A beson ti se Zoti po t'i duhej e krijonte nje bir te tij dhe e dergonte me mision tek njerezit per t'i derguar mesazhin qe donte t'u thoshte?
A beson ti se Zoti po t'i duhej e krijonte nje bir te tij dhe e dergonte me mision tek njerezit per t'i derguar mesazhin qe donte t'u thoshte?
Per baobabin,
Une nuk e di se cfare ti beson ose cili ishte qellimi i pyetjes drejtuar northernbrand.
Por desha te theksoja edhe njehere se Jezus Krishti, Biri i Perendise, NUK eshte i krijuar.
baobabit:
Ne mos gabohem ti je i krishtere prandaj duke qene se berat96 me sqaroi ne lidhje me besimin tuaj mbi Jezusin nuk e kuptova mire pyetjen tende por ajo qe besoj une eshte qe Zoti u ka derguar profete njerezve per t'u percjelle mesazhin e tij dhe Jezusi eshte nje nder ta.
berat96:
Se pari dua te them se qellimi im nuk eshte te bej demagogji. Une nuk besoj ne trinine ashtu siē nuk beson ti ne tevhidin (njesine e Zotit) islam dhe eshte e natyrshme qe te diskutojme per te tilla ēeshtje dhe pse jo edhe te mundohemi te bindim njeri-tjetrin per vertetesine e asaj ēka besojme pa i kaluar caqet e miresjelljes dhe respektit.
Ti e tregon rolin e ndryshem te atit, birit dhe shpirtit te shenjte si diēka qe i dallon ata. Por duke qene se ata jane absolute atehere nuk mund te kene rol ose fuqi te kufizuar apo jo? Pastaj midis tre te plotfuqishmeve nuk mund te kete "hierarki" pasi keshtu bie plotfuqia e tyre. Vete qenia tre e Zotit perben nje pyetje tjeter. Nese beson se ekziston nje Krijues i vetemjaftueshem dhe absolut llogjika thote qe Ai duhet te jete NJE pasi njeshi eshte nje numer si te thuash permbledhes dhe qe nuk le vend per pyetje ashtu siē e humbin kuptimin pyetjet ne ekzistencen e Zotit pasi Ai eshte i domosdoshem dhe eternal. Por nese themi qe Zoti eshte trini atehere lind pyetja pse tre e jo kater apo pese apo ēfaredo numri tjeter. A pajtohet qenia trini e Zotit me te qenit absolut dhe gjitheperfshires etj.?
Kaq per tani. Mbetshi me shendet.
Une nuk po te akuzoja per demagogji, por te pyeta nese ishe i interesuar ne kete ceshtje te referoja ne diskutime me te gjera dhe te plota. Ne kete forum, per arsye kohe dhe arsye te tjera, diskutimet jane permbledhje.
Me sa shoh, perseri trinine e njehson me tre zoter. Nje gje e tille nuk eshte aspak e krishtere. Jam perpjekur te shpjegoje se Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte jane tre persona, por jo tre qenie te vecuara. Natyra, substanca e tyre eshte e njejte.
Le te bejme nje krahasim tjeter, megjithese jo te plote dhe duke abuzuar ne terminologji. Le te quajme ndjenjat/mendimet person. Gjithashtu, le te quajme edhe frymen/shpirtin person. Atehere njeriu do te ishte NJE qenie e vetme, me DY persona.
Tani po vazhdoj me komente mbi diskutimin tend te fundit.
======
Por duke qene se ata jane absolute atehere nuk mund te kene rol ose fuqi te kufizuar apo jo?
======
Pyetja eshte shtruar ne nje menyre te tille qe presupozon, gabimisht, se Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte jane tre qenie te ndryshme. Qenia e Perendise nuk eshte e kufizuar, eshte absolute. Nuk mund te flitet per kufizim te personit.
======
Pastaj midis tre te plotfuqishmeve nuk mund te kete "hierarki" pasi keshtu bie plotfuqia e tyre.
======
E njejta verejtje si me siper. Duke qene se qenia e Perendise eshte NJE, nuk mund te flitet per "hierarki."
======
Por nese themi qe Zoti eshte trini atehere lind pyetja pse tre e jo kater apo pese apo ēfaredo numri tjeter.
======
Pyetje interesante. Ne radhe te pare, duhet te pajtohemi se Perendine e njohim nga ajo qe Ai ka treguar per veten e tij. Keshtu, natyren e Perendise e njohim nepermjet Bibles. Ne Bibel shprehet shume qarte trinia. Pra, Perendia vete tregon per veten e tij se kush eshte, cfare natyre ka.
======
A pajtohet qenia trini e Zotit me te qenit absolut dhe gjitheperfshires etj.?
======
Sic jam perpjekur te shpjegoje, trini do te thote NJE qenie dhe tre persona. Keshtu, Perendia eshte absolut, nuk ka asnje dyshim per kete. Personaliteti nuk percakton qenien, por cdo qenie ka personalitetin e saj.
Pyetja qe kam bere eshte fare e qarte dhe e bere prej meje.
Ne formulimin e pyetjes nuk kam marre mendimin apo aprovimin e askujt dhe nuk kam paguar tellall.
Prandaj mos bej sikur pergjigjesh.
Ajo qe me cudit mua me shkrimet e tua ketu eshte se ti pranon se Jezu Krishti eshte profet.
Po cfare do te thote profet. Profet do te thote qe u sjell njerezve fjalen e Zotit. Dhe kupto se Zoti nuk mund t'ia besoje fjalen e vet nje mashtruesi. Pra meqenese Jezu Krishti tha se ai ishte Biri i Perendise atehere del se duhet t'a pranosh kete.
Kur ai tha se Une jam rruga e Verteta dhe Jeta, duhet t'a pranosh edhe kete
Si thua ti genjeu Jezu Krishti kur tha se ishte i biri i Zotit apo jo
Pres pergjigje
Per beratin:
Jezu Krishti ne cfaredo kenteksti qe u pyet tha hapur se ishte biri i perendise dhe jo vete perendia dhe se gjithcka ia dedikonte atit te tij Zotit.
Pra Zoti e krijoi Jezu Krishtin, birin e vet.
Per baobabin:
Ketu jemi duke diskutuar nese trinia permban kontradikte apo jo.
Nese do te diskutosh per Jezusin, nese eshte krijese apo jo, te sugjeroj te hapesh nje teme te re ne vendin perkates.
Por, meqenese e hape ketu po te pergjigjem fare shkurt.
Ne Bibel shprehet shume qarte qe Jezus Krishti eshte Perendi.
(Per vargje nga Bibla shiko tek tema Mesime nga Bibla)
Titulli Biri i Zotit nuk presupozon krijim, por marredhenie. Asnjehere ne Bibel nuk thuhet se Jezusi eshte krijese.
Asnje krijese, cfaredo krijese, nuk eshte ne gjendje te siguroje shpetimin per njerezit. Nese Krishti eshte krijese, nuk ka shpetim. Do te ishim te mjere!
Qe mund te kete ne Biblen qe ke lexuar ti shprehje se Jezu Krishti eshte perendi skam pike dyshimi. Bibla eshte krijuar nga feja e krishtere dhe ajo e ka pershtatur ate sipas interesit te saj, per te mbijetuar. Madje vete feja e krishtere nuk eshte nje.
Une nuk i referohem bibles sepse ate nuk e ka bere Jezu Krishti.
Ajo qe i referohem une jane vec faktet e pakundershtueshme per Zotin, Jezu Krishtin dhe njerezit.
Bir i Perendise nuk eshte titull sic e shpreh ti aty porse eshte pohimi i bere nga vete Jezu Krishti.
Madje katoliket kane perfshire edhe dhjaten e vjeter ne shkrime te shenjta ku cifutet e kane bere Zotin sherbetor te tyre.
Porse ato qe jane shkruar nuk duhen marre kallup.
Se mos fillon e me tregon edhe perrallat mbi menyren e krijimit dhe te tjera bullshite te cifuteve.
Njeriu nuk mund t'a kuptoje se si Zoti e krijoi boten sepse kjo del jashte juridiksionit qe Zoti i ka dhene njeriut.
Une te kam lexuar ne plot shkrime te tjera dhe me ke pelqyer ne shumicen e tyre.
Ti ke mendimin dhe qendrimin tend dhe nuk dua te te kundershtoj per kete. Po arrite ti qe ti mbledhesh gjithe sektet kristiane ne nje te vetem atehere do te te referohem ty.
Deri atehere do vazhdoj te kem mendimin tim dhe te me falesh po nuk e vendos me poshte se tendin apo te gjithe atyre qe bashkohen me ty te marre se bashku.
=======
Ajo qe i referohem une jane vec faktet e pakundershtueshme per Zotin, Jezu Krishtin dhe njerezit.
=======
Ku i ke mesuar faktet per Zotin dhe Jezu Krishtin?
======
Bir i Perendise nuk eshte titull sic e shpreh ti aty porse eshte pohimi i bere nga vete Jezu Krishti.
======
Une nuk thashe se Jezusi nuk e quan veten Birin e Perendise. Por Biri i Perendise nuk do te thote krijese e Perendise.
======
Madje katoliket kane perfshire edhe dhjaten e vjeter ne shkrime te shenjta ku cifutet e kane bere Zotin sherbetor te tyre.
======
Dhjata e vjeter eshte pjese e Bibles, apo e quajtur ndryshe Shkrimit te Shenjte, per te gjithe te krishteret. Nuk e kuptoj sesi e thua kete gje per hebrenjte. Eshte teper absurde dhe e pabazuar. Si mund te jete Perendia sherbetor i njeriut???
======
Njeriu nuk mund t'a kuptoje se si Zoti e krijoi boten sepse kjo del jashte juridiksionit qe Zoti i ka dhene njeriut.
======
Cfare juridiksioni i ka dhene Zoti njeriut? Ne Bibel pershkruhet krijimi i botes.
======
Po arrite ti qe ti mbledhesh gjithe sektet kristiane ne nje te vetem atehere do te te referohem ty.
======
Te krishteret jane te bashkuar ne pikat kryesore, ne ato qe lidhen me natyren e Perendise dhe rrugen e shpetimit.
Se fundi,
nese cfare beson ti njihet me ndonje emer dhe po se pate problem do te doja ta dija, ne menyre qe te di se per cfare te diskutojme.
Po e nis nga fundi.
Besoj tek Zoti nepermjet Jezu Krishtit.
Si dhe pse. Po e shpreh ketu thjesht.
Jezu Krishti tha Jetoni ne PAQE se kjo eshte e mira qe urdheron Zoti.
Ata e pyeten. Kush je ti qe te te besojme. Ai u tha. Jam Biri i Perendise.
Ata prape nuk e besuan. Dhe ai ngjalli Lazarusin, dhe ai e beri sakatin te ece, dhe ai e beri te verbrin te shohe dhe ata qe e pane thane. Besojme tani se ti je Biri i Zotit.
Dhe ai tha. Ju besoni se me pate, bekuar qofte ai qe beson pa me pare.
Dhe shkoi drejt e ne kryq e tha. Zot falini se nuk e dine se cbejne.
Dhe Zoti e mori trup e shpirt ne gjirin e vet.
Cifutet e bene Zotin sherbetor te tyre kjo eshte evidente.
Pse e vrane Jezu Krishtin cifutet?
Sepse ai ua morri Zotin cifuteve dhe e lartesoi aty ku askush nuk e arrin dot. Ai ua dha Zotin te gjitheve, dhe ua tha hapur cifuteve se kishin deformuar fjalet e Zotit.
Cifutet i bene porosite e meparshme te Zotit pacavure.
Madje aq larg shkon pislleku i tyre sa bejne edhe tregeti me Zotin.
Dmth Zoti eshte nje vegel qe u sherben cifuteve per te arritur tek toka e premtuar qe Zoti ua ka borxh ne kembim te besimit qe ata duhet te tregonin per te.
Perrallat e krijimit, me te cilat Jezu Krishti as qe humbi kohe te merrej, e kane zanafillen ne mitologjite para cifuteve dhe vete cifutet i kane huazuar ato duke i modifikuar per vete nga Sumerianet.
Sektet kristiane jane te ndryshme dhe ajo qe i bashkon eshte Jezu Krishti dhe jo bibla. Bibla nuk eshte produkt i Jezu Krishtit porse eshte grupim i shkrimeve te shenjta nga besimtare te tij.
Studimi i bibles ka vlerat qe te njohesh te verteten e madhe te Zotit derguar here pas here tek njerezit dhe vulosur nga Jezu Krishti.
Une nuk e hedh poshte tere biblen, porse testamenti i vjeter ka pak lidhje me Jezu Krishtin. Ne ato shkrime eshte mjaft e veshtire te dallosh se cfare ka ardhur nga Zoti dhe se cfare kane krijuar cifutet, kush eshte profet dhe kush eshte mashtrues.
Edhe ne testamentin e ri mund te kete gabime qe mund te kene bere krijuesit e tij, sepse vete dishepujt nuk besonin deri ne momentin e fundit, ringjalljen e Krishtit. Edhe vete kapaciteti i tyre nuk ishte i tille qe te mos gabonin kur shkruan testamentin.
Vete Krishti ua tregoi se si te vepronin per te shperndare sihariqin.
Dhe kisha ne pergjithesi ka devijuar nga porosia. Pra kisha rri e pret besimtaret qe te vijne tek prifti dhe ai tu thote per te verteten, kurse ne fakt Krishti u tha se ata duhet te shkonin tek njerezit e t'u jepnin sihariqin.
Krishti nuk u tha dishepujve jepuni besimtareve leksione, pr shkoni tek jo besimtaret dhe u thoni per mua.
Pra prifterinjte jane ca dembele dhe parazite qe pjeserisht e zbatojne porosine e Krishtit.
Besoj se eshte e qarte tani se cfare besoj une
Ky diskutim po del krejtesisht jashte temes.
Une te pyeta nese besimi yt ka ndonje emer: Budist, Bahai, a ku di une.
Konkluzionet e tua jane kontradiktore ne vetvete. Nga njera ane mohon autoritetin e Bibles, nga ana tjeter perdor shprehje per Krishtin qe gjenden vetem ne Bibel. Gjithashtu, duke hedhur poshte Dhjaten e Vjeter hedh poshte edhe Dhjaten e Re.
Do te lutesha qe diskutimin ta vazhdosh ne ndonje teme tjeter. Ne kete teme, le t'i permbahemi diskutimit per trinine.
Krijoni Kontakt