shoh, po e dredh, pasi tani na thua se, nuk eshte dicka burokratike, dhe jo ne te gjitha rastet. Pra kemi disa raste ( vetem per orthodhoksit).

Deshmues,

problemi me juve eshte se ju zini poztat e arrogantit fariseik, edhe kerkoni prova provokuese per tu "bindur". As vete nuk e kuptoni se si jane smirezeza ofrimet tuaja. Per te tillle njerez, natyrisht, eshte veshtire tu pergjigjesh, madje edhe Krishti i shmangete nga tema e vertete, pasi ata nuk duan te mesojne.

Pyetjet e tua jane me te vertete nje varferim Biblik, fariseizim i tij.

Ne themi se Ndermjetimi i Maries edhe i te gjithe shenjtoreve ndaj Krishtit nuk eshte vecse nje akt dashurie, te cilen ata e bejne per, ne edhe me ane (dmth nga autoriteti) te Krishtit. Kjo eshte menyra se si Kisha si Trup i Zotit funksionon, duke qene ne cdo pjese te Tij si edhe ne te gjithin serish vete Krishti.

Tashti, aktet e veprimtarise Trupore te Kishes, une thashe, nuk jane akte burokracie, ku secilit qe ti teket, per arsye provokimi iu dashka qe te shkoje tek ky apo ai shenjtor per te shkuar tek Krishti, megjithese edhe kur ty te duket se ti apo dikush tjeter shkon vete direkt tek Krishti, ne nuk mund te shohim gjithshka. Ne nuk mund ta dime se si behen gjerat e padukshme me detajet e tyre.
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Mos haro se Apostojt e besuan Krishtin pa ndonje deshmi Biblike (ne mes). Mos valle Bibla bie poshte?
    ------------------------------------------------------------------------------

Deshmuesi

Ketu je krejt gabim. Apostujt e besuan Krishtin, me te njeten deshmi qe e besuam edhe ne, si dhe mbare njerezimi. Ti mendon se, apostujt bene nje besim te Krishti jashte deshmise biblike? Pak rendesi ka nese bibla u shkruajt me vone. Apsotujt po keshtu edhe ne e besuam Krishtin me te njejten deshmi.

C'flet o Deshmues. Mateu ishte duke mbledhe taksat, tek ndoqi Krishtin, apo Pjetri ishte duke gjujt peshk. Ne pergjithesi, shumice e tyre nuk po nxirrnin Biblat e Lekures e duke studiuar ne mbledhjet Biblike papritmas te takonin Krishtin. Perkundrazi, ata der ne fund, edhe pas Ringjalljes, paten nevoje per sqarim Biblik (rruga per ne Emaus).

Por ceshtja serish qendron se ti NUK DO te kuptosh, asgje me shume.
    ---------------------------------------------------------------------------------

Sidoqofte, natyrisht qe jo vetem Apostojt, por e egjithe bota, vjen tek Krishti, pikerisht se Maria e lindi ate, ndryshe perse do ta pergezonte Gabrieli Marien. Perse do ta quante Elizabeta me te bekuaren ndermjet grave, e perse Maria profetizon se te gjithe brezat do ta lumuronin?
    ------------------------------------------------------------------------------------ Deshmeusi

Qe ti je plotsisht i njeaneshem, kjo duket pergjat e gjithe kohes. Me lejo tju pyes: Nese Maria (supozojme per efekt mesimi) nuk do te pranonte, a nuk do te vinte Krishti per te na shpetuar nga vdekja( pra nuk varet tek njeriu)? Ajo qe nuk me pelqen ne ty Seminarist, eshte pikerisht politika fetare, qe ti kerkon te sjellesh ketu ne forum. Per gjithshka qe ndodhi tek Maria, eshte dora dhe vula e Perendise, njeriut nuk i takon LAvdi. Kur ti te arrish ne kete perfundim atehere do te kesh njohur Perendine e vertet te Plotfuqishem.

Dmth, sipas kesaj logjike, fakti se ekziston mundesia qe jo vetem Izraeli te ish populli i zgjedhur/ jo vetem profetet qe ne njohim te kishin ndjekur Zotin/ jo vetem apostojt qe ne dime te kishin misionarizuar boten/ e aq me teper sikur Zoti per nje moment jo me ane te Bibles apo ndonje Libri te kish dashur te instruktonte njerezit, atehere te gjitha keto thjesht vetem per mundesi te te qenit te nje rrugezgjidhje tjeter, nuk duhen mbajtur fare!!!!!!!!!

A merr vesht Deshmues se sa reduktues, negativist je ne logjike?

Ajo qe dime ne eshte se ATA QE PRANUAN, ATA EDHE U LAVDERUAN. Kaq mjafton.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Postuar më parë nga Seminarist
    Postuar më parë nga deshmuesi

Deshmues,

kjo pyetje nuk ka te beje fare me ceshtjen ne fjale. Krishti vdiq edhe per Kishen, edhe pikerisht per kete ajo eshte Izraeli i Ri, Nusja e Tij, Nena e besimtareve, mbreteresha (perderisa eshte nusja e mbretit), trashegimtarja e perjetesise.
    Ne Kishen e Tij, nepermjet saje, per te cilen Ai vdiq, Krishti sjell ne jete ata qe zgjedh nga bota, duke i bere ata anetare te mbreterise qiellore.

Une nuk mund te kuptoj se si ju e kini kaq te veshtire qe te deklaroni, nese Maria e mori shpetimin dhe faljen e mekateve me ane te Krishti apo ne nje rruge tjeter. Une insistoj ne kete pyetje qe te bej, pasi dua te digjoj nga goja jote kete pohim. Te lutem ji serioz ne diskutim pyetja eshte aq e thejshte saqe nuk e kuptoj se perse ju nuk i pergjigjeni asaj drejtperdrejt. Ti thua se kjo pyetje nuk ka te beje me ceshtjen ne fjale. Pikerisht kjo pyetje ZGJIDH ceshtjen dhe mesimin qe ti sjell mbi Marien, e cila( sipas Jush) eshte ndermjetse per besimitarin, dhe ka fuqi te fale mekatet. Atehere kur ti pohon nje gje te tille, a nuk kam te drejte te pyes se, Maria nga e mori vete faljen e e mekateve?? Te lutem pergjigju.

Fakti eshte se nese ka ndonje person ne te cilin te personifikohet ne menyre perfekte esenca e Kishes edhe Popullit te zgjedhur te Perendise, kjo eshte Maria, ne te cilen permblidhen te gjitha virtutet e tyre.
    Ajo eshte Virgjeresha, ajo u mbars ne Zotin, ajo iu bind Zotit, ajo e lindi Ate. Ne te Zoti takoi njeriun, e shpetoi njeriun, e cliroi natyren njerezore. Ne Marine pa fjale rine te gjitha atributet e Kishes edhe Izraelit, madje ajo u jep atyre kuptimin qe ato duhet te kene. Ajo eshte fillesa e atributeve te Kishes e Izraelit si edje permbushja e tyre.

Kjo eshte fillozofija juaj, dhe nuk vlen diskutim, pasi qe nga fillimi dhe deri ne fund qendron jashte doktrines dhe fjales profetike.Ti Jep Marien si shembellim te kishes, por kjo doktrine seshte e krishtere, pasi kisha eshte ne shembellim te Krishtit. I krishteri VESH Krishtin dhe jo Marien. Vete Maria eshte PJESE e KISHES, dhe kisha nuk mer shembellimin nga vetja e VET, por nga KRISHTI. MEsimet tuaja jane aq te rrezikshme per besimin e Krishtere, saqe dhe une nuk duhet te vazhdoj me me ju. Pasi mendoj se ja u kam shpallur drejt te verteten
    Krishtin.
    --------------------------------------------------------------------------------

Deshmues,

une nuk shoh ndonje ndryshim fjalesh aty. Problemi me ty qendron se ti nuk do te shohesh deshmine e qarte. Mrekullia e Krishtit ndaj Fotinise, psh, nuk ishte sic e mendoi ne moment ajo se Krishti do ti jepte uje te pafundem pusi, nqs ajo do ti ofronte pak nga uji i vete.

Dasma, pjesemarrja e Krishtit me dishepujt e Nene e Tij, mbarimi i veres, vere e fundit me e mire se vera e pare, tejembushja e barrelave me vere me bollek, si edhe ndermjetimi i Maries tek Krishti, te gjitha keto jane pare qe ne fillimet Biblike ne aspektin legjitim figurativ qe permban kjo histori, gje qe flet per veteveten.

Gjithsesi, ceshtja e Nenes se Zotit, serish nuk varet thjesht ne kete histori.

Me shembullin qe solle , ti deshiron te nxjeresh me cdo kusht Marien NDERMJETSE. Kjo doktrine eshte me e rrezikshmja dhe me e gabuara. Asnjehere Jezusi dhe apsotujt nuk predikuan nje mesim te tille, kjo u shtua nga orthodhoksit dhe katoliket, per shkak te tradites . Dhe sot ju i faleni konkretisht MAries. Por ti nuk di se cdo te thote , TE FALESH MEKATET. Kur Farisenjte digjuan se JEzusi falte mekatet, grisen rrobat, sepse e dini se kete pushtet dhe autoritet e kishte vetem Perendia( pasi ata e shikonin JEzusin si njeri ).

Deshmues,

problemi me juve eshte se ju zini poztat e arrogantit fariseik, edhe kerkoni prova provokuese per tu "bindur". As vete nuk e kuptoni se si jane smirezeza ofrimet tuaja. Per te tillle njerez, natyrisht, eshte veshtire tu pergjigjesh, madje edhe Krishti i shmangete nga tema e vertete, pasi ata nuk duan te mesojne.

Pyetjet e tua jane me te vertete nje varferim Biblik, fariseizim i tij.

Ne themi se Ndermjetimi i Maries edhe i te gjithe shenjtoreve ndaj Krishtit nuk eshte vecse nje akt dashurie, te cilen ata e bejne per, ne edhe me ane (dmth nga autoriteti) te Krishtit. Kjo eshte menyra se si Kisha si Trup i Zotit funksionon, duke qene ne cdo pjese te Tij si edhe ne te gjithin serish vete Krishti.

Te njeten gje ju thonin farisenjte edhe Krishtit edhe dishepujve te tij. Keshtuqe nuk merkakosem hic. Pyetet e mija, ju ballafaqojne konkretisht me doktrinen e Krishtit. Une nuk kam sjelle mesimin dhe mendimin tim, por ju kam sjelle perballe fjalen profetike. dhe perballe saj, gjithshka qe nuk eshte nga Perendia shktarohet.
    Ndermjetesimi i shenjtoreve dhe i Maries, per ty mund te jete nje akt i tille, por fjala e Perendise te ciles i besoj, nuk me jep nje mesim te tille. Vete Gjoni, apsotulli i Krishtit, deklaron se,ne kemi nje NDERMJETES, tek Ati yne , Zotin Krisht. Po keshtu Pali deklaron tek Rom:8:26 se, Fryma e Perendise ndermejteson dhe lutet per ne tek Perendia.
    -------------------------------------------------------------------------------
    Tashti, aktet e veprimtarise Trupore te Kishes, une thashe, nuk jane akte burokracie, ku secilit qe ti teket, per arsye provokimi iu dashka qe te shkoje tek ky apo ai shenjtor per te shkuar tek Krishti, megjithese edhe kur ty te duket se ti apo dikush tjeter shkon vete direkt tek Krishti, ne nuk mund te shohim gjithshka. Ne nuk mund ta dime se si behen gjerat e padukshme me detajet e tyre.
    -----------------------------------------------------------------------------------

Por kur ti nuk di kete, si e di se nepermjet Maries shkojme tek Krishti? Kete gje e ke deklaruar ne shkrimin tend te mesiperm. Jo pa qellim te pyeta per apsotujt, se me ane te kujt ata vajten tek Krishti. dhe jo vetem kaq, por Jezusi ju deklaroi atyre se, Une ju kam perzgjedhur juve, dhe jo ju mua. Pra JEzusi na tregon katerciperisht se, njeriu nuk mund te perzgjedhe dhe te ndjeke Perendine, pasi eshte mekatar, (ne kete kornize hyn edhe Maria edhe shenjtoret e dhe cdo njeri ne kete planet.
    -------------------------------------------------------------------------------------
    C'flet o Deshmues. Mateu ishte duke mbledhe taksat, tek ndoqi Krishtin, apo Pjetri ishte duke gjujt peshk. Ne pergjithesi, shumice e tyre nuk po nxirrnin Biblat e Lekures e duke studiuar ne mbledhjet Biblike papritmas te takonin Krishtin. Perkundrazi, ata der ne fund, edhe pas Ringjalljes, paten nevoje per sqarim Biblik (rruga per ne Emaus).

Por ceshtja serish qendron se ti NUK DO te kuptosh, asgje me shume.
    ---------------------------------------------------------------------------------

Te lutem lexoje mire biblen, pasi eshte e dyta here qe ti shtremberon fjalen profetike. Mateu e ndoqi Krishtin , kur Krishi i tha: EJA. Pra fjala e Krishti "EJA", eshte perzgjedhja. Po keshtu edhe apsotjut e tjere.
    ---------------------------------------------------------------------------------------

Dmth, sipas kesaj logjike, fakti se ekziston mundesia qe jo vetem Izraeli te ish populli i zgjedhur/ jo vetem profetet qe ne njohim te kishin ndjekur Zotin/ jo vetem apostojt qe ne dime te kishin misionarizuar boten/ e aq me teper sikur Zoti per nje moment jo me ane te Bibles apo ndonje Libri te kish dashur te instruktonte njerezit, atehere te gjitha keto thjesht vetem per mundesi te te qenit te nje rrugezgjidhje tjeter, nuk duhen mbajtur fare!!!!!!!!!
    ------------------------------------------------------------------------------------Po. Te gjithe jane te perzgjedhur nga Perendia , duke nisur qe nga Abrahami dhe deri tek cdo i krishtere. Natyra e njeriut nuk mund te perzgjedhe dhe te ndjeke Perendine. Eshte njesoj si te mendosh se : Benzina ka deshire dhe perzgjedh te jetoje me zjarin. ------------------------------------------------------------------------------------
    A merr vesht Deshmues se sa reduktues, negativist je ne logjike?

Ajo qe dime ne eshte se ATA QE PRANUAN, ATA EDHE U LAVDERUAN. Kaq mjafton.

--------------------------------------------------------------------------------

LLogjika juaj punon nen njohurine njerezore, prandja e ke te veshtire te kuptosh te verteten.
    Po kjo eshte e vertete: " ATA PRANUAN" . Pyejta ime eshte: Cfare pranuan? Pra ky fakt tregon se pranuan Thirrjen dhe perzgjedhjen qe Zoti ju beri qysh me perpara. Pra eshte plotesisht llogjika ( biblike) qe une deshmoj.
    A mund te pranoje dikush, pa ju bere nje oferte!?

Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 17-01-2004 më 22:51

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Degjo, Deshmues

prandaj edhe une te kam thense ti drejtohesh nga nje EGO e mirefillte ne te gjithe "krishterimin" tend, qe ne fakt nuk eshte vecse Deshmuesizmi yt, i ndertuar gjoja ne bibel (e pare kjo me syzet e tua personale). Pikerisht ketu qendron herezia protestante, edhe ne kete parim i burojne te gjitha gomarrleqet qe ka shkaktuar qe kur ka dale.

1. Biseda nuk drejtohet ne ate qe ti deshiron. Tema eshte hapur, edhe per te po diskutohet.

Nqs ti pretendon se une kam thene se Maria fal mekatat (prandaj edhe ndermjeton), athere ec e me cito se ku edhe kur e kam thene une kete gje. Por po nuk e bere, une s'kam se si te mos ta perseris per te mijten here, se mosserioziteti juaj i tejkalon te gjitha caqet e te qenit normal, logjik e njerezor, duke e barazuar veten automatikisht me ata qe ti i quan jo besimtare.

postuar nga Deshmuesi:

Ti thua se kjo pyetje nuk ka te beje me ceshtjen ne fjale. Pikerisht kjo pyetje ZGJIDH ceshtjen dhe mesimin qe ti sjell mbi Marien, e cila( sipas Jush) eshte ndermjetse per besimitarin, dhe ka fuqi te fale mekatet. Atehere kur ti pohon nje gje te tille, a nuk kam te drejte te pyes se, Maria nga e mori vete faljen e e mekateve?? Te lutem pergjigju.
    Edhe nje here, une nuk kam se si ti shpjegoj dukri te tilla kokeforte, qe i keni me kaq shumice. Ata qe lexojne me interes per ceshtjen le te ta bejne vete bilancin!

Postuar me pare nga une, Seminarist:

shihni tashti pergjigjen e Deshmuesit:

Kjo eshte fillozofija juaj, dhe nuk vlen diskutim, pasi qe nga fillimi dhe deri ne fund qendron jashte doktrines dhe fjales profetike.Ti Jep Marien si shembellim te kishes, por kjo doktrine seshte e krishtere, pasi kisha eshte ne shembellim te Krishtit. I krishteri VESH Krishtin dhe jo Marien. Vete Maria eshte PJESE e KISHES, dhe kisha nuk mer shembellimin nga vetja e VET, por nga KRISHTI. MEsimet tuaja jane aq te rrezikshme per besimin e Krishtere, saqe dhe une nuk duhet te vazhdoj me me ju. Pasi mendoj se ja u kam shpallur drejt te verteten
    Krishtin.

Nuk do mend te shihet smira jote kokeforte. Por duhet te kuptosh o Deshmues se nese Kisha lind Krishtin, edhe paraqitet si Virgjereshe qe i nenshtrohet plotesisht Krishtit atehere nuk ka se si te jete ikonizim i Krishtit ne kete funksion, sepse Krishti nuk iu nenshtrua vetevetes, as nuk lindi veteveten, as vdiq per veteveten. Marrezia juaj eshte e pafund, e ka ne themel mosdashjen.

Ndersa Maria po: Ajo ishte Virgjereshe, ashtu sikunder Kisha; ajo iu dha plotesisht Zotit, ashtu sikunder Kisha; Ajo lindi Zotin, ashtu sic kjo lindje eshte qellimi perfundimtar edhe i vetem i Kishes.

Prandaj edhe Virgjeresha e Zbuleses 12 permbledh ne vetvete fare mire Marine edhe historine e Izraelit edhe te Kishes, sepse pikerisht ne Marine permblidhen te gjitha premtimet hyjnore mbi qellimin e krijimit te Izraelit apo Kishes.

Ti thua se Maria ishte vete pjese e Kishes, prandaj, thua ti, ajo nuk ka se si tejete ikonizmi i Kishes, nderkohe qe, faktikisht, pikerisht per kete, sepse Kisha nuk eshte nje objekt i jashtem, i vecuar nga besimtaret qe e perbejne, eshte edhe shembellimi i tyre, pasi besimtaret, e aq me teper Maria nder ta, jane ata qe e bejne Kishen shembellim te Krishtit.

Kisha nuk ekziston ne vetevete, e asnuk mund ti marre atributet e saja hyjnore, jashte atyre besimtareve qe ia bejne te mundur kete gje. E kush do te jete nder keta besimtare me me rendesi se Maria!

Me shembullin qe solle , ti deshiron te nxjeresh me cdo kusht Marien NDERMJETSE. Kjo doktrine eshte me e rrezikshmja dhe me e gabuara. Asnjehere Jezusi dhe apsotujt nuk predikuan nje mesim te tille, kjo u shtua nga orthodhoksit dhe katoliket, per shkak te tradites . Dhe sot ju i faleni konkretisht MAries. Por ti nuk di se cdo te thote , TE FALESH MEKATET. Kur Farisenjte digjuan se JEzusi falte mekatet, grisen rrobat, sepse e dini se kete pushtet dhe autoritet e kishte vetem Perendia( pasi ata e shikonin JEzusin si njeri ).

Le te bejme nje bilanc:

Sic e shohim, diskutimi shpesh here me protestantet del sikur ortodoksit (perfshi ketu edhe Katoliket persa kohe ata ishin ortodokse) te jene NJE NDER grupet e krishtera te dala gjate kohes, keshtu qe atyre u duhet te justifikojne veten me akuzat qe protestantet sjellin. Mirepo,

ne dime fare mire se historikisht, Ortodoksit

1. jane ata qe kane sjelle Biblen ne ditet e soteshme, nderkohe qe ata mesonin doktrinen e njejte me ortodoksit e sotshem. Po ashtu, ata e sollen Biblen, ne te njeten kohe qe luftonin herezi te njejta apo shume te ngjashme me konceptet protestante.

- tashti, nuk do as mend e as laps, se nqs ortodokset jane gabim, ne fund te fundit, e pas te gjithash, protestantet automatikisht NUK MUND TE KENE ASNJE TE DREJTE MBI BIBLEN, SEPSE BASHKE ME KISHEN BIE EDHE BIBLA E KISHES.

Eshte marrezi qe ta shkeputesh Biblen nga Kisha edhe doktrina e saj, edhe Zoti KURRE nuk do te kish frymezuar vetem e vetem ne lidhje me Biblen nje Kishe qe ka devijuar nga e VERTETA , nderkohe qe mund te frymezonte per kete -ish-protestantet e asaj kohe.

2. Pra a ka sjelle Kisha Ortodokse ndonje ndryshim ne doktrine, sic akuzon akuza e paditur e Deshmuesit?

Qe te arrijme ne nje hetim te plote e te ndershem te ceshtjes ne fjale, na duhet te shohim natyren e akuzes se Deshmuesianeve.

Ata thone, se meqe ne Bibel nuk ka nje mesim te drejtperdrejte, dmth ku Apostojt te kene shkruar fjale per fjale Doktrinen ortodokse, perfshi ketu ceshtjen e Marise, atehere automatikisht, sipas protestanteve, kur ata shohin ndonje doktrine qe atyre su pelqen, i bie qe ortodoksit ti kene shtuar keto gjera, duke bere keshtu punen e feve te rreme sikurse Islamiket, ne mbeshtetjen e se njejtes teze. Pra shihni mire ketu, se kur ju them une se Protestantet jane edhe me te LIGJ apo me te RREZIKSHEM se pseuodo-fete e rrema si Islamiket, kjo gje e ka pikerisht ketu burimin, sepse Islamiket te gjitha teorite e tyre i kane krijuar edhe i mbeshtesin duke cituar te tille protestante qe ne luften e tyre kundra Kishes kane nxjerre lloj lloj shpifjesh duke u dhene heretikeve te tjere majft "material" per te sulmuar.

Por qe ne ta vazhdojme biseden me logjiken protestante, dmth qe: Ata thone, se meqe ne Bibel nuk ka nje mesim te drejtperdrejte, dmth ku Apostojt te kene shkruar fjale per fjale Doktrinen ortodokse, perfshi ketu ceshtjen e Marise, atehere automatikisht, sipas protestanteve, kur ata shohin ndonje doktrine qe atyre su pelqen, i bie qe ortodoksit ti kene shtuar keto gjera,

atehere une i kam pyetur protestantet sa e sa here e po aq here kane dale Bllof:

po te perdorim te njejtin meter, pa asnje tolerim, ku flet pali ne Bibel se ne duhet ti lutemi Frymes se Shenjte; se Dhiata e Re ka 27 letra, se kater prej tyre jane Ungjij; ku thuhet se Ungjilli i Mateut eshte i Mateut, api i Lukes i tij e ksthue me rradhe; se cilat jane emrat e Letrave edhe Ungijve qe permban Dhiata e Re; se Perendia eshte Trini, qe Fryma e Shenjte eshte Person, i bashkeqenshem me Atin edhe Birin....etj etj etj?

Pra, ne te njejten kohe, pse Protestantet i kane marre per garant keto ceshtje? Pse protestantet, ne keto raste thjesht jane mbeshtetur ne Kishen qe i ka vendosur keto gjera, duke perdorur te njejtin METER sic ka vendosur Doktrinen ne lidhje me Marine, dmth duke e Zbulesen te pare nen deshmine Tradite-Bibel-Kishe?

Ketu pra fillojne dhe XHOKOT e mesimit protestant, edhe prandaj nuk jeni habitur kur keni pare qe protestante te ballafaquar para ketyre CESHTJEVE, si Lieveintwoplaces, Manulaki kane pohuar psh se:

ata nuk i luten Frymes se Shenjte, as Birit, (meqe Bibla nuk e thote kete gje), por ata i luten vetem Atit, nepermjet Birit ne Frymen e Shenjte (sepse kaq gje Bibla e pohon QARTE)!

Kjo eshte XHOKOJA protestante, madje thelbi i HEREZISE se saj.

Po,

ne fakt, a ka Bibla mesimet qe une thashe ne lidhje me Marine?

Eshte cudi sepse une deri me tash kam folur, pa sjelle asnje tradite, vetem mbi vargje Biblike edhe kuptime Biblike, te cilat ne numer i tejkalojne citimet Biblike te sjella nga protestantet.

Cfare tu themi me teper protestanteve ne?

Deshmuesi, duke qene ne moshe, gje qe ne ambientet shqiptaro-atesite ku ai eshte rritur, e me pas i bombarduar nga njerez te paedukuar fetarisht sic jane shume misionare protestante angleze apo amerikane qe kane pushtuar Shqiperine e pas 90-tes, e ka shume te lehte te sjelle shpifje pas shpifjesh ne keto tema, po aq sa e ka te veshtire te heqe dore prej tyre.

shihni se cfare thote deshmuesi:

Dhe sot ju i faleni konkretisht MAries. Por ti nuk di se cdo te thote , TE FALESH MEKATET. Kur Farisenjte digjuan se JEzusi falte mekatet, grisen rrobat, sepse e dini se kete pushtet dhe autoritet e kishte vetem Perendia( pasi ata e shikonin JEzusin si njeri ).

A mundet deshmuesi qe ta na sjelle ndonje citim se ku kemi thene neve se ne i FALEMI Maries, e se bazohemi tek ajo per faljen e mekateve? A mundet ndonje proto te na sjelle se ne cilin Keshill Ekumenik te Kishes se vetme Biblike Ortodokse, apo ne ndonje Liber te saje zyrtar kishtar te jete mesuar nje veprim i tille?

PO NUK E BETE, VERTETONI SE NUK JENI VECSE DEMONE SMIRIZij E TE PANDREQSHEM!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 19-01-2004 më 11:13

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    (Postuar fillimisht tek Tema: Maria, Eva e Re--sipas eterve te Kishes)

Do them dhe une mendimin tim ne kete ceshtje duke theksuar se eshte vetem mendimi im dhe nuk perfaqeson asnje mendim te ndonje grupi...

Ceshtja e Marias mund te shihet nga kendveshtrime te ndryshme, si nga kendveshtrimi frymor dhe nga ai i renies.

Ajo cka une besoj ne lidhje me Marian(pervec faktit se eshte Nena e Zotit tim(Hyjlindese) dhe eshte e shenjte) eshte se Zoti shpeshhere ne Dhajten e Vjeter ka perdorur TIPIZIMIN ose IKONIZIMIN e ngjarjeve te se ardhmes, te epokes se Krishtit apo te epokes kur shfaqet Realiteti frymor, apo te epokes se Hirit (keto per mua jane sinonime).

1-) Keshtu kemi Tipizimin e Shpetimit nga Gjaku i Qengjit i judenjve ne Egjipt
    2-) Tipizimin e veshjes se Adamit me Tunikat e Lekures (perseri e lidhur me shpetimin)
    3-) Vete Adami eshte tipizimi i Krishtit
    4-) Lindja e Eves nga brinja e Adamit eshte tipizimi i Lindjes se Kishes nga Brinja e Krishtit
    5-) Shpetimi i Isakut ne te treten dite nga vdekja dhe sakrifikimi i dashit
    6-) Arka e Noes (Kisha)
    7-) Shkembi i Ujit qe shoqeronte Izraelin ne shkretetire eshte tipizimi i Krishtit
    8-) Mos-hyrja e Moisiut ne Token e Premtuar dhe futja e Izraelit ne kete Toke eshte tipizimi i faktit se Ligji nuk mund te te shpetoje
    9-) Futja e Izraelit ne Token e Premtuar nga Jezusi i Naviut pa nderhyrjen njerezore por vetem me Besim
    10-) Shpetimi i Izraelit nga kafshimi i gjarperinjve me ane te Gjarprit te Kryqezuar!
    11-) Shnderrimi i ujerave te helmuara ne ujera te pijshme eshte tipizimi i shpetimit qe do vinte me ane te Vdekjes se Krishtit ne Kryq!(Ose domosdoshmerin e Kryqit ne jeten tone)
    12-) Tempulli i Solomonit tipizon Kishen!

et,..etj..etj...

Une ketu mund te sjell me dhjetra e qindra shembuj te tille!

Dhe te gjitha keto shembuj kane si karakteristike te tregojne:
    1-) Krishtin dhe Shpetimin
    2-) Kishen dhe cilesite e Saj

Pra ketu synojne gjithe shembujt dhe ikonat e DH.V.

Tani vijme tek ceshtja e Marias.

Shume te krishtere ne shekujt e pare e kane pare Marian ne Fryme ashtu si Zoti sheh Kishen e Tij. Pra me ane te zbulesave frymore e kane konsideruar Marian nje Ikone te Kishes.
    Nga kjo vjen dhe besimi i vjeter qe Maria e ruajti virgjerine gjate gjithe jetes se saj, duke tipizuar Kishen e cila ngelet E VIRGJER ne gjithe jeten e Saj.

Ky besim i paster i Kishes se Hershme, shpeshhere eshte manipuluar ose politikisht ose emocionalisht ne shekujt e mevonshem duke e shnderruar Marian ne nje objekt adhurimi, duke bere te njejtin gabim qe beri Izraeli me TIPET e tjere te Krishtit dhe Kishes!

Ne besimtaret e hershem, venerimi ndaj Marias ishte deri ne graden e Lumerimit (pra quhej e lumur se u be e denje te Tipizonte Kishen e Shenjte, duke sjelle ne bote Krishtin)

Pra sipas mendimit tim, Maria ishte nje nga Ikonat e DH.V (Ajo mund te quhet personi i fundit i DH.V) qe mbylli epoken e TIPIZIMEVE dhe si e tille mund te quhet IKONA me e persosur e KISHES sepse gjithe IKONAT e tjera (Eva, Tempulli, Izraeli prej mishi) u rrezuan nga mekati dhe u shkaterruan ndersa Nena e Zotit ngelet Ikona e Perjeteshme e KISHES, sepse Ajo besoi ne BIRIN dhe ZOTIN e SAJ dhe KJO JU NUMERUA PER DREJTESI!

(Ftoj te gjithe vellezerit dhe motrat e mia te me korrigjojne nese gjejne ne shkrimin tim gjera qe nuk perputhen me realitetin.)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 19-01-2004 më 16:10
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Seminarist eshte kot te vazhdoj me ty. Ndiq Marien dhe do te shoshe ne fund se ku do te perfundosh. Por gjeja qe me cudit me shume me ty eshte: Kisha lindi Krishtin. Cfare te diskutoj? Kisha e Krishtit eshte SHPIRTERORE. Ti bije ne nje mesim te tille te gabuar, sepse Maria per ty eshte kisha, dhe meqense Krishti lindi nga MAria, atehere kjo llogjike te nxjer ne perfundimin se, Kisha lindi Krishtin. Simbas kesaj llogjike i bije qe, kisha duhet te kete autoritet mbi KRishtitn , pasi prindi ka autoritet mbi femijen. Nuk e di por Perendia te dhente zgjuarsi dhe te falte.
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 19-01-2004 më 23:24

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Po Deshmues

Kisha e lind Krishtin. Si xhanem nuk e kuptoni ju kete gje, kur po ju i bombardoni te tjeret me: lutem per ty qe ne kete Krishtlindje, mbi te gjitha, Zoti te linde ne zemren tende, sepse ky eshte edhe kuptimi i Krishtlindjes, apo jo?

Pra, me fjale te tjera, po ju pohoni se Krishtlindja ne zemrat e atyre qe perbejne Kishen, dmth besimtareve, eshte edhe qellimi thelbesor i asaj feste madje edhe i jetes se besimtarit.

A nuk e lind pra Kisha ne kete rast Krishtin?

Po ashtu nje ide e tille mbeshtetet edhe nga kuptimet e mesimeve biblike, ku Kisha shihet si nje vend ne te cilin bota takon/gjen/fiton.sheh/pranon Krishtin, sepse nepermjet jetes edhe veprimtarise se saje, Kisha ua ben atyre prezent Krishtin, dmth ua ofron ashtu si ne Krishtlindje.

Kete kishte ndermend Pali kur u thosh korintasve se ne Krishtin ju linda. Pali nuk lind, se ishte mashkull, o brezni, por se fjalet e tij, veprimtaria e tij ua beri te mundur atyre korintasve te takonin Krishtin edhe te beheshin pjese e Tij.

Pra, Pali, pjese edhe miniature e Kishes, nuk beri vecse ate qe ben Kisha ne teresine e vet.

Tashti, une nuk ndjek Marien, por ndjek te Verteten e PLOTE ashtu sic eshte dhene qe ne fillim. Edhe e Verteta o eshte e plote, ose nuk eshte e vertete fare. E tille eshte e verteta hyjnore. Aty nuk ka vend toleranca, pra e verteta nuk lejon as duron nje te vertete te pjeseshme, ashtu sikurse e Verteta, Krishti, ishte Perendi i plote qe u be krejtesisht njeri, i plote, jo pjese pjese.

Ne i japim vendin qe u takon, se Krishti me pare ua ka dhene, shenjtoreve e Marise, ndersa ju na akuzoni se ne po lejme pas dore Krishtin, kur ne fakt cenimi i Kishes eshte cenim i vete Krishtit, Trupit te Tij.

Nderkohe, jeni juve qe ne fakt jeni duke ndjekur mendjet tuaja te ngaterruara ne perpjekjet tuaja per te krijuar nje Zbulese te bazuar ne interpretime vargjesh. Kjo eshte e gjitha mbi ju, mblidh vargje, interpreto individualisht, voto per to e keshtu krijo doktrina apo levizje fetare te sa e sata.

Faqja 14 prej 14 FillimFillim ... 4121314

Tema të Ngjashme

1. Ëndërrat dhe interpretimi i tyre
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 13-09-2017, 03:53
  2. Tubimet e PD-së, shihet qartë që ka shumë më shumë njerëz
    Nga REALIST në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 03-06-2009, 23:57
  3. Përgjigje: 133
    Postimi i Fundit: 23-05-2009, 16:51
  4. Kontributi i shkenctarëve islam në shkencë
    Nga Bleti002 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 15-03-2009, 22:29
  5. Kristo Frashëri: Dilema për Himarën
    Nga Qafir Arnaut në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 28-02-2006, 13:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •