Botuar: E mërkurë, 25 qershor 2003 - 19:38 CET
Rebelët tashmë e kontrollojnë më shumë se gjysmën e vendit
Ambasadori britanik në KB, Sir Jeremi Greenstock ka thënë se komuniteti ndërkombëtar do të përkrahë gjerësisht idenë e një lloj forme intervenimi në Liberi nëse kjo do të sillte armëpushim dhe do të siguronte një zgjidhje politike.
Sir Jeremy po fliste në prag të nisjes së një misioni të Këshillit të Sigurimit në Afrikën perëndimore pas rifillimit të luftimeve midis qeverisë dhe forcave rebele. Edhe nëse diplomatët nuk do të shkojnë në Monrovia, ata do të mbajnë konsultime me autoritete të larta në vendet fqinje në atë se si ky konflikt mund të përfundojë dhe çfarë masash duhen marrë që këto luftime të mos kalojnë kufijtë e Liberisë. Ambasadori britanik në KB , Sir Jeremy Greenstock që drejton misionin tha:
"Nëse do të kishte ndonjë komb drejtues që ishte gati të ndërmerrte veprime në Liberi në atë formë që mund të sillte një zgjidhje politike dhe që të respektohej armëpushimi, atëherë unë mendoj se kjo do të mirëpritej në arenën ndërkombëtare. Ndihmë e tillë nga jashtë e atij lloji -duket konstruktive.
Kandidati më i dukshëm është SHBA, vendi që ka lidhje më të forta historike me Liberinë. Sir Jeremy tha se diskutime aktive po zhvillohen në Uashington rreth mundësisë së ndonjë misioni ushtarak, por asnjë lloj vendimi nuk është ndërmarrë. Nëse Amerika do të ndërhynte, kjo do të ndiqte metodën e dislokimit të trupave britanike në Sierra Leone dhe ushtarëve francezë në Bregun e Fildishtë.
Krijoni Kontakt