Per vete une nuk e konsideroj te ndaluar daljen ne fotografi dhe per kete arsye kam dale me mijera here.
Thote profeti muhammed a.s " Nese Zoti i do te miren dikujt i jep kuptim te holle ne fe.
Mirembetsh Deshmues.
Per vete une nuk e konsideroj te ndaluar daljen ne fotografi dhe per kete arsye kam dale me mijera here.
Thote profeti muhammed a.s " Nese Zoti i do te miren dikujt i jep kuptim te holle ne fe.
Mirembetsh Deshmues.
Injoranca nuk zhduket me top
Ne disa gjera qe ju permendi kini te drejte, mbase une e kam tepruar pak me shaka. Por persa i perket ndalimit te piktures se njeriut dhe kafshes, kete nuk e thote Deshmuesi, por nje mysliman me emerin ORKU. po te sjell konkretisht fjalet e thena prej Orkut, tek teme me titull: "Feja me e persosur dhe reale islami", ku Orku ne psotin #49 thote:
" Islami muk e ndalon pikturen, ndalon ate qe RIPRODHON njerezit dhe kafshet.
Post:#50. " Shkurt ndalon PIKTURIMIN e NJEREZVE apo te KAFSHEVE...."
Une nuk e nxora nga mendja ime por e solla plotesisht ashtu sic Orku e ka thene tek faqja juaj Islame. Megjithate une do te periqem dhe do ta gjej edhe vargun ne kuran , ku flitet per kete problem dhe mendoj se Orku ka te drejte ne ato qe pohon.
Persa i perket shakave qe kemi bere me njeritjetrin le te mbeten ne aspaktin e shakave.
Me respekt Deshmuesi
o deshmues i rreme ose deshmitare i rrem prandaj me pyete aty lart tek pyetja as e kisha lexuar kete temen e te shkruajta pa e pare kete tani kujtova se shkruaje sinqerisht po ti shkruake me qellim dakort edhe atje te thashe edhe ketu po te shkruaj fotografia per pashaporta eshte lejuar sipas mendimit te dijetareve kurse kur behet objekt adhurimi si statujat ose ikonat eshte e ndaluar per kete ka thene muhamedi a.s nese e shikoni fotografine time shkeleni me kembe. dhe ne nje tjeter hadith ka thene mos me adhuroni mua ashtu sic bejne krishteret me isain(jezusin) birin e merjemes(marien) por thoni qe jam rob dhe i derguar i Zotit.
ose ne kuran thuhet "Ata i konsideruan ahbaret(prifterinjte cifute) dhe ruhbanet(prifterinjte e krishtere) dhe isain(jezusin) birin e merjemes per Zota pervev Allahut".
kur e pyeten o derguar i Allahut ne me perpara nuk i kemi adhurua ato (prifterinjte)muhamedi a.s i tha a nuk ua lejonin ato te ndaluaren edhe ua lejonin te ndaluaren edhe ju i ndiqnit ato.pra shikoji kishat si jane mbushur me ikona shen pjetra shen thomate edh me merjemen e adhurojen i thijne nena Zotit jezusit Zot .I PASTER ESHTE zOTI TE JET AI NJERI DHE ME MANGESI.PO DESHE HERES TJETER DO TE TREGOJ NE BIBEL PER NDALIMIN E PIKTURAVE OSE PYET DESHMITARET E JEHOVAIT VETEM MOS U ZINI
DESHMUESIT Disa dite me pare ne temen" feja Islame fe reale dhe e persosur" me pyete se a eshte e ndaluar pictura ne islam.Une te pergjegja por,postimi im u fshije me te drejt nga moderatori pasiqe paralajmerimi ishte se nuk do te lejohet te dilet nga tema e zgjedhur.Pranda e pashe te arsyeshme qe ketu te postoj edhe nje here postimin tim te meparshem.Deshmues,Qendrimet teorike te Islamit Ai eshte All-ahu qe krijon nga asgjeja,Ai i Cili cdo gjeje i jep forme... dhe verseti i cili i drejtohet Isa-ut a....Dhe me lejen time bere(krijove) nga balta dicka ne forme te zogut...(LIX,24 dhe V,110)nuk permban qendrim armiqesor ndaj piktures dhe krijmtaris,sepse njeriu ishte kreativ,prandaj , Zoti ate e zgjodhi te jete mbikqyres(Halif)mbi siperfaqe te tokes.
Edhe nese ekziston tradita e Profetit Islam kunder piktures,ajo ne ate kohe ka qene nje arme kunder pabesimtareve te cilet kan adhuruar ate cka vet kane krijuar.Ne Islam eshte qendrimi se cdo gje eshte shenje perveq Tij(Zotit). Prandaj shenja ne kuptimin e plote eshte vetem ajo qe ka fuqi ne lavdimin dhe madherimin e Zotit
Imitimi i fillesave te Hyjnis apo Shembelltyres se Sterlashte eshte e mundshme vetem nese i dijme te tille ashtu siq jane ne te vertet,sepse nese ne vete nuk i kemi pare,parafytyrimet tona te bazuara ne mendim,ateher do tė jene te gabueshme.Nuk mund ta dijme pasqyrimin e asnje sendi nese nuk e dijme se ēka eshte ajo qe eshte i pasqyruar.Prandaj eshte e mundshme qe ta pranojme qendrimin se Vertetesia mbetet plotesisht e panjohur,edhe nese figurat e dukurive jane te qarta.Ne kete rast shikuesit madje edhe artistet ndjekin imitimet tė cilat nuk jane te lidhura me Burimin Hyjnor,veēse jane kopje te kopjeve. Duke pare se vetem Zoti eshte i bukur dhe se ēdo bukuri tjeter rrjedh nga lidheshmeria me Perplotesin,figurat fitojne bukurine vetem neper shenjat te cilat i lidhin dhe i perkthejne ne te vertetat e larta.Duke qene se shembelltyrat e amshueshme jane mbi ndjenja (metafizike) dhe te padukshme,eshte e qarte se jo me vrojtim por me veshtrimin shpirteror,ata patjeter duhet te jene te njohur.prandaj plotesisht eshte e kuptushme klithja:mos e vizatoni Mesihin (Isaun),sepse e mjaftueshme eshte nje poshtersi gjate personifikimit!te cilen e ka deklaruar Ipeshkvi Asterie (Migne,potrologia gracea XI,167.)Dhe plotesiht eshte e kuptueshme perse piktoret muslimane ju kane shmangur picturimit te njerezve,edhe nese nuk ka qene e ndaluar me Kuran,por eshte i ndaluar adhurimi i tyre(apo besimi se prej saj mund te vje ndonje e keqe apo e mire)Une personalisht jam laik ne kete lami,por mendoj se piktura eshte aq e fuqishme sa mund te komunikoj me shpirtin e gjithe njerezimit,sepse shumellojshmeria e kulturave te ndryshme,ne realitet,shpie nga origjina e perbashkt e kultures se njerezimit.Ta kemi parasysh pikturen Kineze,Egjiptjane,Latinoamerikane dhe shume tj.Ne me teper e duam dhe e kuptojme pikturen tone,porse edhe te tjerat i duam dhe i kuptojme.Sipas mendimit tim,cdo popull per ta ruajtur identitetin e vet dhe,gjithashtu,per ta shprehur me gjuhen e kultures se vet tere ate qe i fle ne shpirte,patjeter i duhet qe te gjej shprehjen e vet artistike.Ashtu siq shume shtete islame kane gjetur shprehjen e tyre nepermes minijatureve te tyre te njohur artistike.
Une kaq kisha mundur te spjegoja per artin ne Islam dhe qendrimin e saj.Edhe nese Zoti e di ma se miri.
HENDRIX. ps. Ky ishte postimi im i pare Deshmues a po!
Deshmuesit
Deshmues,ti me the se je artist dhe une te besova,prandaj e pashe te arsyeshme te shkruaj disa rreshte jo vetem per pikpamjen time per artin.Cdo artist paraqet boten per vete,e kjo mendoj se eshte virtyt i artit I cili ekziston ne qenien e tij.Po ti mundesohet njeriut te hedh nje veshtrim ne zemren e artistit,athere do te shihte nje bote me nje bukuri te rralle.Disa,kam pase rast te lexoje,kane definuar artin sikur thelbe i paster.Vertet kjo cubstance eshte shume e cmuar,vlefshmeria dhe dobia e se ciles nuk eshte vetem qe te terheq syrin dhe zemren e njeriut.Por shume sende,gjithashtu,terheqin syrin dhe zemren e njeriut dhe nuk jane art.Vertete,siq tha edhe ti ne postimin tend,kjo eshte nje dhurat dhe bekim i Zotit.E vertetesia e artit dhe,cdo lloji te artit,eshte se ajo i takon dhe eshte dhurate e Zotit.Edhe nese shfaqja e artit eshte e lidhur me kvalitetin e artikulimit te saj,kjo,megjithate,nuk eshte e tere e verteta e saj.Para vete aktit te shprehjes condron preceptimi dhe ndijshmeria e artistit,ne te cilen,ne te vertet eshte poenta.Pasiqe kuptohet bukuria dhe finesa e nje te vertete e cila permbane nijansa te shumta suptile te padukshme per ne,njerezit e thjesht,te cilet nuk jemi te kyqur ne procesin e krijimtaris artistike,artisti me nje fuqi te inspirimit dhe drites e cila shkelqen ne thellesin e qenies se tij shfaq dhe ekspozon ne drite e tere sterhollimin dhe pastertin suptile te njemendesis te saj.Pikerisht kjo mendoj se eshte art i drejt dhe i vertete,e cila eshte fryt e veshtrimit,refleksionit dhe zbulimit.Dhe vertet arti eshte dhurat e Zotit dhe njemendesi specifike.Eshte e natyrshme qe atij te cilit Zoti i,a dhuron kete bekim,si edhe ne rastin e bekimeve tjera,duhet te mare edhe pergjegjesi te cilat ajo i mbane ne vete.Sepse te dhenunit e Zotit eshte e lidhur me kryemjen e sherbimit Atij.Prandaj,kjo nuk do te thote se te gjitha detyrat jane domosdo e fese dhe ligjit te saj.Sepse ekzistojne edhe detyrat te cilat rrjedhin nga zemra e njeriut.
Arti nuk eshte nje gje e cila arrihet menjehere,apo me nje perpjekje te jashtezakonshme,nese njeriu nuk ka talent.Por ky talent nuk eshte veper e jona dhe arritja e jone,kjo eshte ajo qe na eshte dhene.Zoti ,I Lavduar eshte Ai,i Cili eshte shperndares i te gjitha bekimeve,pa mare parasysh ne kanalin ne te cilat ato orjentohen-shoqeri,rrethi,prinderit etj.Njeriu perpiqet,me mund dhe sinqeritet,por motivacioni dhe mundesia per tu perpjekur eshte pasoje e te dhenjes te bekimit nga Zoti,ashtu qe njeriu ne vete mund te zhvilloj talentin te cilin e ka te percaktuar nga Ai.
Ne kete shkrim,qellimi im,eshte te sygjeroi,ndoshta me pa te drejte ne rastin tend,dhe prandaj mos me keqkupto se mendoj ne pergjithesi,edhe nese besoj se edhe ti pajtohesh,se me me rendesi eshte qe te jemi njerez se artist.Ne cdo rast,para se te jete artisti artist,ai se pari eshte njeri,dhe ky njeri nuk mund e te mos kete pergjegjesi.Prandaj deytyrat prioritare te njeriut jane ato te cilat i ka ndaj njerzve tjere,edhe nese obligimet e tija jane edhe per natyren dhe rrethin e tij,por spari njeriu eshte me i pergjegjshem ndaj njeriut.Pranda nuk duhet te besohet ne sloganin arti per art por arti per njeriun dhe rrethin,shoqerin,familjen etj.Prandaj mendoj se nuk duhesh te sillesh ashtu siq sillesh,nese je artist dhe ke shpirte artisti.Nuk mundesh cdo here te kundershtosh te tjeret,nese don te kuptohesh dhe te te kuptojne.
mire mbetsh dhe beso se nuk kam asgje personale kunder teje,por mendoj se mundesh te jesh i merzitshem nese vazhdon me sjellje te tille.
HENDRIX
"Feja me e persosur"
Sa per te qeshur...
Tamam sikur te thote dikush, "Jam une me e bukura!"LoL!
trendafila manushaqe
ne dyshek te zoterise tate
me dhe besen e me ke
dhe shega me s'me nxe
Jo pse kane thene ashtu po ne vertet ashtu eshte feja Islame be qfare dush krahasimi shkencor,moral,edukativo arsimor etj... etj... nuk mund te gjesh si ate.
Edhe pse mundohen ta shuajn ate po ne realitet veq se po e bejen edhe me aktuale .
tung
Me intereson ta dij se kur ajo fisnikja zbulon b-ythen para burrit apo dashnorit gjate mardhenjeve sexuale,a i bie ndermend se kurani nuk lejon zbulimin?!
Duket se feja muslimane para lejon te zbulohen "private parts" sesa fytyra!
Ketu u ngaterrua tema krejt.
Tjeter gje shkruhet tek titulli i temes e tjeter gje ka brenda.
AH DESHMUES TU KANE NGATERRUAR KREJT LEMSHAT.
FEJA ISLAME LEJON TE ZBULOHET FYTYRA E FEMRES.Postuar mė parė nga unreal
Me intereson ta dij se kur ajo fisnikja zbulon b-ythen para burrit apo dashnorit gjate mardhenjeve sexuale,a i bie ndermend se kurani nuk lejon zbulimin?!
Duket se feja muslimane para lejon te zbulohen "private parts" sesa fytyra!
Moderuar
e leme me kaq - Henri
Krijoni Kontakt