Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 17
    i/e regjistruar Maska e addam
    Anëtarësuar
    28-06-2003
    Vendndodhja
    athine
    Postime
    118

Marko Bocari, heroi shqiptar qe luftoi per pavaresine e Greqise

Marko trimeria
    ngrehu te therret Greqia
    te vije Marko Shqiperia!

Me i lavdishmi i fares suliote te Bocareve, Marko Bocari lindi ne Sul te Janines me 1790 ne nje familje te degjuar qe kishin dale shume burra trima si Kico Bocari, Kosta, Dhimitri, Jorgji dhe kapedani i madh i revolucionit te 1821, Noti Bocari.
    Marko Bocari pervee bemave te tij trimerore dhe burrerore dhe bukurise, na la trashegim edhe nje veper. eshte fjala per te famshim "Fjalori dy gjuhesh greko-shqip".
    Babai i Markos, Kico Gj. Bocari u martua tre here dhe kishte 18 femije, pese prej tyre i vdiqen te vegjel. Nga martesa e pare me Krisulla Papazotin kishte Janin, Lena, Maria, Anastasin dhe Markon.
    Kico Gj. Bocari u vra me 1813, ne Arte nga Gjoko Bakola. Ne vitet e kryengritjes se 1821, Marko Bocari i dha duart dhe u perqafua per te miren e perbashket me Gjoko Bakola duke i falur gjakun e babait.
    Sipas te dhenave banoret e pare qe u ngulen ne Sul ishin ushtaret e Skenderbeut.
    Mbas vdekjes se Gjergj Kastrioti Skenderbeg, rreth 200 luftetare arvanite(shqiptare) me familjet e tyre, si fisi Bocari, Xhavelasit etj, formuan krahinen e Sulit dhe luftonin kundra turqeve per lirine e gjuhes dhe te drejten fetare.
    Me vone Suli u zgjerua si krahine dhe u popullua nga shqiptar ortodokse camer, qe per t'i shpetuar skllaverise osmane turke, u shperngulen nga fshatrat e tyre te camerise rreth viteve 1500 dhe u vendosen ne Sul te Janines, qe krijuan fshatra te rinje me emra shqiptar. Qe suliotet jane camer kete na e deklaron anglezi V.M. Lik ''Suliotet jane nje fare e camerise, njera prej kater degeve te Shqiperise".
    Ndersa studiuesi Ciapolini shkruan- ''Suliotet nuk dinin fare greqisht, gjuha qe ata perdornin eshte, shqipja e dialektit te camerise".
    Nje pjese e popullates se Sulit pasi u nenshtruan Ali Pash Tepelenes u derguan per denim ne ishullin e Korfuzit dhe ishujt e tjere per rreth.
    Ndersa mbas vdekjes se Ali Pash Tepelenes shumica e popullates se krahines se Sulit per ti shpetuar vrasjeve nga turqit e Sulltanit, morren drejtimin per ne malin e Shenjte te Tomorrit duke u vendosur afer qytetit te sotem te Gramshit dhe formuan krahinen e Suloves me fshatrat, Shen Meri, Shen Mitri, Dardhzeze, Sulki, Dushke, Kushov, Jane, Tunje etj.
    Sulioti Marko Bocari nuk ishte vetem nje nga heronjte shqiptare me i rrendesishem te revolucionit grek te 1821, i njohur per aftesite ushtarake dhe guximin e tij, por edhe per deshiren e madhe per shkrimin dhe edukimin.
    Markoja bashke me Odise Andrueon dhe Gjeorgjio Karaiskaqin u edukuan ne oborrin e Ali Pash Tepelenes ne artin ushtarak, politik dhe zgjuarsise.
    Markoja ndihmoi Ali Pash Tepelenen ne rrethimin e Janines prej turqeve te Sulltanit dhe mandej, pas renies se Ali Pashait, vazhdoi betejat e tij ne Rumeli me qender Mesollogjin.
    endrra e Markos ishte qe te edukonte suliotet shqiptar qe te dilnin nga gjendja e luftetarit te pamesuar qe luftonte panderprere, pa nje ardheme, te jetoje paqesisht ne nje shoqeri te lire e te drejte. Markoja nderkohe shqetesohej se mos edukimi mesimor eon ne humbjen e disa tipareve te njohura cilesore qe e benin arvanitasin suliot nje figure popullore te veeante, qe edhe brenda mos shkollimit, varferise dhe kushteve me te veshtira te jeteses, ngjallte adhurim.
    ''Dua te shkollohesh, i shkruante ne leter, djalit te tij Dhimitrit, qe gjendej ne Ankona te Italise, por vee kesaj dua te brumosesh me traditat suljote, te mbetesh perhere suljot sie ka mbetur tata i yt".
    Ne ate perjudhe te ndryshimeve te shenuara ne Ballkan dhe ne Europe, dukej qarte se virtyti liridashes dhe shpata arvanite nuk ishin te mjaftueshme qe te arrihej nje jete me e mire, nje shoqeri me e bukur. Nevojitej edukimi dhe arsimi i popullit dhe kjo nevoje kishte krijuar ankth tek arvanitasit e pasrevolucionit te 1821, qe parapelqenin te shisnin edo lloj pasurie, me qellim ''te mesoje femija i tyre".
    Dhe sigurisht, ne ate perjudhe kur thoshim ''shkrim e kendim" kuptonim ''gjuhen e re greke" qe flitej kryesisht ne qytetet e Greqis se sotme.
    Por eshte fakt, se arvanitet perbuznin menyren e jeteses te shoqerive te tjera, plogeshtine, pabesine, fjalet e shumta, frymen e nenshtrimit, paftyrsine etj.
    Karakteri i arvanitas eshte qe ai te jete kudo i pari, te tregoje perpara te gjitheve krylartesine, trimerine dhe mosnenshtrimin.
    Dhe arvanitet e deshironin edukimin arsimor, por pa rrezikun e tjetersimit dhe bjerjes se vlerave tradicionale vetjake e te bashkesise. Kesaj ia kishte friken dhe kete i theksonte djalit te vet Marko Bocari.

Kur gjendej i internuar ne Korfuz, Markoja mesoi greqishten dhe beri te fameshmin ''Fjalorin dygjuhesh te greqishtes popullore dhe arvanites se thjesht'' 1809 qe e shkruajti Markoja vete me ndihmen e babait te tij Kico Bocari (1754-1813), xhaxhait Noti Bocari (1759-1841) dhe vjerrit te tij Kristaq Kallogjeri nga Preveza.
    Skedarët e Bashkëngjitur Skedarët e Bashkëngjitur
    cohuni shqiptare prej gjumi cohuni edhe te gjithe me nje bese shterngohuni, e mos shikoni kisha e xhamia feja e shqiptarit eshte shqiptaria.........

Anëtarësuar
    28-06-2003
    Vendndodhja
    athine
    Postime
    118
    marko bocari...
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    cohuni shqiptare prej gjumi cohuni edhe te gjithe me nje bese shterngohuni, e mos shikoni kisha e xhamia feja e shqiptarit eshte shqiptaria.........

Anëtarësuar
    28-06-2003
    Vendndodhja
    athine
    Postime
    118
    fjalor greqisht-shqip i marko bocarit....

Anëtarësuar
    28-06-2003
    Vendndodhja
    athine
    Postime
    118
    marko i vrare nga shovinistet grek......

i/e regjistruar Maska e Pelasgian
    Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391
    Shume bukur addam.
    JETA ËSHTË E BARABARTË ME HARRESËN
    KURSE VEPRA ME KUJTESËN

Shefki Popova

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-02-2003
    Postime
    5

Ok Adam

Sapo kam filluar punen dhe nuk pata shume kohe ta lexoj me vemendje temen komplet por do ta lexoj me vone, kete dhe nje teme tjeter, ne forum.
    Ajo qe desha te them eshte se kemi shume nevoje per tema te tilla, ne shqiptaret, qe jemi aq gojekycur, aq skllever te koheve moderne, dhe aq te psambrojtur, perballe nje sulmi te ne shume fronte te ekspasionit grek ndaj shqiperise e shqiptareve.
    Nuk kam qene ndonjehere ne greqi, por dhe nuk me kane rrejpur cifligarte greke dhe nuk me ka detyruar njeri te nderroj emrin tim, por ndjej te me rrejpin cdo dite me buken e gojes,kur blej ushqimet e cookollatat me etiketa greke prodhim vetem per shqiperine, kur me rrejpin me celularet mua gjithe shqiptaret e tjere ketu, kur ne menyre primitive i pengoje shqiptaret te vijene prane njerzebve te tyree e te kalojen pushimet ne shqiperi me friken se mos mekembet shqiperia nga eurot qe do yte sjellin emrigantet ketu.
    Kam degjaur qe pronaret greke ofrojne deri ne nje sasi eurosh vetem e vetem qe te kalojen pushimet ne greqi.
    O zot jemi nen pushtimin grek dhe nuk kemi ze te therrasim, nuk kemi njeri te na mbroje.
    Shkrime te tilla nese lexohej une i quaj nje kontribut dhe nje sens te mire ne dobi te ceshtjes sone te neperkembur.
    Une te them faleminderit adam

Anëtarësuar
    28-06-2003
    Vendndodhja
    athine
    Postime
    118
    faleminderit gjithashtu nasi,dhe gezohem nga patriotizmi i patriotave ne pergjithesi ,dhe nga i yti ne vecanti,ciao

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zürich
    Postime
    62

Re: Ok Adam

Me vjen mire per shkrimin tend Nasi.Kur une isha ne Shqiperi nuk isha dhe nuk mendoja keshtu si sot.Dua te them se sot jam me patriot se kurre sepse i kam pare se si trajtohen Shqiptaret jo vetem ne Greqi,per te cilen "No Coment",por ne te gjithe Evropen.Edhe pse mund te jesh me i miri ti mbetesh Shqiptar dhe rruget i ke te mbyllura.Te me kuptosh,ka dhe ndonje qe ne Evrope ka bere dicka por raste nga me te rrallat.Rruget Shqipetareve ju mbyllen i dashur dhe kete nuk e them me te degjuar por e kam nga pervoja shume vjecare jo vetem e imja por edhe e shume te tjereve qe jane ne Evrope.Duke qene larg vendit tend e kupton se cfare vlere ka ai per ty.

Anëtarësuar
    28-06-2003
    Vendndodhja
    athine
    Postime
    118
    mako trimeria
    ngrehu te therret greqia
    te vije marko trimeria......

i/e regjistruar Maska e Mila
    Anëtarësuar
    16-02-2003
    Vendndodhja
    OZ
    Postime
    92

Re: Ok Adam

Postuar më parë nga Nasi
    Sapo kam filluar punen dhe nuk pata shume kohe ta lexoj me vemendje temen komplet por do ta lexoj me vone, kete dhe nje teme tjeter, ne forum.
    Ajo qe desha te them eshte se kemi shume nevoje per tema te tilla, ne shqiptaret, qe jemi aq gojekycur, aq skllever te koheve moderne, dhe aq te psambrojtur, perballe nje sulmi te ne shume fronte te ekspasionit grek ndaj shqiperise e shqiptareve.
    Nuk kam qene ndonjehere ne greqi, por dhe nuk me kane rrejpur cifligarte greke dhe nuk me ka detyruar njeri te nderroj emrin tim, por ndjej te me rrejpin cdo dite me buken e gojes,kur blej ushqimet e cookollatat me etiketa greke prodhim vetem per shqiperine, kur me rrejpin me celularet mua gjithe shqiptaret e tjere ketu, kur ne menyre primitive i pengoje shqiptaret te vijene prane njerzebve te tyree e te kalojen pushimet ne shqiperi me friken se mos mekembet shqiperia nga eurot qe do yte sjellin emrigantet ketu.
    Kam degjaur qe pronaret greke ofrojne deri ne nje sasi eurosh vetem e vetem qe te kalojen pushimet ne greqi.
    O zot jemi nen pushtimin grek dhe nuk kemi ze te therrasim, nuk kemi njeri te na mbroje.
    Shkrime te tilla nese lexohej une i quaj nje kontribut dhe nje sens te mire ne dobi te ceshtjes sone te neperkembur.
    Une te them faleminderit adam
    Te falemnderit qe shprehe kaq bukur ate qe ndjej! Zeri im bashkohet me tendin kur thua se jemi nenpushtimin grek po mund te mbrohemi duke bere sabotim paqesoros i blini prodhimet greke aq me pak ato te prodhuara vetem per Shqiperine.

Ne se Gandi arriti ta bente kete ne Indi edhe ne mund ta bejme per hir te Shqiperise!
    Don't let anyone take away your voice.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Diaspora shqiptare në mbrojtje të çështjes sonë kombëtare
    Nga altin55 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 09:20
  2. Mbi konfliktin në Komunitetin Musliman Shqiptar
    Nga Brari në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 27-03-2009, 10:00
  3. Cili është synimi i AKSH-së?
    Nga Faik në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 65
    Postimi i Fundit: 04-12-2003, 04:22
  4. Kombi shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete - shkruar nga Ismail Kadare
    Nga Kallmeti në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 18-12-2002, 09:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •