Liria e Fjalës Luhatet në Mbretërinë e Bashkuar
Ligjet drakoniane të fjalës në Britani sjellin burgim për amvisat dhe pensionistët që postojnë mendime të gabuara në mediat sociale
Nga Paul du Quenoy
12 Mars 2025
“Ne kemi pasur liri fjale për një kohë shumë, shumë të gjatë në Mbretërinë e Bashkuar dhe do të zgjasë për një kohë shumë, shumë të gjatë”, premtoi Kryeministri Britanik Sir Keir Starmer në një bisedë në Zyrën Ovale me Presidentin Donald J. Trump dhe Zëvendëspresidentin JD Vance më 27 shkurt. Starmer po i përgjigjej shqetësimit të Vance se në Mbretërinë e Bashkuar “ka pasur shkelje të lirisë së fjalës që në fakt ndikojnë jo vetëm britanikët... por ndikojnë edhe kompanitë amerikane të teknologjisë dhe, si rrjedhojë, qytetarët amerikanë”.
Ky shkëmbim ndodhi një ditë para ndërveprimit katastrofik të Zyrës Ovale të Presidentit Ukrainas Volodymyr Zelensky me Trump dhe Vance. Në ndryshim nga Zelensky, Starmer mbajti një notë pajtuese, duke mohuar çdo qëllim “për të arritur qytetarët amerikanë” me veprime prokuroriale në lidhje me fjalën e lirë.
Pavarësisht se u shpreh në terma më të përgjithshëm dhe parimorë, shqetësimi i Vance në lidhje me “kompanitë amerikane të teknologjisë” dhe “qytetarët amerikanë” dukej se drejtohej drejt trajtimit të një qytetari specifik amerikan dhe pronari të një kompanie teknologjike: Elon Musk, përçarës i administratës Trump. Gjatë demonstratave me motive raciste gushtin e kaluar, pas vrasjes së tre vajzave të bardha britanike dhe plagosjes së disa të tjerëve nga djali adoleshent i emigrantëve ruandianë, Sir Mark Rowley, komisioneri i Policisë Metropolitane të Londrës, kërcënoi të “ndjekë” njerëz në vende të tjera për fjalime që çojnë në krim sipas ligjit britanik. Rowley përmendi konkretisht “persona si Elon Musk”, një shtetas amerikan, i cili kishte postuar komente në X që Rowley i pretendonte se “nxisnin urrejtje” dhe për këtë arsye ndoshta të paligjshme në Mbretërinë e Bashkuar. Akti Britanik i Sigurisë Online i vitit 2023 gjithashtu urdhëron që kompanitë online, përfshirë kompanitë e huaja, duhet të heqin përmbajtjen e papranueshme të postuar nga përdoruesit ose përballen me gjoba të mëdha.
Britania nuk ka ekuivalent me Amendamentin e Parë, por tradita e së drejtës zakonore të Anglisë dhe Uellsit e ka respektuar prej kohësh lirinë e fjalës si një të ashtuquajtur "e drejtë negative", një e drejtë që qeveria e respekton duke mos ndërmarrë veprime pro ose kundër. Në vitin 1998, miratimi i Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut (KEDNJ) nga Mbretëria e Bashkuar, të cilës i nënshtrohet pavarësisht Brexit-it, kërkonte lirinë e fjalës së lirë të përcaktuar ligjërisht, e cila u përfshi në Aktin e të Drejtave të Njeriut të Mbretërisë së Bashkuar, i cili u miratua po atë vit. KEDNJ-ja parashikon që të gjithë individët kanë "të drejtën e lirisë së shprehjes", duke përfshirë "lirinë për të pasur mendime dhe për të marrë dhe përhapur informacione dhe ide pa ndërhyrje".
Megjithatë, vitet e fundit, Britania ka imituar qasjen më proaktive të BE-së ndaj "gjuhës së urrejtjes" dhe përmbajtjeve të tjera subjektive për të kontrolluar atë që njerëzit thonë dhe, gjithnjë e më shumë, postojnë në internet. Në vitin 2003, një ligj i ri, Akti i Komunikimeve, ndaloi gjerësisht "komunikimet keqdashëse" të papërcaktuara dhe e bëri vepër penale "përdorimin e vazhdueshëm të një rrjeti publik të komunikimeve elektronike me qëllim shkaktimin e bezdisjes, shqetësimit ose ankthit të panevojshëm" - të gjitha kategori shumë subjektive. Akti autorizoi gjithashtu një agjenci të re rregullatore kombëtare, Zyrën e Komunikimeve (Ofcom), për të monitoruar të gjitha format e komunikimit për përmbajtje të paligjshme. Me fjalë të tjera, ligji ndaloi veprat penale të të folurit të paqartë dhe më pas fuqizoi një agjenci qeveritare për t'i kontrolluar ato.
Me kalimin e kohës, autoritetet britanike për të folurit janë bërë më të fuqishme, ndërsa veprat penale janë bërë më të paqarta. Sipas Rowley, komunikimet e ndaluara përfshijnë "nxitje, nxitje të urrejtjes racore, [dhe] vepra të shumta terroriste në lidhje me publikimin e materialeve". Në praktikë, kjo ka çuar në mijëra arrestime dhe dënime me burg për postime në mediat sociale, pankarta të shfaqura publikisht, meme të ndara, fyerje personale dhe madje edhe lutje nga pensionistët.
Në fjalimin e tij në Mynih, Vance përmendi rastin e Adam Smith-Connor, një veteran 51-vjeçar i ushtrisë britanike i cili u arrestua dy vjet më parë për t'u lutur në heshtje për djalin e tij të abortuar për tre minuta brenda një zone "tampon" prej 150 metrash rreth një klinike aborti në Bournemouth. Dënimi i Smith-Connor, tani në apel, vendosi kosto dhe gjoba prej gati 13,000 dollarësh dhe i kushtoi autoritetit të këshillit të tij lokal mbi 100,000 dollarë në shpenzime ligjore.
Ky nuk ishte një rast i izoluar fanatizmi. Pesë ditë pas fjalimit të Vance, gjyshja skoceze 74-vjeçare Rose Docherty u arrestua në video nga katër oficerë policie për mbajtjen në heshtje të një pankarte pranë një klinike aborti në Glasgow ku shkruhej "Shtrëngimi është krim, këtu për të folur, vetëm nëse do". Deputetja skoceze, e cila hartoi ligjin përkatës, shprehu mirënjohje ndaj policisë "që veproi kaq shpejt... Ky lloj frikësimi [mbajtja në heshtje e një pankarte] nuk ka vend në një Skoci moderne ose progresive".
Britanikët pro-jetë nuk janë të vetmit që janë shënjestruar nga policia britanike e të folurit. Sipas London Times, 3,395 persona u ndaluan dhe u morën në pyetje vetëm për fjalime online në vitin 2016, një normë prej nëntë në ditë. Pothuajse gjysma e të pyeturve u ndoqën penalisht. Tipik ishte rasti i Lee Joseph Dunn, i cili korrikun e kaluar postoi tre meme që sugjeronin se burrat aziatikë që zotëronin thika mund të zhvendoseshin në komunitetet britanike, ndoshta pasi të kishin emigruar ilegalisht. Dunn i fshiu memet dhe kërkoi falje; prandaj ai u dënua vetëm me dy muaj burg në vend të tre. Megjithatë, i njëjti gjyqtar i dha Billy Thompsonit tre muaj të plotë për një postim të nxehtë në Facebook që përfshinte emoji të një pakice etnike dhe një armë.
Jamila Abdi, një grua 21-vjeçare me ngjyrë, u akuzua penalisht verën e kaluar pasi përdori "fjalën me N" për t'iu referuar një lojtari me ngjyrë futbolli në një diskutim në Twitter. Ndjekja penale e saj vazhdoi për tetë muaj përpara se Shërbimi i Prokurorisë së Kurorës së Britanisë, të cilin Starmer dikur e drejtonte, të tërhiqte akuzat - jo për shkak të lirisë së fjalës, por mes shqetësimeve se ndjekja penale e një personi me ngjyrë për përdorimin e "fjalës me N" ishte në vetvete raciste.
Lucy Connolly, një grua 41-vjeçare e bardhë e martuar me një këshilltar të Partisë Konservatore, pati më pak fat. Ajo u akuzua, u ndalua dhe tetorin e kaluar u dënua për "nxitje të urrejtjes racore" sepse i bëri thirrje X - në një postim që e fshiu shpejt dhe për të cilin më vonë kërkoi falje - për deportimet masive të emigrantëve të paligjshëm dhe shkatërrimin e vendeve të tyre të strehimit. Ndërsa deportimet masive tani janë politikë qeveritare në Shtetet e Bashkuara, shprehja e mbështetjes së saj për masa të tilla në Mbretërinë e Bashkuar i dha asaj një dënim prej 31 muajsh pas hekurave, falje qofshin të mallkuara.
Disa britanikë po fillojnë të vënë re zhdukjen e lirive të tyre tradicionale. Në vitin 2019, gazetari Toby Young, babai i të cilit Michael Young popullarizoi termin "meritokraci", themeloi Unionin e Fjalës së Lirë (FSU), një organizatë aktiviste jofitimprurëse me anëtarë, që mbron lirinë e shprehjes në të gjithë spektrin politik në Britani dhe vende të tjera. FSU ka shënuar një numër fitoresh të shquara ligjore, veçanërisht në sferat e arsimit dhe punësimit, ku politikat e woke dhe DEI u rrënjosën pavarësisht se qeveritë konservatore mbajtën pushtetin nga viti 2010 deri në vitin 2024. Liz Truss, e cila shërbeu si kryeministre e Britanisë për shtatë javë në vitin 2022, më thotë se "turpërohet nga gjendja e lirisë së fjalës në Britani". Ajo deklaron se tani është në procesin e krijimit të një rrjeti të ri mediatik "për t'u përballur me censuruesit dhe për të rimarrë të drejtën tonë për lirinë e fjalës".
Në vitin 2023, legjislacioni i vonuar u përpoq të vendoste të drejtat e lirisë së fjalës në universitetet e Britanisë, megjithëse kritikët e menduan atë shumë të dobët për të zgjidhur problemin. Sidoqoftë, qeveria e re laburiste e ndaloi zbatimin e ligjit të ri vetëm pesë ditë para se të hynte në fuqi gushtin e kaluar. Një variant më i dobët, i cili u mohon atyre që u është privuar liria e fjalës të drejtën për të paditur institucionet, mund të vazhdojë të ecë përpara.
Nëse masa të tilla gjysmë të lokalizuara kanë gjasa të sjellin ndonjë dobi, duket e dyshimtë. Young, i cili tani është në Dhomën e Lordëve të Britanisë së Madhe së bashku me Kryetarin e FSU-së, Nigel Biggar, një studiues i shquar i Perandorisë Britanike, është i pasigurt për të ardhmen. "Frika ime është se Starmer do të heqë dorë," më shkroi ai.
Disa shpresojnë se politika zgjedhore mund të japë një zgjidhje. "Tani kemi më shumë anëtarë sesa disa nga sindikatat më të njohura të vendit," thotë Lord Young për FSU-në, "por shpresa ime është që një qeveri siç duhet konservatore të zgjidhet në vitin 2029 [viti në të cilin duhet të mbahen zgjedhje të reja të përgjithshme] dhe ta bëjë rivendosjen e lirisë së fjalës një nga pikat qendrore të programit të saj legjislativ."
Ende nuk është e qartë nëse kjo qeveri do të udhëhiqet nga Konservatorët, të cilët tani mbajnë numrin më të vogël të vendeve parlamentare në historinë 200-vjeçare të partisë së tyre dhe kanë humbur terren të konsiderueshëm ndaj Reform UK, pjesërisht për shkak të dështimeve të tyre në lirinë e fjalës gjatë qëndrimit të tyre 14-vjeçar në pushtet. Lideri i Reform, Nigel Farage, një aleat populist i Trump, mburret hapur me qëllimin e tij për të udhëhequr partinë e tij të re, e cila lindi nga lëvizja Brexit, drejt fitores kombëtare në vitin 2029. Muajin e kaluar, ai e hapi fjalimin e tij të ndjekur mirë në CPAC duke u ankuar për gjendjen aktuale të "vendit tim, ku nuk mund të thuash asgjë ose mund të futesh në burg" përpara se të përfundonte, "Duhet të na lejohet të themi çfarë të duam!"
Burimi: Tablet Magazine
Krijoni Kontakt