Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 35 prej 35
    Larguar Maska e lone_star
    Anëtarësuar
    13-08-2003
    Vendndodhja
    Houston, TX
    Postime
    222
    Arsyeja pse diskutohet kjo teme akoma sot eshte se historine qe ne kemi mesuar ne shkolla e kane shkruar ca palohistoriane sipas interesave te tyre.

Jane cekur me lart te gjitha cfare do them une, mgjtht ja nje permbledhje:

1. Jo vetem shqiptaret u konvertuan ne Islam, u konvertuan po ashtu edhe greket, serbet, bullgaret etj. Tere keto kombe qe permenda me lart pasi morren pavaresine bene nderrim popullsie me perandorine osmane, myslimanet (te ashtuquajturit turq) u derguan ne Anadoll, nje pjese e mire e te krishtereve ne Turqi u shperngulen neper vendet perkatese. Myslimanet ose pesuan pastrim etnik, ose u eliminuan fizikisht. Kur dicka e tille behet ne shekullin e 21te, te mos u duket fare cudi qe ka ndodhur ne mase ne shekullin e 19'te. Te krishteret ballkanas (hiq shqiptaret) mund te shquhen per shume gjera por toleranca fetare sidomos kundrejt myslimaneve nuk eshte nje nga keto gjera.

2. Sikur sadopak preference per fene Islame te kete patur nen perandorine osmane (qe ne fakt ka qene shume, e jo vetem preference, shpeshhere ka qene ceshtje mbijetese) perseri e njejta gje do kish ndodhur. Per 500 vjet nje pjese e mire e popullsise do ish konvertuar.

3. Shqiperia per pozicionin gjeografik dhe historik qe ka nuk ka qene as qendra e Ortodoksise dhe as e Katolicizmit, per me teper ka qene e ndare midis ketyre dy influencave. Si Ortodoksia e Bizantit (te pushtuar-zhdukur) ashtu edhe Katolicizmi i Venedikut qelluan ne nje pike te ulet te historise se tyre kur as vetveten nuk permbanin dot e jo me shqiptaret e larget.

4. Ceshtja e asimilimit; kthimi i shqiptareve ne fene Islame ka sjelle si rrjedhoje identitetin e ri Shqiptar kundrejt atij, serb ose grek psh, po nuk ka ndodhur per kete arsye. Ka qene e pavetedijshme. Mua nuk ma merr mendja psh qe nje shqiptar i Muzeqese te kete konsideruar identitetin e tij shqiptar kundrejt grekut per te nderruar fene. Arsyet kane qene shume me te rendomta se kjo.

5. Fajesimi i shqiptareve pse nderruan fene, sidomos kjo nga shqiptaret vete mua me duket pafytyresia me e madhe. Se nuk mund te gjykoje nje njeri stergjysherit e tyre dhe kushtet ne te cilat jetuan ato. Nese ka dikush per tu fajesuar jane greket e serbet qe vetem per shkak te fese shperngulen ose eliminuan bashkekombesit e tyre.

Shumica e te krishtereve ne bote, sidomos jashte Europes Krishterimin nga pushtuesit dhe shfrytezuesit e morren. Po kete nuk e flet njeri shpesh. Te shikosh se c'bejne shqiptaret (dhe jo vetem shqiptaret) sot per nje perfitim te vogel material, une ne fakt cuditem se si akoma kish te krishtere ne Shqiperi pas osmanllinjve dhe sidomos si ka mundesi qe ka akoma shqiptare emigrante jo-ortodokse ne Greqi e gjetke...
    Ndryshuar për herë të fundit nga lone_star : 12-03-2008 më 02:55
    E ardhmja e burrit tend varet nga ty Sibora, sa me afer meje ti aq me afer dikasterit burri yt....

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Nga te krishteret u konvertuan vetem shqiptaret sepse,duke qene se ne ishim armiqte me te medhenj te perandorise osmane,turku aplikoi nje taktike ndryshe nga ajo qe perdori me popujt e tjere,por dihet Shqiptaret u konvertuan vetem sa per sy e faqe,pra kurre nuk u bene muslimane te vertete,kurre.
    turku e solli islamin me anen e shpates dhe me politike taksash te renda per te krishteret,si dhe ai shqiptar qe nuk konvertohej e çonin direkt nizam(ushtar)ne shkretetirat e lindjes.
    ne keto kushte dhe une qe jam ateist i thekur do boja gjasme sikur jam musliman.
    kjo eshte e verteta historike......................shqiptaret nuk u bene kurre muslimane,islami nuk eshte tradita jone,shikoni dhe sot e kesaj dite sa festa pagane festohen ne shqiperi
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Per mendimin tim , shqiptaret kane treguar zgjuaresi kur jane konvertuar ne musliman.
    Pik se pari kane pushuar se besuarit se Toka eshte e vjeter vetem 5000 vite sic benin ne kohen kur ishin kristijan, se dyti pushuan se besuari se Dielli u krijua pas Tokes, dhe se treti dhe me kryesore pushuan se besuarit se Zoti ka djale!

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Por feja e shqiptarit eshte SHQIPTARIA,kete nuk e luan topi.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

EPIROT Maska e EDLIN
    Anëtarësuar
    16-07-2007
    Vendndodhja
    ku bëhen qinglat
    Postime
    1,527
    Citim Postuar më parë nga diocleziano Lexo Postimin
    Por feja e shqiptarit eshte SHQIPTARIA,kete nuk e luan topi.
    Per mendimin tim mjafton vetem kjo qe thote diocleziano.Kush jam une qe tu imponoj te tjereve si duhet te mendojne apo besojne?
    Sejcili ka te drejten te zgjedhi vete menyren se si do ta shpenzoje jeten e tij, te zgjedhi vete besimin e tij, por ama vetem nje gje nuk mund ta ndryshojme:feja e shqiptarit eshte SHQIPTARIA

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Kryepeshkopi Anastas ende pret nënshtetësinë shqiptare
    Nga Arrnubi në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 130
    Postimi i Fundit: 19-08-2009, 07:39
  3. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02
  4. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29
  5. ANTROPOLOGJIA e krishterë
    Nga Shpresmiri në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 29-10-2002, 19:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •