Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    Njohuria te ben te lire Maska e SuNRiSeR
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    ...where everything fades...
    Postime
    368

Etika mjekesore

Do te doja qe ne kete teme te marrin pjese sa me teper forumista por ne menyre te vecante ata qe kane lidhje me mjekesine ose kane njohuri mbi menyren se si funksionon sherbimi mjekesor ne Shqiperi.

Pyetja eshte kjo:

A e pranon etika kerkimin e lekeve nga mjeku ne shkembim te sherbimeve te ofruara, ne nje kohe qe ligji e ndalon kete gje?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-05-2003
    Vendndodhja
    Deutschland
    Postime
    12

Pyetje shume me vend

Keni te drejte,
    per mua ka qene kjo petje para 4 vitesh dhe ne pamundesi per tiu pergjigjur u largova me idene qe te mos humbas kohen kot ne shqiperi.
    Per nje kohe 6 mujore kam qene e punesuar ne nje spital arab ku pagesa ishte shume e kenaqeshme dhe keshtu mund te plotesoja nevajat e mia e te ndihmoja familjen.Ndergjegja nuk ma lejonte qe te abuzoja tek ata njerez ku shumica tregonte varferi dhe skamje.Kenaqesh me nje pershendetje falenderuese te pacienteve te mije kur ata sheroheshin.Ndeja keqardhje kur i shikoja te semure duke ardhur me kembet e tyre.me vinte keq kur mendoja qe nuk mundja tu mbaroja pune njehere e mire, po duke i sorollatur per diagnistik ne vende te tjera.
    Mes kolegeve ne Tirane nuk ka me mirekuptim, por vetem interes perfitimi, ndenja zilie qe te tmerronin.
    Kur beje nje krahasim me etiken mjekesore gjermane gjeje nje ndryshim te madh.Ne qender te vemendjes eshte njeriu dhe puna e metejshme studimore, kerkuese.Ky ndryshim positiv te bene qe te ta harrosh e te mos e konceptosh ate realitet te hidhur ne shqiperi, ato medikamente me afekte te dobeta qe me shume japin efekte anesore sesa efektin e duhur, ku njerezit e mjere duhet te paguajne akoma me shtrenjte.

te me falni por u perpoqa te sjelle nje pjese te realitetit qe kam perjetuar atje.

desi

Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Desi!

Jam dakord me ju ne lidhje me misionin kryesor te mjekesise, dmth kujdesjen per pacientin. Ketu konsiston edhe ideja e betimit te Hipokratit qe cdo mjek e merr mbi vete kur fillon te praktikoje profesionin.

Por nga ana tjeter, edhe mjeku eshte njeri, ka familje per te mbajtur, ka kerkesa te cilat sot jane shume here me te medha se sa kane qene 10 vjet me perpara, dhe cuditerisht nga fakti qe mjeku ka nje pozite shoqerore te larte, ai nuk ka mundesine financiare per te plotesuar keto kerkesa dhe nevoja elementare (e kam fjalen per ne Shqiperi). Une besoj qe keto jane mangesi te sistemit shendetesor ne Shqiperi por kjo nuk ndryshon shume situaten e mjekut. Ne bejme nje universitet 6 vjet, i cili kerkon nje investim pak a shume te madh, dhe kur vjen puna per te ushtruar kete profesion nuk arrin te sigurosh as 1/10 e nevojave. Nga kjo vjen pastaj shkelja e etikes, por mbi te gjitha perulja dhe marrja neper kembe e figures se mjekut.

Une nuk jam dakord me kerkimin e shperblimit nga ana e mjekut per sherbimin mjekesor, pasi kjo bie ne kundershtim me etiken, por kur kjo eshte menyra e vetme per te mbijetuar, nuk mund t'i veshesh shume faj mjekut si individ por faji kryesor i takon menyres se si eshe i organizuar sistemi shendetesor. Mjeku ne rast se i jepet ajo qe meriton (nga ana financiare), nuk e ben veten "legen" per 10000 leke te vjetra pasi ka nje fare "cipe" dhe per me teper emrin mjek. Por me Shqiperi shendetesia eshte 100 vjet mbrapa ne krahasim me vendet perendimore dhe jo vetem me to por edhe me fqinjet tane ish-komuniste te cilet kane investuar ne mjekesi dhe krahasohen me vendet perendimore.

Pershendetje, S.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-05-2003
    Vendndodhja
    Deutschland
    Postime
    12

desi

me pelqen llogjika juaj dhe keni te drejte, por te qendrojme me kembe ne toke.
    Nje gje me bente pershtypje ne shqiperi.Mjeku nuk ka force te ndryshoje ligjin dhe kete e ka treguar kohe, por sipas vendit behet kuvendi.Koleget e mi benin nje specializim diku jashte shumica e rasteve ne Itali dhe vinte i frymezuar duke thene.per kete procedura kolegu im fiton kaq Mije Euro, kurse une ne shqiperi 5 mije leke.Dhe ato cmime ai i vinte edhe ne shqiperi dhe kujt-atyre njereve te varfer qe detyroheshin te shisnin shtepite ose tokat per nje operacion.Ai nuk mund ta beje jeten e nje gjermani apo italiani se jeton ne shqiperi e jo ne evrope.Duhet te jemi realist per kete.
    Edhe une fitoj me mire se nje profesor ne shqiperi-ju lutem mos ma merr per mburrje kam fjalen per nje rroge shteterore, por kur shkoje ne shqiperi nuk pretendoj asnje gje per vizitat e mi atje madje ndiej keqardhje kur i shoh ashtu.Edhe ne gjermnai ke ndryshime mids siguracionit shendetsor.ke ate privat dhe ate shteteror ku je si te gjithe.
    Por sic e thate edhe ju fajin e ka shteti se nje parlamentar qe cirrej aty e nuk benjte gje merrte mbi 700 mije te reja e nje mjek fitonte 150 mije leke e reja.E ju duhet ta kuptoni vete ndryshimin por ja qe shteti i kalbur nuk mendon per nje permiresim te gjendjes por per karriken e tyre.
    Me kaq poe e mbyll se edhe une vete nuk gjeta rrugezgjidhje aty ndaj edhe u largova duke u kthyer 2 vite prapa por me sa kuptoj ne shqiperi jam me perpra se koleget e mia moshatare ne lidhje me njohurite e mia.Ate qe ne shqiperi e bra per 6 vite ketu e arrita me nje vit praktike.

desi

Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Desi!

Ke plotesisht te drejte qe ne Shqiperi eshte sistemi i kalbur dhe tani per tani nuk ekziston rrugezgjidhje per problemet e shendetesise. Megjithate une qendroj perseri tek ceshtja se cfare mundesish ka nje mjek per te bere nje jete normale vetem me ardhurat qe siguron nga rroga mujore. Per mendimin tim shume pak, ndoshta fare. Nga kjo vijne gjithe te tjerat.
    Para pak kohesh po diskutoja me nje profesor universitar mbi kete problem dhe mbi menyren se si mund te gjendet nje zgjidhje. Sipas tij (dhe une jam dakord deri ne njefare pike) menyra e vetme ishte 1. taksa per mjekun dhe 2. shoqerite private te sigurimeve shendetesore. Kjo do te sillte ne te njejten kohe te ardhura me te medha per mjekun por edhe per shtetin (supozohet qe pjesa me e madhe e takses shkon ne buxhetin e shtetit ose ne ministrine e shendetesise). Mesa di une ne Shqiperi ekziston nje takse per shendetesine por se ku shkojne keto te ardhura askush nuk e di.
    Megjithate shpresa vdes e fundit dhe vazhdojme te shpresojme qe nje dite mjekesia shqipetare do te arrije nivelin perendimor. Ndoshta jane vetem endrra por na pelqen te enderrojme

Pershendetje, S

madmoiselle Maska e angeldust
    Anėtarėsuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Gjithshka varet nga presionet qe mund t'i bejne shoqata mjekesh parlamentit shqiptar, qe te aprovoje ligje te tilla qe te permiresojne situaten dhe statusin e mjekeve ne Shqiperi.

Ka shume te drejte SunRiser kur thote qe pozita dhe mundi qe mjeku ben per profesionin e tij nenvleftesohen se tepermi ne Shqiperi, ne nje kohe kur mjekesia eshte profesioni me fisnik i njerezimit. Jo vetem qe rrogat e mjekeve duhet te jene me te larta se te deputeteve, ashtu sic jane edhe ne vende te tjera perendimore, por edhe vete respekti per figuren e mjekut duhet te jete me i madh.

Ka deputete mjeke ne parlament, nje nga ta dhe me i famshmi eshte Dr. Sali Berisha, kardiolog me emer, por asnjeri nuk kujtohet ose nuk e kujton te beje dicka per te nderuar profesionin e tij te meparshem.

Dyshoj se nje reforme ne mjekesi i ka shkuar ndonjehere ne mend doktorit.

Ne vend qe opozita te hartoje plane konkrete se si mund te ndihmoje situaten ne Shqiperi, merren me ulerima te kota, thua se do ndryshojne sistemin nga ulerimat.

Pra mbi te gjitha, mungon edhe iniciativa per te bere dicka pozitive ne kete drejtim, qofte iniciative profesionale te ndonje shoqate mjekesh qe ben presion parlamentar, qofte iniciative nga grupe te vecanta politike brenda parlamentit.

Sic e dime te gjithe, eshte thjesht dhe vetem nje ceshtje kolltuqesh, miq.
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

Tema tė Ngjashme

1. Perkthime tė termave mjekėsore nė shqip
    Nga thinking nė forumin Mjeku pėr ju
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 13-02-2018, 18:07
  2. Libra tė ndryshėm mjekėsorė nė Internet
    Nga benseven11 nė forumin Mjeku pėr ju
    Pėrgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 22-01-2011, 07:56
  3. Kodi gjenetik i gripit. Kanceri nė pankreas. Mite mjekėsore
    Nga YlliRiaN nė forumin Mjeku pėr ju
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-02-2009, 16:32
  4. Faqe mjekėsore nė Internet
    Nga IlmaUK nė forumin Mjeku pėr ju
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-10-2005, 07:45
  5. Kontrollet Mjekesore per Grate
    Nga Leila nė forumin Mjeku pėr ju
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:01

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •