Close
Faqja 37 prej 49 FillimFillim ... 27353637383947 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 361 deri 370 prej 488
    madmoiselle Maska e angeldust
    Anėtarėsuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Dodon, une nuk e kisha atje hallin e dialekteve. Mos u kap ne gjera te vogla qe une i permend shkarazi dhe pa menduar.

Desha te thesha vetem se per mendimin tim, psh. njerezit provinciale kane tendenca te flasin me nje dialekt krahinor me te theksuar se njerezit e shkolluar ose njerez qe jetojne ne zona me urbane. Nuk thashe as geg as toske, as malesi e as bregdet. Kaq!
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Angeldust, une u kapa per ato gjerat e vogla edhe pse e dinja se ju vetem shkarazi i keni permendur dhe pa asnje qellim te keq, por vetem per te mos lene te keqkuptohet dhe te tjeret te ndikohen pastaj nga ajo.
    Jo vetem njerezit provinciale, por te gjithe geget pa dallim se a jane te shkolluar apo jo dhe nga qyteti apo provinciale, pervec atyre qe kane jetuar ndonje kohe ne vendet e banuara me toske,
    eshte e pamundur qe te flasin dialektin toske, dhe e njejta gje vlen edhe per tosket, mirepo qe te gjithe flasim shqip, perkunder ketyre ndryshimeve dialektore, dhe edhe vet brendaperbrenda dialekteve ka ndryshime (ja psh. une zoteroj edhe gegen e edhe tosken por neqoftese takohem me ndonje tetovar, opojas etj dhe ata me flasin te folmen e tyre lokale eshte pothuajse e pamundur per mua ti kuptoj dhe kjo me ka ndodhur disa here), por keto ndryshime dialektore dhe lokale te gjuhes, i gjejme tek pothuaj gjithe kombet e lashta si kombi i jone, dhe keto natyrisht bejne gjuhen tone me te pasur dhe i japin vlera te pakrahasueshme kulturore kombetare, dhe nuk duhet te konsiderohen si te trasha e te holla.
    -Dardania, do te bashkohet me Shqiperine, me se largu edhe pese vite prej tash (duke llogaritur ne pavaresine e Dardanise ne kete vit dhe pastaj edhe disa vite deri ne bashkim kombetar) nese jo me heret, dhe nese jo direkt bashkim kombetar.
    -Maqedonia do te na marri edhe 20-25 vite, kohe kur ne do te behemi shumice atje.
    -Cameria, per pak me shume se Maqedonia, ketu tani duhet te filloj hapja e shkollave shqipe dhe kthimi i cameve te shperngulur dhunshem dhe me masakra.
    Pershendetje
    Rrofshin Shqiptaret e Bashkuar dhe Shqiperia e Bashkuar
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585
    Dodonė tė Lumtė !!!

Ėshtė pėr t'u admiruar largpamėsia juaj. Ėshtė kur ne i lėmė mėnjanė pyetjet e kota nga kokat tona, qė vjen ēasti kur mund tė harrijmė nė pėrfundime tė tilla. Ėshtė e vėrtetė ajo qė thua ti Dodon, dhe s'je gabim fare. Ėshtė gjaku i derdhur mes shekujsh trashigimtari i njė vullneti pėr bashkim. Janė ato eshtrat e pleqve tė moēėm qė arkeologėt dhe humultuesit i kanė gjetur dhe vėnė nėpėr muse, gojthanat e tyre, dhe gjuha qė na lanė ne ngaku lind ky vullnet pėr bashkim. As Grek, as Romak, as Serb (shkie), dhe as Turku s'na e pėrkuli vetdijen e kombit tonė. Pėrkundrasi ata morrėn prej nesh. Jam i mendimit qė Kosova tė emėrtohet me emrin e saj tė shenjtė Dardani. Po ashtu jam edhe pėr njė identitet Dardanė sepse Dardania e meriton njė tė tillė. Ajo ka sjellur shumė njerėz tė madhnueshėm si perandor Romak, Bizantinė, toka tė moēme me banues Dardanė si Trojanėt pranė Dardaneleve (ēka ėshtė Dardania e vogėl), nė Kalabri nga fisi Dardan Galabroi, Kostantinopoja ishte gjithashtu qytet Dardanė, etj. Por Dardania do tė bashkohet me Shqipėrinė sepse jemi i njėjti komb. Mbretnia Dardane nė lashtėsi ka pasė bėrė shumė luftra me Maqedoninė por kurrė me Mbretninė Ilire. Ka qėnė gjithė ai varg malor qė e ka bėrė tė vėshtirė kalimin nga ultėsira perėndimore pėr nė rrafshin e Dukagjinit dhe me Fushė Kosovėn qė e ka ndaluar njė bashkim. Rruga Durrės-Prishtinė do tė jetė gjithashtu njė ndėrlidhės kombėtar ēka do ta shkurtoj rrugėn nga 8 orė nė 2:30. Gjithashtu gjuha e njėsuar do tė pėrmbledh mė shumė veti tė gegnishtes. Mė vjen keq qė s'janė nė pėrbėrje nė kėtė ēast tė gjuhės sė njėsuar por besoj sė sė shpejti do tė bėjnė pjesė. Unė jam i lindur nė Tiranė, dhe jam me origjinė Arvanitase nga Athina, pra flas dhe zotėroj mė mirė Toskėrishten, por disa forma tė gegnishtes i kam shumė qjef, si psh tė folmen Prishtinase e kam shumė qjef, dhe e zotėroj gjeri nė njė fare mase. Fillimisht e kam mėsuar nga shoku im mė ngusht i fėmijėrisė qė ishte prej Prishtine, dhe gjithashtu kam qėnė edhe nė Prishtinė pėr disa ditė. Kjo llojshmėri na e pasuron gjuhėn mė shumė sepse na bėn tė mundur qė tė gjejmė mynyra shprehjeje nga tė folurat e shumėllojshme tonat. Gėzohem qė shoh njė revistė si Jąva e cila pėrdor gegnishten letrare si kryesor. Me anė tė ksaj reviste jam duke pėrparsuar dhe zotėruar mė shumė gegnishten time. Kjo llojshmėri veēse na bėn mė tė fuqishėm, dhe mė tė pasur nė veti, dhe s'na ndan kurrsesi. Qė nė lashtėsi ne kemi pasur dy tė folme tė theksuara por ishim pjesė e tė njėjtės mbretni, gjė qė e mėsoj nga gojdhėnat e pleqve tė moēėm dhe tė ndritur. Nė njė anė kishim Titanėt (gėgėt, Kroni i ati i Zeusit, Atlasi, etj), dhe nė anėn tjetėr Olimpėt (Zoti, Era, Ethėna, Neptuni, etj)qė vinin nga tokat e Suljotėve dhe tė Ēamėve. Zoti (Zeusi) thuhet se kur hiku tė liftonte me Kretasit, la nėn sundim tė Ilirisė (gegė dhe toskė) Martin i cili ishte njė nga Titianėt (gegėt). Pra qė at'herė ne kemi qėnė njė komb e njė njeri. Shqipja ishte lajmėtarja e Zotit dhe bija e tij, dhe prandaj Skėnderbeu i mėnēur, duke pasur dėshirėn pėr tė na bashkuar, na emėrtoj shqiptar. Ai ishte nė dije tė prejardhjes sė Zotit, dhe tė tė afėrmve tė tij.
    Rroftė Dardania
    Rrfotė Bashkimi
    qė nga Prishtina, Shkupi
    Tirana, dhe Janina

Me shumė nderime

Ju Falem Nderit (nė Arbėrisht)
    T'u zgjastė jeta (Tungjatjeta).

drini.

Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Sweetie, respekt
    Une nuk them se bashkimi kombetar vjen me emocione dhe as me praktike, une sic e kam shprehur edhe disa here tjera ketu dhe themat e tjera te ketij forumi, bashkimi kombetar vjen vetem me pune, pune dhe vetem pune, si cdo gje tjeter ne kete pune qe arrihet me pune ashtu edhe bashkimi i jone kombetar do te arrihet pune, dhe ky eshte nje proces politik i pandalshem dhe i pashmangshem.
    Te jemi realist dhe ti shohim gjerat ashtu sic jane:
    -per punen e Dardanise, tani jemi shume afer pavaresise (nese nuk behet direkt bashkimi me Shqiperine), pra pavaresia eshte arritur dhe vetem njohja nderkombetare duhet atje, pastaj sic e dijme te gjithe, shtetet e pavarura kane mundesi te bashkohen sic u bashkuan edhe dy Gjermanite, me konventa nderkombetare.
    -puna e Maqedonise, ne Maqedoni ne tani kemi mbi 30 perqind te popullates atje shqiptare, duke mos llogaritur (shume shqiptare te krishtere te asimiluar dhunshem ne sllave dhe shume shqiptare islam te asimiluar dhunshem ne turq), dhe sipas statistikave demografike bazuar ne natalitetin me te larte te shqiptareve per nje periudhe 20-25 vite Maqedonia do te jete me shumice shqiptare, pra parlamenti, qeveria , presidenti do te jene ne duar te shqiptareve qe me nje referendum sipas edhe konventave nderkombetare sic e shpreha edhe me larte ne ceshtjen e Dardanise, do ti bashkohet Shqiperise.
    -per punen e Camerise (sic e shpreha edhe me larte ky eshte nje problem me i thelle), ketu tani duhet te fillohet me hapjen e shkollave ne gjuhe shqipe (qe te shpetojme dhe ruajme shqiptaret nga asimilimet) dhe jo vetem ne Cameri por edhe ne gjithe Greqine, ku popullata jone ende flet gjuhen e te pareve te tyre, gjuhen shqipe, si dhe duhet te behet kthimi i cameve te shperngulur dhunshem nga atje, kjo do te krijonte kushtet qe ne nje te ardhme jo te larget duke kerkuar edhe shansin historik dhe konjukturat politike, te bejme bashkimin edhe te Camerise, kjo nuk dihet kur do te behet, mund te marri 10 vite , 20 vite apo me shume mvaret nga konjukturat politike.
    Kjo eshte e ardhmja shqiptare.
    Mirepo ne duhet te punojme shume, qe te pershpejtojme kete proces te pandalshem dhe pashmangshem te bashkimit kombetar, cfare duhet te bejme:
    -per punen e Dardanise, qe te gjithe shqiptaret me ane te shkrimeve, botimeve dhe pse jo edhe protestave ne gjithe boten, te kerkojme njohjen nderkombetare sa me te shpejte te pavaresise se Dardanise e pse jo edhe bashkimin kombetar
    -per punen e Maqedonise, neve duhet qe te angazhohemi qe shqiptaret atje te gezojne te gjitha te drejtat kombetare (te zbatohet marreveshja e Ohrit, sa me shpejte ), te punohet ne kthimin ne identitet dhe gjak te tyre te gjithe shqiptareve te asimiluar atje
    -per punen e Camerise, tu bejme trysni qeverise shqiptare qe te kerkoj nga greket dhe nderkombetaret qe te hapen shkollat shqipe si dhe te behet kthimi sa me i shpejte i cameve, dhe shqiptaret te gezojne te gjitha te drejtat kombetare ne Cameri dhe Greqi, kjo nepermjet shkrimeve te ndryshme, botimeve si dhe protestave (me kete rast pershendes protesten e para dy diteve para BE-se ne Bruksel).
    Pershendetje
    Rrofshin Shqiptaret e Bashkuar dhe Shqiperia e Bashkuar.

Rrofte Shqiperia Etnike

madmoiselle Maska e angeldust
    Anėtarėsuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Dodon, pavareissht se kemi dialekte te ndryshme, ne ambiente publike, akademike, kulturore, media etj. ne duhet te perdorim gjuhen letrare shqipe.

Si ndryshe do mundet nje i huaj te mesoje shqipen nqs. ne jemi kunder njesimit si ti?
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    angeldust, me keni keqkuptuar, se une nuk jam kunder njesimit, qe te gjitha gjuhet pa marre parasysh se a kane dialekte apo jo, kane nje gjuhe te njesuar dhe edhe ne kemi dhe duhet ta kemi gjithmone nje gjuhe te njesuar, dhe per kete jam shprehur edhe ne disa thema mbi gjuhen, dhe ne kete gjuhe duhet te perfshihen gjithe elementet qe ka njeri dialekti dhe si ka tjetri, kurse per ato qe i kane te dyja, mund te zgjidhet njeri qe eshte me funksional dhe tingellon me bukur, ja pse une jam shprehur per nje rishikim te gjuhes se njesuar, sepse ka shume elemente shqip te dialekteve te shqipes ne trojet shqiptare ne ish-RFJ, ne Greqi, tek arbereshet e Italise etj qe gjuha e sotme e njesuar shqipe nuk i ka, sepse keto e pasurojne edhe me tej gjuhen tone. Kurse ne te njejten kohe dialektet dhe te folmet lokale duhet te ruhen sepse ato jane sic edhe e thashe me larte vlera te pakrahasueshme kulturore te gjuhes dhe kombit tone, dhe natyrisht me vetem nje gjuhe te njesuar, letrare, publike,akademike, kulturore, media.
    Pershendetje

Rrofte Shqiperia Etnike

carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585
    Ky ėshtė njė hap qė ėshtė pėr t'u admiruar shokė dhe shoqe nė forum:

Akademia e Shkencave tė Kosovės dhe ajo e Shqipėrisė nėnshkruajnė protokoll bashkėpunimi

PRISHTINE, 21 shkurt - Akademia e Shkencave dhe Arteve tė Kosovės dhe Akademia e Shkencave e Shqipėrisė nėnshkruan sot nė Prishtinė marrėveshjen pėr bashkėpunim kėrkimor-shkencor dhe artistik midis dy akademive. Protokolli i bashkėpunimit u nėnshkrua nga dy nėnkryetarėt e kėtyre institucioneve, Besim Bokshi pėr Kosovėn dhe Luan Omari, pėr Shqipėrinė.
    “Nėnshkrimi i kėtij protokolli do tė jetė shumė i nevojshėm pėr bashkėpunim tė ndėrsjelltė mes Shqipėrisė dhe Kosovės nė fushėn e shkencės dhe artit”, deklaroi para tė pranishmėve, nėnkryetari i Akademisė sė Shkencave nė Shqipėri, Luan Omari.
    Me rastin e nėnshkrimit tė kėsaj marrėveshje mjaft tė rėndėsishme mes Akademisė sė Shkencės dhe Arteve tė Kosovės si dhe Akademisė sė Shkencės sė Shqipėrisė ishte i pranishėm edhe Ministri i Arsimit, Shkencės dhe Teknologjisė Rexhep Osmani.

Kjo ėshtė mynyra sesi do tė bėhet bashkimi kombtarė, duke ecur nė kėtė shteg hap pas hapi, pra duke pėrdorur kulturėn dhe besimin tonė tė pėrbashkėt qė kemi nga gjaku jonė. Janė lajme si ky mė sipėr qė mė gėzojnė tej mase

Shumė Nderime tė Gjithėve
    drini.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga drini_nė_TR : 22-02-2003 mė 05:32

Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Eshte nje hap qe duhet pershendetur dhe admiruar, qe natyrisht con drejt bashkimit kombetar.
    Problemit te Dardanise tani i ka ardhur koha, atje po flitet per disa standarde qe eshte nje marri e dores se pare te kerkohen ato para zgjidhjes se statusit, sepse ato ne asnje menyre nuk mund te arrihen pa u zgjidhur statusi, sepse gjerat jane shume te lidhura njera me tjetren, dhe te gjitha burojne tek statusi, pa u zgjidhur statusi i Dardanise atje nuk kemi investime, pa pasur investime kemi papunesi, dhe nga papunesi jane te pamundura te arrihen standarde qe kerkohen nga disa nderkombetare, keshtu qe duhet te zgjidhet patjeter statusi menjehere dhe mos te vonohet me as edhe nje minute te vetem,sepse jane te gjithe qe paguajne vonesat duke filluar nga shqiptaret e deri tek gjithe bashkesia europiane.
    Nga zgjidhja e statusit, duhet pare realisht situaten, jane vetem dy zgjidhje te mundshme e ato jane pavaresia si faze kalimtare drejt bashkimit kombetar sepse sic e dijme te gjithe shqiptaret do te bejne kete per jo me shume se dy-tre vite, qe do ti kushtoje shume me shume bashkesise europiane dhe neve, apo bashkimi direkt me Shqiperine qe eshte edhe zgjidhja me e mire per te gjithe.
    Kurse per Maqedonine, tani me zbatimin e marreveshjes se Ohrit, shqiptaret do te gezojne te gjitha te drejtat kombetare, si dhe pashtu duhet te punohet per te kthyer gjithe ate popullsi tonen te asimiluar dhunshem sidomos gjate shekullit te kaluar ne sllave dhe turq, dhe sipas statistikave demografike per jo me shume se 20-25 vite shqiptaret do te jene shumice ne Maqedoni, gje qe do te sjell edhe bashkimin me Shqiperine.
    Cameria-duhet me shume pune nga ana jone tani, qe te hapen shkollat shqipe (jo vetem ne Cameri por edhe ne te gjitha viset tjera shqiptare atje) si dhe te kthehen camet e shperngulur dhunshem, gje qe do te krijonte kushtet qe ne nje te ardhme jo te larget duke shfrytezuar shansin dhe rrethanat politike, te bashkonim edhe Camerine.
    Pershendetje

Rrofte Shqiperia Etnike

i/e larguar Maska e Honezmi
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    287
    Qe ta kuptosh ti Angel do te qe mire te pjesesh CAMRITse perse do te duhej qe CAMERIJA te bashkohej me ne .
    Camerija eshte pjes e Shqipris dhe Shqiprija eshte pjes e BE.
    Cudi "Angil"i Korces pse te ka bere kaq shum pershtypje kjo teme!

Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Angeldust, camet duan te bashkohen me Shqiperine sepse jane shqiptare, kjo eshte arsyeja e vetme. Edhe une e them se ne krahasim me problemet e tjera te ceshtjes shqiptare problemi Cam eshte me i thelle dhe do te marre me shume kohe deri ne bashkim. Atje shqiptaret nuk kane as shkollat ne gjuhe te tyre, pastaj duhen kthyer edhe ata te shperngulurit, pra hap pas hapi, do te arrihet qe pas nje periudhe kohe te shfrytezojme rastin me te mire dhe rrethanat politike me te favorshme dhe te bejme bashkimin, sepse me nuk kemi nevoje te bejme lufta.
    Sa per BE. edhe ne jemi BE, dhe kete ne nje periudhe jo me shume se pese vjecare.
    Pershendetje

Rrofte Shqiperia Etnike

Faqja 37 prej 49 FillimFillim ... 27353637383947 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Origjina e Himnit te Flamurit
    Nga Albo nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 22-12-2021, 11:51
  2. Bashkimi Kombėtar: Sfida Dhe Realiteti
    Nga Sabriu nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-03-2009, 14:01
  3. KF Elbasani, "TIGRAT VERDH E BLU"
    Nga ClaY_MorE nė forumin Sporti nėpėr botė
    Pėrgjigje: 479
    Postimi i Fundit: 04-10-2008, 00:26
  4. Historia ndryshe
    Nga karaburuni nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 01-07-2005, 09:53
  5. Abaz Ermenji
    Nga Eni nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 12-03-2003, 14:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •