Rrėfimi i panjohur i Kadaresė: Dyshimi pėr kancer, skaner nė Greqi
Kur ndien se po tė vjen fundi, kur ajo ēka mund tė lexosh nė sytė e mjekėve nuk ėshtė shpresė, e vetmja dėshirė ėshtė tė pėrqafosh, pse jo dhe tė puthėsh njeriun e panjohur qė pėrpiqet tė tė mbajė nė kėmbė. Fundja, siē thotė Kadare Ritualet nuk prishen nė fund tė jetės. Kėto ndjesi kishin pėrshkuar qenien e shkrimtarit tė madh 30 vite tė shkuara, kur ndodhej nė Athinė, nė njė takim ndėrkombėtar shkrimtarėsh, tė cilin po e shfrytėzonte edhe pėr tė kryer njė vizitė mjekėsore. Marrėdhėnies sė acaruar mes Shqipėrisė dhe Greqisė nė vitin 1984, qė ia bėnte tė pafavorshme vizitėn nė vendin fqinj, i shtohej edhe njė ankth qė lidhej me jetėn e tij. Mund tė ishte sėmurė me kancer. Dy mjekėt shqiptarė qė e kishin vizituar, e kishin kėshilluar tė bėnte njė skaner nė Greqi
dhe kjo nuk ishte gjė e mirė. Ankthin e atyre ditėve Ismail Kadare e ka fiksuar nė letėr, nė shėnimet e tij. Mbėrritja nė Athinė, gjendja e tensionuar politike, protestat antishqiptare para Ambasadės, shoqėrimi nga policia vendėse, vizita nė spitalin grek dhe pritja e pėrgjigjes sė mjekėve, ndėrsa njė infermiere me sy gri tė thellė e shoqėronte nėpėr korridoret e bardha. Pėr tė gjitha tregon vetė Kadare.
SKANER NĖ ATHINĖ
Shėnime
1
Jam ftuar nė njė takim ndėrkombėtar shkrimtarėsh nė Athinė. Ftesa qėllon nė kohė tė favorshme. Shqipėria mė 1984-n me kėmbėngulje kėrkon pėrmirėsim marrėdhėniesh me fqinjin e jugut. Takimi ėshtė nė shtator. Ftesa ėshtė miratuar qysh nė pranverė. Kam dėshirė tė shkoj nė kėtė takim. Dėshira shoqėrohet me dyshimin se mos atmosfera politike turbullohet. Befas kėtij dyshimi i shtohet njė pengesė e re. Njė krizė e pėrsėritur e shiatikut mė rėndohet nė fillim tė verės, duke mė bllokuar nė shtrat. I pari mendim i zymtė qė mė vjen, ėshtė rrezikimi i udhėtimit. Ėshtė herė e parė qė ai nuk rrezikohet prej shtetit.
2
Vizitė nga dr.Preza. Si pėrherė shoqėrohet nga dr.Basha. Dr. Preza nuk thotė asgjė pa kėrkuar mendimin e dr.Bashės. Ky i fundit, nga ana e tij, pėrsėrit pėrpiktaz ato qė thotė dr.Preza. Me sa duket, kam hernie diskale (dhjamth i shtyllės shpinore). Ndėrkaq, pėrpara gjetjes sė mjekimit tė duhur afatgjatė, duhet pėrjashtuar dyshimi i kancerit. Ky ėshtė mendimi i dr.Prezės. Dhe natyrisht i dr.Bashės. Kur marrin vesh udhėtimin nė Athinė, tė dy kėmbėngulin se duhet bėrė njė skaner atje. Pėr kėtė do tė mė nxjerrin njė autorizim. Gjatė verės pėrpiqem tė bėhem i riaftė pėr ecjen. Gjithė shqetėsimin e kam se a do tė jem nė gjendje ti bėj ata 200 a 300 hapa nga porta e daljes sė ndėrtesės sė aeroportit gjer te shkalla e avionit.
3
Ndodhem nė Athinė, nė hotelin Astir Pallas. Pishinė, diell, luks, shkrimtarė. Mjedis qė i jep dyshimit pėr kancer njė ngjyrim tė veēantė pikėllimi. Ia tregoj shqetėsimin Danilo Kishit, fqinjit tim nė hotel, me tė cilin u njoha qė nė minutat e para tė mbėrritjes. Pėr ēudi, nė vend tė mė thoshte ska gjė, mos ēaj kryet!, i jep rėndėsi dhe mė nxit tė mos i shmangem vizitės. (Pak kohė mė pas, ai do tė kalonte vetė nėpėr kalvarin e njohur.)
4
Nė Athinė ėshtė ende nxehtė. I shmangem marrjes sė fjalės nė forum, ngaqė sdi ētė them. Ose mė mirė, ēdo gjė qė mund tė them, mund tė merret pėr keq. Nga tė dyja anėt: nga vendi im nė radhė tė parė, nga auditori ndoshta. Atmosfera politike midis Shqipėrisė dhe Greqisė befas keqėsohet. Ajo qė kisha frikė ka ndodhur, por tani smė bėn pėrshtypje fort. Nė njė darkė te zonja Fleming, vejusha e shpikėsit tė famshėm tė penicilinės, mė merren mendtė dhe rrėzohem. E zonja e shtėpisė e shqetėsuar thėrret njė nga mjekėt e njohur, mik tė saj. Doktori i vjetėr i shkollės angleze, me kostum tė zi dhe orė me qostek, mbėrrin nė orėn 11:00 pas darke. Mė viziton. I them se kam njė autorizim pėr skaner. Mė thotė se duhet ta bėj patjetėr. Mė premton se do tė ndėrhyjė pėr tė gjetur njė vend nė radhėn e gjatė.
5
Nė Athinė vazhdojnė prej disa ditėsh manifestimet kundėr Shqipėrisė. Ambasada shqiptare ėshtė e rrethuar nga forca tė shumta policie. Nisem pėr tė bėrė skanerin me njė makinė tė ambasadės. Njė makinė e policisė na ndjek pas. Nė fillim punonjėsi i Ambasadės e quan atė ndjekje pėrgjim. Pas pak e ndėrron vetė mendimin dhe e lavdėron: thjesht njė kujdes pėr tė na mbrojtur nga ndonjė provokim. Nė oborrin e spitalit, makina e policisė nuk e fsheh qė na shoqėron hap pas hapi. Madje, njėri nga policėt hyn brenda nė spital fill pas meje. Tjetri rri te hyrja.
6
Njė infermiere e hijshme interesohet pėr mua. Flet njė frėngjishte tė kėndshme dhe mė thotė tė mos mėrzitem. Nė tė vėrtetė kam njė lloj qetėsie, qė mund tė quhet edhe mpirje. Infermierja hyn dhe del disa herė. Gjatė kalimeve vjedhurazi mė shikon gjithė kureshtje, me sytė e saj gri tė ēelėt. Mė nė fund, qėndron pėrballė meje. Mė falni qė po ju pyes, mė thotė me zė tė ulėt. Ējeni ju? Unė ngre supet. Pacient, i them. E di qė jeni i huaj, vazhdon ajo, por
Nga njė kthim i kokės drejt derės qė ēon nė sallonin ngjitur, e kuptoj nė ēast pėrse e ka fjalėn. Ka parė ose ka folur me policin, qė ka zėnė vend atje. Buzėqesh dhe i them: Nuk jam i burgosur. Jam shkrimtar. Natyrisht, thotė ajo, se kisha fjalėn atje
Mė falni
Sytė i ka tė bukur, tepėr tė ėmbėl dhe bardhėsia e petkut tė saj mė duket tronditėse. Gjithė mjedisi duket sikur fsheh njė mundėsi dashurimi, nga ato qė pėr arsye qė merren me mend, nuk kryhen kurrė.
7
Doktorėt qė do tė mė shikojnė, vijnė pėr tė mė takuar. Ata gjithashtu flasin frėngjisht. Janė tepėr tė sjellshėm, i ngjajnė mjekut me kostum tė zi dhe me orė tė vjetėr me qostek. Tė dy pėrmendin rekomandimin e zonjės Fleming. Sytė e infermieres bėhen edhe mė tė ėmbėl. Ėshtė ajo qė mė ndihmon pėr tu shtrirė nėn mbulesėn e rėndė tė aparatit. Sbėj ndonjė pėrpjekje pėr tė mos menduar. Mendimet kanė ikur tė gjitha, si tė duan tė mė lėnė tė qetė. Mpirjes i shtohet pėrgjumja. Kėrkėllimat e lehta tė aparatit e shtojnė atė. Vizita vazhdon gjatė dhe mė duket se mund tė dremit. Por diēka e papritur mė sjell nė vete. Befas mė ngjan se po e kuptoj tė folurėn e dy doktorėve, qė ndjekin nė kėmbė pamjen qė jep aparati. Nuk kam ditur kurrė greqisht, veē disa fjalėve tė pista, mėsuar prej shokėve minoritarė tė gjimnazit. Befas vėrej se veē fjalėve tė pista, di edhe ca fjalė normale. Pikėrisht ato qė nuk duhej ti dija. Dhenine dhiskales, thotė njeri nga mjekėt. Ine allos. (Sėshtė diskale. Ėshtė tjetėr gjė.) Pikėrisht ajo qė, me sa duket, ka dyshuar dr. Preza, mendoj. Dhe natyrisht dr. Basha. Dhe mė tepėr se ata tė dy, unė vetė.
8
Njė trishtim i njė lloji tė veēantė mė kaplon befas. Si prerjet kirurgjikale qė zbuten nga qetėsuesit, ai nuk arrin tė mė shkaktojė therje tė dhimbshme. Ėshtė ndoshta trajta prej sarkofagu e aparatit, zėri i mjekėve qė vjen sipėr tij, gjuha e huaj nė tė cilėn shpallet dekreti, vetė thelbi i dekretit, qė nuk pranon mėdyshje. As falje e stratagjema pėr ti bėrė bisht. Janė, me sa duket, tė gjitha kėto qė, nė vend tė panikut, mė krijojnė njė farė qetėsie. Ine allos
Kaq ka qenė caktuar qė tė ndodhem nė kėtė botė. Tė tjerė e kishin pasur afatin mė tė gjatė. Dhe po aq tė tjerė mė tė shkurtėr. Njė copė herė nuk arrij tė gjej se ēmoshė kam. Natyrisht, po tė pėrqendrohem qoftė edhe njė grimė mund ta gjej, por, i mpirė siē jam, nuk i kap dot vetvetishėm, pa fjalė dhe pa shifra, vitet e qėndrimit tim nė botė. Mė parė se tė ndodhė kjo, nė trurin tim bėhet njė tjetėr njehsim. Shumė shkrimtarė kanė vdekur mė tė rinj se unė. Ndoshta gjysma, ka mundėsi shumica
Pushkini, pėr shembull. Pėrse mė kujtohet pikėrisht ai? Nuk e di. Dhe aq mė pak nuk jam nė gjendje tė gjej sa vite ai ėshtė mė pak se unė. Pėr gjendjen time kjo ngjan vėrtet tejet e vėshtirė. Pra, Pushkini ka qenė mė pak nė kėtė botė. Kjo ėshtė kryesorja. Ine allos. Ashtu si ai, ashtu si mijėra sivėllezėr tė mi, unė do ti bindem dekretit. Nga tė gjitha dekretet qė kemi vuajtur, ky ėshtė mė i pranueshmi. Je vetėm pėr vetėm pėrballė qiellit. Pa ndėrmjetės. Pa duar tė huaja. Dhenine dhiskales. Ine allos. Fjalėt mė pėrsėriten pa dashjen time. Ka diēka qė mė ikėn, qė fshihet. Herė-herė mė ngjan se e kap. Ka lidhje me atė qė ky kumt i keq mė erdhi nėpėrmjet gjuhės greke. Asgjė tjetėr smė ka ardhur nėpėrmjet saj. Nė gjimnaz, midis marrėzive tė shumta, kam qeshur si gjithė tė tjerėt, me greqishten e nxėnėsve minoritarė. Ka ndodhur shumė vite mė parė. Veē kėsaj, skam menduar kurrė se njė gjuhė mund tė hakmerret kėshtu. Ine allos.
9
Mbulesa e shurdhėt e aparatit nis tė lėvizė ngadalė. Jam prapė i shtrirė, por tani jashtė bunkerit. Me sytė e lodhur shoh infermieren. Pastaj mjekėt. Janė po ata, mjekėt me sahate tė vjetra me qostekė, qė numėrojnė orėt qė mė mbeten nė kėtė botė. Bėj tė ngrihem pėr tė zbritur, por infermierja bėn dy hapa drejt meje me ngut: Non, mė thotė me zė tė butė. Vous ne pouvez pas. Mė shpjegon se askush sėshtė nė gjendje tė zbresė menjėherė pėr shkak tė marramendjes sė fortė. Dy mjekėt vazhdojnė tė flasin me zė tė ulėt, por kuptimi im i greqishtes ka marrė fund pėrgjithmonė. Infermierja mė afrohet edhe mė. Tani mbėshtetuni tek unė pėr tė zbritur. Mė kap krahun tim dhe ma vė rreth qafės sė saj. Nga qafa, qė ngjan edhe mė e lėmuar nėn petkun e bardhė, i vjen njė erė e mirė. Ndėrsa zbres, e lė kryet tė afrohet edhe mė te supi i infermieres dhe gjithė pikėllimi i lėnies sė kėsaj bote, pėrpara se tė lidhet me tė afėrmit, tempujt, katedralet dhe plazhet e gėzueshme, mblidhet befas tek ajo qafė vajze tė panjohur. Ajo mė shoqėron gjer te ndenjėsja dhe ulet pėrbri meje. Mjekėt janė ende nė kėmbė pėrbri aparatit. Unė e di ēkam, i them vajzės. Ajo vėshtron e habitur pėr tė thėnė jo. I dėgjova mjekėt kur thanė dhenine dhiskales. Ine allos. Ce nest pas une discale. Cest autre chose. Kjo sdo tė thotė ende asgjė, thotė ajo. Deshifrimi i fotografive tė aparatit kėrkon mjaft kohė. Ju kuptoni greqisht? Jo, pėrveē atyre fjalėve. Vajza buzėqesh dhe pėrsėri bėn jo me krye. Ajo vėshtron nga mjekėt. Heshtja bėhet e vėshtirė. A ėshtė polici pėrjashta? Me siguri. Pse pyesni? Nė tė vėrtetė, pyetjen e kisha bėrė kot. Ose pėr tė dėgjuar atė fjalė, qė befas mu duk e rėndėsishme. Sikur tė mos ishin mjekėt, e ndieja se do ta pėrqafoja atė vajzė dhe po aq natyrshėm do ta puthja. Njė gjė tė tillė e kam pasur gjithmonė tė lehtė. Jam i sigurt se nuk do tė kishte kundėrshtim. Ritualet nuk prishen nė fund tė jetės. Mjekėt afrohen mė nė fund. Shtojnė se sduhet tė shqetėsohem. Sytė e vajzės janė tė thellė, me njė gri tė dendur, tė pafund. Mė shoqėron nė sallonin pėrbri, ku nėpunėsi i Ambasadės shqiptare dhe polici grek rrinė sikur skanė lidhje me njėri-tjetrin. Dalim njėri pas tjetrit tė tre.
ISMAIL KADARE
(Marrė nga libri me kujtime i Helena Kadaresė Kohė e pamjaftueshme, botimet Onufri)
Krijoni Kontakt