Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 20
    Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Albo nuk do mundohem te te ndryshoje mendjen sepse fundja-fundit sejcili ka pikpamjet e veta mbi Historine. Megjithate dua te te jap dy keshilla : 1) investimi mbi monumentet historike nuk perben humbje ekonomike per asnje shtet me tru, perkundrasi sjell perfitim ekonomik,socialo-kulturor, kosmetik etj. dhe 2) Shqiperia nuk njeh komunitete fetare -shiko edhe Kushtetuten po deshe- pra mos u bazo te realilteti amerikan (jam i sigurte se, SHBAn merrλ parasysh kur thua qe monumentet i mirembajne komunitetet).

faleminderit

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Te kerkosh qe shqiptaret te ruajne trashegimine e tyre osmane eshte njesoj si tu kerkosh izraeliteve qe ne muzeumet e shumta te Holokaustit te ruajne trashegimine kulturore apo historike te Gjermanise Naziste qe e shkaktoi ate tragjedi makabre. Ndryshimi i vetem eshte se Holokausti zgjati vetem 5 vjet kurse tragjedia shqiptare zgjati plot 500 vjet.
    Analogji te tilla vetem ne forum mund te behen. Meqe ketu ka liri te shprehuri, hajde burra. Qe nuk ka asnje ngjashmeri midis ketyre dy ngjarjeve historike e din edhe nje kolopuç qe shkon ne shkolle me buke ne strajce.

Per me teper, Hungaria ka nje muzeum te tille dhe nuk di te kete dale ndonje hungarez dhe te flase kundra tij.

Problemi eshte se shqiptaret nuk kane kulture historie, nuk ia dine vlerat asaj. Mjafton te shihni se sa pak fakte historike kemi dhe se si i perdorin fqinjet tane keto mangesi.

Nuk mund t'ia imponosh kujt dashurine per Osmanllinjte, por Olsi Jazexhi ka te drejte kur aludon per ruajtje te monumenteve historike. Keto jane dy gjera te ndryshme prej njera tjetres. Pastaj mos sulmoni njerezit, por diskutoni ne lidhje me ato qe thuhen, keshtu do te tregoni se keni qellim te mire, dhe jo inate. Nuk lexova askend qe konkretisht te kete komentuar ne lidhje me ato qe ka thene O. Jazexhi.

Mua me duket nje artikull dashakeq dhe duket si nje peticion si nje ankese e jo si nje artikull historik.Ku e ka historianiin ky???'
    Ky artikull ne anglisht sigurisht i eshte drejtu ndonje publiku tjeter dhe jo atij shqiptar.Mjaft me ankesa ankesa peticione e shkrime anglisht se cfare ndolle ne Bosnje.Skam deshire per statistika po fakte fakte fakte e dokumente,keshtu behet historia.
    Me shpjegoni psene dhe rendesine kujturore e banjove turke ne kulturen Shqipatre???

1)Nqs kishat e Ardenices ose aty ku martohet Skenderbeu restaurohen dhe sbehet me nje banjo turke kjo do te thote se ka rendesi historike Kisha ku u martua Skenderbeu dhe jo nje banjo.
    2)Nje Historian si OLSI nqs e kosnsideron veten te tille ska pse i mbetet hatri nqs restaurohen kishat e Voskopojes dhe Manastirit ku gjithe Bota e di rendesine kulturore e historike e tyre pse e dini mire demin qe iu be ketyre kishave nga disa psudo-besimtare-muslimane e pastaj xhamiat teqete vakefet e banjot;WC-te

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    O. Jazexhi nuk eshte kundra restaurimit te kishave me vlera historike. Ai thjesht aludon per standartet jo te barabarta. Mos t'i kapim gjerat me fanatizem!

Citim Postuar më parë nga sh.hasanaj
    O. Jazexhi .... Ai thjesht aludon per standartet jo te barabarta. Mos t'i kapim gjerat me fanatizem!
    Olsi na u reklamu si nji historian.
    Ne Histori nuk ka aludime,sepse atehere ketu Olsi na bjen ne fanatizem duke e pare bardhe e zi punet e duke ALUDU (kisha po xhamia jo, une po ti jo, une i mire ti i keq,une i bukur ti i shmtuar...)
    Nqs si fakt Historik perdoret ALUDIMI atehere ketu skemi histori,e monumentet do te vazhdojne te shkatrerrohen, sepse si mase vlere historike merren ALUDIMET e olsit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar më parë nga shirokas
    Olsi na u reklamu si nji historian.
    Ne Histori nuk ka aludime,sepse atehere ketu Olsi na bjen ne fanatizem duke e pare bardhe e zi punet e duke ALUDU (kisha po xhamia jo, une po ti jo, une i mire ti i keq,une i bukur ti i shmtuar...)
    Nqs si fakt Historik perdoret ALUDIMI atehere ketu skemi histori,e monumentet do te vazhdojne te shkatrerrohen, sepse si mase vlere historike merren ALUDIMET e olsit.
    Eshte detyre e historianeve te ngrene zerin per gjerat qe i shqetesojne ne lidhje me problemet e asaj fushe. Ai mendon se ka njohuri ne kete çeshtje dhe flet per te. Mos i ngaterro gjerat! NUk ia vlen te bejme diskutime leksikologjike dhe te kapemi pas fjalesh. Çeshtja eshte shume e qarte.

Ai nuk u ngrit e te thoje se xhamiat jane me te mira se kishat dhe hajde te rregullojme xhamite e te prishim kishat, por foli per problemin e njeanshmerise.

Une jetoj prane vendit te shenjte te krishtereve, Shen Ndoit (Shnanu i thojne anej). Atje ne maj te malit kane bo nje kryq te madh sa duket prej rruge. Nuk kam degju ndonje musliman te ankohet dhe te flase kundra asaj qe kane bere katoliket. Biles shumica shprehen me respekt per kete veprim. Ndersa ju te krishteret e kapni muhabetin me pak fanatizem dhe kur Jazexhi flet per restaurime qe juve u kujtojne kulturen Islame ju vjen pak keq dhe shqetesoheni. (!)
    Ndryshuar për herë të fundit nga [xeni] : 20-11-2004 më 08:55

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Manchester, UK
    Postime
    1,079
    Duke bere nje shtrirje imagjinare te Holokaustit 5 vjecar gjerman ne nje periudhe 500+ vjecare, sa do te ishte popullsia cifute sot ? Gjate atyre 500+ vjeteve, sa cifute do te ishin bere zv. kancelare te Rajhut dhe sa do te ishin bere gjenerale te ushtrise naziste ? Sa cifute do te shkolloheshin ne Gjermani, sa te tjere do te beheshin deputete te Rajshtagut ?

-----------------------------------------------------------

Ky shkrimi i Jazexhiut mua me la nje shije te hidhur ne goje. Sheh nje fryme tendencioze ne shkrim dhe mua me duket si pjese e njerit kah te forcave qe kerkojne ta shnderrojne Shqiperine ne nje perplasje interesash fetare. Ne rradhe te pare une nuk e kuptoj nese autori ankohet se pse nuk rimekemben objektet otomane/islamike ne Shqiperi apo pse po investohet me teper ne rimekembjen e objekteve fetare te krishtera. Te dyja jane dy gjera te ndryshme dhe do te ishte me mire nese do i ndante dhe te argumentonte per secilen vec e vec. Ne rradhe te dyte, vihet shume shpejt barazimi otoman = islam, qe per mendimin tim nuk qendron ne vlere absolute.

E nis shkrimin duke pretenduar se komunizmi ndermori nje kryqezate ndaj vlerave dhe objekteve islame ne Shqiperi. Kjo mua me duket, relativisht me shkrimin, nje demagogji sepse Enveri e ndermori ate kryqezate ndaj fese ne pergjithesi. Dhe budizem po te kishim pasur, dhe ate do ta ndalonte. Per me teper, nese mund te flitet per ndonje tolerance ndaj ndonje feje gjate komunizmit, kjo duhet te kete qene feja islame. Mjafton te shikosh emrat e kupoles: Enver, Mehmet, Kadri, Hysni, Ramiz, Haxhi, Myslym, Hekuran etj.

Sidoqofte, pertej asaj qe une e kuptoj si tendence, ngre disa probleme qe deri diku them se qendrojne. Gjate 500 vjeteve ne Perandorine Osmane, ne Shqiperi eshte krijuar importuar nje kulture osmane dhe kultura mbetet gjithsesi vlere. Si e tille duhet prezantuar dhe ruajtur. Por e pare nga nje prizem me i madh, Jazexhiun me perpara duhet ta hante meraku se pse ne Shqiperi, fjala vjen, nuk kemi nje muze entografik apo qofte dhe nje rajon te tille brenda muzeut kombetar, para se ta hante meraku per ruajtjen e vlerave osmane.
    Lulet edhe mund ti shkelin por Pranveren nuk mund ta ndalin dot.

i/e regjistruar Maska e King_Gentius
    Anëtarësuar
    24-11-2004
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    485
    Hi all,

Nuk me duket gje e keqe te protestosh kunder negligences per mirembajtjen dhe rindertimin e monumenteve kulturore, sepse jane pjese te identitetit kombetar. Neqoftese qeveria ka para te harxhoje per rindertim te xhamive dhe kishave, mendoj se fondet duhen ndare ne baze te nevojave te besimtareve. Nga ana tjeter do te ishte mire Jazexhiu duhet ta kishte bere te qarte qe nuk kishte gje kundra ndertimit te kishave qe te mos ndizte ceshtje konflikti fetar, e qe te mos akuzohej si ekstremist islamik.

Long live Albania (with all its religions).

Shpirt i Lirë
    Anëtarësuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    Citim Postuar më parë nga Kryeplaku
    Eni, kam fatin ta njohe Olsin nga afer dhe te siguroje per nje gje : idete e tua, te Toros dhe shume anetareve te tjere te Forumit jane 100 mije here me ekstremiste (te pakten sic i shprehni ketu ne Forum).

Nga shkrimi i mesiperm konkluzioni qe duhet te marim eshte nje : monumentet historike te Shqiperise shkatrrohen cdo dite (nuk besoj se ka njeri kundershtim ketu), dhe keshtu Shqiperia dita-dites humb thesaret e saj dhe behet me e shpifur.

Saper Olsin, mire a keq, eshte nga Historinet e paket (i vetmi qe njoh) Shqiptare qe analizon kete epoke te "erresuar" te Historise Shqiptare, Shqiperia nen Mbikeqyrrjen Osmane. Sigurisht, nuk ka lidhje me ata bicimat te ashtuquajtur "albanologe", qe shkruajne Historine e Shqiperise para 12000 vjetesh dhe na mohojne perpjekjet antifashiste te 40 viteve me pare. Ne kundershtim me "bicimat" qe permenda Olsi per historine qe shkruan perdor fakte dhe referon burimin e te dhenave. Keshtu qe kush nuk bien ndakort me konkluzionet e z. Jazexhi mire do ishte te sjell burimet e veta historike (kjo do ishte puna me e mire)! FLM
    Olsi Jazexhi,
    nuk eshte nga te paktet qe studionen periudhen osmane ne Shqiperi, aq me shume nga me te "vlefshmit"...
    Prof. Pulaha eshte nga me te rendesishmit e kesaj periudhe dhe studimet e Olsit & Co. per periudhen ne fjale jane si dita me naten krahasuar me studimet e Prof. S. Pulahes.

Olsi:
    The politics of communist historiography in Albania has been to wipe
    out any oriental link which the country inherited from the Ottomans.
    Albania's communists we re obsessed with wiping out anything Islamic
    from Albania's past. For this reason, the regime demolished most of
    the mosques of Albania's cities
    and portrayed Albania's history under
    the Ottoman as an unending era of epic wars of Albanian freedom
    fighters against the Islamic Oriental invaders.
    Regjimi komunist ne Shqiperi nuk shembi e shkaterroi vetem xhami e teqe, por te tera komplekset dhe institucionet fetare te vendit, qofshin ato te krishtera apo myslimane.
    Dhe nisur nga kendveshtrimi qe i ben Olsi e ti Kryeplak, do ju thoja se regjimi komunist per cudi Xhamine e Et'hem Beut ne Tirane e mbajti muze, ndersa Katedralen Orthodhokse (tek tokat ku u ngrit Hotel Peza) e beri shkrumb e hi.... te tjerat i ktheu ne magazina, pallate sporti etj.
    Pse ankoheni?

Prandaj "Olsi historiani" duket se sa objektiv ne formulimin e teorive te veta eshte.
    Cfare ka shkruar "Olsi historiani alla malajzien" mbi personat qe kane shkruar me germa arabe ne kishat e Voskopojes, ato te Korces, apo gervishtur ikonat orthodhokse? Si t'i konsiderojme veprimet e tyre ndaj monumenteve orthodhokse?
    Mos valle keta te fundit po na benin nder ne shqiptareve ne ruajtjen e vlerave islamiste duke shkaterruar ato te krishtera?!!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Gjermani - Leipzig
    Postime
    148
    Megjithate un nuk do rrija ketu pa cilesuar disa njerez qe merrene me studime tejete serioze me pakicate disa "qindroshe" ne shqiperi. Katedra nanos duket se mban arome portokalli para asaj ku miku i dijese dhe diturise ulet.

Prese me padurime kumtesat e tjera mbi pakicat Rumune(besoj nje union me Plasarin, mjeshtrin e shkrimeve erotike dhe per ceshtjet mbi Skenderbeun) ne vitet qe vijojne.
    Te pakten ketije shkatrrimi kulturore ti barazapeshojeme nje rritje ne kulturen tone rreth popujve qe na rrethojne.
    "Ju lutem mos ushqeni asnje iluzion. Mua më vrane dhe keshtu kane vepruar edhe me dy kryetaret tjere te Shoqates së Shqiptareve "Marko Boçari", te cilet vdiqen, edhe keta, nga "leuçemia". Keto fjale ua kam thene edhe miqve te tjere te mij"...
    Fjalet e fundit te Aristidh Kola-s

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. Monumentet e Shqiperise te cilat jane ne rrezik!!
    Nga Shpirt Njeriu në forumin Arti shqiptar
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 12-04-2011, 22:46
  2. Lidhja Shqiptare e Prizrenit
    Nga dodoni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 01-06-2009, 00:29
  3. 2 muaj para zgjedhjeve
    Nga Alienated në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 41
    Postimi i Fundit: 18-02-2009, 07:16
  4. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  5. Kultura e cënuar
    Nga Brari në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-07-2006, 13:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •