Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 8
    useid
    i/e ftuar

40 hadithe kudsij

40 Hadithe Kudsij

HADITHI 1.

"Mėshira Ime tejkalon hidhėrimin Tim!"

HADITHI 2.

All-llahu i Lartėsuar ka thėnė:

"Djali i Ademit mė mohoi dhe nuk kishte tė drejtė ta bėjė kėtė gjė. Dhe ai mė mallkoi duke mos pasur tė drejtė ta bėjė kėtė gjė.

Mė mohoi kur tha: All-llahu nuk do tė mė krijojė ashtu siē mė krijoi herėn e parė (dmth nuk do tė mė ringjallė pas vdekjes), ndėrsa krijimi fillestar i tij nuk ėshtė mė i lehtė se ringjallja e tij.

Mė mallkoi kur tha: All-llahu ka djalė, kurse Unė jam Njė, Strehim i Pėrherėshėm, nuk kam lindur (dikė), e as qė jam i lindur (nga dikush) dhe askush Mua nuk mė pėrngjan!"

HADITHI 3.

Na priu i Dėrguari i All-llahut a.s. nė namazin e mėngjesit nė vendin e quajtur Hudejbije, ku kishte rėnė shi tėrė natėn.

Kur e kryem faljen, i Dėrguari i All-llahut a.s. na u drejtua tė pranishmėve duke na thėnė:

"A e dini se ē’tha Zoti juaj?"

Tė pranishmit thamė:

"All-llahu dhe i Dėrguari i tij e dinė."

Ai (All-llahu) tha:

"Kėtė mėngjes njė nga robėrit e Mi u bė besimtar, ndėrsa njė nga robėrit e Mi u bė mosbesimtar. Ai qė tha: "Ky shi ėshtė nga mėshira dhe fuqia e All-llahut" u bė besimtar nė Mua, ndėrsa mohues i (adhurimit tė) yjeve; Ndėrsa ai qė tha: "Na zbriti shi prej kėtij ose atij ylli" mė mohoi Mua, ndėrsa u bė besimtar i yjeve."

HADITHI 4.

All-llahu tha:

"Djemtė e Ademit shajnė kohėn, ndėrsa Unė jam koha, nė dorėn Time ėshtė nata dhe dita."

HADITHI 5.

All-llahu Madhėshtor dhe i Lartėsuar tha:

"Unė jam aq i pasur, saqė nuk kam nevojė pėr tė pasur aleat (shok, ortak). Prandaj kush e kryen njė vepėr pėr hir tė dikujt tjetėr ashtu siē e kryen pėr Mua, nuk do t’ia pranoj atė vepėr, e as shokun (tė adhuruarin) e tij!"

HADITHI 6.

Prej njerėzve tė parė ndaj tė cilėve do tė shpallet dėnimi nė Ditėn e Gjykimit do tė jetė dėshmori (shehidi, martiri). Ai do tė sillet dhe All-llahu do t’ia bėjė tė njohura tė mirat qė i ka bėrė dhe do t’ia pranojė ato. (All-llahu i Madhėruar) do t’i thotė:

"Ēfarė bėre me kėto?" Ai do t’i pėrgjigjet:

"Luftova pėr hir Tėnd deri sa rash dėshmor."

(All-llahu) do t’i thotė:

"Gėnjen! Luftove qė tė tjerėt tė thonė: Ėshtė guximtar!"

Dhe vėrtet ashtu ishte. Pastaj do t’u urdhėrohet (engjėjve tė rreptė) qė ta tėrheqin zvarrė me fytyrė pėrtoke derisa tė hidhet nė zjarr.

Njeriu tjetėr do tė jetė dijetari, i cili ka studjuar dijeninė, e ka mėsuar dhe gjithashtu e ka lexuar Kur’anin. Ai do tė sillet dhe All-llahu do t’ia bėjė tė njohura tė mirat qė i ka bėrė, dhe ato do t’ia pranojė. (All-llahu i Madhėruar) do tė thotė:

"Ēfarė bėre me kėto?" Ai do tė thotė:

"Studjova diturinė dhe e mėsova, e gjithashtu edhe e lexova Kur’anin pėr hir Tėnd."

All-llahu do t’i thotė:

"Gėnjen! Studjove diturinė vetėm qė tė tjerėt tė thonė: Ky ėshtė njeri i ditur. Lexove Kur’anin qė tė thonė pėr ty: E lexon Kur’anin."

Dhe vėrtet ashtu ishte. Pastaj do t’u urdhėrohet (engjėjve tė rreptė) qė ta tėrheqin zvarrė me fytyrė pėrtoke derisa tė hidhet nė zjarr.

Njeriu i tretė do tė jetė pasaniku, tė cilin All-llahu e kishte bėrė tė pasur duke ia dhėnė tė gjitha llojet e pasurisė. Ai do tė sillet dhe All-llahu do ta njoftojė me veprat qė i ka bėrė. I Madhėruari do t’i thotė:

"Ēfarė bėre me kėto?" Ai do tė pėrgjigjet:

"Nuk lash vend pa e shpenzuar pasurinė time pėr hir Tėnd." All-llahu do t’i thotė:

"Gėnjen! E ke shpenzuar pasurinė vetėm qė tė thonė pėr ty se je dorėdhėnė!"

Dhe vėrtet ashtu ishte. Pastaj do t’u urdhėrohet (engjėjve tė rreptė) qė tė tėrhiqet zvarrė me fytyrė pėrtoke derisa tė hidhet nė zjarr."

HADITHI 7.

Zoti kėnaqet me bariun, i cili thėrret ezanin pėr namaz dhe falet nė majė tė bjeshkės. Pastaj All-llahu thotė:

"Shiheni robin Tim i cili thėrret ezanin dhe e kryen faljen, ai frikohet prej Meje. Unė ia kam falė kėtij robi mėkatet e tij dhe e kam pranuar nė Xhennet."

HADITHI 8.

Namazi i atij qė nuk e ka kėnduar thelbin e Kur’anit (suren el-Fatiha) gjat faljes ėshtė i paplotėsuar (i mangėt) dhe i ka pėrsėritur kėto fjalė tri herė. Dikush i tha ebu Hurejres: A duhet ta kėndojmė edhe pas imamit kur edhe ai kėndon Fatihėn? Ai tha: kėndojeni nė heshtje, se e kam dėgjuar tė Dėrguarin e All-llahut a.s. duke thėnė:

All-llahu ka thėnė:

"E kam ndarė namazin ndėrmjet Meje dhe robit Tim nė dy gjysma, dhe ai (robi) do ta fitojė atė pėr tė cilėn ėshtė lutur."

Kur robi thotė:

"El hamdu lil-lahi rabbil alemin"; All-llahu thotė:

"Robi Im mė lavdėroi."

Kur robi thotė:

"Er-rahmanir-rahim"; All-llahu thotė:

"Robi Im mė lartėsoi."

Kur robi thotė:

"Maliki jeumid-din"; All-llahu thotė:

"Robi Im mė lavdėroi (robi Im i ėshtė bindur Madhėrisė Sime)."

Kur robi thotė:

"Ijjake na’budu we ijjake nesta’in"; Ai thotė:

"Kjo ėshtė ndėrmjet Meje dhe robit Tim dhe ai do ta fitojė atė, pėr tė cilėn ėshtė lutur."

Kur robi thotė:

"Ihdinas-siratal mustekim, siratal ledhine en amte alejhim, gajril magdubi alejhim we led-dalin"; Ai thotė:

"Kjo ėshtė pėr robin Tim, dhe ai do ta ketė atė qė e ka kėrkuar."

HADITHI 9.

Gjėja e parė pėr tė cilėn do tė japė llogari robi (i All-llahut) nė Ditėn e Ringjalljes ėshtė namazi. Nėse i ka kryer namazet sipas rregullave, atėherė do tė jetė i shpėtuar dhe i mirėpritur. Nėse namazet do tė jenė tė paplota (tė mangėta), do tė pėrjashtohet nga mirėsia dhe do tė jetė i humbur. Nėse do tė ketė diēka tė paplotėsuar nga fardet (obligimet e domosdoshme), All-llahu do t’u thotė (melekėve):

"Shihni se a ka kryer robi Im ndonjė namaz vullnetar, me tė cilin do t’ia kisha plotėsuar fardin."

Pastaj edhe veprat tjera do tė gjykohen nė tė njėjtėn mėnyrė.

HADITHI 10.

"Agjėrimi ėshtė Imi dhe Unė jam ai qė jep shpėrblimin pėr tė. Agjėruesi i lė ngashėrimet seksuale, ushqimin dhe pirjen pėr hir Tim. Agjėrimi ėshtė mburojė, e ai qė agjėron ka dy gėzime: kur han iftarin dhe kur takohet me Zotin e vet. Ndryshimi i erės sė gojės sė agjėruesit ėshtė mė i mirė nė syrin e All-llahut sesa era e miskut."

HADITHI 11.

"O biri i Ademit shpenzo, e Unė do tė shpenzoj pėr ty!"

HADITHI 12.

Ėshtė thirrur njė njeri nė llogari prej atyre qė kanė jetuar para jush. Te ai nuk u gjet asgjė e mirė, pėrveē se ai pėrzihej me njerėzit dhe ua lehtėsonte hallet, e gjithashtu, pasi qė kishte qenė i pasur, i urdhėronte shėrbetorėt e tij qė t’ia vazhdojnė borxhin atij qė gjendej nė rrethana tė vėshtira ekonomike.

Pastaj (i Dėrguari i All-llahut a.s.) tha se All-llahu ka thėnė:

"Ne jemi mė tė ēmuar se ti nė kėtė. Lėshojeni tė shkojė!"

HADITHI 13.

Isha te i Dėrguari i All-llahut a.s. kur erdhėn te ai dy burra: njėri ankohej nga vobekėsia, e tjetri nga vjedhėsit. I Dėrguari i All-llahut a.s. tha:

"Sa u pėrket vjedhėsve, do tė kalojė njė kohė e shkurtėr, ndėrsa karvani do tė jetė nė gjendje tė dalė jashtė Mekkės pa roje (dmth nuk do tė ketė mė vjedhės). Ndėrsa sa i pėrket vobekėsisė, Ēasti (Dita e Gjykimit) nuk do tė vijė para se ta marrė ndonjėri prej jush pasurinė e vet dhe tė shėtitet pėr t’ia dhėnė dikujt, por nuk do tė gjejė askend qė do t’ia kishte pranuar.

Pastaj dikush nga ju do tė paraqitet para All-llahut duke mos pasur as perde, e as pėrkthyes mes Zotit dhe tij. Pastaj All-llahu do t’i thotė:

"A nuk tė dhash pasuri?" Do tė pėrgjigjet:

"Po." All-llahu do tė thotė:

"A nuk tė dėrgova Lajmėtar?" do tė thotė:

"Po." Pastaj (i pyeturi) do tė shikojė nė tė djathtė, por nuk do tė shohė asgjė pos zjarrit, dhe do tė shohė edhe nė tė majtė, por nuk do tė shohė asgjė pos zjarrit.

Pra, secili prej jush le ta mbrojė veten e tij prej zjarrit duke bėrė mirėsi qoftė edhe me njė gjysmė hurme, e nėse nuk e ka kėtė mundėsi, atėherė me njė fjalė tė mirė."

HADITHI 14.

All-llahu i Madhėruar dhe i Lartėsuar ka njė numėr tė madh tė melekėve (engjėjve), tė cilėt kėrkojnė tubime, nė tė cilat pėrmendet emri i All-llahut. Kur e gjejnė tubimin (mexhlisin), ata afrohen dhe i mbulojnė me krahėt e tyre rreth e pėr qark ata qė janė tubuar duke e mbushur kėshtu hapėsirėn deri nė qiellin mė tė afėrt. Kur tė tubuarit shpėrndahen, engjėjt ngrihen nė hapėsirėn qiellore. Pastaj All-llahu i pyet ata, edhe pse Ai i di tė gjitha:

"Prej nga po vini?" ata thonė:

"Po vijmė nga njė tubim nė Tokė, nė tė cilin robėrit e Tu tė lartėsonin, tė madhėronin, tė njėsonin, tė lavdėronin dhe kėrkonin (tė mirėn) prej Teje." Ai thotė:

"Ēfarė tė mire kėrkonin prej Meje?" Ata thonė:

"Kėrkonin Xhennetin Tėnd." Ai thotė:

"A e kanė parė ata Xhennetin Tim?" Ata thonė:

"Jo, o Zot." Ai thotė:

"E si do tė ishte nėse do ta shihnin Xhennetin Tim?" Ata thonė:

"Ata kėrkojnė mbrojtjen Tėnde." Ai thotė:

"Prej kujt kėrkojnė mbrojtjen Time?" Ata thonė:

"Prej zjarrit Tėnd, o Zot." Ai thotė:

"Po a e kanė parė zjarrin Tim?" Ata thonė:

"Jo." Ai thotė:

"E si do tė ishte nėse do ta shihnin zjarrin Tim?" Ata thonė:

"Ata kėrkojnė faljen Tėnde." (I Dėrguari as) Tha: Pastaj Ai thotė:

"Unė i kam falur dhe i kam derdhur mbi ta tė mirat qė m’i kanė kėrkuar, dhe ua kam siguruar mbrojtjen Time nga ajo qė kanė kėrkuar mbrojtje."

(I Dėrguari as) tha: Engjėjt thonė:

"O Zot, nė mesin e tyre ėshtė edhe filani, rob - mėkatar, i cili ishte duke kaluar aty pari dhe (rastėsisht) u ul nė atė tubim." (I Dėrguari as) tha: All-llahu u thotė:

"Gjithashtu edhe atė e kam falur, sepse ata janė njė popull, me tė cilin ai qė rri, nuk vuan."

HADITHI 15.

"Unė jam ashtu siē mė parafytyron robi. Jam me tė kur mė perkujton. Nėse mė kujton nė vehte, edhe Unė e kujtoj nė vehte; nėse mė kujton nė tubime, Unė e kujtoj nė tubime edhe mė tė mira, nėse mė afrohet njė pėllėmbė, i afrohem njė krah, nėse mė afrohet njė krah, i afrohem njė pash, dhe nėse mė afrohet me ecje, i afrohem me shpejtėsi."

HADITHI 16.

All-llahu i ka shkruar (pėrcaktuar) veprat e mira dhe ato tė kėqia. Pastaj ka spjeguar se ai qė ka pasur pėr qėllim ta kryejė njė vepėr tė mirė dhe nuk e ka kryer All-llahu do t’ia shkruajė njė vepėr tė mirė tė plotė, e nėse e ka kryer, atėherė All-llahu do t’ia shkruajė si dhjetė tė mira deri nė shtatėqind tė mira, e madje edhe mė tepėr. Nėse njeriu ka pasur pėr qėllim njė vepėr tė keqe dhe nuk e ka kryer, All-llahu do t’ia shkruajė njė vepėr tė mirė tė plotė, por nėse e ka kryer, All-llahu do t’ia shkruajė vetėm njė vepėr tė keqe.

HADITHI 17.

O robėrit e mi, Unė ia kam ndaluar dhunėn Vehtes, dhe e kam ndaluar atė nė mesin e juaj, pra mos i bėni dhunė njėri - tjetrit!

O robėrit e mi, tė gjithė ju jeni tė humbur pėrveē atyre qė Unė i kam udhėzuar, pra kėrkoni udhėzimin nga Unė dhe Unė do t’ju udhėzoj!

O robėrit e mi, tė gjithė ju jeni tė uritur, pėrveē atyre qė i kam ushqyer Unė, pra kėrkoni t’ju ushqej, dhe Unė do t’ju ushqej!

O robėrit e mi, tė gjithė ju jeni tė zhveshur, pėrveē atyre qė Unė i kam veshur, pra kėrkoni veshjen Time dhe Unė do t’ju vesh!

O robėrit e mi, ju bėni mėkate natė e ditė, e Unė i shlyej tė gjitha mėkatet, pra kėrkoni nga Unė falje dhe Unė do t’ju fal!

O robėrit e mi, ju nuk jeni nė gjendje tė mė dėmtoni edhe sikur tė mundoheni (shumė) pėr ta bėrė njė gjė tė tillė, por as nuk mundeni tė mė bėni mirė edhe nėse pėrpiqeni (shumė) pėr njė gjė tė tillė!

O robėrit e mi, sikur tė parėt tuaj dhe tė fundit tuaj, e gjithashtu edhe (tė parėt dhe tė fundit) prej xhinve tė mundohen tė jenė tė devotshėm sikur ai qė ka zemrėn mė tė devotshme prej jush, kjo nuk do ta shtonte sundimin Tim!

O robėrit e mi, sikur tė parėt tuaj dhe tė fundit tuaj e gjithashtu edhe (tė parėt dhe tė fundit) prej xhinve tė mundohen tė jenė tė prishur sikur ai, qė ka zemrėn mė tė prishur, kjo nuk do ta mungonte (pakėsonte) sundimin Tim!

O robėrit e mi, sikur tė parėt tuaj dhe tė fundit tuaj, e gjithashtu edhe (tė parėt dhe tė fundit) prej xhinve tė ngriheni nė njė vend dhe tė mė luteni, Unė do t’i pėrgjigjem lutjes tė ēdonjėrit prej jush, e kjo nuk do ta pakėsojė atė qė kam Unė, as aq (ujė) sa mund tė merr gjilpėra prej detit!

O robėrit e mi, kėto janė veprat tuaja, tė cilat tek Unė janė tė ruajtura dhe tė llogaritura, e pėr to Unė do t’ju shpėrblej. Pra, ai qė gjen mirė le ta falėnderojė All-llahun, ndėrsa ai qė gjen keq le tė mos e fajėsojė askė pos vetveten!

HADITHI 18.

O biri i Ademit, Unė rash i sėmurė, e ti nuk mė vizitove! Njeriu do tė thotė: O Zot, si mundem unė tė tė vizitoj Ty, kur Ti je Zoti i botėrave? All-llahu do tė thotė: A nuk e dije se njė ndėr robėrit e mi ra i sėmurė, e ti nuk e vizitove? Dije pra, se nėse e vizitoje do tė mė gjeje tek ai!

O biri i Ademit, Unė tė kėrkova ushqim, e ti nuk mė ushqeve! Njeriu do tė thotė: O Zot, si mundem tė tė ushqej unė Ty, kur Ti je Zoti i botėrave? All-llahu do t’i thotė: A nuk e dije ti se njė ndėr robėrit e mi tė kėrkoi ushqim, e ti nuk i dhe? Dije pra, se nėse e ushqeje, do tė mė gjeje tek ai!

O biri i Ademit, Unė tė kėrkova ujė, e ti nuk mė dhe! Njeriu do tė thotė: O Zot, si mundem unė tė tė jap ujė, kur Ti je Zoti i botėrave? All-llahu do tė thotė: A nuk e dije ti kur tė kėrkoi njė ndėr robėrit e mi ujė, e ti nuk i dhe? Dije pra, se nėse do t’i jepje ujė, do tė mė gjeje Mua tek ai!

HADITHI 19.

All-llahu ka thėnė:

Krenaria ėshtė mbėshtjellėsi Im (rida-pjesa e lartme e ihramit), ndėrsa madhėshtia ėshtė petku Im (izar-pjesa e poshtme e ihramit), pra kush dėshiron tė matet me Mua nė kėto dy gjėra, Unė do ta hedh nė zjarr!

HADITHI 20.

Dyert e Xhennetit janė tė hapura tė hėnave dhe tė enjteve, dhe secilit rob tė All-llahut, i cili nuk i ka bėrė All-llahut shok (nė adhurim) do t’i falen mėkatet, pėrveē atij qė i ėshtė hidhėruar vėllait tė vet. Pėr ta do tė thuhet:

Vonoheni (faljen e mėkateve) derisa tė pajtohen, vonoheni derisa tė pajtohen, vonoheni derisa tė pajtohen!

HADITHI 21.

All-llahu i Lartėsuar thotė:

"Do tė jem armik ndaj tri lloje njerėzish nė Ditėn e Ringjalljes:

Ndaj njeriut qė e ka dhėnė fjalėn duke u betuar nė Mua, dhe e ka thyer atė;

Ndaj njeriut qė e ka shitur njeriun e lirė dhe fitimin e ka shpenzuar (dmth e ka robėruar njeriun e lirė), dhe

Ndaj njeriut qė ka marrė punėtor dhe ia ka caktuar rrogėn, ndėrsa pas kryerjes sė punės nuk ia ka paguar punėtorit atė qė e ka merituar."

HADITHI 22.

Asnjėri prej jush le tė mos e nėnēmojė veten!

(Shokėt) i thanė:

O i dėrguar i All-llahut, si mundet ndonjėri prej nesh ta nėnēmojė veten?

Ai ėshtė pėrgjigjur:

Kur njė njeri sheh ndonjė ēėshtje, e cila ka tė bėjė me fenė e All-llahut, e ai nuk flet, atėherė All-llahu nė Ditėn e Ringjalljes i thotė:

Ē’tė pengoi ta thuash tė vėrtetėn rreth asaj ēėshtjeje?

Njeriu do tė thotė:

Frika prej njerėzve.

All-llahu do t’i thotė:

Mė mirė do tė ishte nėse mė frikoheshe Mua!

HADITHI 23.

Vėrtet All-llahu do tė thotė nė Ditėn e Ringjalljes:

"Ku janė ata qė e donin njėri - tjetrin pėr hir tė Madhėrisė sime? Sot Unė do t’i strehoj ata nėn hijen Time, se kjo ėshtė dita nė tė cilėn nuk ka hije pėrveē hijes Time!"

HADITHI 24.

Kur All-llahu e do ndonjė nga robėrit e Tij e thėrret Xhibrilin a.s. dhe i thotė:

Unė e dua kėtė njeri, pra duaje edhe ti!

Atėherė edhe Xhibrili e do atė njeri. Pastaj Xhibrili thėrret nė hapėsirėn qiellore duke thėnė:

All-llahu e do kėtė njeri, pra duajeni edhe ju! Atėherė edhe banorėt e qiellit e duan ate. Pastaj (ky njeri) pranohet edhe nė tokė.

Nėse All-llahu nuk e do ndonjė nga robėrit e Tij e thėrret Xhibrilin dhe i thotė:

Unė nuk e dua kėtė njeri, pra mos e duaj as ti!

Atėherė edhe Xhibrili nuk e do atė njeri. Pastaj Xhibrili thėrret nė hapėsirėn qiellore duke thėnė:

All-llahu nuk e do kėtė njeri, pra as ju mos e doni! Atėherė as ata nuk e duan atė, pastaj ky njeri urrehet edhe nė tokė.

HADITHI 25.

Do t’i shpall luftė atij qė tregon armiqėsi ndaj robit Tim!

Robi Im nuk mė afrohet nė mėnyrė tjetėr, pėrveē duke i kryer fardet (obligimet e domosdoshme). Ai vazhdon tė mė afrohet edhe mė tepėr me anė tė veprave vullnetare, qė e shton edhe mė tepėr dashurinė Time ndaj tij, e kėshtu Unė filloj ta dua ate, e kur e dua, atėherė bėhem veshi me tė cilin dėgjon, syri me tė cilin sheh, dora me tė cilėn bie, dhe kėmba e tij me tė cilėn ecė. Nėse ky rob kėrkon diēka prej meje, Unė me siguri do t’ia jap, nėse kėrkon strehimin Tim, vėrtet Unė do ta strehoj atė. Unė nuk nguroj pėr asgjė mė tepėr se nė marrjen e shpirtit tė robit Tim fisnik: ai e urren vdekjen, e Unė e urrej lėndimin e tij.

HADITHI 26.

Vėrtet prej tė gjithė tė devotshmėve mė sė tepėrmi e pėlqej besimtarin e varfėr, i cili ėshtė nė skamje, e megjithatė tregon njė vėmendje tė posaēme gjat namazit, si dhe bindje tė plotė gjat adhurimit tė Zotit tė tij duke e respektuar atė nė vetmi; nuk gjendet nė sy tė keq tek njerėzit, nuk tregohet me gisht drejt tij, dhe mundėsia e jetesės sė tij arrin vetėm kushtet elementare, e ai pėrsėri duron.

Pastaj i Dėrguari i All-llahut a.s. tha:

Vdekja do tė kishte ardhur mė herėt tek ai, por ngushėlluesit e tij do tė ishin pak (nė numėr) dhe i vogėl do tė ishte trashėgimi i tij.

HADITHI 27.

E pyetėm Abdull-llah ibn Mesudin t pėr ajetin:

"Dhe assesi mos mendoni se janė tė vdekur ata qė u vranė nė Rrugėn e All-llahut! Pėrkundrazi, ata janė tė gjallė duke u furnizuar te Zoti i tyre"

(Ali Imran; 169)

Dhe ai tha:

Edhe ne kemi pyetur (tė Dėrguarin e All-llahut a.s.) dhe na ka thėnė:

Shpirtrat e tyre janė nė brendėsi tė zogjve tė gjelbėr, duke pasur kandila tė varur pėr Arsh dhe (kėto njerėz) shetisin nė Xhennet nga tė duan, pastaj pushojnė dhe qetėsohen nė ato kandila. Atėherė Zoti ua hedh njė shikim dhe u thotė:

"A dėshironi diēka tjetėr?" ata thonė:

"Ēka mundemi tė dėshirojmė, kur po shetisim lirisht dhe kah tė duam nė Xhennet?" All-llahu ua drejton tri herė kėtė pyetje, e ata, kur e shohin se do tė pyeten pėrsėri, pėrgjigjen:

"O Zot, dėshirojmė qė tė na i vendosėsh edhe njė herė shpirtrat nė trupat tonė (dmth nė dunja) dhe tė luftojmė derisa tė vdesim edhe njė herė nė rrugėn tėnde." Kur Ai sheh se ata nuk kanė nevojė pėr asgjė tjetėr, i le tė qetė.

HADITHI 28.

Nė mesin e paraardhėsve tė juaj ishte njė njeri, i cili kishte njė plagė, dhe prej dhimbjeve tė tmerrshme, tė cilat mė nuk mund t’i duronte, mori thikėn dhe preu dorėn, prej sė cilės rrodhi gjak derisa vdiq.

All-llahu tha:

"Robi Im mė tejkaloi nė vehten e tij (dmth shkeli ligjin Tim), pra Unė ia kam ndaluar atij hyrjen nė Xhennet."

HADITHI 29.

Kur unė ia marr robit besimtar shokun nga banorėt e dunjasė, e pastaj ai duron, ēfarė shpėrblimi i takon atij pėrveē Xhennetit?

HADITHI 30.

"Nėse robi Im dėshiron tė takohet me Mua, edhe Unė dėshiroj tė takohem me tė, e nėse ai nuk dėshiron tė takohet me Mua, as Unė nuk dėshiroj tė takohem me tė."

Njė hadith i ngjashėm nė njė transmetim mė tė gjėrėsishėm thotė:

Nga Ajsha r. pėrcillet se i Dėrguari i All-llahut a.s. ka thėnė:

Atė qė dėshiron tė takohet me All-llahun, edhe All-llahu dėshiron ta takojė, e atė qė nuk dėshiron takim me All-llahun, as All-llahu nuk dėshiron ta takojė.

Unė (thotė Ajsha r.) thash: O i dėrguar i All-llahut, a ėshtė kjo nga urrejtja e vdekjes, sepse ne tė gjithė e urrejmė vdekjen?

Ai (i Dėrguari i All-llahut a.s.) tha:

Nuk ėshtė ashtu, por kur besimtarit i jepet lajmi pėr mėshirėn dhe kėnaqėsinė e Zotit, si dhe pranimi i tij nė Xhennet, ai dėshiron ta takojė All-llahun, e edhe All-llahu dėshiron ta takojė atė, ndėrsa kur mosbesimtarit i jepet lajmi i dėnimit nga All-llahu dhe hidhėrimit tė Tij, ai vėrtet nuk dėshiron ta takojė All-llahun, e as All-llahu nuk dėshiron ta takojė atė.

HADITHI 31.

Njė njeri tha: Pasha All-llahun, All-llahu nuk do ta falė filanin!

Nė kėtė All-llahu i Lartėsuar tha:

"Kush ėshtė ai, qė betohet se Unė nuk do ta fal filanin? Me tė vėrtetė Unė e fala atė, ndėrsa i asgjėsova veprat e tua!"

HADITHI 32.

Njė njeri, i cili ia kishte ngarkuar vehtes disa mėkate tė mėdha, kur ra nė shtratin e vdekjes u tha djemve tė vet:

"Kur tė vdes mė digjni, e pastaj mė shtypni dhe ma hidhni hirin nė det, se pasha All-llahun, nėse Ai mė merr nė dorė, do tė mė dėnojė ashtu si askė mė parė!" Dhe djemtė e bėnė atė qė u tha i ati. Pastaj All-llahu i tha tokės:

"Nxirre atė qė ke marrė!" dhe njeriu u duk aty (para All-llahut). All-llahu tha:

"Ē’tė shtyu ta bėsh atė gjė?" njeriu tha:

"Frika prej teje, o Zoti Im!"

Pėr kėtė shkak All-llahu e fali atė.

HADITHI 33.

Njė rob (i All-llahut) bėri njė mėkat dhe tha:

"O Zoti im, ma fal mėkatin!" I Lartmadhėruari tha:

"Robi Im ka bėrė njė mėkat duke e ditur se Zoti i tij i fal mėkatet, por edhe dėnon pėr ta."

Robi pėrsėri ka bėrė njė mėkat dhe ka thėnė:

"O Zot, ma fal mėkatin!" I Lartmadhėruari tha:

"Robi Im ka bėrė njė mėkat dhe ka ditur se Zoti i tij fal dhe dėnon."

Robi bėri edhe njė mėkat dhe pėrsėri tha:

"O Zot, ma fal mėkatin!"

Dhe i Lartmadhėruari tha:

"Robi Im e ka bėrė mėkatin duke e ditur se Zoti i tij fal dhe dėnon pėr mėkatet. Bė ē’tė duash, Unė tė kam falė!"

HADITHI 34.

"O biri i Ademit, derisa tė mė lutesh Mua dhe tė kėrkosh nga Unė (falje), Unė do tė fal!

O biri i Ademit, qofshin mėkatet e tua deri nė qiell, nėse kėrkon falje nga Unė, Unė do tė fal!

O biri i Ademit, nėse vjen te Unė me mėkate tė mėdha sa toka, pastaj mė drejtohesh duke mos mė bėrė shok (nė adhurim) Unė do tė dhuroj falje po aq tė madhe!"

HADITHI 35.

All-llahu i Lartmadhėruar zbret ēdo natė nė qiellin e tokės tė tretėn e fundit tė natės dhe thotė:

"Kush ėshtė duke m’u lutur qė t’ia pranoj lutjen?; Kush ėshtė duke mė kėrkuar, qė t’i jap atė qė kėrkon? Kush ėshtė duke mė kėrkuar falje, qė t’ia fal (mėkatet)?"

nė transmetimin e Muslimit hadithi pėrfundon:

"Dhe kėshtu vazhdon deri nė agim"

HADITHI 36.

Besimtarėt do tė tubohen nė Ditėn e Ringjalljes dhe do tė thonė:

"T’i themi dikujt tė ndėrmjetėsojė pėr ne tek All-llahu!" dhe do tė shkojnė te Ademi dhe do t’i thonė:

"Ti je babai i njerėzimit, All-llahu tė krijoi me dorėn e tij dhe u urdhėroi melekėve qė tė tė pėrulen, dhe Ai t’i mėsoi ty emrat e ēdo gjėje, pra ndėrmjetėso pėr ne te All-llahu qė tė na lirojė prej kėtij vendi, nė tė cilin gjendemi!" ai do tė thotė:

"Unė nuk jam nė gjendje pėr ta bėrė njė gjė tė tillė." dhe do t’ua pėrmendė gabimin e tij (nė Xhennet), do tė ndihet i turpėruar dhe do t’u thotė:

"Shkoni te Nuhu, se ai ėshtė i dėrguari i parė banorėve tė tokės!" dhe kur do tė shkojnė te ai, do t’u thotė:

"Unė nuk jam nė gjendje ta bėj njė gjė tė tillė." Dhe do ta pėrmendė kėrkesėn qė ia bėri All-llahut pėr njė gjė, rreth sė cilės nuk kishte njohuri. Nuhu do tė ndihet i turpėruar dhe do t’u thotė:

"Shkoni te miku i Mėshiruesit, (Ibrahimi as)!" ndėrsa ai do t’u thotė:

"Unė nuk jam nė gjendje ta bėj njė gjė tė tillė, shkoni te Musai, robi dhe Fjala e All-llahut, tė cilit ia ka dhėnė Tewratin." Por kur do tė shkojnė te ai, do t’u thotė:

"Unė nuk jam nė gjendje ta bėj njė gjė tė tillė." Dhe do t’ua pėrmendė rastin kur e ka vrarė njė person nė vend tė njė tjetri19. Kėshtu ai do tė ndihet i turpėruar nga Zoti i tij dhe do t’u thotė:

"Shkoni te Isai, rob i All-llahut dhe Lajmėtar, fjala e All-llahut dhe shpirti!" atėherė do tė shkojnė te ai, dhe ai do t’u thotė:

"Unė nuk jam nė gjendje ta bėj njė gjė tė tillė, por shkoni te Muhammedi r (qoftė bekimi dhe paqja e All-llahut mbi tė) tė cilit rob All-llahu ia ka falė tė gjitha mėkatet, tė kaluarat dhe tė ardhshmet!"

Atėherė (thotė i Dėrguari i All-llahut a.s.) do tė vijnė tek unė e unė do tė kėrkoj leje qė tė shkoj te Zoti Im. Leja do tė mė jepet, dhe unė do tė shkoj te All-llahu dhe do t’i bėj sexhde (do tė pėrulem). All-llahu do tė mė lė ashtu njė kohė, aq sa do tė dėshirojė dhe do tė mė thotė:

"Ēoje kokėn. Kėrko dhe do tė jepet, flit dhe do tė dėgjohesh, ndėrmjetėso dhe do tė pranohet!"

Pastaj unė do ta ēoj kokėn dhe do ta falėnderoj nė njė mėnyrė nderuese qė do tė ma mėsojė Ai, dhe do tė ndėrmjetėsoj, e Ai do tė mė japė (njė numėr tė caktuar njerėzish), e unė do t’i pranoj ata nė Xhennet. Pastaj do tė shkoj pėrsėri te Ai, dhe kur do ta shoh do tė pėrulem ahtu siē u pėrula herėn e parė. Pastaj do tė ndėrmjetėsoj dhe Ai do tė mi caktojė (disa njerėz), e unė do t’i pranoj ata nė Xhennet. Atėherė do tė lutem edhe pėr tė tretėn herė, e edhe pėr tė katėrtėn dhe do tė them: nė zjarr mbesin vetėm ata, qė i ka pėrshkruar Kur’ani. Nuk ka dyshim se kėto njerėz do tė jetojnė aty pėrgjithmonė.

nė transmetimin e Buhariut shtohet:

I Dėrguari i All-llahut a.s. tha:

Do tė dalė prej Xhehennemit ai qė ka thėnė:

"Nuk ka hyjni tjetėr pėrveē All-llahut", dhe i cili ka nė zemrėn e tij mirėsi, qoftė edhe sa njė kokėrr gruri: pastaj do tė dalė prej Xhehennemit ai qė ka thėnė:

"Nuk ka hyjni tjetėr pėrveē All-llahut" dhe i cili ka nė zemrėn e tij mirėsi sa njė thėrmi mielli; dhe do tė dalė prej Xhehennemit ai qė ka thėnė:

"Nuk ka hyjni tjetėr perveē All-llahut" dhe qė nė zemrėn e tij ka pasur mirėsi nė madhėsinė e thėrmisė sė atomit.

HADITHI 37.

"Kam pėrgaditur pėr robėrit e drejtė atė qė syri nuk ka parė, veshi nuk ka dėgjuar dhe as qė ka paramenduar zemra e njeriut."

ebu Hurejre t thotė: Pėr kėtė ēėshtje mundeni tė lexoni edhe nė Kur’an:

"Askush nuk e di se ē’kėnaqėsi u ėshtė pregaditur pėr atė qė kanė punuar!"

(Sexhde-17)

HADITHI 38.

Kur All-llahu krijoi Xhennetin dhe Zjarrin (Xhehennemin), e dėrgoi Xhibrilin te Xhenneti duke i thėnė:

"Shko dhe shih se ē’kam pregaditur pėr banorėt e tij". Atėherė Xhibrili shkoi nė Xhennet dhe pa ēfarė kishte pėrgaditur All-llahu pėr banorėt e Xhennetit. Kur engjėlli u kthye te All-llahu tha:

"Pasha Madhėrinė tėnde, askush nuk di pėr tė pa hyrė brenda!"

Atėhėrė All-llahu urdhėroi qė Xhenneti tė rrethohet me vėshtirėsi, dhe i tha Xhibrilit:

"Kthehu dhe shikoje pėrsėri!" meleku shkoi pėrsėri nė Xhennet dhe e pa se qe i rrethuar me vėshtirėsi, dhe kur u kthye te All-llahu tha:

"Pasha Madhėrinė tėnde, frikėsohem se askush nuk do tė hyjė nė tė!"

Atėherė All-llahu iu drejtua pėrsėri Xhibrilit dhe i tha:

"Shko te zjarri dhe shih se ē’kam pėrgaditur pėr banorėt e tij!" Kur e pa Xhibrili zjarrin, pa se qe i ndėrtuar nė shtresa - njė mbi njė. U kthye te All-llahu dhe tha:

"Pasha Madhėrinė tėnde, ai qė do tė dinte pėr te, nuk do tė dėshironte tė hyjė nė tė!"

Atėherė All-llahu urdhėroi qė tė rrethohet me kėnaqėsi, dhe i tha Xhibrilit:

"Kėthehu nė tė!" ai u kthye dhe tha:

"Pasha Madhėrinė tėnde, frikėsohem se askush nuk do t’i shpėtojė hyrjes nė tė"

HADITHI 39.

U zurėn Xhenneti dhe Xhehennemi ndėrmjet vehte dhe Xhehennemi tha:

"Te unė gjendet i fuqishmi dhe kryelarti", ndėrsa Xhenneti tha:

"Te unė gjendet i dobėti dhe i vobekti" pastaj gjykoi All-llahu ndėrmjet tyre:

"Ti je Xhenneti, mėshira Ime, nėpėrmjet teje Unė i tregoj mėshirė atij qė dėshiroj, ndėrsa ti je zjarri, ndėshkimi Im, nėpėrmjet teje dėnoj atė qė dėshiroj, dhe ėshtė caktimi Im qė secili prej jush ta ketė hisen e vet!"

HADITHI 40.

All-llahu do t’u thotė banorėve tė Xhennetit:

"Banorė tė Xhennetit!" ata do tė thonė:

"Zoti ynė, po tė pėrgjigjemi, jemi nėn dėshirėn e kėrkesės Tėnde dhe mirėsia gjendet nė duart tua" atėherė All-llahu do tė thotė:

"A jeni tė kėnaqur plotėsisht?" ata do tė pėrgjigjen:

"O Zot, si tė mos jemi tė kėnaqur, kur Ti na ke dhėnė atė qė nuk ia ke dhėnė asnjėrės prej krijesave tua?" All-llahu do tė thotė:

"A nuk dėshironi qė t’u jap diēka tjetėr, mė tė mirė se kjo?" ata do tė pėrgjigjen:

"O Zot, ēka mund tė jetė mė e mirė se kjo qė na e ke dhėnė?" Ai do tė thotė:

"Unė do ta bėj qė mirėsia Ime tė zbresė mbi ju, dhe pas kėsaj mė nuk do tė jem i pakėnaqur me ju!"

Lavd-falėnderimi i takon All-llahut

qė na e mundėsoi kėtė.
    per me shume kliko ketu ke riadun salihin buhari etj
    http://www.kurandhesunet.net/Hyrja/index1.htm

Larguar Maska e cunimartum
    Anėtarėsuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Canada
    Postime
    678
    Do ishte mire qe kush te dije Hadithe te tjera kudsij ti bjere dhe ti diskutojme me qellim qe te mesojme sa me shume prej tyre. Do ishte mire gjithashtu qe te bien komentimet e tyre NE DASHTE ZOTI "INSHALLAH
    PAQA DHE MESHIRA E ZOTIT QOFSHIN ME BESIMTARET
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga cunimartum : 02-08-2003 mė 15:48

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Pyetje:

1-) A nuk ngjan Hadithi 18 me vargjet biblike te Mateut 25?

2-) Per Hadithin 35, cfare nenkuptohet me zbritje te Zotit ne qiellin e tokes? Zoti a nuk eshte i kudondodhur? Si mund te levize Zoti? A ka vende ku Zoti nuk eshte i pranishem?

Ju faleminderit...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 12-08-2003 mė 21:33
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    Zoti gjendet mbi Arsh zoteri...Zoti nuk eshte kudo ..Per me shume shif Kuran Ta`Ha ajeti i 5..

Perjashtuar Maska e xhenisi
    Anėtarėsuar
    15-07-2003
    Vendndodhja
    albania
    Postime
    12

40 Hadithe nga Imam En-Neveviu

--------------------------------------------------------------------------------

HADITH 1

Nga emiri i besimtareve Ebu Hafse Umer ibn-ul-Hattabit, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene:

"E kam degjuar te Derguarin e All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sal-lem, duke thene:

'Veprat jane sipas qellimit dhe ēdokujt i takon ajo qe e ka per qellim. Prandaj, kush shperngulet (ben hixhret) per shkak te All-llahut dhe te derguarit te Tij, shperngulja (hixhreti ) e tij eshte per All-llahun dhe te derguarin e Tij. Ndersa, shperngulja e kujt eshte te fitoje disa te mira te kesaj bote ose te martohet me ndonje femer, i atilli nuk do te fitoje tjeter perveē ēka ka pasur per qellim '."

(Kete e trasmetojne dy imame muhaddithe: Ebu Abdullah Muhammed ibn Ismail ibn Ibrahim ibn el-Mugire ibn Berdize el Buhari dhe Ebul Husejn Muslim ib el-Haxhaxh ibn Muslim el-Kusherij el-Nesjaburi ne dy sahihet e tyre, te cilat konsiderohen dy permbledhje me te sakta te shkruara te haditheve.)

--------------------------------------------------------------------------------

HADITH 2

Nga Umeri, radijall-llahu anhu, gjthashtu trasmetohet se ka thene:

"Nje dite ishim duke ndenjur te i Derguari I All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, kur u duk nje njeri me rroba shume te bardha dhe floke shume te zeza. Ne te nuk hetohej shenja e udhetimit dhe askush prej nesh nuk e njohem. U ul prane te Derguarit, sal-lall-llah alejhi ue sel-lem, duke i mbeshtetur gjunjet e vet mbi gjunjet e tij, i vendosi duart e veta ne kofshen e tij dhe tha:

'O Muhammed, me trego ē'eshte Islami?' I Derguari, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene: ' Islami eshte qe te deshmosh qe nuk ka Zot tjeter perveē All-llahut dhe se Muhammedi eshte i derguari i Zotit, ta kryesh namazin, ta ndash zekatin, ta argjerosh Ramadanin, ta vizitosh Ka'ben nese ke mundesi ta besh kete!' Ai tha: 'Te verteten e the!' Ne u ēuditem: po e pyet dhe po ia verteton. Ai tha: 'Me trego ē'eshte imani?' ( Pejgamberi )tha: 'Ta besosh Zotin, Engjujt e Tij, Librat e Tij, te Derguarit e Tij, Diten e fundit dhe te besosh ne te caktuarit e Tij te te mires dhe te keqes.' Tha:'Te verteten e the.' Tha : 'Me trego ē'eshte ihsani?'( Pejgamberi ) tha: 'Ta adhurosh Zotin sikur e sheh Ate, sepse edhe pse ti nuk e sheh Ate, Ai vertet te sheh ty.' Tha: 'Me trego ē'eshte Ēasti (i fundit, dita e shkaterrimit)?' (Pejgamberi) tha: 'Per kete i pyeturi nuk di me shume nga ai i cili pyet.' 'Me trego mbi shenjat e tij?' Tha: 'Kur roberesh t'i lindi vetes zonjushe, kur te shihen barinjte kembezbathur, te zhveshur e te mjere se si garojne nendertimin e godinave te mbedha.' Pastaj shkoi, kurse une mbeta i habitur. Pastaj ( I Derguari ) tha: 'O Umer, a e njeh ate qe me pyeti?' Thashe: 'All-llahu dhe i Derguari i Tij me se miri e di.' Tha: 'Vertet ky qe Xhibrili, erdhi t'ua mesoje fene tuaj '."

( Muslimi )

HADITH 3

Nga Ebu Abdurrahman Abdullah ibn Umer el-Hattabi, radijall-llahu anhuma, Trasmetohet se ka thene: "E kam degjuar te Derguarin e All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, duke thene:

' Islami ngrihet mbi pese ( shtylla ): ne te deshmuarit se nuk ka zot tjeter, perveē All-llahut dhe se Muhammedi eshte i derguar i Zotit, ne kryerjen e namazit, ne dhenien e zekatit, ne te vizituarit e Ka'bes dhe ne argjerimin e Ramadanit '."

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 4

Nga Abdurrahman Abdullah ibn Mes'udi, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene: "Me ka treguar i Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, kurse ai eshte ai i cili e fliste te verteten dhe te cilit i besohet:

' Vertet ēdo njeri nga ju formohet ne brendesinee nenes se tij katerdhjete dite si pike ( nutfetun ), pastaj behet e varur ( alekatun ) ngjashem me kete periode,pastaj, behet cope mishi ngjashem me kete periode, pastaj i dergohet meleku dhe e frymezon ne te shpirtin ( ruh ), dhe ketij meleku i urdherohen dy gjera: ta shkruaje nafken ( rizkun ) ( e femijes ), exhelin ( sa do te jetoje ), veprat dhe ( ne pikepamje te jetes ) a eshte i fatshem apo i pafatshem. Pasha All-llahun, perveē te cilit nuk ka zot tjeter, disa nga ju do te punojne pune si njerez te xhennetit deri atehere kur ndermjet tij dhe xhennetit te jete nje kute hapesire dhe do te arrije dhe le pas ajo qe eshte shkruar, dhe do te vazhdoje te punoje vepra te njerzve te zjarrit deri dhe do te hyje ne te. E disa nga ju do te punojne pune te njerzve te zjarrit deri atehere kur ndermjet tij dhe zjarrit te jete nje kut hapesire, dhe do te arrije dhe le pas ajo qe eshte shkruar, dhe do te punoje pune te njerzve te xhennetit dhe do te hyje ne te '."

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 5

Nga nena e besimdrejteve Ummi Abdullah Aisha, radijall-llahu anha, trsasmetohet se ka thene: " I Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

'Kush vepron per kete ēeshtjen tone ate qe nuk eshte nga ajo, ajo eshte e refuzuar'."

( Buahriu dhe Muslimi )

Sipas transmetimit te Muslimit:

'Kush vepron diē qe nuk eshte ne pajtim me ēeshtjen tone, ajo (veper ) eshte e refuzuar'."

HADITH 6

Nga Ebu Abdullah en-Nu'man ibn Beshiri, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se ka thene: " E kam degjuar te Derguarin e All-llahut, sal-lall-lahu alejhi ue sel-lem, duke thene:

' Vertet e lejuara ( hallalli ) eshte e qarte, por edhe e ndaluara ( harami ) eshte e qarte. Ndermjet tyre jane gjerat e dyshimta, te cilat shume njerez nuk i dine. Kush mbrohet nga gjerat e dyshimta, e ka siguruar ne pikepamje te besimit dhe te nderit, ndersa kush bie ne gjerat e dyshimta, ka rene ne te ndaluaren, ngjashem sikurse bariu i cili e ruan kopene rreth vendit ( kullotes ) te ndaluar, ne cast kopeja mund t'i ike dhe te kullose ne te. Cdo sundues e ka vendin ( kulloten ) per te tjeret te ndaluar, kurse vendi i ndaluar i All-llahut jane ndalesat ( haramet ) e Tij. A nuk eshte ne trup nje organ, kurse ai eshte mire ( i shendoshe ) - i shendoshe eshte tere trupi, kur prishet, prishet tere trupi. E ajo eshte zemra!' "

HADITH 7

Nga Ebu Rukajje Temmim ibn Evs ad-Darijje, radijall-llahu anhu, trasmetohet se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem , ka thene:

" ' Feja eshte kshille.' Thame: Per ke ( o i Derguar i Zotit )? ' Tha: ' Per All-llahun, Librin e Tij, per imamet ( kreret ) e muslimaneve dhe njerezit e rendomte prej tyre'. "

( Muslimi )

HADITH 8

Nga Ibn Umeri, radijall-lahu anhuma, trasmetohet se i Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alajhi ue sel-lem, ka thene:

"Me eshte urdheruar t'i luftoj njerezit derisa te deshmojne se nuk ka zot tjeter, pervec All-llauht, te falin namazin dhe te japin zekat. Kur ta bejne kete do ta fitojne nga une sigurine per jeten dhe pasurine e tyre, nese jane ne pajtim me Islamin, dhe llogarine e tyre do ta japin para All-llahut te madheruar. "

(Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 9

Nga Ebu Hurejre Abdurrahman ibn Sahri, radijall-llahu nahu, trasmetohet se ka thene: " E kam degjuar te Derguarin e All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, duke thene:

'C'u kam ndaluar, largohuni nga ajo, kurse c'u kam urdheruar, punoni nga to sa te mundeni, sepse asgje nuk i ka shkaterruar ata qe kane qene para jush, pervrec shume pyetje te teperta te tyre dhe mosnenshtrimi i tyre ndaj pejgambereve te tyre'."

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 10

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene: ' I Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

' Vertet All-llahu i madheruar eshte i mire dhe nuk pranon pervec mire, dhe vertete All-llahu u ka urdheruar besimtareve ate qe u ka urdheruar te derguarve. I madheruari ka thene: ' O ju te derguar, hani gjerat e mira dhe punoni mire.' I madheruari ka thene: ' O ju besimdrejte, hani gjerat e mira me te cilat u kemi furnizuar.' Pastaj e permendi njeriun , i cili ka udhetuar gjateme floke te shpupurituradhe te pluhurosura dhe i cili shtriu duart e tij kah qielli: ' O Krijues, o Krijues! Kurse ushqimi i tij eshte haram, dhe pija e tij haram, dhe veshmbathja e tij haram, dhe eshte ushqyer me haram. E si do te pranohet lutja e tij!' "

( Muslimi )

HADITH 10

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene: ' I Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

' Vertet All-llahu i madheruar eshte i mire dhe nuk pranon pervec mire, dhe vertete All-llahu u ka urdheruar besimtareve ate qe u ka urdheruar te derguarve. I madheruari ka thene: ' O ju te derguar, hani gjerat e mira dhe punoni mire.' I madheruari ka thene: ' O ju besimdrejte, hani gjerat e mira me te cilat u kemi furnizuar.' Pastaj e permendi njeriun , i cili ka udhetuar gjateme floke te shpupurituradhe te pluhurosura dhe i cili shtriu duart e tij kah qielli: ' O Krijues, o Krijues! Kurse ushqimi i tij eshte haram, dhe pija e tij haram, dhe veshmbathja e tij haram, dhe eshte ushqyer me haram. E si do te pranohet lutja e tij!' "

( Muslimi )

HADITH 11

Nga Ebu Muhammed el-Hasan ibn Alijj ibn Ebi Talibi, nipit te te Derguarit te All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, dhe rejhanit (lule erekendese ) te tij, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se ka thene: " Kam mbajtur ne mend nga i Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem:

' Lere ate qe te duket e dyshimte, kurse pranoje ate qe nuk te nuk te duket e dyshimte'. "

( Tirmidhiu dhe Nesaiu )

( Tirmidhiu ka thene: " Ky eshte hadith hasen sahih." )

HADITHI 12

Nga Ebu Hurejre, radijall-lahu anhu, trasmetohet se ka thene: " I derguari i Zotit, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

'Nga Islami i mire i nje njeriu eshte largimi nga ajo qe nuk i intereson'. "

( Tirmidhiu dhe te tjeret trasmetojne se ky eshte hadith hasen.)

HADITH 13

Nga Ebu Hamza Enes ibn Maliku, radijall-llahu anhu, sherbyesi i te Derguarit, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, trasmeton se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

" Nuk do te jete besimitar ( mu'min ) askush nga ju, derisa nuk i deshiron vellaut te tij ate cka i deshiron vetes. "

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 14

Nga ibn Mes'udi, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene: " I Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

' Nuk eshte e lejuar derdhja e gjakut te nje muslimani, pervec ne tri raste: prostitucion i vonshem (person nje here i martuar), shpirti per shpirt(koka per koke) dhe ai i cili e le fene (e tij) dhe e le bashkesine e tij '."

(Buhariu dhe Muslimi)

HADITHI 15

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet se i Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

" Kush e beson All-llahun she diten e Mbrame, le te flase mire ose te heshte, dhe kush beson ne All-llahun dhe diten e Mbrame, le ta nderoje fqiun e tij dhe kush beson ne All-llahun dhe diten e Mbrame, le ta nderoje musafirin e tij."

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 16

Nga Ebu Hurejre radijall-llahu anhu, trasmetohet: " Nje njeri i tha te Derguarit te All--llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem:

' Me keshillo.' I Derguari tha:' Mos u zemero!' Ky e perseriti pyetjen disa here. I Derguari perseri tha: 'Mos u zemero! ' "

( Buhariu )

HADITH 17

Nga Ebu Ja'la Sheddadibn Eusi, radijall-llahu anhu, trasmetohet se i Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

"Vertet All-llahue ka bere obligim miresjelljen ndaj cdo gjeje: Kur te mbytni ( p.sh. armikun ), mbyteni ne menyren me te mire; kur te therni, therni ne menyren me te mire; mprehni thikat qe t'ia lehtesoni sakrifices tuaj. "

( Muslimi )

HADITHI 18

Nga Ebu Dharr Xhundub ibn Zhunadeh dhe Abdurrahman Muadh ibn Xhebeli, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se i Derguari i Zotit, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

"Kije ndermend All-llahun kudo qe te jesh. Pas te keqes pason e mira, ajo do ta fshije te keqen. dhe edukoj njerzit me moral te mire. "

( Trasmeton Tirmidhiu, i cili thote: Ky eshte hadith hasen, kurse ne disa permbledhje te tjera eshte hadith sashih.)

HADITH 19

Nga Ebu'l Abbas Abdullah ibn Abbasi, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se ka thene: "Nje dite kam qene pas te derguarit te All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, dhe me tha:

' O djalosh, do t'i mesoj disa fjale: Kije ndermend All-llahun, All-llahu do te te ruaje ty. Kije nder mend All-llahun, All-llahun do ta gjesh para teje. Kur te kerkosh, kerko prej All-llahut. Nese kerkon ndihme, kerko prej All-llahut. Dije, sikur tere populli te tubohejqe te te ndihmoje ne dic, nuk do te te ndihmonin, pervec ate cka te ka caktuar All-llahu. E nese do te tuboheshin qe ne dic te te bejne dem, nuk do te te demtonin, pervec ne ate cka All-llahu tash me te ka caktuar. Jane ngriturlart pendat dhe jane thare faqet ( d.m.th. cdo gje eshte caktuar dhe mbaruar )

( Tirmidhiu, i cili thote: hadith hasen sahih )

Ne trasmetimet e tjera, pervec te Tirmidhiut, qendron:

" Kije ndermend All-llahun, do ta gjesh para vetes. Njihe All-llahun ( kur je ) ne bollek, All-llahu do te njeh ty ne veshtiresi. Dhe dije, ajo qe nuk te ka goditur, as qe ka mundur te te godase, kurse ajo qe te ka goditur, nuk ka mundur te mos te godase. Dije se verte ndihma eshte me durim, gezimi me deshperim, kurse ne cdo veshtiresi ka lehtesi."

HADITH 20

Nga Ebu Mes'ud Ukbe Amr el-Ensarij el-Bedrij, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene:

' Vertet, nga fjalet (urtesite) qe bota i ka mbajtur mend nga predikimet e pejgambereve te meparshem eshte: 'Kur nuk turperohesh, atehere vepro c'te duash'. "

(Buhariu)

HADITH 21

Nga Ebu Amri - e sipas disave Ebu Amrete, Sufjan ibn Abdullahu, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se ka thene:

"Thashe : 'O i Resulull-llah! Me thuaj per Islamin ate per cka nuk do te kem nevoje te pyes askend pervec teje."

Tha: ' Thuaj, e besoj All-llahun , pastaj vazhdo me ngulm (ne kete)'."

( Muslimi )

HADITH 22

Nga Ebu Abdullah Xhabiri ibn Abdullah el-Ensarij, radijall-llahu anhuma, trasmetohet:

" Nje njeri e pyeti Resulullahin, sal-lall-llahu slejhi ue sel-lem, dhe tha: 'C'mendon nese i fal namazet e obliguara, e argjeroj Ramadanin, u permbahem te lejaurave kurse braktisi te ndaluarat dhe nuk bej asgje me shume nga kjo, a do te hyj ne xhennet?' I Derguari, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, tha: 'Po'! "

(Muslimi)

HADITH 23

Nga Ebu Malik al-Harith ibn Asim el-Esh'arij, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene:

'Pastertia eshte gjysma e besimit. Falenderimi All-llahun ( el-hamdu lil-lah ) e permbush matesen ( mizanin ). Lavderimi dhe falnderimi All-llahun ( subhanall-llahi ue-l-elhamdu lil-lahi ) e permbushin hapesiren ndermjet qiellit dhe tokes. Namazi eshte drite. Sadaka eshte deshmi. Durimi eshte shkelqim. Kurse Kur' ani eshte deshmi e sigurt per ty apo kunder teje. Cdokush e fillon diten e tij dhe cdonjeri eshte tregetar i shpirtit te tij; mund ta cliroje apo ta sjelle ne shkaterrim'. "

(Muslimi)

HADITH 24

Nga Ebu Dharr al-Gafariu, radijall-llahu anhu, transmetohet se Pejgamberit, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, i eshte trasmetuar nga Krijuesi i tij, i Fuqishmi dhe i Madherishmi, i cili ka thene:

" O robet e Mi! Une ia kam ndaluar dhunen Vetes dhe e kam ndaluar edhe nder ju, prandaj mos i beni dhune njeri-tjetrit.

O robet e Mi! Te gjithe ju jeni te lajthuar, pervec atij qe e perudhi Une, prandaj kerkoni udhezim nga Une, do t'iu perudhe.

O robet e Mi! Te gjithe ju jeni te uritur, pervec atij qe e ushqej Une, prandaj kerkoni t'iu ushqej, do t'iu ushqej.

O robet e Mi! Te gjithe ju jeni te zhveshur, pervec atij qe e veshi Une, prandaj kerkoni veshje nga Une, do t'iu vesh.

O robet e Mi! Vertet ju gaboni naten dhe diten, kurse Une i fal te gjitha mekatet, prandaj, kerkoninga une falje, do t'iu fal.

O robet e Mi! Ju kurre nuk mund te arrini te ajo, me cka Mua dem do te Me shkaktonit qe te Me demtonit, as qe ndonjehere do te arrini tek ajo qe Mua dobi do te me sjelle, qe te Me kontribuonit.

O robet e Mi! Sikur i pari nga ju dhe i fundit nga ju dhe njerzit nga judhe xhinet nga ju te ishin te devotshemsikur zemra me e devotshme e njerit nga ju, kjo nuk do ta shtonte sundimin Tim ne asgje.

O robet e Mi! Sikur i pari nga ju dhe i fundit nga ju dhe njerezit nga ju dhe xhinet nga ju te ishin te prishur si zemra me e prishur e njerit nga ju, kjo nuk do ta mungonte sundimin Tim ne asgje.

O robet e Mi! Sikur i pari nga ju dhe i fundit nga ju dhe njerzit nga ju dhe xhinet nga ju te ngriheshi (qendroni) ne nje vend dhe deshirat dhe lutjet Mua te m'i drejtoni, dhe Une t'i pergjigjesha lutjes se cdonjerit, kjo nuk do ta mungonte ate qe kam Une as aq sa qe e mungon gjilpera kur ngulet ne det.

O robet e Mi! Cdo gje varet nga veprat tuaja, te cilat tek Une jane te ruajturadhe te llogaritura, kurse per te cilatUne juve do t'i shperblej. Kush gjen mire, le ta falenderoje All-llahun, kurse kush gjen te kunderten, mos ta fajsoje askend pervec veten. "

(Muslimi)

HADITH 25

Nga Ebu Dherri, radijall-llahu anhu, gjithashtu trasmetohet se: " Disa shoke te Resulull-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, i thane Pejgamberit ( sas ) : ' O resulull-llah, pasaniket na tejkaluan dhe mblodhen te gjitha shperblimet; falen sikur falemi ne, argjerojne sikur argjerojme ne dhe ndajne sadake nga pasuria me e vleshme e tyre.' Resulull-llahi tha:

' A nuk ua ka mundesuar All-llahu xhel-le shanuhu edhe juve qe sadake te ndani? Vertet ne cdo tesbih ( subhanall-llah ) ka sadake; ne cdo tekbir ( All-llahu ekber ) ka sadake; ne cdo tahmid ( el-hamdu lil-lah ) ka sadake; ne cdo tahlil ( la ilahe il All-llah ) ka sadake; edhe ne urdherimin e te mires ka sadake; edhe ne ndalimin e te keqes ka sadake; edhe ne te kenaqurit e epsheve ( ne hallall ) ka sadake. ' Ata thane:' O i Derguar i Zotit, a thua edhe kur ndonjeri prej nesh i kenaq epshet e veta edhe per kete ka shperblim? Resulull-llahi tha: 'C'mendoni, sikur epshin e vet ta kenaqe ne menyre te ndaluar, a nuk do meritonte mekatin ( denimin )? Gjithashtu, kur ta kenaqe ne menyre te lejuardo te kete shperblim'. "

(Muslimi)

HADITH 26

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene:

" Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

" Ne ēdo nyje te njeriut ka sadake ēdo dite ne te cilen lind dielli; te pajtosh dy vete eshte sadake, te ndihmosh njeriun te hype ne kafshen e tij qe ta barte ose ta ngrite ne te furnizimin ( barren ) e tij eshte sadake. Fjala e mire eshte sadake. Ēdo hap qe shpie kah namazi eshte sadake. Te shmangesh nga rruga pengesen eshte sadake'. "

(Buhariu dhe Muslimi)

HADITH 27

Nga en-Nevvas ibn Sem'an, radijall-llahu anhu, trasmetohet se Pejgambri, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

" Miresia eshte morali ( karakteri ) i mire, kurse e keqe ( mekat ) eshte ēka mbillet ( perforcohet ) ne veten tende, kurse nuk deshiron qe kete ta dine njerezit. "

(Muslimi)

Kurse nga Vabisete ibn Ma'bedi, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene: " Me ke urdheruar te pyesish se ē'eshte miresia?'

Thashe: 'Po!' ( Resulull-llahu ) tha: "Pyete zemren tende! Miresia eshte ajo me ē'ka te eshte i kenaqur shpirti dhe me ē'kate eshte e kenaqur zemra. Ndera mekat eshte ajo qe mbillet te njeriu dhe hamendet ne kraharor, qofte keta njerez edhe ndryshe te thone dhe pergjigjen'. "

(Hadithi hasen, e kemi trasmetuar nga musnedet e dy imameve: Ahmed ibn Hanbelit dhe Darimiut, me vargun e trasmetuesve te besuar bi isnad hasenin. )

HADITH 28

Nga Ebu Nexhih el-Irbad ibn Sarijeh, radijall-llahu anhu, trasmetohet ka thene:

"Na ka keshilluar Resulull-llahi, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, me nje vaz ( kshille ) nga i cili zemrat na jane ndriturdhe syte na jane perlotur dhe i thame: ' O Resulull-llah, sikur ky eshte vazi yne i lamtumires, prandaj na porosite.' Tha:

'U porosis juve devotshmerinendaj All-llahut te Madheruar, degjueshmerine dhe nenshtrueshmerine ndaj sunduesit edhe sikur ai te ishte rob. Vertet, kush jeton nga ju do te shikoje shume kunderthenie. Ju e keni obligim sunnetin tim dhe sunnetin e halifeve te perudhur drejte. Mire mbanu per keto dhe ruajuni nga risite (bid'atet) ne Fe, sepse ēdo bid'at eshte lajthitje."

(Davudi dhe Tirmidhiu, i cili thote: ky eshte hadith hasen sahih.)

HADITH 29

Nga Muadh ibn Xhebeli, radijall-llahu anhu, trasmetohet ka thene:

' " O Resulull-llah, me trego nje pune qe do te me shpie ne xhennet, kurse do te me largoje nga zjarri. ' Ai tha: 'Ke pyetur per nje ēeshtje te madhe, kurse ajo eshte e lehte per ate kujt All-llahu ia lehteson: Adhuroje All-llahun dhe mos i shoqero asgje, kryeje namazin, ndaje zekatin, argjeroje ramadanin, vizitoje Ka'ben. ' Pastaj tha: ' A deshiron te te udhezoj per ne dyert e dobise: argjerimi eshte mburoje, sadaka i anulon mekatet sikur qe uji e fik zjarrin dhe namazi i njeriut ne thellesi te nates. ' Pastaj lexoi: 'Ata ngrihen nga shtreterit' dhe lexoi derisa nuk arriti deri te fjala 'ja'emune' ( es-sexhde, 16-17 ), pastaj tha: 'A deshiron te ta tregoj kreun e ēeshtjes, shtyllen e saj dhe kulminacionin e saj?' U pergjigja: 'Gjithqysh o Resulull-llah!' Ne kete ai tha: 'Kreu i ēeshtjes eshte Islami, shtylla e tij eshte namazi, kurse kulminacioni i tij eshte xhihadi.' Pastaj tha: 'A deshiron te te tregoj mbi thelbin e gjjithe kesaj?' Thashe: 'Gjithqysh o Resulull-llah!', kurse ai tha: 'Ruaje kete' I thashe: 'O Pejgamber i Zotit, a thua edhe per kete pergjegjes do te jemi?' Ai tha: 'Te paste nena ( Zoti te dhente jete ) o Muadh! A thua diē tjeter i hedh njerzit ne zjarr perveē gjuheve ( thenieve ) te tyre te keqia'. "

(Tirmidhiu, i cili thote se ky hadith eshte hasen sahih)

HADITH 30

Nga Ebu Tha'leb el-Hushejni Xhurthum ibn Nashiri, radijall-llahu anhu, trasmetohet se Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem,ka thene:

" Me te vertete All-llahu i Madheruar i ka bere obligim fardet, dhe mos i lini pas dore. E ka vendosur kufirin dhe mos e kaloni, i ka ndaluar disa gjera dhe mos i theni. Kurse i ka heshtur disa gjera nga meshira ndaj nesh, e jo nga harresa dhe mos diskutoni per to."

(Hadithi hasen, Darekutni e te tjere)
    HADITH 31

Nga Ebu Abbas Sehl ibn Sa'd Es-Sa'idij, radijall-llahu anhu, trasmetohet ka thene:

"Erdhi nje njeri te Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, dhe tha: 'O Resulull-llah, me perudh ne ate pune, qe nese e punoj do te me doje All-llahudhe do te me duan njerzit.' Ai tha: 'Mos e lakmo (ben zihad) kete bote, do te te doje All-llahu, kurse mos lakmo ne ate qe eshte te njerezit-do te te duan njerzit'."

(Ibn Maxheh dhe te tjeret me senede te besueshme)

HADITH 32

Nga Ebu Seidi Sa'd ibn Malikibn Sina el-Hudarij, radijall-llahu anhu, trasmetohet se Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

"Nuk ka dem as te demtuar (reciprok)." ("Askujt nuk guxohet t'i behet dem, as demi i shkaktuar te kthehet ne te kthehet ne te njejten menyre").

( Hadith hasen, trasmetojne Ibn Maxheh dhe Derekutnij dhe musnedet tjera: kete hadith e trasmeton edhe Maliku ne El-Muwata si hadith mursel nga Amr ibn Jahja dhe babai i tij, i cili e ka trasmetuar nga Pejgamberi s.a.v.s., duke leshuar Ebu seidin, kurse ky pa pasur zinxhir te trasmetuesve i cili eshte me i fuqishem se te tjeret.)

HADITH 33

Nga Ibnu Abasi, radijall-llahu anhu, trasmetohet se Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

"Sikur njerezve t'iu jepej ajo qe e kerkojne, do te kishte asosh, te ciletdo te kerkonin pasurine dhe jeten e te tjereve. Mirepo, ai i cili pohon, ai eshte I obliguar te shtroje deshmi, kurse ai qe mohon besimin." ( Hadithi hasen; trasmetojne Bejhekiu dhe disa te tjere ne permbledhjet e tyre. )

HADITH 34

Nga Ebu Said el-Hudriu, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene: " E kam degjuar te Derguarin e All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, duke thene:

'Kush nga ju sheh nje te keqe-le ta ndryshoje me dore, e nese nuk mundet kete ta beje-atehere me gjuhen e tij, e nese nuk mundet kete ta beje-atehere me zemren e tij, porse ky eshte imani me I dobet.'"

( Muslimi )

HADITHI 35

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet ka thene:

"Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

'Mos ia kini xhelozine njri-tjetrit, mos e mashtroni njeri-tjetrin, mos u urreni, mos ia ktheni njeri-tjetrit shpinen, mos garoni njeri me tjetrin ne shitblerje dhe behuni robet e Zotit, vellezer. Muslimani eshte vellai I muslimanit, nuk I ben dhune atij, nuk e le ( ne balte ), nuk e genjen, nuk e nenēmon'. 'Takvalleku eshte ketu', dhe tregoi ne kraharorin e tij tri here. 'Per nje njeri eshte e keqe e mjaftueshme qe ta nenēmoje vellain musliman. Ēdo musliman kundruall ēdo muslimani e ka haram: gjakun e tij, pasurine e tij Dhe nderin e tij'."

( Muslimi )

HADITH 36

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet ka thene se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

" Kush ia largon besimtarit nje brenge nga brengat e kesaj bote, All-llahu nga ai do ta largoje nje brenge nga brengat e dites se Gjykimit. Kush ia lehteson atij I cili eshte ne veshtiresi. All-llahu atij do t'ia lehtesoje ne kete dhe ne boten tjeter. Kush ia mbulon ( nje te mete ) muslimanit, All-llahu atij do t'ia mbuloje ne kete dhe ne bote tjeter. All-llahu do t'i ndihmoje robit, derisa ai t'I ndihmoje vellait te vet. Kush ndjek rrugen qe ne te te kerkoje dituri, All-llahu do t'ia lehtesoje atij rrugen deri ne xhennet. Asnjehere nuk do te tuboheni ne nje shtepi te Zotit nje grup njerzish qe te lexojne Kur'andhe qe ta studiojne ate e qe mbi ta te mos zbrese qetesia dhe t'I mbuloje meshira, t'I rrethojne engjijt, dhe qe All-llahu mos t'I permendinder te zgjedhurit e Tij. Kend e hedhin prapa veprat e tij, nuk mund ta gradoje prejardhja e tij."

( Me keto fjale e trsmetoi Muslimi )

HADITH 37

Nga Ibnu Abbasi, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, I eshte trasmetuar nga Krijuesi I tij I Madheruar, I cili ka thene:

" Me te vertete All-llahu I ka shkruar veprat e mira dhe veprat e keqia. Pastaj kete e ka sqaruar: 'Kush deshiron ta beje nje veper te mire, por nuk e vepron, All-llahu tek ai do ta shkruaje si veper te mire te plote. Por, kush deshiron ta beje nje veper te mire dhe kete e ben, All-llahu do t'ia shkruaje dhjete vepra te mira, deri ne shtateqind shperblime dhe me shume. Kush deshiron te veproje nje veper te keqe, dhe nuk e vepron, All-llahu tek ai do ta shkruaje si veper te mire te plote, por nese deshiron dhe e ben, All-llahu do t'ia shkruaje si nje veper te keqe'."

( Me keto shkronja ne sahihet e tyre e trasmetojne Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 38

Nga Ebu Hurejra, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene:

'Me te vertete All-llahu I madheruar ka thene: 'Kush do te tregoje armiqesi ndaj mikut ( veliut ) Tim, Une do t'I shpall lufte. Me asgje robi Im nuk mund te Me afrohet, pos me ate me ēka Une e kam obliguar dhe vazhdimisht robi Im Mua me afrohet me vepra fakultative ( nafile ) deri sa nuk e simpatizoj ( dua ). E kur e dua, dashuria e tij ndaj Meje mbizotron, dhe te degjuarit e tij me te cilin degjon eshte vetem per Mua; te pamurit e tij me te cilin sheh eshte vetem per Mua; dora e tij me te cilen kap, ponon vetem per Mua; kemba e tij me te cilen ec, ec vetem per Mua. I ketilli nese me kerkon diē, do t'ia jap, e nese kerkon mbrojtje nga Une, do ta mbroj ate'."

( Buhariu )

HADITH 39

Ngaibnu Abbasi, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

"Me te vertete All-llahu ummetit tim I fale ato qe behen duke gabuar pa qellim, ato qe behen nga harresa dhe ato qe behen nen presion ( nga te detyruarit )."

( Hadithi hasen, e trasmetojne Ibnu Maxheh, Bejhekiu dhe te tjeret. )

HADITH 40

Nga Ibnu Umeri, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se ka thene:

"Resulull-llahi, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, me kapi prej krahu dhe me tha:

'Jeto ne kete bote si I huaj ose si udhetar'."

Kurse Ibnu Umeri, radijall-llahu anhuma, thoshte:

"Kur te ngrysesh, mos e prit mengjesin, por kur te zgjohesh, mos e prit mbremjen. Gjate kohes se shendetit pergatitu per smundje dhe gjate jetes pergatitu per vdekjen tende!"

( Buhariu )

HADITH 41

Nga Ebu Muhammed Abdullah ibn Amr el-Asi, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se ka thene:

'Askush nga ju nuk do te jete besimtari vertete, derisa epshet e tij nuk e ndjakin ate ēka e ka sjelle une'."

( Hadithi hasen sahih, e kemi trasmetuar nga libri "El-Huxhxheh" me sened korrekt.)

HADITH 42

NgaEnesi, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene:

"E kam degjuar Resulull-llahun, sal-lall-lllahu alejhi ue sel-lem, duke thene:

'All-llahu I madheruar ka thene:'O bir I Ademit, derisa te thirresh (mbeshtetesh) ne Mua dhe te kerkosh ndihme nga Une, do te te falēke vepruar. O bir I Ademit, qofshin mekatet e tua deri te vrenesira ne qiell dhe nese kerkon falje nga Une, do te fal ty. O bir I Ademit, nese tek Une vjen me mekate te medha gati sikur toka, pastaj me drejtohesh, duke mos me pershkruar asgje, do ta fal po aq te madhe'."

( Tirmidhiu, I cili thote se ky eshte hadith hasen sahih.)

Perjashtuar Maska e xhenisi
    Anėtarėsuar
    15-07-2003
    Vendndodhja
    albania
    Postime
    12
    HUTBEJA LAMTUMIRĖSE

Kėtė hutbe nė vitin 632 pas Isait a.s., i Dėrguari i fun_dit, Muhammedi a.s. pas falėnderimit dhe lėvdatės qė ia bėri Zotit, pranė rreth njėqind mijė muslimanėve tha:

Njerėz!

Dėgjoni mirė fjalėn time! Nuk e dij, ndoshta me ju nuk do tė takohem mė deri nė amshim. Njerėz sa e shenjt ėshtė kjo ditė, sa i shenjt ėshtė ky muaj, sa fat_lum ėshtė ky qytet (Mekka), aq janė tė shenjtė edhe shpirtėrat tuaj, pasuria dhe nderi juaj qė, gjithsesi janė tė ruajtur nga tė gjitha agresionet.

As’habė!

Nesėr do tė takoheni me Zotin tuaj dhe do tė pėrgjigjeni pėr tė gjitha sjelljet dhe qėndrimet tuaja. Pas meje mos u ktheni nė rrugėt e gabueshme qė tė mos therreni me njėri tjetrin. Kėtė emanet (porosi tė fundit) ju tė pranishmit ua pėrcillni atyre qė nuk janė tė pranishėm kėtu. Ėshtė e mundur qė fjalėt e mia t’i kup_tojė mė mirė ai tė cilit i janė pėrcjellur se sa ai qė gje_ndet kėtu.

As’habė!

Kush ėshtė duke ruajtur ndonjė emanet, le t’ia kthejė pronarit tė tij. Tė gjitha fajdet janė asgjėsuar dhe janė hedhur. Por bazėn e borxhit duhet larė. S’duhet as tė bėni zullum e as t’u kthehet ai. Me urdhėr tė Zotit, fa_jdeja tani nė ėshtė e ndaluar. Kėtė zakon tė keq i ngelur nga koha e xhahilijetit (koha paraislamike, koha e injorancės) e hedh si zakon tė keq. Fajden e parė qė po e hedh ėshtė ajo e Abbasit, tė birit tė Abdulmutalibit (xhaxhait tim).

As’habė!

Gjakmarrja e kohės sė xhahilijetit ėshtė zhdukur totalisht. Gjakmarrja e parė qė po e zhduki ėshtė gjak_marrja e Rebijes, nipit tė Abdulmutalibit.

Njerėz!

Sot djalli nė tokat tuaja pėrgjithmonė e ka humbur fuqinė e ndikimit dhe tė mbizotėrimit ndaj jush. Por, pėrpos kėtyre gjėrave qė ndalova, ju, po u pajtuat me djallin pėr disa punė qė ju duken se janė imtėsira, edhe mė do ta kėnaqni atė. Edhe nga kėto duhet ta ruani be_simin dhe duhet tė frikėsoheni.

Njerėz!

Do t’u porositja tė keni parasysh tė drejtat e gruas dhe frikėn ndaj Zotit. Ju i morėt gratė si emanet nga Zoti. Nderin dhe pastėrtinė shpirtėrore i pranuat nė emėr tė All-llahut xh.sh.

Ju keni tė drejta ndaj grave e edhe ato kanė tė dre_jta ndaj juve. Tė drejtat qė keni ju ndaj grave janė qė, ato tė mos lejojnė qė askush qė nuk u pėlqen t’ua prishė ēerdhen. E, nėse ajo pranon dikė nė shtėpinė tuaj qė nuk u pėlqen, ato mund t’i detyroni tė heqin dorė nga kjo gjė, madje edhe me njė tė rrahur tė vogėl. E drejta e gruas ndaj jush ėshtė qė t’i siguroni legalisht me ushqim dhe veshmbathje.

Besimtarė!

Po u lė njė emanet tė atillė qė kur ta pėrqafoni nuk do tė ngatėrroheni fare. Ėshtė ky Kur’ani, Libri i All-llahut.

Besimtarė! Dėgjoni dhe mbani mirė nė mend fjalėn time! Muslimani ėshtė vėlla me muslimanin. Kėshtu, tė gjithė muslimanėt janė vėllezėr. Askujt nuk i lejohet ta sulmojė tė drejtėn e bashkbesimtarit tuaj. Vetėm nėse ai vetė lejon njė gjė tė tillė, me dėshirė tė veten.

As’habė!

Mos e mundoni as veten. Keni obligime edhe ndaj vetes.

Njerėz!

All-llahu i Lartėsuar, secilit bartės tė tė drejtave, i ka dhėnė tė drejta nė Ku’ran. Trashėgimtarit, nuk ėshtė e nevojshme t’i leni testament. Nė shtratin e kujt ka lin_dur fėmija, atij i takon. Ai qė fiton fėmijė nga marrėdhėniet jasht kurore, i mirret e drejta e pėrvetėsimit tė fėmijės. Ata bastardhues qė thonė se nuk janė tė babait tė vet ose ai bukėpėrmbysės qė veē zotėrisė sė vet i pėrulet edhe dikujt tjetėr, le ta gjejė mallkimi i Zotit, zemrimi i melekėve dhe pėrbuzja e tė gjithė muslimanėve. Zoti s’pranon nga njerėzit e tillė as falje, as tė jenė gjykues dhe as tė jenė dėshmitarė.

Njerėz!

Zoti ėshtė njė. Edhe babai juaj ėshtė njė. Tė gjithė jeni bij tė Ademit. E Ademi ėshtė krijuar nga dheu. Para Zotit ėshtė mė i ēmueshėm ai qė ēmon mė shumė. Arabi nuk ka asnjė prioritet nga joarabi, pėrveē masės sė respektit ndaj Zotit. Njerėz! Nesėr do t’u pyesin pėr mua. Ēka do tė thoni?

-Se nubuvetin (pejgamberinė) e Zotit e ēove nė vend, se e kreve dėtyrėn tėnde, se na kėshillove dhe na le emanet.” Kėshtu do tė dėshmojmė (para Zotit).

Pastaj Muhammedi a.s. ngriti kah qielli gishtin tregues tė bekuar, mė pastaj duke e lėshuar nga tė tubuarit tha:

-Je dėshmitar o Zot! Je dėshmitar o Zot! Je dėshmitar o Zot!

Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
    Anėtarėsuar
    21-02-2003
    Vendndodhja
    Ne jeten reale
    Postime
    1,120
    Mbi diturine

Pasi qe hutbeja e sotme ka te beje me polemikat rreth diturise dhe dijetarit, deshirova qe nepermjet ketyre teksteve te dijetareve tone te medhenj te flas pak rreth kesaj problematike.

Ibn Kajjimi rahimehull-llah thote: "Marja e diturise nga pejgamberi eshte ne dy menyra: direkte dhe indirekte. Ne menyre direkte dituri nga Ai kane marur as'habet e tij, andaj ne kete ata kane qene te pare, askush nuk mundet tua kaloje. Por ai qe rruges se tyre ece, metoden e tyre te drejte e pason, nuk lakon ne te djathte dhe te majte, edhe ai nga pala e tyre konsiderohet, perndryshe konsiderohet njeri i vetmuar dhe i humbur ne nje hapesire te madhe perplot egersirash dhe perplot mundesish lajthitjeje.

Vall-llahi sahabet pinin ujin e kulluar nga zemra e burimit te jetes. Ata i perforcuan shtyllat e Islamit, andaj askujt nuk i lan vend per te shtuar gje. Ata i happen zemrat e njerezve me drejtesine e Kur'anit dhe Imanit, kurse qytetet me xhihad te shpates dhe gjuhes. Kete thesar te paster dhe te kulluar ata ua lane ne trashegimi tabiineve. Vargu i transmetimit te tyre ishte i vertete dhe i larte. Ata u thane: kete na ka lene Pejgamberi amanet, kurse ne kete amanet juve po ua leme, ashtu sikur ka qene kujdesi per te obligim i yni tani eshte obligim i juaji.

Ne te njejten menyre vepruan edhe tabiinet, ata ecen ne rrugen e tyre te drejte, pasuan gjurmet e tyre, ne kete i pasuan edhe etbai tabiinet. Ata u udhezuan ne fjalet me te mira dhe u udhezuan ne Rrugen e Lavderuar. Keta burra ne krahasim me ata qe vijne pas tyre ishin: "shumica nga te paret dhe pakica nga te mbramet". (El-Vakia: 13-14).

Pas tyre vijuan imamet ne shekullin e katert lunar, te cilet nuk lajthiten nga kjo rruge dhe nga i njejti burim ujin e moren. Feja e All-llahut te ata ishte gjeja me e vlefshme, aq ishte e rendesishme saqe nuk i jepnin te drejte vetvetes qe ti japin perparesi mendimit te tyre, taklidit ose ndonje analogjie para teksteve te Kur'anit dhe Sunnetit. Kjo ishte shkaku qe edhe meritat e tyre u perhapen ne mbare boten dhe vetem per te mire flitej per ta. Ne kete rruge vazhduan edhe nxenesit e tyre, metoden e tyre e pasonin edhe bashkekohaniket e tyre, nuk sjelleshin verdall perreth njerezve me ekstremizem, ishin me argumentin dhe arsyen, shkonin pas te vertetes kudo qe t'i dergonte, atje ku ndalej e verteta, atje edhe keta ndaleshin. Kur te kuptonin se e verteta qenka ne ndonje vend, atje shkonin grupe grupe dhe nje nga nje. Kur t'i thret Pejgamberi per nje gje, ata prej tij argument nuk kerkojne. Tekstet e Kur'anit dhe Sunnetit jane me te vlefshme sesa tu japin perparesi thenjeve te ndokujt para tyre, ose tu kundershtohen me mendim ose analogji. (shiko: A'lamul-Muvekiin, 1/5)

Kerkuesi i diturise duhet qe gjith forcen dhe gjitha ambicjet e tija t'i orijentoje nga shkencat e Kur'anit dhe Sunnetit, njohja e tyre eshte njohja e te vertetes, perndryshe mosnjohja e shkencave tjera eshte injorance qe aspak s'te demton. Kjo eshte nje porosi dhe vasijet nga nje vella, te cilit i dhimbsen njerezit qe kesaj rruge nuk i jane rrekur.

Ibn Kajjimi ne nje poezi te tij thote:

O ti njeri qe kerkon shpetim

Degjo kete fjale te keshilltarit dhe ndihmuesit

Ne te gjitha ceshtjet tuaja kapu

Per shpallje e jo per kotesira te zbukuruara

Qendro krah perkrah me Kur'anin dhe sunnetin

Qe vijne nga i Derguari me Furkan...

Kurse Imam Shafiu thote:

Secila shkence pervec Kur'anit eshte angazhim

Ne perjashtim te hadithit dhe fikhut ne fe

Dituri eshte ajo ne te cilen ka "na ka treguar"

Tjetra pervec kesaj jane vesvese te shejtanit.

Ibn Kajimi thote:

Dituri eshte ka thene All-llahu, ka thene Pejgamberi

Kane thene sahabet, e ata jane te dijshmit

Nuk eshte dituri ajo qe fute armiqesi, nga injoranca

Mes Pejgamberit dhe mendimit te nje fekihu.

Ai qe e kerkon diturine larg nga Kur'ani dhe sunneti, ai kerkon te pamundshmen dhe ai qe miret me gjerat tjera pervec tyre, duke i konsideruar te pamjaftueshme, ai ka humbur rrugen e vertete.

Kur'ani dhe Sunneti jane ilac i injorances dhe sherim i mosdijes.

Ibn Kajimi thote:

Injoranca eshte semundje vrasese, kurse sherimi

Gjindet ne dy gjera qe pajtohen mesvete

Nje citat nga Kur'ani ose nga sunneti

Dhe nje mjek, qe eshte alimi rabbanij.

Kerkuesi i diturise duhet te kujdeset dhe me vemendje te madhe duhet ta zgjedh hoxhen e tij. Ai duhet ta zgjedhe njeriun me te dijshem, me te devotshem dhe me te vjetur. Keshtu ndodhi me Ebu Hanifen, i cili zgjodhi Hammadin si hoxhe te vetin. Ai kete gje e beri pas nje mendimi te gjate dhe te thelle.

Transmeton Imam Muslimi ne Sahihun e tij nga Muhammed ibn Sirini rahimehull-llah se ka thene: "Kjo dituri eshte fe, andaj shikone se nga e merni fene tuaj".

Ibn Xhema'ah thote: Nxenesi duhet te mendoj mire, te beje istihare rreth asaj se nga i cili duhet te mer dituri, nga i cili duhet te fitoje sjellje dhe moral. Le ta zgjedh per hoxhe te vetin njeriun qe i ka plotesuar shkencat fetare, qe eshte i meshirshem, i bute, i ndershem, i moralshem, di te arsimoje dhe edukoje tjeret mire, ua lehteson nxenesve kuptimin e lendes. Nxenesi nuk duhet te shtoje diturine duke mangesuar devotshmerine, fetarizmin ose moralin e tij...

Kerko qe hoxha ti kete plotesuar shkencat fetare, te jete prej atyreve qe ka kaluar kohe te gjate me dijetar te vjeter dhe te medhenj, e jo ta beje hoxhe te vetin ate i cili ne studimet e veta eshte mbeshtetur vetem ne libra, kurse aspak nuk eshte shoqeruar me dijetare te frytshem.

Imam Shafiu thote:

Kush e mer diturine vetem nga librat, i humbe rregullat- vendimet e sherijatit.

Kurse tjeret thonin: Belaja me e madhe eshte kur hoxha yt te behet libri. (shiko: Tedhkiretus-samii vel-mutekelimi, fq. 85.)

Hatib Bagdadi transmeton nga Ibrahim, i cili thoshte: Nxenesit kur vinin te mernin dituri nga nje hoxhe, shikon pamjen e tij, namazin dhe gjendjen, e pastaj mernin nga ai.

Theuriju thonte: Kush degjon nga bidatciu, All-llahu nuk do te shkakton qe ai te kete dobi nga ajo qe ka degjuar, kurse ai qe pershendetet me te, ai ka shkaterruar islamin pak nga pak.

Malik ibn Enesi thote: Diturija nuk miret prej kater vetave:

- Prej mendjelehtit, i njohur nga mendjelehtesia, edhe po te posedon numer te madh te transmetimeve;

- Nga genjeshtari i cili genjen ne bisedat e njerezve, edhe po mos te genjeje ne hadithet e pejgamberit;

- Nga epsharaku, i cili i therret njerezit ne epshet (mendimet )e tija;

- As nga njeriu i ibadetxhi dhe i vlefshem nese nuk di se cka flet. (shiko: "El-Xhami Liahlakir-Ravi ve Adabus-Sami'i", 1/ 139)

Bekir Halimi,

Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
    Anėtarėsuar
    21-02-2003
    Vendndodhja
    Ne jeten reale
    Postime
    1,120

HADITH 1

Nga emiri i besimtareve Ebu Hafse Umer
    ibn-ul-Hattabit, radijall-llahu anhu, trasmetohet se
    ka thene:

"E kam degjuar te Derguarin e All-llahut,
    sal-lall-llahu alejhi ue sal-lem, duke thene:

'Veprat jane sipas qellimit dhe ēdokujt i takon ajo qe
    e ka per qellim. Prandaj, kush shperngulet (ben
    hixhret) per shkak te All-llahut dhe te derguarit te
    Tij, shperngulja (hixhreti ) e tij eshte per
    All-llahun dhe te derguarin e Tij. Ndersa, shperngulja
    e kujt eshte te fitoje disa te mira te kesaj bote ose
    te martohet me ndonje femer, i atilli nuk do te fitoje
    tjeter perveē ēka ka pasur per qellim '."

(Kete e trasmetojne dy imame muhaddithe: Ebu Abdullah
    Muhammed ibn Ismail ibn Ibrahim ibn el-Mugire ibn
    Berdize el Buhari dhe Ebul Husejn Muslim ib el-Haxhaxh
    ibn Muslim el-Kusherij el-Nesjaburi ne dy sahihet e
    tyre, te cilat konsiderohen dy permbledhje me te sakta
    te shkruara te haditheve.)

HADITH 2

Nga Umeri, radijall-llahu anhu, gjthashtu trasmetohet
    se ka thene:

"Nje dite ishim duke ndenjur te i Derguari I
    All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, kur u
    duk nje njeri me rroba shume te bardha dhe floke shume
    te zeza. Ne te nuk hetohej shenja e udhetimit dhe
    askush prej nesh nuk e njohem. U ul prane te
    Derguarit, sal-lall-llah alejhi ue sel-lem, duke i
    mbeshtetur gjunjet e vet mbi gjunjet e tij, i vendosi
    duart e veta ne kofshen e tij dhe tha:

'O Muhammed, me trego ē'eshte Islami?' I Derguari,
    sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene: ' Islami
    eshte qe te deshmosh qe nuk ka Zot tjeter perveē
    All-llahut dhe se Muhammedi eshte i derguari i Zotit,
    ta kryesh namazin, ta ndash zekatin, ta argjerosh
    Ramadanin, ta vizitosh Ka'ben nese ke mundesi ta besh
    kete!' Ai tha: 'Te verteten e the!' Ne u ēuditem: po e
    pyet dhe po ia verteton. Ai tha: 'Me trego ē'eshte
    imani?' ( Pejgamberi )tha: 'Ta besosh Zotin, Engjujt e
    Tij, Librat e Tij, te Derguarit e Tij, Diten e fundit
    dhe te besosh ne te caktuarit e Tij te te mires dhe te
    keqes.' Tha:'Te verteten e the.' Tha : 'Me trego
    ē'eshte ihsani?'( Pejgamberi ) tha: 'Ta adhurosh Zotin
    sikur e sheh Ate, sepse edhe pse ti nuk e sheh Ate, Ai
    vertet te sheh ty.' Tha: 'Me trego ē'eshte Ēasti (i
    fundit, dita e shkaterrimit)?' (Pejgamberi) tha: 'Per
    kete i pyeturi nuk di me shume nga ai i cili pyet.'
    'Me trego mbi shenjat e tij?' Tha: 'Kur roberesh t'i
    lindi vetes zonjushe, kur te shihen barinjte
    kembezbathur, te zhveshur e te mjere se si garojne
    nendertimin e godinave te mbedha.' Pastaj shkoi, kurse
    une mbeta i habitur. Pastaj ( I Derguari ) tha: 'O
    Umer, a e njeh ate qe me pyeti?' Thashe: 'All-llahu
    dhe i Derguari i Tij me se miri e di.' Tha: 'Vertet ky
    qe Xhibrili, erdhi t'ua mesoje fene tuaj '."

( Muslimi )

HADITH 3

Nga Ebu Abdurrahman Abdullah ibn Umer el-Hattabi,
    radijall-llahu anhuma, Trasmetohet se ka thene: "E kam
    degjuar te Derguarin e All-llahut, sal-lall-llahu
    alejhi ue sel-lem, duke thene:

' Islami ngrihet mbi pese ( shtylla ): ne te
    deshmuarit se nuk ka zot tjeter, perveē All-llahut dhe
    se Muhammedi eshte i derguar i Zotit, ne kryerjen e
    namazit, ne dhenien e zekatit, ne te vizituarit e
    Ka'bes dhe ne argjerimin e Ramadanit '."

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 4

Nga Abdurrahman Abdullah ibn Mes'udi, radijall-llahu
    anhu, trasmetohet se ka thene: "Me ka treguar i
    Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue
    sel-lem, kurse ai eshte ai i cili e fliste te verteten
    dhe te cilit i besohet:

' Vertet ēdo njeri nga ju formohet ne brendesinee
    nenes se tij katerdhjete dite si pike ( nutfetun ),
    pastaj behet e varur ( alekatun ) ngjashem me kete
    periode,pastaj, behet cope mishi ngjashem me kete
    periode, pastaj i dergohet meleku dhe e frymezon ne te
    shpirtin ( ruh ), dhe ketij meleku i urdherohen dy
    gjera: ta shkruaje nafken ( rizkun ) ( e femijes ),
    exhelin ( sa do te jetoje ), veprat dhe ( ne pikepamje
    te jetes ) a eshte i fatshem apo i pafatshem. Pasha
    All-llahun, perveē te cilit nuk ka zot tjeter, disa
    nga ju do te punojne pune si njerez te xhennetit deri
    atehere kur ndermjet tij dhe xhennetit te jete nje
    kute hapesire dhe do te arrije dhe le pas ajo qe eshte
    shkruar, dhe do te vazhdoje te punoje vepra te njerzve
    te zjarrit deri dhe do te hyje ne te. E disa nga ju do
    te punojne pune te njerzve te zjarrit deri atehere kur
    ndermjet tij dhe zjarrit te jete nje kut hapesire, dhe
    do te arrije dhe le pas ajo qe eshte shkruar, dhe do
    te punoje pune te njerzve te xhennetit dhe do te hyje
    ne te '."

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 5

Nga nena e besimdrejteve Ummi Abdullah Aisha,
    radijall-llahu anha, trsasmetohet se ka thene: " I
    Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue
    sel-lem, ka thene:

'Kush vepron per kete ēeshtjen tone ate qe nuk eshte
    nga ajo, ajo eshte e refuzuar'."

( Buahriu dhe Muslimi )

Sipas transmetimit te Muslimit:

'Kush vepron diē qe nuk eshte ne pajtim me ēeshtjen
    tone, ajo (veper ) eshte e refuzuar'."

HADITH 6

Nga Ebu Abdullah en-Nu'man ibn Beshiri, radijall-llahu
    anhuma, trasmetohet se ka thene: " E kam degjuar te
    Derguarin e All-llahut, sal-lall-lahu alejhi ue
    sel-lem, duke thene:

' Vertet e lejuara ( hallalli ) eshte e qarte, por
    edhe e ndaluara ( harami ) eshte e qarte. Ndermjet
    tyre jane gjerat e dyshimta, te cilat shume njerez nuk
    i dine. Kush mbrohet nga gjerat e dyshimta, e ka
    siguruar ne pikepamje te besimit dhe te nderit, ndersa
    kush bie ne gjerat e dyshimta, ka rene ne te
    ndaluaren, ngjashem sikurse bariu i cili e ruan kopene
    rreth vendit ( kullotes ) te ndaluar, ne cast kopeja
    mund t'i ike dhe te kullose ne te. Cdo sundues e ka
    vendin ( kulloten ) per te tjeret te ndaluar, kurse
    vendi i ndaluar i All-llahut jane ndalesat ( haramet )
    e Tij. A nuk eshte ne trup nje organ, kurse ai eshte
    mire ( i shendoshe ) - i shendoshe eshte tere trupi,
    kur prishet, prishet tere trupi. E ajo eshte zemra!' "

HADITH 7

Nga Ebu Rukajje Temmim ibn Evs ad-Darijje,
    radijall-llahu anhu, trasmetohet se Pejgamberi,
    sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem , ka thene:

" ' Feja eshte kshille.' Thame: Per ke ( o i Derguar i
    Zotit )? ' Tha: ' Per All-llahun, Librin e Tij, per
    imamet ( kreret ) e muslimaneve dhe njerezit e
    rendomte prej tyre'. "

( Muslimi )

HADITH 8

Nga Ibn Umeri, radijall-lahu anhuma, trasmetohet se i
    Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu alajhi ue
    sel-lem, ka thene:

"Me eshte urdheruar t'i luftoj njerezit derisa te
    deshmojne se nuk ka zot tjeter, pervec All-llauht, te
    falin namazin dhe te japin zekat. Kur ta bejne kete do
    ta fitojne nga une sigurine per jeten dhe pasurine e
    tyre, nese jane ne pajtim me Islamin, dhe llogarine e
    tyre do ta japin para All-llahut te madheruar. "

(Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 9

Nga Ebu Hurejre Abdurrahman ibn Sahri, radijall-llahu
    nahu, trasmetohet se ka thene: " E kam degjuar te
    Derguarin e All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue
    sel-lem, duke thene:

'C'u kam ndaluar, largohuni nga ajo, kurse c'u kam
    urdheruar, punoni nga to sa te mundeni, sepse asgje
    nuk i ka shkaterruar ata qe kane qene para jush,
    pervrec shume pyetje te teperta te tyre dhe
    mosnenshtrimi i tyre ndaj pejgambereve te tyre'."

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 10

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet se
    ka thene: ' I Derguari i All-llahut, sal-lall-llahu
    alejhi ue sel-lem, ka thene:

' Vertet All-llahu i madheruar eshte i mire dhe nuk
    pranon pervec mire, dhe vertete All-llahu u ka
    urdheruar besimtareve ate qe u ka urdheruar te
    derguarve. I madheruari ka thene: ' O ju te derguar,
    hani gjerat e mira dhe punoni mire.' I madheruari ka
    thene: ' O ju besimdrejte, hani gjerat e mira me te
    cilat u kemi furnizuar.' Pastaj e permendi njeriun , i
    cili ka udhetuar gjateme floke te shpupurituradhe te
    pluhurosura dhe i cili shtriu duart e tij kah qielli:
    ' O Krijues, o Krijues! Kurse ushqimi i tij eshte
    haram, dhe pija e tij haram, dhe veshmbathja e tij
    haram, dhe eshte ushqyer me haram. E si do te pranohet
    lutja e tij!' "

( Muslimi )

HADITH 6

sel-lem, duke thene:

HADITH 7

rendomte prej tyre'. "

( Muslimi )

HADITH 8

sel-lem, ka thene:

(Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 9

sel-lem, duke thene:

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 10

lutja e tij!' "

( Muslimi )

HADITH 6

sel-lem, duke thene:

HADITH 7

rendomte prej tyre'. "

( Muslimi )

HADITH 8

sel-lem, ka thene:

(Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 9

sel-lem, duke thene:

( Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 10

lutja e tij!' "

( Muslimi )

HADITH 21

Nga Ebu Amri - e sipas disave Ebu Amrete, Sufjan ibn
    Abdullahu, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se ka
    thene:

"Thashe : 'O i Resulull-llah! Me thuaj per Islamin ate
    per cka nuk do te kem nevoje te pyes askend pervec
    teje."

Tha: ' Thuaj, e besoj All-llahun , pastaj vazhdo me
    ngulm (ne kete)'."

( Muslimi )

HADITH 22

Nga Ebu Abdullah Xhabiri ibn Abdullah el-Ensarij,
    radijall-llahu anhuma, trasmetohet:

" Nje njeri e pyeti Resulullahin, sal-lall-llahu
    slejhi ue sel-lem, dhe tha: 'C'mendon nese i fal
    namazet e obliguara, e argjeroj Ramadanin, u permbahem
    te lejaurave kurse braktisi te ndaluarat dhe nuk bej
    asgje me shume nga kjo, a do te hyj ne xhennet?' I
    Derguari, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, tha: 'Po'!
    "

(Muslimi)

HADITH 23

Nga Ebu Malik al-Harith ibn Asim el-Esh'arij,
    radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka thene:

'Pastertia eshte gjysma e besimit. Falenderimi
    All-llahun ( el-hamdu lil-lah ) e permbush matesen (
    mizanin ). Lavderimi dhe falnderimi All-llahun (
    subhanall-llahi ue-l-elhamdu lil-lahi ) e permbushin
    hapesiren ndermjet qiellit dhe tokes. Namazi eshte
    drite. Sadaka eshte deshmi. Durimi eshte shkelqim.
    Kurse Kur' ani eshte deshmi e sigurt per ty apo kunder
    teje. Cdokush e fillon diten e tij dhe cdonjeri eshte
    tregetar i shpirtit te tij; mund ta cliroje apo ta
    sjelle ne shkaterrim'. "

(Muslimi)

HADITH 24

Nga Ebu Dharr al-Gafariu, radijall-llahu anhu,
    transmetohet se Pejgamberit, sal-lall-llahu alejhi ue
    sel-lem, i eshte trasmetuar nga Krijuesi i tij, i
    Fuqishmi dhe i Madherishmi, i cili ka thene:

" O robet e Mi! Une ia kam ndaluar dhunen Vetes dhe e
    kam ndaluar edhe nder ju, prandaj mos i beni dhune
    njeri-tjetrit.

O robet e Mi! Te gjithe ju jeni te lajthuar, pervec
    atij qe e perudhi Une, prandaj kerkoni udhezim nga
    Une, do t'iu perudhe.

O robet e Mi! Te gjithe ju jeni te uritur, pervec atij
    qe e ushqej Une, prandaj kerkoni t'iu ushqej, do t'iu
    ushqej.

O robet e Mi! Te gjithe ju jeni te zhveshur, pervec
    atij qe e veshi Une, prandaj kerkoni veshje nga Une,
    do t'iu vesh.

O robet e Mi! Vertet ju gaboni naten dhe diten, kurse
    Une i fal te gjitha mekatet, prandaj, kerkoninga une
    falje, do t'iu fal.

O robet e Mi! Ju kurre nuk mund te arrini te ajo, me
    cka Mua dem do te Me shkaktonit qe te Me demtonit, as
    qe ndonjehere do te arrini tek ajo qe Mua dobi do te
    me sjelle, qe te Me kontribuonit.

O robet e Mi! Sikur i pari nga ju dhe i fundit nga ju
    dhe njerzit nga judhe xhinet nga ju te ishin te
    devotshemsikur zemra me e devotshme e njerit nga ju,
    kjo nuk do ta shtonte sundimin Tim ne asgje.

dhe njerezit nga ju dhe xhinet nga ju te ishin te
    prishur si zemra me e prishur e njerit nga ju, kjo nuk
    do ta mungonte sundimin Tim ne asgje.

dhe njerzit nga ju dhe xhinet nga ju te ngriheshi
    (qendroni) ne nje vend dhe deshirat dhe lutjet Mua te
    m'i drejtoni, dhe Une t'i pergjigjesha lutjes se
    cdonjerit, kjo nuk do ta mungonte ate qe kam Une as aq
    sa qe e mungon gjilpera kur ngulet ne det.

O robet e Mi! Cdo gje varet nga veprat tuaja, te cilat
    tek Une jane te ruajturadhe te llogaritura, kurse per
    te cilatUne juve do t'i shperblej. Kush gjen mire, le
    ta falenderoje All-llahun, kurse kush gjen te
    kunderten, mos ta fajsoje askend pervec veten. "

(Muslimi)

HADITH 25

Nga Ebu Dherri, radijall-llahu anhu, gjithashtu
    trasmetohet se: " Disa shoke te Resulull-llahut,
    sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, i thane Pejgamberit
    ( sas ) : ' O resulull-llah, pasaniket na tejkaluan
    dhe mblodhen te gjitha shperblimet; falen sikur falemi
    ne, argjerojne sikur argjerojme ne dhe ndajne sadake
    nga pasuria me e vleshme e tyre.' Resulull-llahi tha:

' A nuk ua ka mundesuar All-llahu xhel-le shanuhu edhe
    juve qe sadake te ndani? Vertet ne cdo tesbih (
    subhanall-llah ) ka sadake; ne cdo tekbir ( All-llahu
    ekber ) ka sadake; ne cdo tahmid ( el-hamdu lil-lah )
    ka sadake; ne cdo tahlil ( la ilahe il All-llah ) ka
    sadake; edhe ne urdherimin e te mires ka sadake; edhe
    ne ndalimin e te keqes ka sadake; edhe ne te kenaqurit
    e epsheve ( ne hallall ) ka sadake. ' Ata thane:' O i
    Derguar i Zotit, a thua edhe kur ndonjeri prej nesh i
    kenaq epshet e veta edhe per kete ka shperblim?
    Resulull-llahi tha: 'C'mendoni, sikur epshin e vet ta
    kenaqe ne menyre te ndaluar, a nuk do meritonte
    mekatin ( denimin )? Gjithashtu, kur ta kenaqe ne
    menyre te lejuardo te kete shperblim'. "

(Muslimi)

HADITH 26

ka thene:

" Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka
    thene:

" Ne ēdo nyje te njeriut ka sadake ēdo dite ne te
    cilen lind dielli; te pajtosh dy vete eshte sadake, te
    ndihmosh njeriun te hype ne kafshen e tij qe ta barte
    ose ta ngrite ne te furnizimin ( barren ) e tij eshte
    sadake. Fjala e mire eshte sadake. Ēdo hap qe shpie
    kah namazi eshte sadake. Te shmangesh nga rruga
    pengesen eshte sadake'. "

(Buhariu dhe Muslimi)

HADITH 27

Nga en-Nevvas ibn Sem'an, radijall-llahu anhu,
    trasmetohet se Pejgambri, sal-lall-llahu alejhi ue
    sel-lem, ka thene:

" Miresia eshte morali ( karakteri ) i mire, kurse e
    keqe ( mekat ) eshte ēka mbillet ( perforcohet ) ne
    veten tende, kurse nuk deshiron qe kete ta dine
    njerezit. "

(Muslimi)

Kurse nga Vabisete ibn Ma'bedi, radijall-llahu anhu,
    trasmetohet se ka thene: " Me ke urdheruar te pyesish
    se ē'eshte miresia?'

Thashe: 'Po!' ( Resulull-llahu ) tha: "Pyete zemren
    tende! Miresia eshte ajo me ē'ka te eshte i kenaqur
    shpirti dhe me ē'kate eshte e kenaqur zemra. Ndera
    mekat eshte ajo qe mbillet te njeriu dhe hamendet ne
    kraharor, qofte keta njerez edhe ndryshe te thone dhe
    pergjigjen'. "

(Hadithi hasen, e kemi trasmetuar nga musnedet e dy
    imameve: Ahmed ibn Hanbelit dhe Darimiut, me vargun e
    trasmetuesve te besuar bi isnad hasenin. )

HADITH 28

Nga Ebu Nexhih el-Irbad ibn Sarijeh, radijall-llahu
    anhu, trasmetohet ka thene:

"Na ka keshilluar Resulull-llahi, sal-lall-llahu
    alejhi ue sel-lem, me nje vaz ( kshille ) nga i cili
    zemrat na jane ndriturdhe syte na jane perlotur dhe i
    thame: ' O Resulull-llah, sikur ky eshte vazi yne i
    lamtumires, prandaj na porosite.' Tha:

'U porosis juve devotshmerinendaj All-llahut te
    Madheruar, degjueshmerine dhe nenshtrueshmerine ndaj
    sunduesit edhe sikur ai te ishte rob. Vertet, kush
    jeton nga ju do te shikoje shume kunderthenie. Ju e
    keni obligim sunnetin tim dhe sunnetin e halifeve te
    perudhur drejte. Mire mbanu per keto dhe ruajuni nga
    risite (bid'atet) ne Fe, sepse ēdo bid'at eshte
    lajthitje."

(Davudi dhe Tirmidhiu, i cili thote: ky eshte hadith
    hasen sahih.)

HADITH 29

Nga Muadh ibn Xhebeli, radijall-llahu anhu,
    trasmetohet ka thene:

' " O Resulull-llah, me trego nje pune qe do te me
    shpie ne xhennet, kurse do te me largoje nga zjarri. '
    Ai tha: 'Ke pyetur per nje ēeshtje te madhe, kurse ajo
    eshte e lehte per ate kujt All-llahu ia lehteson:
    Adhuroje All-llahun dhe mos i shoqero asgje, kryeje
    namazin, ndaje zekatin, argjeroje ramadanin, vizitoje
    Ka'ben. ' Pastaj tha: ' A deshiron te te udhezoj per
    ne dyert e dobise: argjerimi eshte mburoje, sadaka i
    anulon mekatet sikur qe uji e fik zjarrin dhe namazi i
    njeriut ne thellesi te nates. ' Pastaj lexoi: 'Ata
    ngrihen nga shtreterit' dhe lexoi derisa nuk arriti
    deri te fjala 'ja'emune' ( es-sexhde, 16-17 ), pastaj
    tha: 'A deshiron te ta tregoj kreun e ēeshtjes,
    shtyllen e saj dhe kulminacionin e saj?' U pergjigja:
    'Gjithqysh o Resulull-llah!' Ne kete ai tha: 'Kreu i
    ēeshtjes eshte Islami, shtylla e tij eshte namazi,
    kurse kulminacioni i tij eshte xhihadi.' Pastaj tha:
    'A deshiron te te tregoj mbi thelbin e gjjithe kesaj?'
    Thashe: 'Gjithqysh o Resulull-llah!', kurse ai tha:
    'Ruaje kete' I thashe: 'O Pejgamber i Zotit, a thua
    edhe per kete pergjegjes do te jemi?' Ai tha: 'Te
    paste nena ( Zoti te dhente jete ) o Muadh! A thua diē
    tjeter i hedh njerzit ne zjarr perveē gjuheve (
    thenieve ) te tyre te keqia'. "

(Tirmidhiu, i cili thote se ky hadith eshte hasen
    sahih)

HADITH 30

Nga Ebu Tha'leb el-Hushejni Xhurthum ibn Nashiri,
    radijall-llahu anhu, trasmetohet se Resulull-llahu,
    sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem,ka thene:

" Me te vertete All-llahu i Madheruar i ka bere
    obligim fardet, dhe mos i lini pas dore. E ka vendosur
    kufirin dhe mos e kaloni, i ka ndaluar disa gjera dhe
    mos i theni. Kurse i ka heshtur disa gjera nga meshira
    ndaj nesh, e jo nga harresa dhe mos diskutoni per to."

(Hadithi hasen, Darekutni e te tjere)

HADITH 31

Nga Ebu Abbas Sehl ibn Sa'd Es-Sa'idij, radijall-llahu
    anhu, trasmetohet ka thene:

"Erdhi nje njeri te Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi
    ue sel-lem, dhe tha: 'O Resulull-llah, me perudh ne
    ate pune, qe nese e punoj do te me doje All-llahudhe
    do te me duan njerzit.' Ai tha: 'Mos e lakmo (ben
    zihad) kete bote, do te te doje All-llahu, kurse mos
    lakmo ne ate qe eshte te njerezit-do te te duan
    njerzit'."

(Ibn Maxheh dhe te tjeret me senede te besueshme)

HADITH 32

Nga Ebu Seidi Sa'd ibn Malikibn Sina el-Hudarij,
    radijall-llahu anhu, trasmetohet se Resulull-llahu,
    sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka thene:

"Nuk ka dem as te demtuar (reciprok)." ("Askujt nuk
    guxohet t'i behet dem, as demi i shkaktuar te kthehet
    ne te kthehet ne te njejten menyre").

( Hadith hasen, trasmetojne Ibn Maxheh dhe Derekutnij
    dhe musnedet tjera: kete hadith e trasmeton edhe
    Maliku ne El-Muwata si hadith mursel nga Amr ibn Jahja
    dhe babai i tij, i cili e ka trasmetuar nga Pejgamberi
    s.a.v.s., duke leshuar Ebu seidin, kurse ky pa pasur
    zinxhir te trasmetuesve i cili eshte me i fuqishem se
    te tjeret.)

HADITH 33

Nga Ibnu Abasi, radijall-llahu anhu, trasmetohet se
    Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka
    thene:

"Sikur njerezve t'iu jepej ajo qe e kerkojne, do te
    kishte asosh, te ciletdo te kerkonin pasurine dhe
    jeten e te tjereve. Mirepo, ai i cili pohon, ai eshte
    I obliguar te shtroje deshmi, kurse ai qe mohon
    besimin." ( Hadithi hasen; trasmetojne Bejhekiu dhe
    disa te tjere ne permbledhjet e tyre. )

HADITH 34

Nga Ebu Said el-Hudriu, radijall-llahu anhu,
    trasmetohet se ka thene: " E kam degjuar te Derguarin
    e All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, duke
    thene:

'Kush nga ju sheh nje te keqe-le ta ndryshoje me dore,
    e nese nuk mundet kete ta beje-atehere me gjuhen e
    tij, e nese nuk mundet kete ta beje-atehere me zemren
    e tij, porse ky eshte imani me I dobet.'"

( Muslimi )

HADITHI 35

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet ka
    thene:

"Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka
    thene:

'Mos ia kini xhelozine njri-tjetrit, mos e mashtroni
    njeri-tjetrin, mos u urreni, mos ia ktheni
    njeri-tjetrit shpinen, mos garoni njeri me tjetrin ne
    shitblerje dhe behuni robet e Zotit, vellezer.
    Muslimani eshte vellai I muslimanit, nuk I ben dhune
    atij, nuk e le ( ne balte ), nuk e genjen, nuk e
    nenēmon'. 'Takvalleku eshte ketu', dhe tregoi ne
    kraharorin e tij tri here. 'Per nje njeri eshte e keqe
    e mjaftueshme qe ta nenēmoje vellain musliman. Ēdo
    musliman kundruall ēdo muslimani e ka haram: gjakun e
    tij, pasurine e tij Dhe nderin e tij'."

( Muslimi )

HADITH 36

Nga Ebu Hurejre, radijall-llahu anhu, trasmetohet ka
    thene se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem,
    ka thene:

" Kush ia largon besimtarit nje brenge nga brengat e
    kesaj bote, All-llahu nga ai do ta largoje nje brenge
    nga brengat e dites se Gjykimit. Kush ia lehteson atij
    I cili eshte ne veshtiresi. All-llahu atij do t'ia
    lehtesoje ne kete dhe ne boten tjeter. Kush ia mbulon
    ( nje te mete ) muslimanit, All-llahu atij do t'ia
    mbuloje ne kete dhe ne bote tjeter. All-llahu do t'i
    ndihmoje robit, derisa ai t'I ndihmoje vellait te vet.
    Kush ndjek rrugen qe ne te te kerkoje dituri,
    All-llahu do t'ia lehtesoje atij rrugen deri ne
    xhennet. Asnjehere nuk do te tuboheni ne nje shtepi te
    Zotit nje grup njerzish qe te lexojne Kur'andhe qe ta
    studiojne ate e qe mbi ta te mos zbrese qetesia dhe
    t'I mbuloje meshira, t'I rrethojne engjijt, dhe qe
    All-llahu mos t'I permendinder te zgjedhurit e Tij.
    Kend e hedhin prapa veprat e tij, nuk mund ta gradoje
    prejardhja e tij."

( Me keto fjale e trsmetoi Muslimi )

HADITH 37

Nga Ibnu Abbasi, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se
    Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, I
    eshte trasmetuar nga Krijuesi I tij I Madheruar, I
    cili ka thene:

" Me te vertete All-llahu I ka shkruar veprat e mira
    dhe veprat e keqia. Pastaj kete e ka sqaruar: 'Kush
    deshiron ta beje nje veper te mire, por nuk e vepron,
    All-llahu tek ai do ta shkruaje si veper te mire te
    plote. Por, kush deshiron ta beje nje veper te mire
    dhe kete e ben, All-llahu do t'ia shkruaje dhjete
    vepra te mira, deri ne shtateqind shperblime dhe me
    shume. Kush deshiron te veproje nje veper te keqe, dhe
    nuk e vepron, All-llahu tek ai do ta shkruaje si veper
    te mire te plote, por nese deshiron dhe e ben,
    All-llahu do t'ia shkruaje si nje veper te keqe'."

( Me keto shkronja ne sahihet e tyre e trasmetojne
    Buhariu dhe Muslimi )

HADITH 38

Nga Ebu Hurejra, radijall-llahu anhu, trasmetohet se
    ka thene:

thene:

'Me te vertete All-llahu I madheruar ka thene: 'Kush
    do te tregoje armiqesi ndaj mikut ( veliut ) Tim, Une
    do t'I shpall lufte. Me asgje robi Im nuk mund te Me
    afrohet, pos me ate me ēka Une e kam obliguar dhe
    vazhdimisht robi Im Mua me afrohet me vepra
    fakultative ( nafile ) deri sa nuk e simpatizoj ( dua
    ). E kur e dua, dashuria e tij ndaj Meje mbizotron,
    dhe te degjuarit e tij me te cilin degjon eshte vetem
    per Mua; te pamurit e tij me te cilin sheh eshte vetem
    per Mua; dora e tij me te cilen kap, ponon vetem per
    Mua; kemba e tij me te cilen ec, ec vetem per Mua. I
    ketilli nese me kerkon diē, do t'ia jap, e nese kerkon
    mbrojtje nga Une, do ta mbroj ate'."

( Buhariu )

HADITH 39

Ngaibnu Abbasi, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se
    Resulull-llahu, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, ka
    thene:

"Me te vertete All-llahu ummetit tim I fale ato qe
    behen duke gabuar pa qellim, ato qe behen nga harresa
    dhe ato qe behen nen presion ( nga te detyruarit )."

( Hadithi hasen, e trasmetojne Ibnu Maxheh, Bejhekiu
    dhe te tjeret. )

HADITH 40

Nga Ibnu Umeri, radijall-llahu anhuma, trasmetohet se
    ka thene:

"Resulull-llahi, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lem, me
    kapi prej krahu dhe me tha:

'Jeto ne kete bote si I huaj ose si udhetar'."

Kurse Ibnu Umeri, radijall-llahu anhuma, thoshte:

"Kur te ngrysesh, mos e prit mengjesin, por kur te
    zgjohesh, mos e prit mbremjen. Gjate kohes se
    shendetit pergatitu per smundje dhe gjate jetes
    pergatitu per vdekjen tende!"

( Buhariu )

HADITH 41

Nga Ebu Muhammed Abdullah ibn Amr el-Asi,
    radijall-llahu anhuma, trasmetohet se ka thene:

thene:

'Askush nga ju nuk do te jete besimtari vertete,
    derisa epshet e tij nuk e ndjakin ate ēka e ka sjelle
    une'."

( Hadithi hasen sahih, e kemi trasmetuar nga libri
    "El-Huxhxheh" me sened korrekt.)

HADITH 42

NgaEnesi, radijall-llahu anhu, trasmetohet se ka
    thene:

"E kam degjuar Resulull-llahun, sal-lall-lllahu alejhi
    ue sel-lem, duke thene:

'All-llahu I madheruar ka thene:'O bir I Ademit,
    derisa te thirresh (mbeshtetesh) ne Mua dhe te kerkosh
    ndihme nga Une, do te te falēke vepruar. O bir I
    Ademit, qofshin mekatet e tua deri te vrenesira ne
    qiell dhe nese kerkon falje nga Une, do te fal ty. O
    bir I Ademit, nese tek Une vjen me mekate te medha
    gati sikur toka, pastaj me drejtohesh, duke mos me
    pershkruar asgje, do ta fal po aq te madhe'."

( Tirmidhiu, I cili thote se ky eshte hadith hasen
    sahih.)

Tema tė Ngjashme

1. Disa hadithe nė burimet e Ehli Sunnet’it
    Nga faruk9 nė forumin Komuniteti bektashi
    Pėrgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 13-04-2010, 20:29
  2. Dyzet Hadithe Nė Njė Hadith....
    Nga biligoa nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2009, 14:06
  3. Bibla Kur'ani Dhe Shkenca
    Nga Florim07 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-04-2009, 21:26
  4. Me kerkese te Farukut
    Nga Gostivari_usa nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 16-03-2007, 07:56
  5. 40 hadithet kudsij
    Nga XXXI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 18-10-2006, 23:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •