Close
Faqja 3 prej 12 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 111
    Jezusi ju do! Maska e Astrit77
    Anëtarësuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390
    Pse edhe sot edhe kesaj dite ka te tilla ndarje ne kishen e Krishtit...
    Pyetje me vend Manulaki dhe shume e goditur. Ne e dime se kisha eshte trupi i Krishtit dhe e dime se trupi ka shume organe dhe gjymtyre te ndryshme qe secili kryen funksionin e tij dhe qe asnje organ tjeter nuk ka mundesi te beje punen e nje organi tjeter, por secili eshte perfekt ne ate funksion qe eshte vendosur dhe ben punen e tij, dhe duhet te jete perfekt ne punen e tij, perndryshe i gjithe trupi do ta pesoje, edhe sikur gjithe organet e tjera te benin punen e tyre perfekte, ne se njeri prej tyre nuk funksionon sic duhet ndihet menjehere efekti tek te tjeret. Analogji teper e goditur qe e ka perdorur apostulli Pal tek letra e pare drejtuar Korintasve.

Sot shihen ne krishterim tri dege kryesore te krishterimit, katoliket, ortodokset dhe protestantet (asnje nga emrat e mesiperm nuk permendet ne Bibel). Perendia e ka lejuar nje degezim te tille, mbase me kete Zoti do te na tregoje me nje analogji tjeter natyren e Tij triune. Eshte nje kishe qe adhuron te njejtin Zot dhe Perendi (ne te tre kishat pranohet Bibla, Triniteti, adhurohet Jezu Krishti), por qe jane te ndara ne tri dege te ndryshme. Pikerisht ketu qendron edhe thelbi i Trinitetit, eshte nje Zot ne tri Persona te ndryshem, edhe ne shohim tre dege te ndryshme ne kishe ose tre kisha te ndryshme, por qe adhurojne te njejtin Perendi, te njejtin Jezu Krisht, te njejtin ungjill dhe secila ka vecantine e saj.

Keto thjesht jane mendime te mia personale, por per mua si Astrit nuk kam problem me nje person qe beson tek Jezu Krishti qe eshte Zoti dhe qe vdiq ne kryq per shlyerjen e mekateve te tij dhe qe ai person e adhuron Ate dhe i lutet Jezusit sipas menyres se tij dhe nuk pres qe ai ti lutet sipas menyres sime, madje mendoj se edhe kerkesat per lutje jane te ndryshme per gjithsecilin sepse secili ka kerkesa te ndryshme dhe nevoja te ndryshme.

Per nje gje jam i sigurte jo te gjithe ata qe shkojne ne nje kishe jane besimtare dhe jo te gjithe jane te shpetuar, vetem ata qe besojne tek Jezu Krishti jane te tille, dhe asnjehere nuk ka ndodhur qe nje besimtare i vertete te kete qene nje perndjekes i vellezerve te vet ne Krisht. Perkundrazi ato te ashtuquajtur "te krishtere" qe pervec emrit te tille asgje tjeter s'kane pasur te perbashket me te krishteret ne emer te ruajtjes se doktrines (por ne fakt ka qene ne emer te ruajtjes se pushtetit te vet) kane perndjekur te krishteret e vertete.

Sot ne te tre kishat, ose me mire te themi ne te tre degezimet e krishterimit ka besimtare te vertete qe jane te shpetuar, por qe asnjera prej tyre nuk eshte 100% e shpetuar, por jane te perziera edhe me vizitore qe nuk e njohin Jezu Krishtin ashtu sic eshte Ai, Shpetimtar dhe Zot. Por kjo gje nuk duhet ta pengoje kishen te kryeje dhe plotesoje misionin e saj, qe eshte deshmimi i Jezu Krishtit, ne jemi drita e botes edhe nese drita qe ne pasqyrojme eshte e dobet perseri ne mbetemi drite, le te perpiqemi qe drita jone te rrezatoje me shume, per ti dhene lavdi Perendise dhe le te "behemi deshmitaret e Jezu Krishtit deri ne skajin e dheut" (Vep. Ap. 1:8).
    Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Seminarist,

Perse flet me kaq bindje te madhe dhe me fanatizem? A e imagjinon dot zhgenjimin qe do ndjesh diten qe do te perballosh Zotin?

Nuk do te te pergjigjesha me te thene te drejten, sepse nuk do me pelqente te me suleshe edhe mua me ate sulmin tend te furishem, por po e bej kete per aresye se thua disa gjera qe shtremberojne historine.

Por para se te hidhem tek ato fakte, me ler te them se po te nisja dhe te thoja te gjitha ato gjera negative dhe jobiblike qe ka kisha ortodokse, nuk e di se sa faqe do me merrte. Por duke ditur se c'faredo qe te thoja une per kishen ortodokse nuk do ishte aspak ndertuese se do futeshim ne nje cikel te mbyllur ku do akuzonim njeri-tjetrin per nje kohe te gjate, te pakten te them vetem kete: se ke nevoje te studiosh historine e kishave mire, dhe jo te thuash se cfare mund te kesh degjuar andej apo ketej.

Thua se kisha ortodokse dhe katolike e kane fillesen e tyre qe ne shekullin e pare. E DEKLAROJ PARA TE GJITHE ATYRE QE NDJEKIN KETE FORUM SE NESE TI GJEN SIKUR FAKTIN ME TE VOGEL NE NDONJE LIBER HISTORIK QE MUND TE NDODHET NE TE GJITHE BOTEN SE KISHA ORTODOKSE E KA FILLESEN QE NE SHEKULLIN E PARE, ATEHERE UNE DO TE BEHEM ORTODOKS QE NE MOMENTIN QE TI MA GJEN ATE FAKT. Rrenjet e kishes katolike dhe ortodokse fillojne nga viti 325 p.K. me kthimin e Konstantinit ne te krishter. Pasi ai u be i krishtere, (nese them historine se si ai u be i krishtere te gjithe do dyshojme nese ai u be i krishtere me te vertete apo jo), filloi t'i bente te gjithe njerezit te krishtere duke i pagezuar ata duke perfshire edhe foshnjet, qe andej vjen edhe origjina e pagezimit te foshnjeve.Konstantini ishte i pari qe e beri fene e krishtere zyrtare. Deri atehere te krishteret ndiqeshin dhe persekutoheshin. Ne kohen e Konstantinit nuk kishte kishe Katolike dhe Ortodokse. Te dyja keto kisha ishin nje. Shume me vone kisha e lindjes u nda nga kisha romeokatolike dhe u vetequajte ortodokse qe do te thote mendoj drejte apo ndjek rrugen e drejte nga dy fjalet greke "orto" qe do te thote "drejte" dhe "dhoko" qe do te thote mendoj. Ndersa fjala katolike do te thote nderkombetare.

Pra keto dy kisha e kane fillimin e tyre pash ne fillim te shekullit te katert. Lind pyetja, si ishte kisha gjate 3 shekujve te pare. Nuk dua t'i futem kesaj teme tani por nje gje eshte e sigurte se nuk ngante as me kishen katolike, as me ate ortodokse dhe as me ate protestante. Pra te kthehemi te tema fillestare. Cfare do te thote kjo se ato qe bejne pjese ne keto 3 dogma te medha, nuk kane lidhje aspak me Krishtin? Po te pyesesh nje ortodoks, le te marim shembullin tend ketu, pra po te te pyesim ty, ti do pergjigjesh se sigurisht qe jam i Krishtit, po te pyesesh nje katolik do jape te njeten pergjigje, dhe po te pyesesh nje protestant akoma dhe me i bindur do jete ai. (ne kete rast ka te drejte se bazohet ne bibel me shume se katoliket dhe ortodokset. Sigurisht sipas mendimit tim te perulur) Pra c'fare mund te themi? Zoti i njeh bijte e Tij dhe kur ata te shkojne ne qiell, shume prej tyre me cudi te madhe do shohin se bijte e Tij do jene nga te gjitha dogmat kristiane. Dhe akoma me e cuditshme do jete kur te kerkojne ndoshta per kreret e tyre frymore dhe mos t'i gjejne fare atje.

Kaq doja te thoja une. Shpresoj te mos zemerohesh shume me mua. Edhe dicka tjeter per pak e harrova, persa i perket gjykimit qe u ben te tjereve per shkak se nuk kuptojne disa gjera, doja te te them te behesh pak me i duruar me ata qe nuk kane zgjuaresine tende.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Livingintwoplaces,

une po te them se gabohesh edhe se nqs une do te filloja te gjykoja me metrin qe ti perpiqesh te sfidosh Kishen Ortodokse, atehere po me kete meter une do te hidhja poshte edhe Biblen, dmth Dhiaten e Re, Trinitetin e shume gjera te tjera kyce ne krishterim.
    A e kupton dot kete?

Ne vitin 325 nuk u shpall themelimi i ndonje feje, por u be nje mbledhje per te riafirmuar ate qe ishte besuar qe nga fillimi. Eshte njelloj sikurse me mbledhjen e apostojve ne Jerusalem per te caktuar mesimin mbi flijimet edhe zbatimin e ligjit te Moisiut, gje qe nuk do te thote se ne mbledhje ata krijuan ndonje mesim per here te pare, por se ne mbledhje ata konfirmuan mesimin qe ishte lene nga Krishti.

Mos valle krishterimi u themelua nga paganet e Antiokise meqe ishin ata qe e therriten me kete emer ndjekesit e Krishtit?

Mos valle Dhiata e Re ishte nje krijim i shekullit te trete meqe para ketij shekulli nuk ka patur ndonje liber me 27 letra qe te quhej Dhiata e Re?

Mos valle Triniteti ishte krijese e 325 meqe filloi te riarfimohej ne ate vit ne rang universal?

Sigurisht qe jo! Prandaj logjika juaj livingintwoplaces stonon edhe me dashje, ndoshta, nuk anon pozitivisht.

Ajo qe ne mund te pyesim eshte nese doktrina e Kishes ortodokse ka qene e njejte ne shekujt e pare sikur eshte sot?

Shume bukur: krahaso mesimin e Eterve Ante-Niciane; besoret, liturgjine edhe do te shohesh qe eshte e njejta gje me Kishen e sotshme ortodokse.

A DO TE KTHEHESH LIVINTWOPLACES TASHTI NE ORTODOKS, MEQE PREMTOVE?

Jo po po deshe, ti mund ti shkruash edhe ato faqet (e panumerta) qe fliskan kunder Kishes edhe doktrines se saj si apostolike, e i shohim sesa qendrojne.

Misteret kyc ne krishterim jane: misherimi i Perendise, edhe se Kisha eshte Trupi i Krishtit, jo si te ish Trupi i Krishtit, apo si perfaqesuese e jashteme e mesimit qe la Krishti.
    Pikerisht ne te qenit Trup i Krishtit, ne Krishtin, Kisha merr atribute hyjnoro-njerezore, edhe kjo Kishe e ndertuar prej Krishtit, me fillesat nga bashkesite e Apostojve eshte transmetuar deri me sot pa nderprerje, sipas premtimit te vete Krishtit se dyert e Ferrit nuk do ta mundin dot ate, sado qe dyert e ferrit ia arriten te shkepusin pjese te ashtequajtura te krishtera.

Protestantizmi ka qene nje nga format me negative degjeneruese te mesimit te krishtere, rezultatet e te cilit ka qene te pamasa.
    Por ju po te kuptonit keto, nuk do te qendronit me atje ku jeni!

Seminarist, une po te them se ka dy gjera qe nje njeri mund te jete, ose kishtar, ose ndjekes i Krishtit. Mua me duket se ti je kishtar, nuk e di jam gabim apo jo.
    Te qenit kishtar nuk eshte gabim, por nuk eshte kisha qe te shpie ne Krishti, te qenit ndjekes i fjales se Krishtit te ben kishtar dhe te shpie dhe ne kishe dhe patjeter qe te shpie Krishti vete dhe askush tjeter ne qiell. Kisha eshte nese nuk shprehem gabim shtepia tokesore e besimtarit. Por mos harrojme si e pershkruan krishti kete shtepi:"Ai thote aty ku dy ose tre mblidhen ne emrin tim, aty do te jem edhe une" dhe ne zbulesa thote perseri :"Ja une qendroj ne dera dhe trokas, nese dikush degjon zerin tim dhe te hape deren une do te hyj tek ai dhe do te ha darke me te dhe ai me mua."
    Per mua eshte shume fatkeqesi e madhe qe njerezit qe shpallin nje zjarr kaq te madh ndaj kishes, te mos kene pasion te tille per te qene te lidhur me vellezer dhe motra qe e duan Krishtin. Nderkohe qe Krishti eshte ai qe e nderton Kishen, jo njerezit, eshte Krishti ai qe shpeton kishen jo njerezit, eshte Krishti ai qe e pastron, ai qe e zbukuron, ai qe e mban te virgjer.
    Si mund te flase dikush doktrina, nderkohe qe vete Pavli thote ne Galatasit 3:28,29:"Nuk ka as Jude, as grek, nuk ka as skllav as te lire, nuk ka as mashkull as femer, sepse te gjithe jeni nje ne Jezu Krishtin...."
    E pra persa kohe qe ata qe e quajne veten ndjekes te fjales nuk kuptojne qe jane thirrur per te kryer misionin e Perendise, qofte ne doktrine, qofte ne zemer, ka per te pasur njerez qe mashtrojne me mesime te kota, dhe njerez qe do te luftojne me keto lloj mesimesh.
    Ju pershendes, dhe uroj qe paqja e Krishtit te mbuloje Kishen e vet, kudo qofte ajo.
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Edhe kam nje keshille per disa prej jush qe jetoni apo keni jetuar si emigrante ne Greqi, qe mos tu genjeje shume mendja se me te shkuar neper Kisha dy a tre here, qofte edhe me te lidhur miqesi me ndonje ortodoks grek "te flaket", juve na njihkeni ortodoksine. Jo per ndonje gje por shoh disa shprehje gallate e te guximshme prej disa prej ketyre tipave...

Jua them une: Ne kete forum, asnje prej jush qe nuk jeni ortodoks as qe ia keni idene, ne gjerat thelbesore, per ortodoksine. Juve me histori te Kishes ndoshta keqkuptoni ndonje sjellje lokale te ndonje prifti apo greku...

Ne mos eshte keshtu, atehere jepini e na i silni ato faktet qe rrenojne Kishen ortodokse, e mos kini galje hic se ato "nuk ndertojne" apo se na fusin ne qorshsokak, se ju them une se ne te kunderten, ndoshta se sqarimi i atyre bisedave do tju sjellin juve jashte qorshsokakut ku jeni e do tu ndertojne ashtu sic duhet!

Postuar më parë nga Seminarist
    Edhe kam nje keshille per disa prej jush qe jetoni apo keni jetuar si emigrante ne Greqi, qe mos tu genjeje shume mendja se me te shkuar neper Kisha dy a tre here, qofte edhe me te lidhur miqesi me ndonje ortodoks grek "te flaket", juve na njihkeni ortodoksine. Jo per ndonje gje por shoh disa shprehje gallate e te guximshme prej disa prej ketyre tipave...

Jua them une: Ne kete forum, asnje prej jush qe nuk jeni ortodoks as qe ia keni idene, ne gjerat thelbesore, per ortodoksine. Juve me histori te Kishes ndoshta keqkuptoni ndonje sjellje lokale te ndonje prifti apo greku...

Ne mos eshte keshtu, atehere jepini e na i silni ato faktet qe rrenojne Kishen ortodokse, e mos kini galje hic se ato "nuk ndertojne" apo se na fusin ne qorshsokak, se ju them une se ne te kunderten, ndoshta se sqarimi i atyre bisedave do tju sjellin juve jashte qorshsokakut ku jeni e do tu ndertojne ashtu sic duhet!
    Ti me duket se mendon qe ketu njerezit luftojne ortodoksine. E para dhe e fundit qe po e shkruaj. E ke shume gabim. Dhe gjithashtu une e kam lexuar Dhjaten e Re te perkthyer nga Fan S Noli, qe kur mesova ABC, dhe qe nuk kuptoja mire se c'lexoja ne shqipen moderne dhe le me pastaj ne shqipen e Nolit. Gjithesesi ajo qe dua te them eshte se njerezit si puna ime te pakten, rrenjet dhe fillimin e besimit e kane ne ortodoksi, por se ku me jane rritur deget eshte tjeter pune. Kjo jo sepse nuk me pelqen ortodoksia, por sepse shpjegimet dhe mesimet jane si puna e asaj shqipes se vjeter, e cila ka vleren e saj te pazevendesueshme, por qe po nuk e kuptove duke e shqiperuar me shqipen e folshme nuk e kupton. Nje prift ortodoks nga amerika ka thene, njerezit behen protestante per te kutpuar ortodoksine, dhe kthehen perseri ne ortodoksi.
    Shendet
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Postuar më parë nga Manulaki
    Seminarist, une po te them se ka dy gjera qe nje njeri mund te jete, ose kishtar, ose ndjekes i Krishtit. Mua me duket se ti je kishtar, nuk e di jam gabim apo jo.
    Kisha eshte nese nuk shprehem gabim shtepia tokesore e besimtarit. Por mos harrojme si e pershkruan krishti kete shtepi:"Ai thote aty ku dy ose tre mblidhen ne emrin tim, aty do te jem edhe une" dhe ne zbulesa thote perseri :"Ja une qendroj ne dera dhe trokas, nese dikush degjon zerin tim dhe te hape deren une do te hyj tek ai dhe do te ha darke me te dhe ai me mua."
    Nene, nene, nga ta ze me pare kete shkrim? Ja po jap dy kuotime qe flasin vete per veten...

Kur une ju shoh juve ne kete deregje mendimesh e shprehjesh, atehere e kuptoj fare mire perse Kisha romano-katolike e mesjetes, aq me teper e mesjetes, e ndaloi leximin e Shkrimeve nga kushdo qe donte te bente keshtu brenda komuniteit katolik.

Ata e ndaluan leximin e shkrimeve, qe njerezit te ndiqnin mendjet e tyre te prishura, dhe jo Perendine, prandaj quhet mesjeta periudhe e erret, dhe rilindje periudha kur njerezit kuptuan kush eshte Perendia dhe c'ka bere ai per ata.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    [QUOTE]Postuar më parë nga Seminarist
    [B]Deshmues,

lexo me vemendje edhe perpiqu te kuptosh ate se cfare duan te thone te tjeret ne ate qe thone.
    ------------------------------------------------------------------------------------- Deshmuesi.
    Seminarist. Se pari te pershendes dhe deshrioj qe ne biseden tone te jemi konstruktive, pa fyer dhe sulmuar njeritjetrin. Pra gjithsesi kerkoj qe te kemi nje fryme paqeje ne gjerat qe diskutojme.
    ------------------------------------------------------------------------------------

Me duket se juve ende se keni kuptuar se Shen Pavli shprehet fare qarte se ata qe se njohen Ligjin, jo israelitet, por qe ndoqen ligjin e shkruan ne zemrat e tyre, do te gjykohen sipas ketij ligji (te shkruar ne zemrat e tyre).

Juve thoni, se une jam i paditur, apo i verber, po ashtu qe une qenkam i pari qe ti po degjon qe po thoshkam dicka te tille.

Megjithe paturpesine akshe te ketyre fjaleve, une po te pergjigjem per hir te pergjigjes, se ne fakt, paralelizimi i atyre qe jane jashte Kishes fizike me ata qe ishin jashte ligjit te Israelit, e kane bere para meje me dhjetra Eter te Kishes, edhe per me teper katoliket ne Koncilin e Dyte te Vatikanit afro 40 vite me pare jane shprehur detajisht se edhe jashte Kishes (katolike per ata) nese dikush nuk e ka degjuar Ungjillin, por ka ecur ne jete sipas ligjit hyjnor te shkruar ne zemrat e tyre, edhe per keta shpetimi do te jete i mundur.
    -------------------------------------------------------------------------------------
    deshmuesi.
    Ne cilin vend te bibles thuhet se, edhe nese dikush nuk e ka digjuar Ungjillin e shpetimit por ka ecur ne jete simbas ligjit hyjnor te shkrojtur ne zemer te tij, do te mund te shpetohet?!?!?!?!?
    NEse ti flet ato qe ke digjuar ne kishen dhe doktrinen ku beson, kjo per mua nuk ngre peshe, pasi FJALA e Perendise eshte "Etaloni" per cdo te krishtere. Une i kam bere nje koment te gjithe shkrimit tend, dhe kete nuk e kam bere duke u nisur nga mesimi protestant, evangjelist apo katolik e tjera. Shpjegimin tim e kam bere simbas doktrines se Krishtit , te cilin e gjen te shkrojtur ne Bbiblen e Perendise, dhe te cilin ta kam argumentuar me vargjet perkatse biblike. Vetem Bibla ka FUQI te percaktoje dhe te shpalle ate qe eshte e vertete, dhe ate qe eshte e ginjeshter. Do tju isha shume falenderues, nese ju do te me kundershtonit duke u mbeshtetur ne bibel. Por le te shohim nese ti je duke deshmuar drejt simbas Ungjillit dhe fjales se PErendise, apo je duke deshmuar prej doktrinave kishtare, qe shpeshhere behen pengese per besimtaret ne rrugen drejt Krishtit.
    Ju thoni se, edhe ata qe nuk kane digjuar ungjillin , nese ecin simbas ligjit te shkrojtur ne zemer , mund te shpetohen. Te siguroj se ne bibel nuk ka asnje mesim te tille. Por ku qendron e keqja e ketij mendimi? Te besosh se dikush mund te shpetohet pa digjuar dhe pranuar Ungjillin e shpetimit, eshte absurditeti me i madh dhe njekohesisht eshte nje mesim tejet i rrezikshem, kjo sepse, ne kete menyre menjanohet Krishti si e vetmja rruge shpetimi. Ju i nderuar seminarist, per shkak te mosnjohjes se Ungjillit dhe Fjales se Perendise( biblen) , flisni dhe deshmoni shume gabim. Me lejo tju shpejgoj simbas fjales se Perendise , se cfare do te thote te digjosh dhe te pranosh ungjillin e Krishtit.
    Bibla dhe Ungjilli i Krishtit ( dhjata e vjeter dhe e re) jane Fjala e Perendise. Ja se cfare thote Pali ne lidhje me FJALEN e Perendise dhe besimtarin e Krishtere. romak:10:10.
    " BESMI Vjen nga DIGJIMI dhe digjimi vjne nga FJALA e Perendise."
    Per kete une kam dy pyetje:
    - 1 A mund te BESOJE ai i cili nuk ka DIGJUAR asnjehere FJALENE e Perendise ?
    - 2 A mudn te SHEPTOHET njeriu pa pasur BESIM tek Krishti?
    Ju Seminarist pohoni te kunderten e ketyre dy pyetjeve, dhe njekohesisht jeni kunder perkufizimit qe Pali na jep tek Letra e Romakeve. Ju Pranoni se per njeriun, ka dhe nje "mundesi" tjeter shpetimi (pa e besuar tek Krishtin dhe pa pranaur ungjillin e tij). Por Pali thote se, BESIMI ne Krishti vjen vetem ne saje te DIGJIMIT te FJALES se Perendise. Ja se cfare thote JEzusi konkretisht per kete qe po flasim gjon:5:25.
    " Ne te vertete ne te vertete po ju them: Ai qe e DIGJON FJLAEN time dhe BESON ne ate ( Atin Perendi) qe me ka derguar, ka JETE te PERJETSHME.."
    E kupton ti Seminarist se je duke deshmuar mesim teper te gabuar? Shpetimi i te krishterit vjen vetem ne saje te BESIMIT tek Krishti , sepse vetem ai eshte Shpetimtari yne. Amin. Apsotulli Pal tek Efes:2:8. konkretisht thote:
    " Ju ne fakt jeni te shpetuar me ane te HIRIT , nepermejt BESIMIT...."
    Nuk ka tjeter shpetim vecse ne emer te Krishtit. Po keshtu e di ti se, te gjithe njerezit duhet ta DIGJOJNE Ungjillin e Krishtit, lajmin e shpetimit (Kolos:1:23.)? Jezusi premtoi se, ai do te vije per here te dyte, pasi Ungjilli ti jete predikuar cdo njriu pa perjashtim. Pra: perse perpara se Jezusi te vije , duhet qe me patjeter te gjithe njerezit pa perjashtim , me pare duhet ta kene digjuar ungjilline Krishtit, lajmine shpetimit? Kete pergjigje na e jep vete Zoti Krisht tek ungjilli pas Gjonit:16:8-9. Ku Jezusi ju thote pasotujve:
    " dhe kur te kete ardhur ai ( Fryma e Shenjte) do ta Qortoje boten per MEKAT , per DREJTESI dhe per GJYKIM. Per MEKAT sepse nuk BESOJNE tek Mua ( Krishti)....."
    Pra MEAKTi me i madh dhe i pafalshem qe e con njeriun ne Ferr eshte pikerisht, te mos BESOSH tek Krishti. Atehere, si do te mund te shpetohet njer njeri i cili nuk ka digjuar Ungjillin, i cili nuk e ka pranaur ate dhe nuk ka besuar tek Krishti? Pikerisht kjo eshte arsyeja se perse JEzusi tha: perpara se une te vij per here te dyte, ungjilli i shpetimit duhet ti predikohet cdo krisjese. ME kete Jezusi na tregon se, mundesia per te shpetuar duhet tu jepet te gjithve pa perjashtim, dhe keshtu gjithsecili do te gjendet fajtor sepse nuk e pranoi dhe besoi tek Krishti, ose i sheptuar sepse pranoi dhe besoi tek Krishti. Pra te gjitha keto vijne si rezuzltat i predikimit te ungjillit per te gjithe njerzimin mbare.
    Seminarist, me lejo qe tju them dicka. Mere biblen e Perendise, dhe perpara se ta lexosh lutju Zotit , qe Fryma e Shenjte tju zbuloje te verteten, Jezus KRishtin birin e vetmelindur te Perendise. Ndiq Krishtin dhe jo njeriun. Digjoi Albon dhe MAnulakin, sepse ata te udhezojne drejt. shpetimi eshte dirket te qenti pjese e Trupit te Krishtit .

--------------------------------------------------------------------------------

Ketu shohim, se ti Deshmues nuk njeh aq te krishtere sa duhet rreth e qark, prandaj te behet se po e degjon per here te pare prej meje. Shyqyr Zotit te pakten qe e degjove me ne fund, se qe sot e tutje do te kesh nje padituri me pak!

Kisha nder shekuj ka pare edhe tek ata jashte vetes ekzistencen e Hirit, gjurmet e Logosit tek cdo njeri. Njeriu eshte ne Imazh te Perendise, edhe sado qe te largohet prej Tij, Imazhi erresohet, por nuk zhduket...
    Jane pikerisht keto pjese te paerresuara mire te Imazhit te Perendise qe ka njeriu larg Perendise, qe e bejne ate te ndjeke "natyralisht" nje ligj te mire "zemre".

Prandaj, kur lexon, mos u nxito, se arrin ne provokime, edhe une nuk ta kam ngene qe te merrem me ty, sa per dijeni.
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Deshmuesi
    Hirin te shpjegova ne shkrimin tim te meparshem. Hiri u dha me ane te Krishtit per te gjithe njerezit, si per besimtaret po keshtu edhe per jobesimtaret, bile edhe per armiqte e Krishtit. Sa per gjurmet e "logosit", ti e perdor kete fjale pa i ditur kuptimin.
    Vertet njeriu ishte ne imazh te Krijuesit, por me vone ai u korruptua prej mekatit dhe u be ne shembellese te NJERIUT Adam prej tokes, MEAKTAR ( lexo Zanaf:5:3). Por ai qe BESOI tek Krishti u be ne IMAZH te Adamit qiellor, i pavdekshem ( lexoje 1Korin:15:45-49.) Pra vetem Shembellesa e dyte , ajo e Adamit qiellor( Krishtit) eshte ne imazh dhe shembellese te Perendise.
    Njeriu nuk mund te shpetohet sepse ben nje veprim te mire, sepse Jakobi thote: edhe nese e shkel ligjin qofte dhe ne nje pike te vetme, ti e ke shkelur te gjithe ligjin e Perendise, pra je fajtor ne te gjitha pikat e ligjit Jakob:2:10. Jakobi na tregon se, njeriu i koruptuar prej mekatit , edhe pse ne nje moment ai ben dicka te mire, por ne momentin tjeter shkel nje pike tjeter te ligjit, ai njeri eshte fajtor para Perendise. Vetem Jezusi nuk e shkeli ligjin ne asnje pike, per faktin se ai ishte i pamekatshem.
    Seminarist, nuk kam qellim qe tju provokoj apo tju kundershtoj ju per faktin se ju jeni orthodhoks , qellimi im eshte , te flasim te verteten simbas Bibles dhe jo simbas njeriut.
    Ps. nese diskutimin tend do ta vazhdosh pa argument biblik , mendoj se lodhesh kot dhe kurre nuk ke per te arritur qe te njohesh te verteten, pasi kete ta zbulon Fryma e Perendise me ane te fjales se shkrojtur ne bibel. Po keshtu mos ji kaq mosmirenjohes, sepse nese sot ne Shqiperi cdo kush ka nje bibel , kete miresi Krishti e beri te mundur ne saje te atyre evangjelisteve ( qe ti i quan heretike) te cilet hyne ne cdo skute te Shqiiperise dhe shpallen ungjillin e Krishtit( sepse ky eshte urdheri i Krishtit.). Nuk e di nese kisha orthodhokse ka derguar misionare ne te gjithe shqiperine ( pervec orthodhoksve) ku tju shpalle ungjillin shqiptareve, qofshin keta edhe myslimane apo pagane. Nuk eshte mire qe te gjykosh kishen e Krishtit, pasi do te kesh pasojat vete.

deshmuesi
    -----------------------------------------------------------------------------------
    QUOTE]

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    deshmuesi.
    Ne cilin vend te bibles thuhet se, edhe nese dikush nuk e ka digjuar Ungjillin e shpetimit por ka ecur ne jete simbas ligjit hyjnor te shkrojtur ne zemer te tij, do te mund te shpetohet?!?!?!?!?
    Je duke kerkuar ndonje shprehje fjale per fjale Deshmues? Te tilla nuk do te gjesh per shume ceshtje ne bibel. Ja me thuaj ti mua, ku thuhet ne Bibel konkretisht se duhet ti lutemi Shpirtit te Shenjte, qofte edhe Krishtit? dua varg konkret e jo interpretime indirekte!

Megjithate, disa qe ti i quan njerez, por qe ishin dishepuj te apostojve, kane pare ne shembellin qe jep Pali tek romaket me teper se nje paralelizim me ligjin edhe ata jashte ligjit.

Cfare i bente ata jashte ligjit edhe ne padituri te tij ta njihnin "instiktivisht" nga zemra ligjin hyjnor?

Kjo eshte njejta paralelizim me ata qe nuk e kane njohur Ligjin e Ri te Dhiates se Re, dmth Ungjillin...

NEse ti flet ato qe ke digjuar ne kishen dhe doktrinen ku beson, kjo per mua nuk ngre peshe, pasi FJALA e Perendise eshte "Etaloni" per cdo te krishtere.

Deshmues, le te jemi te sinqerte se me duket se ne kete forum ju e paskeni marre prej kohesh se ku qendron defekti i ketij lloj te menduari. Kush ka me mundesi te gaboje, dikush qe ka qene dishepull e Apostojve ose nxenesve te tij, ndermejt shume Shen Justin Martirit, apo ti qe lexon shkeputurazi disa faqe bibel jashte kontektstit?

Kisha e Krishtit, ajo Ortodokse, nepermjet se ciles Krishti na dha Dhiaten e Re me 27 letra qe kemi sot nuk nderton doktrina thjesht pas nje studimi biblik me peshim apo vota vargjesh. Deshmia Biblike eshte vecse nje konfirmim i doktrines se marre nga Krishti.

Kane qene vetem sektaret ata qe e shohin edhe perdorin biblen me vota vargjesh per te krijuar doktrina te tyret.

Te besosh se dikush mund te shpetohet pa digjuar dhe pranuar Ungjillin e shpetimit, eshte absurditeti me i madh dhe njekohesisht eshte nje mesim tejet i rrezikshem, kjo sepse, ne kete menyre menjanohet Krishti si e vetmja rruge shpetimi.
    Perkundrazi, ne kete forme percaktohet se Krishti eshte e vetmja rruge shpetimi, ndryshe nuk do te thuhej per ata qe se kane degjuar apo njohur te verteten!!!!!

Pikerisht nga ky moskuptim i juaj vjen edhe reagimi me posht krejtesisht jashte pikes ku po diksutojme.

Ju i nderuar seminarist, per shkak te mosnjohjes se Ungjillit dhe Fjales se Perendise( biblen) , flisni dhe deshmoni shume gabim.

Deshmues, te garantoj se ka shume te ngjare te jesh gabim ne kete pike edhe rrjedhimisht po e shet veten shume lire si genjeshtar. Veper ma hamendja jo e nje te krishteri kjo....

jo tju shpejgoj simbas fjales se Perendise , se cfare do te thote te digjosh dhe te pranosh ungjillin e Krishtit.
    E sheh, pra, qe vetem kjo pike nuk eshte ne diksutim. Nuk po dikutohet ketu se cfare do te thote degjim apo besim..., por po dikutohet per ata qe nuk kane patur mundesine as ta degjojne apo ta besojne lajmin e mire!

he Ungjilli i Krishtit ( dhjata e vjeter dhe e re) jane Fjala e Perendise. Ja se cfare thote Pali ne lidhje me FJALEN e Perendise dhe besimtarin e Krishtere. romak:10:10.
    " BESMI Vjen nga DIGJIMI dhe digjimi vjne nga FJALA e Perendise."
    Per kete une kam dy pyetje:
    - 1 A mund te BESOJE ai i cili nuk ka DIGJUAR asnjehere FJALENE e Perendise ?
    - 2 A mudn te SHEPTOHET njeriu pa pasur BESIM tek Krishti?
    Ju Seminarist pohoni te kunderten e ketyre dy pyetjeve,

Ja edhe ajo per te cilen te paralajmerova. Ti vazhdon te flasesh per drejtime te gabuara, pasi nuk po dikutojme menyrat se si shpetohen ata nder te cilet eshte predikuar Ugjilli. A e kupton dot kaq gje?

Per me teper une bie dakort me Palin, pasi ashtu sikurse Pali u dedikoi drejtesi atyre qe ishin jashte perzgjedhjes se Israelit, por qe edhe pse ne padituri te Ligjit hyjnor e zbatonin te miren nga zemra, por qe vepron me drejtesi ne jete, do te gjykohet sipas ligjit te vet, edhe drejtesia nuk do ti fshihet.

n ti Seminarist se je duke deshmuar mesim teper te gabuar? Shpetimi i te krishterit vjen vetem ne saje te BESIMIT tek Krishti , sepse vetem ai eshte Shpetimtari yne. Amin. Apsotulli Pal tek Efes:2:8. konkretisht thote:
    " Ju ne fakt jeni te shpetuar me ane te HIRIT , nepermejt BESIMIT...."
    Nuk ka tjeter shpetim vecse ne emer te Krishtit. Po keshtu e di ti se, te gjithe njerezit duhet ta DIGJOJNE Ungjillin e Krishtit, lajmin e shpetimit (Kolos:1:23.)? Jezusi premtoi se, ai do te vije per here te dyte, pasi Ungjilli ti jete predikuar cdo njriu pa perjashtim. Pra: perse perpara se Jezusi te vije , duhet qe me patjeter te gjithe njerezit pa perjashtim , me pare duhet ta kene digjuar ungjilline Krishtit, lajmine shpetimit? Kete pergjigje na e jep vete Zoti Krisht tek ungjilli pas Gjonit:16:8-9. Ku Jezusi ju thote pasotujve:
    " dhe kur te kete ardhur ai ( Fryma e Shenjte) do ta Qortoje boten per MEKAT , per DREJTESI dhe per GJYKIM. Per MEKAT sepse nuk BESOJNE tek Mua ( Krishti)....."
    Pra MEAKTi me i madh dhe i pafalshem qe e con njeriun ne Ferr eshte pikerisht, te mos BESOSH tek Krishti. Atehere, si do te mund te shpetohet njer njeri i cili nuk ka digjuar Ungjillin, i cili nuk e ka pranaur ate dhe nuk ka besuar tek Krishti? Pikerisht kjo eshte arsyeja se perse JEzusi tha: perpara se une te vij per here te dyte, ungjilli i shpetimit duhet ti predikohet cdo krisjese. ME kete Jezusi na tregon se, mundesia per te shpetuar duhet tu jepet te gjithve pa perjashtim, dhe keshtu gjithsecili do te gjendet fajtor sepse nuk e pranoi dhe besoi tek Krishti, ose i sheptuar sepse pranoi dhe besoi tek Krishti. Pra te gjitha keto vijne si rezuzltat i predikimit te ungjillit per te gjithe njerzimin mbare.
    Seminarist, me lejo qe tju them dicka. Mere biblen e Perendise, dhe perpara se ta lexosh lutju Zotit , qe Fryma e Shenjte tju zbuloje te verteten, Jezus KRishtin birin e vetmelindur te Perendise. Ndiq Krishtin dhe jo njeriun. Digjoi Albon dhe MAnulakin, sepse ata te udhezojne drejt. shpetimi eshte dirket te qenti pjese e Trupit te Krishtit .

Sic e sheh deshmues, ti nxitohesh shume, edhe per me teper ke nje vetesiguri te pashpjegueshme ne fodullek sikur di, kur ne te vertete nuk njihesh per i tille.
    Arsyeja perse ti i ben lemsh gjerat duke futur emra njerezish ne mes, eshte se si protestant (ne arrogance) ti ndizesh plot inat e e erbim kur une pohoj se protestantet nuk jane e nuk kane se si te jene Trup i Krishtit, pjese e Kishes. Sidoqe te jete Albo e Manulaki jane ata qe po thojne pikerisht te kunderten se nuk ka rendesi te qenit brenda Kishe per te qene i shpetuar.
    --------------------------------------------------------------------------------

Deshmuesi
    te shpjegova ne shkrimin tim te meparshem. Hiri u dha me ane te Krishtit per te gjithe njerezit, si per besimtaret po keshtu edhe per jobesimtaret, bile edhe per armiqte e Krishtit. Sa per gjurmet e "logosit", ti e perdor kete fjale pa i ditur kuptimin.
    Vertet njeriu ishte ne imazh te Krijuesit, por me vone ai u korruptua prej mekatit dhe u be ne shembellese te NJERIUT Adam prej tokes, MEAKTAR ( lexo Zanaf:5:3). Por ai qe BESOI tek Krishti u be ne IMAZH te Adamit qiellor, i pavdekshem ( lexoje 1Korin:15:45-49.) Pra vetem Shembellesa e dyte , ajo e Adamit qiellor( Krishtit) eshte ne imazh dhe shembellese te Perendise.
    Njeriu nuk mund te shpetohet sepse ben nje veprim te mire, sepse Jakobi thote: edhe nese e shkel ligjin qofte dhe ne nje pike te vetme, ti e ke shkelur te gjithe ligjin e Perendise, pra je fajtor ne te gjitha pikat e ligjit Jakob:2:10. Jakobi na tregon se, njeriu i koruptuar prej mekatit , edhe pse ne nje moment ai ben dicka te mire, por ne momentin tjeter shkel nje pike tjeter te ligjit, ai njeri eshte fajtor para Perendise. Vetem Jezusi nuk e shkeli ligjin ne asnje pike, per faktin se ai ishte i pamekatshem.
    Seminarist, nuk kam qellim qe tju provokoj apo tju kundershtoj ju per faktin se ju jeni orthodhoks , qellimi im eshte , te flasim te verteten simbas Bibles dhe jo simbas njeriut.

E gjithe ky kuotim eshte nje shkrim i panevojshem edhe mos i stergjat diskutimet me mijera nenceshtje...

Pikat e diskutimit jane te qarta:

Manulaki edhe Albo u shprehen se te krishteret qe vetequhen te tille edhe pse ne dege te ndryshme e eme mesime te ndryshme jane dege te me te njejten rrenje...

ndersa une e mohova kete mesim, por perkraha se ata qe nuk e njohin doktrinen e vertete se nuk kane patur mundesi ta njohin te verteten do tegjykohen sipas ligjit qe kane njohur!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 24-10-2003 më 01:54

Faqja 3 prej 12 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Referenca e burime historike
    Nga Kreksi në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 09-04-2015, 16:42
  2. Kisha është Një
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  3. Për dëshmitarët e Jehovait
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:29
  4. Disa data historike
    Nga urtesia në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 12-10-2006, 13:47
  5. Kronologjia e ngjarjeve që nga 360 para Krishtit deri më sot.
    Nga ALBA në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 25-09-2005, 17:42

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •