Në një fjalim për ditëlindje, Twain foli për zakonet, të qeshurat dhe domosdoshmërinë e shijimit të paqes.
Në fjalimin e tij të ditëlindjes, Twain u uroi miqve të tij lumturi kur të arrinin moshën e tij, duke i këshilluar të mos e krahasonin veten me të tjerët. Biblioteka e Kongresit
Nga Jeff Minick
8/9/2025
Më 5 dhjetor 1905, 170 miq dhe shkrimtarë u mblodhën në Delmonico's në Manhattan për të festuar ditëlindjen e fundit të 70-vjeçarit Mark Twain. Presidenti Theodore Roosevelt dërgoi një telegram urimi dhe lavdërimi, shtypi e pasqyroi ngjarjen në gazeta dhe njerëz nga e gjithë vendi e përshëndetën Twain si humoristin dhe rrëfimtarin kryesor të Shteteve të Bashkuara.
Por nuk është ky rast i shkëlqyer që mbahet mend aq shumë sa fjalimi i Twain-it para audiencës atë mbrëmje. Ai ishte në një formë të shkëlqyer komike, duke reflektuar mbi "kohën e jetës kur arrin një dinjitet të ri dhe të tmerrshëm" dhe duke shkaktuar shpërthime të qeshurash nga turma. Në atë fjalim, ka shumë mençuri mbi plakjen, disa prej të cilave vetëm nënkuptohen, që mund t'u sjellin dobi disa prej nesh sot.
Të ftuarit u mblodhën në darkën e ditëlindjes së Mark Twain në Delmonico's, New York City, më 5 dhjetor 1905. Biblioteka e Kongresit
Zakonet e Twain-it
“I kam arritur shtatëdhjetë vitet e mia në mënyrën e zakonshme: duke iu përmbajtur në mënyrë strikte një skeme jetese që do të vriste këdo tjetër”, tha Twain atë mbrëmje. Ai theksoi se në historitë e treguara nga “të moshuarit llafazanë, ne gjithmonë zbulojmë se zakonet që i kanë ruajtur ata do të na kishin prishur” dhe se “nuk mund ta arrijmë pleqërinë me rrugën e një njeriu tjetër”.
Pastaj ai shpjegoi zakonet që praktikonte, të cilat mund të ishin helm për të tjerët, duke filluar me rutinën e tij të gjumit. “Që nga mosha dyzet vjeç kam qenë i rregullt në shkuarjen në shtrat dhe në zgjimin tim - dhe kjo është një nga gjërat kryesore. E kam bërë rregull të shkoj në shtrat kur nuk kishte më askënd për t'u ulur; dhe e kam bërë rregull të zgjohem kur duhej. Kjo ka rezultuar në një rregullsi të palëkundur të parregullsisë. Më ka shpëtuar shëndoshë e mirë, por do të dëmtonte një person tjetër.”
Disa nga zakonet e përditshme të Twain ishin të pazakonta, por ai i inkurajoi lexuesit e tij të gjenin stilin e jetës që funksiononte më mirë për ta. Biblioteka e Kongresit
Për të ngrënën, Twain tha: “Për tridhjetë vjet kam pirë kafe dhe bukë në orën tetë të mëngjesit, dhe asnjë kafshatë apo darkë deri në orën shtatë e gjysmë të mbrëmjes.” Alkoolin, pohoi ai, mund ta pranonte ose ta linte: “Nuk kam asnjë rregull për këtë. Kur të tjerët pinë, më pëlqen të ndihmoj, përndryshe mbetem i thatë, nga zakoni dhe preferenca.”
Pirja e duhanit nga ana e tij, të cilit ai i kushtoi vëmendje të konsiderueshme, do të tmerronte shumë nga turma e sotme e ndërgjegjshme për shëndetin, të moshuar a të rinj. "E kam bërë rregull të mos pi kurrë më shumë se një puro në të njëjtën kohë... gjithmonë ka qenë rregulli im të mos pi kurrë duhan kur fle dhe të mos përmbahem kurrë kur jam zgjuar." Ai vuri në dukje, "Do të pranoj, këtu, se e kam lënë duhanin herë pas here, për disa muaj në të njëjtën kohë, por nuk ishte në parim, ishte vetëm për t'u mburrur; ishte për të shtypur ata kritikë që thoshin se isha skllav i zakoneve të mia dhe nuk mund t'i thyeja lidhjet e mia."
Sa i përket ushtrimeve, harrojeni. “Nuk kam bërë kurrë ushtrime, përveç gjumit dhe pushimit, dhe nuk kam ndërmend të bëj kurrë. Ushtrimet janë të neveritshme. Dhe nuk mund të sjellin asnjë dobi kur je i lodhur; dhe unë isha gjithmonë i lodhur. Por le të provojë një person tjetër rrugën time dhe të shohim se si do të dalë.”
Twain në shtrat në vitin 1906. Ai pretendonte një orar të çrregullt gjumi, duke shkuar në shtrat vetëm kur nuk kishte më askënd për të folur dhe duke u zgjuar vetëm kur ishte e nevojshme. Biblioteka e Kongresit
Ndiq rrugën tënde
Duke filluar nga fillimi i fjalimit të tij, Twain kthehet te një pikë kryesore: “Tani dëshiroj ta përsëris dhe ta theksoj këtë maksimë: Nuk mund ta arrijmë pleqërinë me rrugën e një tjetri.”
Kur ne që jemi plakur e krahasojmë veten në mënyrë të favorshme ose të pafavorshme me bashkëkohësit tanë - "Ai është në formë shumë më të mirë se unë!" "Jam i lumtur që nuk kam nevojë të përdor një mbështetëse për ecje!" "Si ia del ajo të pijë një shishe verë çdo natë!" - duhet të mendojmë për maksimën e Twain. Ai e kuptoi se plakja, ashtu si vetë jeta, është një kombinim i pashpjegueshëm i fatit, gjeneve dhe zakonit, dhe se ushqimi i një njeriu është helmi i një tjetri.
Vështrimi i Twain është veçanërisht i rëndësishëm në epokën tonë të mediave sociale. Gjyshi i dashur që lexon lajmet për një 80-vjeçar që vrapon në maratona merr një goditje në vetëvlerësimin e tij, i pavetëdijshëm se plaku që kishte ngrënë kilometrat shumë kohë më parë e kishte humbur dashurinë e fëmijëve të tij. Gruaja që kaloi 40 nga 75 vitet e saj duke punuar në repartin neonatal të një spitali sheh një bashkëkohës në Facebook që duket 30 vjet më i ri dhe ndjen zili, duke harruar se ka triumfuar në jetë duke ndihmuar në sjelljen në botë të mijëra foshnjeve.
Shmangni krahasimet dhe do të jemi më të lumtur.
E qeshura është vitamina më e mirë
Në moshën 89 vjeç, personaliteti i dashur i filmit dhe televizionit, Betty White, shkroi për plakjen: “Nëse dikush nuk ka sens humori, është në telashe”.
Në kohën kur ai qëndroi para admiruesve të tij në atë festë të 70-vjetorit, Twain kishte vuajtur nga fatkeqësitë financiare dhe vdekjen e disa të dashurve, përfshirë një vajzë që ai e adhuronte, Susy, dhe gruan e tij Olivia, për të cilën Twain shkroi : "Unë jam një njeri pa atdhe. Kudo që të ishte Livy, ai ishte vendi im". Cinizmi i hidhur i viteve të tij të mëvonshme në lidhje me Amerikën, fenë dhe qeniet e tjera njerëzore pasqyronte ato tragjedi dhe pikëllimin e tij të errët.
Megjithatë, në të njëjtën kohë, siç mund ta shohim në fjalimin e tij në Delmonico, sensi i humorit të Twain dhe vlerësimi i tij për absurdin nuk e braktisën kurrë. Aftësia e tij për të qeshur, shpesh e drejtuar ndaj vetes, e frymëzoi atë në pleqëri.
Komediania Phyllis Diller bënte shaka rreth plakjes, e cila është pjesë e aktrimit të saj. “E kupton që je i vjetër kur dikush të komplimenton për këpucët e tua prej aligatori, dhe ti je zbathur”, “Jam në një moshë kur shpina më del më shumë se unë” dhe “Kam kaq shumë njolla në mëlçi, sa duhet të ha edhe pak qepë”, ishin vetëm disa nga batutat e saj që tallnin dhimbjet dhe dhembjet që na vijnë të gjithëve ndërsa makineria konsumohet.
Siç tha Twain, “Mosha është një çështje mendjeje mbi materien. Nëse nuk të shqetëson, nuk ka rëndësi.”
Një furnizim i mirë me humor na ndihmon të mos shqetësohemi.
Twain duke hipur në një karrocë të hapur me miqtë, rreth vitit 1865. Fotosearch/Getty Images
Problemet u kthyen në vogëlsira
Në fund të fjalimit të tij, Twain ofroi disa mendime më serioze. Sipas një gazetari , “fjalët e fundit u thanë me një zë që dridhej nga emocionet”, duke reflektuar ndryshimin e humorit të tij:
"Ftesa juaj më nderon dhe më kënaq sepse ju ende më mbani në kujtesën tuaj, por unë jam shtatëdhjetë; shtatëdhjetë vjeç, dhe do të strehohesha në cep të oxhakut, do të pija çibukun tim, do të lexoja librin tim dhe do të pushoja, duke ju uruar gjithë të mirat me gjithë dashuri, dhe që kur të ktheheni në skelën nr. 70, të mund të hipni në anijen tuaj që ju pret me një shpirt të pajtuar dhe të nisni kursin tuaj drejt diellit që perëndon me një zemër të kënaqur."
Për lexuesit që pyesin veten për atë çibuk, Twain i pëlqenin çibukët me kalli misri po aq sa purot e tij, por ajo që na bën përshtypje këtu është vizioni i Twain për paqen - duke u strehuar në cepin e oxhakut dhe duke gjetur prehje, një frymë pajtimi dhe "një zemër të kënaqur".
Twain në bibliotekën e Stormfield, shtëpisë së tij në Redding, Conn., në vitin 1909. Paul Thompson/FPG/Hulton Archive/Getty Images
Shumica prej nesh sot nuk e presin të ulen pranë një oxhaku, por mund të zbulojmë se të gjitha ato ankthe që na mundonin në të kaluarën - provimet e shkollës, fëmijët për të cilët shqetësoheshim, problemet në punë - tani janë zvogëluar në shtat, sikur të shihen përmes anës së gabuar të një teleskopi.
Këtu, ndryshimet midis të qenit prind dhe gjysh ofrojnë një analogji të bukur. Prindi i mirë shqetësohet vazhdimisht nëse do t’i bëjë gjënë e duhur fëmijës së tij 3-vjeçar; gjyshi i mirë merr kënaqësi dhe gëzim nga i njëjti fëmijë i vogël.
Muzg
Ndoshta pikërisht në këtë ndryshim perspektive qëndron mençuria e pleqërisë, në kuptimin se vetëm pak gjëra në jetë kanë vërtet shumë rëndësi. Vitet që kemi lënë pas duken si zjarre që ngadalë i kanë djegur të panevojshmet, rëndësinë e mbivlerësuar të pushtetit dhe parave dhe shumicën e lajmeve të përditshme, si dhe barrën e dyshimeve dhe frikërave të padobishme. Pas kanë mbetur të vërtetat e pastruara të asaj që ka vërtet rëndësi, siç janë dashuria, nderi dhe miqësia.
“Dielli që perëndon” i Twain-it përfundimisht do të zbehet në errësirë. Ndërkohë, megjithatë, për ata që janë në gjendje ta kuptojnë atë muzg që po afron, ai jep një dritë të mrekullueshme.
Burimi: The Epoch Times
Krijoni Kontakt