Close

Rezultati i Sondazhit: Cilit komunitet fetar i perkisni?

Votues
187. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Musliman

75 40.11%
  • Orthodoks

34 18.18%
  • Katolik

21 11.23%
  • Tjeter

6 3.21%
  • Jam ateist

9 4.81%
  • Besoj ne Zot, s'kam fe

38 20.32%
  • Nuk besoj ne Zot

4 2.14%
Faqja 3 prej 11 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 107
    carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585
    Therepel Flamuri jonė s'ka lidhje tė drejtėpėrdrejtė as me Perandorinė Osmane, dhe as me Janullatosin. Flamuri jonė ka tė bėj vetėm me SHQIPONJĖN. Shqiponja dykrenare ėshtė formuar si simbol nga Kostantini i Madh, njė ilir dardan nga Nishi, nė shek. III pasė herės sonė. Ai e pėrdori shqiponjėn dykrenarėshe pėr tė pėrfaqėsuar dy qėndrat e perandorisė Romake, pasķ ai krijoj kryeqėndrėn e dytė Kostantinopojėn. Arsyeja pse ai pėrdori shqiponjėn e ka rrėnjėn mė tė thellė nė historķ, qė nė koherat e lashtėsisė ilire dhe pellazgjė, kur Helenėt e asokohe s'kishin ardhur akoma nė detin Egje.

Nė Dodonė, shumė pranė Janinės, ka qėnė edhe faltorja mė e hershme e Zojsit (Zeusit), e cila ishte thjeshtė njė pemė dushku. Kur aty frynte erė (Hera - Zonja e stuhisė) filluan tė dilnin fjalė nga pema, dmth Athėna si nė mitollogji qė doli nga koka e Zojsit. Shqiptarėt e asaj kohe ishin i vetmi komb qė harrinin tė dėgjonin fjalė nga fėrkėllimi i erės me pemėn e dushkut, dhe ndaj menduan se ishin fjalė tė Zojsit (Zotit nė Ēamėrishte). Shqiptarėt nga anėmbanė trojeve tė tyre vinin qė tė dėgjinin fjalėt e kėsaj peme, dhe i zotoheshin se do t'i plotėsonin dhe se do ta mbanin fjalėn si sytė e ballit. Mė kotė, nė mitollogjinė qė Grekėt e huazuan prej nesh, Shqiponja ishte qėnia nė krahė tė djathtė tė Zojsit, dhe pėrfaqėsonte plotėsuesen e dėshirave dhe njėkohėsisht ishte bija e tij.

Sot quhemi Shqipėtarė prej Skėnderbeut, sepse Skėnderbeu ishte njė njerķ atdhedashės, dhe shumė i ditur. Ai e dinte prejardhjen tonė, si bij tė Zojsit, pra si Shqiponjė e lirė nė trojen tonė, ashtusķ edhe duam tė jemi edhe sot e kėsaj dite nė Shqipėrķ.

Nė hymnin tonė, s'besoj se ėshtė rastėsķ, por e kemi njė vargė qė thotė:

"Se Zoti e tha vetė me gojė
    se kombe shuhen pėrmbķ dhe..."

Zoti e tha vetė me goj! Janė legjendad, gojėdhanat, e kanė sjellur kėtė mesazh gjeri nė ditėt tona, gojė mė gojė, si gjuha jonė Shqip qė flasim sot! Janė besime, janė nė gjakun tonė, dhe shqiponja kėtė gjė raprezenton, unitetin tonė, besimin tek Zoti, dhe ndaj nga shqiptarė tė mėdhenjė ėshtė thėnė edhe shprehja "Feja e Shqitparit ėshtė Shqiptaria."

E kuptoj, pėr shumė shqiptarė "shqiptarėt janė plera", njerėrz "barbarė" siē e tha edhe Greku i hershėm, dhe poashtu kėto fjalė qė po ju them, mund t'ju duken sikur po i thotė njė i marrė dhe injorantė tjetėr... Por janė tė vėrteta! Mėse tė vėrteta! Emri i Shqiptarit ėshtė i lidhur me kėtė besim, me besimin tek Zoti, me atė Zojs tė hershėm tė Dodonės, ku tė gjithė shqiptarėt shkonin pėr tė dėgjuar ndivenesėn e tij.

Por kur do tė mėsojmė? Kur do tė kemi mė shumė besim tek njėri-tjetri? Kur do ta ulim atė paragjykim qė na ka karkterizuar pėr shekuj? Kur do jemi njė trup i vetėm? S'e kuptoni se kjo gjė na shkatarron?

Gjithėsecili ėshtė i mirėpritur tė thotė mendimin e tij ndaj fesė, por nėse e ndjeni vėrtetė veten Shqiptarė at'herė duhet ta merrni nė konsideratė ēka po mundohem tė pėrcjell.

Me Nderim,
    Drini.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,192
    Postimet nė Bllog
    22
    Fanatizmi fetar eshte rreziku me i madh qe vjen nga mendjet e vogla. Them "mendjet e vogla" pasi shume veta e perdorin fene si mjet politik, ose personal per te ligjeruar botekuptimin e tyre provincial dhe te prapambetur. Njerezit qe besojne ne Zot shohin me larg se interesat e ngushta personale dhe dine edhe te respektojne edhe ata qe nuk dine se cfare eshte respekti. Shembulli me i mire per kete eshte Nene Tereza qe ia perkushtua jeten e saj te vobekteve dhe te harruarve pa marre parasysh se ishin indiane, greke, shqiptare apo serbe. Jane te tilla vepra qe deshmojne besim, jane te tilla vepra qe nderojne Zotin qe ju besoni dhe jo fjalet boshe qe shkruani poshte e lart per te sulmuar X fe apo Y sherbetor te Zotit.

Nacionalizmi falls

Ne ka nje gje qe urrej eshte nacionalizmin falls dhe njerezit qe hiqen si te tille me fjale. Zoti Sokrat me lart me "edukon" mua mbi fjalen "orthodoks" kur kjo shkruhet njesoj ne cdo gjuhe te botes. Orthodoks e ka shkruajtur dhe Noli, por ja qe na dolen gjuhet shqiptare te shekullit te XXI dhe e kthyen ne 'ortodoks". Sa per dijeni, emri i nje burri Ethem, mos shkruhet gje ne shqip Etem?! Po Mithat Frasheri, mos duhet ta shkruaje emrin Mitat?! Te gjitha keto behen ne frymen e "shqiperimit" te fese orthodokse. Per mua keta jane don-kishote qe kujtojne se Orthodoksia na qenkerka prone e besimtareve shqiptare dhe jo qindra miliona besimtareve te tjere ne mbare boten. Gjuha e vjeter greke eshte zemra e orthodoksise pasi edhe mbi kryqin e Jezu Krishtit ishte shkruajtur greqisht, krahas latinishtes dhe hebraishtes.

Shume nga ju me lart jeni ankuar per sondazhin si i padrejte e arritet deri atje sa filluat ti vini emra edhe atij qe hapi temen. Mos jetoni ne boten e enderrave por jetoni me shekullin e XXI ku cdo shqiptar eshte i lire te besoje ate fe qe i pelqen. Perzgjedhja nuk eshte e trasheguar por eshte dicka qe secili nga ne e zgjedh me vetedije te plote.

Ne te kete teme u jepet mundesia qe te shprehni mendimin tuaj per fene dhe rolin e saj ne shoqerine shqiptare, por ja qe ju e keni te pamundur ta shikoni fene si nje institucion te ndare nga shteti apo uni personal. Disa u tremben sondazheve te tilla pasi i tremben realitetit te ri fetar ne Shqiperi. Askush nuk e njeh kete realitet me saktesi pasi sic e thashe edhe me lart, ne Shqiperi mungojne sondazhet zyrtare.

Me anen e ketij sondazhi, edhe pse jo perfekt, ju keni mundesi qe te shihni se c'mendojne bashkeatdhetaret mbi fene, dhe po ta lexoni rezultatin e deritanishem, nje pjese dermuese e shqiptareve besojne ne Zot por nuk i perkasin nje feje te caktuar. Kjo kategori njerezish jane ne kerkim te qellimit te jetes se tyre.

Albo
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Orku, "Religjioni i vėrtetė tė mėson tė zbulosh Zotin nė brėndinė tėnde"! - "Shumica i njėjtėsojnė gjykatėsit me drejtėsinė, ndersa priftėrinjt / e tė gjitha religjioneve/ me Zotin, dhe pėr kėtė arsye njerėzit e kanė humbur besimin nė drejtėsi dhe nė Zotin"! Zoti ėshtė dashuri! Dashuria e vėrtetė - hyjnore ėshtė Zoti! Kur religjionet institucionalizohen - komercializohen edhe e humbin ēelėsin e shpėtimit! Jam shqiptar, mundohem tė jem njeri i mirė, nuk i urrej as nuk i pėrbuzi kombet e racat e tjera! E di se sipas mistikėve, edhe kombi mund tė jetė njėfarė kufizimi, por dėshiroj qė tė vazhdojė tė ekzistojė Kombi im, dhe pėr kėtė dėshiroj qė ai tė pėrparojė, tė bėhėt mė i mirė, tė zhdukė mangėsitė e veset dhe tė civilizohet e fisnikėrohet sa mė shumė, dhe tė bėhėt i virtytshem, gjė qė nuk ėshtė tani, nga pasojat e sė kaluarės nė robėri dhe nėn komunizėm. Nga shumė religjione kam pėrvehtėsuar nga diēka. As Buda, as Krishti as Muhameti nuk janė pėrsosur nė tempuj, por me aftėsi e pėrpjekje personale. Lutjet tė ndohmojnė me u pėrsosur. Nuk ėshtė me rėndėsi ku lutej, por si lutej, a lutej me gjithė shpirtin, qenien, me gjithė koncentrimin nė tė! Edhe namazi kam lexuar nga Osho /qė ka rrjedhur nga familja xhaine/ mund tė tė ndihmojė qė tė pėrndritej. Pėrsosja, pėrndritja, ėshtė qėllimi i religjionit. Ėshtė i gabuar nėse kemi qėllim qė tė shkojmė pas vdekjes nė parajsė! Nėse nuk e gjejmė, krijojmė vetes parajsėn nė kėtė dimension, nuk do e gjejmė nė dimensionin tjetėr. E kėtė mund ta gjejmė duke punuar e vepruar nė tė mirė tė tė tjerėve, duke u munduar tė ndihmosh tė tjerėt, do i ndihmojsh mė sė shumti vetes! Duhet tė bėjmė veten tė lumtur, duke bėrė tė tjerėt tė lumtur! Omar Khajami ka qenė i pėrndritur. Janė tė mrekullueshme rubairat e tij! Ai nė kėtė jetė e ka gjetur parajsėn = xhehnetin. Vera e tij nuk ėshtė vetėm vera nga rrushi, por edhe kėnaqėsia shpirtnore, dashuria e vėrtetė!
    Ini, bėhuni, pėrhapni dhe jetoni dashuri!

Survivor Maska e Orku
    Anėtarėsuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Nik

Ne pjesen me te madhe te gjerave qe ke shkruar jam plotesisht dakort me ty. Besimi para se gjithash eshte thelb e me pas forme. Nuk kam asnje dyshim se dallimi midis atij qe ka qellimin e mire dhe atij qe ka vetem formen te tille eshte si dita me naten.

Por sigurisht qe me e mira eshte t'i kesh te dyja pasi besimi jashte formes dhe rregullave te fese eshte i destinuar te humbe per shkak te injorances apo veshtiresive ... mos harrojme se Zotin e njohim permes feve.

Nese gezimin dhe lumturine e perjeton si forme falenderimi dhe mirenjohje mendoj se je vertet shume afer Zotit.

i/e regjistruar Maska e amaro
    Anėtarėsuar
    21-02-2003
    Vendndodhja
    NenToke
    Postime
    242
    une jam ateist, ose me mire besoj tek protonet, molekula, ne shqiperi kam qene prezent ne fushatat e famshme te fillim viteve 90 kur fondacione fetare (myslimane , krishtere, ortodokse,bahai, etj) te kujtojnin fushatat e famshme politike para zgjedhjeve qe joshnin njerzit me prentimin e parajses e cila kalon nepermes stomakut, ne lagjen time ne atekohe kishte njerez qe ishin me te gjitha fete ose me qarte frekuentonin cdo sekt vetem per te marre ndihma ushqimore ose rroba te dores se dyte tani mbas 8 vjetesh nuk them se ka ndryshuar ndonje gje sepse varferia tek ne eshte ne kulmin e saj dhe lufta per mbijetese eshte akoma stil jete. ka plot qe jane besimtare te devotshem por sic e dini edhe kjo eshte lluks ne shqiperi per fat te keq, parajsen ose shpetimin shume e shohin tek leket , per mendimin tim per shumicen e shqiptareve feja eshte leku. K tu ne forum te gjithe mund te hiqen si fetare ose nacionaliste por shqiptaret qe njoh une shumica duan te jetojne ket jete dhe jo ate te mbas vdekjes. paqe.
    Money Makes Man act Funny

Therepel, Dr. JaCkle etj.
    U lutem tė lexoni artikullin e prof. Skėnder Rizaj, pėr hulumtimet 40 vjeēare tė filologut italian G. Catapano, pėr lashtėsinė tonė!

Klikon top tema, kur tė hapet njė pjesė e shkrimit, del lexo vazhdimin, aty klikon.
    Se ne jemi tė ardhur nė trojet tona ėshtė pohim i armiqėve tanė.
    Nėse janė ato toponime nė Azerbejxhan, besoj qė e vėrteta ėshtė se nga Iliria kanė shkuar atje.
    Ini, bėhuni, pėrhapni dhe jetoni dashuri!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    31-07-2003
    Postime
    726
    orthodoks

besoj tek zoti por jo me fanatizm
    Be yourself and you will always be in fashion.

ZGALEMI I FURTUNES Maska e Randi
    Anėtarėsuar
    21-01-2003
    Vendndodhja
    N.Y U.S.A
    Postime
    147
    Po te shohesh sondazhin e mesiperm,persa i perket se cilit besim fetar i perkasin shqiptaret,arrin ne perfundim se, nje pjese e mirre e shqiptareve 25% e tyre(sibas sondazhit te forumit)besojne ne zot por jane pa fe dhe nje pjese jo e vogel 4%jane ateiste.Kjo per mendimin tim me duket dicka jo normale,se ska se si te jete qe nje njeri te besoje ne zot, dhe ne anen tjeter te jete i pa fe,,kjo per vete faktin se eshte pikerish feja qe te dergon te zoti ,te besosh ne te.Kete e them jo se une per vete jam nje fetar i mbaruar,perkunderazi brezit qe une i perkas, jemi te gjithe pa njohurite fillestare te edukates dhe kultures fetare,panevaresisht se une nuk di asnje rrit fetar te fese muslimane qe i perkas,panevaresisht se une ne xhami kam vajtur pothuajse fare(edhe ndonjehere qe kam vajtur kam shkuar thjesht i shtyre nga kureshtja per te pare),kjo kurre nuk me ka detyruar ose shtyre qe une personalisht te them qe nuk i perkas fese muslimane, dhe kjo per nje fakt shume te thjeshte,se te gjithe ne shqiptaret(dhe te tjeret) jemi pasardhesit e dikujt tjeter,ne rastin konkret te prindeve tane,dhe gjithashtu prindrit tane jane pasarrdhsit e para-ardhseve te tyre........etjj..dhe ne qoftese ne besojme qe shqiptaret,pra te paret tane kane pasur dhe besuar ne nje fe te caktuar eshte e llogjikeshme qe edhe ne brezat e me voneshem(panevaresisht kushteve )i perkasim asaj feje qe kane pasur baballaret,gjishryt tane.Pra si perfundim te mohosh fene ke mohuar para-ardhesit e tu,pra familjen tende.

Me respekt Randi
    Budallai eshte gjithmone i bindur se asnje me shpejt se ai nuk e kupton njeriun e mencur.

:q qetesi

I DASHURUAR PAS DETIT Maska e FJORIN
    Anėtarėsuar
    26-02-2003
    Vendndodhja
    E.U.** SHQIPTAR DHE JO FETAR
    Postime
    432
    Pershendetje te gjitheve

Une besoj tek zoti por jo tek FETE

Prinderit e mi jane Kristian Ortodokse por une nuk besoj tek kisha ,as te xhamia dhe te as edhe nje fe tjeter

Jam shqiptar DEM BABA DEMI dhe me ZHGABE ne BALLE

SHENDET TE GJITHEVE

DEMI QELLON PERPARA ,GOMARI PRAPA ,KURSE PRIFTI DHE HOXHA NGA TE GJITHA ANET

..
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    1. ARSYEJA E GRUAS QENDRON NE BUKURINE E SAJ ,BUKURIA E BURIT NE QENDRON NE ARSYEN E TIJ
    2.ESHTE E LEHTE TE BEHESH HOXHE APO PRIFT, POR ESHTE E VESHTIRE TE BEHESH NJERI
    WEN MY LOVE SWEARS THAT SHE IS MADE OF TRUTH, I DO BELIVE HER,THOUGH I KNOW SHE LIES....(W.Shekspire)

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-08-2003
    Vendndodhja
    montreal kanada
    Postime
    2
    Besoj ne zot por nuk e adhuroj.
    Zoti,thone,ate qe ta merr sot ta jep neser,por ne te
    veretet s'ta jep fare.un besoj ne zot por jo qe zoti
    eshte nga ato qe te ndihmojne.nqs do te ishte i tille
    ai duhet ti ēonte te gjithe njerezti ne parajse ose xhehnet
    dhe te jo ne ferr ose xhehenem.ku qendron meshira e tij??!!

Faqja 3 prej 11 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Theofan Stilian Noli: Jeta dhe veprat e tij
    Nga ILovePejaa nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 15-11-2022, 22:39
  2. Sulė Hotla (1875-1947), Njė Jetė Pėr Shqipėrinė
    Nga strong_07 nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 29-04-2019, 16:32
  3. Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-11-2016, 09:56
  4. Kristo Frashėri: Dilema pėr Himarėn
    Nga Qafir Arnaut nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 28-02-2006, 13:56
  5. Letėrsia Shqiptare
    Nga [A-SHKODRANI] nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-10-2005, 14:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •