Zbuloni të vërtetën pas vitit më të errët të historisë
A ishte viti 536 pas Krishtit viti më i keq për të qenë gjallë në historinë njerëzore?
Në këtë video, ne eksplorojmë ngjarjet tronditëse të vitit 536 pas Krishtit – një vit kur dielli u zhduk, temperaturat ranë në mbarë botën dhe uria dhe murtaja shkatërruan qytetërimet. Historianët dhe shkencëtarët e quajnë atë fillimi i epokës së vogël të akullnajave të antikisë së vonë. Zbuloni shpërthimet vullkanike, renë e errët misterioze dhe si çoi në një nga periudhat më të errëta në historinë e regjistruar.
Dëshmi historike mbi lidhjen midis njeriut dhe universit (lidhja njeri-kosmosi)
Siç u përmend në një artikull të mëparshëm, paraardhësit tanë besonin thellësisht në lidhjen midis sjelljes njerëzore dhe fatkeqësive natyrore.
Nëse njerëzit do të silleshin mirë, natyra do të qëndronte e qetë, por nëse njerëzit do të silleshin keq, do të shkaktonte zemërimin e ‘zotave’ dhe natyra do të reagonte ashpër.
Nuk ishin vetëm shtresat ‘e zakonshme’ të shoqërisë që besonin në këtë lidhje midis njeriut dhe kozmosit.
Dijetarët, profetët dhe udhëheqësit kishin besime të ngjashme.
Kronikët (historianët e kohëve të lashta) shkruan tekste të pafundme për fatkeqësitë kozmike (zemërimi i Zotit) të shkaktuara nga abuzimet e kryera nga elitat.Ky ishte në fakt thelbi i shkrimit të tyre. Figura 193: Michael Sirian, i njohur gjithashtu si Mikaeli i Madh.Kronisti Mikael Sirian 698 shkoi edhe më tej.
Ai e strukturoi çdo faqe të kronikës së tij në dy kolona.
Në kolonën e djathtë ai renditi çështjet politike dhe sjelljet e elitave, ndërsa rubrika e majtë kushtoi fatkeqësive natyrore që pasuan.
Natyrisht, ai komentoi gjerësisht edhe lidhjet ndërmjet këtyre ngjarjeve për shkak të vështirësisë për të dalluar se cilën katastrofë mjedisore shkaktoi pikërisht skandali politik.699
Për të përmendur vetëm një shembull të korrelacionit midis katastrofave kozmike dhe sjelljes së keqe të udhëheqësve, ne do të fokusohemi në dekadat e fundit të Perandorisë Romake (530-580 pas eres se re).
Më poshtë është një fragment nga Historia sekrete e Prokopit, me titull "Si Justiniani vrau një bilion njerëz".
Vini re se Prokopi ishte ndoshta historiani më i shquar i shekullit të 6-të.Shumica e studiuesve e konsiderojnë atë historianin e fundit të madh të botës antike. 700 Prokopi nuk ishte vetëm historian; për më shumë se dhjetë vjet ai ishte edhe këshilltar i gjeneralit më të madh të kohës, Belisarit.701
Si i tillë, gjatë kësaj periudhe udhëtimesh, betejash dhe negociatash të shumta, ai ishte dëshmitar i drejtpërdrejtë i jetës politike dhe ushtarake romake.
Pasi u tërhoq nga punët ushtarake, ai u bë gjyqtar dhe, si i tillë, kishte menyra dhe mjetet për të marrë informacione të privilegjuara të mbledhura në librin e tij Historia e fshehtë.702[
Ndryshuar për herë të fundit nga Akuamarini : 19-07-2025 më 06:16
Krijoni Kontakt