Close
Faqja 16 prej 25 FillimFillim ... 61415161718 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 243
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Po kjo vlene vetem per variantin "shqiptar" te kuranit.

Me Kanun martesa ne gjini e gjak arrine ne 400 breza.
    "Te damunit e zjermit edhe ne katerqind breza me kene, as nuk japin as nuk marrin"; dmth Kurrë!!!
    Eshte ndalese e fese origjinale.
    Martesa në fis apo lisin e gjakut ndalohet deri në 400 breza por kjo thuhet shprehimisht dhe ky 400 e ka kuptimin kurrë edhe praktikisht po të shikohet 400 breza bajnë 12000 vjet.
    Po supozojmë se të gjithë shqiptarët rrjedhin nga një stërgjysh mashkull i vetëm, atëherë i bie që asnjë shqiptar nuk bën të martohet me shqiptare.
    Në disa raste ndalesa e martesës në fis është abroguar, e në shumë raste tjera jo, megjithëse porsa të kalojnë 7 breza nuk e ke më gjak, edhe raca e zezakut po të martohet 7 breza rresht me anglezë e humb ngjyrën e zezë dhe çdo veçori tjetër afrikane.

Ndalesa e martesës në gjini apo lisin e tamblit është deri në 7 breza, dhe kjo është normale, megjithëse e njëjta gjë do të duhej të vëente edhe për ndalimin e martesës në fis.
    Mirëpo martesat në fis janë ndaluar më shumë për arsye të ruajtjes së kohezionit mes anëtarëve meqë në rast divorci mes familjeve krijoheshin konflikte ndërsa fisi ishte njësi e rëndësishme e kohës.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    7 breza ashte shume pak, ata jan kusheri, te ngat bile, se rroke kurqysh me u martue mea veti.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga pllugu
    Martesa në fis apo lisin e gjakut ndalohet deri në 400 breza por kjo thuhet shprehimisht dhe ky 400 e ka kuptimin kurrë edhe praktikisht po të shikohet 400 breza bajnë 12000 vjet.
    Po supozojmë se të gjithë shqiptarët rrjedhin nga një stërgjysh mashkull i vetëm, atëherë i bie që asnjë shqiptar nuk bën të martohet me shqiptare.
    Në disa raste ndalesa e martesës në fis është abroguar, e në shumë raste tjera jo, megjithëse porsa të kalojnë 7 breza nuk e ke më gjak, edhe raca e zezakut po të martohet 7 breza rresht me anglezë e humb ngjyrën e zezë dhe çdo veçori tjetër afrikane.

Ndalesa e martesës në gjini apo lisin e tamblit është deri në 7 breza, dhe kjo është normale, megjithëse e njëjta gjë do të duhej të vëente edhe për ndalimin e martesës në fis.
    Mirëpo martesat në fis janë ndaluar më shumë për arsye të ruajtjes së kohezionit mes anëtarëve meqë në rast divorci mes familjeve krijoheshin konflikte ndërsa fisi ishte njësi e rëndësishme e kohës.
    E kisha thene me duket se me fene origjinale, nuk lejohet kurre. Sepse sic e llogarite edhe vete 400 breza jane rredh 12 shekuj.

Por eshte jo-real mendimi se te gjithe shqiptaret rrjedhin nga nje QDM dhe AVA.
    Prandaj kjo nuk do te thote se eshte e pamundur te respektohet ky ligj.

Ky ligj eshte shume praktik dhe si i tille eshte shume i shendetshem gjenetikisht.

E sa i perket divorcit, ne familjet tradicionale shqiptare nuk kam degjuar se kishte ndodhur dicka e tille, ky fenomen ishte aq i rralle ne familjet shqiptare sa qe ne aspektin statistikor mund te quhet 0, zero=null. Edhe kjo qendron "ne siperfaqe te paqendrueshme". Pra nuk kishte patur kurrefare lidhje te natyres shoqerore arsyeja e ekzistimit te ketij urdheri.

Arsyeja eshte e tjetres natyre.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    E kisha thene me duket se me fene origjinale, nuk lejohet kurre. Sepse sic e llogarite edhe vete 400 breza jane rredh 12 shekuj.
    Jo 12 shekuj, por 12 mileniume
    nji brez = 30 vite mesatarisht
    400 breza X 30 vite = 12 mijë vite

Nëse unë jam Krasniq çfarë kam të përbashkët me një femër krasniqe me të cilën më lidh një stërgjysh që nga brezi i njimbdhetë?
    E ky stërgjysh është një prej 1000 stërgjyshëve tjerë, unë më së paku kam gjakun e këtij stërgjyshi,
    Ndërsa ndalesat janë kryekëput shoqërore, por edhe psikologjike, meqenëse në fillim fisi ishte i vogël përbëhej nga të damë niji zjarmi 7 a 8 vllazni dhe këta duhej të ishin besnikë mes tyre dhe ky mentalitet vazhdoi edhe kur fisi u da 400 zjarmesh.

Por eshte jo-real mendimi se te gjithe shqiptaret rrjedhin nga nje QDM dhe AVA
    AVA s'ka të bëjë me këtë qështja meqë AVA është nëna, "lisi i tamblit" e ky lis zgat vetem për 7 breza, ndërsa sistemi patriarkal kishte kultivuar një ndjenjë të fortë të afërsisë së gjakut për kah baba apo QDM siç u tha edhe më sipër "400 breza"
    Është normale se edhe 400 breza të kalojnë përsëri me ata njerëz të lidh ajo preajardhja epërbashkët kah babai, por nuk është pengesë për martesë meqë gjaku ndryshon për 7 breza, aq sa nuk e ke më gjak në brezin e 8.

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Ndoshta po perzihem ketu palidhje, por me duhet te them qe ai fshat prej nga kam prejardhjen une, i ka 14 breza qe i dijme me emra (ka edhe te tjere qe nuk i mbajne ne mend më) dhe te gjith ata njerz qe kan prejardhje nga ai fshat shikohen si kusheri te nje gjaku dhe natyrisht qe nuk martohemi me ata njerz qe i shikojme si kusheri te nje gjaku.

Per nga gjaku mundet te jete e mundur martesa, ndoshta ndryshon gjaku pas 7 brezave, siç tha pllugu, por kultura dhe mentaliteti i Shqiptarit nuk e lejon kete gje.

---

A Krasniq (Krashnik) je ti per nga fisi ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 08-01-2007 më 20:53

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Nëse unë jam Krasniq çfarë kam të përbashkët me një femër krasniqe me të cilën më lidh një stërgjysh që nga brezi i njimbdhetë?
    Te lidhe edhe shume bile. Tjeter eshte qeshtja deri ku eshte respektuar ky marifet.

Lisi i tamlit dhe lisi i gjakut jane absolutisht te barabarte per nga Kanuni! Nuk ekziston diskriminim gjinor ne lidhje me afersine gjenetike ne Kanun.

Na nuk mujme me i mesu te paret, sa me ia pre kufinin lisit t'gjakut e lisit t'tamlit, tash; -se kan vdeke para 400 brezash, sic the. Ky ligj eshte thye shpesh per shkaqe praktike ose te "shtekut" (rruges trup per te mbinjeriu).
    Por gjithmone eshte paguar shtrenjte...

Ndërsa ndalesat janë kryekëput shoqërore, por edhe psikologjike, meqenëse në fillim fisi ishte i vogël përbëhej nga të damë niji zjarmi 7 a 8 vllazni dhe këta duhej
    Jo, per fillim na e argumento perse u vu kjo ndalese ne radhe te pare? Kur asnje popull tjeter ne bote nuk e kishte pasur kete ndalese, (deri shume vone ne kohet qe ende i mbajme mend mire si kohe historike)?
    Shkaqet e aplikimit ketij ligji jane, absolutisht, te nje natyre krejtesisht tjeter.

Jo 12 shekuj, por 12 mileniume
    nji brez = 30 vite mesatarisht
    400 breza X 30 vite = 12 mijë vite
    E de m'fal se e paskna "hanger" nji hiq (zero) , 120 shekuj. Po me kanun mundesh me e pjestu per ~dy nji brez se ne moshen 16 vjecare ke hy ne rendin e burrnise. Realisht i bjen rreth 7000 vjet

Njeriu prej njeriut dallon shume pak, gjenet qe e bejne nje njeri t'i takoje nje race te caktuar jan aq pak ne gjithe ate grumbull informatash gjenetike sa qe mund te neglizhohen, secili njeri barte shume mbi 99% te gjeneve plotesisht te perbashketa me nje njeri tjeter. Por eshte ai promil i vogel informatash gjenetike i cili e ben kete dallim te dukshem edhe ne pamje. Problemi eshte te defektet gjenetike. Secili njeri eshte bartes e nje numri te caktuar defektesh diku ne zinxhirin e vargut te tij gjenetik. Varet se ku gjindet ai defekt. Dhe ky defekt percillet, ne menyre te "pavarur". Mundesia reale eshte qe ne rastin kur edhe ti edhe bashkeshortja jeni bartes te defektit ne te njejten hallke te ketij zinxhiri qe ky defekt te transmetohet 100% ne pasardhesit tuaj,- ne secilin prej tyre! Por nese gabimi gjindet ne pjese te ndryshme te hallkave, ne rastin me fatlum, ky defekt substituohet me vargun e pademtuar vetem te njerit prind. Por edhe kjo nuk do te thote se ai nuk e ka te konservuar kete defekt si informate e paperdorur ne kete pasardhes. Ai i njejti defekt ne shume raste do te bartet nga gjyshi te nipi. Te mos e zgjasim me tej... se po hyjme ne spekulime ku do te mund te bej ndonje gabim te pamenduar.

Nuk eshte qeshtje gjaku por qeshtje gjeni. Termi "gjak" eshte perdorur thjeshte ne zhargon dhe nuk e ka kuptimin e shprehjes per "gjak".

Te paret e kishin nje pervoje te cilen ne tani nuk e njohim dhe bejme pyetje palidhje.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Me sa e di une nji Shokë (brez) i ka 33 vjet. Ndoshta jam gabim.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Shih Zeus per per secilin popull me tradita te ndryshme, vlejne shifra tjera.
    Nga aspekti i pasardhesve, nje shoke mund te sillet prej 16-33.
    Por sot per qytetet e zhvilluara dhe shtresat pak me te larta te shoqerise, ose nga aspekti intelektual ose ai material, kjo e tejkalon 40-shin.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    A Krasniq (Krashnik) je ti per nga fisi ?
    Jo, dajtë e babës së nanës i kam Krashnikë. Vetëm se e morra si shembull të thjeshtë. Jam Nikç.

Brezi nuk mund t'i ket' rrumullak 16 vjet për arsye se shkojnë ca vjet deri sa të fejohesh martohesh e ban thmi e besa thmiu i par sun ja qillo djal doemos,

Martesa me dajë, qofshin dajt e tu qofshin dajt e babës gjyshit a katragjyshit deri në brezin e 7 asht e ndalueme, edhe me tezet e tyne apo pasardhësit e gjithë këtyne çka i përmenda. Në brezin e shtatë se ke ma gjak, por un sipas llogaritjeve të mija ja shtoj edhe ni brez, unë mendoj deri brezi shtatë asht i ndaluem e brezi i tetë asht gjak i damë, gjak tjetër.
    Martesa në fis të babës ndryshon në kanun, e për kët si indikator është vetë mbiemni apo emni fisit e si të jesh ti i nji fisi me qikën edhe 400 breza npaqin kalue nuk mundesh me e marrë se lisi i gjakut nuk dahet kurrë sipas kanuneve tona.
    Ndalesa ishte vu qysh në familjet e lashta të cilat fillimisht janë martue brenda familje e masandej e kanë pa pasojat e kësaj martese, edhe kanë fillue të martohen jashtë familje, për arsye shëndetësore, për të mos lind sakatë.
    Por këto familje edhe pasi kaluan 7 brezë nuk e abroguan ligjin për ata më të largtit për arsye të shenjtërisë së lisit të tamblit në kohën matriarkale (atëherë fisi ishte nga nana), qoftë për shkak të shenjtërisë së fisit kah baba në periudhën matriarkale. Në shumë raste janë nadlue edhe martesat brenda katundit edhe kur këta ishin fisesh të ndryshme, e tëra kjo për arsye shoqërore dhe psikologjike.

Unë e respektoj lisin e gjakut sepse është e vetmja gjenealogji që mund të ketë një shqiptar i cili e gjan të parin e tij qysh në kohën e Skenderbeut, mirëpo kur të vije puna te martesa, është i padrejtë shenjtërimi që i bahet lisit të gajkut në krahasim me ate të tamblit, nuk shkon 7 me 400.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alibaba : 08-01-2007 më 22:19

i/e regjistruar Maska e Jimmi_1978
    Anëtarësuar
    10-11-2006
    Vendndodhja
    Larg
    Postime
    443
    Po te shikohet nga logjika Iliret nuk kan mundur te jene bjond me sykalter sepse te gjithe popujt vijne nga azia dhe atje nenkuptohet qfar rrace ka dhe pastaj ata ishin te shtrire brigjeve te mesdheut ku patjeter dielli do ti nxinte. Edhe tani jemi nje race jo shum e bardhe sepse nuk jemi ne vendet nordike ku dielli shihet rralle dhe ska force te te nxije lekuren, po nuk jemi edhe aq te zinje sa aziatiket e sotem. Me nje fjale jemi Europian sic jane edhe Italianet spanjollet portugezet dhe te tjeret qe jetojne ne jugun e europes dhe brigjeve te mesdheut.
    Mendoj qe perzierje ka ne te gjithe popujt poashtu edhe tek ne.
    Barca

Faqja 16 prej 25 FillimFillim ... 61415161718 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjendja e fëmijëve jetimë shqiptarë
    Nga Albo në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 12-11-2010, 17:19
  2. Mbi priftërinë
    Nga I KTHYERI në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-12-2006, 10:49
  3. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47
  4. C'ka eshte Shqiptaria?
    Nga Eni në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 23-07-2004, 12:28
  5. Marrdhëniet Izraelo-Palestineze hyjnë në një erë të re.
    Nga Albo në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 181
    Postimi i Fundit: 29-10-2003, 12:19

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •