E paske pas seriozisht ti!
Une nga anglishtja e kam perkthyer dhe radhen fjaleve ua di por
Qenien e kam vendosur para Logjikes sepse jam ulur ne pankinen e joskeptikut, sepse besoj se ne themel eshte logjika ajo qe i sherben te qenit e jo te qenit logjikes. Ose me sakte te qenit i sherben vetes duke perdorur logjiken.
Kur kam thene "Jam sepse mendoj", thjesht e qarte kam thene "Jam sepse mendoj" dhe jo "mendoj pa kam vullnet te lire". Kjo bisede pavarsisht se nisi nga "vullneti i lire" koken e ka mbi filmin me te vjeter te botes joskeptik VS skeptik. Realiteti dhe iluzioni, e verteta dhe jo e verteta ndaj dhe permenda ate shprehje qe nuk vazhdohet te permendet thjesht per vlera muzeale. Sidoqofte do te dal dhe tek ajo pika te qenit perdor logjiken per te qene dhe renditja do te jete ashtu si e tha vertete Descartes sepse ajo shprehje ilustron pikerisht momentin kur "te qenit" perdor logjiken per te vertetuar veten.
Ti vazhdon t'a quash hipoteze "tezen qe po mbron" nderkohe qe une te thashe me siper se cfare eshte e nevojshme per nje deklarate qe te gezoje privilegjin e hipotezes. Pra na sill ndonje shembull se nuk eshte ende hipoteze.
Duhet te kuptosh qe une nuk po mundohem te mbroj te verteten (sepse mendoj se ajo s'ka nevoje per mbrojtje) por nuk po arrij te dot te bindem per deklaraten tende.
E kuptoj qe flet per nje iluzion total qe zevendesoka realitetin dhe me vjen mire qe ben kete sepse:
Qe te flasesh per nje realitet total qe zevendeson te verteten, ne rastin tone Jeten, ti je duke bere nje krahasim. Qe te besh krahasim ti duhet te nisesh nga nje piknisje dhe me nje deduksion minimal deklarata jote "Jeta eshte nje iluzion" implikon qe ti njeh nje jete tjeter e cila nuk eshte iluzion.
Si fillim kjo deklarate nuk te lejon te ulesh ne pankinen e skeptikeve te cilet mendojne se eshte e pamundur te gjendet e verteta dhe rrjedhimisht ajo nuk egziston.
Por une te lejoj te qendrosh ulur pergjysme ne pankinen e skeptikeve sepse kemi nevoje per dije.
Pra meqenese ti "deklaron" qe Jeta eshte nje iluzion, dua te me flasesh shume per ate jeten tjeter qe ti njeh e nuk na qenka iluzion. Ne te vdekshmit nje jete njohim, n'dac' ne realitet, n'dac' ne iluzion total nje jete njohim. Ndaj na ndihmo te njohim.
Mos harro qe po flasim per deklaraten "jeta eshte nje iluzion" pasi ti e perdore fillimisht si pergjigje ndaj pyetjes "perse jeton nese nuk beson ne vullnetin e lire".
Prova per vullnetin e lire eshte ftesa per vetvrasje qe t'u be 2 here. Nje here nga une me shaka e nje here tjeter nga kulla me me pak shaka. Vetvrasja eshte ajo qe e ndan njeriun nga kafsha (te cilat vazhdojne te konsiderohen si qenie qe nuk kane vullnet te lire).
Filmi i njohur:
Vullneti i lire dhe iluzioni nderthuren qarte ne parashikimin qe do te te bej. Nese dikush vret veten trupi i tij nuk do te kete me jete. Nese ti arrin te me provosh qe ky eshte nje iluzion dhe ne trupin e ti ka ende jete at'here ti provon qe e verteta egziston, por ndodhet diku tjeter dhe nuk je me skeptik.
Eshte shume e vertete qe iluzjoni dhe e verteta kane nje unifikues, dhe ai eshte njeriu. Po ashtu eshte shume e vertete qe ato nuk mund te egzistojne dot pa njera-tjetren. Klecka eshte se nese ato nuk egzistojne dot pa njera tjetren dmth qe e e verteta eshte e vertete dhe iluzjoni eshte i vertete. Nese iluzjoni eshte i vertete athere ai s'eshte vecse nje iluzjon. Por qe te mos qorrollepsemi shume :
Praktikisht :
Qe e verteta te egzistoje ajo nuk ka nevoje e as mundohet te hedhe poshte iluzjonin por i mjafton te provoje veten ne realitetin e saj.
Ndersa iluzjoni nuk verteton dot pranine e tij pa ndihmen e te vertetes sepse ai nuk provon dot veten pa deduksion. Pra iluzjoni mbahet gjalle vec duke rrezuar te verteten duke provuar veten indirekt ne cilindo realitet qofte, ndersa e verteta ne realitetin e saj nuk ka nevoje te hedhe poshte iluzjonin per te deduktuar qendrueshmerine e saj, ajo ben parashikime te cilat vertetohen me ane te eksperiences se limituar njerzore...
(e verteta sipas perkufizimit te Adlerit gjithmone)
Keshtu qe duam s'duam dalim prape tek iluzjoni yt zevendesues i realitetit qe njoh une...
Dhe une mbes tek teza ime fillestare qe nese iluzjoni egziston, ai eshte iluzjon dhe cdo produkt i tiji eshte iluzjon.
Me perkufizo pak te lutem termin "iluzjon" dhe po pate kohe tregome pak si funksioni logjika jote per te arritur ne perfundimin qe "Jeta eshte nje iluzjon".
Gjithashtu te ftoj te shkurtojme gjatesine e posteve.
Krijoni Kontakt