A duhet postuar apo shkruar poezite kur edhe me femijet vrapojne pas fluturave apo te ecet me kohen, duke nenkuptuar edhe tematikat!!!???
A duhet postuar apo shkruar poezite kur edhe me femijet vrapojne pas fluturave apo te ecet me kohen, duke nenkuptuar edhe tematikat!!!???
Te gjitha jane thene
dikur eshte shkruar keshtu poezia per femije
Flutur, flutur vashe e bukur
ti e bardhe une e bardhe
lume pranvera qe ka ardh
Ti e kuqe une e kuqe
mbush livadhi me burbuqe
Ketu mund te kete edhe shkelje te ligjeve natyrore.
Femijet mund te rriten e te fillojne te shkojne ne shkolle pa pare flutur ne natyre, se c'ben ajo ne te vertete.
Flutura perndryshe nga biologet konsiderohet si nje nder insektet me te demshme te bimeve!
Te gjitha jane thene
neper kantiere
vendlindjen e ka
po banore deti
e vertet une jam
Thelle nder oqeane
rruget i perbij
sa me kurs nga jugu
e sa ne veri
Te gjitha jane thene
Une mendoj se brezat sa vijne dhe perparojne dhe jane edhe me te zhvilluar fizikisht, edhe me te zgjuar. Vete zhvillimi shoqeror kerkon disa standarte te tjera ,me te larta se sa na kerkoheshin neve.
Sot femijet mesojne gjuhe te huaj qe ne kopesht, lozin ne kalkulator dhe njohim me mire gjuhen e tij sesa ne te rriturit.Pra per mendimin tim , edhe letersia duhet te eci me kohen. Me duket se poezite me flutura dhe me fjale pa kuptim thjesht per rime, nuk sjellin asgje per intelektin ne formim te femijes.Per mendimin tim poezite, tregimet, perrallat duhet te jene pak me komplekse, te nevojisin edhe fjale te reja me shpjegimet perkatese dhe me kuptime- morale(morali i fabules) Femijet kuptojne shume me shume se sa duam ne te pranojme. Na duket sikur jane te vegjel dhe "budallenj" por PSE-te e tyre ndonjehere na zene aq ngushte sa nuk na e merr mendja.
Une mendoj se te gjitha duhet te jene interaktive, jo thjesht fjale te hedhura me rime por me shume pergjegjesi sepse qe ne femijeri fillojne te krijohen idete e para, estetika, normat e moralit, gjykimi, llogjika, deshirat per nje forme apo nje tjeter te artit.
Une kam menduar te shkruaj edhe per femije por asnjehere nuk e kam marre me seriozitetin e duhur.
Letersia per femije nuk eshte aq e thjeshte. Imagjinata e tyre eshte aq e madhe dhe fantazite aq te gjalla sa ke te besh me nje juri shume te veshtire per te te pranuar si shkrimtarin e tyre.
Laguna Blu
SHpirta , cuni im ne cerdhe kishte vizatuar 9 xhuxha, perderisa edukatorja per kete e kishte qortuar.
Cuni im ka 5 vjet.
Ai ia kishte thene ne fytyre.
Po mire ate perrallen qe na lexove, pse aty jane shtate , edhe une dua te bej 9 dhe i kishte bere.
Per cudine time edukatorja e kishte vene ne skene borebardhen.
Cunin tim e kishte bere njerin nga Xhuxhat, po kesaj radhe meqe kishin deshire te merrnin pjese ne shfaqje te gjithe ishin bere xhuxha 11 djem, te tjerat vajza: lule apo edhe ndonje kafshe tjeter.
Mbase ishte qendrimi i cunit tim , po nuk jam i sigurte.
kur munden te paraqiten 7 xhuxha pse te mos paraqiten edhe me teper.
Ai kishte meduar se ai , cuni im dhe nje shoqe e tij e kopshtit edhe ata mund te beheshin xhuxha!!!
Te gjitha jane thene
Ok dhe cfare do te thuash me kete?
Shume mire qe i beri te gjithe xhuxha , nese ashtu donte ai, sepse me pas i ngelet hatri dhe fillojne te qarat.
Femijet duhen lene te lire ne imagjinarta dhe fantazi. Ke te them edhe une , jam shume dakort.
Nuk e di nese te kam kuprtuar.
Laguna Blu
Ne Zvicer , ne vendin e cokoladave , lopa nuk eshte lope e zakonshme, te gjithe femijet e qytetit mendojne se lopa e cokoladave "milka" vertete ka ngjyre vjollce.
Ashtu kane deshire ta njohin
Te gjitha jane thene
Hehehhehe e di kete
Po cfare te them une ! Une mendoj keshtu sic thashe.
Sigurisht qe do duhet perzgjedhje sepse nuk mund t'i fusesh te tere ne nje kazan. Varet nga prindi se cfare do i ofroje femijes. Por prape them se duhet kaluar pak mbi nivelin e bazes. Nuk them te mos leme fantazine te punoje. Lopa ngjyre vjollce le te mbetet e tille. Edhe miti i Plakut te vitit te ri eshte i fuqishem , pavaresisht se nuk eshte i vertete si fakt. Jane disa fantazi te cilat nuk mund t'i injorojme dhe t'i luftojme sepse ato bejne pjese ne boten e femijeve. Edhe Liza ne boten e cudirave, eshte nje fantazi, sepse nj vajze e vogel, sado e vogel nuk hyn dot ne labirinthet e nendheshme , por ama ka nje kuptim e gjitha, meson dicka qe aty, pavaresisht se eshte joreale. Une nuk them tregojme vetem gjera reale ,sepse atehere nuk do quheshin perralla. Nepermjet fantazise dhe personazheve qe fluturojne apo qe behen te padukshem , apo kafsheve folese, lopeve vjollce, te transmetojme dicka. Jo llafe te kota pa buke.
Laguna Blu
Nje dite femija i kerkoi nenes se tij t'i blinte nje shpate. Arsyetimi i femijes ishte ky: Te gjithe femijet kane shpate, vetem ai nuk kishte.
Dhe mamaja ia bleu nje shpate.
Pasi i bleu shpaten, femija kerkoi edhe mburoje , arsyetimi: Te gjithe kane mburoje , vetem une nuk kam mburoje , mama te lutem me blej nje mburoje!
Dhe mamja, kuptohet, ia bleu edhe mburojen.
Mama , mama kur kam shpate dhe mburoje dua edhe nje revolver , te gjithe mama kane shpate, mburoje dhe revolver.
Blema mama blema nje revolver.
Mamaja ia bleu edhe revolverin dhe siē tregon (Eqremi) femija nuk ndaloi me kaq !!!
Mama kur kam mburoje shpate dhe revolver dua edhe plumbat, te lutem mama i dua edhe plumbat .
Mamja se fundi ia bleu edhe plumbat.
Tani femija kishte:
Shpate
Mburoje
Revolver dhe plumba per koken e tij!!!
A vijme tek fjalet e mia qe femijet nuk jame me si me perpara , lulebore dhe flutura shumengjyreshe?
Eshte e trishtuar.
Laguna Blu
Krijoni Kontakt