Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 51
    i/e larguar
    Anëtarësuar
    15-02-2003
    Vendndodhja
    UK
    Postime
    514
    23 qershori- ve buzen ne gas sepse shikoj qe fliskeni nga Canadaja dhe fjala KOSMOPOLITAN eshte huazimi i fjales

COSMOPOLITAN=Citizen of the world=someone free from local or national prejudices...

Per akuzat ju KOMUNIST e ku e di une jane pa vend. I perkas asaj shtrese qe ka jetuar nen komunizem, por me djersen time dhe pa hedhur balte mbi askend. Gjithsesi "nuk fyhem nga fjalet e nje te panjohuri"...

Sa per bashkimin kombetar, une urova nje gje te tille, por mba vath ne vesh: -Nuk justifikoj asnje gjak apo jeten e askujt personi per te arritur qellime "utopiste", ku egziston mundesia e zgjidhjes paqesore. Problemi i tere politikes shqiptare dhe mbare ballkanike eshte KONFLIKTUALIZMI, dhe mos PRANIMI I REALITETIT. "ROMA nuk u ndertua ne nje dite", keshtu dhe KOSOVA. Prandaj ve nje gur ne ndertimin e SAJ, kjo ka rendesi per momentin, dhe leshoi KALLASHNIKOVET sepse ata hyne ne pune vetem si SINJALIZUES per KOMUNITETIN NDERKOMBETAR njehere e nje kohe dhe tani po hyne ne pune per SHKATERRIMIN e KOSOVES...

PSos repliko me mua por shpreh dicka qe te ti mendon se do te ishte e drejte

Dite te mbare

i/e larguar
    Anëtarësuar
    29-06-2003
    Vendndodhja
    canada
    Postime
    22
    kunder rrymes
    me ben pershtyje humanizmi dhe super kujdesi per te huajt ne rastin qe flasim serbet normale per ju kjo .
    shkalla e ndjeshmerise ne ato qe shkruan anon i dashur ,kjo eshte elehte per tu kuptuar. Kur behet fjala per nje teme kaq te rendesishme pergjesia eshte shum e madhe per cdo gje qe shkruan. Jeni i pa fuqishem te ndimoni drejte kahut pozitive, praktikishte ju nuk keni te drejte te diskutoni per nje teme qe aq shume dhemb.gjith ashtu as une nuk bej perpjekje qe te shtroj ndonje ide te re per temen e bashkimit kombetar, per kete gje ne shqipetaret kemi dekada qe perpiqemi dhe nuk e realizuam (te shpresojme tani. Bashkimi nje ender e madhe e shqipetareve ( O zot ndimoje shqipetarin qe ta realizoj).
    Gur te medhenj pengese per realizimin e kesaj endre, ka patur dhe do kete qjithmone. Praktika e armiqeve te shqiperis eshte perdorimi i shqipetareve kunder shqipetareve. Po ju drejtohem pa Kallashnikov ju jeni nje "mjete"kunder bashkimit, pa as nje ide se pse idet jane shume te qarta mjafte qe shum persona si puna e juaje te mos i sherbejne kahut te kundert te bashkimit .

i/e larguar
    Anëtarësuar
    15-02-2003
    Vendndodhja
    UK
    Postime
    514
    Une flas shqip dhe flas per shqiptaret. Serbisht nuk di se po te dija do te futesha ne nje forum Serb dhe do te shkruaja po te njejten gje.

Problemi eshte se kur ke nje "Cope te madhe mishi" perballe, ti kafsho sa ke "gojen", dhe nuk e kaperdin te teren pasi ka problem se "mund te shqyhesh nga goja ", dhe po u "kaperdi", ka problem me tretjen e saj.

Une anoj nga rruga qe une mendoj se do te ishte e drejte. Boll me "dhimbje", prandaj te thashe qe : Nese do te ecim perpara duhet te harrojme merite e vjetra.

Toka e KOSOVES eshte e BANORVE te KOSOVES. Ata duhet ta gezojne. Pra zoteri respekto te tjeret ashtu sikurse ti doje te te respektonin.

Sa per nje bashkim kombetar te siguroj qe nuk eshte "nje cope torte". qe po u vonua "prishet" dhe mban "ere".

Bashkim kombetar nuk eshte "HEQJE KUFIJSH", por per mendimin tim eshte "UNIFIKIM I MENDIMIT ", qe te jesh realist ti edhe une bashke eshte e "PAMUNDUR" per momentin.
    Shqiperia eshte shtet ne VETE , me LIGJET dhe INSTITUCIONET E TIJ. Kosova nuk ka fituar akoma nje STATUS te perafert me kete, dhe mbi te gjitha ata politikane qe pretendojne te udheheqin ate KOMB, jane te pa emancipuar per sa i perket edukates se qeverisjes, dhe jane antagoniste.

Gjithsesi ju mund te thoni cfare ju mendoni. Koha do te tregoje se si do te rrjedhin ngjarjet.

Dite te mbare

i/e regjistruar Maska e Llapi
    Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Shqiptarët kundër vetvetes

Fjala e Qoses dje në debatin “Shqiptarët kundër vetvetes”

Akad. Prof.Dr. Rexhep Qosja

Fati historik dhe roli vetjak
    Historiani i njohur kroat, Millan Shufllaj, në veprën "Serbët dhe shqiptarët" shkruan se, dikur shqiptarët ishin një "faktor i fortë historik" në Ballkan. Për nga numri dhe për nga shtrirja territoriale, ata ishin të barabartë me grekët, me bullgarët dhe me serbët.

Duke filluar prej gjysmës së shekullit XIX, fatet historike të këtyre katër popujve kryesorë të Ballkanit do të ndryshojnë shumë, për dallim prej grekëve, bullgarëve dhe prej serbëve, që do të vijnë duke u shpërngulur në Turqi apo edhe në shtetet e tjera evropiane e në SHBA-të.

Në shumë pikëpamje ata edhe sot janë të pabarabartë. Shqiptarët janë popull i ndarë në disa shtete, kurse sovranë vetëm në një shtet, në Shqipëri e nën protektoratin e Organizatës së Kombeve të Bashkuara në Kosovë. Zhvillimi qytetar i shqiptarëve ende nuk mund të krahasohet me zhvillimin qytetar të popujve evropianë, madje, as të popujve ballkanikë. Rrugë të reja automobilistike në tokat shqiptare, teksa kanë filluar të bëhen, kurse për lidhje të viseve shqiptare me hekurudha moderne pothuajse ende nuk flitet!

Qytetet shqiptare kanë infrastrukturë tepër të vjetëruar. Në shumë qytete ende nuk plotësohen nevojat e popullsisë me ujë të pijshëm. Shqiptarët, sot për sot, janë i vetmi popull evropian, që një pjesë të madhe të kohës e kalojnë në terr, nuk kanë energji elektrike të mjaftueshme!

Shqiptarët vazhdojnë të jenë populli më i varfër në Evropë. Dhe, siç mund të dëgjohet, shqiptarët qëndrojnë më larg ditës së inkuadrimit në Bashkimin Evropian se popujt e tjerë ballkanikë. Për të gjitha këto arsye, shqiptarët më masivisht se popujt e tjerë ballkanikë vazhdojnë të shpërngulen prej vendit të vet dhe të kërkojnë kushte për jetesë më të mirë në vende të tjera në Evropë, në SHBA dhe në Kanada. Mund të paraqiten edhe të dhëna të tjera, më pak a më shumë dëshpëruese, që do ta dëshmojnë pabarazinë tonë në zhvillimin historik me popujt e tjerë ballkanikë. Në fund të këtyre pohimeve, pashmangshëm, shtrohen pyetjet: pse ju ka ngjarë kështu shqiptarëve? Pse janë vonuar historikisht? Pse deri sot nuk kanë arritur të zgjidhin çështjet themelore siç janë çështja kombëtare, çështja sociale dhe çështja politike. Në këto pyetje, herët më të shpeshta jepen përgjigje që janë bërë aksiomë e historiografisë, e publicistikës, e letërsisë dhe e politikës sonë: kemi pasur fat të keq historik! Të vendosur në udhëkryqin ballkanik, jemi bërë pre e synimeve pushtuese të fuqive të mëdha që ishin nisur prej Lindjes drejt Perëndimit dhe të Fuqive të Mëdha, që ishin nisur prej Perëndimit drejt Lindjes. Fuqitë e Mëdha evropiane, pastaj, pa kurrfarë përgjegjësie historike, i cënonin rëndë interesat tona historike, duke kënaqur ambiciet përshtrirëse të fqinjëve ballkanikë, satelitë të tyre e duke krijuar baraspeshë të ndërsjelltë aq sa me cënimin e interesave të shqiptarëve mund të ndikohej në atë baraspeshë. Dhe, kështu historia dhe gjeografia janë bërë përcaktuese të fatit tonë! Gjendja jonë e sotme është pasojë e fatit të tillë në të kaluarën, në të vërtetë e fatit tonë të tillë deri në dhjetëvjetëshin e fundit të shekullit të kaluar, që s'kemi mundur ta ndryshojmë! Kështu e kemi mësuar historinë në shkolla fillore, në shkolla të mesme e fakultete. Dhe kështu e mësojnë fëmijët tanë edhe më tej. Të gjitha këto në masë të madhe janë të vërteta. Rrethanat historike, deri rreth 15 vjetëve të fundit, vërtet ishin cënuese për interesin tonë kombëtar! Por, a mjafton një shpjegim i tillë? A mund të shpjegohet historia jonë e djeshme dhe gjendja jonë e sotme vetëm me fajësimin e rrethanave historike dhe të gjeografisë? Përgjigjja ime është: vetëm pjesërisht. Historinë e Ballkanit s'e kemi jetuar vetëm ne dhe në gjeografinë e Ballkanit s'e kemi bërë shtëpinë vetëm ne. me fajësimin e historisë e të gjeografisë bëhen dy gabime: e para, përcaktues i fatit tonë historik shpallet fataliteti, që nuk mund të quhet kurrfarë faktori real dhe, e dyta, mohohet roli ynë në përcaktimin e fatit vetjak. Asnjë popull, që është mbajtur në histori, siç jemi mbajtur edhe ne, nuk mund të quhet i parol në fatin e vet historik. Asnjë popull, që ka krijuar gjuhën dhe kulturën e tij, nuk mund të shikohet si objekt historik, të cilin e përdorin rrethanat si të duan e kur të duan. Historia nuk është e përbërë vetëm prej armiqve, që mund të bëjnë çdo gjë dhe prej viktimave të tyre, fatzeza, që nuk mund të bëjnë asgjë. Nuk është thënë kot, për popujt si për individët: sekush është farkues i fatit të vet. Shpjegimi i fatit historik të një populli vetëm me fajësimin e të tjerëve, madje, me paracaktimin e fatit të tij nga fataliteti, sjell përfundim tepër të padëshiruar: sjell mohimin e identitetit të atij populli, të qenies së tij si subjekt në krijimin e historisë së vet, sjell mohimin e përgjegjshmërisë së tij për vetveten. "Në qoftë se populli është bashkësi vepruese dhe kulturore, thotë një filozof, domethënë në qoftë se populli jeton duke e ndier veten subjekt në jetë, që përgjigjet për vetveten, mënyra më e suksesshme për mohimin e tij është që ta privosh nga ndjenja e përgjegjshmërisë dhe ta bësh të besojë se duhet të vazhdojë ashtu siç jeton apo siç i urdhërohet të jetojë për shkak se s'qenka i zoti të bëjë gjë për veten, për shkak të papjekurisë apo për shkak të rrethanave të jashme… I burgosuri që beson se nuk ka kurrfarë lirie bëhet ose denoncues ose provokator posa t'i jepet mundësia të bëhet i tillë". Po u pajtuam se gjendja jonë e sotme është siç u përshkrua shkurtimisht më lart dhe po u pajtuam se as nuk mundemi, as nuk guxojmë ta privojmë veten nga përgjegjësia për vetveten, pashmangshëm, shtrohet:

A kemi bërë çka është dashur të bëjmë dhe çka kemi mundur të bëjmë që të mos na ngjajnë fatkeqësitë historike që na kanë ngjarë? Mos kemi bërë, në të vërtetë, mos vazhdojmë të bëjmë edhe çka nuk do të duhej të bëjmë? Në këto pyetje nuk do të përgjigjem duke kërkuar të dhëna për ato që janë bërë e për ato që s'janë bërë, për ato që janë bërë në pajtim me prirjen historike dhe për ato që janë bërë në kundërshtim me të në kohë më të largët. Nuk do t'u përgjigjem duke iu kthyer ngjarjeve, veprimeve a mosveprimeve në vitet 1878, 1912-1914, 1924, 1943, e të tjera. Do të flas vetëm për ato që janë bërë dhe për ato që janë bërë si s'do të duhej të bëheshin, që nga viti kur është ngritur perdja në skenën në të cilën luhej drama jonë historike: që nga viti 1981, kur në të vërtetë, ka filluar ndryshimi i historisë shqiptare.

Veprime kundërhistorike
    1.Në vitin 1981, studentët e Universitetit të Kosovës do të ngrihen në demonstrata, në të cilat do të shtrojnë kërkesa për ndryshimin e gjendjes në të cilën mbaheshin shqiptarët. Siç dihet, në to do të shtrohet kërkesa për Kosovën republikë me të drejtë të vetëvendosjes si gjashtë republikat jugosllave. Regjimi serb, me pajtimin e të gjitha republikave jugosllave, do t'i shuajë me gjak ato demonstrata. Do të burgosen shumë të rinj. Mandej do të zhvillohet i ashtuquajturi proces i diferencimit ideo-politik, që bazohej në dënimin me çdo kusht të demonstratave. Kosova republikë do të shpallet parullë armiqësore, nacionaliste e irredentiste, që kishte për synim rrënimin e Jugosllavisë dhe të të ashtuquajturin bashkim-vëllazërim, mbi të cilin pretendohej të mbahej ky shtet. Anëtarët e LK-së do të jenë të obliguar të deklarohen publikisht kundër kësaj kërkese ose të pësojnë pasojat: largim prej LK-së, largim prej punës apo, madje, burgosje! Politikanët dhe intelektualët shqiptarë do ta udhëheqin këtë proces dhe do të shkojnë nëpër mbledhje për t'i diferencuar të tjerët, prej të cilëve do të kërkojnë që ta shqiptojnë zëshëm atë formulën partiake: e dënoj vendosmërisht parullën armiqësore Kosova republikë! Ç'është e vërteta, nuk do të kenë nevojë që ta përsërisin formulën dy herë: kundërshtarë do të kenë pak e vullnetarë për distancim rrënjësor nga demonstruesit, për së tepërmi! Kam parë e kam dëgjuar se si profesorë universiteti, akademikë, shkrimtarë, piktorë, kompozitorë, se me çfarë lehtësie, pa brejtje të ndërgjegjes, dënojnë një kërkesë të drejtë, kërkesën për Kosovën republikë, kurse Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës do të mbajë një mbledhje të veçantë, që do të transmetohet në radio e në televizion, si shembull për popullin, se si me çfarë vendosmërie, duhet të dënoheshin demonstruesit e të quhej armiqësore kërkesa e tyre historike! Nuk ka dyshim se pjesëmarrja e klasës politike dhe e inteligjencës në procesin e diferencimit do të ketë ndikim të madh në popull dhe do të shprehet si traumatizim i tij shpirtëror! Sot, 22 vjet më vonë, mund të besohet: sikur klasa politike dhe inteligjenca apo, madje, vetëm inteligjenca, të ishte solidarizuar me të rinjtë, studentë dhe nxënës të shkollave të mesme, regjimi serb nuk do të mund të burgoste gjithë popullin shqiptar dhe t'i linte politikanët pa popull. Por, baballarët s'deshën të pranojnë misionin që ua kishte caktuar historia: ua lanë si barrë, bijve! Ishte kjo sjellje kundërhistorike e kjo domethënë punë e madhe e jona kundër vetes.

2.Në vitin 1989, në përpjekje e sipër për ta nënshtruar edhe më tepër Kosovën, regjimi serb do ta ndryshojë Kushtetutën e Republikës, dhe do të sjellë shumë ndërrime në kushtetutat e dy krahinave, Kosovës e Vojvodinës. Përpara se të mbahej mbledhja e Kuvendit kosovar, në të cilën do të miratohej Kushtetuta e ndryshuar e Kosovës, regjimi serb kishte organizuar fushatë për ta bindur popullin shqiptar se me ato ndryshime, Kosovës, gjoja nuk po i tkurrej autonomia! Në këtë fushatë, të çuar deri në fund me shpjegime të gënjeshtërta, do të marrin pjesë jo vetëm politikanë, por edhe intelektualë, juristë, ekonomistë, politikologë, sociologë, shkrimtarë e akademikë! Dëgjuesve të mbledhur nëpër salla të institucioneve të arsimit, të shkencës, të administratës, të kolektiveve të tjera punuese, u thuhej: me ndryshimet e bëra në Kushtetutë, Kosova nuk humb asgjë. Bash asgjë! Dhe, në fund të kësaj fushate, Kuvendi i Kosovës me, sa më kujtohet, 9 vota kundër dhe një abstenim, do ta miratojë Kushtetutën, në të cilën Kosovës do t'i merreshin kompetencat më të rëndësishme të njohura me Kushtetutën e vitit 1974, mes të cilave edhe të drejtën e të ashtuquajturit planifikim të territorit. Në Kosovë më s'mund të bëhej as një kasolle pa lejen e Beogradit! Ç'ka mund të thuhet për këtë veprim të rëndë historik? Mund të besohet se sikur Kuvendi i Kosovës, i përbërë prej 120 deputetësh, mes të cilëve 100 shqiptarë, të refuzonte miratimin e asaj Kushtetute nënçmuese për Kosovën, pushtetarët serbë vështirë se do ta urdhëronin burgosjen e krejt një Kuvendi, përpos të tjerash edhe pse për këtë nuk do të mund të sigurohej njëzëshmëri në Kryesinë e Jugosllavisë në atë kohë. Ky pohim mund të jetë aq më i besueshëm për shkak se ishte viti 1989, kur themelet e komunizmit po rrënoheshin dhe kur institucionet ndërkombëtare gjithnjë e më dukshëm po kërkonin llogari prej vendeve komuniste për shkeljen e të drejtave të qytetarëve, në mënyrë të veçantë të pjesëtarëve të kombësive, të cilave nuk u njihej e drejta shtetkrijuese. Por, klasa politike dhe një numër i madh i intelektualëve ishin të vendosur të ruanin privilegjet e veta, qoftë edhe duke vepruar kundër interesave të përgjithshme, domethënë kundër ardhmërisë së Kosovës. Une nuk mund ta di a i ka brejtur ndergjegjia ata deputete per votimin e tyre kunder ardhmerise se Kosoves, por e di se ate dite, posa te shpallet lajmi per miratimin e asaj kushtetute, te rinjte do te cohen ne demonstrata dhe neper rruget e Kosoves do te mbesin te vrare, sa me kujtohet, 34 prej tyre.

3.Ne fund te vitit 1991, ne Shqiperi, ishte dhene nisma per pajtim e bashkim kombetar. Pavaresisht cila force politike, cili grup politiko-intelektual a, me ne fund, cili individ mund ta kishte dhene kete nisme i pari, ajo u pergjigjej interesave te te gjithe shqiptareve. Ideja e pajtimit kombetar nuk eshte shpikje e jona kombetare. Ideja e pajtimit kombetar i takon ciklit te ideve te medha, per pranimin dhe zbatimin e se ciles nevojiten mendje dhe zemra te medha. Konfliktet qe ishin shfaqur ne Shqiperi ne ate kohe, si pasoje e shkeljeve te renda te te drejtave te njeriut gjate regjimit komunist, pajtimi kombetar do te mund t'i zbuste ne mos t'i ndalte dhe, ne kete menyre do te nxiste tolerance e bashkepunim mes qytetareve ne t` mire te Shqiperise dhe te shqiptareve. Me kete nisme Shqiperise, ne te vertete i tregohej rruga qe kishin ndjekur Kroacia dhe Sllovenia, ku ishte pranuar ideja e pajtimit kombetar mes komunisteve dhe te perndjekurve te tyre te shumte e te ndryshem. Por, disa forca politike ne Shqiperi e ne Kosove e kundershtuan ashper kete nisme, duke i hapur rruge keshtu konflikteve edhe me te medha ne jeten kombetare.

Kjo ishte nje prej puneve tona me te medha kunder vetvetes ne fund te shekullit XX.

* * *

Ndoshta te gjithe, edhe me tej, nuk e pranojne pohimin e vertete se refuzimi i nismes per pajtim kombetar e solli Shqiperine ne pragun e luftes qytetare ne vitin 1997, prej se ciles e shpetoi Evropa, e cila gjate e kishte trajtuar si te braktisuren e saj te harruar. Kur do t'u vije uji te fyti, refuzuesit e nismes do te kerkojne pajtim kombetar, por tashme ishte bere vone: tagra tragjike duhej te paguhej. Prandaj, punes sone kunder vetvetes tagren me te shtrenjte do t'ia paguajne, si gjithmone, me te pafajshmit dhe do t'ia paguajne ne toke e ne det!

Une nuk mund ta di a i ka brejtur ndergjegjia refuzuesit e nismes per pajtim kombetar, por e di se, pos te tjerash, edhe 84 burra, gra e femije qe gjeten varrin ne fund te Adriatikut, bien ne shpirtin e tyre.

* * *

4.Ne nentor te vitit 1997, ne Drenice per here te pare do te shihen uniformat e Ushtrise Clirimtare te Kosoves. Po fillonte lufta vetembrojtese nga regjimi serb ne Kosove. Pjestaret e UCK-se kishin vendosur ta shfrytezonin te drejten natyrore per vetembrojtje kolektive, e cila popujve u njihet edhe me paragrafin 51 te Kartes se Kombeve te Bashkuara. Disa muaj me vone, derisa ne Drenice e ne vise te tjera te Kosoves Perendimore po behej lufte, kurse forcat policore dhe paraushtarake serbe masakronin civile, zhduknin familje e digjnin fshatra, partite politike te mbledhura rreth LDK-se, do te organizojne te ashtuquajturat "zgjedhje te lira e demokratike!" Derisa nje pjese e vogel e popullit shqiptar ishte ngritur ne lufte vetembrojtese, e cila shpejt do te behet lufte clirimtare, pjesa tjeter, ne numer shume me e madhe, do te marre pjese ne keto zgjedhje! Ishte kjo nje pamje e papare historike: ne njeren ane rreth trupave te pajete te deshmoreve, te femijeve e te grave degjoheshin vaj e kuje, ne anen tjeter, rreth te zgjedhurve ne ato zgjedhje "te lira e demokratike" nen cizmet e kasapit ballkanik, Mollosheviq, do te coheshin gotat e gezimit per fitore ne zgjedhje! Per me keq, organizuesit e ketyre zgjedhjeve do te bejne cmos qe t'i kompromentojne prijesit e saj politike e ushtarake, duke i quajtur here agjente te Serbise, here marksiste-leniniste, qe duan te bejne Kuben ne zemer te Evropes, kurse krejt UCK-ne organizate te perbere prej njerezish te frustruar, te cilet ngarkesave te veta duan t'u gjejne zgjidhje, duke futur te tjeret ne luften, qe cenon te sotmen dhe te ardhmen e Kosoves! Njekohesisht do te cojne grupe veprimtaresh ne Drenice per ta bindur popullin qe te mos u lejoje strehim e te mos u jape ushqim atyre qe po prishnin rendin demokratik, qe, thuhej, e kishte vendosur LDK-ja ne Kosove qe nga zgjedhjet e para shumepartiake!

Kjo, pa dyshim, ishte puna jone me e turpshme kunder vetvetes ne dhjetevjeteshin e fundit te shekullit XX.

Por, puna jone kunder vetvetes ne kete kohe nuk do te marre fund me kaq. Ne vere te vitit 1998, kur perfaqesues te SHBA-ve dhe te Bashkimit Evropian po benin takimet e para me perfaqesues te UCK-se dhe kur faktori nderkombetar jepte shenjat e para per njohje te luftes se saj si lufte e drejte, e imponuar, per vetembrojtje, ne Kosove do te duket edhe nje formacion ushtarak shqiptar, por me emer tjeterr: me emrin Forcat e Armatosura te Republikes se Kosoves (FARK)! Shqiptaret e Kosoves se vogel, qe kishin perballe nje armik-policine, paraushtaraket dhe ushtrine serbe, tani e tutje do te kene dy ushtri te veta, me dy uniforma te ndryshme, me dy komanda te ndryshme dhe me dy udheheqje politike te ndryshme!

Kjo ishte cudia tjeter e madhe, qe brenda nje kohe te shkurter po ngjante ne Kosove.

Nuk ka dyshim se prijesit politike te kesaj ushtrie te dyte po e krijonin ate, pikerisht, kur po njihej Ushtria Clirimtare e Kosoves, ne radhe te pare per te siguruar gjasat per pushtet ne Kosoven e pas luftes.

Mund te merret me mend se cka do te ngjante krejt neper fushat e malet, neper luginat e kodrinat e Kosoves, sikur ushtaret dhe oficeret e rekrutuar ne kete ushtri te mos e kishin kuptuar se interesi dhe morali i luftes clirimtare e mohonte qenien e dy ushtrive te ndryshme kombetare, prandaj ata do te veshin uniformat e UCK-se dhe do te behen ushtare e oficere te saj.

Dhe, keshtu, luftetaret deklarohen kunder ndasise ne te cilen i kishin futur politikanet!

A i mundon ndergjegjia per kete ata njerez te politikes, e do te duhej t'i mundonte, une nuk mund ta di, por e di se ata vazhdojne te ndertojne karriera politike e te cmohen prej zgjedhesve thuajse s'e kane renduar shpirtin me kurrfare faji dhe thuajse s'i kane sjelle Kosoves kurrfare demi!

Edhe keshtu ne punojme kunder vetevetes!
    Do t´i luftoj spiunet dhe tradhtaret e kombit deri ne vdekje.

Dash...me kembore Maska e Toro
    Anëtarësuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    CALIFORNIA
    Postime
    1,404
    Bashkimi i Shqiperise me Kosoven eshte endrra e cdo shqiptari patriot. Eshte enderr ne rradhe te pare e popullit te Kosoves qe ka disa dekada qe po lufton per liri.
    Por ne kushtet e tanishme, kur Kosova akoma nuk ka perfituar statusin e saj si shtet i pavarur, kur akoma nuk eshte konsoliduar mire si shtet, te flasesh per bashkim dhe aq me teper te jesh nje politikan apo intelektual eshte idiotesi.
    Pavaresia e Kosoves dhe bashkimi i saj me Shqiperine, nuk kalon as nga Qosja, as nga Nano, as nga Tirana, as nga Beogradi, madje as nga Prishtina ne kushtet e sotme. Do te jene fuqite e medha qe do ta vendosin. Sic e kane vendosur me pare. Dhe keto fuqi te medha duan disa kushte. Pra para se te fillojme te veme tiganin ne zjarr, do bejme mire te nxjerrim me pare peshqit ( kushtet e fuqive te medha ) nga deti.
    Deklarata te tilla te Qoses te tipit "Bashkim te Shqiperise me Kosoven" sot minojne perpjekjet per pavaresi te Kosoves. Dhe duhet te jesh naiv mos te kuptosh se Kosova si teresi territoriale fillimisht duhet te shpallet e pavarur dhe me pas te flitet per bashkim te saj me Shqiperine.
    Gjithashtu nuk me pelqeu dhe toni dhe menyra e te shprehurit te Qoses per presidentin aktual te Kosoves ( Rugoven). Ne se ka divergjenca apo pakenaqesi ( qofte dhe armiqesi) me Rugoven, Qosja do beje mire keto ti mbaje brenda vetes dhe mos ti shprehi publikisht. Ajo qe nevojitet sot ti tregohet publikut shqiptar dhe atij boteror eshte nje unanimitet ne mendim dhe veprim te udheheqesve politike dhe shpirterore te Kosoves, jo percarja dhe zenkat personale.
    "Who is John Galt?"

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    Po na tregon Akademiku se "Lopa ha bar".
    E kush nuk e din kte..
    Te gjithe.

Qosja nuk e shikon dot nje Kosov qe ben nje hap para.

Ketu eshte semundja e tije e cila duhet shikuar nga psikologet e Kosoves.
    Ai gjendet mire vetem kur ndjen se Mbi Kosove bien Rrebeshe.

Cfar rrebeshesh..do thoni ju..?
    Shiu e Bresheri..eh ku ta gjesh at lloj rrebeshi se i kish duru Kosova por eshte fjala per Rrebeshe Plumbash. Shkopash gome, pranga, Mitralime e genocid.
    E kto lloj rrebeshe jane nga Serbia e bien mbi Popull te Kosoves.

Qosja eshte nje nuhates i madh..

Ai i ngjan atij dacit plak ose Macokut qe thot Shqiperia qe ben sikur fle por nje sy e mban hapur.

Cfar nuhat e cfar Shikon Qosja?

Nji nga Kujdeset e tije ose Shqetsimet prioritare eshte Situata ne Partine MEME. Ai eshte tmerresisht vigjilent per te ndjere se kur ATA SHOKET e kane nevojen e Tije.

As qe do tja dij Qosja se kan Buk, Uje e Rryme elektrike Shqiptaret ne Mitrovic a Permet, ne Fier a Gilan , Ne Durres a Prishtine..

Joo fare..Vetem nji merak ka gjithmon Akademiku..

Si i ka punet Kupola enveriste-Socialiste ne Shqiperi.

Ne se doni ta kuptoni filozofine e Qoses gjithmone shikoni se a ka ndoj Problem ne Qeverisje PS...a mos po rrezikon ndoj humbje votash a perkrahje te jashtme Klani i tij i Dashur ne Tirane..
    Pikerisht ne kto probleme konsumon energjite Qosja..krejt tjera fjale qe i thote jane ne funksion te kesaj filozofije.

Qosja eshte i brymosur me nji dashuri te zjarrte per Klanin jugoro-Enverist ( ka drejt Ornamenti qe e ka pikasur kte Tifozllek qosist) dhe kur permend Kosoven ai fare nuk mendon Kosoven por ate Lagjen ne Tiran Te re ku jane KLANI i TIJE te cilit i Sherben..

Duke qene se ka vec kte merak ai asnjihere nuk lodh mendjen se cfar hallesh ka Kosova..

Ka kohe qe ne Kosove eshte krijuar nje Front i mire e inteligjent qe e kupton mire Qosen dhe demagogjine e tije..por megjithate Qosja sa po dikton se eshte demaskuar ne X slogan..(Pra opinioni i mencur ja ka kuptuar djallezine) ai menjiher pret rastin te hedhi slogan te ri....

Ku konsistojne Sloganet Qosiste..

Po bej nji vulgarizim te problemeve qe te me kuptojne me mire bashk atdhetaret e rij nga Kosova..

Keni par besoj neper filma gangstero-Policor..se si bandat e rrezikshme kur duan te vjedhin Banken ne Lagjen A sajojne nje problem ne lagjen B dhe japin alarmin..
    Policia totalisht vrapon ne lagjen B dhe Banda shkon mbaron pune qetesisht ne Lagjen A

Mendoni dy Burra..njeri manjak e tjetri NJERI..qe po rrine prane nje Kafazi Tigrash..

Disa femij te vegjel duan tu afrojne me duart e tyre ndonji salcice tigrave..Ata nuk e dine se po fute doren brenda hekurave Tigri ta perlan ne sekond..doren dhe trupin krejt..

Manjaku e shikon se femija afrohet..dhe e din se po shkon drejt RREZIKUT..por ai kerkon te shijoje nje SKENE te Tmerrshme dhe nuk ndihet..ben sikur lexon gazeten..

Ai burri i mire i del para femijes e i thote..jo te keqen Xhaxhi..mos u afro tek Kafazi se te Ha tigri..

Burri mire fle mendjen se Femija u bind dhe iken..por Manjaku aty gjen rastin..Ai i ben shenje Femijes..he te keqen Xhaxhi cfar deshe te besh..Ja thot femija desha ti jap nje cop mish Tigrit..
    mir jepja thote..manjaku dhe shikon rrotull qe asnji mos te shikoj se ai po nxit femijen te bej Gabimin e pafalshem..
    Afrohet i merakosur ai burri mire e shikon qe femija nuk eshte bindur dhe i flet..Mos aty te keqen Xhaxhi..se Tigri te ha..
    Manjaku i qete shikon e i thote Njeriut te mire..
    Lere at femij te qete te plotsoje deshirat..se prandaj ka ardhur ne Zopark..

Si ta le thot Burri i mire..Tigri mund ta haje..
    jo jo mos u be disfatist se Tigri nuk e ha dot at Femij sepse ai femij eshte trim e i shkathet..thot Manjaku ne Rolin e Babaxhanit te padjallezuar e optimist ne kinse (gjoja) Forcat e ketij Femije..

Qosizmi gjithmone ka kerkuar ne Popullin e KOSOVEN qe Ai popull te bej ate cka eshte RREZIKU ..e kurre nuk ka propozuar nje RRUGE qe e afron tek Aspirata por dhe e mbron nga Zhdukja..

Qosizmi eshte si ai Manjaku..por me nji ndryshim se Qosizmi djersin per Kupolen e PS-se e per ate pjese qe eshte me barbarja me anti njerzorja..

Reagimi i Eger i Qose-Manjakut ne momentet kur dukej nji Shanc i Uljes se Gjakrave ne ato fillimet e Revolucionit te Vonuar..pra kur mund te qetsoheshin Turmat e te dilej me nje Zgjidhje Paqesore..eshte i Paharrueshem..
    Kurrsesi te mos ndalet ky revolucion ishte slogani Qoses po se do i kushtonte mijra te vrare Shqiperise kjo as qe nuk ja prishte fare ndergjegjen Qoses..
    Dhe Shqiperia u pergjak keqas sa kurre nuk do Harrohet..

Te njejten gje ben QOSISTAT ne Kosove e perseri pasojat jan te Paharrueshme..

Qosja thote..UCk UCK..
    Ja UCk ish Uk Bytyci..UCk ish ilir selimi..UCk ish DRINI..
    Pse a ju dhimbsen Ata Qoses ...aspak..

Kur thote Qosja UCk e ka fjalen per ata spiuna te PS-se qe i binden Qoses se per Luftar e per Kosov nuk ja ndin Qoses..

Kto dite Qosja u prononcua Per Ceshtjen Nano..

Pse?

Sepse Nano ka bere ca gjera qe Qosen e trembin..

Nano akuzon Klosin, Gjinushin etj per ca ngjarje..e kjo eshte e papranushme per KLANIN te cilit Qose i sherben..

Prononcimi i fundit i Qosjes mbi Bashkimin Kosov Shqiperi u be jo se do Qosja bashkim por se Qosja ndjeu se Rugova ka ca Sukese te vogla kohet e fundit..dhe Qose Manjaku ..duke ju trembur ndonji Suksesi tjeter te Rugoves..sic eshte psh fakti qe gjithnji e me Shume degjohen ZERA ne PRENDIM se ..Nji Kosov e pamvarur eshte zgjidhje e mire..

Keto zera jane sinjale shum pozitive e te gzueshme dhe shprrese dhenese..
    Por kto zera jane Nje nga ZERAT e thena..dhe idea per Kosove republike ne tryezat Diplomatike nderkombetare nuk jane nje Zgjidhje mes Alternatives Kosov Republik ose Kosov e Bashkuar me Shqiperine..por jan alternativ midis zerave si psh..Kosov ..me SERBO-MALIZI..Kosov e ndare...Kosov nen jugosllavi..Kosov me status te avancuar autonomije etj..etjj.

Te gjitha kto zera pervec asaj KOSOV REpublike jan te papelqyeshme per shqiptaret..dhe meqense pikerisht ky varianti i Pelqyeshem per ne ..pra Kosove-REPUBLIKE po fillon te futet ne fjalorin Diplomatik te diplomatve te vecante Euro-Atlantike..athere reagon Manjaku Yne..dhe hedh nji Ze qe ne pamje duket si pozitiv e ska ma i bukur..pra Kosov e Shqiperi bashk..
    Pse e hedh Qose kte parulle..??
    Si e si te komplikoje dialogun e Rugoves me Boten..

Pra qe kur Rugova te thote..Po dum Republiken se vec ajo na qetson..ti thote BOTA..degjo Rugov..po e lem kte pun se ju po kerkoni dhe gjera tjera e ne nuk do i hyjme asaj pune njiher..e meqe ju kerkoni shum ne as ate Republiken nuk po ju a japim..

Endersa nje gje e tille do Ish DISFAT per KOSOVEn..automatikisht do ishte "Shi ne kallamoq" te Qoses..
    Kaq egoist e i djallezuar eshte ky Njeri..
    Qosja i di mire kto gjera..prandaj e futi veglen e tij Elshan Gafurr- Met Hasanin..te krijoje kte incident .. te ashtuquajturin PETICION per Bashkim qe eshte SABOTIM DIREKT i Hapave pozitive te ktyre dy muajve te fundit..qe po ben Rugov Daci.. me ndihmen sigurisht te disa MIQVE tane te medhej Jashte..

Ashtu si Ne Vlore me 1997 Qosja kerkon Zjarrin ne Vend te ujit..
    edhe tani ai kerkon nje Ri-Djegje te Kosoves..qofte diplomatikisht qofte dhe ne forma akoma me tragjike..

Kujdes nga Qosja..sepse eshte nje Mjeshter i Madh qe Meson femijet te fusin duart ne Kafaz te Tigrit..

.......

i/e regjistruar Maska e Llapi
    Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Brari mier kishe ber sikur te na tregon se qfar ke dasht te thuash sepse une burr e lexova dy her por sen nuk kuptova.
    Vetem nja e di qe Akademikun me te madh te Kombit e ke merzi se tjau thot troq rugovistve sales e nanos e kujna jo qfar duhet than sepse i takon tua thot ne sy sepse eshte ma i madhi intelektual i Kombit.
    Prandaj se qfr thua ti per te madhin Akademik nuk qon pesh hiq as nuk brengos as kend shkrimi i yt.
    Do t´i luftoj spiunet dhe tradhtaret e kombit deri ne vdekje.

i/e regjistruar Maska e troptit
    Anëtarësuar
    04-07-2002
    Vendndodhja
    Ne ate pjese te tokes qe me takon
    Postime
    109
    tung!
    Per fat te keq shoh se ketu shume pjestareve te forumit perendimi demokratik ju ka bere lavazhin e trurit.Keta mendojne akoma se bashkimi i shqiperise do te behet vetevetiu, e se ne duhet te presim!Europa e Amerika do te na bashkojne, se po s'na bashkuan, nuk hane e do vdesin urije!
    A mund te me thoni perse amerika nuk e zgjodhi ne menyre demokratike gjendjen ne Afganistan apo Irak?!Keta ia bejne si puna e priftit: Beni si bej une e mos beni si bej une!
    Lexoni edhe biblen e do te gjeni edhe aty se si zgjidhen ca probleme!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-12-2003
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    4
    Brari dhe plaku ju gaboni ne disa pika:
    1. AKADEMIKU REXHEP QOSE eshte shprehur per bashkimin e SHQIPERISE kur "i nderuari"rugova s kishte lindur akoma
    2.S'ishte R.QOSE qe bisedonte miqesisht bile si servil me miloshevicin ne beograd ne kohen qe UCK luftonte me paramilitaret dhe tanket serbe.Ne mos gaboj ishte ai plehra qe edhe sot per fat te keq te te gjithe SHQIPTAREVE e quan veten president te KOSOVES.Ai eshte turpi i SHQIPERISE jo vetem i KOSOVES.
    3.Per sa i perket votave mos harroni se edhe ne SHQIPERI shumicen e votave e mori nano po edhe ju e thoni vete se cfare eshte nano.Edhe rugova shok i tij eshte ne mos me keq sepse te dy jane plehra.Kurse REXHEP QOSEN e kane vleresuar koka boterore ok?
    Per sa i perket ceshtjes se KOSOVES jam plotesisht dakort me A.REXHEP QOSEN. Per mendimin tim ai eshte PERSONALITETI DHE ATDHETARI ME I MADH QE KA SOT SHQIPERIA [per mua KOSOVA eshte SHQIPERI sic eshte edhe LABERIA apo MALESIA E MADHE]. POR PAVARESISHT CFARE MENDIMI KENI MOS HARRONI GJENE ME TE RENDESISHME :
    KOSOVA S'ESHTE DHE S'DO TE JETE KURRE ME E PUSHTUAR NGA serbet . Kjo eshte ngjarja me e madhe dhe me e rendesishme e shek XXI per SHQIPETARET kudo qe jane. Nje pershendetje per Liridonen Llapin dhe Ornnamentin
    I ftoj te gjithe SHQIPTARET qe shkruajne ne kete forum te jene sa me tolerante me njeri tjetrin pavaresisht nga opinionet apo mendimet.Shpresoj te me mirekuptoni
    keshtu foli zarathustra

yells `aziz! light!` Maska e AsgjëSikurDielli
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    jimmy84, se pari, disa saktesime teknike:

1. Ai quhet Rexhep QosJA, jo QoSE.

2. Ai ka lindur me 1936, ndersa Ibrahim Rugova me 1944. Dmth i bie qe kur ishte Qosja 7-8 vjec, te kishte folur per Bashkim me Shqiperine sepse atebote Ibrahimi ende s'kishte lindur (sic the ti) ose e ema e tij ishte shtatzane. Shume e mundshme kjo...

3. Ne Kosove u votua ne menyre te lire, pa kurrfare presioni, dhe nga te gjitha institucionet nderkombetare, perfshire ketu BE, OKB, dhe USA, u cilesuan si SHEMBULL per gjitha vendet tjera e sidomos ato Ballkanike. Nano i morri (vjedhi) votat dhe edhe sot po shifet me keto anulime votimesh e me incidente te tille.

4. Rexhep Qosjen bota e njef si nacionalist ekstrem, si mik e shok i atyre qe ngriten 3 gishtat ne Vlore, si nje njeri te brumosur me ide enveriane aq thelle, sa shan popullin qe si jep voten. (per anet e tij letrare, mos te flasim ketu, ato s'kane te bejne me politike)

5. Eshte e keshilluar qe Presidentet e vendeve qe i zgjedhin me vota te lira mos ti quash pleh, edhepse mund te mos jesh i pajtimit me politiken e tyre. Kur i quan pleh e ne fund fton per tolerance, lexuesi i mendon dy gjera: o nuk e di se cka po shkruan, o e ben me qellim. Shpresoj te mos jete e dyta.

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Projektet greko-serbe për pastrim etnik
    Nga Drini_i_Zi në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 136
    Postimi i Fundit: 03-03-2009, 08:19
  2. Historia politike e Shqipërisë në tre vjet
    Nga no name në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 22-03-2007, 19:49
  3. Rexhep Qosja: Të vërtetat e vonuara
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 19-09-2006, 20:51
  4. Projekti i zhdukjes së shqiptarëve - Ivo Andriq
    Nga Dita në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 26-02-2005, 18:46
  5. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 02:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •