Postuar mė parė nga
Llapi
12 ZEKERIA CANA
Deshmitari Zekeria Cana para organeve hetuese, mė 25.1.1959, dekleron:
Tė pandehurin Adem Demaēi e njoh nga fundi i vitit 1954. Nė atė kohė kemi qenė bashkė nė studime, nė Beograd. Nė vitin 1955 jam takuar me tė pandehurin nė Beograd dhe ai qysh atėherė, para meje, ėshtė paraqitur armiqėsisht. Mė ka folur se pushteti i Jugisllavisė po i shperngul shqiptaėt nga Kosmeti pėr nė Turqi, sepse frikėsohet se nėse shqiptarėt do tė mbesin edhe mė tutje nė Kosmet, ata do tė kėrkojnė qė Kosmeti t`i bashkangjitet Shqipėrisė. Pėrmes shpėrnguljes se shqiptaėve, pushteti po pėrpiqet qė kosmetin ta mbajė edhe me tutje nė kuadrin e territorit jugosllav.
Mė vonė, pasi i ka lėnė studimet, i pandehuri Demaēi ėshtė takuar me mua disa herė nė Prishtinė. Diku nė pranverėn e vitit 1958 nė separenė e hotelit "Nova Jugosllavia" jemi takuar unė, Adem Demaēi, Din Mehmeti, Ali Aliu, Hysni Hoxha dhe Fahredin Gunga, tė gjithė studentė. Me atė rast, Demaē , gjithnjė i disponuar armiqėsishtė, ka thėnė se pushteti po bėn shumė padrejtėsi ndaj kombėsosė shqiptare dhe se me qėllim po i shpėrngul shqiptarėt pėr ne Turqi, nė mėnyrė qė Kosmetin ta mbajė si territor tė vetin.
Nė rast qė shqiptarėt do tė mbetėshin nė Kosmet, ata do tė Kėrkonin qė kosmeti t`i bashkangjitej Shqipėrisė. Pėr aksionin e armėve Demaēi ka thėnė se pushteti e ka ndėrmarrė kėtė aksion me qėllim tė frikėsimit tė popullit shqiptar dhe qė ta detyrojė atė tė shpėrngulet nga Kosmeti, dėrsa Kosmetin ta mbajė si territor tė Jugosllavisė. Pas Kėsaj jemi ngritur dhe kemi dalė nga hoteli. Unė kam shkuar te axha i im, kurse atu janė nisur nė drejtim tė Gėrmisė, nė Shkollen Normale qė tė flinin. Nuk di se ēkia kanė folur rrugės derisa kanė shkuar pėr
Gėrmi.
Diku nė verėn e tė njėjtit vit, jam takuar me Adem Demaēin nė Gjakovė. Ai kishte ardhur pėr
mbajtjen e orės letrare dhe atėherė e kam ftuar nė drekė nė shtepinė time mė ka folur se Kosmeti duhet t`ģ takojė, gjithsesi, Shqipėrisė, me plebishit aso me luftė.Nė rast se do tė shfrytėzohej rruga me plebishit pėr zgjidhjen e ēėshtjes sė Kosmetit, atėherė Shqipėria duhet ta kėrkoj kėtė nga Kombet e Bashkuara, tė cilat do tė mundėsonin pėrcaktimin me plebishit.Nėse nė kėtė mėnyrė nuk do tė arrihet qė Kosmeti t`ķ bashkangjitet Shqipėrisė,atėherė kjo do tė arrihet pėrmes luftės sė tret botėrore, me ē`rast rusėt do tė fitonin nė luftėn e tret botėre dhe Kosmetin do t“ia jepnin Shqipėrisė, kurse Maqedoninė - Bullgarisė.Mė ka folur, me kėtė rast edhe pėr shtetasin shqiptar Hasan Shpati, tė cilin, sipas tij, e kanė vrarė pushtetarėt e kėtushėm nė burg, e jo duke ikur, pėr ēka ai ishte shumė i revoltuar.Po kėshtu, para meje, ka folur edhe pėr gjendjen ekonomike nė Kosmet, duke potencuar se Kosmeti ėshtė mjaft i zhvilluar ekonomikisht, por ėshtė i eksploatuar nga pushteti i Jugosllavisė, i cili nuk po investon asnjė objekt ekonomik nė Kosmet.
Tjetėr nuk kam ēka tė them. Procesverbalin e lexova dhe e vėrtetoj me nėnshkrimin tim, ngase nė tė janė pėrfshirė fjalt e mia.
U krye nė orėn 12.
Procesmbajtės: Xhavit SHabani. Organi hetues i autorizuar: Momo Ēanoviq, Dėshmitari: Zekeria Cana.
Marre nga DOSJA DEMAĒI I DR .HAKIF BAJRAMIT FAQE 55
ne ket DOSJE gjithashtu perpos
ZEKERIA CANES kan deshmue edhe
ALI ALIU
FAHREDIN GUNGA e te tjer.
Krijoni Kontakt