Close

Rezultati i Sondazhit: Cilit komunitet fetar i perkisni?

Votues
187. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Musliman

75 40.11%
  • Orthodoks

34 18.18%
  • Katolik

21 11.23%
  • Tjeter

6 3.21%
  • Jam ateist

9 4.81%
  • Besoj ne Zot, s'kam fe

38 20.32%
  • Nuk besoj ne Zot

4 2.14%
Faqja 5 prej 11 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 107
    i/e larguar Maska e Jase
    Anėtarėsuar
    30-08-2003
    Vendndodhja
    Hannover/Gjėrmani
    Postime
    29
    Pu me kujtohet: edhe sot ekstremistat antishqiptar, prej Beogradit deri ne Shkup e Athin, mundojn me perdor fen ton kunder ne. Kergja s“lajn pa ba per me inscinu "aksen ndermje Bin Ladenit dhe shqiptarve"

Nisni mu mendu.

carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585
    Jase pėrshėndetje!

Mė pėlqeu shumė mendimi jotė. Edhe unė pajtohem se feja (nė vetvete) i ka futur nė grindje shpesh herė edhe vetė shqiptarėt. Por jo vetėm tek ne, por edhe nė lindjen e mesme me shekujt tė tėre njeriu ka luftuar njeriun pėr hirė tė fesė sė ndryshme qė ka. Kjo s'mė duket fare si njė pėrparėsi kundrejt Zotit. Njėrzit para Zotit janė tė njėjtė, ndaj edhepse me fe tė ndryshme, s'duhet ta lėnė fenė tė na ngeci nėpėr kėmbė, dhe tė dėmtoj njerzimin qė mbronė njė fe tė veēantė apo tė ndryshme ndaj njė njerzimi tjetėr.

Pėr mua besimi drejtpėrdrejt tek Zoti ėshtė gjėja dhe zgjidhja mė e drejtė. Personalisht besoj tek Zojsi i Dodonės, ashtu siē e kam shpjeguar edhe nė fillim tė kėsaj teme.

Drini.

i/e larguar Maska e Jase
    Anėtarėsuar
    30-08-2003
    Vendndodhja
    Hannover/Gjėrmani
    Postime
    29
    Postuar mė parė nga drini_nė_L.A.
    Jase pėrshėndetje!

Pėr Bektashizmin jam mėse dakort se duhet tė bėnte pjesė nė Temėn "Feja dhe Jeta Shqiptare" ashtusi edhe nė sondazhin e saj, pasi ėshtė sekt qė u pat mbėshtetur mė sė shumti nga shqiptarėt, dhe pėr mė tepėr qėndrėn e saj botėrore e ka nė Tiranė. Megjithatė jam i sigurt se edhe nė mesin e bashkbiseduesve ka besimtar bektashi.
    Pershendetje, drini

Per Bektashi i kum lexu do artikuj, edhe ata mu me interesojn. Per Bektashi esht ma me randesi relationi njeri - zoti, e jo jeta mas vlereve te shahries, qe nuk e ka thellsin religjiose.

Kum lexu si para dytes luft boterore 15 % e shqiptareve ne shqipni jun kan Bektashi. Edhe vlazerit frasheri jun kan anetar e kesaj feje.

Per te tjeret :
    http://www.beyond-the-pale.co.uk/albanian4.htm#albania

failed & quoted Maska e IsiNYC
    Anėtarėsuar
    27-08-2003
    Vendndodhja
    mbi dhe, nden qiell
    Postime
    227

arsyje

Student blu,

une thjesht thash si mund te besosh qe cfar eshte shkruar jan fjalet e zotit, dhe thjesht dhash arsyje dhe fakte per ndryshimin e tekstit me kalimin e kohes. Kejo nuk eshte gjykim por fakt. Nqs kisha apo xhamija thoshte nje gje para 1000 ose 500 vjetesh qe sot eshte e vertetuar shkencerisht qe eshte gabim, si ka mundesi qe te ken qene fjalet e zotit? Apo zoty yt bene gabime?

Kam thene nuk jam ateist, por si shqiptar, ne kerkim te perparimit, nuk mund te lejojm veten te besojm ne idera te lashta dhe te prapambetura. Nga Turku dhe feja e tyre kemi ngelur shteti me i varfer dhe i pa avancuar ne Evrop.
    A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything. | Nietzsche

Hu
    Anėtarėsuar
    31-07-2003
    Vendndodhja
    fole
    Postime
    86
    Plus (IsiNYC) arma me e preferuar e me e fuqishme ne duart e armiqve per copezimin tone.

Anėtarėsuar
    27-08-2003
    Vendndodhja
    mbi dhe, nden qiell
    Postime
    227

mere sic eshte

Student,

Une nuk kerkoj te ofendoj. Vetem dua te nxjerr ne drite gjera qe njerzit nuk i mendojn kur kapen me besimin e tepert. Lexoni librin e Ismail Kadares "Piramida" qe tregon cfar ndodh kur ka force absolute qe kontrollon popullin.

Si shqiptar s'e besoj se duhet te kerkojm shume te shofim cfar lloj terrori krijohet nga forca absolute. Enver Hoxha dhe forca absolute e tij, dhe gjith udheheqesit komunista kan masakruar njerez sikur te ishin peshq. Mao Ze Dong, Stalini, Caucesku etj etj. Njekohsisht, si feja, komunizmi kishte idera te mira si permirsimi i popullit dhe barabartsia midis tyre. Nje ide e bukur por qe kurr nuk mund te punoj ne boten tone.

Une nuk kam problem qe njerzit besojn ne zot. Por kam problem me njerzit qe futen tek fet duke kerkuar pergjigje per jeten e tyre. Ne qofte se veni re, cdo njeri qe behet besimtar i madh gjithmon del me te njejten pergjigje si gjith te tjeret. K'jo gje ndodh me te gjitha fet dhe jo vetem me nje nga keto.

Islami si cdo fe tjeter edhe se mund te ket shume ligje e keshilla te mira ne jet, me teper kufizon se sa krijon morale dhe standarte per njerzit. Moraliteti i nje njeriu duhet te vij nga familja dhe prindrit dhe jo nga feja.

Pra, si komunizmi dhe fashizmi, feja ka fuqi absolute. C'do gje qe mund te thohet ne shkrimet e saj ose nga udheheqesit e saj eshte e justifikuar me fjalet "se ashtu do zoti".

"Fuqia korrupton, por fuqia absolute korrupton absolutisht."

Leni kishat e xhamiat feja Shqiptarit eshte Shqiptaria
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga IsiNYC : 04-09-2003 mė 11:02
    A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything. | Nietzsche

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907
    Feja nuk eshte ēpikje e Zotit, kjo eshte e njerzve dhe keta e krijuane kete ne ate kohe kur nuk kishte ligje dhe njerzit ishin egersira. Sot per mendimin tim feja nuk ka vend ne bote(ne kuptim te plote). Kjo me shume duhet te mbese si tradite dhe ne raste ceremoniale, si ne martesa etj. Feja ne ate kuptim si dikur kur njerzit vdisnin per te " ne emer te Zotit" eksiston vetem atje ku ende jane ne ate kohe (faze) dhe ende mendojne se veprojne ne emer te Zotit (sikur Zoti mos te te kete fuqi ti kryejn punet e veta!!!).Se jane atje ne ate faze nuk me cudit , por se ka shqiptar ne ate faze......!!!!!!!
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

^ Peek-a-boo ^ Maska e Sirena_E_Vogel
    Anėtarėsuar
    07-06-2003
    Vendndodhja
    Sunshine State
    Postime
    565
    Une kam shume besim tek Zoti. Sipas prinderve jam myslimane, po te them te drejten, nuk besoj ne asnje fe, pasi e di se nje Zot eshte, dhe nuk ka dallim se nga cila fe e shikon
    Cuteness !

i/e regjistruar Maska e MICH
    Anėtarėsuar
    10-08-2003
    Vendndodhja
    T.H.E M.I.C.H.I.G.A.N S.T.A.T.E
    Postime
    146
    Ne kisha e gjamia feja e shqiptarit shqiptaria
    *"The Whole Problem With The World Is That Fools And Fanatics Are Always So Certain Of Themselves, But Wiser People So Full Of Doubts."*
    * LifE RunS FasT If u Don'T StoP SometimeS & LooK AraunD YoU'LL MisS IT!*"What is moral is what you feel good after, and what is immoral is what you feel bad after."Life is a mystery to be lived, not a problem to be solved.Love is like a fire, it can either warm your heart or burn your house down.It is foolish to deal with a fool.After dark all cats are leopards.

Anėtarėsuar
    27-08-2003
    Vendndodhja
    mbi dhe, nden qiell
    Postime
    227
    Student, edhe sepse nuk kam njohuri te thell per Kuranin besoj se kam njohuri te 'mjaftueshme' dhe njohuri mbi shumica e njerezve ne anen e botes perndimore.

E di qe shumica e Kuranit eshte fe paqesore. Kerkon te miren dhe permirsimin e njeriut dhe te njerzis. Kete nuk ta mohoj. Por kjo mund te thuhet per te tera fet 'perendimore' te botes. Jahudismi feja e pare perendimore nga e cila lulezoj Kristianizmi dhe pastaj Islami. Qe te tre fet kerkojn paqe dhe permirsimin e njeriut.

Por prap keto jan ligje dhe ideale qe nuk munden te punojn me natyren njerzore. Jan njesoj si ideja e komunizmit. Kerkojn te ngrejn njerzin nga korruptimi dhe piselliqet e botes, por ne fakt pa dashur krijojn nje korrupcion me te keq dhe me te fort. Korrupcioni ne nivelin shteteror eshte me i let te thyhet se korrupcioni i nje institute besimtare. Kur njeriu beson se Zoti, qenja (ne qofte se mund ta quajm ashtu) me e fuqishme ne univers, i do gjerat keshtu apo ashtu ai/ajo do e bej pa u menduar. Kjo eshte frika me e madhe e fes.

Kjo eshte arsyja qe Osama bin Laden mund te behet hero ose Talibani mund te behet force shteterore. Sepse njerzit kontrollohen nga frika dhe idealizmi qe i krijohet pa dyshimin e fakteve. Kur femija cohet ne shkoll fetare sic e bejn Jahudit dhe Myslimanet (dhe Kristianet po jo aq shume sa te dyjat e mesiperm) ne nje mosh te vogel, ai/ajo e mer fen si fakt dhe nuk i lejohet te marri mendimet e vet ne besim. Kjo eshte nje menyr e kontrollit e njeriut dhe asnjehere nuk eshte gje e mire.

Eshte bere nje studim dhe eksperiment shkencor per fen dhe diturin e njeriut. Resultati i eksperimentit ishte njer pergjigje mbeshtetese per shkencen. Thonte se sa me shume te shkollohen njerezit aq me pak i besojn fes. Kjo mund te vertetohet dhe historikisht. Me perpara, kur njerzit ishin te cmendur njerzit thrisnin prift qe te bente 'eksorcism' ne ate njeri se besonin djalli i kishte hyr brenda. Tani kjo eshte nje cik qesharake sepse shkenca ka vertetuar smundjet psikollogjike ne nje njeri. Dhe tregon se ato ndodhin nga kemikate ne tru qe nuk funksionojn ne menyre te rregullt. Ka shume me shume ngarje te tilla qe kan ndryshuar kur shkenca perparoj.

E kam thene me perpara dhe do e them prape. Une nuk jam ateist, por nuk besoj qe feja eshte fjala e Zotit.

Faqja 5 prej 11 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Theofan Stilian Noli: Jeta dhe veprat e tij
    Nga ILovePejaa nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 15-11-2022, 22:39
  2. Sulė Hotla (1875-1947), Njė Jetė Pėr Shqipėrinė
    Nga strong_07 nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 29-04-2019, 16:32
  3. Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-11-2016, 09:56
  4. Kristo Frashėri: Dilema pėr Himarėn
    Nga Qafir Arnaut nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 28-02-2006, 13:56
  5. Letėrsia Shqiptare
    Nga [A-SHKODRANI] nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-10-2005, 14:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •