Uashingtoni godet centralet bërthamore iraniane: Çfarë dimë deri më tani
Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, ka njoftuar një “sulm shumë të suksesshëm” ndaj objekteve në Fordow, Natanz dhe Esfahan.
Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, i drejtohet kombit pas sulmeve ndaj Iranit. © Carlos Barria
Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, tha se Uashingtoni kreu një seri sulmesh në shkallë të gjerë ndaj tre objekteve bërthamore iraniane herët të dielën.
Vendet në Fordow, Natanz dhe Esfahan u shënjestruan në “sulmin shumë të suksesshëm”, shkroi Trump në platformën e tij Truth Social.
Udhëheqësi amerikan më vonë mbajti një fjalim televiziv nga Shtëpia e Bardhë, duke pretenduar se vendet bërthamore iraniane janë “shkatërruar plotësisht”.
Ai e paralajmëroi Teheranin kundër hakmarrjes, duke thënë se "tani duhet të bëjë paqe", përndryshe "sulmet e ardhshme do të jenë shumë më të mëdha".
Irani thotë se nuk ka ndotje në vendet e goditura
Sulmet në centralet bërthamore iraniane shënuan përdorimin e parë në luftë të bombës amerikane GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP), një bombë “bunker-buster” prej 30,000 paundësh , e cila vendoset nga bombarduesi i fshehtë B-2 Spirit, raportoi New York Times. Raketat Tomahawk të lëshuara nga nëndetëset u përdorën gjithashtu për të synuar Republikën Islamike.
Qendra e Iranit për Sistemin Kombëtar të Sigurisë Bërthamore konfirmoi sulmin, por tha se inspektimet emergjente në objektet e prekura nuk kanë gjetur shenja të kontaminimit radioaktiv apo rrjedhjeve. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike tha gjithashtu më vonë se nuk është raportuar asnjë rritje e niveleve të rrezatimit në Fordow, Natanz dhe Esfahan.
Izraeli përshëndet “vendimin e guximshëm” të Trumpit
Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu, i cili i ka kërkuar SHBA-së të ofrojë ndihmë ushtarake për vendin e tij që nga sulmi fillestar i Izraelit ndaj Iranit më 13 qershor, e vlerësoi Trumpin për "vendimin e tij të guximshëm" për të marrë pjesë në fushatën e bombardimeve.
Përdorimi i “fuqisë së mrekullueshme dhe të drejtë të SHBA-së” kundër centraleve bërthamore iraniane “do ta ndryshojë historinë”, argumentoi Netanyahu. “Ka krijuar një kthesë të historisë që mund të ndihmojë në udhëheqjen e Lindjes së Mesme dhe më gjerë drejt një të ardhmeje prosperiteti dhe paqeje”, tha ai.
Teherani zotohet të "rezistojë me të gjitha forcat"
Ministria e Jashtme iraniane ka dënuar “agresionin brutal ushtarak amerikan kundër objekteve bërthamore paqësore të Iranit”, duke e quajtur atë një shkelje “të pashembullt” të Kartës së OKB-së dhe të së drejtës ndërkombëtare.
Teherani “e konsideron të drejtën e tij të rezistojë me të gjitha forcat kundër agresionit ushtarak amerikan”, i cili u krye “me bashkëpunimin kriminal” të Izraelit, tha ministria në një deklaratë. “Qeveria amerikane, luftënxitëse dhe shkelëse e ligjit, është përgjegjëse për efektet dhe pasojat jashtëzakonisht të rrezikshme të këtij krimi të madh”, theksoi ajo.
Ministri i Jashtëm iranian, Abbas Araghchi, tha veçmas se Teherani "rezervon të gjitha opsionet për të mbrojtur sovranitetin, interesat dhe popullin e tij".
Ligjvënësit amerikanë të ndarë në mendime për bombardimet
Demokratët sulmuan Trumpin për urdhërimin e sulmeve ndaj Iranit pa miratimin e Kongresit. Senatori Bernie Sanders e quajti këtë veprim "jashtëzakonisht jokushtetues", ndërsa përfaqësuesi Sean Casten e përshkroi atë si një "shkelje të qartë dhe të justifikueshme me shkarkimin nga detyra".
Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve, Mike Johnson, mbrojti veprimet e njëanshme të presidentit, duke pretenduar se “sulmi i nevojshëm, i kufizuar dhe i synuar ndjek historinë dhe traditën e veprimeve të ngjashme ushtarake nën presidentët e të dyja partive”. Përfaqësuesi republikan Robert Brown Aderholt madje e krahasoi Trumpin me Winston Churchill.
Shtetet e Gjirit dënojnë sulmin e SHBA-së
Ministria e Jashtme Saudite tha se po i ndjek sulmet e SHBA-së ndaj Iranit "me shqetësim", duke bërë thirrje për "përmbajtje, qetësi dhe parandalim të përshkallëzimit". Katari e ka dënuar sulmin, duke paralajmëruar se ai mund të çojë në "pasoja katastrofike" për rajonin dhe në shkallë globale. Omani gjithashtu kritikoi Uashingtonin për atë që e quajti "një agresion të paligjshëm".
Burimi: RT
Krijoni Kontakt