Close
Faqja 3 prej 11 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 104
    i/e regjistruar Maska e Bekim Ismaili
    Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    7. A MUNDEN GEJĖT, LEZBIKET DHE BISEKSUALĖT TĖ JENĖ PRINDĖR TĖ MIRĖ?

Po. Studimet qė i krahasojnė grupet e fėmijėve tė prindėrve homoseksualė dhe heteroseksualė kanė zbuluar se nuk ka asnjė ndryshim nė zhvillimin e tė dy grupeve nė katėr fusha kritike: inteligjencėn e tyre, pėrshtatjen psikologjike, pėrshtatjen sociale dhe nė popullaritetin me shokėt. Ėshtė me rėndėsi tė ceket se orientimi seksual i prindėrve nuk ndikon nė atė tė fėmijėve.

Njė mit tjetėr lidhur me homoseksualitetin ėshtė besimi i gabuar se meshkujt gejė kanė mė shumė prirje se sa meshkujt heteroseksualė t’i keqtrajtojnė fėmijėt seksualisht. Nuk ka tė dhėna faktike qė sugjerojnė se homoseksualėt i keqtrajtojnė fėmijėt.
    -Nga vij une? -Ku gjendem une? -Ku shkoj une? -Kush jam une? -Kush dua te jem une? ...

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    8. PSE DISA GEJĖ, LEZBIKE DHE BISEKSUALĖ U TREGOJNĖ TĖ TJERĖVE PĖR ORIENTIMIN E TYRE SEKSUAL?

Sepse ndarja e kėtij aspekti tė vetvetes me tė tjerėt ėshtė i rėndėsishėm pėr shėndetin e tyre mental. Nė fakt, procesi i zhvillimit tė identitetit pėr gejėt, lezbiket dhe biseksualėt i quajtur “dalja haptazi”, ėshtė treguar si fortė i lidhur me pėrshtatjen psikologjike – sa mė pozitiv tė jetė identiteti i gejėve, lezbikeve dhe i biseksualėve, shėndeti i tyre mental ėshtė mė i mirė dhe vetėbesimi ėshtė mė i madh.
    -Nga vij une? -Ku gjendem une? -Ku shkoj une? -Kush jam une? -Kush dua te jem une? ...

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    9. PSE “DALJA HAPTAZI” ĖSHTĖ E VĖSHTIRĖ PĖR DISA PERSONA GEJĖ, LEZBIKE DHE BISEKSUALĖ?

Pėr disa persona gejė dhe biseksualė procesi i “daljes haptazi” ėshtė i vėshtirė, derisa pėr disa tė tjerė jo. Zakonisht gejėt, lezbiket dhe biseksualėt kur e kuptojnė se orientimi i tyre seksual ėshtė i ndryshėm nga normat e komunitetit, ndjejnė frikė, vėshtirėsi dhe ndihen tė vetmuar. Kjo ėshtė e vėrtetė veēanėrisht pėr ata persona qė e kuptojnė nė moshėn e fėmijėrisė ose adoleshencės se janė gejė, lezbike ose biseksualė, qė nuk ėshtė e pazakonshme. Dhe, varėsisht nga familjet e tyre dhe ku jetojnė, ata duhet tė luftojnė kundėr paragjykimeve dhe informimit jo tė drejtė pėr homoseksualitetin.

Fėmijėt dhe adoleshentėt mund tė jenė veēanėrisht tė ndieshėm nga efektet e dėmshme tė paragjykimeve dhe tė stereotipeve. Ata gjithashtu mund tė kenė frikė nga refuzimi prej familjes, shokėve, bashkėpunėtorėve dhe nga institucionet religjioze. Disa persona gejė duhet tė brengosen pėr humbjen e vendit tė tyre tė punės ose tė bezdisen nė mėnyrė tė pėrsėritur nė shkollė nėse identiteti i tyre seksual bėhet i njohur.

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    10. ĒKA MUND TĖ BĖHET PĖR T’I TEJKALUAR PARAGJYKIMET DHE DISKRIMINIMIN QĖ GEJĖT, LEZBIKET DHE BISEKSUALĖT I PĖRJETOJNĖ?

Hulumtimet kanė treguar se njerėzit qė kanė qėndrime pozitive ndaj gejėve, lezbikeve dhe biseksualėve janė ata tė cilėt thonė se e njohin mirė njė ose mė shumė meshkuj gejė, lezbike ose biseksualė, shpesh si shokė ose si bashkėpunėtorė. Pėr kėtė arsye, psikologėt besojnė se qėndrimi negativ ndaj gejėve si njė grup janė paragjykime qė nuk bazohen nė eksperiencėn aktuale por janė tė bazuara nė stereotipe dhe paragjykime. Gjithashtu, mbrotja nga dhuna dhe diskrimini janė shumė tė rėndėsishme, aq sa ėshtė e rėndėsishme pėr cilindo grup minoritar. Disa shtete e trajtojnė dhunėn kundėr njė individi nė baza tė orientimit tė tij/saj seksual si njė “krim tė urrejtjes”.

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    11. PSE ĖSHTĖ E RĖNDĖSISHME QĖ SHOQĖRIA TĖ JETĖ MĖ MIRĖ E NJOFTUAR PĖR HOMOSEKSUALITETIN?

Edukimi (njoftimi i drejtė) i tė gjithė njerėzve pėr orientimin seksual ngjan ta pakėsojė paragjykimin anti-gej. Informatat e sakta pėr homoseksualitetin janė posaēėrisht tė rėndėsishme pėr tė rinjtė qė pėr herė tė parė e zbulojnė dhe kėrkojnė ta kuptojnė seksualitetin e tyre - se a janė homoseksualė, biseksualė ose heteroseksualė. Frika se qasja e informatave tė tilla mund tė krijojė mė shumė njerėz gejė nuk ka kurrėfarė baze - informatat pėr homoseksualitetin nuk e bėjnė dikėnd gej ose heteroseksual.

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    12. A JANĖ TĖ GJITHĖ GEJĖT DHE BISEKSUALĖT TĖ INFEKTUAR NGA VIRUSI HIV?

Jo. Ky ėshtė njė mit qė dėgjohet shpesh. Nė realitet, rreziku i ekspozimit ndaj virusit HIV ėshtė i lidhur me sjelljen e njė personi e nuk ka tė bėjė fare me orientimin e tij/saj seksual. Ēka ėshtė me rėndėsi tė mbahet mend pėr HIV-in/AIDS-in ėshtė se kjo ėshtė njė sėmundje e parandalueshme pėrmes praktikimit tė seksit tė sigurtė dhe moskonsumimit tė drogave posaēėrisht kur ato shfrytėzohen me mjete tė pėrbashkėta gjatė injektimit intravenoz.

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    Dymbėdhjetė faktet mė tė rėndėsishme mbi homoseksualitetin

1. Orientimin seksual nuk mund ta “marrė” askush e as qė mund t’i mėsohet dikujt.

"Frika e familjes nė zėnien e homoseksualitetit ose se mund tė merret nė shkollė a gjetiu ėshtė shkencėrisht absolutisht e pabazė".

~ Dr. Jack Weinberg, kryetar i Shoqata Amerikane e Psikologėve, 6 tetor, 1977.

2. Orientimi seksual nuk ėshtė zgjedhje.

Orientimi seksual ėshtė i ngulitur thellė dhe nuk ėshtė diēka qė dikush mund ta zgjedh pėr tė qenė ose pėr tė mos qenė.

~ Dr. Alan P. Bell,autor i vjetėr i broshurės“Parapėlqimi seksual”, Bell, Weinberg & Hammersmith, Indiana University Press, 1981.

Hulumtimet sugjerojnė se orientimi homoseksual merr vend shumė herėt nė ciklin jetėsor, ndoshta, madje edhe para lindjes.

~ E marrė nga Raporti i Shoqatės Psikologjike Amerikane mbi orientimin seksual, korrik, 1994.

3. Besohet se janė disa faktorė qė e pėrcaktojnė orientimin seksual.

Orientimi seksual ngjan tė jetė rezultat i disa faktorėve tė ndryshėm, duke pėrfshirė ata gjenetik, hormonal dhe mjedisor. Asnjė prej kėtyre faktorėve vetėm nuk janė pėrgjegjės nė pėrcaktimin e orientimit seksual. Ndikimet psikologjike dhe sociale vetėm nuk e shkaktojnė homoseksualitetin.

~Tineke Bodde', "Pse fėmiu im ėshtė gej? " Federata e Prindėrve dhe e Miqėve tė Lezbikeve dhe Gejėve, Inc., 1988.

"Ekziston dėshmi se nėn kushte normale tė edukimit, prindėrit kanė shumė pak ndikim nė ndėrtimin e orientimit seksual tė fėmijėve tė tyre”.

~Prof. dr. June Machover Reinisch,. (Reagimi nga broshura) " Pse fėmiu im ėshtė gej?" Federata e Prindėrve dhe e Miqėve tė Lezbikeve dhe Gejėve, Inc., 1988.

4. Gejėt dhe lezbiket e zbulojnė orientimin seksual vetė. Ata nuk rekrutohen e as nuk binden (nuk iu “shpėrlahet truri”) pėr tė hyrė nė “stilet jetėsore-gej”

Fėmijėt gejė dhe vajzat lezbike shpesh janė tė vetėdijshėm pėr tė qenurit tė ndryshėm nė njė moshė shumė tė re. Ata nė pėrgjithėsi bėhen tė vetėdijshėm pėr orientimin e tyre seksual gjatė adoleshencės (mosha 18-25 vjeēare) ose edhe diēka mė vonė.

~ R.R. Troiden, "Formimi i identiteteve homoseksuale ", Gazeta mbi homoseksualitetin,
    17, 43-73.

5. Homoseksualiteti nuk ėshtė ērregullim mendor ose emocional.

Hulumtimet mbi homoseksualitetin janė shumė tė qarta. Homoseksualiteti nuk ėshtė as sėmundje mentale e as shthurje morale. Thjeshtė ėshtė njė mėnyrė si njė pakicė e popullatės tonė e shpreh dashurinė njerėzore dhe seksualitetin. Janė bėrė studime pas studimeve pėr shėndetin mental tė meshkujve gejė dhe tė lezbikeve. Studimi i tė gjykuarit, stabilitetit, besueshmėrisė, mbėshtetjes dhe tė adaptimit social dhe profesional, qė tė gjitha tregojnė se meshkujt gejė dhe femrat lezbike funksionojnė nė secilėn sferė jetėsore sikurse edhe heteroseksualėt.

~ Shoqata Amerikane e Psikiatėrve dhe Shoqata Amerikane e Psikologėve, korrik 1994.

6. Pėrpjekjet pėr ta ndryshuar orientimin seksual janė jo tė efektshme dhe mund tė jenė tė dėmshme.

Tė arriturat hulumtuese sugjerojnė se pėrpjekjet pėr t’i riparuar homoseksualėt janė asgjė mė shumė se paragjykim shoqėror i mveshur nė petkun psikologjik.

~ E marrė nga raporti pėr orientim seksual i Shoqatės Amerikane e Psikologėve, korrik, 1994.

Nuk ekziston kurrėfarė evidence shkencore qė do ta pėrkrahte efektshmėrinė e ēfarėdo terapie qė tenton t’i shndėrrojė homoseksualėt nė heteroseksualė.

~ John C. Gonsiorek dhe James D. Weinrich, botimet., Homoseksualiteti: Implikimet e hulumtimit pėr strategji publike,: Sage, 1991

Tė gjitha tentimet dėshtojnė kur gejėt mundohen tė bėhen heteroseksualė.

~D. C. Haldeman, "Praktika dhe etika e terapisė sė shndėrrimit tė orientimit seksual ", Gazeta e kėshillimit dhe psikologjia klinike, 62, faqe.221-227, 1994.

"Grupet qė pėrpiqen ta ndryshojnė orientimin seksual tė njerėzve pėrmes tė ashtuquajturrės terapi shndėrruese janė tė drejtuara gabimisht dhe nxisin rrezikun e shkaktimit tė njė mase tė madhe tė dėmit psikik atyre tė cilėve janė duke u munduar t’u ndihmojnė”

~Dr. Raymond Fowler, drejtor ekzekutiv i Shoqatės Amerikane tė Psikologėve

Pėrvoja klinike tregon se personat tė cilėt kėrkojnė terapi tė shndėrrimit ndodh ta bėjnė njė gjė tė tillė pėr shkak tė paragjykimit shoqėror qė ka quar deri te homofobia internalizuar, ndėrkaq, gejėt dhe lezbiket qė e kanė pranuar orientimin e tyre seksual nė mėnyrė pozitive janė adaptuar mė mirė sesa ata qė nuk e kanė bėrė njė gjė tė tillė.

~ Shoqata Amerikane e Psikologėve

7. Prania e homoseksualitetit ėshtė konstante pa marrė parasysh praninė e ligjeve tė reja ose tė qėndrimeve shoqėrore.

Homoseksualiteti ėshtė gjetur nė pėrreth 10% tė popullatės, shifėr kjo qė befasisht ėshtė konstante nėpėr mjedise tė ndryshme kulturore, pa i marrė parasysh vlerat dhe standardet e ndryshme morale tė njė mjedisi tė caktuar kulturor. Pėrkundėr asaj qė disa lėnė tė kuptohet, prania e homoseksualitetit nė njė popullatė nuk duket se mund tė ndryshojė me praninė e kodeve tė reja morale ose me tė ardhurat shoqėrore.

~ E marrė nga raporti i APA-sė mbi orientimin seksual, korrik, 1994.

8. Rinia homoseksuale dhe lezbiket janė nė rrezik mė tė madh nė kryerjen e vetėvrasjes.

Rinia homoseksuale dhe lezbiket kanė prirje pėr tė bėrė vetėvrasje dy-tri herė mė shumė sesa moshatarėt e tyre heteroseksualė. Tė rinjtė gejė dhe tė rejat lezbike pėrbėjnė rreth 30% tė rasteve nga numri i pėrgjithshėm i vetėvrasjeve tė tė rinjėve.

~Departamenti i SHBA-ve pėr Shėndetėsi dhe pėr Shėrbime Njerėzore. "Raporti i forcės sė detyrės sė sekretarit mbi vetėvrasjen te tė rinjtė", Washington D.C., 1989.

9. Gejėt dhe lezbiket janė po aq tė aftė pėr tė qenė prindėr tė mirė sa edhe prindėrit heteroseksualė.

Fėmijėt qė rriten nė shtėpitė e gejėve ose lezbikeve nuk dallojnė nė asnjė aspekt psikologjik, shoqėror ose nė zhvillim seksual nga fėmijėt qė rriten nė familjet heteroseksuale.

~C.J. Patterson, "Fėmijėt e baballarėve gejė dhe nėnave lezbike ", Zhvillimi i fėmiut, 63, 1025-1042.

35 studime tė ndryshme kanė treguar se fėmijėt e prindėrve gejė dhe tė lezbikeve nuk kanė gjasa mė tė mėdha tė bėhen homoseksualė krahasuar me fėmijėt e heteroseksualėve dhe janė tė adaptueshėm nė po tė njėjtėn masė se edhe kėta tė dytėt.

~Jane Gross, "Sfida e re e rinisė: Rritja nė shtėpitė e gejėve ", New York Times, shkurt 11, 1991.

10. Meshkujt gejė dhe femrat lezbike rrallė se ndonjėherė pėrfshihen nė keqpėrdorim seksual.

Nė SHBA, 90% nga tė gjitha abuzimet seksuale janė tė kryera nga meshkujt heteroseksualė. Keqtrajtuesit janė pothuajse gjithmonė anėtarėt e familjes, shokėt e afėrt tė familjes ose dashnori i nėnės.

~P.J. Falk "Nėnat lezbike: Presupozimet psikologjike nė ligjin e familjes ", Psikologu Amerikan, 44, 941-949, 1989.

~Mary Koss me autorė. "Nuk ka parajsė tė sigurtė: Dhuna e mashkullit ndaj gruas nė shtėpi, nė punė dhe nė shoqėri, Shoqata Amerikane e Psikologėve, 1994.

11. Njerėzit gejė nuk e kanė obsesion seksin.

Meshkujt gejė dhe femrat lezbike e ndajnė po tė njėjtėn sasi tė interesit pėr aktivitetet seksuale sa edhe personat heteroseksualė, hiq mė shumė e hiq mė pak.

~Alan P. Bell dhe Martin S. Weinberg, pėr Institutin pėr Hulumtime Seksuale, “Homoseksualiteti: Njė studim nė shumėllojshmėrinė njėrzore”, Simon dhe Schuster, 1978.

12. Nuk ekziston njė stil jetėsor i vetėm gej.

Stilet e jetės sė meshkujve gejė dhe femrave lezbike janė tė shumėllojshme sikurse edhe stilet e heteroseksualėve.

~Linda D. Garnets dhe Douglas C. Kimmel, "Kėndvėshtrimet psikologjike nė pėrvojat e lezbikeve dhe tė meshkujve gejė", Columbia University Press, 1995.

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    A ėshtė orientimi seksual i fiksuar me tė lindur?

Nga pasqyra mė e mirė dhe mė e pėrgjithėsuar e hulumtuesve mė tė nderuar fitohet pėrshtypja qė homoseksualiteti (sikurse edhe shumica e gjendjeve psikike) ėshtė dukuri e njė kombinimi tė faktorėve social, biologjik dhe tė atyre psikologjik.

Nė vijim janė citatet nga hulumtuesit e kėsaj fushe.

Nga Dr. Dean, hulumtuesi i “gej-gjenit” qė edhe vetė ėshtė gay:

“Gjenet janė hardware-i… tė dhėnat dhe pėrjetimet e jetės pėrpunohen nė software-in seksual nė qarqe tė identitetit. Mendoj se software-i seksual ėshtė njė pėrzierje si e gjeneve ashtu edhe e mjedisit, nė masė tė madhe ngjashėm sikurse edhe software-i i njė kompjuteri tė zakonshėm qė ėshtė njė pėrzierje e asaj qė ėshtė instaluar nė fabrikė dhe tė asaj qė ėshtė shtuar nga shfrytėzuesi”.

P. Copeland and D. Hamer (1994) The Science of Desire. New York: Simon and Schuster.

Nga Dr. Jeffrey Satinover, psikiatėr:

“Sikurse qė edhe tė gjitha gjendjet komplekse mentale tė sjelljes, homoseksualiteti nuk ėshtė vetėm gjendje biologjike ose psikike, mirėpo ėshtė rezultat i njė pėrzierje ende vėshtirė pėr t’u matur i faktorėve gjenetik, ndikimeve para lindjes, mjedisit tė pas lindjes (siē janė prindėrit, motrat, vėllezėrit dhe sjellja kulturore) si edhe njė mori kompleksesh tė zgjedhjeve tė pėrforcuara nė mėnyrė tė pėrsėritur qė ndodhin gjatė fazave kritike tė zhvillimit”.

J. Satinover, M.D., Homosexuality and the Politics of Truth (1996). Grand Rapids, MI: Baker Books.

Kur hulumtuesi i “gej-gjenit”, Dr. Dean Hamer ėshtė pyetur nėse homoseksualiteti i ka rrėnjėt vetėm nė biologji, ai ėshtė pėrgjigjur:

“Absolutisht jo. Nga studimet me binjakėt, tanimė e dijmė se gjysma ose mė shumė e llojeve tė orientimit seksual nuk trashėgohen. Studimet tona mundohen t’i lokalizojnė me saktėsi faktorėt gjenetik duke mos i mohuar ata psikologjik ”.

"Gay Genes, Revisited: Doubts arise over research on the biology of homosexuality," Scientific American, November 1995, P. 26.

William Byne, psikiatėr i doktoruar nė biologji dhe Bruce Parsons (1993) kanė analizuar me kujdes studimet e mėdha biologjike mbi homoseksualitetin. Kanė arritur deri nė pėrfundim se asnjėri prej kėtyre studimeve nuk e ka pėrkrahur nė mėnyrė definitve teorinė biologjike tė shkakut.

W. Byne and B. Parsons, "Human Sexual Orientation: The Biologic Theories Reappraised." Archives of General Psychiatry 50, no.3.)

Psikatrit Friedman dhe Downey deklarojnė se “njė model bio-psiko-social” mė sė miri i pėrshtatet njohurisė sonė tė shkakut, me kombinime tė ndryshme tė temperamentit dhe ngjarjeve tė mjedisit qė ēojnė deri te homoseksualiteti.

Ata kanė thėnė: “Pėrkundėr gjetjeve neurobiologjike qė sugjerojnė se homoseksualtieti ėshtė i pėrcaktuar nė mėnyrė gjenetike/biologjike, pėrsėri mungon evidenca e besueshme pėr njė model tė vetėm biologjik tė homoseksualitetit”.

R. Friedman, M.D. and J. Downey, M.D., Journal of Neuropsychiatry, vol. 5, No. 2, Spring l993.

Nga sociologu prof. dr. Steven Goldberg:

"Praktikisht tė gjitha evidencat bien ndesh me tė qenurit i pėrcaktuar pėr faktorin shkaktues fiziologjik dhe nuk di ndonjė hulumtues qė beson se njė faktor i tillė pėrcaktues ekziston, faktorėt e tillė luajnė rol predispozues e jo pėrcaktues. Nuk e njoh askend i cili argumeton se homseksualiteti mund tė sqarohet pa referimin e faktorėve mjedisor”. Goldberg shton: “Gej kritika nuk i ka dhėnė vendin e duhur konfiguracionit klasik tė familjes”; vetėm “ka shquar nė mėnyrė sipėrfaqėsore dhe ka lėnė anash evidencėn e konsiderueshme” pėr praninė e faktorėve familjar. Studimet tė cilat tentojnė tė mos miratojnė praninė e modelit klasik familjar nė kuadėr tė homoseksualitetit janė “mundohen t’i bindin ata qė kanė nevojė vetėm tė besojnė nė diēka”.

S. Goldberg (1994) When Wish Replaces Thought: Why So Much of What You Believe is False. Buffalo, New York: Prometheus Books.

Nė njė artikull mbi gjenet dhe sjelljen nė revistėn “Science” ndėr tė tjera thuhet:

“… ndėrveprimi i gjeneve dhe i mjedisit ėshtė shumė mė i komplikuar sesa “gjenet e dhunės dhe tė inteligjencės” tė paraqitura nė shtypin e popullarizuar. Natyrisht se vlerėsimi i pėrtėrirė i faktorėve tė mjedisit ėshtė njė prej efekteve kryesore tė besimit tė rritur nė efektet gjenetike nė sjellje. Po tė njėjtat tė dhėna qė tregojnė efektet e gjeneve nė tė njėjtėn kohė theksojnė edhe njė ndikim tė pa masė tė faktorėve jo gjenetik”.

C. Mann, "Genes and behavior," Science 264:1687 (1994), pp. 1686-1689.

Nga kuadri i konkluzioneve tė Jeffrey Satinover pėr “gej-gjenin”

"Ekziston njė komponentė gjenetike e homoseksualitetit, mirėpo ‘komponenta’ ėshtė vetėm njė rrugė e brishtė e shfaqjes sė shoqėrimeve dhe e lidhjeve gjenetike. ‘Lidhja’ dhe ‘shoqėrimi’ nuk do tė thotė ‘shkaku’.

Nuk ekziston kurrėfarė evidence qė tregon se homoseksualiteti ėshtė me prejardhje gjentike-- dhe asnjė hulumtim nuk pohon tė jetė ashtu. Vetėm shtypi dhe disa hulumtues pohojnė kėshtu kur flasin zėshėm para publikut”.

Jeffrey Satinover, M.D., The Journal of Human Sexuality, 1996, p.8.

Ē’thotė hulumtuesi i trurit, Dr. Simon LeVay?

"Pėr momentin mendimi mė i qėndrueshėm i mbajtur mė gjerėsisht (pėr shkakun e homoseksualitetit) ėshtė se faktorėt e shumėfishtė e luajnė rolin kyē.

Nė vitin 1988, anėtarja e organizatės PFLAG (Parents, Families and Friends of Lesbians and Gays), Tinkle Hake ka anketuar njė shifėr bukur tė madhe pėr kėndvėshtrimet e tyre ndaj homoseksualitetit.

Ajo ka pyetur: "Shumė hulumtues besojnė se orientimi seksual i njė personi pėrcaktohet nga njė ose mė shumė faktorė nė vijim: gjenetik, hormonal, psikologjik dhe social. Duke u bazuar nė tė arriturat e sotme tė shkencės, cili ėshtė mendimi i juaj?"

Pėrgjigjet kanė qenė: 'Tė gjitha kėto nė bashkėveprim’ (Alan Bell); ‘Tė gjitha variablat’ (Richard Green); ‘Faktorėt e shumėfishtė’ (Gilbert Herdt); ‘Njė kombinim i tė gjithė faktorėve tė numėruar’ (Evelyn Hooker); ‘Tė gjithė kėta faktorė’ (Judd Marmor); ‘Njė kombinim i shkaktarėve’ (Richard Pillard); ‘Ndoshta gjenetike dhe hormonale, mirėpo, prova rinore seksuale ėshtė posaqėrisht e rėndėsishme’ (John Money) dhe ‘Faktorėt gjenetik dhe hormonal e ndoshta nė njė masė edhe pėrjetimet e fėmijėrisė sė hershme’ (James Weinrich);

Simon LeVay (1996), in Queer Science, published by MIT Press.

Shoqata Psikologjike Amerikane:

"Teori tė ndryshme kanė sugjeruar burime tė ndryshme mbi orientimin seksual… Megjithatė, shumė shkencėtarė ndajnė qėndrimin e njėjtė se orientimi seksual ėshtė i formuar pėr shumicėn e njerėzve nė njė moshė tė re pėrgjatė ndėrveprimeve komplekse biologjike, psikologjike dhe tė faktorėve social”

Nga broshura e A.P.A-s, "Pėrgjigjjet nė pyetjet tuaja lidhur me orientimin seksual dhe homoseksualitetin”

Organizata PFLAG ofron njė broshurė tė pėrgatitur me ndihmėn e Dr. Clinton Anderson nga Shoqata Psikologjike Amerikane. Nė kėtė libėrth tė titulluar "Pyet pse? Zhvillimi i hulumtimeve mbi homoseksualitetin dhe biologjinė” ndėr tė tjera thuhet:

"Deri mė sot, asnjė hulumtues nuk ka deklaruar se gjenet mund ta pėrcaktojnė orientimin seksual. Thėnė mė sė miri, hulumtuesit besojnė se mund tė jetė prania e njė komponente gjenetike. Deri mė sot, kurrėfarė sjellje njerėzore, duke mos e lėnė anash edhe sjelljen seksuale, nuk ėshtė e lidhur me shenjat gjenetike … seksualiteti, sikurse edhe ēdo sjellje tjetėr pa dyshim ndikohet si nga faktorėt biologjik ashtu edhe nga ata shoqėror".

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    brain_1
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Anėtarėsuar
    09-09-2002
    Vendndodhja
    tetove
    Postime
    210
    gay_gene_2
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Faqja 3 prej 11 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •