Kohët e fundit është folur shumë lidhur me ekuivalentimin e diplomave të lëshuara nga Universiteti i Prishtinës dhe ato të Shqipërisë. Nga nje interviste e Ministrave te Arsimit, Luan Memushi i Shqipërisë, Rexhep Osmani i Kosovës, dhe Azis Pollozhani i Maqedonisë per BBC, Ministri i Maqedonise shprehet se:
Pollozhani: Mendoj se bashkëpunimi me Shqipërinë, mbështetur në dokumentin e nënshkruar më herët për ekuivalentimin e diplomave është në nivelin e duhur.
BBC: Problemi mbetet i hapur sa u përket diplomave të lëshuara nga Universiteti i Prishtinës. Ka diç të re rreth kësaj?
Pollozhani: Po. Ne kemi vendosur kontakte me Universitetin e Prishtinës dhe me zotin Osmani. Kemi pasur një takim për këtë, tani po e përgatisim edhe një tjetër ku do të duhet të etablohet dokumenti bazë mbi të cilin do të ndërtohet edhe marrëveshja për ekuivalentimin e diplomave. Unë ditë më parë shfrytëzova rastin e pranisë së shefit të ri të UNMIK-ut, zotit Holkeri, në takimin e Ohrit - "Dialogu mes civilizimeve"- dhe me këtë rast ia shtrova edhe njëherë dëshirën tonë dhe angazhimin e të dy ministrive që kjo çështje të rrumbullakohet sa më parë dhe shpresoj se një gjë e tillë, në interes edhe të bashkëpunimit të ndërsjellë, por edhe të studentëve që kanë kryer studimet, do të duhet të ndodhë së shpejti.
Nuk kam shume njohuri sesi funksionon ne Shqiperi njehsimi i diplomave te Universitetit te Prishtines. Nga sa thuhet me lart hapat po nderrmeren qe diplomat emarra ne nje nga keto tre vende te kene vleren e duhur per dy te tjeret. Ky per mendimin tim eshte nje hap me tutje per nje stabilizim te mardhenieve Shqiperi Maqedoni e po t'i jap mendimit nje ndjenje euforike, nje hap me tutje per nje trekendesh bashkepunimi ne rajon, me kufij te lehtesuar. Cili do te ishte mendimi juaj dhe sa shance do te kishte nje koalicion Shqip-Kosove-Maqedoni ne gji te Ballkanit?
Krijoni Kontakt