Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 27
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

6/21/2025 - SHBA bëhet pjesë e Luftës së III Botërore duke goditur 3 centralet bërthamore në Iran

Uashingtoni godet centralet bërthamore iraniane: Çfarë dimë deri më tani

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, ka njoftuar një “sulm shumë të suksesshëm” ndaj objekteve në Fordow, Natanz dhe Esfahan.

Emri:  6857b6262030274bff5760f6.jpg

Shikime: 77

Madhësia:  25.2 KB
    Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, i drejtohet kombit pas sulmeve ndaj Iranit. © Carlos Barria

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, tha se Uashingtoni kreu një seri sulmesh në shkallë të gjerë ndaj tre objekteve bërthamore iraniane herët të dielën.

Vendet në Fordow, Natanz dhe Esfahan u shënjestruan në “sulmin shumë të suksesshëm”, shkroi Trump në platformën e tij Truth Social.

Udhëheqësi amerikan më vonë mbajti një fjalim televiziv nga Shtëpia e Bardhë, duke pretenduar se vendet bërthamore iraniane janë “shkatërruar plotësisht”.

Ai e paralajmëroi Teheranin kundër hakmarrjes, duke thënë se "tani duhet të bëjë paqe", përndryshe "sulmet e ardhshme do të jenë shumë më të mëdha".

Irani thotë se nuk ka ndotje në vendet e goditura

Sulmet në centralet bërthamore iraniane shënuan përdorimin e parë në luftë të bombës amerikane GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP), një bombë “bunker-buster” prej 30,000 paundësh , e cila vendoset nga bombarduesi i fshehtë B-2 Spirit, raportoi New York Times. Raketat Tomahawk të lëshuara nga nëndetëset u përdorën gjithashtu për të synuar Republikën Islamike.

Qendra e Iranit për Sistemin Kombëtar të Sigurisë Bërthamore konfirmoi sulmin, por tha se inspektimet emergjente në objektet e prekura nuk kanë gjetur shenja të kontaminimit radioaktiv apo rrjedhjeve. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike tha gjithashtu më vonë se nuk është raportuar asnjë rritje e niveleve të rrezatimit në Fordow, Natanz dhe Esfahan.

Izraeli përshëndet “vendimin e guximshëm” të Trumpit

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu, i cili i ka kërkuar SHBA-së të ofrojë ndihmë ushtarake për vendin e tij që nga sulmi fillestar i Izraelit ndaj Iranit më 13 qershor, e vlerësoi Trumpin për "vendimin e tij të guximshëm" për të marrë pjesë në fushatën e bombardimeve.

Përdorimi i “fuqisë së mrekullueshme dhe të drejtë të SHBA-së” kundër centraleve bërthamore iraniane “do ta ndryshojë historinë”, argumentoi Netanyahu. “Ka krijuar një kthesë të historisë që mund të ndihmojë në udhëheqjen e Lindjes së Mesme dhe më gjerë drejt një të ardhmeje prosperiteti dhe paqeje”, tha ai.

Teherani zotohet të "rezistojë me të gjitha forcat"

Ministria e Jashtme iraniane ka dënuar “agresionin brutal ushtarak amerikan kundër objekteve bërthamore paqësore të Iranit”, duke e quajtur atë një shkelje “të pashembullt” të Kartës së OKB-së dhe të së drejtës ndërkombëtare.

Teherani “e konsideron të drejtën e tij të rezistojë me të gjitha forcat kundër agresionit ushtarak amerikan”, i cili u krye “me bashkëpunimin kriminal” të Izraelit, tha ministria në një deklaratë. “Qeveria amerikane, luftënxitëse dhe shkelëse e ligjit, është përgjegjëse për efektet dhe pasojat jashtëzakonisht të rrezikshme të këtij krimi të madh”, theksoi ajo.

Ministri i Jashtëm iranian, Abbas Araghchi, tha veçmas se Teherani "rezervon të gjitha opsionet për të mbrojtur sovranitetin, interesat dhe popullin e tij".

Ligjvënësit amerikanë të ndarë në mendime për bombardimet

Demokratët sulmuan Trumpin për urdhërimin e sulmeve ndaj Iranit pa miratimin e Kongresit. Senatori Bernie Sanders e quajti këtë veprim "jashtëzakonisht jokushtetues", ndërsa përfaqësuesi Sean Casten e përshkroi atë si një "shkelje të qartë dhe të justifikueshme me shkarkimin nga detyra".

Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve, Mike Johnson, mbrojti veprimet e njëanshme të presidentit, duke pretenduar se “sulmi i nevojshëm, i kufizuar dhe i synuar ndjek historinë dhe traditën e veprimeve të ngjashme ushtarake nën presidentët e të dyja partive”. Përfaqësuesi republikan Robert Brown Aderholt madje e krahasoi Trumpin me Winston Churchill.

Shtetet e Gjirit dënojnë sulmin e SHBA-së

Ministria e Jashtme Saudite tha se po i ndjek sulmet e SHBA-së ndaj Iranit "me shqetësim", duke bërë thirrje për "përmbajtje, qetësi dhe parandalim të përshkallëzimit". Katari e ka dënuar sulmin, duke paralajmëruar se ai mund të çojë në "pasoja katastrofike" për rajonin dhe në shkallë globale. Omani gjithashtu kritikoi Uashingtonin për atë që e quajti "një agresion të paligjshëm".

Burimi: RT

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Për: 6/21/2025 - SHBA bëhet pjesë e Luftës së III Botërore duke goditur 3 centralet bërthamore në Ir

Trump përshëndet sulmin 'spektakolar' të SHBA-së kundër Iranit (FJALIMI I PLOTË)

Presidenti amerikan pretendon se centralet kryesore bërthamore të Teheranit u shkatërruan në sulm dhe e ka paralajmëruar Teheranin të zgjedhë paqen.

Emri:  68577c26203027460c0c231d.jpg

Shikime: 66

Madhësia:  35.6 KB
    Presidenti Trump i drejtohet kombit më 21 qershor 2025, Uashington, DC © Pool / Getty Images

Në një fjalim televiziv nga Shtëpia e Bardhë të shtunën në mbrëmje sipas orës lokale, Presidenti i SHBA-së Donald Trump pretendoi se forcat amerikane kishin “shkatërruar plotësisht” tre centrale bërthamore iraniane në një operacion të madh gjatë natës. Ai i përshkroi sulmet si një “sukses ushtarak spektakolar” dhe kërcënoi me veprime të mëtejshme nëse Teherani nuk synon paqen.

Më poshtë është transkripti i plotë i fjalimit të Trump drejtuar kombit të tij:

“Faleminderit shumë.”

Pak kohë më parë, ushtria amerikane kreu sulme masive dhe precize në tre objektet kryesore bërthamore të regjimit iranian. Fordo, Natanz dhe Esfahan. Të gjithë i kanë dëgjuar këto emra për vite me radhë, ndërsa ata ndërtuan këtë ndërmarrje tmerrësisht shkatërruese.

Objektivi ynë ishte shkatërrimi i kapacitetit të pasurimit bërthamor të Iranit dhe ndalimi i kërcënimit bërthamor që përbënte shteti numër një në botë, sponsori i terrorizmit.

Sonte, mund t'i raportoj botës se sulmet ishin një sukses spektakolar ushtarak. Objektet kryesore të pasurimit bërthamor të Iranit janë shkatërruar plotësisht. Irani, dhunuesi i Lindjes së Mesme, tani duhet të bëjë paqe. Nëse nuk e bën këtë, sulmet e ardhshme do të jenë shumë më të mëdha dhe shumë më të lehta.

Për 40 vjet, Irani ka thënë 'Vdekje Amerikës, vdekje Izraelit'. Ata kanë vrarë popullin tonë, duke ua hedhur krahët, duke ua hedhur këmbët në erë, me bomba buzë rrugës. Ky ishte specialiteti i tyre. Ne humbëm mbi 1,000 njerëz dhe qindra mijëra në të gjithë Lindjen e Mesme, dhe në të gjithë botën kanë vdekur si pasojë e drejtpërdrejtë e urrejtjes së tyre në veçanti. Kaq shumë u vranë nga gjenerali i tyre, Qassim Soleimani. Vendosa shumë kohë më parë se nuk do ta lejoja që kjo të ndodhte. Nuk do të vazhdojë.

Dua të falënderoj dhe përgëzoj Kryeministrin Bibi Netanyahu. Ne punuam si një ekip që ndoshta asnjë ekip nuk ka punuar më parë dhe kemi bërë një rrugë të gjatë për të zhdukur këtë kërcënim të tmerrshëm për Izraelin. Dua të falënderoj ushtrinë izraelite për punën e mrekullueshme që kanë bërë. Dhe më e rëndësishmja, dua të përgëzoj patriotët e mëdhenj amerikanë që drejtuan ato makina madhështore sonte dhe të gjithë ushtrinë e Shteteve të Bashkuara për një operacion të ngjashëm me të cilin bota nuk e ka parë prej shumë, shumë dekadash.

Shpresojmë që nuk do të kemi më nevojë për shërbimet e tyre në këtë cilësi. Shpresoj që të jetë kështu. Dua gjithashtu të përgëzoj kryetarin e Shtabit të Përbashkët të Ushtrisë, Gjeneralin Dan 'Razin' Caine, gjeneralin spektakolar, dhe të gjitha mendjet e shkëlqyera ushtarake të përfshira në këtë sulm.

Me të gjitha këto të thëna, kjo nuk mund të vazhdojë. Ose do të ketë paqe, ose do të ketë tragjedi për Iranin, shumë më të madhe se ajo që kemi parë gjatë tetë ditëve të fundit. Mos harroni, kanë mbetur shumë objektiva. Sulmi i sonte ishte më i vështiri nga të gjithë, me shumë mundësi, dhe ndoshta më vdekjeprurësi. Por nëse paqja nuk vjen shpejt, ne do t'i ndjekim ato objektiva të tjera me precizion, shpejtësi dhe aftësi. Shumica e tyre mund të eliminohen brenda pak minutash. Nuk ka ushtri në botë që mund ta kishte bërë atë që bëmë ne sonte. As afër. Nuk ka pasur kurrë një ushtri që mund ta bënte atë që ndodhi pak kohë më parë.

Nesër, Gjenerali Caine dhe Sekretari i Mbrojtjes Pete Hegseth do të mbajnë një konferencë për shtyp në orën 8 të mëngjesit në Pentagon. Dhe dua t'i falënderoj të gjithë. Dhe, në veçanti, Zotin. Dua të them vetëm, ne të duam ty, Zot, dhe e duam ushtrinë tonë të shkëlqyer. Mbroji ata. Zoti e bekoftë Lindjen e Mesme. Zoti e bekoftë Izraelin dhe Zoti e bekoftë Amerikën. Faleminderit shumë. Faleminderit.”

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Për: 6/21/2025 - SHBA bëhet pjesë e Luftës së III Botërore duke goditur 3 centralet bërthamore në Ir

Pentagoni detajon sulmet ajrore në Iran

Sulmi amerikan ka “shkatërruar” programin bërthamor të Teheranit, sipas Sekretarit të Mbrojtjes Pete Hegseth.

Emri:  6857ff5085f5401fa042badc.jpg

Madhësia:  6.8 KB
    FOTO NGA ARKI. Një bombardues i padukshëm B-2 Spirit i Forcave Ajrore Amerikane. © Getty Images / PA Images / Steve Parsons

Sulmet ajrore të SHBA-së ndaj Iranit ishin një “sukses i jashtëzakonshëm dhe dërrmues” dhe “shkatërruan” “ambiciet bërthamore të vendit ”, sipas Sekretarit të Mbrojtjes të SHBA-së, Pete Hegseth.

Shefi i Pentagonit i bëri këto komente të shtunën në mbrëmje gjatë një konference të madhe për shtyp së bashku me Kryetarin e Shefave të Përbashkët të Shtabit Dan Caine për të detajuar sulmin, të koduar "Operacioni Çekani i Mesnatës".

“Urdhri që morëm nga komandanti ynë i përgjithshëm ishte i fokusuar, i fuqishëm dhe i qartë”, deklaroi Hegseth. “Ne e shkatërruam programin bërthamor iranian, por ia vlen të përmendet se operacioni nuk kishte në shënjestër trupat iraniane apo popullin iranian”, shtoi ai, duke pretenduar se “ambiciet bërthamore të Iranit janë zhdukur”.

Operacioni përfshinte më shumë se 125 avionë, përfshirë shtatë bombardues strategjikë B-2 Spirit, si dhe aeroplanë të ndryshëm zbulimi, tankerë për furnizim me karburant dhe avionë luftarakë, sipas Caine.

“Në mesnatën e së premtes deri në mëngjesin e së shtunës, një paketë e madhe sulmi B-2 e përbërë nga bombardues u nis nga Shtetet e Bashkuara kontinentale. Si pjesë e një plani për të ruajtur surprizën taktike, një pjesë e paketës vazhdoi drejt perëndimit dhe në Paqësor si një karrem”, deklaroi Caine.

Ai tha se aeroplanët hodhën një duzinë bombash GBU-57 Massive Ordnance Penetrator prej 30,000 paundësh mbi impiantet bërthamore në Fordow dhe Natanz. Instalimi në Isfahan u godit nga një breshëri raketash lundrimi e qëlluar nga një nëndetëse.

Operacioni “u planifikua dhe u ekzekutua në shumë fusha dhe teatro me një koordinim që pasqyron aftësinë tonë për të projektuar fuqinë globalisht me shpejtësi dhe saktësi në kohën dhe vendin e zgjedhur nga kombi ynë”, tha Caine.

Hegseth e paralajmëroi Teheranin kundër hakmarrjes, duke deklaruar se "mesazhet publike dhe private që u dërgohen drejtpërdrejt iranianëve" do të ishin një "ide shumë e keqe".

“Shtetet e Bashkuara do t’i përgjigjen shumë fuqishëm çdo sulmi iranian ndaj interesave ose aleatëve të SHBA-së në rajon”, theksoi ai.

Menjëherë pas sulmit, Ministri i Jashtëm iranian Seyed Abbas Araghchi i dënoi sulmet si shkelje të së drejtës ndërkombëtare dhe të të gjitha traktateve përkatëse. Teherani rezervon "të gjitha opsionet për të mbrojtur sovranitetin, interesat dhe popullin e tij", paralajmëroi diplomati i lartë.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Irani akuzon SHBA-në për shkelje të traktatit bërthamor me sulme ajrore

Mbikëqyrësi bërthamor i vendit nuk ka raportuar rrjedhje ose ndotje në vendet e synuara.

Emri:  68577c7d2030274c06080a91.jpg

Madhësia:  61.5 KB
    FOTO NGA ARKI: Reaktori Arak në Iran pas një sulmi ajror izraelit, 19 qershor 2025. © Maxar Technologies

Irani ka akuzuar SHBA-në për shkelje të ligjit ndërkombëtar dhe Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore (NPT) pas sulmeve ajrore gjatë natës në tre nga objektet e tij kryesore bërthamore. Megjithatë, Teherani thotë se inspektimet paraprake nuk kanë gjetur shenja të kontaminimit radioaktiv.

Në një deklaratë të lëshuar herët të dielën, Organizata e Energjisë Atomike e Iranit (AEOI) konfirmoi se sulmet amerikane kishin në shënjestër centralet e saj bërthamore në Fordow, Natanz dhe Isfahan. Operacioni, i kryer në koordinim me Izraelin, u dënua nga autoritetet iraniane si një akt i paligjshëm dhe "brutal" .

“Ky akt agresioni u krye nën hijen e indiferencës ndërkombëtare dhe me mbështetjen ose heshtjen e dukshme të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike”, tha AEOI.

Qendra e Iranit për Sistemin Kombëtar të Sigurisë Bërthamore raportoi se inspektimet emergjente ishin përfunduar në të tre vendet. "Nuk janë regjistruar shenja kontaminimi", tha agjencia, duke shtuar se "nuk ka rrezik për banorët që jetojnë pranë vendeve të prekura".

Irani u zotua se programi i tij bërthamor nuk do të pengohet. “Ne nuk do të lejojmë që kjo industri kombëtare – e ndërtuar nëpërmjet sakrificave të martirëve tanë bërthamorë – të ndalet nga komplotet e liga”, tha AEOI, duke premtuar veprime ligjore për sulmet.

Uashingtoni nuk është përgjigjur zyrtarisht ndaj akuzave për shkelje të NPT-së. Presidenti Donald Trump, i cili konfirmoi përfshirjen e SHBA-së në sulme, e paralajmëroi Iranin kundër hakmarrjes, duke thënë se sulme të mëtejshme do të pasonin çdo përgjigje.

Sulmet shënojnë një përshkallëzim dramatik të tensioneve tashmë të paqëndrueshme midis Iranit dhe Izraelit. Forcat Mbrojtëse të Izraelit (IDF) e përshkruan ofensivën e përbashkët si shënjestër të infrastrukturës raketore dhe bërthamore të Iranit.

Zyrtarët iranianë pohojnë se programi i tyre bërthamor është tërësisht paqësor dhe nën mbikëqyrjen e inspektorëve ndërkombëtarë. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike nuk ka raportuar asnjë provë aktuale të një programi iranian të armëve bërthamore.

Incidenti ka ngjallur frikë për paqëndrueshmëri të mëtejshme rajonale, me Iranin që akuzon SHBA-në për minimin e normave globale të mospërhapjes së armëve bërthamore. Deri të dielën pasdite, Teherani nuk kishte njoftuar ndonjë përgjigje ushtarake.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Irani fajëson 'tradhtinë' e shefit të IAEA-s për sulmet në centralet bërthamore

Teherani thotë se "raporti i anshëm" i Rafael Grossi-t ka ndihmuar në justifikimin e sulmit të Izraelit

Emri:  68541b9b2030275e5e3c6a44.jpg

Madhësia:  20.2 KB
    Zjarri dhe tymi ngrihen në qiell pas një sulmi izraelit në depon e naftës Shahran më 15 qershor 2025 në Teheran, Iran. © Stringer / Getty Images

Irani ka akuzuar shefin e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA), Rafael Grossi, për shtrembërim të fakteve në një raport të kaluar që çoi në sulmin ushtarak të Izraelit ndaj objekteve bërthamore të Teheranit, duke e quajtur këtë një tradhti të mandatit të agjencisë.

Në një deklaratë të postuar në X të enjten, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme iraniane, Esmaeil Baqaei, akuzoi Grossi-n për lëshimin e një “raporti të anshëm” që u përdor nga SHBA-të dhe tre vende evropiane për të miratuar një rezolutë me “akuza të pabaza për mosrespektim”.

Në një raport më herët këtë muaj, Grossi deklaroi se “Irani është i vetmi shtet jo-bërthamor në botë që po prodhon dhe grumbullon uranium të pasuruar deri në 60%.”

Megjithatë, në një intervistë me CNN të martën, kreu i IAEA-s tha se inspektorët e OKB-së nuk kanë gjetur asnjë provë që Irani po ndërmerrte "një përpjekje sistematike për të zhvilluar një armë bërthamore".

“Është tepër vonë, z. Grossi”, tha Baqaei, duke iu referuar komenteve të Grossi-t për CNN. Baqaei tha se raporti “e errësoi këtë të vërtetë” dhe u “instrumentalizua… për të hartuar një rezolutë” që më vonë u përdor nga një “regjim luftënxitës gjenocidal” për të justifikuar “një sulm të paligjshëm” ndaj objekteve bërthamore të Iranit.

Raporti i Grossi-t javën e kaluar e shtyu bordin e mbikëqyrësit bërthamor të OKB-së të deklaronte Iranin në shkelje të detyrimeve të tij për mospërhapje për herë të parë në 20 vjet. Nëntëmbëdhjetë nga 35 shtete anëtare të IAEA-s mbështetën mocionin, përfshirë SHBA-në, Mbretërinë e Bashkuar, Francën dhe Gjermaninë, duke përmendur dështimin e Iranit për të shpjeguar materialin bërthamor të padeklaruar dhe rezervat në rritje të uraniumit.

Irani e hodhi poshtë vendimin si "politik" dhe tha se do të ndërtojë një uzinë të re pasurimi.

Rusia ka argumentuar se rezoluta “e anshme dhe anti-iraniane” hapi rrugën për sulmet e Izraelit kundër Republikës Islamike.

Baqaei tha se Grossi “tradhtoi regjimin e mospërhapjes”, duke kërkuar llogaridhënie dhe duke paralajmëruar se “narrativat mashtruese kanë pasoja të tmerrshme”.

Jerusalemi Perëndimor i ka justifikuar sulmet e tij të vazhdueshme duke pretenduar se Irani është në prag të pajisjes me armë bërthamore. Teherani i ka mohuar akuzat, duke pohuar se programi i tij bërthamor është tërësisht paqësor.

Më herët këtë javë, senatori amerikan Mark Warner, nënkryetar i Komitetit të Inteligjencës së Senatit, tha se agjencitë e inteligjencës amerikane nuk kanë parë asnjë provë që Irani po synon të prodhojë armë bërthamore - një qëndrim i pandryshuar që nga raporti i tyre i fundit në mars.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Mediat iraniane vlerësojnë dëmet nga sulmi amerikan

Presidenti Donald Trump ka pohuar se objektet bërthamore të Teheranit janë “shkatërruar plotësisht”

Emri:  685805e52030271a032b71d5.jpg

Shikime: 67

Madhësia:  40.1 KB
    FOTO NGA ARKIVI: Një imazh satelitor i centralit bërthamor Fordow të Iranit. © Getty Images / Maxar Satellite

Centrali bërthamor iranian në Fordow nuk pësoi dëme serioze në sulmin e nisur nga SHBA-të, raportoi të dielën agjencia e lajmeve Fars, duke cituar deputetin Mohammad Manan Raisi nga provinca Qom ku ndodhet objekti.

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, ka pohuar se centralet bërthamore Fordow, Natanz dhe Esfahan u “shkatërruan plotësisht” në sulmet amerikane gjatë natës.

Raisi i tha agjencisë se “në kundërshtim me pretendimet e presidentit gënjeshtar të SHBA-së, impianti bërthamor i Fordow nuk është dëmtuar seriozisht dhe shumica e asaj që është dëmtuar ishte vetëm në nivelin e tokës dhe mund të restaurohet”.

Ligjvënësi e përshkroi efektin e bombardimeve amerikane si "sipërfaqësor", duke deklaruar më tej se nuk pati viktima dhe asnjë rrjedhje rrezatimi në vend më pas.

“Ky agresion i SHBA-së do të thotë që Amerika po hyn drejtpërdrejt në luftë dhe tani është Irani që përcakton se si dhe në çfarë mënyre t’i përgjigjet kësaj budallallëku të dukshëm amerikan”, këmbënguli Manan Raisi.

Reuters raportoi më parë, duke cituar një zyrtar të lartë iranian të paidentifikuar, se pjesa më e madhe e uraniumit të pasuruar ishte zhvendosur nga Fordow në një vendndodhje të pazbuluar përpara sulmit amerikan.

Qendra e Iranit për Sistemin Kombëtar të Sigurisë Bërthamore konfirmoi sulmin ndaj objekteve bërthamore të vendit, por tha se inspektimet emergjente në vendet e prekura nuk kishin gjetur shenja të kontaminimit radioaktiv apo rrjedhjeve.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike tha gjithashtu më vonë se nuk ishte raportuar asnjë rritje e niveleve të rrezatimit në Fordow, Natanz dhe Esfahan.

Korpusi i Gardës Revolucionare Islamike (IRGC) lëshoi ​​një deklaratë të dielën duke akuzuar SHBA-në për nisjen e një "sulmi të paligjshëm ushtarak ndaj objekteve bërthamore paqësore" në koordinim me Izraelin dhe në shkelje të Kartës së OKB-së dhe ligjit ndërkombëtar.

Amerikanët dhe izraelitët “nuk kanë as fuqinë e iniciativës dhe as aftësinë për t’i shpëtuar përgjigjeve të rënda” nga Irani, tha IRGC, duke shtuar se tashmë ka identifikuar vendet ku janë stacionuar aeroplanët që morën pjesë në sulm.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Vance kundërshton përfshirjen e SHBA-së në luftën Iran-Izrael – Reuters

Zëvendëspresidenti amerikan nuk dëshiron që izraelitët ta tërheqin Uashingtonin në një konflikt tjetër, sipas agjencisë, e cila ka cituar burime.

Emri:  68580d6a85f5404ff10f1153.jpg

Madhësia:  22.8 KB
    Zëvendëspresidenti i SHBA-së JD Vance shikon Donald Trumpin teksa mban fjalimin e tij drejtuar kombit pas sulmeve ndaj Iranit. © Carlos Barria

Zëvendëspresidenti i SHBA-së, JD Vance, nuk e mbështet përfshirjen e vendit të tij në konfliktin midis Izraelit dhe Iranit, raportoi Reuters, duke cituar dy burime të informuara.

Një artikull i Reuters që zbulonte qëndrimin e tij u publikua të shtunën, disa orë përpara se Presidenti i SHBA-së Donald Trump të urdhëronte sulme ndaj centraleve bërthamore Fordow, Natanz dhe Esfahan të Iranit.

Sipas burimeve, Vance e bëri të qartë mendimin e tij gjatë një telefonate “të tensionuar” midis Trump, kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu dhe zyrtarëve të tjerë të lartë nga Uashingtoni dhe Jerusalemi Perëndimor të enjten.

Netanyahu dhe bashkëpunëtorët e tij e përdorën shkëmbimin e mesazheve për të bindur presidentin amerikan që të hiqte dorë nga afati dy-javor që i kishte dhënë Teheranit për të arritur një marrëveshje mbi programin bërthamor të vendit dhe për të marrë pjesë menjëherë në sulmet izraelite ndaj Iranit, thuhet në raport.

Izraelitët argumentuan se ekziston vetëm një dritare e kufizuar mundësie për të përdorur bombat amerikane kundër bunkerëve kundër objektit të varrosur thellë në Fordow të Iranit, tha ajo.

Gjatë telefonatës, veterani i Luftës së Irakut “kundërshtoi” kërkesat e Jerusalemit Perëndimor, duke këmbëngulur që Uashingtoni “nuk duhet të përfshihet drejtpërdrejt” në konflikt, pohuan burimet.

Shqetësimi i tij ishte se “izraelitët do ta tërhiqnin vendin në luftë”, shtuan ata.

Vance u shfaq pranë Trump kur presidenti mbajti një fjalim televiziv nga Shtëpia e Bardhë, në të cilin njoftoi sulmin amerikan dhe pretendoi se centralet bërthamore iraniane janë "shkatërruar plotësisht". Teherani pretendoi se sulmet nuk shkaktuan ndonjë dëm serioz.

Përdoruesit e mediave sociale më vonë ndanë pamje të ekranit të zëvendëspresidentit nga eventi, duke e përshkruar shprehjen e tij të fytyrës si “të hutuar” dhe “aspak të lumtur”.

Më vonë të dielën, Vance dha një intervistë për NBC News 'Meet the Press', duke thënë se "ne nuk duam luftë me Iranin. Ne në fakt duam paqe, por duam paqe në kontekstin e faktit që ata nuk kanë një program armësh bërthamore".

Nëse Teherani përmbahet nga synimi i trupave amerikane në Lindjen e Mesme në shenjë hakmarrjeje dhe heq dorë nga "programi i tyre i armëve bërthamore një herë e përgjithmonë, atëherë mendoj se presidenti ka qenë shumë i qartë, ne mund të kemi një marrëdhënie të mirë me iranianët. Ne mund të kemi një situatë paqësore në atë rajon të botës", argumentoi ai.

Trupa e Gardës Revolucionare Islamike tha të dielën se SHBA-të nuk kanë aftësinë t'i shpëtojnë "përgjigjeve të ashpra" nga Teherani për "sulmin e tij të paligjshëm ushtarak ndaj objekteve bërthamore paqësore" në Iran. IRGC pretendoi se tashmë ka identifikuar vendet ku janë stacionuar aeroplanët që morën pjesë në sulme.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Ish-presidenti rus Dmitry Medved bën pyetjen në X.com

Çfarë kanë arritur amerikanët me sulmet e tyre të natës në tre centrale bërthamore në Iran?

1. Infrastruktura kritike e ciklit të karburantit bërthamor duket se nuk është prekur ose ka pësuar vetëm dëme të vogla.
    2. Pasurimi i materialit bërthamor — dhe, tani mund ta themi hapur, prodhimi i ardhshëm i armëve bërthamore — do të vazhdojë.
    3. Një numër vendesh janë gati ta furnizojnë drejtpërdrejt Iranin me kokat e tyre bërthamore.
    4. Izraeli është nën sulm, shpërthimet po e trondisin vendin dhe njerëzit janë në panik.
    5. SHBA-të tani janë të përfshira në një konflikt të ri, me perspektivat e një operacioni tokësor që duken në horizont.
    6. Regjimi politik i Iranit ka mbijetuar — dhe me shumë gjasa, ka dalë edhe më i fortë.
    7. Populli po mblidhet rreth udhëheqjes shpirtërore të vendit, përfshirë ata që më parë ishin indiferentë ose kundër saj.
    8. Donald Trump, dikur i cilësuar si “president i paqes”, tani e ka shtyrë SHBA-në në një luftë tjetër.
    9. Shumica dërrmuese e vendeve anembanë botës kundërshtojnë veprimet e Izraelit dhe Shteteve të Bashkuara.
    10. Me këtë ritëm, Trump mund ta harrojë Çmimin Nobel për Paqen - madje as me sa i manipuluar është bërë. Çfarë mënyre për ta nisur mandatin, Z. President. Urime!

Burimi: X.com

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Netanyahu: Sulmi i SHBA-së ndaj Iranit do të "ndryshojë historinë"

Kryeministri izraelit e ka lavdëruar Presidentin e SHBA-së, Donald Trump, për bombardimin e Iranit.

Emri:  6857760585f5401d930af5c1.jpg

Madhësia:  19.4 KB
    © X / netanyahu

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu e ka lavdëruar Presidentin e SHBA-së Donald Trump për “vendimin e tij të guximshëm” për të marrë pjesë në fushatën e bombardimeve të vendit të tij kundër Iranit.

Të shtunën në mbrëmje, SHBA-të kryen sulme ajrore kundër objekteve në Fordow, Natanz dhe Isfahan, në atë që Teherani e ka dënuar si një "shkelje të rëndë" të ligjit ndërkombëtar dhe Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore.

Netanyahu e quajti këtë veprim një pikë kthese që “ka krijuar një bosht të historisë që mund të ndihmojë në udhëheqjen e Lindjes së Mesme dhe më gjerë drejt një të ardhmeje prosperiteti dhe paqeje”.

“Urime, President Trump,” tha Netanyahu. “Vendimi juaj i guximshëm për të synuar objektet bërthamore të Iranit me fuqinë e mrekullueshme dhe të drejtë të Shteteve të Bashkuara do ta ndryshojë historinë.”

Shtetet e Bashkuara nisën sulme ajrore të shtunën vonë, duke goditur të paktën tre objekte iraniane. Sipas zyrtarëve amerikanë, bombarduesit e fshehtë B-2 thuhet se hodhën bomba që shkatërronin bunkerë gjatë bastisjes në Fordow, ndërsa nëndetëset amerikane lëshuan dhjetëra raketa Tomahawk kundër Natanzit dhe Isfahanit.

Presidenti Trump e përshkroi sulmin si “shumë të suksesshëm” dhe paralajmëroi se Teherani duhet të angazhohet në negociata ose të përballet me veprime të mëtejshme ushtarake nëse guxon të hakmerret.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 20-06-2025, 01:30
  2. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 17-04-2025, 16:14
  3. Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 14-06-2024, 01:48
  4. SHBA, projekt per centralet e “gjelbra” berthamore
    Nga brooklyn2007 në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 28-01-2009, 18:57
  5. Takim i rëndësishëm SHBA-Iran
    Nga Stefan07 në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 28-05-2007, 16:37

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •