Close
Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 64
    i/e regjistruar Maska e gladiator
    Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Rosafati u ndertua nga Venecianet ne 1395 p k ,mbi shtresat e mureve Ilire .
    Fisi i pare historik Ilire i zones se Skutarit ishin Labetet, 1100
    p k ,te cilet ka mundesi te kene qene nje fis i njejte me Labet e jugut te cilet emigruan ne veri .
    Pas Labeteve e moren Ardianet ,mbreti i te cileve Genti u zu rob nga Romaket
    Gj t m .

nga dyqonet e reja
    Anėtarėsuar
    04-04-2003
    Postime
    327
    nuk e di a e ka shprehe dikush perpara meje kete mendim; rockefeller ishte miliarderi i pare i amerikes...
    nje dite ai i thote te birit te ngjitej mbi nje dollap dhe ti hidhej ne krahe. kur i biri u hodh, rockefeller u menjanua dhe vogelushi ra ne toke....
    pasi femija filloi te qante, babai i thote; ne kete bote nuk duhet te besosh askend, as edhe tet ate, biri im......

nuk e besoj qe edhe kjo legjende te kete kuptim tjeter, pervec asaj qe as vellezerve te tu mos u ki bese...
    besa nuk eshte vecse nje illuzion qe shkelqen se largu, por kur i afrohesh te djeg...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-01-2003
    Vendndodhja
    Canada
    Postime
    99
    Mbas ketij shkrimi, te fundit do te doja te jepnin mendimin e tyre "drejtuesat" e temes. Tani le ta shpjegojne legjenden nepermjet politikes dhe atdhedashurise, apo kane fakte me te mira se keto te lartmet.
    E them kete, sepse ka ca dite atyre u jane duke budalliqe disa shkrime ku flitej mbi deshifrim emrash, vendesh, ngjarjes, etj, si pa lidhje me ēeshtjen.
    Tani qe po shifet qe legjenda eshte huazim serb, do te isha kurioz me dit si do te veproje "mbrojtja", ne pergenjeshtrim te ketij fakti.

Gjithashtu kjo le te behet mesim, per te tere ju, qe i mendoni punet te zgjidhura nje here e mire dhe shume te thjeshta per diskutim, duke mos lene vend per zgjerim, thellim, e persosje te metejshme ne ndihme te subjektit.

Sa me shume germojme rreth diēkaje me aq me shume surpriza ballafaqohemi.
    Ka kohe qe e kam vene re tek shkodranet nje ndikim te forte kulturor serbo-malazez ne mentalitetin e tyre. Me kete s'dua te them qe s'i dua ata.
    ------------------------------------------------------------------------------------

Ja pra ku Ornamenti mezi qe pret qe dikush te lansoje verzionin qe i pelqen atij (Ornamentit) dhe lajmrohet ketu se ai verzion modeomos duhet te jet i vertete.Ti o Ornament sja ke fare idene mentalitetit te popujve sllave,po ti o jaran nuk e din fare qe po i pate musafire sllavet ne shtepine tende edhe vetem per nje jave ata do i nderrojne emrin edhe fshatit edhe malit te fshatit edhe bagetise edhe prrockes.Po nese i marrim per baze shkrimet e konzujve ruse apo francez del se Kosova gjithmone ka qene me shumice sllave e pakice shqiptare.Vetem fakti se existojne emra te njejt sllave ne teritoret shqiptare si Bistrica,Trnava,Morava.....ne nje teritor qe munde ta kalosh per 4-5 ore me veture do te hasesh ne 4 Bistrica e 4 ose 5 Ternava e 3 Morava...cka te flet ty kjo pune nese ke dy koce mend eshte shume e qarte, e nese je prej Vrrake keto cka i thue ketu shko e shiti ne Lapnaselle.

nga dyqonet e reja
    Anėtarėsuar
    04-04-2003
    Postime
    327
    sqarim...
    mendimi qe shpreha ne postimin e me siperm, nuk ka si qellim mbrojtjen e versionit te huazuar nga eposi sllave.
    ai shpreh nje ide krejtesisht personale dhe pa asnje dykuptimesi.
    edhe kombi shqiptar i perket races njerezore, dhe si i tille nuk ka sepse te mos doje te kaloje tek brezat e ardhshem vigjilencen!
    keshtu mendoj pra ne lidhje me legjenden e Rozafes.........

p.s. sa per emrin e Napoli, ai rrjedh nga greqishtja; dhe do te thote ''qytet i ri''- NEA -POLI.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dordi1 : 01-06-2003 mė 16:14

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-01-2003
    Vendndodhja
    Canada
    Postime
    99
    Ka kohe qe e kam vene re tek shkodranet nje ndikim te forte kulturor serbo-malazez ne mentalitetin e tyre. Me kete s'dua te them qe s'i dua ata.
    ---------------------------------------------------------------------------------

Nuk e njoh mentalitetin shkodran,por kam ndegjuar prej te tjereve se fort perngjet me mentalitetin gjakovar e nese kjo eshte paksa e vertet atehere kete qe thua eshte nje rrene e kulluar sepse mentalitetin gjakovar e njoh fort mire dhe ai ska te beje as me 1% te kultures se popujve sllav sepse dihet fort mire se sllavet qe jetuan e jetojne ne Gjakove iu kane pershtate gjithehere kultures dhe mentalitetit gjakovar bile edhe shqipes ia thone si bilbila.
    E sa per ilustrim e kam edhe nje shembull nga qyteti im i lindjes-Presheve.
    Ishte nje imigrant i ikur nga regjimi komunist(N.Borici-shkodran) qe jetoi dhe punoi ne Presheve qe nga 1946 e deri sa vdiq ne pension diku kah fundi i viteve 70,bile e kam pas arsimtar te gjuhes shqipe.Ajo cka dua te them se ky person jetoi dhe punoi gati per 35 vite dhe nuk mundi ta mesoi asnje fjale te gjuhes serbe,bile edhe sot e kesaj dite tregohen barcoleta per hallin e te ndjerit qe kishte me kete gjuhe se nuk ia kapte kurrsesi.At qe dua te them eshte se te vetmin shkodran qe kam njohur ne jeten time ishte krejt ndryshe me ate qe ti thua per shkodranet...mirpo une edhe munde ta kem gabim, pse nuk lajmrohet ndonje shkodran qe ta verifikoje apo ta hudhe poshte at qe thot Ornamenti.

i/e regjistruar Maska e ALBA
    Anėtarėsuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609

PERSHENDETJE

-----------------------------------------------------------------------
    Ka kohe qe e kam vene re tek shkodranet nje ndikim te forte kulturor serbo-malazez ne mentalitetin e tyre. Me kete s'dua te them qe s'i dua ata. [/B][/QUOTE]
    --------------------------------------------------------------------------
    Orgamend! Po me vjen shume keq qe flet ne kete gjuhe per Shkodranet.Ti nuk i njihke mire,se po ti njohesh do flasesh ne nje gjuhe tjeter.Shume shkodran i ke dhe ne forum.Pa shikoji nje here mesazhet e tyre,cfar konkluzioni nxjerr?Une per vete them se si shkodranet,nuk mund te kete ne Shqipri per mikpritjen dhe bujarin e tyre,per besen dhe karakterin e tyre.Te falin per cdo gabim deri ke nderi,aty nuk te lejn kusur,dhe kjo esht nje mentalitet Shqiptar dhe jo serbo-malazez.Ti ne qofte se ke mundesi mund te na thuash se ku i sheh ti keto mentalitete apo kulture,qe po i krahason me Serbet.

Qashtu Oragament te do Alba fort
    "Jeten duhet ta paguash me cmimin e vuajtjes."
    .

ALBVIRTUALI Maska e The Dardha
    Anėtarėsuar
    04-05-2002
    Vendndodhja
    TIRANE
    Postime
    439

Per Zorraxhiun

1) Ne radhe te pare ketu nuk jam per te mbrojtur por per te analizuar arsyetimet edhe studimet e dikujt qe kupton dicka me teper... Por ne se ti ke nje burim ku referohesh si liber apo adrese interneti ndonje enciklopedi vere ta lexojne te gjithe.

2) Te gjithe e dine historine e rozafes dhe se keshtjella eshte ajo e shkodres qe ra ne duart e turqve dhe me pas ngeli e pushtuar per me se 500 vjet pse patjeter ti e con sllavizim por jo turkizim, fakti qe kombi shqiptar ekziston sot dmth qe shqiptaret perfshi shkodranet e kane bere punen e tyre patriotike.

3) Secili ka te drejte te shprehi mendimin e tij por jo te bej politik ne forum por te vertetoj ate qe thot.

4) Versionet qe jane parashtruar jane te lexueshme per te gjithe dhe nese dikujt i intereson, si puna ime me refero te te besoj.
    C'ESHTJA SHQIPTARE MBI TE GJITHA

Ballada per Murosjen - Motivi i murosjes duket se eshte me i vjeter se gjithe motivet e tjera legjendare. Ky motiv lidhet me nje zakon shume te hershem. Ne ndertimin e keshtjellave dhe te urave perdorej sakrifica njerezore duke murosur nje njeri te gjalle ne themele. Duke murosur njerez, besohej qe gjaku i tyre do ndihmonte ne qendresen e mureve dhe te bedenave. Ne themele te kalase dhe te ures per te qendruar dhe per t’u bere e forte sipas legjendave tona murosej nje grua. Me kohe ky zakon eshte zevendesuar me nje dash, e me vone me nje kendes. Me e degjuar eshte legjenda e kalase se Shkodres – Rozafatit. Ne Diber kjo legjende tregohet per uren e Dhelpres. Ne Kosove tregohet per uren e Shenjtit. Ne Myzeqe tregohet per nje kala qe ndodhet ne kufi teDivjakes me Kavajen (Bashtove – Kalaja e Turres). Versione te legjendes se murosjes i gjejme edhe ne popuj te tjere te ballkanit si ne Bullgari, Rumani etj.
    Mos shkruaj gjė kur je me nerva, sepse, ndėrsa plaga e gjuhės ėshtė mė e keqe se e shpatės, mendo ē’ka mund tė jetė ajo e pendės

Hu
    Anėtarėsuar
    31-07-2003
    Vendndodhja
    fole
    Postime
    86
    Dhe nuk ka asnje pike dyshimi se gojedhena i ka rrenjet ne botekuptimin pagan.

Vellezerit i drejtohen Orakullit (tipike fare) dhe jo Zotit (te sotem).

i/e regjistruar Maska e MtrX
    Anėtarėsuar
    29-11-2002
    Vendndodhja
    Korēė
    Postime
    755
    hmmm iu lumte per keto qe keni sjelle ketu...
    Une po sjell nje foto nga Kalaja e Rozafes...
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    MtrX ubicumque felix

Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Legjenda dhe Historia e Durresit…
    Nga ALBA nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 03-02-2025, 18:14
  2. Krenar Zejno: Legjenda M, nje satire e dhimbshme
    Nga Varg nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-06-2009, 05:20
  3. Vangjel Koja, legjenda e Volejbollit Shqiptar..
    Nga Brari nė forumin Elita kombėtare
    Postimi i Fundit: 26-12-2006, 15:37
  4. Legjenda e Rozafės
    Nga paperino nė forumin Historia shqiptare
    Postimi i Fundit: 06-08-2006, 14:16
  5. Shakespeare - Legjenda e pavdekshme
    Nga EXODUS nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 24-08-2004, 10:43

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •