Ma trego te lutem ku duket qe ne c'do kishe qe shkonin ata caktonin drejtuesa? Le te mos harrojme se Pali nuk qendronte me shume se 2-4 muaj pasi mbillte nje kishe. A ishte kjo nje kohe e mjaftueshme qe kisha te mbeshtetej ne drejtimin e 1, 2, apo 3 vetave te cilet nuk ishin vecse foshnje ne besim? I vetmi fakt qe na tregon se Pali vendosi pleq, e theksoj pleq dhe jo pastor, na jepet te kishat e Galacise, dhe kete gje ai e beri gjate nje vizite kthimi ne keto kisha. Pra nese koha mesatare qe qendronte ne keto kisha ishte 2 muaj, i takon qe pleqte te vendosen pas afersisht 8-10 muajsh, dhe kjo gje ishte e nevojshme per ate kohe qe kishat e Galacise po kalonin krizen me te madhe qe kishin njohur atehere kishat, rrezikun e te futurit ne Ligj, rrezikun e te hedhurit poshte Hirin e Perendise.Postuar mė parė nga Astrit77
Pali vajti kudo neper tere perandorine romake duke perhapur lajmin e mire dhe duke mbjelle kisha, dhe kudo ne cdo kishe ku ata shkuan, caktuan drejtuesa ne ate kishe dhe nuk e lane pa nje drejtim.
Gjithashtu Pali caktoi pleq sic e thashe edhe nje here, dhe jo nje pastor qe do bente gjithcka ne kishe. Le te shohim kishat e Shqiperise per pak. A kemi pare sikur edhe ne nje kishe te vetme protestante nje mbjelles kishash i cili pas nje periudhe te shkurter, te largohej dhe te caktonte pleqte? Ne asnje vend nuk e kemi pare kete gje. Perkundrazi, ne kemi pare "mbjellesin e kishes" te qendroje per 10 vjet ne ate kishe dhe te mos doje te largohet nga kisha dhe ta lere kishen ne duart e shqiptareve, me pretekstin se kisha nuk eshte akoma e pjekur qe te vetedrejtohet nga shqiptaret. Pra ne kishat e Shqiperise nuk shohim menyren Paliane te mbjellurit te kishave.
Keshtu pra i dashur Astrit, do ta pranoja ate qe thua ti se ne cdo kishe Pali vendoste liderat,(megjithese nuk duket se kjo behej ne te gjitha kishat) nese ne kishen tende, apo ne ndonje kishe tjeter misionari do bente te njejten gje.
Postuar mė parė nga Astrit77
Tek letra e pare e Gjonit na tregohet se kemi foshnje ne Krisht qe ka nevoje te ushqehet me qumeshtin e paster per tu rritur dhe te gjithe e dime se nje foshnje ka nevoje per nje familje per tu rritur dhe kjo familje eshte kisha. Foshnja lihet nen kujdesin e prinderve derisa te jete ne gjendje te ushqehet vete, ushqimi vjen prej Perendise, por jane prinderit (drejtuesit ne kishe) ato qe ja japin ushqimin foshnjes. Ka prinder qe japin ushqimin e duhur ne kohen e duhur, por ka prinder qe japin bashke me ushqimin e duhur edhe ushqim tjeter duke menduar se foshnjes i ben mire.Ne duhet te lutemi per prinderit tane (drejtuesit ne kishe) qe te japin gjithmone ushqimin e duhur per foshnjat. ]
Po si mendon ti i dashur vella, a e ka kete pjekuri foshnja, apo femija ne menyre qe te lutet qe prindi te jape ushqimin e duhur? Me kete shembull qe ke dhene na del foshnja me i pjekur se prindi! Une kam nje djale 7-vjecar. Si mendon ti, a e ka pjekurine femija im qe te lutet qe une t'i jap atij ushqimin e duhur? Ne asnje menyre. Nese une jam prind i mire ai eshte me fat, por nese jo nuk ka c'te beje, dhe jo vetem kaq por edhe ai do mendoje se une po i jap atij ushqimin e mire, ne nje kohe qe po i jap te keqin. Dhe keshtu do te rritet duke kujtuar se ka marre ate qe ka pasur nevoje.
Krijoni Kontakt