Ekonomia po ecën me moton: "Për nesër, ka Perëndia..." (!)
Mora shkak që të shkruaj nga një njoftim në shtyp se qeveria ka nxjerrë në shitje një Bond 400 milionë euro. Kjo nuk përbën ndonjë gjë të madhe si metodë, pasi edhe shumë shtete të botës e praktikojnë si mënyrë për të gjetur burim parash.
Mirëpo më bëri përshtypje që qeveria dhe mazhoranca në parlament ka bërë fshehtas ndryshimin e ligjit që i jep të drejtë qeverisë me sekserët e saj, të rrisë ofertën për përqindjen e Bondit, nga 7.5% në 8.5%... Vetëm kjo rritje e "vogël" i kushton për 5 vjet taksapaguesve shqiptarë 20 milionë euro e më shumë...
Por, prapë nuk do të përbente ndonjë lajm kjo gjë, po të mos shikonim se vende të tjera si Kroacia, Çekia apo Polonia që kanë ekonomi më të konsoliduar dhe më të qëndrueshme se ne, e kanë shtyrë shitjen e Bondit financiar për më vonë, kur tregu të stabilizohet. Por Shqipëria bën insistim në tregjet europiane dhe botërore të financës që ta shesë sa më shpejt bondin e saj 400 milionësh ...!!
Pra, këtu qëndron puna. Kemi nevojë imediate për para. Arka e shtetit është bosh ose të paktën nuk ka mjaftueshëm para të likuidojë. Prandaj, Kuvendi dhe qeveria, fshehtas dhe me një shpejtësi marramendëse, kur e panë që bondi nuk po shitej dhe paratë duhen urgjent, e rritën tavanin me një për qind, me qëllim që të joshë blerësit t'i japin borxh Shqipërisë, me këtë përqindje më të lartë.
Si duket kjo ka ardhur edhe si kërkesë e dy sekserëve të qeverisë: Deutsch Bank dhe J.P.Morgan (ju kujtoj që kjo e dyta paraqet shumë frikë për tregjet botërore, pasi ka probleme likuidimi )..!
Po pse qeveria kërkon me insistim, borxhe kaq të mëdha dhe kaq të shtrenjta, kur deklaron se ia kemi hedhur krizës dhe se kemi një rritje dhe zhvillim ekonomik të lartë?! Insistimi i qeverisë, për ata që kuptojnë qoftë edhe pak nga ekonomia, ka vetëm një emër:
Dështim! Dhe qeveria e z. Berisha po përdor rëndshëm variantin e njohur: "merr nga njeri për të likuiduar tjetrin..."!!
Le të vemi me logjiken e qeverisë sonë dhe të themi, se në fund të fundit paratë janë përdorur për të rritur dhe zhvilluar ekonominë dhe mirëqenien e vendit.
Atëherë më lind e drejta të përdor këtu shprehjen shqiptare: "Mos i shtri këmbët, më shumë nga ç'ke të gjatë jorganin". Ekonomikisht, ky shtet këtë gjë ka bërë dhe po bën: Kemi hapur aq punë dhe kantiere sa nuk kemi mundësi t'i investojmë apo qoftë edhe t'i japim tek të tjerët t'i investojnë. Kjo situatë ka vetëm një emër:
Keqqeverisje! Kjo metodë duke hapur kantiere dhe duke i lënë përgjysmë është jo thjesht e gabuar dhe e papranueshme, por veç të tjerave është burim i pashtershëm i korrupsionit dhe pragu i parë i falimentimit të një vendi.
Me sa duket, për kryeministrin, më e rëndësishme se vetë përfundimi i veprave, ka qenë efekti që do të bënte propaganda mbi to, tek njerëzit. Por sot, këto vështirësi për investimet janë kthyer në makth për qeverinë.
Është gjetur rruga e shkurtër, bile dritëshkurtër: të merret borxh nga kushdo që mund të japë, me çfarëdo përqindje! Me këto para do të likuidojë borxhet e mara më parë dhe kështu vazhdon deri sa ta lejojnë apo t'i lejohet.
Për shumë ekonomistë, "loja" është e kuptueshme dhe nuk ia vjen që të zgjatemi, por varianti që ka zgjedhur ose më saktë që është detyruar të zgjedhë tani Berisha dhe ministri i tij i Financave, R. Bode, është "piramidizimi" i ekonomisë shqiptare, pa më të voglin dyshim...
Të gjitha sa thonë për rritje dhe për zhvillim, janë me një bazë prej rëre, që do të shemben, në momentin e parë që nuk do gjenden paratë në kohë. Për qeverinë e Shqipërisë me sa duket tashmë vlen shprehja: "Ta shtyjmë sot... Për nesër... ka Perëndia (!!)"
Leter e nenshkruar,Partizan Cene/Shekulli
Krijoni Kontakt