Postuar më parë nga
juanito02
Prodhimi i vetëm bruto/neto i Shqipërisë: Urrejtja
02. 07. 2011 nga Kritika
Borxhi i huaj i Shqipërisë është sot më i madh se e tërë pasuria kombëtare e vendit. Po po, e dëgjuat mirë. Borxhi i huaj kushton më shumë se ç'kushton i gjithë vendi, me mace e me minj. Edhe sikur të shitet e gjithë Shqipëria (fusha, male, industri, gurë, rërë, det...., çdo gjë... edhe njerëzit) përsëri nuk paguhet dot borxhi i huaj. Teorikisht sot Shqipëria është e falimentuar. Ajo figuron juridikisht vetëm në bankat e huaja si garanci (mortgage)...
Sinqerisht nuk kuptoj si do shlyhet borxhi i huaj kur prodhimi i vetëm kombëtarë në vend është urrejtja. Keni dëgjuar të prodhohet gjë tjetër në Shqipëri veç urretjes? Asgjë tjetër. Bruto/neto, me shumicë/me pakicë, urrejtje, urrejtje... Kjo është industria e vetme që ka ngritur Berisha në vend.
Berisha shpreson të fitohet ndonjë qindarkë këtë verë nga turizmi, për të mbushur disi arkën e boshatisur të shtetit, kur turizmi ka vdekur edhe në vetë perlat e turizmit europian, Spanjë e Greqi - bota sot s'ka para për qejf, parate duhen për të mbijetuar.
Autostrada Shqipëri-Kosovë u bë si puna e asaj "hidh pesë lekë e hyn në valle, hidh sa të duash e s'del dot më". Berisha dështoi edhe me të. Ai po përpiqet ta perfundoj (me çdo super-kosto) që pastaj ta privatizoj për të paguar borxhin (vetëm borxhi i saj kushton sa gjithë Shqipëria). Por ajo rrugë s'ngopet me para, ha para, thith para, si puna e asaj "vrimës së zezë"..., vrimë që tani kërkon "kokë" për t'u ngopur...
Zot na ruaj si do përfundoj kjo histori. Shqipëria mund të shitet copa-copa nga bankieret e huaj europian, amerikan, rus, serb, arab, kinez, indian... Kush do e ndihmoj Shqipërinë me "bailout" si Greqinë? Askush, natyrisht...
* * *
Nuk ka ndodhur ndonjëherë në historinë tonë që një lider në pushtet të urrehet kaq shumë nga populli vet. Askush nga parardhësit e tij në pushtet, që nga koha e pavarësisë, nuk është urryer kaq shumë sa ky. Askush. As Enver Hoxha, përkundrazi Enveri sa ishte gjallë adhurohej (sidomos nga Berisha). Pas vdekjes u kuptua dëmi i madh që i kishte bërë vendit.
As Ramiz Alia, megjithëse lideri i fundit komunist në vend, nuk është urryer sa ky. Në kohën e Ramizit njerëzit protestonin kundër Enverit, jo kundër tij.
Kjo që po ndodh me këtë është e paparë. Lider akoma në pushtet me të tillë urrejtje popullore është e pa-precedent. Në këtë aspekt ai shembëllen disi me Çausheskun.
Madje ngjan shume me Çausheskun. Edhe Çaushesku e zhyti vendin në borxh të jashtëzakonshëm ndërkombëtarë, njëlloj si ky. Dhe pastaj iu a nxiju jetën njerëzve për të shlyer borxhin...
Krijoni Kontakt