Close
Faqja 9 prej 22 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 217
    Une nuk kam sulmuar njeri, e aq me teper ty, por thjesht kam dhene mendimin tim ne lidhje me njohurite qe kam. Qe dikush te mos bjere dakord me mendimet e mija, kjo nuk me cudit, por me cudit kur njerezit luftojne mendimet e dikujt, thjesht sepse nuk jane te tyret.

Per mendimin tim, LUTJA TEK IKONAT eshte idhujtari, por nuk eshte idhujtari kur ato jane nje vend ku besimtari mund te drejtoje fytyren e vet per te kerkuar Zotin. Sic e bera krahasimin dhe njehere me siper. Myslimanet drejtohen nga lindja, kurse te Krishteret kane drejtimin e tyre. Disa (qofshin ortodokse, apo katolike) kane ikonat, kurse disa te krishtere te tjere mbyllin syte per ta pare Zotin brenda vetes se tyre, qe Ai t'iu flase atyre ne Fryme, ne shpirt.

Nese perseri nuk je dakord, qe nuk do te ishte cudi, nuk ka nevoje te vazhdosh me kundershtime, por thjesht me dhenie mendimesh. Njerezit vendosin vete, se cila pergjigje iu pelqen.

Shendet
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

Njohuria te ben te lire Maska e SuNRiSeR
    Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    ...where everything fades...
    Postime
    368
    Oho paska degjeneruar keq diskutimi ketej.

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218

pergjigje Julius, ne lidhje me te thenat e mija per Konstandinin dhe Justinianin

perSHENDETje
    Me fal per vonesen por te kisha premtuar se do te ktheje pergjigje per pyetjet e tua reth Konstandinit dhe Justinianit, dhe premtimi mbetet premtim.

Konstandini, sipas historianeve bizantin, kishte paguar njerez te tij per te vrare te birin e tij (nga gruaja e pare) Krispon sepse e akuzonte se kishte lidhje intime me gruan e tij te dyte. Ky lajm gjendet ne shume kronikografe te asaj kohe dhe pranohet nga historianet e sotem. Konstandini ishte njeri shume i afte dhe i zgjuar por aman kishte probleme nervore.
    Saper Justinianin, ke te drejte, ai nuk u shenjterua kurre. Une bera gabim, se e ngatrova me Teodosianin e Madh (i cili u shenjterua), sidoqofte fytyra e Justinianit ikonizohet ne shume tempuj ortodoks.
    falemiNDERit

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Konstandini i Madh u pagezua ne shtratin e vdekjes, keshtu qe gjykimi nuk i behet dot ne baze te asaj qe ka bere vaki para pagezimit.

Po ashtu, vleresimet historike mbi vrasjen e birit te vet jane me teper subjektive, jo te faktuara.

Theodhosi, mesa di une, nuk eshte shpallur shenjt. Nuk e di ku bazohesh ti. Paraqitja e disa individeve neper ikona nuk do te thote se jane shenjter (edhe djalli paraqitet ne ikona).

Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    perSHENDETje
    Konsatndini dhe Theodhosiani, kane bere per Kishen aq shume gjera sa nuk ka bere asnje perandor tjeter bizantin prandaj jane shpallur qe te dy si te shenjte. Theodosiani gjithashtu kishte dhene urdher te shkatrohen te gjithe tempujt e lashte paganiste ne Bizant dhe kishte nderprere Lojrat Olimpike.
    Une nuk desha te ul Konsatndinin si njeri, por doja te ule menyren e "shenjterimit" te njerezve. Me rastin e Konstandinit ajo qe doja te nxjerre ne pah ishte se nuk ka njerez pa te meta, pra nuk ka njerez te shenjte. Ne në Islam, kemi Faraonin shembull te njeriut qe pendohet ne prag te vdekjes por kur i vjene vdekja njerezve te gjithe pendohen, puna eshte para se te vije vdekja cfare ke bere.
    falemiNDERit

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Kryeplak,

me duket se ngaterron disa gjera. Kam pershtypjen, sic ndodh zakonisht me shume gjera ne shume vete, se ke krijuar nje perkufizim tendin personal mbi ate se ne cfare konsiston te qenit shenjt, edhe ne baze te kesaj ti gjykon se kush mund te jete i tille.

Se pari te pyeta, se a mund te referohesh, pasi une nuk e di der me tash, se ku thuhet qe Theodhosi eshte kanonizuar shenjt?

Konstandini i Madh ka nje jete shume te virtutshme, e kjo nuk do te thote se nuk ka patur periudha, sidomos te kohes se para-krishterizimit te tij, qe mund te ke bere ndonje gabim. sidoqofte, per periudhen qe ai u ftillua ne krishterim, ai jo vetem qe ndihmoi krishterimin si askush, por po ashtu tregoi se kishte komunikim me Zotin.

Pagezimi i tij ne shtrat te vdekjes e ishte finalizimi i pendeses se tij shume vjecare.

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    ps: me kujtohet nje here, se si ne nje fshat te Korces, ku une vajta bashke me nje ish seminarist me origjine nga ai fshat mu ne mes te konfliktit 97, ne nje kohe kur Qafe Thana kishte marre nam te keq per prita, qe nuk ia mbaj mend emrin, por qe kam mbresa shume te mira per ate fshat, ne Kishen ku une bujta vini edhe muslimane nga fshatrat perreth, edhe nje cift musliman me deshmonte se si ne kohe te Enverit ne Kishen e rrenuar te Shen Kostandinit, sa here qe ishte festa degjohej nje trokerime kuajsh, si te ndonje regjimenti ushtarak, qe shkonte ne Kishe e me pas largohej!

Une e di vete, sic kane deshmuar edhe shume vete se ne Kishat e dedikuara Shen Konstandinit kane ndodhur vazhdimisht mrekulli.

Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Postuar më parë nga Seminarist
    Kryeplak,

me duket se ngaterron disa gjera. Kam pershtypjen, sic ndodh zakonisht me shume gjera ne shume vete, se ke krijuar nje perkufizim tendin personal mbi ate se ne cfare konsiston te qenit shenjt, edhe ne baze te kesaj ti gjykon se kush mund te jete i tille.

Nuk e dija qe te pelqejne vetem perkufizimet e njerezve te tjere (se njerezit e shpiken "shenjterimin").

Per mesazhin e dyte nuk ka nevoje te ktheje pergjigje!

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    kryeplak,

nuk e di ne me ke kuptu. Thashe se perkufizimi i shenjtit behet jo ne baze te asaj qe individe parafytyrojne, ashtu sic per shembell, Zbulesa hyjnore nuk ka perse te jete ashtu sic individe do ta deshironin ate te ishte.

Keshtu qe ti duke permend se Konstandini i Madh nuk ka se si te jete shenjt, nuk na dhe ndonji prove qe te kundershtoje menyren se si Kisha i kanonizon shenjtet.

ps; jo per ofendim, por ne baze qofte edhe te etikes morale biblike, lere me ate teologjike, Muhamedi, me poligamine, vrasjet politike nuk hyn dot ne parajse. E pra, gjerat i bien te jene subjektive, thelle thelle!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    Postuar më parë nga Seminarist

ps; jo per ofendim, por ne baze qofte edhe te etikes morale biblike, lere me ate teologjike, Muhamedi, me poligamine, vrasjet politike nuk hyn dot ne parajse. E pra, gjerat i bien te jene subjektive, thelle thelle!

E di qe po me hyn ne qef ti Seminarist .??

Faqja 9 prej 22 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ikonat ne fene Orthodhokse
    Nga Seminarist në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 20-02-2015, 18:30
  2. Ikonat dhe Objektet Kishtare
    Nga dodoni në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 12-05-2004, 03:39
  3. Ikonat ç'jane dhe ç'perfaqesojne?
    Nga northernbard në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 25-07-2002, 11:42

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •