Close
Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 67
    in bocca al lupo Maska e Leila
    Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556
    Postuar mė parė nga Sokoli
    Eshte teori e e re kjo e imja, brumin e kam gatuar e duket sikur ka ardh po seshte pjek tamam per t'a ngrene.
    Sidoqofte, konsiston ne faktin qe personi kryen vetvrasje ne momentin qe ai krijon bindje te forta apo te bazuara qe nuk mund te prese nje vazhdimesi jete me te mire.
    Nje person mund te kryeje vetvrasje mbase sepse bindet qe jeta e tij ka marre tatepjeten ne diagramen e vlerva te tija.
    Pra nje person e deshiron aq shume nje jete me te mire sa qe ne momentin qe ai humbet shpresat per t'a arritur ai nuk duron dot te vazhdoje ne ate gjendje dhe kryen vetvrasje.

Ne rastin e Eseninit i cili eshte nje rast i rrale per te mos thene unikal, ai me vargjet qe ka shkruar para se te vdese e tregon qarte qe nuk ka c'te shpresoje sepse "jeta dihet tashme". Essenini priste me shume se ajo qe parashikoi se do te ndodhte.

Ne rastin e nje krimineli qe kryen vetvrasje pasi eshte zbuluar dhe ka realizuar qe nuk i shpeton dot kapjes dhe denimit eshte e njejta gje. Pra ai ka nje deshire aq te madhe per nje jete me te mire se ajo qe e pretkeshtu qe i jep fund (asaj te parashikuares).
    Ne rastin e atyre qe kryejne vetvrasje kur humbasin dicka te vlefshme qe i ndryshon drastikisht jetesen ne te ardhmen si: te dashurit, nderi, pozicioni ne shoqeri e ana financiare etj. ata ndergjegjesohen ose konkludojne qe jeta e tyre jo vetem qe s'do te permisohet por do te kleqesohet. Nga deshira e madhe per nje jete me te mire (per te cilen ata ndergjegjesohen qe s'kane per t'a arritur) i japin fund jetes se tyre.
    Mund t'a banalizoja duke e krahasuar me rastin e nje njeriu i cili hyn ne nje restorant duke ferkuar duart se pret te haje nje ushqim qe ia ka mideja e pasi i hedh nje sy menyse dhe konstaton qe ajo eshte teper e varfer per gustot e tij, ai i le shendene restorantit...
    Ndryshimi qendron ne faktin qe personi i restorantit mund te hyje ne nje restorant tjeter apo te shkoje te gatuaje dicka ne shtepi, ndersa ai qe vret veten nuk ka informacion mbi alternativat qe e presin (sepse asgje nuk dihet per vdekjen). Per vdekjen nje gje eshte e sigurt, qe fiziku pushon se funksionuari. Momentin e atij qe le restorantin e shkon ne shtepi do e lidhja pak artistikisht me besimin fetar mbi Parajsen dhe Ferrin.

Gjithsesi per ata qe kryejne vetvrasje dihet qe humbasin shpresat. Une vec se ne vend te pikes, asaj fjalise se mesiperme i kam vene nje presje dhe e kam vazhduar me dicka qe me duket e qendrueshme dhe e thjeshte logjikisht por qe kur e perkufizon tingellon si dicka e re.
    Te falem nderit qe na shpjegove teorine, Sokoli. Ne nje menyre, ke marre c'fare po thoja une dhe e ke cuar (jo nje, jo dy, por) DISA hapa/shkalle me tej
    trendafila manushaqe
    ne dyshek te zoterise tate
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556
    Shpirta, uroj te qendrosh ne kete teme se ma ke bere qejfin shume sot
    trendafila manushaqe
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

raku
    i/e ftuar
    hey leila ,a e din kujt i thrrasin qofte?

i shplodhur
    Anėtarėsuar
    28-11-2002
    Vendndodhja
    Boston
    Postime
    289
    Kush e ka pare filmin "What dreams may come" me Robin Williams?

E trajton shume bukur kete fenomen ; Vetevrasjen.
    Ne fakt ideja aty ishte qe shpirti e gjykon vete veten per aktin e kryer dhe ne rastin ne fjale, gruaja nuk e quante veten te denje te bashkohej perseri me familjen per shkak se ajo nuk ishte treguar e forte. ajo kishte zgjedhur boten e saj imagjinare ose reale, sipas filmit dhe ne te e kish denuar veten me humbjen e ngergjegjes dhe ishte zhytur ne mjerim.
    Eshte shume terheqes si film dhe menyra si e trajton te pertejmen ne pergjithesi eshte shume intersante.

Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556
    Postuar mė parė nga rakku
    hey leila ,a e din kujt i thrrasin qofte?
    ... Mua?
    Te hyn ne pune ty dijenia ime??
    trendafila manushaqe
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    15-11-2002
    Vendndodhja
    Ne det...
    Postime
    383
    Jam dakort me Sokolin, sepse jane edhe keto motive per dike per t'i hequr mundesine vetes per te vazhduar gjallimin.

Do thoja edhe ate tjetern, p.sh. ai vrasesi i cili kryen nje krim barbar dhe eshte i sigurt se nuk e kapin, ose e jeton kete fakt, atehere ka te atille te cilet i vret deri ne ate pike ndergjegja sa te autondeshkohen me nje menyre apo nje tjeter , dhe nje nga keto eshte edhe vetevrasja.
    Per mua jane akte kurajoje shume te fuqishme. Njerezit qe e bejne them une , kane nje karakter shume me te fuqishem se sa te tjeteret te cilet terheqin kotesine dhe vuajtjet pas. E kam thene edhe me siper.
    Ose te themi edhe ate tjetern, je njeri normal, aktiv, shume me influence, njerezit te mbajne si te mencur dhe te kerkojne keshillat dhe kane besim ne njohurite dhe llogjiken e tende ...etj etj...dhe ky njeri arrin ne nje moment te jetes , te themi ose per shkak te nje aksidenti ose per shkak te pleqerise, te mos jete me ne keto nivele dhe te behet barre per ata te cilet i ka afer. Nuk do qe me dinjitoze te ikte dhe te mbetej pas tij kujtimi si nje njeri I LARTE dhe jo nje barishte qe e tund dhe e shkund edhe uji i nje kenete!? E di qe ndoshta do me kundershtonit sepse nuk ka se si te ndodhe te behesh barre , ose se pas nje aksidenti duhet te gjesh forcen te ringrihesh...etj etj, Jam dakort, shume dakort,por nese nuk arrin te ngrihesh edhe pas perpjekjesh cnjerezore? Nese te themi je i paralizuar nga qafa e poshte dhe edhe per te ngrene duhete te te fusin tuba!!! Une personalisht nuk do doja t'i shfrytezoja ne menyre inhumane te afermit, per cfare? Te me shohin se si shuhem cdo dite e me shume? JO!
    Laguna Blu

i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Vetėvrasja = humbja e kuptimit

Nga kjo del se tė gjithė ata qė kanė cilėndo mungesė fizike apo mendore tė bėjnė vetėvrasje, apo jo?
    Madje po e pyes veten cili njeri nė botė nuk ka vėshtirėsi, halle, pengesa etj. etj. Ē`ėshtė mė e ēuditshmja: tė gjithė personalitetet e mėdha thojnė se kanė kaluar nėpėr ēaste tė vėshtira dhe vetėm ato e kanė bėrė tė fortė.

Hm!
    IHS

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    15-11-2002
    Vendndodhja
    Ne det...
    Postime
    383
    Te mos keqkuptohemi!!!!!!!!!!!!
    Jo per shkak te cdo lloj veshtiresie dhe pengese e quaj normale.Me duket se e kam thene edhe me perpara qe me pelqen motoja:
    Veri vetes pikesynime te paarritshme dhe realizo edhe me lart se ato.
    Pra per mua eshte shume e rendesishme lufta dhe fakti qe pikerisht veshtiresite te forcojne.
    Ketu flitet per vetevrasjen dhe faktin qe ata qe e bejne , per nje arsye apo nje tjeter, quhen deshtake.Une vij me idene qe :
    JO TE GJITHE JANE DESHTAKE.
    Laguna Blu

Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556
    Shpirta, ta kam dhene nje vote!
    Posto icik me shume (se ke qene ketu me shume se une).

Shpresmiri, disa qe kane probleme kane fuqine ti perballojne. Disa jo. Kush duhet ti tregoje njerezve sa durim te kene?

Une mendoj se shume njerez kane menduar te bejne vetevrasje, por qe te forcojne veten e tyre qe te mos e bejne me, thone, "Jo se ata njerez jane deshtake!"

S'e shoh kuptimin qe pse dikush duhet ti tregoje tjetrit sa te duroje ne jeten e tij, se ne fund te fundit, juve nuk jeni ne kepucet e njeriut qe ben vetevrasje (pra, nuk keni jetuar jeten e tyre).

Sa per "personalitet e medha" qe kane thene se veshtiresite qe kane patur i kane bere me te forte... me e shumta e tyre perpiqen te tregohen te zgjuar. Shume prej tyre nuk kane patur probleme sic tha Shpirta, dhe shume prej tyre flasin per probleme qe i kane shkaktuar vete (droge, etj.)... s'me vjen keq per keta njerez dhe nuk me duket sikur kane bere kush e di se c'fare.
    trendafila manushaqe
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

Eks-plorator Maska e kolombi
    Anėtarėsuar
    27-05-2003
    Vendndodhja
    Mes oqeaneve...............
    Postime
    3,720
    njeriu qe kryen nje vetvrasje eshte ai qe arrin ne kulmin e dobesise shpirterore
    keta njerez ose nuk e kuptuan vleren dhe rendesine e nje jete kurre ose nuk kishin as kurajo as force per te mbijetuar a per te dale nga erresira ku ishin futur
    "Meqe brenga eshte burimi i gezimit,mos vajto............"

GETE

Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Medh'hebet ne Islam.
    Nga ERIKSON nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-03-2009, 17:07
  2. Mendimi juaj pėr veten dhe mendimi i tė tjerėve pėr ju
    Nga hope31 nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 04-10-2006, 17:59
  3. Shkaqet e mjerimit tė Shqipėrisė
    Nga Iceberg nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 53
    Postimi i Fundit: 19-03-2005, 18:56
  4. Mendimi Ekstrem
    Nga green nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 18-11-2004, 11:28
  5. Mendimi demokratik nė vitet '30
    Nga erzeni nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 07-10-2002, 02:40

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •