Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 1
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Profecitë e Biblës për popullin e lashtë që jeton sot në Iran

Videoja më poshtë është në anglisht me transkriptin në shqip më poshtë:

Irani në Bibël - Profecia dhe Historia

Irani dominon titujt e gazetave, konfliktet në Lindjen e Mesme, kërcënimet bërthamore, aleanca të fshehta, tensione që duken sikur janë vetëm një shkëndijë larg nga një luftë globale. Por çfarë sikur t'ju thoja se historia e Iranit është tashmë e shkruar jo në dokumente të klasifikuara apo raporte lajmesh, por në faqet e Biblës?

Po, Bibla flet qartë për Iranin nga kapitujt e parë të Zanafillës deri në betejat e fundit të Zbulesës. Por nuk do të gjeni emrin Iran në Biblën tuaj - do të gjeni diçka edhe më të lashtë: do të gjeni Persinë, perandorinë e fuqishme që dikur sundoi botën e njohur, të njëjtën Persi që luan një rol kryesor në të ardhmen në luftën e tmerrshme të Gogut dhe Magogut.

Dhe ja çfarë mund t'ju befasojë: para se të bëhej një armik profetik, Persia u përdor nga Zoti për të çliruar popullin e Tij, për të rindërtuar Jeruzalemin, për të përmbushur profecinë.

Në këtë studim të thellë sot, ne do të gjurmojmë fillimin biblik të Iranit, rritjen e tij në pushtet, rolin e tij të habitshëm në planin e Zotit dhe rënien e tij të profetizuar në luftën e fundit kundër Izraelit.

Rrënjët e Lashta: Elami në Zanafillë

Për të kuptuar me të vërtetë destinacionin profetik të Iranit, duhet të shkojmë deri në fillim, para se Persia të bëhej perandori, para se Irani të ishte edhe një komb. Ne gjejmë rrënjët e tij në tabelën e kombeve që gjendet në librin e Zanafillës.

Zanafilla 10:22 thotë: "Bijtë e Semit: Elami, Asuri, Arfaksadi, Ludi dhe Arami."

Ndaluni aty. Këta janë pasardhësit e Semit, njërit nga tre bijtë e Nuhut dhe linja nga e cila populli hebre do të dilte përfundimisht. Por vini re emrin e parë në listë: Elami.

Elami mund të mos tingëllojë i njohur për shumë njerëz, por ky emër i vetëm përfaqëson paraardhësin e lashtë të një grupi njerëzish që do të bëhej shumë i rëndësishëm jo vetëm në historinë biblike, por edhe në profecinë e kohës së fundit.

Elami është babai i Elamitëve, një nga civilizzimet e para të njohura në rajonin që tani është Irani jugperëndimor. Këta njerëz u vendosën pranë Maleve Zagros, një varg malor i ashpër që kufizon Irakun dhe Iranin e sotëm. Kryeqyteti i tyre i lashtë quhej Susa, një emër që shfaqet shumë herë në Bibël, veçanërisht në librat e Danielit, Ezrës dhe Esterit.

Arkeologët kanë zbuluar shkrime elamite, tempuj dhe pallate që datojnë që nga 2700 para Krishtit. Ata kishin gjuhën e tyre, sistemin e tyre fetar dhe përfundimisht mbretërinë e tyre. Dhe ndërsa Elamitët shpesh mbeteshin në hije nga fqinjët e tyre të fuqishëm, Babilonia në perëndim dhe Medet në veri, ata nuk u harruan kurrë në sytë e Zotit.

Le të ecim përpara tek Zanafilla 14:1 dhe të shohim Elamin të shfaqet përsëri, këtë herë jo si një komb që po formohej, por si një fuqi ushtarake:
    "Dhe ndodhi në ditët e Amrafelit, mbretit të Shinarit, Ariokut, mbretit të Elasarit, Kedorlaomerit, mbretit të Elamit, dhe Tidalit, mbretit të kombeve..."

Ky është një nga raportet e para të luftës në Bibël. Kedorlaomeri, mbreti i Elamit, udhëheq një koalicion të katër mbretërve në betejë. Dhe kujt e sulmon kjo aleancë? Ata pushtojnë rajonin e Kanaanit dhe në proces ata e zënë rob Lotin, nipin e Abrahamit.

Kjo shkakton një nga momentet më dramatike në Zanafillën e hershme. Abrahami, një bari paqësor, mbledh një ushtri prej 318 shërbëtorësh të trajnuar dhe shkon në luftë kundër koalicionit të Elamit për të shpëtuar familjen e tij.

Pra që nga faqet e para të shkrimeve, Elami lidhet me dominimin ushtarak, aleanca dhe kontakt të drejtpërdrejtë me popullin e Zotit. Dhe ky detaj ka rëndësi sepse modelet në Bibël nuk janë kurrë të rastësishme.

Profecia e Jeremias për Elamin

Le të lëvizim disa shekuj përpara tek një nga profecitë më të shpërfillura dhe mahnitëse në Dhjatën e Vjetër. Ajo gjendet në librin e Jeremias 49 dhe përmban një fjalë të drejtpërdrejtë nga Zoti për Elamin.

Jeremia 49:34-39:
    "Fjala e Zotit që i erdhi profetit Jeremia përsa i përket Elamit, në fillim të mbretërimit të Sedekias, mbretit të Judës... Kështu thotë Zoti i ushtrive: 'Ja, unë do ta thyej harkun e Elamit, themelin e forcës së tyre. Do të sjell kundër Elamit katër erërat nga katër anët e qiellit dhe do t'i shpërndaj në të gjitha këto erëra... Por në ditët e fundit do t'i kthej fatet e Elamit', thotë Zoti."

Kjo është e pabesueshme! Do të thotë që i njëjti Zot që gjykoi Elamin për krenarin dhe rebelimin e tij gjithashtu premton ta restaurojë atë në kohën e fundit.

Kirushi i Madh - Mbreti i Zgjedhur nga Zoti

Tani hyjmë në një nga momentet më mahnitëse në të gjithë shkrimin - historia e një njeriu që nuk ishte hebre, nuk ishte pjesë e besëlidhjes, një njeri nga një komb pagan - një njeri nga Persia, Irani i sotëm. Emri i tij ishte Kirushi i Madh.

Dhe megjithatë ky njeri, një mbret persian, u quajt diçka që asnjë sundimtar tjetër i huaj nuk u quajt kurrë në shkrim: ai u quajt i vajosuri i Zotit.
    Isaia 45:1: "Kështu i thotë Zoti të vajosurit të tij, Kirusit, të cilin e kam marrë për dore të djathtë për të nënshtruar kombet para tij..."

Zoti, i Shenjti i Izraelit, i referohet Kirusit, një mbreti persian, si të vajosurit të tij. Fjala hebraike aty është Mashiah - e njëjta fjalë që e përkthejmë si Mesia.

Kjo nuk do të thotë që Kirushi ishte shpëtuesi - jo në mënyrën që është Jisui - por do të thotë që Zoti e zgjodhi këtë njeri në mënyrë specifike, e fuqizoi atë dhe i dha një mision hyjnor edhe pse Kirushi nuk e njihte Zotin personalisht.

Dëgjoni Isaia 45:5: "Unë jam Zoti dhe nuk ka tjetër; nuk ka Zot tjetër përveç meje. Do të të përgatit, megjithëse ti nuk më ke njohur."
    Esteri dhe Nehemia - Zoti në Punë në Persi

Historia e Persinë vazhdon në Bibël në një kohë restaurimi, por gjithashtu rreziku të madh. Po, nën sundimin persian populli hebre u lejua të kthehej në vendin e tyre, po, tempulli do të rindërtohej, por edhe me këto bekime, kërcënimet ende lomonin.

Kapitulli i ardhshëm i historisë na çon thellë në dy libra të mahnitshëm biblikë: Esteri dhe Nehemia, dhe të dy ndodhin nën mbretërit persianë.

Historia e Esterit nuk është thjesht një tregim për fëmijë - është një thriller gjeopolitik me pasoja shpirtërore dhe zhvillohet në zemrën e Perandorisë Persiane, në pallatin mbretëror në Susa.

Nehemia ishte kupëmbajësit e mbretit të Persinë, Artakserksi I - një shërbëtor i lartë me zemrë për Zotin. Kur dëgjoi lajmet për gjendjen e Jeruzalemit, ai qau, agjëroi, u lut dhe më pas në Nehemia 2 ndodhi diçka mrekullishme.

Profecia e Ezekielit - Lufta e Gogut dhe Magogut

Tani vijmë tek një nga profecitë më të frikshme dhe më të diskutuara në Bibël - lufta e Gogut dhe Magogut e përshkruar në Ezekiel 38-39. Dhe në qendër të kësaj vizioni apokaliptik, ne gjejmë Persinë, Iranin e sotëm.

Ezekiel 38:5: "Persia, Kushi dhe Puti me ta, të gjithë me mburoja dhe përkrenare."

Kjo nuk është simbolike. Profeti po përshkruan një aleancë ushtarake reale që do të marshojë kundër Izraelit në ditët e fundit.

Zbulesa - Mbretërit nga Lindja

Tani arrijmë në librin e fundit të Biblës, librin e Zbulesës, një libër gjykimi, një libër triumfi dhe thellë brenda faqeve të tij, kombi i Persinë, Irani i sotëm, mund të shfaqet një herë të fundit.

Zbulesa 16:12: "Engjëlli i gjashtë e derdhi kupën e tij mbi lumin e madh Eufrat, dhe uji i tij u tha që të përgatiste udhën për mbretërit nga lindja."

Lumë Eufratin - një kufi që ka formuar perandori për mijëra vjet. Por në ditët e fundit ai lum thahet, jo nga thatësia, por nga gjykimi hyjnor. Dhe kur ndodh kjo, ai heq një barrierë natyrore, duke hapur rrugën për mbretërit nga lindja të marshojnë.

Shpresa për Iranin e Sotëm

Por edhe në kapitujt më të errët, Zoti ende flet shpresë. Premtimi i Zotit për Elamin në Jeremia 49:39 jep një premtim kaq të papritur sa gati kalon pa u vënë re: "Por në ditët e fundit do t'i kthej fatet e Elamit", thotë Zoti.

E dini se lëvizja më e shpejtë rritëse e kishave ungjillore në botë nuk është në Amerikë apo Kore të Jugut apo edhe Afrikë? Është në Iran. Në apartamente të fshehta, në bashkësi shtëpiake nëntokësore, në lutje të pëshpëritura dhe Bibla të kontrabanduar, burra dhe gra duke rrezikuar gjithçka po vijnë tek Krishti.

Ish-myslimanë, ish-ateistë, të rinj të zhgënjyer nga errësira po gjejnë dritë tek ai që quhet Qengjri i Zotit. Zoti po lëviz edhe në hijen e Persinë.

Përfundimi

Pra çfarë mund të themi pas të gjithë asaj që kemi parë? Nga libri i Zanafillës tek Zbulesa, nga përmendja e parë e Elamit tek fusha e fundit e betejës së Armageddonit, një e vërtetë ngrihet mbi të gjitha të tjerat: Irani, Persia e lashtë, nuk është një shënim fundjeje në Bibël - është një personazh qendror.

Një komb që Zoti e ka thurur në tapicerinë e profecisë jo vetëm si një paralajmërim, por si një dëshmitar. Fillon në Zanafillë si një nga bijtë e Semit, ngrihet përmes historisë si Perandoria e Kirusit të zgjedhur nga Zoti për ta çliruar popullin e Tij, rishfaqet në kohën e Esterit duke mbrojtur hebrenjtë nga shfarosja, dhe më pas në Ezekiel dhe Zbulesa ne shohim Persinë të dalë kundër Izraelit duke marshuar me ushtritë e lindjes.

Por edhe në ditët tona, Zoti nuk ka mbaruar me Iranin. Ka ata brenda Persinë sot që po kthehen tek Krishti, që po refuzojnë errësirën dhe po përqafojnë dritën e vërtetë. Kështu që edhe ndërsa bota përgatitet për luftë, Zoti përgatit zemra për shpëtim.

Sepse pas profecisë, pas titujve, ende ka shpresë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 23-06-2025 më 10:11

Tema të Ngjashme

1. Profecitë mbi Jezusin
    Nga daniel00 në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 21-01-2013, 13:12
  2. Profecite , mrekulli profetike dhe mrekullite shkencore
    Nga _Mersin_ në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 10-05-2010, 06:02
  3. 101 Profecite E Diteve Te Fundit
    Nga limi87 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 22-01-2008, 10:00
  4. Profecitë e rreme të Muhamedit
    Nga Seminarist në forumin Agnosticizëm dhe ateizëm
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 03-12-2007, 12:38
  5. Enoku Dhe Elia...??? Profecite e Zbuleses...
    Nga ABIGAIL në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 14-04-2003, 15:48

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •