1) Policia kap nje krokodil dhe nje lepur dhe i fut ne biruce. Pasi rrine per gati 10 minuta lepuri duke u drridhur pyet krokodilin:
-Ej krokodil di gje ti, a te rrafin ketu ne biruce?
-Pashe zotin,- ia kthen krokodili - m'le rahat o lepur se kam halle mjaft.
Po ku mund te rrije lepuri. Cdo dy minuta te njejtin avaz.Pas nje gjysem ore policet sollen brenda nje deve. Lepuri rri nja dy minuta dhe e pyet prape krokodilin.Krokodili i inatosur i kthehet:
- A t'rrafin, a t'rrafin? Hapi syte o rrote K... nuk e shef se ca i kane bere kalit? - i thote krokodili duke kthyer koken nga deveja.
* * *
2) Dy minj po kalonin ne nej tunel. Siper kokave te tyre kalon nje lakuriq nate. Miu i vogel bertet me te madhe:
-Babi babi shife shife sapo kaloi nje engjell.
* * *
3) Nje dhelper dhe lepurin i futen ne biruce. Psai rrine pak pa folur lepuri hidhet dhe e pyet dhelpren:
- Dhelper a di gje ti a t'i qethin floket ketu ne biruce?
- Pashe zotin m'le rehat o lepur se kam mjaft hallet e mia. Tha dhelpra gjithe inat.
Po a rrinte lepuri e kishte kapur meraku per qimet e tija.
- Aha o dhelper, aha tregome a t'i presin floket ketu ne biruce?
- Po pyet ate miun e arave qe eshte atje ne qoshe pse me pyet mua. - i tha dhelpra duke u drejtuar te nje mi i madh ne qoshe-ti e di lepur se ne erdhem pernjehere.
Afrohet lepuri me ngadale dhe e pyet:
- A di gje ti a t'i presin floket ketu ne burg?
- Po plasi syte o rrote k... . T'i qethin si nuk t'i qethin. Nuk me shef mu ketu ti ?! - i thote iriqi gjithe inat.
* * *
4) Tre lakuriqe nate po rrinin varur nje peme. Hidhet i pari e thote: "Kush ben si une?". ben tri rrotullime dhe vjen perseri me koke poshte. " E bej une" - thote i dyti. Ben tre rrotullime dhe ai dhe vjen perseri me koke poshte. " E bej dhe dhe une . Kjo eshte shume e lehte " - Thote lakuriqi i trete. Pasi ben tre rrotullimet ai qendron ne maje te deges si nje zog normal.
- Po me kete c'ndodhi, c'a e gjeti tani? - thote i pari
- Mos u merzit - i thote tjetri - ,do t'i jene marre mendja.
* * *
5) Ariu po kalonte ne rruget e pyllit kur shef lepurin te bere xurxull. "Po prape i dehur ky? Ne sikur vume nje ligj qe ndalohet pirja e pijeve alkoolike ne pyll?" - Tha ariu me vete. " PO ia fal kesaj rradhe se eshte hera e pare " Kur po ashtu diten tjeter lepuri prape tape. E ben nje sy qorr ariu duke thene se po ia fal dhe ksaj rradhe se noshta s'i ka dale e djeshmja. Kur diten tjeter ne nje grope me uje lepuri po mundohej me kembe e duar te dilte jashte grope. Nuk arrinte kthehej perseri ne te dhe niste kendonte. E provote dhe nuk mund te dilte ia vazhdonte kenges. E pa ariu dhe tha: "Kete rradhe nuk e fal. Nuk e fal dhe pike."
- Lepur - tha ariu i nxehur - prape dejshem ti. Pse ai ligji qe vume qe gjithe kafshet e pyllit nuk kane te drejte te pijne me alkool nuk eshte per ty? Apo je me i larem se te tjeret ti?
- Po po! E vume nje ligj per kafshet o ari o vlla po a i kap ky ligj dhe peshqit se nuk e dija une ?! - Tha lepuri duke bere sikur po notonte si peshk
* * *
6) Dhelpra, ariu dhe ujku vendosen te shkojne ne kurbet ne perendim pasi ne Shqiperi nuk kishte pune dhe ishte bere shume veshtire te siguroje buke. I hypin skafit ne Itali. Prej andej Belgjike se ne Belgjike jane popull i urte po eshte dhe kryeqyteti i Europes atje. O ka pune atje o s'ka kund. Takohen pas nje muaji e nisin t'i tregojne hallet njeri tjetrit.
Dhelpra: - Une fillova pune ne nje pulari per prodhim vezesh. Une ruaja pulat qe te benin veze dhe ruaja vezet qe te mos i vidhte kush. Po se c'ma cau ****** ai gjeli , kii ki kii e nje dite nuk durova e ia keputa koken. Do ti qe me kishte pare i zoti i pularise dhe me hoqi prej pune .Shkurt hesapi tani jam pa pune.
Ujku: - Une fillova pune me nje ekip qensh. Mesova te lef si qen por dhe te bej ushtrime qe me thonin. Aty ne skuader isha me ishkathti. Por se c'ma cau ****** nje qen atje si bente si me i zgjuari dhe me i forti. E durova sa e durova e pastaj ia keputa koken. Me hoqe prej ekipi. Shkurt hesapi dhe une pa pune si dhelpra.
Ariu: - Une o vlla jam rehat.Kam filluar punen me policine. Une shkoj te pylli afer parkingut te mauneve dhe iu them Kurdeve Kinezeve Afganistanezeve Ceceneve Indianeve e pakistanezeve hajde se do t'ju ve ne maune dhe i dergoj te policia.
A te pagujne gje, a t' japin mire me hanger? - Pyesin dhelpra dhe ujku.
- Per te pagu dicka po per te hanger gjinof me u qa. Asnjehere nuk i numerojne ata policet se sa rrefugjate iu kam cu. - Tha ariu krejt qejf.
* * *
7) Ishte mes Dhjetori e sa kishte filluar bora e pare. Lepuri shef ariun e bom tym. Ka shkote i perplaste ato gjonat sa anej knej.
- Ca ke o ari? Pse je nxe? - E pyet lepuri ariun.
- Jam nxe!? Una po vdes per te hanger. Se ca dreqin mu desh si piva kaq shume kafe n'vjeshte sa filloi ne bora e mu akoma s'me ka marr gjumi.
* * *
Na u mblodhen kafshet e pyllit ne nje mbledhje shume serioze. Do te vendosin te ndertojne uren. Ishin lodhur duke shkuar lart e poshte bregut te lumit per te gjetur nje vend per te kaluar. E para flet milingona:
- Per mua nuk ka nevoje per shume shpenzime. Lidhni nje dege dhe do ma boje punen per mrekulli.
- Jo moj - Ia pret elefanti - mire per ty po per mua si do t'ia bejme? Une du nja tre a kater trungje pemesh dhe nuk e di a mjaftojne.
E nisi keshtu debati. Jo sa e gjane duhet ura? Sa e larte? Kush do ta beje? Sa kushton? Ku do ta bejne? Ku u leverdis te gjitheve? E u be aty mish mash. Cdokush fliste asnje s'degjonte.Pasi folen te gjithe thote majmuni:
- A te degjojme nje here gomarin se s'ka fole fare. Hajd o gomar thuje nji llaf ne ti se s'u bo qameti.
- Ca t'thom une i shkreti? Se do te bohet nji ure ktu do bohet. Se e madhe a e vogel mu sem ineterso fare. Po ne nji gjo dojsha me dit. Si do ta nertojme ket uren per sgjoni a per sgjati se kto s'po e morr vesh un i shkreti.
Krijoni Kontakt