Keto dite, mesova nga nje kolege e punes, se si kishte reaguar nje nxenes (i aferm i saj) i shkolles fillore duke degjuar mesimet e historise nga mesimedhenesi i vet.Eshte interesant se ate gje e kam deklaruar edhe une shpesh po me erdhi nje vertetim i mire nga nje femije,i cili nxorri nje fakt shume interesant qe ne te medhenjet nuk duam ta pranojme asesi.
Nejse,ky nxenesi degjonte se si shqiptaret kishin qene te roberuar nga filan Perandoria,pastaj kur ishte shkaterruar ajo se vendin e saj e kishte zene nje tjeter,pastaj na kishte roberuar nje shtet fqinj,pastaj nje poupull barbar,se si shqiptaret ishin terhequr nga ai territor,se si ishin masakruar... duke ardhur deri te ngjarjet me te reja ne Kosove.
A e dini si kishte reaguar ky nxenes (femije) i zgjuar:
"NE PASKEM QENE QYQARE"
Ky eshte nje nga problemet kryesore, me te cilin ne duhet te ballafaqohemi. Sepse mos te ishim QYQARE, nuk do t'i kishim punet si kemi sot.
Une ketu sa per fillim te kesaj teme te re po nenvizoj edhe disa probleme tjera:
1. Genjeshtarat e medha historike qe ia bejme vetes,
2. Tejzmadhimi i ngjarjeve historike, qe ne fakt kane qene epizodeza te vockla gati te parendesishme,
3. "Trimeria" e Shqiptarit (ne fakt QYQARELLEKU),
4. Krijimi i miteve rreth personaliteteve, shumica prej te cileve kane qene njerez mesatare ose nen mesatare, e besa shpesh kane luftuar per interesa personale e jo kombetare (sic mesojme ne).............................................
Mund te radhisja ketu edhe me dhjetra probleme,ceshtje e fakte por keto 5 (pese) mjaftojne sa per fillim.
Une u beje thirrje te gjithe shqiptareve qe te lirohen nga genjeshtrat,perrallat historike,mitomania,lavderimi i vetes.Te ndalemi pak te shohim se ku jemi.Dhe nese nuk mund ta kuptojme se ku jemi se paku mund te perpiqemi te kuptojme se si na shikojne,kuptojne,perceptojne e vleresojne te tjeret.
Sa per fillim kaq.
Ju ftoj te gjitheve qe te gjejme shkaqet e problemeve e jo te mirremi me pasojat, sic kemi bere gjithenje.vetem eliminimi i shkakut zgjedh problemin.Eliminimi i pasojave vetem mbulon problemin per nje kohe te shkurter.
Krijoni Kontakt