Jeta qe po ben ti edhe une tani![]()
Jeta qe po ben ti edhe une tani![]()
Dashuria eshte fillimi i jetes dhe i cdo marrezie ,,, shijoje ate
Nuk e di se ke quan ti Albo jetesore.Postuar mė parė nga Albo
Deshmues, une nuk te pyeta per Kishen Orthodokse, te pyeta per Kishen qe ti shkon. Interpretimet dhe teorite fetare nuk kane patur dhe nuk do te kene ndonjehere fund. Por besimi nuk eshte interpretim i Bibles varg me varg, besimi duket tek jetimi qe ju i beni ketyre mesimeve, qe shume veta e quajne, 'dashuria ne veprim'.
Ju ftoj qe ti lini teorite e interpretimet per nje moment dhe ti jepni pergjigje pyetjeve shume te thjeshta dhe jetesore qe une ju bera me lart ne lidhje mbi Kishen, per ate qe ju quani Kishen tuaj.
Albo
Ps. Albo mendoj se edhe ne Filadelfja ka plot kisha , ku ti mund te shkosh e te maresh nje eksperinece te drejteprdrejte.Postuar mė parė nga Albo
Lexova ne kete teme fjale shume te mira per Kishen, ashtu sic lexova edhe fjale qe une nuk i besoj. Ajo qe une nuk lexova ne kete teme eshte roli qe luan Kisha ne jeten tuaj.
Kur shkoni ne Kishe?
-----------------------------------
Zakonisht kishat kane rreth tri here takime ne jave, duke futur dhe diten e djele, qe eshte dita e Zotit. Gjate javes, ka mesim biblik, ka takim lutjesh si dhe te rinjte kane takimin e tyre ne nje dite te javes, ku luten, mesojne dhe zbaviten.
Cfare rituale ndiqni per te adhuruar Zotin?
------------------------------------
Diten e djele eshte takimi me i rendesishem i javes, ku te krishtert mblidhen, luten, adhruojne dhe digjojne predikimin qe flet pastori ose lideri ne kishe.
A keni nje kalendar Kishtar dhe a respektoni ditet e shenjta?
Si dite festash ne kemi Krishtlindjen, Pashken, dhe diten e falenderimeve. Kalendar per dite te shejnta si orthodhoksit nuk kemi. Per te krishterin cdo dite eshte e shenjte, nese ai deshiron tja kushtoje Perendise.
Sa here kungoni?
Zakonisht ne kishen tone kungata kryhet cdo fillim te muajit. Por ka dhe kisha te tjera qe kungohen edhe dy here ne muaj.
A mbani kreshme?
Nuke e kuptoj dot perse ben fjale. Por nese ben fjale per agjerimin, bilba na meson se cdo i krishtere e vendos vete ne zemer te tij se sa dhe kur do te agjerjoje. Agjerimi eshte i rendesishem per te krishterin, ne menyre qe lutja e tij tek Perendia te jete me forte. Sa per kreshmet ato jane pjese e tradites orthodhokse. Bibla ne dhjaten e re, nuk na jep nje mesim te tille.
Kisha nuk eshte vetem nje krijese imagjinare ne mendjen tuaj, ajo eshte nje dere per ne qiell. I krishteri i vertete nuk njihet nga fjalet e tij, por nga jeta qe ben nen driten e diellit.
-------------------------------------
Se pari deklaroj se, Dera nuk eshte kisha. Ky eshte term i gabuar dhe permban mesim te gabuar. Kisha shpall dhe deshmon Krishtin, si dhe sjell njerezit tek Krishti , i Cili eshte DERA e vetme per tek Ati Gjon:10:9. Shpetimi nuk vjen ne emer te kishes, por vjen ne emer te Krishtit. RReth ketij problemi ka plot mesime qe jane shume te gabuara tek te krishtert. Ne asnje vend JEzusi nuk mesoi se , kisha eshte Shpetimtari, se ne emer te kishes vjen shpetmi, se vajtja ne kishe te jep shpetimin, se te qenit anetar emeror i kishes, te ben automatikisht te shpetuar. Pa Krishtin ne zemer, azgje nuk vlen. Nese do te lexosh me vemendje te gjitha letrat e apsotujve , sidomos te Palit, do te shohesh se ne cdo cast Pali deshmon dhe thote: Shpetim ka vetem ne emer te Krishtit. Ka shume rendesi per te krishterin qe te njohe kete gje thelbesore ne besimin e tij. Vetem lidhja personale me Jezusin, na jep Shpetim dhe na ben pjese te kishes se tij te shenjte.
Po keshtu une e pranoj se i krishteri njihet nga vepra, por VEPRA ka fjalen, me ane te se ciles percillet nder brezat qe vijne. Ti, fjala vjen, nuk i pe veprat e eterve te kishes, por nepermjet fjales qe vepra e tyre deshmon, mer pervojen dhe mesimin e duhur. Shpeshhere ka plot te krishtere, te cilet perpiqen te shohin vepren, duke e nevleftesuar fjalen. Vepra ne vetevete percjell konkretisht fjalen. Jezusi tha se , profetet e reme do ti njihni nga frutat. Pra kur FRUTI nuk percjell FJALEN e Krishtit, ai nuk vjen prej Krishtit.
Deshmeusi
Zoti ju bekofte te gjitheve.
Albo
Zoti ju bekofte.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 26-01-2004 mė 23:40
PO kudo ka mjafton vetem te kerkosh ke ke me afer![]()
Deshmuesi, faleminderit per pergjigjen dhe te siguroj qe ka me shume vlere ky shkrimi i fundit se sa te gjitha shkrimet qe ti ke hedhur ne forum.
Te vetmen gje qe nuk mesova ishte se ciles komuniteti te krishtere i perkisni?
Persa i perket Kishes Orthodokse ne Filadelfia, ajo eshte themeluar 75 vjet me pare, Kisha e Shen Joan Gojartit dhe i eshte dedikuar komunitetit shqiptar ne Filadelphia, NJ dhe rrethinat.
Prifti i Kishes eshte amerikan, At Ligori (Father Gregory), i cili ka qene dikur prift ne kishen Lutherane. 20 vjet me pare ai beri konvertimin ne Orthodoksi duke u futur ne seminarin orthodoks te NY. Arsyeja sipas tij ishte "boshlleku shpirteror" qe ai ndjente brenda Kishes Lutherane.
Ardhja e tij ne Kishen tone ishte nje bekim i Perendise pasi kisha dhe komuniteti po perjeton ringjallje.
Albo
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Ti je ai qe thua qe Kisha eshte Trupi i Jezu Krishtit. Ti je ai qe mund ta njohim Atin vetem duke pranuar dhe ndjekur Krishtin.Se pari deklaroj se, Dera nuk eshte kisha. Ky eshte term i gabuar dhe permban mesim te gabuar. Kisha shpall dhe deshmon Krishtin, si dhe sjell njerezit tek Krishti , i Cili eshte DERA e vetme per tek Ati Gjon:10:9.
A nuk te duket llogjike qe Kisha eshte vendi ku e njohim Krishtin? Pra eshte "dera per ne qiell". Jezu Krishti gjithashtu tha: ".. Nese luteni ne emrin tim, une do ta degjoj lutjen tuaj. Nese ju luteni ne grup ne emrin tim, une do te jem mes jush."
Te shkosh ne Kishe do te thote te shkosh te takosh Krishtin.
Albo
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Vetem se ndryshimi yt i "vooooockel" me ate qe ka thene Krishti qendron se ti quan kishe vetem kishen ortodokse dhe katolike, ndersa Krishti, jo.Postuar mė parė nga Albo
Nese luteni ne emrin tim, une do ta degjoj lutjen tuaj. Nese ju luteni ne grup ne emrin tim, une do te jem mes jush."
Te shkosh ne Kishe do te thote te shkosh te takosh Krishtin.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
O albo ti resulton te jesh personi me i vjeter ne forum ( me duket )( e thashe kshu kot qe ta dine te gjithe )
Albo mbase ti nuk e kupton fondamentalisht ate qe une them. Fjala "DERE" permban nje kuptim fondamental persa i perket besimit tek Krishti. Ti je i pari qe digjoj se, Kisha eshte DERA per ne qiell. MBase ti thua per ata qe vene ne kishe , dhe ju jepet mundesia per te njohur Krishtin, dhe kete mundesi ti e quan "dere". Nese eshte kjo e dyta, atehere duhet te jesh me i qarte ne ate qe thua. Te vesh ne kishe, ke mundesine te gjesh dhe te njohesh DEREN e vertet per ne qiell Zotin Krisht. Nuk them une se Krishti eshte DERA, kete e thote vete Zoti yne JEzus. Pra JEzusi tregon se e VETMJA HYRJE per ne qiell eshte vetem Krishti.
Sa per konvertimin e At L:igorit, me duket sikur thua : nje tirans pasi shkoi ne Korce, u be korcar.
Une jam i krishtere evangjelist dhe aktualisht shkoj ne nje kishe prozbiterjane.
Zoti te bekofte.
Kisha Orthodokse dhe Kisha Katolike njohin trashegimine Apostolike te Kishes, prandaj mbiquhen Kisha te Pergjithshme dhe Apostolike. Ishte Krishti Ai qe e bekoi me gjakun e Tij themelet e Kishes, ishin Apostujt ata qe vune ne vend Vullnetin e Perendise duke predikuar Lajmin e Mire ne cdo cep te botes dhe ngritur ne kembe Kishen e Krishtit.Postuar mė parė nga liveintwoplaces
Vetem se ndryshimi yt i "vooooockel" me ate qe ka thene Krishti qendron se ti quan kishe vetem kishen ortodokse dhe katolike, ndersa Krishti, jo.
Te njejten gje une nuk mund ta them per sektet e tjera brenda krishterimit qe fillesen e tyre nuk e kane ne Krisht. Se kush i themeloi ato, ate e dini ju me mire se une.
Albo
Krijoni Kontakt