-
Pianistja Nora Ēashku
INTERVISTA/ Flet pianistja, pedagogja e Akademisė sė Arteve Nora Ēashku
Nuk ishte e rastėtėsihme lidhja e Asdrenit me Qiprian Pulumbeskun, pėr tė bėrė
muzikėn e Himnit tonė Kombėtar.
Mua dhe Aleksandėr Peēin na akuzuan pėr muzikė perėndimore
Nė 90 nė Gjermani promovuam denjėsisht mzikėn e kultivuar shqiptare
Nė njė koncert isha veshur me golf tė zi, mė thanė ke mbajt zi pėr Titon
Sot ka njė njė rini jo tė pėrgjegjshme nė mėsim
Do tė doja tė filloja studimet nga e para nė Rusi
Albert ZHOLI
Njė grua e qetė, inteligjente dhe shumė e pasionuar pas profesionit. Ka njė kujtesė
perfekte teksa flet pėr shkollimin jashtė atdheut, mardhėniet me pedagogėt dhe mė
vonė si mėsimdhėnse nė Akademinė e Arteve. Ajo ėėshtė bashkėshorte e njė prej
regjisorėve tė talentuar shqiptar, Kujtim Ēashku, ku sipas saj jeta me nėj artist
ėshtė e bukur por dhe shumė e vėshtirė. Gjithė jeta e saj ėshtė e lidhur me pianon,
partiturat, me librat. Edhe kur ka dalė jashtė shtetit, synimi i saj me ato pak tė
ardhura qė ka pas ishte tė blinte CD apo kaseta me kėngė apo muzikė qė nuk
gjendeshin nė atdhe. Nė sistemin monist jeta e saj ska kaluar nė vaj, pasi nė njė
moment ka shpėtuar pėr mrekuli nga dėnimi. Ajo rrėen qetė, me zė tė butė sikur
ngjarjet e jetės ti kalojnė para si nė ekran.
Ju keni mbarura studimet pėr piano. Rumania e asaj kohe ka pasur njė shkollė muzike
qė ju ka lėnė mbresa?
Unė kam studiuar nė Rumani, por nuk i pėrfundova aty studimet. Nė fakt aty studjova
vetėm 3 vjet dhe mė vonė u ktheva nė atdhe pasi u prishėn mardhėniet. Kjo mė bėri qė
vitin e fundit ta mbaroj nė atdhe. Kur u ktheva, shkolla jonė ishte shumė e re nė
moshė (Konservatori). Si ēdo shkollė e re, ka tė metat dhe tė mirat e saj. Kur
fillova studimet nė Rumani mund tė them se ajo ndodhej nė njė situatė tė avancuar
artsitike pasi Konservatori ku unė studioja ishte 200 vjeēar nė atė kohė. Kėshtu qė
vetkuptohet ndryshimi dhe situata e secilės shkollė. Unė shkova pėr tė vazhduar
shkollėn e lartė pasi kisha studiuar nė Liceun Artistik nė Tiranė. Kisha studiuar 12
vjet nė Liceun Artistik dhe njė vit nė Instituin e Lartė tė Arteve nė atė kohė.
Si ka qenė Liceu shqiptar i asaj kohe?
Ishte njė shkollė me baza mjaft tė mira me trup pedagogjik shumė tė devotshėm dhe
shumė tė pėrkushtuar. Kėshtu qė kur kam shkuar nė Rumani kam qenė e pėrgatitur dhe e
pėrfaqsova vendin tim shumė denjėsisht.
Njė kompozitor rumuan ka bėrė dhe muzikėn e himnit tonė. A tregonte kjo pėr njė
lidhje tė muzikės midis dy vendeve?
Sigurisht. Midis dy vendeve tona ka pasur mardhėnie shumė tė mira historikisht.
Popujt tanė kanė lėvizur tek njeri tjetri dhe kanė gjetur njė klimė tė ngrohtė tė
ndėrsjelltė. Kjo ka bėrė qė dhe shumė emigrantė shqiptarė sidomos intelektualė tė
ndjeheshin mirė nė kėtė vend dhe tė shkėmbenin eksperienca. Duhet thėnė qė
universiteti rumun i mjekėsisė ka qenė ndėr mė tė vjetrit nė Evropė. Rumnaia ka njė
kulturė tė madhe . Lidhjet mes dy popujve tanė datojnė nė fund tė viteve 1800.
Kėshtu qė nuk ishte e rastėtėsihme dhe lidhja e Asdrenit me Qiprian Pulumbeskun, pėr
tė bėrė muzikėn e Himnit tonė Kombėtar. Mes popujve tanė ka shumė lidhje tė cilat
vazhdojnė edhe sot.
Pėrse studioi pėr piano dhe jo pėr ndonjė vegėl tjetėr muzikore Nora. Ishte njė
shtysė e brendshme apo njė dėshirė familjare?
Eshtė njė kujtim i dhimbshėm qė mė shtyu drejt pianos.Unė kam pasur njė vėlla
pianist i cili nė moshėn 16 vjeē u vra aksidentalisht. Ai para se tė vdiste kishte
lėnė amanet qė Nora duhet tė luajė nė piano, tė vazhdojė rugėn time. Unė isha vetėm
5 vjeē ndaj mora pėrsipėr tė ēoj para ėndrrėn e tij tė pa realizuar.
Sot je e bindur qė kjo ka qenė rruga jote|?
Po. Jam e sigurt qė kjo ka qenė rruga ime dhe pavarsisht amanetit tė vėllait kėtė
rrugė do tė kisha ndjekur. Nė tė njėjtėn kohė them se kam bėrė maksimumin e
mundshėm nė profesion, pasi jam njė femėr qė nuk di ta humb kohėn kot, qė nuk rri
dot pa piano dhe qė kur jam nė shtėpi me tė punoj dhe pushoj njėkohėsisht me kėtė
instrument magjik.
Njė jetė nė piano. Ēėshtė skena pėr ju?
Kam dalė shumė shpejt nė skenė qė nė shkollė 8-vjeēare dhe kam marrė pjesė nė gjithė
dekadat e majit ku bėheshin koncerte madhėshtore. Numri i koncerteve tė mia ėshtė i
panumėrt ku prirja ime ka qenė pėr soliste. Pra nė gjithėe koncertet unė kam qenė
thuajse soliste. Kam luajtur dhe nė Ansamble tė muzikės sė dhomės, por prirja ime ka
qenė soliste. Janė tė shumta aktivietet, koncertet si brenda dhe jashtė atdheut.
Ndonjė gjė tė veēantė nė kėto aktivitete?
Nė fillim tė viti 1990, nė shkurt kam qenė nė njė grup me Ibraim Madhin dhe Renato
Riton nė Gjermani me njė grup pėr tė promovuar kulturėn shqiptare. Ky aktivitet
ishte i rėndėsishėm pasi vendi ynė ishte nė lėkundjet e fundit. Ishte momenti kur
sistemi komunist i kishte ditėt e numėruara dhe muri i Berlinit ishte shembur. Duhej
tė paraqiteshim denjėsisht. Ballafaqimi i kulturės sonė nė kėtė moment ishte shumė i
vlefshėm. Pėr ne ishte njė mission i rėndėsishėm promovimi i mzikės sė kultivuar
shqiptare. Vėrtet dolėm shumė mirė. Morėm vlerėsime maksimale.Shtypi gjerman shkroi
shumė nė atė kohė. Ishte njė moment pėrgjegjėsie qė ja dolėm mbanė.
Kė do tė veēonit nga aktivietet e sistemit monist?
Muzika jonė nė sistemin monist nuk propogandohej jashtė, por vetėm kur vinte ndonjė
delegacion i huaj. Por njė moment sdo ta harroj kurrė. Nė dekadat e majit merrja
pjesė nė njė koncert pėr piano dhe orkestėr tė shkruar nga Aleksandėr Peēi, qė
pėrfqasoja RTSH, nė mbrėmjen qė do tė jepej para publikut dhe udhėheqjes sė kohės.
Ishin motivet e njė kėnge shkodrane Karafilat qė ka Shkodra. E luaja me shumė
passion, pasi ishte shkruar me njė gjuhė tė re teknike por edhe nga forma. Por
athere kurrė nuk mund tė jepej njė shfaqje pa dalė para komisioneve. Koncerti po
afronte dhe mė kėrkuan tė dilja nė provė para komisionit. Kishte tė deleguar nga
Komiteti i Partisė sė Tiranės. Pasi luajta me orkestrėn e radios na mblodhėn nė
zyrėn e Drejtorit tė Radios tė dikutonim. Kjo pjesė u tha se kishte pjesė tė
huazuara nga perėndimi. Pra me nuanca jo tė pranueshme pėr muzikėn e vendit tonė.
Pasai i
pyetėn tė gjithė muzikantėt e pranishėm se si do veprohej. Mė pyetėn dhe mua.
Ishte moment delikat pasi duhej mbrojutr dhe autori por dhe tė kihej nė kujdes
orientimi i partisė. Thikė me dy presa. Thashė qė ėshtė pjesė shumė e bukur qė e
luaj me shumė frymėzim me shumė kėnaqėsi. Doli se isha unė qė kisha mendime
dekadente, moderrne, qė nuk pėrputheshin me vijėn e partisė. Athere kompozitori
ndryshoi disa pjesė tė muzikės qė u pranua. Nė darkė do dilja nė skenė dhe i mora
borxh njė shoqeje njė golf tė zi. Kisha veshur dhe njė fund tė rregullt deri nė gju
i pėrshtėtshmė pėr kohėn. Veshje korrekte, serioze, shumė e pranueshme. Koncerti u
prit shumė mirė. Kishte shumė duartrokitje. U ndjeva mirė. Por
(hesht disa momnete)
Ēndodhi mė pas?
Eh..E pabesueshme
! Tė nesėrmen kur unė prisja falėnderime, pashė qė mė priste
Drejtori i Akademisė nė shkallėt e godinės. Mė pyet Nora ēke bėrė mbrėmė? Isha nė
koncert qė shkoi shumė mirė i thashė. Ēkishe veshur mė tha? I tregoj
Ai
psherėtiu..Mė tha se e kishin thirrur nė Komitet tė Partisė dhe i kishin thėnė se
Nora ishte veshur me tė zeza se kishte mbajtur zi pėr Titon. Se besoja. Titua kishte
5 ditė qė kishte vdekur dhe as qė e shkoja ndėr mend se ēlidhje kisha unė me Titon.
Pėr tė mos thėnė qė as e dija se ai kishte vdekur.
Sot painoja a ėshtė bėrė njė instrument muzikot masiv?
Po. Po bėhet nga dita nė ditė. Ky ėshėt njė moment i gėzueshėm pėr shoqėrinė. Dhe
pse ka shumė gjėra tė trishtuara nė kėtė drejtim po shihet se po rritet interesi.
Pra shohim se njė pjesė e mirė e pasanikėve tė rinj, tashmė po marrin nė shtėpi
paino,jo vetėm qė ti kenė si sende zbukurimi, si mobilje, por dhe po edukojnė
fėmijėt me mėsimin e kėtij instrumenti magjik. Tani kanė filluar tė marrin mėsues
poianoje nėpėr shtėpi. Pianoja po bėhet pjesė e shumė shtėpive sidomos nė Tiranė.
Ndjehem mirė pėr kėtė.
Akademia shqiptare sot a krahasohet nė shumė drejtime me Akademitė (Konservatorėt)
Evropiane tė muzikės?
Nuk mund ta them se krahasohet. Mund tė them njė gjė se ne kemi individ tė spikatur
tė nivelit evropian apo botėror, por jo e gjithė shkolla jonė. Evropa ka shkolla
shekullore, ka mjete didaktike, ka instrumnetė, kushte mėsimore. Pėrpjerkjet dhe
tendencat janė pėr tė rritur nivelet e mėsimdhėnies dhe rezultate e studentėve por
janė dhe faktorė tė tjerė qė do sdo smund ti anashkalosh qė tė pėrballesh me
Akademitė evropiane tė Arteve. Pėr tu ballafaquar dhe ecur pėrkrah kėtyre shkollave
duhet njė rrugė e gjatė pasi 50 vjet nukjanė shumė si esperienė po ti krahasosh me
shkollat evropiane me 250 vjet apo 300 vjet shkollė.Ata rendin, ne ecim.Kaq.
Tė ndalemi nė njė fenomen tjetėr qė nuk egziston nė shkollat e huaja. Fenomeni i
mitmarrjes si dhe mospėrgjejgshėmria e pedagogėve nė mėsimdhėie?Si do ta
pėrkufizonit ju kėtė fenomen?
Unė kam 34 vjet pedagoge. Vetė e them se pėr mua nuk egziston mitmarrja, pasi dhe
vetė mė duket e pabaesushme qė njė pedagog tė marrė lekė nga studenti. Mė duket
absurde. Por them se ka pedagogė tė pėrgjegjshėm nė mėsimdhėnie siē ka dhe tė
papėrgjegjshėm si vetė shoqėria jonė qė kėshtu funksionon. Por brezi i vjetėr I
pedagogėve tė Akademisė sė Arteve ngelet i pėrgjegjshėm, kėrkues nė mėsimdhėnie. Jo
se unė i pėrkas atij brezi, por kėshtu janė brezat, ndryshojnė nga njeri -tjetri.
Por ka dhe tė rinj shumė tė pėrkushtuar dhe kjo nuk duhet mohuar.Unė mendoj qė njė
pedagog duhet tė bėjė njėherė emrin artistik pastaj tė tjerat.
Kush ėshėt problemi mė i madh sot nė Akademinė nė mėsimdhėnie?
Unė gjej dhe shoh sot njė rini jo tė pėrgjegjshme. Njė rini jo shumė tė fokusuar
jose ekrahasoj me berzin tim apo atė pas meje. Popėrmend njė fakt. Ne nė kohėn toonė
nuk kemi poasu manjetoona, nuk kemipasur teelvizora,por rinim prapaderės sė
fonotekės ėn Akademi (duke qenė nėnės tė Liceut)me orė tė tėra pėr tė pėr tė
dėgjuar njė vepėr. Pra egzistonte njė dėshirė pėr tė dėgjuar njė mzukiė mė shumė,
njė vepėr mė shumė, interpretime tė ndryshme qė eshe sot kur kemi 20 vjet qė jemi
me dyer tė hapura unė sėrishmi kur shkon dikush jashtė kėkroj tė mė sjellin njė
disk, partitura me muzikė. Me kėtė brez shoh tė kundėrtėn. Kam vėnė re se sa herė
dal jashtė me studentėt nėpėr konkurse apo Festivale nuk i kam parė ndonjėherė tė
blejnė njė disk njė partiturė, por fugojnė pas veshjeve, apo gjėrave luksoze. Ky
ėshtė njė tregues shumė sinjifikativ. Sot duhet ti thuash
studentėve blini kėtė partiturė, kėtė disk apao dėgjoni nė you toobe, kėtė apo
atė muzikė
!! Eshėt njė brez qė ėshtė indiferent. Shkollat nuk kanė shumė displinė
dhe kėrkesė llogarie.
Pengjet?
Ah sikur tė kisha mundėsi tė filloja dhe njėherė studimet nga e para.
Dhe ku doje tė studioje sėrshmi nė Rumani?
Jo.Kėtė herė nė Rusi
Pėrse nė Rusi?
Sepse pėr mua ėshtė vendi I gjenive muzikor. Nė ėmnyrė absolute. EmilGilles,Horovic
janė shumė emra pianistėsh qė kanė qenė dhe mbeten mė tė mirėt nė botė. Shkolla ruse
e pianos ėshtė e pa zėvėndėsushme. Ajo ėshėt njė shkollė qė mėsohet kudonė botė. Nė
shkollat mė tė mėdha private tė muzikės nė Amerikė,nė rancė,Angli japin
mėsimpianistėt apo muzikantėt rusė. Janė tė papaėrėritshėm.
Bashkshortja e njė regjisori tė njohur, Kujtim Ēashkut. A ka egzistuar xhelozia mes
jush dhe a ėshtė e vėshtirė tė bashkjetojnė dy artistė?
Tė jetojnė dy artistė ėshtė shumė e vėshtirė pasi janė dy individualitete. Akoma mė
keq (qesh) kur shenjat e horoskopit janė tė pėrngjashme (qesh). Ne jemi Dashi dhe
Luani (qesh). Pra ėshtė e vėshtirė. Patjetėr njėri duhet tė hap pak rrugė. Nė kėtė
rast e kam marrė unė kėtė barrė apo risk dhe pse jam gjithmonė e zėnė. Xhelozia
ėshėt pjesė e dashurisė ndaj individit qė ke pėrballė dhe ndaj familjes. Familjen
e kam dashur dhe e dua ndaj kam marrė pėrsipėr atė, tėrheqjen.
Emra shqiptare gjithmonė e shumdiskutuar. Pėr pozicionin,pėr amiljen,pėr
punėn..Mendimi juaj?
Femra shqiptare po bėn pėrpjekje por ato janė tė orientuara nga politika qė femrat
tė zėnė kėtė apo atė pozicion. Nuk ėshtė se ka pas njė politkė tė natyrshme qė femra
tė ketė fituar terren ēdo ditė. Femra mbetet ende femėr. Pa atė poziciin qė duhet..
Mendoni se shoqėria ėshtė maskiliste?
Po ashtu ėshtė. Shoqėri maskiliste. Por jo ēdo gjė fitohet menjėherė.
Por flitet pėr tė drejtat e femrave, kur nė tė kundėrt thuhet se femrat shqiptare
vlejnė pėr tė dėshiruar nė veshje..?
Po, ėshtė e vėrtetė. Edhe unė e konstatoj kėtė.Ka shumė femra qė vishen jo nė mėnyrė
serioze gjatė ditės sė punės. Femra shqiptare por sidomos ato poshtė 30 vjeē i japin
priotitet veshjes duke lėnė mėnjanė punėn, veshjen serioze Duan tė tėrheqin
vėmendjen duke mos vėnė nė plan tė parė mėsimin, studimin, thjeshtėsinė
Duhet njė
moment reflektimi..
Me se merret nė kohėn e lirė Nora?
Dėgjoj muzikė. Vetėm muzikė por edhe ndonjė libėr..Futem nė you toobe dhe deėgjoj
dhe mėsoj aty
Kam hyrė vonė nė botėn e internetit , por aty gjeta njė zbulim pasi
jam lidhur me tė gjithė idhujt e mi artistikė. I jam borhli shumė librit. E kujtoj
kohėn e rinisė kur lexoja shumė sidomos romane. Eh
Por nėnėsve u jap gjithmonė
detyra shtėpie nė pushime, qė ata tė jenė tė lidhur me librin.
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
- Ju nuk mund tė postoni nė tema.
- Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
- Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt