Postuar mė parė nga
BOKE
Helena Kadare: Kohė e pamjaftueshme, jeta me Ismailin
Nga Admirina Peēi
Kohė e pamjaftueshme...", shkruan Ismail Kadare nė njė poezi tė hershme tė tij. Me tė njėjtin titull, Helena Kadare, bashkėshortja e shkrimtarit, sapo ka botuar nė Francė njė libėr tė pazakontė, kurioz, ngacmues, tė sinqertė, me dėshmi, kujtime, letra dhe rrėfime mbi jetėn e pėrbashkėt me gjeniun e letrave. Njė libėr kujtimesh prej saj, ngjan si ftesė pėr tė hyrė nė njė botė ku gjallojnė qindra histori, kėndvėshtrime e pėrjetime tė panjohura, tė vėrteta tė fshehura, por edhe fakte e dėshmi tė shumėpėrfolura, e njėkohėsisht ende tė pazbuluara deri nė fund
Por ēfarė ėshtė ky libėr, botuar fillimisht nė frėngjisht nga "Fayard" me titullin "Le Temps qui manque" (Kohė e pamjaftueshme)? Nė kėtė rrėfim pėr "Gazeta Shqiptare", shkrimtarja Helena Kadare zbulon shumė linja tė tij...
Znj. Helena, nuk mjaftojnė pak fjalė pėr tė zbėrthyer njė libėr si ky, ndaj do t'ju pyes fillimisht si lindi kjo vepėr? Kur keni nisur t'i shkruani kujtimet tuaja? Janė bazuar nė ditarė mbajtur vit pas viti, apo nė kujtime tė depozituara nė memorien tuaj qė nga fillesat e njohjes me shkrimtarin Ismail Kadare?
Mendimi pėr tė shkruar kujtime nuk mė ka ardhur aspak papritur. Nė kohėn e sotme njė tundim i tillė qarkullon nė ajėr, aq mė tepėr kur bashkėjeton me njė njeri tė njohur. Mjafton tė hedhėsh njė sy nėpėr librari dhe sheh se ato janė tė mbushura me kujtime tė tilla. Nuk e fsheh qė shpesh mė ka shkuar mendja, megjithatė ka njė datė kur vendosa tė merrem me gjithė mend me to, seriozisht dhe pa u ndalur: pesėmbėdhjetė vite mė parė. Nga kjo kohė fillova tė punoj rregullisht. Qysh nxėnėse gjimnazi e kam pasur zakon tė mbaja ditarė, tė cilėt i kam vazhduar nėpėr vite, por jo nė mėnyrė sistematike, me periudha. Tė gjithėve, besoj, iu ndodh njė gjė e tillė, por jo tė gjithė kanė durimin apo kujdesin t'i fiksojnė dikund ato. Tek unė ka qenė pėrherė njė llambė e ndezur pėr t'i qėmtuar e pėr t'i mbledhur. E gjitha kjo, mendoj se ka qenė njė ndihmė e ēmuar pėr atė punė tė gjatė qė erdhi mė pas.
Si ka qenė njohja mes jush? A e imagjinonit atėherė se do tė qėndronit njė jetė tė tėrė pėrkrah atij burri? Ē'ėndrra kishit? Ē'ndjesi?
E kam pėrshkruar njohjen nė fillim tė librit. Ka qenė disi e pazakonshme: Ai ishte student nė Moskė, unė nxėnėse nė gjimnaz tė Elbasanit, kur mė erdhi fare papritur njė letėr e shkurtėr prej tij, ku mė uronte pėr njė tregim tė botuar nė gazetėn "Zėri i rinisė". Pėr kėtė letėr ai ka thėnė vetė mė vonė se "letra mė e pasinqertė e jetės sime, mė ka sjellė shansin mė tė madh". Nė libėr e kam shpjeguar pėrse letra nuk ishte fort e sinqertė. Thelbi ishte ky: motivimi pėr tė mė dėrguar atė letėr, siē doli mė vonė, nuk ishte vėrtet tregimi im i botuar, por pamja e vajzės qė e kishte shkruar atė. Kėtė ma konfirmoi me gjysmė shaka Dhimitėr Xhuvani, qė ishte bashkė me tė nė Moskė, por edhe ai vetė.
Edhe pse njė gjeni, autor i njė vepre ndėr mė tė rėndėsishmet tė letėrsisė botėrore tė shekullit XX, Kadare gjithsesi nuk ėshtė njė burrė i pėrsosur. Pėr mė tepėr ėshtė njė karakter i vėshtirė. Nė kėtė drejtim, ju e ngacmoni kureshtjen e lexuesve qė nė fillim tek e pėrshkruani vizitėn e tij tė parė nė familjen tuaj me fjalėt "...si tė kishte mbartur me vete njė erė tė akullt, prania e tij e ngriu atmosferėn..."
Znj. Helena, si do tė ishte njė portretizim i shkurtėr por shumė pėrshkrues i Ismail Kadaresė pėrtej portretit tė shkrimtarit?
Episodi i mėsipėrm tregon se unė nuk i kam shkruar kujtimet pėr t'i bėrė lavdėrime, gjė pėr tė cilat, mendoj se I. Kadare s'do tė kishte nevojė, por pėr tė folur pėr tė dhe pėr gjithė jetėn tonė tė pėrbashkėt, pėr jetėn nė pėrgjithėsi, nė mėnyrė reale dhe tė besueshme. Prej tij kam mėsuar, midis tė tjerash, njė gjė tė rėndėsishme nė letėrsi: tė dish, por dhe tė pranosh tė bėsh humor me vetveten, me njerėzit e tu tė afėrm. Kjo gjė nuk ėshtė shumė e njohur nė letėrsinė tonė. Ismaili e ka bėrė shpesh nė veprat e tij dhe, disa herė jam pėrpjekur ta bėj edhe unė nė novelat e mia tė para, gjė qė mė ka shkaktuar edhe probleme me fisin tim.
Nė kėto kujtime kam dashur tė jap njė portret tė tij tė saktė, me karakter tė vėshtirė vėrtet, siē e thatė edhe ju. Ky karakter, sidomos pakujdesia nė sjellje, i ka krijuar shpeshherė probleme me njerėzit. Vetė profesioni i shkrimtarit, nė kushtet e njohura tek ne, bėhej shkas i natyrės sė mbyllur e tė nervozizmit tė tij. Ėshtė lehtė qė kryeneēėsinė apo mosvėmendjen e njeriut ta marrėsh pėr shpėrfillje, sidomos kur tjetri ėshtė shkrimtar. Nuk dua t'ia justifikoj kėtė anė tė karakterit, qė mė ka qėlluar ta provoj nganjėherė edhe vetė mbi shpinė. Ka qenė nga gjėrat qė bashkė e kemi folur shpesh dhe jam pėrpjekur, aq sa kam mundur, t'ia vė nė dukje pėr t'ia shmangur keqkuptimet.
Ju jeni dėshmitarja mė e afėrt, qė mund tė rrėfejė sot se si janė shkruar kryeveprat mė nė zė tė shkrimtarit. Cila prej tyre ka reflektuar mė fort nė marrėdhėnien tuaj me Kadarenė?
Si njeriu mė i afėrt do tė dija gjėra qė s'mund t'i dinte askush, qoftė pėr zanafillėn e veprave, qoftė pėr ndėrlikimet e krijuara mė pas. Kėshtu pėr shembull, janė pėrshkruar kushtet si u krijua njė nga veprat e para problematike tė tij "Pėrbindėshi", rastėsia e botimit tė saj, ndalimi dhe interpretimet shpeshherė tė habitshme. Po ashtu ka dėshmi kurioze pėr vepra tė tjera, sidomos ato, dorėshkrimet e tė cilave ai arriti t'i nxirrte jashtė shtetit nėpėrmjet botuesit tė tij francez, Claude Durand, i cili bėri dy udhėtime nė Shqipėri enkas pėr kėtė gjė. Shumica e veprave kanė nga njė histori tė tyren tė veēantė, shpesh tė pangjashme nga njėra-tjetra.
Jeta e tensionuar e shkrimtarit nė diktaturė pas plenumeve, kritikave, autokritikave, besojmė ėshtė njė prej kapitujve qė ka lėnė shenja tė thella nė jetėn tuaj familjare. Ē'dėshmi mund tė sillni mbi kėto raste? Mbledhjet, plenumet, diskutimet e veprave, disa herė dėnimet e tyre, kanė qenė pjesė e jetės sė shkrimtarėve dhe artistėve shqiptarė. Pa kėtė tension tė vazhdueshėm as qė mund tė pėrfytyrohet ndonjė stinė e kėsaj jete. Jam pėrpjekur ta jap kėtė atmosferė, duke mos u kufizuar vetėm me atė ēka na ndodhte ne, por ēfarė iu ndodhte tė gjithėve. Nė kėtė libėr janė kujtuar dhjetėra e dhjetėra ngjarje e shumė personazhe tė njohur e mė pak tė njohur. Disa nga shkrimtarėt dhe artistėt e dėnuar kanė qenė miqtė tanė tė afėrt.
A kishte miq besnikė e tė sinqertė nė familjen tuaj nė atė kohė? Paralelisht me kėtė, a kishte dilema, dyshime, zhgėnjime, pabesi? Kaq vite mė vonė, sa prej tyre mbetėn miq tė vėrtetė?
Njė nga gjėrat mė tė ēmuara nė jetėn tonė kanė qenė pa dyshim, miqtė dhe besnikėria e tyre. Miqėsia ishte njė gjė kaq e ēmuar, sa pa tė jeta do tė dukej si njė vazo e zbrazėt. Ishte pikėrisht ajo qė krijonte njė drejtpeshim tė fuqishėm, nė njė jetė qė, nė pamje tė parė, dukej aq e pasigurt, aq e kėrcėnuar. Shumica e miqve tanė kanė qenė miq me tė vėrtetė besnikė dhe ky ka qenė njė gėzim i rrallė dhe i vazhdueshėm, i domosdoshėm pėr tė qėndruar nė kėmbė, do tė thosha. Ne iu kemi qenė gjithmonė mirėnjohės, deri nė fund kėtyre miqve dhe besnikėrinė e tyre e kemi ēmuar mbi gjithēka tjetėr. Tė gjithė ata qė kanė qenė pranė nesh, por edhe ata qė kanė qenė disi mė larg, e dinė fort mirė se sa e pėrkushtuar dhe e devotshme kam qenė ndaj tyre. Por, natyrisht, ka pasur edhe zhgėnjime. Pavarėsisht nga natyra disi e tėrhequr e shpėrfillėse e Ismailit, shtėpia jonė ka qenė e hapur. Shumė njerėz hynin e dilnin atje, shtroheshin nė biseda me mirėbesim tė plotė, shumė prej tyre ftoheshin bujarisht nėpėr drekat e darkat, aq tė zakonshme tek ne. Njė numėr i vogėl, fare i vogėl mes tyre, ka qėlluar qė nuk kanė qenė tė sinqertė. Si zonjė shtėpie nuk kam pėrtuar kurrė t'i pres me ngrohtėsi dhe pa m'u rėndur aspak. Ndaj dhe zhgėnjimin, besoj se mė shumė se Ismaili, e kam ndier unė. Ai, si moskokėēarės qė ishte, mė duket se e ka kaluar mė lehtė.
Ē'kuptim i jepet sot censurės dhe autocensurės? Nėse kthehemi pas nė kohė, ē'ndodhte nė tryezėn e shkrimtarit sa herė ulej tė shkruante? I imagjinojmė kėto dy koncepte, tek shtriheshin gjithkund nė hapėsirat e krijimit nė ato kohė... Si i kapėrcente ato Kadare pėr tė na dhuruar mė tej kryeveprat e tij?
Ashtu siē e ka shpjeguar edhe Ismaili vetė, problemi kryesor nė njė vend tė vėshtirė nuk ėshtė censura, por autocensura. Me censurėn edhe mund tė luftosh, tė arrish ta shpėtosh njė pjesė tė veprės, kurse po tė vuri poshtė autocensura, nga ajo nuk shpėton dot. Duke qenė se punoja si redaktore nė njė shtėpi botuese, e kam ndier se sa e lehtė ishte tė bije pré e kėsaj tė keqeje. Kur ka qėlluar t'i bėj Ismailit ndonjė vėrejtje tė kėsaj natyre, pra si "redaktore", nga vetė reagimi i tij jam bėrė e ndėrgjegjshme se sa rrezik real mund tė kishte qenė infektimi prej saj. Kjo mė ka ndihmuar tė kuptoj shumė gjėra dhe ta shihja artin nėn dritėn e shenjtė qė kėrkonte ai.
Vetė Ismaili ka ngulur kėmbė qė nuk e ka njohur autocensurėn dhe kjo ishte e vėrtetė. Gjithė ai qė quhet sot "mister", nė rastin e tij, qėndron te kjo mosnjohje. Sipas tij, autocensura nuk tė lejon tė shkruash qoftė edhe disa faqe letėrsi tė vėrtetė, pa le pastaj njė vepėr tė tėrė. Siē e ka thėnė vetė, ai pėrpiqej tė shkruante letėrsi sikur shteti tė mos ekzistonte. I kam para syve ato mėngjese tė largėta kur unė nisesha nė punė dhe e lija atė vetėm para oxhakut tė ndezur, me fletėt e bardha mbėshtetur mbi gjunjė. Mund tė them se ishin ēastet mė tė bukura, kur, i shkėputur nga bota qė na rrethonte, ai fillonte atė punė tė shenjtė, i patrazuar nga asgjė, i bindur se po bėnte atė qė duhej.
Nė kėto kujtime pra, jam munduar tė pėrshkruaj procesin e tij tė krijimit, atė qė shihja unė, natyrisht: ditėn e punės, oraret, gjendjen shpirtėrore. Kjo e fundit pėr shembull, nė kundėrshtim me natyrėn e tij, gjatė procesit tė krijimit ishte e qetė dhe e ekuilibruar.
Ēfarė ka ndodhur nė atė vizitėn e shumėpėrfolur nė shtėpinė e diktatorit Hoxha? Sa i vėshtirė ka qenė raporti mes tij dhe shkrimtarit? Si reflektonte tek ju? Si perceptohej?
Ajo vizitė ėshtė pėrshkruar nė njė shkrim tė vitit 1984, njė vit pėrpara vdekjes sė E. Hoxhės. Ka qenė i vetmi takim mes tyre (pa pėrmendur takimet nė grumbull, dhėnien e dorės nė plenume apo aktivitete). Tė gjithė atyre qė iu kishte ndodhur njė gjė e tillė, iu kėrkua ta pėrshkruanin. Pra, merrej me mend qė E. Hoxha mund t'i lexonte vetė shkrimet e tyre. Pėrshkrimi qė i ka bėrė Ismaili kėsaj vizite ėshtė i saktė, mund ta lexojė gjithkush. Nė njė emision televiziv me gazetaren E. Vasili pas rėnies sė komunizmit, ai e ka shpjeguar ashtu siē ka qenė atė takim. Nė po atė emision ka folur pėr temėn shumė delikate, atė qė quhet raport i njė sunduesi me njė shkrimtar tė njohur.
Pėrtej caqeve tė kėsaj jete me tension, a mund tė rrėfeni ēaste tė lumtura, kujtime tė bukura nga ajo kohė?
Duke qenė e tensionuar, jeta jonė nuk ka qenė aspak e ngrysur dhe pa gėzime. Pa llogaritur gėzimet familjare, qė asnjė epokė, sado e ashpėr tė jetė, nuk mund t'i shuajė dot, takimet me miqtė, darkat e pasdarkat me ta, bisedat e paharrueshme, nga mė tė ēuditshmet e mė interesantet qė mund tė bėhen, ne kishim edhe njė tjetėr gėzim tė madh e tė pakrahasueshėm me asgjė: botimin e librave. Duke qenė i ndėrgjegjshėm pėr vėshtirėsitė, ēdo botim tė tij Ismaili e quante njė triumf tė vėrtetė. Ai mbetej i tillė edhe kur botimi krijonte probleme mė pas. Ata qė kanė marrė pjesė nė plenumin ku u dėnua "Pallati i ėndrrave", e mbajnė mend gjakftohtėsinė e tij. Ishte nė tribunė, pranė Ramiz Alisė, kur ky i fundit i drejtoi haptas kėrcėnimin: "Partia tė ngriti nė Olimp, partia tė rrėzon nė humnerė". Fytyra e tij qėndroi e palėvizshme dhe unė qė e ndiqja nga salla, e dija fort mirė arsyen. Nėse romani nuk do tė ishte botuar, me siguri shqetėsimi i tij do tė ishte shumė mė i madh. Por romani "Pallati i ėndrrave" ishte botuar dhe shitur komplet nė 20.000 kopje. Dhe kjo krijonte njė tjetėr gjendje, njė qetėsi tė veēantė.
A ndiheni e sakrifikuar sa i takon botės suaj tė shkrimeve? Njė jetė pranė njė shkrimtari tė madh kėrkon sakrifica...Ka qenė e vėshtirė tė jeni njėkohėsisht shkrimtare, bashkėshorte e njė shkrimtari tė pėrmasave tė Kadaresė, nėnė, grua, intelektuale...?
Jo, nuk mund tė them se ndihem e sakrifikuar. Nė radhė tė parė sepse herė pas here kam shkruar dhe kam botuar letėrsi. Pėr t'i thėnė gjėrat siē janė, natyrisht, po tė mos isha gruaja e tij, ndoshta do tė shkruaja pak mė tepėr, por sinqerisht nuk mė vjen keq pėr kėtė. Nuk do ta ndėrroja kėnaqėsinė e tė shkruarit me atė kėnaqėsi qė krijohej prej vetė faktit qė isha e pranishme, mė afėr se gjithkush tjetėr, nė krijimin e njė vepre tė rėndėsishme, qė niste e merrte jetė, aty, fare pranė meje.
Sa pėr tė tjerat, nė preokupimet e mia si nėnė, si zonjė shtėpie e tė tjera, nuk mund tė them qė ai mė ndihmonte, por kishte njė gjė tė mirė qė nuk mė ndėrhynte nė kėto gjėra. Pėrgjithėsisht bėja atė qė mendoja dhe qė kujtoja se ishte mirė ta bėja.
Ka qenė njė periudhė dramatike arratisja juaj drejt Francės. Askush nė Shqipėri asokohe nuk e dinte ku ndodheshit... A zė vend nė librin tuaj kjo periudhė? Ē'ishte pėr ju Shqipėria atė kohė?
Kjo periudhė zė njė vend tė dukshėm te Kujtimet. Krahasuar me tmerrin e arratisjeve, s'kishte ndonjė gjė vėrtet dramatike. Megjithatė ka qenė periudhė jo e lehtė. Unė kisha lėnė nė Shqipėri vėllain, me tė cilin isha e lidhur shumė dhe, natyrisht qė mė hante meraku pėr tė dhe familjen e tij. Kurse Ismaili e kishte mė tė vėshtirė. Lajmi mė i hidhur qė na erdhi pas disa ditėsh, ishte bastisja natėn e apartamentit nė Tiranė, ku banonin motra dhe nėna e tij, gjysmė e verbėr. Pėrfytyroni qė dy gra tė vetmuara shikonin se si po kthehej shtėpia pėrmbys, pėr tė sekuestruar gjithė dorėshkrimet e tij. Pėr fat tė mirė, dorėshkrimet nuk u dėmtuan dhe na u kthyen tė plota mė pas.
Ju mė pyesni se ē'ishte pėr mua Shqipėria nė atė kohė? Do tė mė duhej tė flisja gjatė pėr kėtė...Kjo gjithashtu zė njė vend tė gjerė te Kujtimet.
Pas asaj arratie, si ishte kthimi nė Shqipėri? Dhe mė tej, si vijojnė tė jenė kthimet nė atdhe vit pas viti, stinė pas stine...? Sikurse dhe kishte deklaruar Ismaili, ne u kthyem fill pas rrėzimit tė komunizmit. Emocionet e atij kthimi edhe sot i kam tė freskėta... Tani ne e ndajmė jetėn gjysmė pėr gjysmė, nė Francė dhe nė Shqipėri. Njė gjė mbetet e pandryshueshme: edhe pse vijmė aq shpesh, emocionet e ardhjes nuk arrijnė tė zbehen, ato janė pėrherė bashkė me mua. Kur vij, ndihem e lumtur dhe ditėn e fluturimit drejt Tiranės e pres me padurim... Ismaili gjithashtu, por ai ka shumė mė tepėr punė nė Paris.
Polemika e debate tė shumta janė hapur e mbyllur, duke e lakuar shpesh emrin e shkrimtarit Ismail Kadare. Si janė pėrjetuar nė familjen tuaj sulmet ndaj shkrimtarit, kritikat e hapura, apo edhe akuzat, sidomos nė dhjetėvjeēarin e fundit? Ku gjendet burimi i tyre sipas jush?
Kjo ėshtė e vėrtetė, por ne jemi pėrpjekur tė mėsohemi me to. Nė njė farė mėnyre ėshtė njė gjė e njohur dhe e kuptueshme, ėshtė taksa qė duhet tė paguajė njeriu i njohur. Ē'ėshtė e vėrteta, nė Shqipėri kjo taksė ėshtė tepėr e lartė. Fakti qė nė shumicėn e rasteve akuzat e kapėrcejnė ēdo logjikė, nė vend qė tė na acarojė, disa here bėn tė kundėrtėn. Njė mbrėmje, pėr shembull, rasti e solli tė shohim nė lajmet televizive se si nė njė sallė mbledhjesh promovohej njė libėr, titulli i tė cilit ishte pėrafėrsisht: I. Kadare kundėr UCK-sė dhe Kosovės. Besoj, nuk ka nevojė tė shpjegoj ose tė bėj ndonjė koment. Nuk po zgjatem me shpifjet fare vulgare, si ajo qė gjoja ka thėnė pėr refugjatėt, e fabrikuar nga shteti, pėr ta armiqėsuar shkrimtarin me popullin e vet, sidomos pas ikjes sonė.
Tė gjitha kėto njihen, siē e thashė nė rastin e shkrimtarit, por, ka diēka qė unė personalisht, si nėnė, meqenėse po mė pyesni, nuk mund ta harroj dhe nuk mund ta fal kurrė edhe sikur tė kisha pėr tė jetuar dy jetė bashkė: Ėshtė fjala pėr njė emision televiziv, vite mė parė, kur ndodhi njė gjė ēnjerėzore, qė rrallė ndodh nė botė, tė godasėsh fėmijėn e shkrimtarit, pėr tė dėmtuar tė atin. Unė nuk e njoh ndjenjėn e urrejtjes, as tė hakmarrjes, por, nė kėtė rast, mė duhet tė pranoj, nuk e kapėrceva dot.
Si e pėrjetoni muajin tetor tė ēdo viti, kur nė Stokholm gėlojnė diskutimet pėr ēmimin 'Nobel', kur emri i Kadaresė lakohet vazhdimisht si pretendent pėr ēmim, e qė gjithsesi nuk shpallet fitues...
Shpresova se nuk do ma bėnit kėtė pyetje...Janė tepėr tė rralla ku nė intervistat qė jep Ismaili, nė ēdo vend e nė ēdo kohė, tė mungojė kjo pyetje. Kam vėnė re se ai nuk bezdiset prej saj. Nė fund tė fundit njė gjė tė tillė e quan nder. Kur kėtė vit ēmimin e mori Vargas Llosa, qė ne kemi pasur rastin ta njohim dhe e ēmojmė shumė, Ismaili, qė ndodhej nė Londėr, mė tregoi nė telefon pėr habitjen qė kishte treguar Llosa kur mori vesh lajmin. Ngaqė kishte ca kohė qė nuk ia kishin bėrė pyetjen e famshme, tregoi me sinqeritet se e kishte mbledhur mendjen, ngaqė kujtonte se e kishin harruar.
Kthehemi sėrish tek libri, qė besoj gjithēka thamė mė lart, nė njė formė a nė njė tjetėr ka gjetur strehė nė faqet e tij. Pse e botuat fillimisht nė Francė? Si e priti botuesi juaj atje, shtypi francez, opinioni publik?
U botua fillimisht nė Francė, sepse kėshtu ka qenė kontrata me botuesin francez, qė ka tė drejtėn botėrore pėr librin.
Libri ėshtė ndėrkaq nė tė gjitha libraritė franceze dhe shtypi ka nisur tė shkruajė pėr tė pozitivisht. Nga letrat e shumta qė vijnė shoh se ai po lexohet me interes. Tė njėjtėn pritje e kam parė edhe nė takimet me lexuesit. Promovimi i kėtij libri fillimisht u bė nė Strasburg, nė librarinė e madhe "Kleber". Ndėrkaq, ditėt e ardhshme do tė ketė promovime tė tjera nė Monte Carlo, nė Nice e nė Bruksel.
Cili ka qenė gjykimi i parė i Kadaresė mbi kėtė libėr? Ju ka pėrkrahur, kritikuar, vlerėsuar...?
Pikėrisht pėr kėtė kam folur nė Hyrje tė librit. Nuk ka qenė kundėr dhe kjo ma ka lehtėsuar shumė punėn. Ky ėshtė libri i jetės dhe i kujtimeve tona tė pėrbashkėta dhe, merret me mend se pa miratimin e tij s'do ta nisja punėn. Nė libėr ka shumė letra tė tij, sinopse veprash, qė u shkruan ose nuk do tė shkruhen asnjėherė, si edhe shėnime tė tij nga tre udhėtime tė ndryshme.
Ndėrkaq gjatė viteve qė merresha me tė kemi folur bashkė pėr episode tė veēanta, por librin, ashtu tė tėrė, tė pėrfunduar, ai e lexoi veē nė fund fare, madje, pėr tė qenė sa mė i distancuar nė gjykim, e lexoi pasi u krye pėrkthimi nė frėngjisht. Mė propozoi tė shkurtoj rreth 100 faqe, pėr tė cilat u mendova gjatė para se t'i hiqja. Pėr tė cilat ende nuk jam krejtėsisht e bindur...
Dhe sė fundi, kur do tė jetė ky libėr edhe nė duart e lexuesit shqiptar?
Nė Shqipėri, libri do tė botohet vitin qė vjen. Natyrisht, prej botuesit tashmė tė mirėnjohur "Onufri".
Ballkan Web
Krijoni Kontakt