Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 23
    Ngelem unë! Maska e DI_ANA
    Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874

"Po ti, kë do më shumë?"

Ne mentalitetin tone,mashkulli e sheh forcen te muskujt,te mospasja frike nga ligji,madje edhe mik i mire konsiderohet ai qe ben te pamunduren,qe shkel ligj e kanun dhe te ploteson nevojat apo hallin qe ke.Ky eshte mik per koke.
    Pse formohemi ne kete menyre?
    Pse konsiderojme vlere demonstrimin e forces dhe jo vetepermbajtjen?

Cdo gje e ka nje fillim dhe fillesa e njeriut eshte te nena.Nena ne raport me femijen,pretendon te kete vendin e pare,por ky vend i pare eshte vertet i saj,por ne pergjegjesine qe ajo ka per jeten qe po rrit,per mbrojtjen e saj dhe per t,i mesuar ca gjera,per t;i dhene mundesine qe femija te orientohet drejt jetes dhe jo drejt dyshimit e frikes.
    Kur nena ne vend qe ti transmetoje gezimin qe ndien qe po behet nene,ajo e sheh rritjen e femijes si nje sakrifice (ç,kam hequr une qe jeni bere kaq,kam hequr buken e gojes,kam sakrifikuar per ju,nuk kam pare nje dite te bardhe prej jush)-dhe vetem ajo,sepse babai eshte si "cjapi ne pyll".Dhe pikerisht ketu fillon "krimi" i nenes,qe merr gjithcka per vete dhe e perjashton me dhune,madje e zhben figuren e babait.
    Madje ne raport me femijen,hyn me force dhe jo rralle ne familjet tona degjon pyetjen absurde qe i drejtohet femijes;"Ke do ti me shume?".Nena ketu harron nej gje.Ne raport me djalin e saj ajo nuk mund te jete modeli,modeli eshte i ati,sepse te dy jane meshkuj dhe nena,dashur pa dashur,e detyron djalin e saj qe kur te rritet te behet si "cjapi ne pyll",i perjashtuar dhe pa pergjegjesi ne familjen e tij.
    Me kete sjellje ajo i transmeton friken ndaj femres,per pasoje edhe gruaja e tij ne te ardhmen do te sillet njelloj,-nuk do ti lejoje femijet e tij ta duan dhe ,edhe nese do ta duan,do ta duan me frike,njesoj si ka dashur ai babain e tij.
    Mos harroni shprehjen "Gruaja ka futur shejtanin ne shishe".Asnje gruaje nuk i pelqen ta etiketojne keshtu sepse kjo tregon qe gruaja punon prapa kraheve,pra eshte e pabese dhe e paafte te ndertojs marredhenie direkte.Dhe sigurisht qe me njerezit e pabese nuk mund te krijohen raporte dashurie.Keto raporte edhe nese ekzistojne,nuk mund te vazhdojne me tej,sepse shkaterrohen nga frika.Nje femer afer nje mashkulli me shume ka frike se sa perpiqet te nxjerre me te miren per veten e saj.
    Kohet ecin,gjithcka ndryshon dhe ne mendojme se edhe mentaliteti yne per njeri_tjetrin ndryshon.Por nuk eshte gjithmone e vertete.Ndryshimi brenda nesh eshte shume i veshtire.Te gjithe e kerkojme ndryshimin por e kerkojme te tjetri.Po ta analizosh pak, te tjetri kerkon vetem femija.I rrituri duhet te kerkoje te vetja,sepse eshte ne moshen qe i rrit gjerat dhe i mbron vete.Te rritesh do te thote te behesh nena dhe babai i vetes,pra te behesh zot i vetes.Ky proces ndodh kur nena nuk i ka thene femijes se "kam vuajtur qe te kam rritur dhe babai eshte cjapi ne pyll"!E gjithe kjo tregon se ne jemi te rritur vetem fizikisht dhe psikoemocionalisht kemi mbetur femije dhe zgjidhjen dhe ndryshimin e kerkojme jashte vetes,te tjetri.Kur na bie barra per ti dhene drejtim vete,i drejtohemi ose forces tone,pra muskujve,ose ndonje te forti qe njohim,gjitmone duke patur ne mendje thyerjen e ligjit.
    Marredheniet burre_grua jane shume te vecanta,te mbushura me ngjarje te vogla,qe,sa e rrisin,aq edhe e vene ne prove marredhenien dhe gjitmone burri edhe gruaja,edhe ne marredhenie me te tjeret,i shohin gjerat pikerisht nga ky kendveshtrim,pra i perjetojne ngjarjet ne baze te ketij raporti.Kur kjo lidhje funksionon,te gjitha raportet e tjera,duke filluar nga femija jane te shendetshme.Si burri,si gruaja,pretendojne nga tjetri qe t,i plotesoje kerkesat dhe deshira dhe harrojne thelbesoren,qe eshte nje marredhenie dyshe qe ndertohet me kohe,me detyrimet dhe kerkesat reciproke.Pikerisht kete gje as e dime dhe refuzojme ta mesojme (e kemi shume te veshtire te marrim pergjegjesi).Le me te mendosh qe kete gje t,ja transmetosh edhe femijes.E gjithe tradita jone,per fat te keq,eshte mbushur me etiketime dhe sakrifica.(Ky i mire,ky i keq).Te gjithe luftojme per vend te pare,pa menduar per pergjegjesite.
    E kerkojme vendin e pare per te sunduar dhe jo per te mbajtur pergjegjesi dhe per t,i krijuar kushte atyre qe kane nen pergjegjesi dhe per t,i krijuar kushte atyre qe kane nen pergjegjesi qe te arrijne maksimumin e te mires vete.
    Ne mendojme se femijen e bejme ne,e rrisim ne.Ne te vertete femija rritet vete.Ne te rriturit ose i ndihmojme duke i krijuar kushte,ose i frenojme,duke u sjelle si pronare dhe duke i bere pyetjen fatale;;"Ke do ti me shume?".
    Pse eshte kjo pyetje fatale?
    Femija eshte ne rritje dhe nuk ka asgje per te dhene.Njeriu qe nuk ka,nuk i kerkohet.Ai eshte ne fazen qe duhet te marre.Madje ne kemi nje shprehje qe edhe guret e rruges duhet ti japim femijes se po rritet.Ndersa ti kerkosh femijes ke do me shume?????Kur ai nuk di te te doje,sepse eshte ne fazen qe ate duhet ta duan sespe eshte i vogel.Ai vete do te doje,por me vone....
    Duke e bere para kohe,kjo pyetje i ve ne dyshim femijes ekzistencen e tij,sepse ai eshte ne moshen qe mund te ekzistoje vetem po ta duan.Mos harroni te tere pyetjen qe femija e ben shpesh;"Me ke xhan ti mami?"...."Me ke xhan ti babi?"...
    Ne fakt ai e ben kete pyetje se do qe t,ju kujtoje qe e keni harruar t,ia thoni dhe po dyshon!Femija nuk mund te rroje ne dyshim,sepse gjymtohet dhe gjymtohet aty ku eshte me i veshtire riparimi,ne shpirt.
    Jemi deshmimtare te ngjarjeve te frikshme qe njeret te rritur,te shkolluar bejne veprime qe te befasojne.Per shembull,edhe djem universitare kalojne ne droge,jane te dhunshem ne marredhenie,nuk arrijne te ndertojne nje marredhenie dhe ngjizja e kesaj cudie duhet kerkuar ne moshat e brishta,kur njeriu ndertohet.Kur te rriturit,duke nisur nga nena,nuk i ofrojne mjedisin e gezuar dhe te sigurte ne modele te shendetshme,me sistem vlerash qe ndertojne njeriun qytetar,ate qe mban pergjegjesi per veprimet e tij dhe i kerkon te vetja gjerat,qe nuk shkel ligjin dhe nuk perdor muskujt per te dhunuar tjetrin,qe nuk e quan dhunen vlere,qe nuk kenaqet se e kane frike te tjeret,qe nuk besojne tek arroganca,por bejne vetem nje gjest_jane tolerante.
    Jane tolerante sepse kane shume respekt per veten e tyre...
    KY eshte Qytetari...

Po ju si mendoni per keto marredhenie?
    "Carpe Diem"

DuRrEsAk&MoDeRaToR Maska e Bledari
    Anëtarësuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Durres - Shqiperi
    Postime
    2,071
    Me terrizon

Femija ka nevoje per te dy prinderit, per figuren e nenes edhe te babes.
    Eshte shume e veshtire per nje femije nqs nje nga keto figura mungon, do ti krijonte nje boshllek per momentin. Pastaj per mendimin tim keta femije qe nuk e kane nje prind, behen me te forte ne jeten ne vazhdim. Jane rritur para kohe edhe jane perballur me perpara me problemet e jetes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ShocK : 04-04-2007 më 11:08

Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Gjerat e lena pa pergjigje tek femija krijojne dyshim,pasiguri.Ai kupton qe te rriturit nuk e marrin seriozisht ose ai ndjehet i paafte.Sjellje te tilla nuk e zhvillojne marredhenien,por njerezit ngelen ne menyre fiktive bashke,pa ate komunikim emocional shpirteror qe lidh njerezit e nje familjeje.Dalngadale ndertohet perjashtimi i prinderve nga jeta e femijeve te tyre.Ata nuk i njohin me,nuk dine asgje se cfare ata mendojne per ta,cfare ndiejne.
    Keto sjellje te vogla qe nuk i kushtojne asgje te rriturit,per femijen jane shume te rendesishme.Ai kupton qe e kane ne qender te vemendjes.Ai meson se kur ke nje pergjigje per te dhene,kjo pune duhet kryer.Keto veprime,ne pamje te vogla,ndertojne marredhenien e sigurt i rritur _femije.
    Te rriturit duhet te dine nje gje,qe femija cdo gje e ben vete,por prezenca e te rriturit per te eshte baraz me jeten,sepse ai ka nevoje per mbrojtjen e tij,aprovimin e tij dhe ngushellimin kur deshton.
    Realiteti yne tregon se ne femijen e konsiderojme si nje qenie qe vetem gabon dhe detyra jone eshte ta bejme te mire.Ne tere kohen jemi akuzues dhe dyshues.Kjo menyre vetem gjymton.I keni parasysh shprehjet?"Femije i keq","nuk degjon","nuk meson" dhe mund te numurojme nje varg te gjate shprehjesh.
    Nese duam qe vertet te behet i mire,duhet te dime se ku e kemi vendin.Cfare duhet te beje i rrituri dhe cfare duhet te beje vete femija?
    I rrituri mbi te gjitha,duhet ta shohe si njeri dhe ndryshimi nepermjet tyre eshte koha.Femija ka ardhur me vone,i rrituri me perpara..
    "Carpe Diem"

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anëtarësuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464
    Per Te Dy............................

Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Citim Postuar më parë nga RapSoul
    Per Te Dy............................
    A mund te shprehesh pak te lutem,cfare doje te thoje?

respekte
    "Carpe Diem"

Pershendetje.

Nuk e di se si po marr pjes ne kete tem, pasi eshte shume e thell dhe kam frik se a ddo arrij ta analizoj ashtu sic duhet, gjithsesi!

Ajo c'ka ju Diana shprehni me lart, eshte mese reale....

Si mendoj une si person!?

Shpesh here (apo rrall here nuk mund ta percaktoj) ndodh qe ne nje familje, te lindin grupe hakmarrse(t'i quaj keshtu se fjalen e duhur s'po e gjej dot) te cilat, mendoj qe nga kalimi i nje kohe te pa caktuar, lidhja midis njeri-tjetrit, ambienti brenda familjes ku jetojm, fillon e krijon nje fare monotonie, nje fare lodhje nga e perditshmja, dhe disi do thosha, me te drejt apo jo fillojn dhe krijohen keto grupe kundershtaresh, te cilet mund te jen, njeri grup, vajza me babain, dhe grupi tjeter, djali me nenen.Nga keto grupe me pas fillon dhe lufta (nqs me lejohet ta quaj keshtu)luft e cila perben ate c'ka ju paraqesni me lart (luft per dashuri) se cilin do duan keta femij me shume, nenen apo babain e tyre.Gje qe nuk ndikon per mire absolutisht ne femijen.Keni ven re disa prej jush besoj kur, babai i thot goces "kjo eshte vajza e babit" apo nena kur i thot djalit "ku eshte djali i nenes" dhe ketu vecohen disi, dhe nga ky moment femija tjeter qe i degjon keto fjal, fillon e behet xheloz, qe pse mos jem i te dyve por vetem i njerit, dhe nga aty mendoj se fillon nje percarje paksa e vogel dhe krijohen keto dy grupe.
    Pra krijohet ajo percarja dhe njekohesisht xhelozia ndemrjet femijeve gje qe nuk ndikon aspak per mire, si ne edukimin e tyre ashtu edhe ne menyren e rritjes se tyre.
    Per kete gje, gjithmon fajtor jane prinderit, fajtor eshte edhe lodhja e tyre nga e perditshmja, vujatjet e mundimet per te krijuar nje jet sa me te mire, dhe kushtet me te mira per femijet e tyre dhe veht vehten e tyre, gje qe me kalimin e kohes lufta e perditshme te lodh si fizikisht ashtu dhe psikollogjikisht.
    Cfare duhet te bejm qe te mos ndodhin keto gjera!?
    Shume here eshte diskutuar neper forum, mbase dhe jasht tij pse jo, se si duhet te veprojm per t'iu shmangur ketyre gjerave.
    Le te futem ne tem serish.
    Femijet sic e permendi dhe veht ju Diana, jane ata qe duhet te marrin dhe jo te japin, mirepo cfare ndodh!?
    Mendoj se edhe veht prindi ka nevoj per dashurin e femijes, jo ka nevoj, por ka shume nevoj per dashurin e femijes se veht, kete gje femija do e bej ne moshen e duhur kur te jet ne gjendje qe te japi dhe jo ne femijerin e tij, mirepo (mendimi im) prindi i frikesohet se nesermes....
    Se si do ndodhi, cfare do te ndodhi me femijen e veht!?
    Nqs ai nuk i meson ne nje fare menyre se si edhe prindi duhet te duhet prej tij!
    Nqs nje dite rritet femija dhe me pas nuk ndjen per prindin, por e le ate te vetem, ateher si do t'i veri hallit!?(mendoj se prindi kete gje e mendon)
    Prandaj dhe disi krijohet ne nje fare menyre nje impenjim i vogel per te dashur prindin qe ne moshe fare te vogel, mundohen disi ne nje fare menyre qe t'i japin femijes te kuptoj se si duhet te sillet ne moshen kur ai te jet ne moshe per te dhen.
    Por kete veprim, disi do ta quaja nje gabim paksa te vogel i kryer padashje nga ana e prinderve, sepse mendoj se femijes me kalimin e kohes do t'i krijohet ajo idea e te dashurit me impenjim, gje qe do e veri ne veprim ne moshen qe do jet i afte per te dhene dhe marr....
    Femijeve mendoj se vetem duhet t'u japim gjithcka pa i'u kerkuar asnje gje deri kur ata te jen te gatshem, shume thjet dhe embel mund t'i marrim shume puthje dhe dashuri pa u nevoitur shprehja"cilin do ti me shume te keqen babi/mami" gjithmon menyra e veprimit eshte kryesorja (mendoj).

Une personalisht persa i perket pyetjes kryesore, do thosha se....nuk e di, vertet nuk mundem t'i ndaj prinderit e mi, por mendoj se nena eshte disi me ndikuese ne femijen e veht se sa babai,(mbase per cuant nuk e di dhe shume mire).Kete gje qe e them per nenen, eshte se shpesh here kam nje komunikim teper te hapur, teper te paster e plot dashuri, jo se me babin nuk e kam nje dicka te till, por me babin me teper flasim e bisedojm si burrat sesa per gjera me te hapura, mbase dhe e them dhe kete nga veht fakti qe disa here me shume kam qar per maman se sa per babin, edhe per babin me ka ndodhur por ajo me e aferta ka qen per nenen time, kur nje dite bem fjal per nje vazo me lule, dhe kur mbaroj debati ja plasa te qarit, jo pse bem debat, por se maman e kam te semur dhe e di qe u shqetesua shume ate dite, me teper eshte shqetesuar per faktin qe isha merzitur une sesa per debatin qe bem, por gjithsesi, zenka me prinderit nuk duhet te ket kurr, jan gjithcka per ne ashtu dhe sic jemi ne per ata.

Konkluzionin mendoj se arrini ta nxirrni veht se cilin dua me shume nga te dy.
    Nqs nuk arrin ta nxirrni dot po ja u them une "as njerin prej tyre nuk mund ta ndaj pasi i kam thell ne zemer si cdo femij tjeter prindin e veht dhe i dua qe te dy shume".

Pergezoj Dianen per temen, qe si gjithnje hap temat me te bukura dhe me me vler ne forum.Dhe i them te na botoj ndonje liber me shkrimet e saj, se shume do na pelqente qe ta lexonim.

Pershendetje te sinqerta!
    Shefqeti!
    Ndryshuar për herë të fundit nga shefqeti11 : 12-04-2007 më 18:11
    Kristal...
    ..E bardhë...
    ..Që më mban gjall!

M1ST3R10Z3 @k47 Maska e Michaela
    Anëtarësuar
    27-03-2007
    Vendndodhja
    BrEnDa NjE mIsTeRi
    Postime
    487
    Citim Postuar më parë nga ShocK
    Pastaj per mendimin tim keta femije qe nuk e kane nje prind, behen me te forte ne jeten ne vazhdim. Jane rritur para kohe edhe jane perballur me perpara me problemet e jetes.

Di_Ana urime per shkrimin!

Ketu nuk jam shume dakort me ju pasi me ka rene rasti shume here qe te njof njerez qe jane rritur vetem me nje prind edhe tani nuk jane dot te zotit e vetes pasi i kane munguar shume keshillat qofte te nenes e qoft te babit...pasi me keto keshilla njeriu ecen metej.(mendimi im)

Pastaj nuk eshte vetem ky rast qe mund te rritesh para kohe ..pasi une i kam te dy prindrit (shyqyr zoti)..edhe jeta me ka bere te jem e te mendoj ndryshe nga moshataret e mi.Kjo dmth qe nuk eshte shkak ky qe nese nuk ke nje nga prindrit je rritur para kohe...perkundrazi je bere me i llastuar pasi nenes/babait..fisit i ke mbetur ti si kujtim i tij/i saj.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Michaela : 12-04-2007 më 17:58
    GjERMONE E LOGEL SA NJE GOGEL!

patriot Maska e shoku_tanku
    Anëtarësuar
    18-09-2006
    Vendndodhja
    Tiranë
    Postime
    3,395
    Personalisht,nuk mund te bej dot ndarje te natyres baba\nene...nuk mundem,nuk eshte ne natyren time(natyre e cila pasqyron perkushtimin e te dy prinderve)....vete nuk jam bere akoma prind por mendoj se te jesh nje prind i pergjegjshem,duhet te jesh mbi te gjitha nje njeri i pergjegjshem...ashtu si ne c'do fushe te jetes,edhe ne aspektin prinderor jemi te prirur te bejme gabime(gabimet jane njerezore)...e rendesishme eshte qe te mos bejme faje,aq me pak ne kete plan,do te ishte dicka e patolerueshme...perkujdesja me perkushtim ne rritjen dhe edukimin e femijeve duhet te qendroje mbi gjithshka...madje edhe mbi vete komplekset tona apo egos..

Te falenderoj per temat DI_ANA...jane vertet shume aktuale dhe domethenese..

Buena Suerte Maska e MI CORAZON
    Anëtarësuar
    21-07-2002
    Postime
    7,485
    Zakonisht kur pyesim nje femije " ke do me shume" pyetesi e di fort mire pergjigjen, ndaj pyet, se ka qejf me dale "triumfator" ndaj pales tjeter.
    E kjo eshte nje loje...s'ka pse te merret ndryshe.
    Edhe femija e di lojen, ndaj shpeshhere thote te kunderten e shkon perqafon palen tjeter, duke i nxjerre gjuhen pyetesit.

Desha me shkrujt me shume, por.... (lol)
    Where does a thought go when it's forgotten?

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. "Gafa" që bllokoi titullin për Janullatos
    Nga Xhuxhumaku në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 31-07-2005, 15:25
  2. Daçi dhe Kosumi: Në Kosovë ka filluar një luftë speciale
    Nga RTP në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 19-05-2005, 11:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •