Close

Rezultati i Sondazhit: ABORTI : MĖSHIRĖ APO VRASJE ?

Votues
28. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Meshire

7 25.00%
  • Vrasje

6 21.43%
  • Asnjera

15 53.57%
Faqja 5 prej 10 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 100
    i/e regjistruar Maska e alumni
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Postime
    203
    Aborti, Kush ka te drejten e jetes ???

Nuk dua te bej shpikje e racionalizime, por kur behet fjale per abortin, behet fjale per ndalimin e jetes ne embrion, vdekjen, dhe jo per jeten, e aq me teper te drejten e jetes.

Kur behet fjale per te zgjedhur midis jetes apo vdekjes te nenes prej femijes qe mban ne bark, ahere edhe ketu behet zgjedhja e zgjidhja ne emer te jetes, dileme morale e forte edhe kjo, e cila ka per favor nenen.

Abortimi eshte vrasje, ndonese pa kallash; eshte ekzekutim i nje denimi me vdekje pa e pyetur, nxjerre ne gjyq viktimen e mjere; eshte amoral.
    alumni,

gjithmone nxenes

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Vendndodhja
    Po bredh ne koken tende tani!
    Postime
    1,269
    Aborti mjekėsor
    Ėshtė i ngjashėm me njė dėshtim spontan. Metoda mund tė pėrdoret deri nė javėn e nėntė tė barrės dhe rekomandohet veēanėrisht nė gratė qė kanė fėmijė. Metoda u pėrdor pėr herė tė parė nė vitin 1992 dhe qė atėherė ka fituar mjaft popullaritet. Nė 1998 pothuajse njė e treta e aborteve kryer me kėtė metodė.
    Aborti mjekėsor fillion kur gruaja gėlltit tableta abortifikuese gjatė njė vizite tek mjeku. Pasi ka marrė tabletat mund tė kthehet nė shtėpi. Pas dy ditėsh gruaja duhet tė vijė pėrsėri nė spital pėr tė marrė ilaēe tė cilat do tė shkaktojnė kontraktimin e uterit ( mitrės). Ndonjėherė gruaja ka dhimbje tė ngjashme me ato tė ciklit dhe pėr kėto i jepet ilaē (e) kundėr dhimbjes me kėrkesėn e saj. Pas pak orėsh ajo do tė paraqesė gjekrrjedhje tė shoqėruar me nxjerrjen jashtė tė membranave mukoze tė fetusit. Gruaja duhet tė rrijė nė spital edhe 4-6 orė nėn vėzhgim.

Aborti kirurgjikal
    Kjo metodė pėrdoret deri nė javėt 12-13 tė shtatzanisė. Pėr gratė (vajzat) qė s’kanė patur fėmijė kėrkohet trajtim paraprak me tė ashtuquajtarin zgjerues Laminaria i cili vendoset nė kanalin e qafės sė uterit. Gjatė njė periudhe prej 4 orėsh, zgjeruesi rritet ngadalė nė volum duke zgjeruar kėshtu kanalin e qafės sė mitrės.
    Para abortit gruas (vajzės) i bėhet njė injeksion me qetėsues. Proēedura mė e pėrdorur ėshtė pastrimi (kyretazhi) me anė tė thithjes gjithashtu e njohur me emria heqja menstruale. Ajo kryhet zakonisht nėn anestezi lokale ose tė pėrgjithshme kėshtu qė nuk ka dhimbje. Aborti kryhet nga njė gjinekolog dhe kėrkon afėrsisht 10 minuta kohė. Pas abortit gruaja duhet tė rrijė nė spital dhe disa orė tė tjera. Rrallė duhet qė tė qėndrojė nė spital dhe gjatė natės, zakonisht gruaja (vajza) kthehet nė shtėpi po atė ditė.Gruaja (vajza) mund tė ketė gjakrrjedhje pėr rreth 10 ditė pas abortit kirugjikal. Hemoragjia ėshtė zakonisht mė pak se gjatė njė cikli normal.

Aborti i vonuar
    Pasi njė grua (vajzė) ka kaluar javėn e trembėdhjetė tė shtatzanisė metodat e thjeshta qė ishin tė vlefshme nė abortin e hershėm nuk mund tė pėrdoren mė. Aborti i vonuar pėrmbledh 3 faza:
    1. Njė fazė pėrgatitore qė ka tė bėjė me zbutjen e kanalit tė qafės sė uterit.
    2. Stimulimi i kontraktimit tė uterit me metoda tė ndyshme si: injeksion direkt nė uter nėpėrmjet shtresave tė barkut ose nėpėrmjet kanalit tė qafės sė uterit. Ilaēet mund tė jepen dhe nė venė ose direkt tableta tė vendosura nė qafėn e uterit. Kur uteri fillon tė kontrakohet rregullisht fetusi del jashtė. Kėto kontrakime mund tė shoqėrohen me dhimbje tė medha tė cilat mund tė shkaktojnė tė vjella. Pėr tė lehtėsuar dhimbjet. Shumė lloje ilaēesh kundėr dhimbjes mund tė pėrdoren.
    3. Faza e tretė ka tė bėjė me heqjen e placentės. Shpesh placenta del bashkė me fetusin. Nėse ka gjakrrjedhje tė madhe ose pjesė tė placentės mbeten nė uter njė kyretazh (pastrim) ėshtė i domosdoshėm. Ai zhvillohet nėn anestzi tė pėrgjithshme ose lokale pa asnjė dhimbje.
    Pėr tė parandaluar rrjedhjen e qumėshtit gruaja ka nevojė pėr trajtim mjekėsor. Pas abortit njė vizitė tjetėr planifikohet me mjekun ose maminė pėr tė parė nėse gjithēka shkon normalisht. Zakonisht nuk duhet pushim mjekėsor pas abortit. Megjithatė, gruaja ėshtė e kėshilluar tė mos bėjė punė tė vėshtira dhe tė lodhshme nė periudhėn menjėherė pas abortit.

i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Estellės

Moj Estella, si ti marrim kėto infarmata qė i solle, kujdes se ēfarė porosie po u jep! Me fjalė tė tjera, jepe njė mendim tė shkurtėr personal, sepse kėshtu po del se me tė gjitha ēka shkruan pajtohesh dhe ua porosit tė tjerėve (tekstet qė i ke sjell nuk janė informata tė plota - ėshtė vetėm njėra anė e medaljes).

Mirė mbetsh!
    IHS

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,269
    I dashur Shpresmir

I kam ftuar te gjithe jo vetem te shkruajne cka mendojne por gjithashtu te sjellin edhe fakte dhe informacion te ndryshem per ceshtjen. Une kam sjelle njeren ane, dikush tjeter mund te sjelli anen tjeter.

Nje gje kam vene re, shumica e doktoreve, psikologeve, e shume ekspertave te tjere jane pro abortit. Sigurisht ka disa limite por mbizoteron por-aborti.

Nuk kam shtyre dhe nuk dua te shty apo te imponoj mendimet e mia tek asnje. perkundrazi une thjesht kam sjelle informata qe njerzit te shohin te dyja anet e cdo situate.

Mos u merzisni nga informatat qe kam sjelle une ketu. N.q.s ju keni informacion per anen tjeter te kesaj teme silleni ketu. Sa me shume informacion aq me mire.

Shpresmir kam respekt per ty i dashur.

Moderatore
    Anėtarėsuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    Nuk jam me mendimin qe nena ka te drejte te beje cfar te doje me femijen qe ka ne bark. Une i referohem gjithnje thenieve te mencura te gjyshes time "nuk mundesh me mbyt te madhin dhe mbyt te voglin", ku i "madhi" konsiderohet femija i lindur. Ne rastet e shtatzanise me probleme mendoj se duhet nderprere shtatzania.
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,269
    Po babai i femijes a munded qe edhe ai te shfaqi mendimin e vet Mina? Apo pune e madhe, sna bie ndermend ne per te atin, ai le te mendoje c'fare te doje.
    Po sikur babai te mos e donte femijen dhe nena ta donte dhe kur femija te lindte nena ti kerkonte ndihme babait te femijes per ta rritur apo edhe ndihme financiare? Perdersia babai i ka dale borxhit atehere ate person atehere shteti dhe ligji nuk duhet ta detyroje qe ai te paguaje per rritjen e kesoj femije. Si mendoni ne raste te tilla?

Rrofte Shqiperia! Maska e E1m9m8m2A
    Anėtarėsuar
    18-05-2002
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    45
    Nuk e di se si do te veproj anese do te gjendesha perpara nje gjendje te tille ...
    Nuk jam kundr abortit por ama vete nuk do te doj akurre te isha ne nje situate sepse do te thote te shkaterrosh jeten pergjithmone ...
    Por fakti eshte se ka disa situata qe nuk mund ti shmangesh .... Si duhet te vepronte nje 15 - vjecare e mbetur shtatzene nga nje perdhunin .... nuk mund ti thuash ta mbaje femijen ... sepse eshte femi per vete ... Nuk e di po mus me duket jashtezakonisht e veshtire te flas me me siguri per kete teme pasi nuk do doja kurre te arrija aty ku nuk dua ...

Keshtu per te evituar keto situata o njerez te mire PERDORNI PREZERVATIVIN ...
    Do as you wuold be done by!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    230
    Tjeter eshte ceshtja nese femija do te kete kushte te mira/mjaftueshme per t'u rritur dhe tjeter eshte ceshtja nese aborti eshte i pranueshem ose jo.

Perdhunimi, shtatezania e vajzave minorene nuk jane arsye per te bere abortin te pranueshem, pasi nga do qe te rrotullohet diskutimi aborti eshte vrasje e femijes. Te abortosh per shkak te ketyre arsyeve eshte t'i pergjigjesh krimit me nje krim akoma edhe me te madh.

As nena dhe as babai nuk kane te drejte t'ia marrin jeten femijes se tyre, qofte ky femije ende i palindur.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,269
    prezervativi nuk eshte gjithe i sigurt apo e vetmja rrugezgjidhje.
    Berat po te ishte vajza jote ajo e perdhunuara apo motra jote apo edhe ti vete si femer c'fare do te beje?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    230
    ===
    Berat po te ishte vajza jote ajo e perdhunuara apo motra jote apo edhe ti vete si femer c'fare do te beje?
    ===

Une nuk kam moter, jam mashkull dhe tani per tani nuk jam i martuar dhe nuk kam femije. Megjithate, ne pergjigje te pyetjes tende, do te beja gjithcka qe femija te mos abortohej.

Faqja 5 prej 10 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Aborti
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 26-09-2009, 11:26
  2. Gruaja nė Islam
    Nga Xhenneta-Morina nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 23-08-2009, 19:32
  3. Kushtetuta e Republikės sė Kosovės
    Nga YlliRiaN nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 01-04-2009, 19:17
  4. A duhet tė legalizohet aborti?
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 27-02-2006, 18:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •